Vjera/nevjera - sta je bolje?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Locked
Leo_alfa

#76 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by Leo_alfa »

Suelureac wrote:Ja razumijem svoju djevojku. Ona je od malih nogu učena da klanja, posti, moli se. Iako ona meni kaže da to nju ispunjava, i vi i ja dobro znamo da je to zato što joj je to od doba kad je tek prohodala indoktrinirano i nije imala izbora. Kaže za sebe da je prava muslimanka i da je to jedini ispravan put. Ali da je odgojena u istoj takoj religijski orijentiranoj katoličkoj ili pravoslavnoj porodici isto bi rekla da je prava kršćanka/hrišćanka i da je to jedini ispravan put. S druge strane moj otac je ateist, a majka vjerski nepraktikant. Ja sam par godina išao na vjeronauk, par godina ne. Proučavao sam religiju, i o mnogim stvarima znam o islamu više od svoje djevojke. Ona zna praksu, a ja znam teoriju i znam koje stvari mi se sviđaju, a koje ne sviđaju u svakoj religiji. Znam da stvari koje mi se ne sviđaju, ne sviđaju mi se zato što se kose s mojim humanističkim načelima i svjetonazorom. Koliko se god trudio shvatiti religijski pristup Bogu, taj pomalo egoistički pristup da mu se mora klanjati i moliti svako malo, da nas 7 milijardi na ovom svijetu stalno nadgleda i da je tako okrutan da će neke kažnjavati u vječitoj vatri, a da će drugima podariti 72 ili koliko već djevica - e to ne mogu shvatiti. Previše mi je to...zaostalo, bajkovito. Mislim kome će to na onom svijetu, koji je duhovan, a ne materijalan, trebati 72 djevice i seks uopće. To mi se čini kao utjeha za one koji neće guziti na ovom svijetu. Djevojka meni zamjera kao što se ona i ja zajedno nećemo spremati za onaj svijet. Ja stvarno ne znam, u teškoj sam situaciji. Volim je najviše, nisam nikad bio ovako zaljubljen. Želim je i oženiti. Ali opet toliko smo različiti po pitanju religije. Religija je svakodnevni dio njenog života, moga ne.
Ma samo ljubav, ostalo sve je manje vazno ;-).
The One and Only

#77 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by The One and Only »

piupiu wrote:
The One and Only wrote:Da trpiti, jer bi morao gledati svinjetinu u frižideru i kako je ona jede a meni se povraća od toga. Alternative postoje, ne znam zašto bi to bio neki problem.
Ah, pa kupis mali bar-frizidercic za svoju dragu, i tu nek ona cuva svoje prsute i mortadele, ili sta vec jede. Zasto bi ona morala jesti alternativu? I meni se povraca od dzema, ali mi dzem stoji u frizideru za one koji ga jedu. Svijet se ne vrti oko mene. :wink:
Da sam ja sa nekom djevojkom koja je recimo hindus i ona mi kaže prije nego se udam za tebe moraš se odreći govedine jer je kod nas u religiji krava sveta životinja, pristao bih. Nije to stvar samo mene i nje, imaju i naše porodice, moglo bi doći do trenja u različitim situacijama. Ne vidim zašto je toliko važno tjerati inat u slučaju gdje imaš razne zamjenske opcije. Druga je stvar recimo vegetarijanac gdje bi morao drastično promjeniti način prehrane, to bi samo mogao za neku "bombu" uraditi. :-D
Suelureac

#78 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by Suelureac »

The One and Only wrote:Da trpiti, jer bi morao gledati svinjetinu u frižideru i kako je ona jede a meni se povraća od toga. Alternative postoje, ne znam zašto bi to bio neki problem.
Iz kojeg razloga ti se povraća? Ne povraća ti se od kokošje paštete iako u njoj ima svega osim mesa? Zamisli kažeš joj "Ne možeš više jesti ni slamane ni paštete, sve je to nezdravo, gadi mi se. Hranit ćemo se isključivo lešo mesom, jer je to zdravo". E tvoj stav je nametanje. Ako ti djevojka to jede, a ti joj braniš onda je ne zaslužuje. Kratko i jasno.
The One and Only

#79 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Suelureac wrote:
Iz kojeg razloga ti se povraća? Ne povraća ti se od kokošje paštete iako u njoj ima svega osim mesa? Zamisli kažeš joj "Ne možeš više jesti ni slamane ni paštete, sve je to nezdravo, gadi mi se. Hranit ćemo se isključivo lešo mesom, jer je to zdravo". E tvoj stav je nametanje. Ako ti djevojka to jede, a ti joj braniš onda je ne zaslužuje. Kratko i jasno.
Svinja prljava životinja, najbliža ljudskom mesu, koristi se za laboratorijske eksperimente u kriminalistici. Ovdje nije razlog moj hir, niti ja to želim zato što mi je cilj da nametnem nešto, nego je vjerski propis zbog kojeg bi unosom svinjetine u moju kuću, ona mene natjerala na nepotreban grijeh. Otvorim frižider jednog dana a ono krmeća glava viri, ne treba mi takav horor. :skoljka:
Suelureac

#80 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by Suelureac »

The One and Only wrote:
Suelureac wrote:
Svinja prljava životinja, najbliža ljudskom mesu, koristi se za laboratorijske eksperimente u kriminalistici. Ovdje nije razlog moj hir, niti ja to želim zato što mi je cilj da nametnem nešto, nego je vjerski propis zbog kojeg bi unosom svinjetine u moju kuću, ona mene natjerala na nepotreban grijeh. Otvorim frižider jednog dana a ono krmeća glava viri, ne treba mi takav horor. :skoljka:
Ako ti smeta alkohol u kući, ako postiš, ako se pridržavaš one "ništa od seksa prije braka", ako klanjaš, AKO je sve tako onda fino oženiš hanumu sa sličnim karakteristima i sve 5. Ali ako je svinjetina JEDINA stvar koja ti smeta, a podlogu tražiš u religiji, a svega ovog drugog se ne pridržavaš onda ja to zovem munafičenje (licemjerstvo).

Evo vidiš ja u Boga vjerujem, ali mi mozak nije u religijskim okovima i u vezi sam s djevojkom koja je vjerski praktikant i u dilemi sam kako uskladiti potencijalni zajednički život. Ja kao osoba koja nije u religiji nemam ništa protiv da obavim s njom i vjersko vjenačenje ako ona to hoće, nemam ništa protiv da prakticira religiju u životu sa mnom, da i djecu uči neke stvari (ali BEZ indoktrinacije). Sve to poštujem. Religija je i dio tradicije moje familije (u širem smislu). Ali kada bi ona meni počela nametati da mi u stanu/kući nema alkohola ili hercegovačkog pršuta to bi bilo krajnje netolerantno od nje. Jer život u dvoje bi trebao biti stvar kompromisa.
palestinka

#81 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by palestinka »

Ja se nadam da se nećeš zaljubiti u neku 'koja jede svinjetinu'. Ako ti se povraća od toga, sutra će ti se povraćati od nečeg drugog njenog. Ti kao da ljudima koji jedu svinjetinu pripisuješ osobine koje si nabrojao za svinju kao životinju. Ako griješim, izviní.
The One and Only

#82 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Suelureac wrote:Ako ti smeta alkohol u kući, ako postiš, ako se pridržavaš one "ništa od seksa prije braka", ako klanjaš, AKO je sve tako onda fino oženiš hanumu sa sličnim karakteristima i sve 5. Ali ako je svinjetina JEDINA stvar koja ti smeta, a podlogu tražiš u religiji, a svega ovog drugog se ne pridržavaš onda ja to zovem munafičenje (licemjerstvo).

Evo vidiš ja u Boga vjerujem, ali mi mozak nije u religijskim okovima i u vezi sam s djevojkom koja je vjerski praktikant i u dilemi sam kako uskladiti potencijalni zajednički život. Ja kao osoba koja nije u religiji nemam ništa protiv da obavim s njom i vjersko vjenačenje ako ona to hoće, nemam ništa protiv da prakticira religiju u životu sa mnom, da i djecu uči neke stvari (ali BEZ indoktrinacije). Sve to poštujem. Religija je i dio tradicije moje familije (u širem smislu). Ali kada bi ona meni počela nametati da mi u stanu/kući nema alkohola ili hercegovačkog pršuta to bi bilo krajnje netolerantno od nje. Jer život u dvoje bi trebao biti stvar kompromisa.
Kako god, ako njoj to odgovara nećeš imati problem. I najgori vjernik je bolji od nevjernika a djela će se staviti na vagu za sudni dan. I nemoj mi filozofirati ako ovo ako ono, šta ti radiš pa možeš pričati sa visine? Jesi li se odrek'o ičega da bi bio bolji čovjek bez poroka? Znam ja takve kao ti "nevjernike", ja pijem pušim drogiram se i poginut ću al' se neću odreći, zato ću isticati svaki grijeh koji neki vjernik napravi. Pored raznih vrsta suhog mesa on nađe pršut sa svinjetinom, to mi dovoljno govori.
palestinka

#83 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by palestinka »

Leo_alfa wrote:
Suelureac wrote:Ja razumijem svoju djevojku. Ona je od malih nogu učena da klanja, posti, moli se. Iako ona meni kaže da to nju ispunjava, i vi i ja dobro znamo da je to zato što joj je to od doba kad je tek prohodala indoktrinirano i nije imala izbora. Kaže za sebe da je prava muslimanka i da je to jedini ispravan put. Ali da je odgojena u istoj takoj religijski orijentiranoj katoličkoj ili pravoslavnoj porodici isto bi rekla da je prava kršćanka/hrišćanka i da je to jedini ispravan put. S druge strane moj otac je ateist, a majka vjerski nepraktikant. Ja sam par godina išao na vjeronauk, par godina ne. Proučavao sam religiju, i o mnogim stvarima znam o islamu više od svoje djevojke. Ona zna praksu, a ja znam teoriju i znam koje stvari mi se sviđaju, a koje ne sviđaju u svakoj religiji. Znam da stvari koje mi se ne sviđaju, ne sviđaju mi se zato što se kose s mojim humanističkim načelima i svjetonazorom. Koliko se god trudio shvatiti religijski pristup Bogu, taj pomalo egoistički pristup da mu se mora klanjati i moliti svako malo, da nas 7 milijardi na ovom svijetu stalno nadgleda i da je tako okrutan da će neke kažnjavati u vječitoj vatri, a da će drugima podariti 72 ili koliko već djevica - e to ne mogu shvatiti. Previše mi je to...zaostalo, bajkovito. Mislim kome će to na onom svijetu, koji je duhovan, a ne materijalan, trebati 72 djevice i seks uopće. To mi se čini kao utjeha za one koji neće guziti na ovom svijetu. Djevojka meni zamjera kao što se ona i ja zajedno nećemo spremati za onaj svijet. Ja stvarno ne znam, u teškoj sam situaciji. Volim je najviše, nisam nikad bio ovako zaljubljen. Želim je i oženiti. Ali opet toliko smo različiti po pitanju religije. Religija je svakodnevni dio njenog života, moga ne.
Ma samo ljubav, ostalo sve je manje vazno ;-).
The One and Only

#84 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

palestinka wrote:
Ja se nadam da se nećeš zaljubiti u neku 'koja jede svinjetinu'. Ako ti se povraća od toga, sutra će ti se povraćati od nečeg drugog njenog. Ti kao da ljudima koji jedu svinjetinu pripisuješ osobine koje si nabrojao za svinju kao životinju. Ako griješim, izviní.
Griješiš, a čovjek se i onako mora odreći nekih navika kada stupa u brak, nešto što jedeš je tu najmanji problem.
Suelureac

#85 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by Suelureac »

The One and Only wrote:
Suelureac wrote:Ako ti smeta alkohol u kući, ako postiš, ako se pridržavaš one "ništa od seksa prije braka", ako klanjaš, AKO je sve tako onda fino oženiš hanumu sa sličnim karakteristima i sve 5. Ali ako je svinjetina JEDINA stvar koja ti smeta, a podlogu tražiš u religiji, a svega ovog drugog se ne pridržavaš onda ja to zovem munafičenje (licemjerstvo).

Kako god, ako njoj to odgovara nećeš imati problem. I najgori vjernik je bolji od nevjernika a djela će se staviti na vagu za sudni dan. I nemoj mi filozofirati ako ovo ako ono, šta ti radiš pa možeš pričati sa visine? Jesi li se odrek'o ičega da bi bio bolji čovjek bez poroka? Znam ja takve kao ti "nevjernike", ja pijem pušim drogiram se i poginut ću al' se neću odreći, zato ću isticati svaki grijeh koji neki vjernik napravi. Pored raznih vrsta suhog mesa on nađe pršut sa svinjetinom, to mi dovoljno govori.
Ja ti samo kažem ako si ti vjernik i poštuješ sve ovo nabrojano, za ženu ćeš naći vjernicu i onda ti ona neće konzumirati ni svinjetinu ni alkohol ni ostale harame, zajednoćete prakticirati religiju i svi sretni. Ako je svinjetina jedni što ti smeta kod djevojke, onda se zapitaj zašto. A ovo boldano, strašno da neko ovako razmišlja :run:
The One and Only

#86 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Smatraj ti šta hoćeš, ja sam rekao svoje.
Suelureac

#87 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by Suelureac »

The One and Only wrote:Smatraj ti šta hoćeš, ja sam rekao svoje.
Svak' ima pravo na svoje mišljenje. Što manje ljudi koji tako kao ti razmišljaju, bolje čovječanstvu. Ali živio ti meni i sretno u ljubavi da nađeš ženu koja će zadovoljiti tvoje vjerske kriterije. Sve najbolje.
palestinka

#88 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by palestinka »

Leo meni se čini da tvoja djevojka brani religiju kao način života. Strah te njene isključivosti i da ćeš djecu odgajati suprotno od svog svjetonazora. Tvoja djevojka je religíozna, i sam kažeš, selektivnó. Mórate se dogovoriti za odgoj djece, nije problem ni vjeronauka ako i dalje učiš djecu da razmišljaju da znaju za drugo i drugačije. Ja uvijek mislim da istinskim vjernicima nije toliko vazna religija, bilo koja, nego koliko je neko dobar čovjek. Da, sad je to već floskula, ali svi znamo da ima vjera i religija nisu iste stvari.
The One and Only

#89 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Suelureac wrote:
The One and Only wrote:Smatraj ti šta hoćeš, ja sam rekao svoje.
Svak' ima pravo na svoje mišljenje. Što manje ljudi koji tako kao ti razmišljaju, bolje čovječanstvu. Ali živio ti meni i sretno u ljubavi da nađeš ženu koja će zadovoljiti tvoje vjerske kriterije. Sve najbolje.
Slažem se. I tebi ja želim da se usrećiš sa tom svojom.
Suelureac

#90 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by Suelureac »

palestinka wrote:Leo meni se čini da tvoja djevojka brani religiju kao način života. Strah te njene isključivosti i da ćeš djecu odgajati suprotno od svog svjetonazora. Tvoja djevojka je religíozna, i sam kažeš, selektivnó. Mórate se dogovoriti za odgoj djece, nije problem ni vjeronauka ako i dalje učiš djecu da razmišljaju da znaju za drugo i drugačije. Ja uvijek mislim da istinskim vjernicima nije toliko vazna religija, bilo koja, nego koliko je neko dobar čovjek. Da, sad je to već floskula, ali svi znamo da ima vjera i religija nisu iste stvari.
Jednom mi je rekla "ja svoju djecu želim odgajati kao vjernike, što ne znači da će to biti tvoja djeca", ali je bila u afektu i ljuta i povukla je to brzo. Svejedno morat ću se u svakom slučaju sve s njom dogovoriti i dogovarati. Vidjet ćemo šta će ispasti od toga na kraju. Ako bude isključiva i nespremna na kompromise po svakom pitanju, onda joj nije stalo dovoljno.
animals

#91 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by animals »

The One and Only wrote:
Ti si i neznajuci najbolji prijatelj svinja, oni koji ih jedu su njihovi smrtni neprijatelji.. :D
animals

#92 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by animals »

I nama krscanima je zabranjeno jesti ljude..
zamisli otvoris frizider i ljudska glava, takav nam horor ne treba..
palestinka

#93 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by palestinka »

Uhh Leo, ne zna čovjek šta bi rekao. Ljubav, razum i dogovor bi trebali biti dovoljni. Polako i sretno.
palestinka

#94 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by palestinka »

palestinka wrote:Uhh Seur...e zna čovjek šta bi rekao. Ljubav, razum i dogovor bi trebali biti dovoljni. Polako i sretno.
artime

#95 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by artime »

Ovo opisujete moju prijateljicu :D ona je znaci ozbiljna kandidatkinja. Vjernica, dabome, toliko je u vjeri da je uzela od svake vjere ponesto, sta joj se dopalo :D eto rjesena misterija.
Danas je svako vjernik. ;-)
The One and Only

#96 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

animals wrote:
The One and Only wrote:
Ti si i neznajuci najbolji prijatelj svinja, oni koji ih jedu su njihovi smrtni neprijatelji.. :D
Ja nemam ništa protiv svinja kao životinja, imam samo protiv jedenja njihovog mesa. Na ovoj temi se sjatili svi ateisti meni se čini, ja nikoga nisam kritikovao za njegovo mišljenje a mene svi citiraju. :D
Leo_alfa

#97 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by Leo_alfa »

@palestinka
Malo zbunjuje tvoj nacin odgovaranja i citiranja vlastitih postova, mene bar, pa ne znam odmah kome sta odgovaras. Jedan dobronamjeran savjet, ako se mozda nisi snasla sa ispravljanjem svojih postova, to svakako mozes uraditi, ali bez da citiras post i time ga ponavljas, nego jednostavno ides na ikonicu koju mozes naci samo na svojim postovima (prva u redu od tri u gornjem desnom uglu) i na njoj je simbol olovke ;-).
palestinka

#98 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by palestinka »

Leo_alfa wrote:@palestinka
Malo zbunjuje tvoj nacin odgovaranja i citiranja vlastitih postova, mene bar, pa ne znam odmah kome sta odgovaras. Jedan dobronamjeran savjet, ako se mozda nisi snasla sa ispravljanjem svojih postova, to svakako mozes uraditi, ali bez da citiras post i time ga ponavljas, nego jednostavno ides na ikonicu koju mozes naci samo na svojim postovima (prva u redu od tri u gornjem desnom uglu) i na njoj je simbol olovke ;-).
Hvala ti, znam, ali u brzini s telefona:-) neka sad si malo postidio, pa ću paziti višeB-)
nightvision

#99 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by nightvision »

The One and Only wrote:Kako god, ako njoj to odgovara nećeš imati problem. I najgori vjernik je bolji od nevjernika a djela će se staviti na vagu za sudni dan. I nemoj mi filozofirati ako ovo ako ono, šta ti radiš pa možeš pričati sa visine? Jesi li se odrek'o ičega da bi bio bolji čovjek bez poroka? Znam ja takve kao ti "nevjernike", ja pijem pušim drogiram se i poginut ću al' se neću odreći, zato ću isticati svaki grijeh koji neki vjernik napravi. Pored raznih vrsta suhog mesa on nađe pršut sa svinjetinom, to mi dovoljno govori.
Ti si samo jos jedan dokaz da je religija najgora stvar koja se desila covjeku.
zigranje

#100 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by zigranje »

Suelureac wrote:
palestinka wrote:Leo meni se čini da tvoja djevojka brani religiju kao način života. Strah te njene isključivosti i da ćeš djecu odgajati suprotno od svog svjetonazora. Tvoja djevojka je religíozna, i sam kažeš, selektivnó. Mórate se dogovoriti za odgoj djece, nije problem ni vjeronauka ako i dalje učiš djecu da razmišljaju da znaju za drugo i drugačije. Ja uvijek mislim da istinskim vjernicima nije toliko vazna religija, bilo koja, nego koliko je neko dobar čovjek. Da, sad je to već floskula, ali svi znamo da ima vjera i religija nisu iste stvari.
Jednom mi je rekla "ja svoju djecu želim odgajati kao vjernike, što ne znači da će to biti tvoja djeca", ali je bila u afektu i ljuta i povukla je to brzo. Svejedno morat ću se u svakom slučaju sve s njom dogovoriti i dogovarati. Vidjet ćemo šta će ispasti od toga na kraju. Ako bude isključiva i nespremna na kompromise po svakom pitanju, onda joj nije stalo dovoljno.
brak je skup kompromisa,
ne mozes iz pozicije momka razmisjati o bracnim situacijama. vjeruj da ne.
govoris o iskljucivosti, a sam si iskljuciv,
znas da je ona vjerski nastrojena i sad insistiras da ona nesto promijeni bez da ti ista promijenis, nije lijepo.
mislim da si se ti prepao braka, pa sad trazis dlaku u jajetu, i dizes sebi cijenu.
kako god da ti odgajas dijete, vjerski ili ne, ono ce odabrati samo svoj put, svjedok sam djece ciji su roditelji "moderni" veze nemaju s religijom u smislu prakse, djed,nana otac i mati nikad, ali nikad nisu otisli u dzamiju, 2 sina i cerka, ne znam ti to opisati, bez icijeg vanjskog uticaja "u islamu",
jako mnogo djece ciji su roditelji "operisani" od vjere, u vjeri su,
tako da se ja ne bih zamarao mnogo oko toga hoce li ih ona odgajati u vjer ili,
ako ona budu za vjere, bice, ako ne dzaba sve.
a sad sto se tice tvoj ocjene licemjerstva oko situacije sto neko selektivno prihvata zabrane, tj nesto ce uraditi, nesto nece ,
to je pravo koje nam je bog ostavio na izbor,
ja sam donedavno smatrao licemjerima one koji ne piju tokom ramazana, da bih se nakon jedne situacije dobro zapitao jesam li u pravu.
naime, prosle godine prilicno toplo, ramazan, postim, najnormalnije i to s tolikom lakocom da prosto ne mogu da povjerujem da je tako,
apsolutno bez ikakvog napora, niti bih osjecao glad, zedj, umor ili da mi je cigareta nedostajala,
sretnem se s nekim drustvom lagana prica, toplo, ovo ono posti se ne posti se svak za sebe, u jednom momentu jaran ce : e kad ce vise proc ovaj ramazan, da pivu popijem, rosulju :)
precutao sam mu i odlazeci od njega s prva sam osjecao gadjenje prema njemu, da mu je bas toliko zapela piva i sad ko fol ne moze bez nje u ramazanu..... i tako iduci dalje, kontam kako mi je allah podario da lako postim.... i onda me "pogodi" misao, pa jbt lakse ja postim ramazan i "podnosim" , nego on "bez pive" ....ali ipak se suzdrzava :)
ma kakav bio, smatram da je i ona kao "alkoholicar" zasluzio neku nagradu zbog svog suzdrzavanja, posebno jer njemu to teze pada nego meni,

ja mislim da bi tvoja djevojka lakse podnijela tvoje opijanje nego hercegovacki prsut u frizideru, i tu bih se slozio s njom,
za svinjetinu imas alternativu pocev od govedine pa nadalje, a za alkohol , jbg nemas
Locked