domaće pivo
Moderator: anex
-
- Posts: 1
- Joined: 06/07/2012 21:03
#76 Re: domaće pivo
Svaka cast majstore na temi. defintivni pratim.
A kad napravim svoje pivo zovem na degustaciju
A kad napravim svoje pivo zovem na degustaciju
- Pitarrr82
- Posts: 11865
- Joined: 01/03/2011 14:17
- Location: Lovely jubbly land...
#77 Re: domaće pivo
Moze se fino nauciti od tebe ko voli vopi, inace kad sam tek dosao tamo ova raja me pitala hocu li da probam Staropramen ili Erdinger
Aha, dodjem u London da pijem te pive
Svaka cast
- eltroxin
- Posts: 2074
- Joined: 30/08/2009 23:35
#78 Re: domaće pivo
Vozdra pivopije! Super tema, pratim i kasnije se javim...
- brewer
- Posts: 568
- Joined: 06/07/2012 17:21
- Location: www.volimpivo.ba
- Contact:
#79 Re: domaće pivo
za one koji ne znaju, ovo je plod hmelja:
radi se o šišarkicama veličine žira recimo koje rastu na stabljici biljke puzavice. imaju intenzivan i vrlo specifičan miris i jaku gorčinu. postoji stotine pa i hiljade sorti hmelja. neke sorte se isključivo koriste za gorčinu u pivu, a neke za aromu, odnosno miris.
u jednom prosječnom pivu, nejčešće se kombinira jedna sorta za gorčinu i jedna sorta za aromu/miris, mada su sve kombinacije moguće.
u prosjeku ide 1 - 2 grama hmelja po 1l piva
također, postoje i takozvane plemenite sorte hmelja koje su vrlo cijenjene. plemenite sorte hmelja najčešće se uzgajaju u njemačkoj, poljskoj i češkoj. češka piva su poznata i prepoznatljiva po svojoj sorti Saaz, dok su njemačka prepoznatljiva po sortama Hallertauer i Tettnang.
sve ove sorte hmelja dostupne su za kupovinu na ebayu ili online shopovima za pivarstvo. ja najčešće naručujem iz UK jer je najjeftinije i najbrža dostava....
edit: zaboravio sam napisati da hemlj uspijeva i kod nas i ima divljeg hmelja posvuda. nažalost nad tim hmeljem nije urađena analiza u laboratoriji pa mu ne znamo jačinu, tako da je on praktično neiskoristiv. ali je moguće zasaditi hneku od ovih spomenutih provjerenih sorti i uspjet će i kod nas.....
radi se o šišarkicama veličine žira recimo koje rastu na stabljici biljke puzavice. imaju intenzivan i vrlo specifičan miris i jaku gorčinu. postoji stotine pa i hiljade sorti hmelja. neke sorte se isključivo koriste za gorčinu u pivu, a neke za aromu, odnosno miris.
u jednom prosječnom pivu, nejčešće se kombinira jedna sorta za gorčinu i jedna sorta za aromu/miris, mada su sve kombinacije moguće.
u prosjeku ide 1 - 2 grama hmelja po 1l piva
također, postoje i takozvane plemenite sorte hmelja koje su vrlo cijenjene. plemenite sorte hmelja najčešće se uzgajaju u njemačkoj, poljskoj i češkoj. češka piva su poznata i prepoznatljiva po svojoj sorti Saaz, dok su njemačka prepoznatljiva po sortama Hallertauer i Tettnang.
sve ove sorte hmelja dostupne su za kupovinu na ebayu ili online shopovima za pivarstvo. ja najčešće naručujem iz UK jer je najjeftinije i najbrža dostava....
edit: zaboravio sam napisati da hemlj uspijeva i kod nas i ima divljeg hmelja posvuda. nažalost nad tim hmeljem nije urađena analiza u laboratoriji pa mu ne znamo jačinu, tako da je on praktično neiskoristiv. ali je moguće zasaditi hneku od ovih spomenutih provjerenih sorti i uspjet će i kod nas.....
- Pitarrr82
- Posts: 11865
- Joined: 01/03/2011 14:17
- Location: Lovely jubbly land...
#80 Re: domaće pivo
@brewer
Znaci li to da ove plemenite sorte mogu uspjeti i kod nas s pravim sjemenom ili kako vec ide?
Znaci li to da ove plemenite sorte mogu uspjeti i kod nas s pravim sjemenom ili kako vec ide?
- brewer
- Posts: 568
- Joined: 06/07/2012 17:21
- Location: www.volimpivo.ba
- Contact:
#81 Re: domaće pivo
da, mogu uspjeti i kod nas. možda će nešto manji prinos biti, ali mogu uspjeti. koriste se samo plodovi sa ženskih biljaka. ne sije se sjeme, jer biljka hmelja postaje plodna tek nakon sedam godina nego se kupuju takozvani rhizomi ili komadi korjena već plodne biljke koji se samo zabiju u zemlju. nešto kao pelceri oni što su nam mame uzimale od komšinicaPitarrr82 wrote:@brewer
Znaci li to da ove plemenite sorte mogu uspjeti i kod nas s pravim sjemenom ili kako vec ide?
- Pitarrr82
- Posts: 11865
- Joined: 01/03/2011 14:17
- Location: Lovely jubbly land...
#82 Re: domaće pivo
brewer wrote:da, mogu uspjeti i kod nas. možda će nešto manji prinos biti, ali mogu uspjeti. koriste se samo plodovi sa ženskih biljaka. ne sije se sjeme, jer biljka hmelja postaje plodna tek nakon sedam godina nego se kupuju takozvani rhizomi ili komadi korjena već plodne biljke koji se samo zabiju u zemlju. nešto kao pelceri oni što su nam mame uzimale od komšinicaPitarrr82 wrote:@brewer
Znaci li to da ove plemenite sorte mogu uspjeti i kod nas s pravim sjemenom ili kako vec ide?
Bas zato i pitam, kontam moze li se nekako "stvoriti" bosanska sorta
- brewer
- Posts: 568
- Joined: 06/07/2012 17:21
- Location: www.volimpivo.ba
- Contact:
#83 Re: domaće pivo
pa može, ali isto ti je priča kao sa engleskom travom....
- Pitarrr82
- Posts: 11865
- Joined: 01/03/2011 14:17
- Location: Lovely jubbly land...
#84 Re: domaće pivo
brewer wrote:pa može, ali isto ti je priča kao sa engleskom travom....
Moram naci slike nekih manje poznatih piva koje sam probao zimus u Njemackoj i Svici...
- Pitarrr82
- Posts: 11865
- Joined: 01/03/2011 14:17
- Location: Lovely jubbly land...
#85 Re: domaće pivo
Lindau
St. Gallen
St. Gallen
- Pitarrr82
- Posts: 11865
- Joined: 01/03/2011 14:17
- Location: Lovely jubbly land...
#86 Re: domaće pivo
Ako ko ima kakvih preporuka za degustaciju neka javi
- wickerman
- Posts: 1680
- Joined: 23/05/2010 21:57
- Location: Dobrinja
#87 Re: domaće pivo
Ne znam da li je vec neko postavio pitanje ili si ti napisao,ali mene zanima kad ti napunis bocu i hermeticki zatvoris,koji je rok trajanja?
Je li moras neke hemije staviti da ga produzis?
Je li moras neke hemije staviti da ga produzis?
-
- Posts: 3238
- Joined: 30/05/2009 14:29
- Location: Manila
#88 Re: domaće pivo
ovo pratim definitivno!
svaka cast covjece
svaka cast covjece
- brewer
- Posts: 568
- Joined: 06/07/2012 17:21
- Location: www.volimpivo.ba
- Contact:
#89 Re: domaće pivo
@pitar - oba piva sa slika su pšenična. odlično.
- brewer
- Posts: 568
- Joined: 06/07/2012 17:21
- Location: www.volimpivo.ba
- Contact:
#90 Re: domaće pivo
wickerman wrote:Ne znam da li je vec neko postavio pitanje ili si ti napisao,ali mene zanima kad ti napunis bocu i hermeticki zatvoris,koji je rok trajanja?
Je li moras neke hemije staviti da ga produzis?
nakon zatvaranja u boce, što duže stoji to je bolje. pio sam piva stara po sedam godina. jača piva (preko 8%) trebaju po nekoliko godina da dozriju do savršenstva. inače, za one koji nisu znali, piva preko 9% (a ima ih i po 14% alkohola) se više ne zovu piva, nego ječmena vina.
ova srednje jaka mogu biti u bocama po nekoliko godina. nikakva hemija - ni slučajno!!!
pivo samo mora biti uskladišteno na hladnom i tamnom mjestu. svjetlost značajno utiče na hmeljne komponente u pivu i ako je izloženo svijetlu može poprimiti neke čudne i neobične okuse.
a napisao sam gore da upravo pijem tačno godinu dana star belgijski saison. baš mu je prvi rođendan bio neki dan....
Last edited by brewer on 06/07/2012 22:39, edited 1 time in total.
- Pitarrr82
- Posts: 11865
- Joined: 01/03/2011 14:17
- Location: Lovely jubbly land...
#91 Re: domaće pivo
brewer wrote:@pitar - oba piva sa slika su pšenična. odlično.
Da, "weizen" sto bi svabe rekle
-
- Posts: 344
- Joined: 17/05/2012 17:56
#92 Re: domaće pivo
Svaka cast za temu.
Vidim neki se pitaju zasto praviti kad mozes kupiti? Pa vidite da se covjek zanima sa tim, ispunjava svoje vrijeme, zanima se necim, pa frka hoce li ispast dobro,hoce li valjat. Kao sto neki uzivaju u crtanju,sklapanju slagalica itd on uziva u pravljenju pive, i nema li veceg meraka popiti nesto sto si osobno napravio. Svaka ti cast majstore.
Pih ja sam mislio da piva ima rok trajanja, zamisljao sam to kao mlijeko, par dana i cao.
Kako ide pocetak pravljenja? Stavis sastojke u lonac,mijesas,cekas,dodajes,vadis,sipas,pijes?
Vidim neki se pitaju zasto praviti kad mozes kupiti? Pa vidite da se covjek zanima sa tim, ispunjava svoje vrijeme, zanima se necim, pa frka hoce li ispast dobro,hoce li valjat. Kao sto neki uzivaju u crtanju,sklapanju slagalica itd on uziva u pravljenju pive, i nema li veceg meraka popiti nesto sto si osobno napravio. Svaka ti cast majstore.
Pih ja sam mislio da piva ima rok trajanja, zamisljao sam to kao mlijeko, par dana i cao.
Kako ide pocetak pravljenja? Stavis sastojke u lonac,mijesas,cekas,dodajes,vadis,sipas,pijes?
- brewer
- Posts: 568
- Joined: 06/07/2012 17:21
- Location: www.volimpivo.ba
- Contact:
#93 Re: domaće pivo
LoveHurts wrote:Svaka cast za temu.
Vidim neki se pitaju zasto praviti kad mozes kupiti? Pa vidite da se covjek zanima sa tim, ispunjava svoje vrijeme, zanima se necim, pa frka hoce li ispast dobro,hoce li valjat. Kao sto neki uzivaju u crtanju,sklapanju slagalica itd on uziva u pravljenju pive, i nema li veceg meraka popiti nesto sto si osobno napravio. Svaka ti cast majstore.
Pih ja sam mislio da piva ima rok trajanja, zamisljao sam to kao mlijeko, par dana i cao.
Kako ide pocetak pravljenja? Stavis sastojke u lonac,mijesas,cekas,dodajes,vadis,sipas,pijes?
eh kad bi bilo baš tako jednostavno
uglavnom, svaka od tih faza ima jednu čitavu svoju priču. imam dosta knjiga koje to u detalje opisuju. na poljoprivrednim fakultetima postoje odsjeci pivarstva gdje se to sve proučava, a u pivarskim zemljama (njemačka, češka, britanija, belgija itd...) postoje čitavi fakulteti pivarstva.
stvar je vrlo kompleksna. jako puno hemije i fizike, termodinamike, biologije. kvasac je živo biće. o kvascu i procesu fermentacije su napisane knjige ko klaićev rječnik
uglavnom, najbitnije je da ukoliko neko kao početnik želi da napravi pivo, to može uraditi bez ikakvog uplitanja u teoriju. međutim uplitanjem u teoriju dolazi u mogućnost da radi na finesama.
jako je puno proračuna na primjer koje je potrebno uraditi. može se sve ručno, imaju i formule i neko ko voli matematiku i fiziku će se možda i upustiti u to. međutim, napravljeni su i software-i za homebrewing (kućno pivarstvo) koji to sve odrađuju tako da se ne moraš mučiti sa kalkulacijama.
evo kako izgleda screenshot sa software-a koji ja koristim (stavljam link jer je velika slika)
http://oi50.klix.com/35i2adc.jpg
ovaj software sam kupio, ali ima jednako dobrih besplatnih software-a za ljude koji ne žele da plaćaju ili za početnike koji tek hoće da uđu u sve ovo....
-
- Posts: 2529
- Joined: 19/08/2006 22:25
#94 Re: domaće pivo
Tema
Nekad smo probali ali nije ispalo dobro - niz nedostataka a kasnije smo se prihvatili drugih stvari i nismo imali vremena za popravni. Mogli bismo ove zime ponovo probati.
Nekad smo probali ali nije ispalo dobro - niz nedostataka a kasnije smo se prihvatili drugih stvari i nismo imali vremena za popravni. Mogli bismo ove zime ponovo probati.
- brewer
- Posts: 568
- Joined: 06/07/2012 17:21
- Location: www.volimpivo.ba
- Contact:
#95 Re: domaće pivo
daj malo opiši kako ste radili i s čim?safran wrote:Tema
Nekad smo probali ali nije ispalo dobro - niz nedostataka a kasnije smo se prihvatili drugih stvari i nismo imali vremena za popravni. Mogli bismo ove zime ponovo probati.
-
- Posts: 214
- Joined: 11/12/2004 19:43
#96 Re: domaće pivo
Čini mi se da je na svakoj komercijalnoj marki pive otisnut rok trajanja. Čak sam više puta i bacio "staru" pivu, ali je nisam probao. A ovdje čitam da je bolje pivo što duže stoji. U čemu je tajna?
- insomnia78
- Posts: 61961
- Joined: 03/04/2011 14:43
#97 Re: domaće pivo
A kako regulises postotak alkohola?
s' moje sokocalo
s' moje sokocalo
-
- Posts: 2529
- Joined: 19/08/2006 22:25
#98 Re: domaće pivo
Ah, amaterski totalno - prije 8-9 godina - slad nismo kupovali jer nismo imali gdje već smo naklijavali ječam i izdvajali ekstrakt. To je već bila patnja zbog problema sa održavanjem temperature na šporetu. Pa nismo imali odgovarajući kvasac. Neki hmelj smo dobili od nekoga. Koristili smo stakleni balon za vino - airlock naravno, i termometar. Ma više smo se dobro zezali (i pili sarajčicu) a od popravnog smo odustali upravo zbog slabe dostupnosti sirovina. I zato ti hvala na pokrenutoj temi - dakle sirovine se sada mogu pribaviti i u BiH.brewer wrote:daj malo opiši kako ste radili i s čim?safran wrote:Tema
Nekad smo probali ali nije ispalo dobro - niz nedostataka a kasnije smo se prihvatili drugih stvari i nismo imali vremena za popravni. Mogli bismo ove zime ponovo probati.
A na ideju pravimo domaće pivo smo nadošli nakon mog boravka u Beču (lijepa studentska vremena) gdje maltene svaki kvart ima svoju malu pivovaru (brau) koja pravi upravo ovako nefiltrirano pivo i svako ima svoj specifični šmek. I tačno znam o čemu pričaš kad opisuješ domaće pivo - i sama sam se tako osjećala kada sam ga prvi put probala - nevjerovatno.
- brewer
- Posts: 568
- Joined: 06/07/2012 17:21
- Location: www.volimpivo.ba
- Contact:
#99 Re: domaće pivo
tajna je u sanitarnim propisma koji su propisani od strane države (sanitarne inspekcije i ostala pravna legislativa koja je vezana za tu oblast)ticoroman wrote:Čini mi se da je na svakoj komercijalnoj marki pive otisnut rok trajanja. Čak sam više puta i bacio "staru" pivu, ali je nisam probao. A ovdje čitam da je bolje pivo što duže stoji. U čemu je tajna?
sva piva koja kupujete u supermarketima su pasterizirana. pasterizacija je proces dezinfekcije piva (ili ostalih prehrambenih proizvoda) tretiranjem tog piva određenom temperaturom na određeni period vremena. postoji jednostavno propis koji kaže da proizvod koji je tretiran pasterizacijom je najbolji do određenog datuma. to ne znači da ne valjaju i poslije. radi se jednostavno o propisu koji je tu da bi se proizvođači ogradili i da bi bili u nekom pravnom okviru.
period trajanja piva zavisi prvenstveno od količine alkohola i količine hmelja. u pravilu mi u supermarketima kupujemo lager piva. ta piva nisu bogata hmeljom, a ni alkoholom. ovo spada u jednu posebnu zapravo kategoriju.
hmelj ima nevjerovatne konzervirajuće sposobnosti, sam po sebi. s druge strane, poslije hmelja i alkohola najvažnije je skladištenje. pravilno uskladišteno pivo može trajati godinama u bocama bez ikakve opasnosti da će se pokvariti.
u principu ja sva svoja piva popijem u roku do godine dana. nikad, NIKAD, nisam imao pokvarenu bocu piva, a skuhao sam do sad hektolitre. s druge strane određeni stilovi - na primjer gore spomenuti IPA ili belgijski trippel, ili Imperial Stout, ili Doppelbock zapravo i nisu uopšte pitka do isteka godine dana - tek nakon godinu dana ležanja u bocama dozriju i smatraju se pitkim. sve do tada su takozvana zelena ili mlada piva i jednostavno još uvijek nisu svi okusi i arome "legli" kako treba....
- bordo gandalf
- Posts: 9921
- Joined: 15/05/2009 12:07
- Location: Mi smo Saraj'vo, izvolite se braniti
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#100 Re: domaće pivo
Pratim