Škoda Fabija

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
milojicabrzi

#76 Re: Škoda Fabija

Post by milojicabrzi »

...ne mora TSI biti, 17 000, niko ne trazi nemoguce, ali moze biti npr. 18 500 sa klimom, to bih ja onda zvao best buy opcijom, ili da dieselka ide za cca 20 000 KM, to bi takodjer bio best buy, ali imati auta kojima je osnovni diesel, za 5 ili 6 hiljada skuplji od benzinca....to vec nije posao...

VW grupacija zna sta radi, da tu osnovnu Fabiu malo jeftinije, pa to sto zijani na Fabiji namiri na Audijima i Pasatima jer kupcima tih vozila, hiljada gore dole nista ne znaci :):)

Fabia jeste solidno auto, ali trenutno na trzistu i nije bas best buy....
Medonjaa

#77 Re: Škoda Fabija

Post by Medonjaa »

goran16v wrote:
Medonjaa wrote: kad bi odlični TSI 86 KS davali za 17.000 KM sa dobrom opremom e onda bi to bio odličan auto, best buy
Mozda bi bi bilo bolje da daju 12.000 ili za 8.000 KM? :-) Po kojoj bi logici TSI 86KS sa boljom opremom trebali davati za 17.000 KM kad npr. snagom slican, ali slabiji Renault Clio Avantage 1,2 16v 5 vr 75KS kosta 21.550 KM i ko to daje turbobenzinca za te pare, napoomene radi, Clio TCE je 23.000 KM?????
pa šta je onda hvalite, u tome i jeste poenta, ništa više ne daje od drugih, čemu onda neki hvalospjevi
da daje TSI za 17-18.000 onda bi vaši hvalospjevi i bili opravdani, ali Škoda to ne daje a vi i dalje opjevavate jednu ragu od 60 KS koja može preteći jedino još Dajca, kojih i nema više, moderni šleperi na karauli ili ivan sedlu će je oduvat :lol:
ima Sandero sa 75 KS i ubrzanje 13 sekundi do 100 !!!! a jeftiniji sa istom opremom za 2-3.000 KM
goran16v

#78 Re: Škoda Fabija

Post by goran16v »

milojicabrzi wrote:...ne mora TSI biti, 17 000, niko ne trazi nemoguce, ali moze biti npr. 18 500 sa klimom, to bih ja onda zvao best buy opcijom, ili da dieselka ide za cca 20 000 KM, to bi takodjer bio best buy, ali imati auta kojima je osnovni diesel, za 5 ili 6 hiljada skuplji od benzinca....to vec nije posao...

VW grupacija zna sta radi, da tu osnovnu Fabiu malo jeftinije, pa to sto zijani na Fabiji namiri na Audijima i Pasatima jer kupcima tih vozila, hiljada gore dole nista ne znaci :):)

Fabia jeste solidno auto, ali trenutno na trzistu i nije bas best buy....
Bili bi best buy, ali bi bili i bolji kad benzinca bio 6.000, a dizela 12.000, ne bih stigli proizvesti koliko bi se pordavali i koliki bi best buy bili! Sto bi TSI bio i 18.500 kad je konkurencija 23.000? Fabia HTP 70KS sa klimom je 19.200 i to je jeste best buy. Sto se diela tice, I opet se postavlja isto pitanje, ko daje dizela za 20 000 KM?
Medonjaa

#79 Re: Škoda Fabija

Post by Medonjaa »

goran16v wrote: Fabia HTP 70KS sa klimom je 19.200 i to je jeste best buy. Sto se diela tice, I opet se postavlja isto pitanje, ko daje dizela za 20 000 KM?
:lol:
to ti zoveš bestbuy
sandero 75 KS sa istom opremom za 14.500 KM, e to je BEST
uskoro se osvježava sa modernijim renoovim 1.2 motorom sa 75 KS, vjerujem da će ista cijena ostati

dizela daje dacia sa modernijim common-rail dizelom 1.5 dCi za manje od 20.000 a sa puno više opreme, ali neće iskompleksirani da voze daciju
goran16v

#80 Re: Škoda Fabija

Post by goran16v »

Medonjaa wrote: pa šta je onda hvalite, u tome i jeste poenta, ništa više ne daje od drugih, čemu onda neki hvalospjevi
da daje TSI za 17-18.000 onda bi vaši hvalospjevi i bili opravdani, ali Škoda to ne daje a vi i dalje opjevavate jednu ragu od 60 KS koja može preteći jedino još Dajca, kojih i nema više, moderni šleperi na karauli ili ivan sedlu će je oduvat :lol:
ima Sandero sa 75 KS i ubrzanje 13 sekundi do 100 !!!! a jeftiniji sa istom opremom za 2-3.000 KM
Niko nista ne hvali, nema nikakvih hvalospjeva, jednostavno se tvrdi da je Fabia sa svim manama i vrlinama (vidim svi voze aure preko 200 KS pa im je HTP slab) i za svoju cijenu u cjelini odlican auto za prisjecnog BH kupca auta te klase, a cinjenica da je vec niz godina najprodavaniji auto u BiH to najbolje pokazuje.
citroen xm

#81 Re: Škoda Fabija

Post by citroen xm »

goran16v wrote:
530i wrote:
To se sam raspitaj...sramota mene da napišem, optužit ćete me da se šprdam :lol:
Evo ja sam se raspitao. Redosljed je direktna konurencija: Fabija; Clio; Fiesta; Punto
Medjuosovinski razmak (mm): 2465; 2575; 2948; 2511
Sirina putnickog prostora napprijed (mm): 1380; 1380; 1285, 1295
Sirina putnickog prostora nazad (mm): 1384; 1343; 1245;
Visina putnickog prostora naprijed mm): 989; 907; 985, 930
Visina putnikog prostora nazad (mm): 994; 861; 855; 910
Zapremina prtljaznika (lit): 300; 288; 281; 275

Naravno da bi se bilo sramota... Ne brini necemo te optuziti da se sprdas vec da dokazati da lupetas napamet. Jer Fabia, ne samo na ne nema slabiju ponudu prostora, kako tvrdi jedan "priznati strucnjak i znalac", nego je jedina od pomenutih standardno ima 5. vrata, najveci gepek, najsiru kabinu naprijed i nazad, te najvise prostora naprijed i nazad. Nazalost podatke za prostor za noge naprijed i nazad sam uspio naci samo za Clia. Bilo bi interesantno ako to neko ima da uporedimo jer Skoda ima najkraci medjuosovinki razmak, a ne bi me cudilo da nema najmanje prostora za noge.
Vjerovatno je za ove pdatke kriv mit o TAS-u i Imamoviceve povlastice.
Pa ja ne mogu vjerovati da se neko drži samo brojki. Pa druže te milimetarske razlike u praksi ništa ne znače. Nije prvi put da neko auto sa brojčano manjim međuosovinskim razmakom nudi više. Sve je u iskorišćenosti prostora. Tako da ti ovo ne pije baš vodu. Nego fino sjedneš u jedan, drugi, treći i onda raspališ sa utiscima. Uporedi trenutni model fabije sa trenutnim modelom Clia i sve će ti se samo reći. Pogledaj jednako opremljene modele iste klase i istih motora pa ćeš vidjeti da Fabia uopšte nije tako povoljna. Za običnog čovjeka u BiH je Sandero Stepway najbolja kupovina.
goran16v

#82 Re: Škoda Fabija

Post by goran16v »

Medonjaa wrote: to ti zoveš bestbuy
uskoro se osvježava sa modernijim renoovim 1.2 motorom sa 75 KS, vjerujem da će ista cijena ostati

dizela daje dacia sa modernijim common-rail dizelom 1.5 dCi za manje od 20.000 a sa puno više opreme, ali neće iskompleksirani da voze daciju
Nemam ja sta zvati best buy, ako je best buy je onda se nabolje prodaje, a pogledaj rezultate koji je najprodavaniji auto u BiH pa ce ti se samo kazati koji je best buy!
Istina je da je Dacia odlican auto za svoju cijenu, ali se Fabia, ali se Fabia iz nekog razloga po vecoj cijeni ipak bolje prodaje. O tome da li je 1,5 dCI moderniji i koliko od 1,6 TDI CR bi se dalo porazgovarat kad to bude tema.
Medonjaa

#83 Re: Škoda Fabija

Post by Medonjaa »

goran16v wrote:
Medonjaa wrote: to ti zoveš bestbuy

Nemam ja sta zvati best buy, ako je best buy je onda se nabolje prodaje, a pogledaj rezultate koji je najprodavaniji auto u BiH pa ce ti se samo kazati koji je best buy!
Istina je da je Dacia odlican auto za svoju cijenu, ali se Fabia, ali se Fabia iz nekog razloga po vecoj cijeni ipak bolje prodaje. O tome da li je 1,5 dCI moderniji i koliko od 1,6 TDI CR bi se dalo porazgovarat kad to bude tema.
pa ti ne znaš osnovne pojmove
NIJE best buy onaj ko se najbolje prodaje, nego onaj ko nudi najviše za najmanje novca, osnovne stvari !!!
škoda je stekla povlašteni status godinama imajući manju carinu, te trenutno živi od "minulog" rada, plus nije bilo tada dacije ovako konkurente, vjeruj da neće još dugo fabia i vw "uživati" plodove povlaštenosti

znaš li ti koliko je para tek fabia sa 1.6 tdi motorom od 90 KS , 25.000 sa početnim lošim paketom opreme, nisam siguran ni da ima klima, ni podizači stakala !! ( u 2012.g.)
citroen xm

#84 Re: Škoda Fabija

Post by citroen xm »

Best buy znači da je to najbolja kupovina, a ne znači da se najbolje prodaje.
Inače Sandero sa osnovnom opremom i 1.2 16V motorom košta 12800 KM do registracije. Inače nema ništa posebno od opreme u osnovi, ali nema ni Fabija. Fabija je dobar automobil da ne ispadne sada kako je ja samo kudim, ali nije ništa bolja kupovina od ostatka konkurencije. U svakom slučaju dobro je da postoje povoljni automobili kako bi bar neko u ovoj zemlji mogao priuštiti nov. A dasmo se razmazili, jesmo. Što neko reče prije ratanam je dobar bio i Jugo, a sada nam mnogi evropski automobili ne valjaju.
goran16v

#85 Re: Škoda Fabija

Post by goran16v »

citroen xm wrote:
Pa ja ne mogu vjerovati da se neko drži samo brojki. Pa druže te milimetarske razlike u praksi ništa ne znače. Nije prvi put da neko auto sa brojčano manjim međuosovinskim razmakom nudi više. Sve je u iskorišćenosti prostora. Tako da ti ovo ne pije baš vodu. Nego fino sjedneš u jedan, drugi, treći i onda raspališ sa utiscima. Uporedi trenutni model fabije sa trenutnim modelom Clia i sve će ti se samo reći. Pogledaj jednako opremljene modele iste klase i istih motora pa ćeš vidjeti da Fabia uopšte nije tako povoljna. Za običnog čovjeka u BiH je Sandero Stepway najbolja kupovina.
Cega da se drzim kad neko napise glupost da nudi manje prostora, rijeci, mimike, plesnih koraka??? Prostor se mjeri u kolicinom cetimetrima, a kolicina se izrazavaju brojevima i tu je kraj price. Naravno, ti si samo klasicni primjer kad se nesto kontrira samo da bi se kontriralo, bez obzira koliko imalo smisla, i kad te poraze vrlo jasnim argumentima onda nema nista drugo napisati nego ne pije ti vode. Brojevi ne piju vode, al' utisci piju - suplja iz citanke!
goran16v

#86 Re: Škoda Fabija

Post by goran16v »

Medonjaa wrote: pa ti ne znaš osnovne pojmove
NIJE best buy onaj ko se najbolje prodaje, nego onaj ko nudi najviše za najmanje novca, osnovne stvari !!!
škoda je stekla povlašteni status godinama imajući manju carinu, te trenutno živi od "minulog" rada, plus nije bilo tada dacije ovako konkurente, vjeruj da neće još dugo fabia i vw "uživati" plodove povlaštenosti

znaš li ti koliko je para tek fabia sa 1.6 tdi motorom od 90 KS , 25.000 sa početnim lošim paketom opreme, nisam siguran ni da ima klima, ni podizači stakala !! ( u 2012.g.)
Znam ja vrlo dobro osnovne pojmove, ali ne znam kako se nesto, sto nudi najvise za najmanj novca, ne prodaje najbolje.
I naravno, kad se dodje do kraja onda se krene a pricom o TAS-u, ASA autu, Imamovicu, lopovima, povlastenim statusima. Samo, nije mi 100% jasno, pa molim ove upucene da pojasne, da li je ASA, tj Imamoviceva zlocinacko-carinska kriminalna organizacija direktno ili posredno uticala pa jedna Skoda zbog povlasteng polozaja i minulog rada najprodavaniji auto u HR u 2011 i u top 10 najprodavaniji autmobila u za januar 2012 u EU...
Ja znam kolika je cijena Fabie TDI 90 KS, ali izgleda da ti ne znas pa pises napamet. Cijena osnovne Skode Fabie Classic 1,6 TDI CR 90KS je 23.091 KM a ne 25.000 kako tvrdis.
technoGeek

#87 Re: Škoda Fabija

Post by technoGeek »

Ja vjerujem da se velikom veicnom Fabia bolje prodaje zato sto je jeftinija od ostalih u toj klasi, a nekome kod nas s prosjecnom platom, koji gleda da ustedi sto vise, cijena najvise i zanima. Boli ga briga sto je neudobna i slaba, sto ima boljih kada on jednostavno gleda da ustedi sto vise jer mu samo treba auto za prevoz. Takvi ljudi ne kupuju srcem nego novcanikom. Kada sam pitao prijatelja zasto je uzeo Fabiu, rekao je zato sto je najjeftinija bila. Zaboli njeg za izgledom, sto ledja lomi i za svime, covjeku je samo auto trebalo za najmanje para.
nosara

#88 Re: Škoda Fabija

Post by nosara »

technoGeek wrote:Ja vjerujem da se velikom veicnom Fabia bolje prodaje zato sto je jeftinija od ostalih u toj klasi, a nekome kod nas s prosjecnom platom, koji gleda da ustedi sto vise, cijena najvise i zanima. Boli ga briga sto je neudobna i slaba, sto ima boljih kada on jednostavno gleda da ustedi sto vise jer mu samo treba auto za prevoz. Takvi ljudi ne kupuju srcem nego novcanikom. Kada sam pitao prijatelja zasto je uzeo Fabiu, rekao je zato sto je najjeftinija bila. Zaboli njeg za izgledom, sto ledja lomi i za svime, covjeku je samo auto trebalo za najmanje para.
Fabia nije najjeftinija... Ima jeftinijih automobila u klasi, koji i nude razmjerno manje, sto prostora, sto opreme, sto kvaliteta i pouzdanosti... :-)
milojicabrzi

#89 Re: Škoda Fabija

Post by milojicabrzi »

goran16v wrote:cinjenica da je vec niz godina najprodavaniji auto u BiH to najbolje pokazuje.
Jeste najprodavanija u nasoj siromasnoj zemljici, jer se kod nas ne prodaju Rollce-Royce, Phaetoni i Porsei :):) vec auta koja su jeftinija, koliko se covjek moze protegnuti... Kazem, nedavno sam bio u potrazi za novim auto u cijenovnom razredu od oko 20 000 KM, odustao od Fabije, jer da bi iole ok opreme imala i bila diesel, treba dati cca 23 000 KM, za te novce uzeo Megana...Dacije sam takodjer zagledao, ali ima malo modela (svega 2-3) a nisam se mogao naci u varijanti obiteljskog auta, jer nisu tako koncipirani...
goran16v

#90 Re: Škoda Fabija

Post by goran16v »

milojicabrzi wrote: Jeste najprodavanija u nasoj siromasnoj zemljici, jer se kod nas ne prodaju Rollce-Royce, Phaetoni i Porsei :):) vec auta koja su jeftinija, koliko se covjek moze protegnuti...
Izvini ali moram da te pitam, u koji ti to zemljci zivis i kupujes auta, pa to ti to sto je Fabia naprodavaniji auto u nasoj siromasnoj zemljici nista ne znaci?
citroen xm

#91 Re: Škoda Fabija

Post by citroen xm »

goran16v wrote:
milojicabrzi wrote: Jeste najprodavanija u nasoj siromasnoj zemljici, jer se kod nas ne prodaju Rollce-Royce, Phaetoni i Porsei :):) vec auta koja su jeftinija, koliko se covjek moze protegnuti...
Izvini ali moram da te pitam, u koji ti to zemljci zivis i kupujes auta, pa to ti to sto je Fabia naprodavaniji auto u nasoj siromasnoj zemljici nista ne znaci?
Pa eto za cijenu dizelske fabije, čovjek kupi novog Megana dizela. Šta je bolje u bilo kojoj zemlji suvišno je govoriti.
A što se tiče onih mojih šupljih prepisanih iz čitanke i tvojih tvrdnji o brojkama, možda Fabija ima dimenzije kao Laguna, ali u kliju ima više mjesta za putnike i ugodnije se vozi.
nosara

#92 Re: Škoda Fabija

Post by nosara »

citroen xm wrote:
goran16v wrote:
Pa eto za cijenu dizelske fabije, čovjek kupi novog Megana dizela. Šta je bolje u bilo kojoj zemlji suvišno je govoriti.
A što se tiče onih mojih šupljih prepisanih iz čitanke i tvojih tvrdnji o brojkama, možda Fabija ima dimenzije kao Laguna, ali u kliju ima više mjesta za putnike i ugodnije se vozi.
goran16v

#93 Re: Škoda Fabija

Post by goran16v »

citroen xm wrote:
Megane Generation 1,5 dCi (da se ne zavaravamo da svi Meganei isti, Generation je namjenjen za manje bogata trzista i bitno se razlikuje od Berline koja standarna opcija Meganea) na akciji za 23k KM je bez sumnje odlicna kupovina jer je redovna cijena 27,5k KM i tu se nema sta dodati i oduzeti, ali ako redovnu cijenu Generation-a ili redovnu cijenu Berline, jer ovdje razgovaramo o redovnim cijenama, upredimo sa redovnim cijenama Skode stvar ce biti drugacija.
Pa odlucite da li su podaci o prodaji auta u BiH bitni u prici o Fabiji ili nisu, jer kad se pomene da je Fabia najprodavanija u BiH onda krene prica, "*ebo nase trziste, mi nismo vazni, treba gleda milione", i na kraju se dodje da je to iskljucivo zbog Skodinog povlastenog polozaja tj Imamovica i ASA-inog kriminala, a ne zato sto je mozda odlican auto za te pare, a kad se pita da li se Skoda i van BiH dobro prodaje zbog Imamovica onda se prica okrene na BiH i da je suvisno govoriti o drugim zemljama.
Ja sam vrlo jednostavno pokazao da Fabia ne samo da ne zaostaje po ponudi prostora, kako ovdje neki strucnjaci tvrde, nego je cak u dosta parametara veca od konkurencije. Kako uprkos tim podacim Clio moze biti vreci unutra to ti znas, a udobnost i kolicina prostora nisu iste stvari.
Last edited by goran16v on 16/06/2012 23:47, edited 1 time in total.
wickerman

#94 Re: Škoda Fabija

Post by wickerman »

Pa ne rece ti je li bolje kupiti Megana ili Fabiu za iste pare?
nosara

#95 Re: Škoda Fabija

Post by nosara »

Najbolje je uzet majbaha za pet maraka, ali nema nigdje...
wickerman

#96 Re: Škoda Fabija

Post by wickerman »

Moze li kako za 18 000KM da bude best buy :lol: :lol: :lol:
hostapler

#97 Re: Škoda Fabija

Post by hostapler »

Ne znam,po meni je svako donekle u pravu. Ali se svi generalno moramo sloziti da je Skoda Fabia u svojoj klasi,bez obzira na njen plus i minus,jedna od najboljih kupovina (mada je ja nikada ne bih kupio,jer mi na njoj ne odgovara skoro sve).
Od izgleda,tvrdoce,robusnosti itd itd jednostavno nisam takav tip da mi odgovara takav auto,ali svako ima pravo da sa svojim parama radi sta zeli. Jedino mi na njoj odgovara motor 1.2 TSI,ostale benz bi zaobisao. Dizeli su manje vise odlicni ali i poskupi.
Ja ako bih gledao auto do 22k u uzi izbor bi usli Fabia (ali bi vjerovatno odmah otpala),Clio,Corsa,Polo,C3,vjerovatno ce i 208 biti tu negdje,iako sam ljubitelj Talijasnkih vozila Punta ne bih jer je kao model star,jedino me Lancia Y privlaci zbog extravagantnog izgleda i sto ih nema nikako na nasim cestama :wink:
Po meni je najbolji izbor Polo ma ko sta ima da kaze. Odlicno izgleda,unutra je po meni fenomenalan,motorizacija odlicna,mjenjaci takodze (uz 1.2 TSI ide 6 brzina u odnosu na Fabiu gdje je 5 brzina),odlicno drzi cijenu (sto je veoma vazno za "prosjecnog" bosanskog kupca). On je po meni best buy :thumbup:
nosara

#98 Re: Škoda Fabija

Post by nosara »

Od svih postova samo dva-tri imaju veze s temom... :lol:

Ko je ovdje savjet trazio nije se 'leba najeo... :-)
Jay Gatsby

#99 Re: Škoda Fabija

Post by Jay Gatsby »

Medonjaa wrote:
goran16v wrote: Fabia HTP 70KS sa klimom je 19.200 i to je jeste best buy. Sto se diela tice, I opet se postavlja isto pitanje, ko daje dizela za 20 000 KM?
to ti zoveš bestbuy

U Fabiji u startu imaš volan podesiv po dubini i visini, električni prozori (ako ih uzmeš) su odmah sa auto funkcijom, rezervni točak je punih dimenzija itd. To su možda nekome sitnice, ali važnije je da je garancija 4 godine ili 120.000 kilometara, a garancija na limariju je 12 godina. Tu su te "neprimjetne" razlike u cijeni.
Medonjaa

#100 Re: Škoda Fabija

Post by Medonjaa »

Jay Gatsby wrote:
Medonjaa wrote:
to ti zoveš bestbuy

U Fabiji u startu imaš volan podesiv po dubini i visini, električni prozori (ako ih uzmeš) su odmah sa auto funkcijom, rezervni točak je punih dimenzija itd. To su možda nekome sitnice, ali važnije je da je garancija 4 godine ili 120.000 kilometara, a garancija na limariju je 12 godina. Tu su te "neprimjetne" razlike u cijeni.
i to 4 godine odskora
na daciju je 5 godina ako te ko bude pito
ja bi tu jedino stavio u korist fabije VAŽNIJU "sitnicu" koju mnogi ne vide, eto ni ti, za razliku od svih tih koje si ti nabrojao
a to je samo 3 zvjezdice sandera na crash testu, fabija ipak 4, polo 5 zvjezdica...ovo bi se mogle smatrati NAJZNAČAJNIJE razlike, i možda upravo i to jeste ta razlika u cijeni, možeš postići i dizajn, i motorizaciju i performanse ali na sigurnosti auta ne možeš preko noći postići napredak, tu treba više ulaganja i znanja !!
Post Reply