Na tim predavanjima dođe ti neki predavač, tada su to uglavnom bili likovi koji su se poslije rata zaputili put Njemačke i tamo upali u društvo selefija, ili recimo koji su preko raznih Saudijskih, Kuvajtskih i Emiratskih organizacija otišli put Arapskih zemalja na usavršavanja, bilo je tu i Arapa, znali su zavidno naš jezik.
Tada je recimo aktualan rat u Čečeniji bio, puste ti snimke boraca Kavkaskog emirata kako goloruki jurišaju na četnike, da na četnike
I onda imaš poginulog Čečena, smije se, i onda ti Arap kaže "ovaj šehid je vidio Džennet i zato se smije" i onda tu prikažu još 20-30 takvih faca, onda snimke nekih Saudijskih šejhova kako derse o Šijama, kako pričaju da će Šije ovo da će Šije ono.
Jebote meni lik priča o Kerbeli i zlatnim džamijama i Komu i tamo nekim selima po Iraku ja tada nisam Irak na karti znao naći, al skontaj sad tu je još 20-30 ljudi, ja sam hajde imao sreću da sam prije toga dosta pročitao o drugim sektama Islama pa to nisam uzimao zdravo za gotovo, ali znam masu ljudi koji su to upijali ko da slušaju Akademika a ne nekog pijačara iz Džede koji sam sebi dodijeli titulu šejh.
Tada se desio 9/11 nekako i sve to batalio, bježi bolan još da me ko za terorizam otpuži
Poenta je, selefije imaju dosta jaku promidžbenu kampanju, kada bi doveo glupog insana i stavio ga da mu neki samoproklamovami šejh počne vaziti o Islamu i Kur'anu, ja ti garantujem da ti taj sutra bio spreman da se raznese, jer tako je ispravno, on će dobiti Džennet, kršćani nisu bolje ni zaslužili, oni rade vako, oni rade nako, Šije su najveći neprijatelji muslimana a onda Kršćani pa onda Jevreji.
Kažem ovo u Bosni što sam ja doživio, a bio sam na barem 20-30 takvih predavanja je odveć radikalno bilo, ne znam kako je danas, ali se zapitam, kakve priče prodaju Beduinima po Tunisu, Egiptu i Iraku, kada u jednoj "civiliziranoj" Bosni takve priče prolaze.
Zato me ne čudi ništa, dobro smo mi i prošli kako je to moglo biti...
Ne kažem, ima među njima i dobrih ljudi, nešto a la hasidi u Izraelu, koji žele takav radikalno konzervativni pravac da žive svakodnevno, ali takvi ljudi se klone i ovih šejhova i tih gluposti.