Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak

fatamorgana

#76 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak

Post by fatamorgana »

HM 2011 wrote:Ja ne kontam - Kako nacionalno biti Bošnjak ..............
Šta ja znam ... postepeno se ufuraj nekako pa ako upali javi i nama ....
polis

#77 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak

Post by polis »

HM 2011 wrote:Ja ne kontam - Kako nacionalno biti Bošnjak ..............

Švabo se ne šprda sa tim, niko se ne šprada sa tim,

ja se ne šprdam sa tim,

jel ja pričam sa pripadnicima svog naroda kojima nije do šprdanja sa tim ?

Ima li iti jedan bošnjak ovdje ?

Ja neću da imam probleme u životu radi terminološke šprdancije....

Sanja Vlaisavljević i njeni građani u obliku polisa će da razjasne i kažu kako je to sve beznačajno...

Jel razumijem polis ?
Pa izgleda da ne razumiješ. Ili nećeš da razumiješ. Sad je na tebi da nađeš štivo koje je problematiziralo ovu tematiku. Čitaj. Glave ne diži. evo jedan kratki članak, koji može biti polazna tačka tvom mini istraživanju: http://www.akos.ba/akademik-ferid-muhic ... e-ni-vise/
Lug

#78 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak

Post by Lug »

polis wrote:@Hm 2011

Pa stoji li Flamancima da su Flamanci ili belgijanac? Stoji li Bošnjaku koji je emigrirao u Švedsku Bošnjak ili Sweden?

Meni se čini da stalno bacaš trol.

Ti treba da razumiješ da to što piše u pasošu određuje tvoje državljanstvo. I ne mora da označava tvoju narodnost-nacionalnost. Jer, recimo, sutra dobiješ pasoš Austrije, u njemu u rubrici pise da si Austrijanac, a ti znaš da je tvoja nacija/narodnost bošnjačka. To je samo rubrika u pasošu.

:-) :lol:
Halcyon

#79 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak

Post by Halcyon »

Ma ovo čini mi se samo pokazuje koliko smo mi kao narod izgubljeni u vremenu i prostoru. Mislim, u 2012. godini mi i dalje raspravljamo ko smo, šta smo, šta je ispravno, šta misle komšije... Cc... Tužno.

Živo me interesuje na šta će ličit popis stanovništva i na koliko tabora će Bošnjaci ovog puta biti podijeljeni?
polis

#80 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak

Post by polis »

Lug wrote:
polis wrote:@Hm 2011

Pa stoji li Flamancima da su Flamanci ili belgijanac? Stoji li Bošnjaku koji je emigrirao u Švedsku Bošnjak ili Sweden?

Meni se čini da stalno bacaš trol.

Ti treba da razumiješ da to što piše u pasošu određuje tvoje državljanstvo. I ne mora da označava tvoju narodnost-nacionalnost. Jer, recimo, sutra dobiješ pasoš Austrije, u njemu u rubrici pise da si Austrijanac, a ti znaš da je tvoja nacija/narodnost bošnjačka. To je samo rubrika u pasošu.

:-) :lol:
Zanimljiv argument. Puno toga govori. O Vama.

Klučne riječi mog posta su: Ne mora da označava, a može. U slučaju da neki Kurd dobije pasoš Argentine. U pasošu mu neće pisati da je to Kurd. već njihov građanin. Argentinac.
Stojadin

#81 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak

Post by Stojadin »

cyprus wrote:Nisam bošnjačka glava, al da probam :mrgreen:

Po nacionalnosti možeš biti šta hoćeš: Bošnjak, Bosanac, Hercegovac, Eskim, Frižider, Majmun, Marsovac, Šarafciger, Homoseksualac, Vatrogasac itd. zato što ne postoji jedinstvena definicija nacionalnosti... dakle možeš je tumačiti kako hoćeš :kravata:
E to. Vidim vecina ljudi misle da je nacija strogo vezana za drzavu, sto naravno nije tacno. Najvazniji dio nacionalne pripadnosti (po vecini definicija, al ne po svim) je osjecaj nacionalne pripadnosti.

U Americi se, doduse, vecinom nacija strogo veze za drzavu. U Evropi je, medjutim, drukcije.
Last edited by Stojadin on 20/06/2012 23:04, edited 1 time in total.
HM 2011

#82 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak

Post by HM 2011 »

ja bošnjak bio i bošnjak ostao, i ko je bošnjak danas i juče bio, biti će bošnjak na popisu, ali pošto je pitanje koncipirano:

Nacionalna/Etnička pripadnost....

Molim objašnjenje - u skladu sa prvim postom kojim je pokrenuta tema:

Kako biti nacionalno Bošnjak ?

prođoše sati odgovori slabi,

ima jedan - koji kaže tako mi rekli i ja ne razmišljam o posljedicama....

ne podcjenjujem odgovor - cjenim čovjeka koji je barem iskreno rekao....

ali ima li nešto konkretno ?
polis

#83 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak

Post by polis »

Stojadin wrote:

Po nacionalnosti možeš biti šta hoćeš: Bošnjak, Bosanac, Hercegovac, Eskim, Frižider, Majmun, Marsovac, Šarafciger, Homoseksualac, Vatrogasac itd. zato što ne postoji jedinstvena definicija nacionalnosti... dakle možeš je tumačiti kako hoćeš :kravata:
E to. Vidim vecina ljudi misle da je nacija strogo vezana za drzavu, sto naravno nije tacno. Najvazniji dio nacionalne pripadnosti (po vecini definicija, al ne po svim) je osjecaj nacionalne pripadnosti.

U Americi se, doduse, vecinom nacija strogo veze za drzavu. U Evropi je, medjutim, drukcije.
Odlično. potpisujem.

"U većini država, državljanstvo je oštro podijeljeno od nacionalnosti."
HM 2011

#84 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak

Post by HM 2011 »

Stojadin wrote:

Da a taj osjećaj nacionalne pripadnosti je bitan element za screening u ulazak u državne institucije....

jer niko neće da mu neko ruje, rovari po sistemu...

Pa ako ti je nacionalna pripadnost neke druge države draža od tvoje - pa fino radiš protiv svoje države (one sa pasošem) - robija je minimalna stvarčica....

U većini država je ovako.

Pitam zaista i smatram da bi bilo dobro napraviti referendum o tome - pa nek se šprdaju i potpisuju postove nakon referenduma...

Ozvaničiti to i postupiti u skaldu sa odlukom većine - javno izložiti šta je šta, pitati za mišljenje i stavove, izložiti planove pred većima i gotovo.
fatamorgana

#85 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak

Post by fatamorgana »

Nije uopšte važno kako te zovu već dal' te pri tom handre il' ne ....
HM 2011

#86 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak

Post by HM 2011 »

fatamorgana wrote:Nije uopšte važno kako te zovu već dal' te pri tom handre il' ne ....
Tačno tako, pragmatični razlozi.
fatamorgana

#87 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak

Post by fatamorgana »

HM 2011 wrote:
fatamorgana wrote:Nije uopšte važno kako te zovu već dal' te pri tom handre il' ne ....
Pa izgleda da tebe niko ne handri čim ti je stalo do toga kako će te zvati ...
HM 2011

#88 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak

Post by HM 2011 »

fatamorgana wrote:
HM 2011 wrote:
Pa izgleda da tebe niko ne handri čim ti je stalo do toga kako će te zvati ...
A jel misliš da bi me neko trebao handriti ? To ti bogat ali nećeš da platiš 5.000.000 Eura ?

Suština je u tome kako ću se ja odrediti a ne kako ti misliš da bi se trebao odrediti, jer ako hoćeš ovo drugo plati 5.000.000 eura i ja idem u brda čuvati krave (veliko je stado od 5 milki), a ti se onda brini i za mene i za sebe...
fatamorgana

#89 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak

Post by fatamorgana »

Pa ako već išćeš pare išći od ovih "bošnjaka" što pokradoše 14 milijardi dolara pa ako ti šta daju nećeš morat' krave čuvat', :D

http://www.klix.ba/vijesti/bih/gdje-su- ... /090925073
HM 2011

#90 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak

Post by HM 2011 »

fatamorgana wrote:Pa ako već išteš pare išći od ovih "bošnjaka" što pokradoše 14 milijardi dolara pa ako ti šta daju nećeš morat' krave čuvat', :D

http://www.klix.ba/vijesti/bih/gdje-su- ... /090925073
Ne nego ti pričaš nešto o handrenju, pusti mi se milijardi i gazilijardi....

tih 5.000.000 Eura svjedeno moraju biti porijeklom halal imovina - tako da ni marka od tih ukradenih milijardi nema udjela u toj priči....

Imamo i srbe sa istom politikom imamo i hrvate.....

sve ista priča samo sa malo drugačijim konačnim rezultatom....

jer Kipar i Dalamcija nisu sastavni dio BiH.
AkHolic

#91 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak

Post by AkHolic »

HM 2011 wrote:
Stojadin wrote:

Da a taj osjećaj nacionalne pripadnosti je bitan element za screening u ulazak u državne institucije....

Pa ako ti je nacionalna pripadnost neke druge države draža od tvoje - pa fino radiš protiv svoje države (one sa pasošem) - robija je minimalna stvarčica....

Pitam zaista i smatram da bi bilo dobro napraviti referendum o tome - pa nek se šprdaju i potpisuju postove nakon referenduma...

Ozvaničiti to i postupiti u skaldu sa odlukom većine - javno izložiti šta je šta, pitati za mišljenje i stavove, izložiti planove pred većima i gotovo.
A sve sam mislio da u demokracijama ne moraš da voliš državu u kojoj živiš ili čiji pasoš imaš.
HM 2011

#92 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak

Post by HM 2011 »

AkHolic wrote:
HM 2011 wrote:
Stojadin wrote:

A sve sam mislio da u demokracijama ne moraš da voliš državu u kojoj živiš ili čiji pasoš imaš.
Ne moraš ali ako radiš protiv iste patriotic act te stisne.

Zato i jesu razvijena društva.
fatamorgana

#93 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak

Post by fatamorgana »

HM 2011 wrote: Ne nego ti pričaš nešto o handrenju, pusti mi se milijardi i gazilijardi....

tih 5.000.000 Eura svjedeno moraju biti porijeklom halal imovina - tako da ni marka od tih ukradenih milijardi nema udjela u toj priči....

Ma ovi što su zahapali lovu libo njih tuki šta su po nacionalnosti, valuta nema nacionalnosti a bacili su kosti kokuzima da ih glođu i da laju na mjesec ....
HM 2011

#94 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak

Post by HM 2011 »

fatamorgana wrote:
HM 2011 wrote: Ne nego ti pričaš nešto o handrenju, pusti mi se milijardi i gazilijardi....

Ma ovi što su zahapali lovu libo njih tuki šta su po nacionalnosti, valuta nema nacionalnosti a bacili su kosti kokuzima da ih glođu i da laju na mjesec ....
i dok ne skontamo koje smo svi nacionalnosti glodaćemo tu kost, pa ćemo glodati kamenje i lajati na mjesec ili paliti iz Bosne i Hercegovine...

sve jasno sve prežvakano tisuće hiljada puta....

aktivnosti 0
fatamorgana

#95 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak

Post by fatamorgana »

HM 2011 wrote:
i dok ne skontamo koje smo svi nacionalnosti glodaćemo tu kost, pa ćemo glodati kamenje i lajati na mjesec ili paliti iz Bosne i Hercegovine...
Kokuzne nacionalnosti eto koje a ovi što hapiše milijarde oni su sad gospoda valutne nacionalnosti ....
BHCluster

#96 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak

Post by BHCluster »

Znaci:
Nationality = Nacionalnost
Citizenship = Drzavljanstvo
HM 2011

#97 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak

Post by HM 2011 »

fatamorgana wrote:
HM 2011 wrote:
Kokuzne nacionalnosti eto koje a ovi što hapiše milijarde oni su sad gospoda valutne nacionalnosti ....
Nema pokretanja naprijed bez nacionalne politike jasne, nedvoslmislene, iskrene, tranasparentne sveobuhvatne Bosansko Hercegovačke...

Zamisli koliko su ljudi glupi:

Dođe mu čovjek i kaže - ubij me ako te prevarim tokom obnašanja funkcije vlasti - ako te oštetim, ako ti budem radio zlo, ako ne budem dao svoj maksimum prilikom obnašanja funkcije u opštem javnom interesu, ako ne budem nezavistan - to ti nudim, zauzvrat tražim tvoj glas koji će mi omogućiti mandat od 4 godine ?

Druga ponuda - dam ti 100 maraka za jedan glas ?

Kome ljudi daju glas:

ako daju ovom od 100 KM, prodali su godinu za 25 KM, mjesec vladanja za 2 KM...

ZAŠTO ZBOG BEZNAĐA !

a cijene glasova padaju.

Ako daju ovome prvom - Sve je moguće - there is no limit - od sudstva, policije pa dalje....
cyprus

#98 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak

Post by cyprus »

cindrlimindrli wrote:
cyprus wrote:U mom pasošu nigdje ne stoji nacionalnost... Ne stoji mi ni na ličnoj karti, nego se na njoj nationality prevodi kao državljanstvo, a ne kao nacionalnost... To znači da nationality i nacionalnost ne mora biti isto...
Nationality je nacionalnost, a citizenship je drzavljanstvo...
Tako ne piše u našim ličnim kartama... A to znači da nationality može, a i ne mora biti isto što i citizenship, isto kao i nacionalnost i državljanstvo...

Dakle, to smo polis i ja konsenzusom utvrdili... Ključne riječi: može, a i ne mora...

Znam da opet neće niko shvatit, ali ne škodi ponavljat :mrgreen:
Last edited by cyprus on 21/06/2012 00:01, edited 2 times in total.
Lug

#99 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak

Post by Lug »

Meni se cini, da postoji i jedan mali dio bosnjackog naroda koji smatra da i Bosnjaci trebaju da budu nacija Bosnjaci a ne Bosanci (kao da je Bosna strano tijelo nama Bosnjacima), iz razloga sto svi drugi narodi oko nas imaju sopstvenu drzavu a samim tim i naciju; jer od kad dunjaluk postoji; nacija = drzava. Samim tim se i odricu BiH kao zajednice tri naroda. Ako bi imali u BiH tri nacije, to bi automatski znacilo da je BiH sastavljena od tri drzave. Znaci, oni su takodjer za podjelu kao i djelovi u ostala dva naroda, jer smatraju da je to bolje za buducnost Bosnjaka. Ne ulazim u diskusiju koliko su u pravu, ali sama cinjenica da se toliko forsira nacionalnost = narodnost je vise nego ocita .. i djeca u osnovnoj skoli na zapadu znaju da to dvoje nije isto, uostalom, ne bi postojala dva pojma, dva izraza da je isto... ma smijesno, ispiranje mozga.

Moje skromno misljenje je da taj proces moze donijeti samo lose Bosnjacima, jer ova ekipa politicara ne zasluzuje povjerenje za takve odluke.
HM 2011

#100 Re: Molim objašnjenje kako biti nacionalno Bošnjak

Post by HM 2011 »

cyprus wrote:
cindrlimindrli wrote:
cyprus wrote:U mom pasošu nigdje ne stoji nacionalnost... Ne stoji mi ni na ličnoj karti, nego se na njoj nationality prevodi kao državljanstvo, a ne kao nacionalnost... To znači da nationality i nacionalnost ne mora biti isto...
Nationality je nacionalnost, a citizenship je drzavljanstvo...
Tako ne piše u našim ličnim kartama... A to znači da nationality može, a i ne mora biti isto što i citizenship, isto kao i nacionalnost i državljanstvo...
Ono što piše u našim ličnim kartama određujemo MI,

Koliko smo pametni tako će nam i biti.

Ja podržavam aktivizam u Bl vezano za picin park - iako pojma nemam ima li tu zakulisnih inicijativa, predpostavljam da se lokalci bune protiv lokalnih vlasti - volio bih kada bi takvi tipovi aktivista djelovali složnije i zajednički širom BiH na relevantnije teme od picinog parka.... (niko nema pravo da kaže da nisma pokušao - jeste da ja nemam toliko živaca ali eto)

Ponavljam, Ono što piše u našim ličnim kartama određujemo MI i samo MI, tu niti jedan stranac nema uticaja....

I ko god da kaže da je EU kriva za stanje u BiH laže ko pas - jer kakvi god smo mi smo suverena država..

PA vi vidite...
Post Reply