vuk_samotnjak wrote:quarterback wrote:molim te nemoj da pricamo o ovome, kao da me pitas zasto je zemlja okrugla
idemo dalje, zaboravi da smo o ovome pricali, ako ti nekad neko dokaze da automobil koji koci motorom nizbrdo ne trosi gorivo ili ako kupis auto sa board computerom pa sam to skontas samo se sjeti mene i sve ok
zivio
Hahahaha samo ti vjeruj kompijutercicu, kad vozis niz brdo u sto manjoj brzini pisat ce ti 0 samo u slucaju da vozis neki hibrid, ili automobil koji dok se krece niz brdo prekida dovod goriva u klipove i koristi samo zrak kao pogonsko gorivo, tj. motor radi a nista ne sagorijeva, ili ti ga vrsi kocenje kompresijom zraka u klipovima, a bar 90% automobila i BiH takav motor nema.
E sad skolski receno, automobil najmanje trosi kad je na najmanjem broju obrtaja, tj. kad je u leru, dok svaka promjena broja obrtaja dovodi do promjene potrosnje goriva na gore, znaci trosi vise, vise obrtaja vise goriva se ubrizgava u klipove.
Ovako ćemo to pojasniti:
Prvo mi odgovori da li ugašen automobil može ići niz brdo u npr.četvrtoj brzini?
Znači isključen je dotok goriva, nema pokretačkog energenta. Samo sila gravitacije koja vuče auto niz brdo?
Može li?