Automatski mjenjač - savjeti

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Derim Kučina

#76 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by Derim Kučina »

vuk_samotnjak wrote:
quarterback wrote:molim te nemoj da pricamo o ovome, kao da me pitas zasto je zemlja okrugla

idemo dalje, zaboravi da smo o ovome pricali, ako ti nekad neko dokaze da automobil koji koci motorom nizbrdo ne trosi gorivo ili ako kupis auto sa board computerom pa sam to skontas samo se sjeti mene i sve ok

zivio

Hahahaha samo ti vjeruj kompijutercicu, kad vozis niz brdo u sto manjoj brzini pisat ce ti 0 samo u slucaju da vozis neki hibrid, ili automobil koji dok se krece niz brdo prekida dovod goriva u klipove i koristi samo zrak kao pogonsko gorivo, tj. motor radi a nista ne sagorijeva, ili ti ga vrsi kocenje kompresijom zraka u klipovima, a bar 90% automobila i BiH takav motor nema.

E sad skolski receno, automobil najmanje trosi kad je na najmanjem broju obrtaja, tj. kad je u leru, dok svaka promjena broja obrtaja dovodi do promjene potrosnje goriva na gore, znaci trosi vise, vise obrtaja vise goriva se ubrizgava u klipove. ;-)

Ovako ćemo to pojasniti:

Prvo mi odgovori da li ugašen automobil može ići niz brdo u npr.četvrtoj brzini?
Znači isključen je dotok goriva, nema pokretačkog energenta. Samo sila gravitacije koja vuče auto niz brdo?
Može li?
golfiista

#77 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by golfiista »

Melami wrote:
golfiista wrote:tek vidjeh :)

Nije ništa mijenjano sem ulja. Pitao sam za filter, isti se ne mijenja, jer se nalazi u srcu mjenjača i da bi se zamijenio morao bi se cijeli mjenjač rastaviti, što se svakako ne radi. Proizvođač nije predvidio mijenjanje filtera kao ni dihtunga već, kako sam kazao, samo ulja na svakih 60.000 km.
Automobil je prešao 95.000 km i prethodni vlasnik nije mijenjao ulje u mjenjaču, tako da se nakon moje izmjene značajno osjetila razlike u hodu istog.

Svakako, preporuka je da svi sa automatskom transmisijom posjete ovlaštenog servisera gdje će dobiti detaljno uputstvo o načinu održavanja mjenjača, sve na temelju broja šasije vozila. Preporuka kao i predračun za eventulane radove su potpuno besplatni tako da nema razloga da ne obaviti takvu vrstu posjete :D
druze, kakav je to vwov mjenjac kojem se ulje mjenja svakih 60k km, ja sam mislio da ti kazes 60k milja.
Malo mi je to precesto.
kakvu si razliku osjetio? Koje ti je auto i koji mjenjac, koliko brzina ima?
Mjenjač je audijev multitronic sa 8 robotiziranih ( vještačkih ) brzina. Značajnu razliku sam osjetio u hodu ručice mjenjača, nakon izmjene znatno lakše i prirodnije klizi iz jednog moda u drugi.
Možda jeste interval izmjene ulja nesto kraći, ali s obzirom o kakvom se mjenjaču radi to mogu preboljeti :mrgreen:
golfiista

#78 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by golfiista »

frankwhite wrote:pitanje: da li je istina da treba automatik stavljati u n kada stojimo npr na semaforu ili u guzvi?

mislim da za takvim nečim nema potrebe, mada ako imaš opciju autohold, najbolje da sve prepustiš elektronici. Mislim da sila koju trpi mjenjač dok stojiš nije tolika da bi istom pravila značajne probleme.
Mustafapasa

#79 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by Mustafapasa »

Evo citam ove postove pa da zakljucimo nekoliko hipoteza cisto da tema bude korisna:
- kada se parkiram, bez obzira na nagib,ravnicu, prvo povlacim parking kocnicu a zatim iz D prebacujem u P, gasim auto i to je to... - tacno?
- na semaforu kada stojim, radi rasterecenja motora mogu iz D prebaciti u N a samim tim rasterecujem i mjenjac - pozeljna radnja - tacno?
- kada silazim niz neku nizbrdicu, a imam mogucnost da mjenjac i rucno saltam, mogu radi ustede kocnica bez stete po mjenjac prebaciti u manuelni mod i time u manji stepen da motor koci, poslije vratim u D - tacno?
napomena: imam DSG mjenjac..
hvala
Melami

#80 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by Melami »

Mustafapasa wrote:Evo citam ove postove pa da zakljucimo nekoliko hipoteza cisto da tema bude korisna:
- kada se parkiram, bez obzira na nagib,ravnicu, prvo povlacim parking kocnicu a zatim iz D prebacujem u P, gasim auto i to je to... - tacno?
- na semaforu kada stojim, radi rasterecenja motora mogu iz D prebaciti u N a samim tim rasterecujem i mjenjac - pozeljna radnja - tacno?
- kada silazim niz neku nizbrdicu, a imam mogucnost da mjenjac i rucno saltam, mogu radi ustede kocnica bez stete po mjenjac prebaciti u manuelni mod i time u manji stepen da motor koci, poslije vratim u D - tacno?
napomena: imam DSG mjenjac..
hvala
to za semofor, koliko sam cuo od mnogih, a i vidio kako ameri rade(sto i ne mora biti neko mjerilo) nema potrebe da se prebacuje u N ili P, eh sad, ne znam za te najnovije automatike kako ide, sigurno imaju neku dodatnu vrstu njege jer su napredniji.

za nizbrdicu ti ne bi preporucivao nista da se petljas, pusti to elektronici da odradi i ne brini.
Melami

#81 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by Melami »

golfiista wrote: Mjenjač je audijev multitronic sa 8 robotiziranih ( vještačkih ) brzina. Značajnu razliku sam osjetio u hodu ručice mjenjača, nakon izmjene znatno lakše i prirodnije klizi iz jednog moda u drugi.
Možda jeste interval izmjene ulja nesto kraći, ali s obzirom o kakvom se mjenjaču radi to mogu preboljeti :mrgreen:
kad kazem vwom, mislio sam i na audi, ja to ubrajam u jedno.
:lol:

a to je neki napredniji mjenjac sa 8 brzina :-) pa sigurno zahtjeva i neko cesce odrzavanje.
ipak ti nevjerujem da si mogao osjetiti to pri saltanju mjenjaca, al mozda i jeste moguce, al opet kazem, cesto, ne bi trebao do 60k ni osjetiti to da se mjenjac teze prebacuje iz P u D.
Uglavnom, moje misljenje je da je to mjenjanje ulja dobro kako bi se produzio zivot mjenjaca, koji kao i sve drugo ima vijek trajanja, al kad se osjete neke stvari, kao udaranje mjenjaca kad se prebacuje iz P u D, onda dugo cekanje prije nego uhvati brzinu kad s eprebaci iz P u D, teso prebacivanje brzine, iz prve u drugu, druge u trecu, itd itd, onda mjenjanje ulja ne moze pomoci, jer je mjenjac vec istrosen, tj unisten zbog neodrzavanja ili starosti.
sto se tice automatika najlosije prave azijci, a najbolje ameri, u evropljanja su najbolji tehnoloski al nisu dugotrajni kao kod amera i jeftini za odrzavanje.
Mustafapasa

#82 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by Mustafapasa »

gdje savjetujete da se uradi pregled DSG-a a da nije ASA i ovi drugi koji te jedva cekaju da te oderu za lovu?
Melami

#83 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by Melami »

Mustafapasa wrote:gdje savjetujete da se uradi pregled DSG-a a da nije ASA i ovi drugi koji te jedva cekaju da te oderu za lovu?
pa ne mogu ti to uraditi ovi o garazama :lol:
Melami

#84 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by Melami »

i na kakav pregled mislis? Nema tu pregleda, il uradis servis il neuradis, a pregled mjenjaca je skup koliko i njegova popravka, jer za pregled se mora sve rastaviti u djelove.
Melami

#85 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by Melami »

golfiista wrote: Mjenjač je audijev multitronic sa 8 robotiziranih ( vještačkih ) brzina. Značajnu razliku sam osjetio u hodu ručice mjenjača, nakon izmjene znatno lakše i prirodnije klizi iz jednog moda u drugi.
nego, mozes li provjeriti ulje onako kao kod motora, ima li onaj dipstick da se izvuce ili ne? Jer prije nisu pravili to da se moze provjeriti nivo ulja.
Mustafapasa

#86 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by Mustafapasa »

Melami wrote:
Mustafapasa wrote:gdje savjetujete da se uradi pregled DSG-a a da nije ASA i ovi drugi koji te jedva cekaju da te oderu za lovu?
jos uvijek se kao novi vlasnik dsg-a upoznavam s istim, zato i pitam...
kazu da je prvi servis na 100.000KM, jel se ulje dosipat moze ili se mijenja novo itd...?
Melami

#87 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by Melami »

Mustafapasa wrote:
Melami wrote:
kazu da je prvi servis na 100.000KM, jel se ulje dosipat moze ili se mijenja novo itd...?
jel pise promjena ulja na 100k ili servis?
Kod amera izvadis onaj pokazivac koliko ima ulja i vidis, ako je dobro, ako je dobra boja, samo nastavis voziti :D
Ako imas taj pokazivac ulja, provjeravaj po nekad, ne precesto, i naravno ako ode prenisko odi na servis ili dospi ulja. Automatic ne bi trebao nikako da trosi ulja, bar koliko ja znam.
Ako vidis da se boja promjenila onda odi na servis neka ti promjene ulje.
Ulje ako budes dosipao, kili mjenjao, budi 100% siguran da je pravo ulje za taj mjenjac. pogresno ulje unistava mjenjac odmah.
Automatici nemaju servis nikakav osim promjene ulja, mozda filtera, i to je to, sve ostalo se mjenja kad se pokvari. Diskovi su potrosni materijal al njima treba preko 200k km da se potrose, a mogu i do 300k km dogurati.
Amerima i japancima se mjenja ulje na 50k km al kod nije to problem, hem je ulje jeftino em je jednostavno uraditi.
Kod evropljanja interval je veci pa nema potrebe bacati pare.
Naravno kad radis promjenu ulja, nema dosipanja vec se novo stavi, i ocisti se lijepo sve staro ulje i ostaci ako kakvi ima.

Znaci spere se sve, ili ispere, kako se vec kaze i onda se novo naspe.
Sve to samo mogu uraditi pravi mehanicari, u USA ti servis automatika ne mogu raditi obicni certificirani mehanicari ma kakvi bili, vec imaju servisi za to posebni i mehanicari moraju za to posebno certificirani.
golfiista

#88 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by golfiista »

Kada kažem da sam osjetio razliku to i mislim. Multitronic je zapravo vvti, cvt i sl. mjenjač ( dakle nema klasičnih zupčanika ) i odavno je poznat u automobilskoj industriji, jako je štedljiv i trebao bi biti pouzdan. Moj automobil nije prešao ni 100.000 km i smatram da mjenjač zajedno sa motorom mora izdržati bar tri četiri puta toliko.

http://www.youtube.com/watch?hl=hr&v=WWMnIzlOxac

Ponavljam da u ovlaštenim servisima imate servisne savjetnike i sve dileme i nedoumice možete otkloniti vrlo brzo i potpuno besplatno. Naravno, ja izmjenu ulja u jednom mjenjaču koji mnogo košta, nikada ne bih prepustio nekome ko mi ne može garantovati za izvršeni rad i uslugu.
Još jedna stvar, sve što uradite u ovlaštenom servisu za isto dobijete i najmanje dvogodišnju garanciju, što je po meni sasvim fer.

Što hoću da kažem, odgovore na pitanja oko ovako komplikovanih stvari nećete dobiti na forumu.
Melami

#89 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by Melami »

golfiista wrote:Kada kažem da sam osjetio razliku to i mislim. Multitronic je zapravo vvti, cvt i sl. mjenjač ( dakle nema klasičnih zupčanika ) i odavno je poznat u automobilskoj industriji, jako je štedljiv i trebao bi biti pouzdan. Moj automobil nije prešao ni 100.000 km i smatram da mjenjač zajedno sa motorom mora izdržati bar tri četiri puta toliko.

Ponavljam da u ovlaštenim servisima imate servisne savjetnike i sve dileme i nedoumice možete otkloniti vrlo brzo i potpuno besplatno. Naravno, ja izmjenu ulja u jednom mjenjaču koji mnogo košta, nikada ne bih prepustio nekome ko mi ne može garantovati za izvršeni rad i uslugu.
Još jedna stvar, sve što uradite u ovlaštenom servisu za isto dobijete i najmanje dvogodišnju garanciju, što je po meni sasvim fer.

Što hoću da kažem, odgovore na pitanja oko ovako komplikovanih stvari nećete dobiti na forumu.
Sa automatikom ne mozes bas predvidjeti, danas ti radi, sutra moze da nece nikako da krene iz prve.
Audi pravi dugotrajna auta, al problem je sto mu iz ludorija se nesto skupo pokvari, bezveze, pa bacis pare nigdje.
Mustafapasa

#90 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by Mustafapasa »

@melami - hvala ti ziv i zdrav bio :D
ovako je situacija, imam passata 2.0 tfsi sa DSG-om, 2008 godiste, presao manje od 68.000km. Za servis mi traze 800KM (promjena ulja i ostalog) pa mi se to cini puno para (provjerili koje je proizvodjac propisao) i kazu oko 8l ulja ide...
drugo, ne znam gdje to treba da se gleda i koja je boja ulja koja je alermantna za promjenu...
Mr.Fundamental

#91 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by Mr.Fundamental »

Mustafapasa wrote:
Melami wrote:
Zavisi druže koji ti je DSG. Ako je "mokri" ili uljni (DQ500) onda je interval izmjene ulja na 60 000 km, a ako je "suhi" (DQ 200) onda na 90 000. Kod mokrog DSG-a kvačila nisu u zraku nego su uronjena u ulje cijelo vrijeme i zato troše više ulja. Kod suhog sklop dvostrukog kvačila je bez ulja, kao kod manuelnih mjenjača. Zato prvo provjeri o kojoj se vrsti radi.

P.S. u trenutku pisanja nisam vidio ovaj post iznad. Po tvom opisu riječ je o mokrom DSG-u, znači mjenjaj na 90k.
Melami

#92 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by Melami »

Mustafapasa wrote:@melami - hvala ti ziv i zdrav bio :D
ovako je situacija, imam passata 2.0 tfsi sa DSG-om, 2008 godiste, presao manje od 68.000km. Za servis mi traze 800KM (promjena ulja i ostalog) pa mi se to cini puno para (provjerili koje je proizvodjac propisao) i kazu oko 8l ulja ide...
drugo, ne znam gdje to treba da se gleda i koja je boja ulja koja je alermantna za promjenu...
Ne znam koja je boja ulja kod tebe niti ti sad moze koristiti kad je izvozano :D kad promjenis ulje vidjeces koja je boja i onda zapamti i kad nekad kasnije budes gledao vidjeces jel prljavo ili nije, znaci boja se promjeni malo u crnu , uglavnom, malo tamnija.
To sto su ti rekli cijenu je malo skupo meni se cini, promjena ulja jeste skupa, al to mi je malo ipak preskupo.
Pogledaj jos negdje al u ovlastenim servisima i koji daju garanciju, da ti ne bi tutnuli bilo koje ulje pa da te glava boli.
U amera je boja ulja crvena i moze se lijepo vidjeti kad je dotrajala.
Za provjeru koliko ima ulja japanci i ameri su imali oni sipku, kao sto i motori imaju, pa izvuces i provjeris, dok su raniji tiptronici iali veliko nista, pa nikad ne znas koliko ti ima ulja u tranny, kao imaju neki nacini da mehanicari provjere koliko ulja ima u mjenjacu al to je glupost, uglavnom, fazon kako sam ja skonto je da otvore saraf da ispustanje ulja i vide koji intenzitetom ulje izlazi, :run: :run:
Ja imam jednog takvog tiptronika.
Znaci ako ne vidis nigdje ispod haube sipku za provjeru koliko ulja ima onda se nemoj iznenaditi, vjerovatno je i nema. Iako mislim da je to staro i da prave automatike sa tom sipkom.
Znaci idi na promjenu ulja kao sto ti ovaj rece, do 90k km, malo je i meni bilo previse tih 100k kad si rekao jer sam pretpostavljo da je negdje izmedju 70-80k.
Kad promjenis ulje zaboravi za taj automatik, ima da ide narednih 90k bez problema, a valjda ces ga i prodati nekad, tako da nakon te promjene ne trebas vise mjenjati to ulje, bice ti dovoljno :)
emko1234

#93 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by emko1234 »

golfiista wrote:Kada kažem da sam osjetio razliku to i mislim. Multitronic je zapravo vvti, cvt i sl. mjenjač ( dakle nema klasičnih zupčanika ) i odavno je poznat u automobilskoj industriji, jako je štedljiv i trebao bi biti pouzdan. Moj automobil nije prešao ni 100.000 km i smatram da mjenjač zajedno sa motorom mora izdržati bar tri četiri puta toliko.

vvti nije sigurno.
vvti ti je tehnologija varjabilnog upravljanja ventilima. na eng-variable valve timing inteligent.tehnolgija koju koriste honde, toyote, mazde, hyundai i slicni.
sto se tice mjenjaca, to je mozda i najgori mjenjac koji ide u audija. ja svog audija kad sam uzimao, prvo sam gledao slabiji model s kojim se moze uzet Multitronic, al posto sam uzeo jaci na njega ide tiptronic. i nije istina da je multitronic stedljiv. prijatelj mi je ima a4 b8 s tim mjenjacem. auto koje po gradu ne bi trebalo trosit vise od 8-9 litara, trosilo je 11 u prosjeku i to zbog mjenjaca. problem kod multitronica je sto ono stalno "radi". nije ko obicni automatik, koji recimo dodje do 4 i tu stane dok ne pocnes ubrzavat il kocit. posto nema zupcanike nego lanac, koji se stalno zateze, od uslova na cesti i od onoga sta mu senzori kazu da tad radis s gasom, tako on jebe potrosnju.
u svakom slucaju jedan od mjenjaca koji nikad ne bi kupio.
Mustafapasa

#94 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by Mustafapasa »

e sad me zbuni :D prvo rece mokri na 60 pa na 90 :D
mislim da je suhi ali danas cu se ovim pozabaviti da pogledam koja je vrsta i to...momci svakako hvala na odgovorima
Mr.Fundamental

#95 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by Mr.Fundamental »

Mustafapasa wrote:e sad me zbuni :D prvo rece mokri na 60 pa na 90 :D
mislim da je suhi ali danas cu se ovim pozabaviti da pogledam koja je vrsta i to...momci svakako hvala na odgovorima
Izvinjavam se, napravio sam grešku u P.S-u. Znači mokri na 60k, a suhi na 90k, kao što sam prvobitno rekao. Ako je riječ o mokrom, provjeri da prethodni vlasnik nije već uradio zamjenu, jer je to trebalo prije 8k (zaključio sam po tome što si rekao da se još uhodavaš sa mjenjačem da si auto tek uzeo). Ako je riječ o suhom, onda imaš još vremena :)
Mustafapasa

#96 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by Mustafapasa »

bas cu se danas ovim pozabaviti pa vam pisem, svakako hvala za korisne info...
pozzz
Mustafapasa

#97 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by Mustafapasa »

Mustafapasa wrote:bas cu se danas ovim pozabaviti pa vam pisem, svakako hvala za korisne info...
pozzz
Ne mogu nigdje da nadjem oznaku mjenjaca pa da vidim koji je model u pitanju...
Seawolf

#98 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by Seawolf »

Mustafapasa wrote:
Mustafapasa wrote:bas cu se danas ovim pozabaviti pa vam pisem, svakako hvala za korisne info...
pozzz
Ne mogu nigdje da nadjem oznaku mjenjaca pa da vidim koji je model u pitanju...
Ne moraš tražiti oznaku modela DSG mjenjača.

Jednostavno je, ako imaš sedam stepeni prenosa i motor čiji je najveći obrtni moment do 250 Nm, onda je sa suhim kvačilom.

Ako imaš šest stepeni prenosa i motor čiji je najveći obrtni moment veći od 250 Nm, onda je sa podmazivanim kvačilom.

Pozdrav
Mustafapasa

#99 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by Mustafapasa »

Aferim, sest stepeni je... Fala momci
ElRe

#100 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by ElRe »

Prije cca mjesec prijatelj je jednom VW dileru u Sa prijavio kvar DSG mjenjaca na pola godine starom Q5. Naime, primijetio je da mu curi ulje. Prvi put su serviseri nesto smutili, ali nisu rijesili problem. Nakon drugog dolaska i prijetnji tuzbom dobio je novi mjenjac.
Inace, mjenjac je super podesen i pravi je napredak u odnosu na Tiptronic i Multitronic mjenjace.
Post Reply