Kupovina novog automobila...Savjeti!?!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

drndalo

#76 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!

Post by drndalo »

Poretacu teme, idi i obidji sve sto mozes, probaj sta mozes, cjenkaj se do krvi, trazi ponude i od prodavaca izvan SA, nekada se isplati... I na kraju uzmi sta ti mislis da je tebi ceif, jer mi meljemo svoje, a ti ces to auto morati gledati bar 5 godina, a ako te ne raduje, muka ce to biti...

Jaguar84 wrote:a sta mislis o ovome nisanu koji je danas na portalu...nimalo lose opremljen auto za 23000 a i veci je i od pola i od fabije i svih tih drndala
Necemo se vrijedjat'... :lol:
goran16v wrote:Pogresno, Megane Generation nije isto sto i TAS-ov Golf ili Skoda niti je za nase trziste jer se Skoda sa istim paketima opreme i motorima prodaje u BiH kao i sirom EU, bas kao i Megane Berlina

jer sta za nekog ko ne zna finese znaci kad napises kupio sam nov Megane dizel sa svom opremom za 23,5k KM? Znaci da si za te pare kupio auto 2012. godiste, kojem si sam birao konfiguraciju i cija je redovna cijena 35k KM.

Bez obzira na svu pricu, auto je za te pare odlican, i kao sto si napisao iam odbar omjer ulozeno - dobiveno.
1. Nije bas skroz tako... Kod svih proizvodjaca lokalni uvoznici imaju prilicnu slobodu formiranja paketa opreme, u skladu sa svojom velicinom narudzbi, i statusu kod "mame"... Pri tome ne mislim reci da Generation nije jeftinija varijanta od obicne Berline...

2. Ih, za 23.500 sam si slagao konfiguraciju ? Ko moze pomisliti da je tako, i ne treba dublje da razmislja...

3. Sustina koju mora procijeniti onaj koji ga kupuje...

Po onome sto si ti napisao u ostalom dijelu teksta, koliki popust ASA daje na svoja lagerska vozila koja jos imaju na stanju iz 2009 ? Cijene ih kao da su jos uvijek stvarno nova, ne znam zasto, ali je tako... Ali to je njihov finansijski problem, ne moj....
karlheinz_kummenige

#77 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!

Post by karlheinz_kummenige »

Uh, od vasih rasprava sam dobio dosta veci dijapazon "aspekata" na koje trebam obratiti paznju....Upravo razlog zbog kojeg sam se odlucio postaviti temu, ima dosta ljudi sa iskustvom, a, Boga mi, i sa znanjem.... Nije da sam laik, ali kod kupovine novog automobila jesam... Vidim da se cijene prilicno razlikuju za iste modele u drugim gradovima...
Vidim da je kes dobar argument za obaranje cijene, ali ima tu jos stvari izgleda...
Polo, C3, Fabia - to cu u narednim danima kad stignem otici da pogledam ovdje u Sarajevu, pokusati nesto pregovarati, cjenkati se i to :-D ...
Maystor

#78 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!

Post by Maystor »

Preporucujem ti model Fabia Magic. Za 22000 mozes dobiti 1.6 TDI sa bogatom opremom: klima, cd mp3, maglenke, board computer, el. podizaci itd.
shalla

#79 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!

Post by shalla »

karlheinz_kummenige wrote:Uh, od vasih rasprava sam dobio dosta veci dijapazon "aspekata" na koje trebam obratiti paznju....Upravo razlog zbog kojeg sam se odlucio postaviti temu, ima dosta ljudi sa iskustvom, a, Boga mi, i sa znanjem.... Nije da sam laik, ali kod kupovine novog automobila jesam... Vidim da se cijene prilicno razlikuju za iste modele u drugim gradovima...
Vidim da je kes dobar argument za obaranje cijene, ali ima tu jos stvari izgleda...
Polo, C3, Fabia - to cu u narednim danima kad stignem otici da pogledam ovdje u Sarajevu, pokusati nesto pregovarati, cjenkati se i to :-D ...
Neću ti ništa pametovati oko izbora auta ali ću ti samo potvrditi ovo boldirano, bio sam u istoj situaciji kao ti prije 2 mjeseca i poslušam savjet jednog prijatelja koji mi predloži da pogledam u drugim gradovima i ja na kraju dobijem DOSTA jeftiniju ponudu iz Mostara nego što je bila u Sarajevu :wink:
citroen xm

#80 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!

Post by citroen xm »

Treba reći još informacija. Generation se prodaje i u Njemačkoj, a valjda je ona zapadna Evropa. Pogledajte mobile.de i vidjećete. Takođe generation ima isto vješanje kao i francuski Megan, samo što je kod generationa veći klirens, tj podignutije vješanje. Po meni je to prednost za naše puteve. Takođe generation ima mnogo opreme koja će sigurno zadovoljiti normalnog vozača, a kao što reče milojica kome trebaju sjedišta sa opcijom češkanja jajca, klima sa 10 zona i ostale pizdarije neka stavi još 10-ak hiljadarki. Mislim da to normalnom vozaču nije potrebno.
530i

#81 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!

Post by 530i »

milojicabrzi wrote: Auto je za nase trziste i vjerojvatno se razlikuje, isto kao i vecina auta, vecine proizvodjaca, koja su namijenjena, americkom, svicarskom, istocno-europskom ili drugom trzistu.
Svakom autu se unaprijed sudbina zna, tj. na kom tržištu će kao novo završtiti...dok još nije ni sa proizvodne trake sišlo.
goran16v

#82 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Treba reći još informacija. Generation se prodaje i u Njemačkoj, a valjda je ona zapadna Evropa. Pogledajte mobile.de i vidjećete. Takođe generation ima isto vješanje kao i francuski Megan, samo što je kod generationa veći klirens, tj podignutije vješanje. Po meni je to prednost za naše puteve. Takođe generation ima mnogo opreme koja će sigurno zadovoljiti normalnog vozača, a kao što reče milojica kome trebaju sjedišta sa opcijom češkanja jajca, klima sa 10 zona i ostale pizdarije neka stavi još 10-ak hiljadarki. Mislim da to normalnom vozaču nije potrebno.
Probaj kupiti novi Generation. Veci klirens bitno mijenja vozne karakteristike, a to sto je tebi prednost, meni ne mora biti. Sud sta je dovoljno prosjecnom vozacu ogranici na sebe, ja sam prosjecan vozac i za mene Generation ima tek prosjecnu opremu kojem fali dosta toga, a da nisu besmislene pozdarije. Prije svega veci izbor motora...
citroen xm

#83 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!

Post by citroen xm »

Nisam mislio na motor, već na konkretno opremu koja je potrebna prosječnom porodičnom čovjeku. Eto navedi ti šta po tebi fali od opreme na generationu i zbog čega je to bitno. Pričamo ovde o ljudima koji se nategnu i izdvoje oko 20-ak hiljada za nov automobil. Ne pričamo o milionerima koji mogu stresti i po duplo veći iznos samo za neke pizdarije od opreme. A da budemo realni ima mnogo pizdarija u opremi novih automobila koje su tu samo kao porez na budale. A što se tiče stabilnosti vjeruj mi da je i generation više nego stabilan za bilo koji put kojim ga možeš voziti u BiH ili bilo gdje poštujući ograničenja, a otvaranjem crne hronike se može vidjeti da ni najstabilnija auta nisu dovoljno stabilna za mentalno bolesne vozače.
530i

#84 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!

Post by 530i »

Za 21, odnosno 22 hiljade KM Megane i Fluence su zaista dobra ponuda...a ni veći klirens nije nimalo loša stvar. Ja sam znao sa golfom trojkom zakačit prednjim spojlerom...koji košta 20KM...na bilo kojem novom autu je barem 200 maraka.
radostan dan

#85 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!

Post by radostan dan »

Lud i ponosan wrote:JA bih se odlucio za novu Kiu Ceed, ali to sam samo ja.
detalji kolega, detalji...
drndalo

#86 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!

Post by drndalo »

Ali ti si lud, i ponosan... ;-)
girl

#87 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!

Post by girl »

nisam sve citala, samo prvi post. moja najbolja prijateljica ima pola i prezadovoljna je, ovog 1.2. (samo nije onaj najslabiji motor, nego onaj naredni) ne znam detalje oko tih kw. sa kobra alarmom i jos ponekim detaljem bio nesto preko 21 000. klima je u osnovnom paketu svakako uracunata. fabia je iznutra mrvicu veca (imala ja fabiu), motor ti je isti, ali ipak je polo - polo. :D

imas u toj klasi kiu ceed - 7 god garancije. :D
_ado_

#88 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!

Post by _ado_ »

ceed i polo nisu ista klasa.
karlheinz_kummenige

#89 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!

Post by karlheinz_kummenige »

Lud i ponosan wrote:
drndalo wrote:
Ali ti si lud, i ponosan... ;-)
Ali nisam napisao da sam glup. ;)

http://www.b92.net/automobili/vozili_sm ... _id=610304

Imam iskustva sa generacijom prije, jako dobro auto sa sigurno najboljim odnosom ulozeno - dobijeno.
U ovom cjenovnom rangu,sigurno izbor broj jedan. Ali, tesko je nasem covjeku izbiti das auto iz glave.
Nije Das Auto problem, novac je...A, Ceed-a nema ispod 24.500 KM
ranger

#90 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!

Post by ranger »

Novi ceed uopce nije jeftin, narocito dizelski model, za tren oka cijena mu izadje na 30 milja.
Zatamnjena stakla

#91 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!

Post by Zatamnjena stakla »

Dobio si dosta savjeta. Na tebi je sve. Šta ti se sviđa uzmi :D
ranger

#92 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!

Post by ranger »

Lud i ponosan wrote:
ranger wrote:Novi ceed uopce nije jeftin, narocito dizelski model, za tren oka cijena mu izadje na 30 milja.
Bice kod nas manje cijene nego u Srbiji, tako je bilo kod prosle generacije CEED-a.
E sad, istina je da se moze poprilicno podici cifra na gore, sto do sada nije bio slucaj, ali osnovni paket nudi sve ono sto treba vecini vozaca i ne nedostaje nista. Sto se za Das auto ne moze reci.
Uostalom, ova 2 vozila se ne mogu nikako porediti (polo i ceed), al' eto... :D
ma gledo ja neki dan na onom pokusaju sajma u zetri. Jeste dobra i fina i lijepa ali ako hoces dizela i to osnovnog sa 90KS, nema ispod 30 milja. Dok recimo C4 sa 112KS (ima i sa 90KS) usporedbe radi, ima 3 paketa opreme za cijene od cca 27,28,29 hiljada. Najjaci paket kosta 33 hiljade.
Ne kazem da je los ili da ne vrijedi tih para, samo ceed nije vise jeftin.
hank

#93 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!

Post by hank »

evo sad sam gledao generation-a na netu. auto nema neku pljacka opremu, al ima u principu sve sto ima vecina danasnjih auta te klase u startu.
recimo bunjo ga reklamira ko auto koje ima esp i jos neku zajebanciju, sto se po opremi vidi da nema. ima 6 jastuka sto je neki standard klase. od naprednijih funkcija ja sam samo vidio tempomat. ostalo sve klasika koju dobijes i u autu nize klase od megana u startu. cijena prema katalogu je 25000 za benzinca i 27000 za dizela. sad ne znam kako idu te akcije jer stranica nije azurirana. za ljude koje nemaju specijalne prohtjeve se ubio. ja ga iskreno ne bi uzeo kad bi imao zivljaka vecinu para, jer mislim da ima puno drugih i boljih opcija. s druge strrane kad je kreda il lizing upitanju, nije losa varijanta i mislim da je cak najeftiniji u klasi trenutno.
citroen xm

#94 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!

Post by citroen xm »

E to je realan post. :thumbup: Dakle auto je odlična ponuda za prosječnog vlasnika. A to da li bi ga kupili ja, ti ili neko treći to je subjektivna stvar. Mislim da je auto jako pošteno jer za novac isto opremljenog gradskog mališana, dobiješ kompakta.
Better Man

#95 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!

Post by Better Man »

milojicabrzi wrote:
hank wrote:a ja kad slusam ljude kosto si ti, rekao bi da ste se rodili u autu. cuj 1000 maraka se nadajes. ja se vala nisam nadavao toliko para. staro auto sam vozio skoro do momenta dok mi nije doslo novo.
sto se tice vozanja po poligonu, 27 km je previse kako god okrenes.
Super je sve ako ti imas zamjensko ili staro auto...Kod nas u BiH vecina ljudi proda auto+skupi crno ispod nokata, da kupi drugo...Das ti puno para, ako nemas sluzbeno auto ili neku soluciju, vjeruj, moljakanjem za usluge kad si pjesak...Probaj jedno 3 mjeseca biti bez auta, starog ili bilo kakvog, pa ces vidjeti o cemu govorim...

Ja sam pricao sa dosta ljudi i kazu da novo auto, obicno ima 10-30 km na satu radi probne voznje...
Moj auto kad sam ga uzeo imao je 10 km na satu i nije bio na lageru, vec sam ga čekao oko 2 mjeseca, ali sam dobio sve što sam tražio. Evo isporuka novog Meganea Dynamic mi je za 3 mjeseca i nije mi problem čekati, jer nisam bez auta i kad dodje Megane ostavim im Clia i doplatim, ako mi se ne desi da ga ja prodam po boljoj cijeni. Mogao sam uzeti sa lagera auto Gt Line i to sa najvišom opremom i finim popustom, ali nisam htio, jer mi se kao prvo nije sviđala boja, nije redizajnirani model, a ovako ću dobiti redizajnirani u boji kakvoj želim, koji nije ništa slabije opremljen od tog modela sa lagera (da se razumijemo ne patim za kožnim sjedištima, odnosno mješavina kože i tkanine, senzorima za parkiranje, sportskim volanom, jer sve to ne utiče na sigurnost, kvalitet i udobnost vožnje), a i na njega sam dobio fin popust od 3000 KM. Da se razumijemo, ako već imam mogučnost da za svoje novce biram što želim, onda ću to uraditi! Glede Generationa, za cijenu koju se nudi je odličan izbor, ali mene nije privukao, jer sam htio automatsku klimu, a ne manuelnu i još neke stvari poput ESP-a itd. kao što rekoh postavljaču teme, otiđi do Citroena i pogledaj C3, na firmu mislim da nude i doadtni popust, a pogledaj i novi Peugoet 208, kao i druga auta koja te intersuju i vidi ko je najpovoljniji i ko nudi najviše, a tu je i bitan faktor da da auto nije podložno krađi.
fotelja

#96 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!

Post by fotelja »

Ja bih preporucio da sacekas novog Clia

Image
AdnanSA

#97 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!

Post by AdnanSA »

Novi Clio super izgleda.
radostan dan

#98 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!

Post by radostan dan »

jesT, samo što ovaj napucani duplo više košta od redovnog.
AdnanSA

#99 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!

Post by AdnanSA »

Izvinite pogrešno sam se izrazio. Trebao sam napisati da napucani Clio super izgleda ali da on košta za 50 % više od običnog a da obični i nije nešto baš kao i kod svih ostalih proizvođaća...
radostan dan

#100 Re: Kupovina novog automobila...Savjeti!?!

Post by radostan dan »

ma šta se izvinjavaš, sve ok. ovom se na slici vidi da je papren, mada stvarno moćno izgleda.
Post Reply