Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Evolution_IV wrote: ↑25/08/2023 16:31
ma kakve veze ima, znaci ako je otvoren prozor a kompresor upaljen isti ce se raspast
ja to uvijek radim kad tek upalim auto, klima sama zakuca na max puhanje ako je vrelo, otvorim prozore da izadje vrelina i benzen iz auta i onda zatvorim i uzivam....cim postigne zadanu temperaturu(23 u mom slucaju) smanji na najnizu brzinu i ne osjeti se da radi a u autu ugodno
Nece se raspasti, ali ne vidim smisao da radi bezveze.
To kad se tek upali je drugo, i ja to radim da prvo izmijenim zrak, a svakako treba vremena dok se ohlade cijevi ako je auto bilo na suncu i zagrijalo se pa u pocetku puse vruce, za to vrijeme drzim otvoren prozor, kad pocne hladno puhati onda zatvorim. Kad je vani ok temperatura za otvorenog prozora, ugasim klimu.
Jedno pitanje za tebe i @EFD22 - jeli vam i kuci klima non stop upaljena na auto, i po danu i po noci, u svako godisnje doba, pa pustate algoritam da sam pali po potrebi, ili je ipak gasite kad ne treba?
Ja je palim i gasim po potrebi, i u kuci i u autu, i jedna i druga je automatska.
pola minute do minut na mazdi treba kad je najvrelije , ko vjeruje ko ne vjeruje al zato je auto mrtav ispod 2000 obrtaja, jbg mala kubikaza
nece njemu nista bit uglavnom
nazalost nemam kuci, velika investicija a treba mi dual za 2 prostorije, a necu svasta, ili daikin ili mitsubishi, a to znaci 5000+ KM
Ne vidim razlog zasto gasiti klimu ako otvoris prozor iz nekog razloga. Zasto da se kuham sa otvorenim prozorom kad mugu da se donekle rashladjujem. Stvarno mi nema logike. Pa ljudi i u kabrioletima sa spustenim krovom pale klimu jer ima efekta.
Ja imam svoja nepisana pravila, klimu palim na vozanjama duzim od 30min (opet zavisi od vanjske temp),
po vrucimana max 5°C razlike i gasenje 5 min prije dolaska na odresite da se tijelo aklimatizira
i da se filteri osuse od kondenza zbog gljivica
preludezalude wrote: ↑25/08/2023 19:56
Ne vidim razlog zasto gasiti klimu ako otvoris prozor iz nekog razloga. Zasto da se kuham sa otvorenim prozorom kad mugu da se donekle rashladjujem. Stvarno mi nema logike. Pa ljudi i u kabrioletima sa spustenim krovom pale klimu jer ima efekta.
nivla wrote: ↑25/08/2023 19:59
ne vidim razlog da se klima gasi ikad ako je ispravna
100 razigranih korejskih konjica jutros do Mostara, ako je vjerovat boardu, popilo u prosjeku 4.3 litra beMzina bez klime.
Nas dvoje i pun gepek.
Sve laganica sestom, 80-90 dolinom Neretve u koloni i onda u Vrapcicima zbog jebene pijace 15-20 min. mic po mic.
Nahranio ih jeftinim gorivom iz Binga u Hadzicima po 2.66.
Trenutno pauza pa nastavak, ide klima sad, vec je 30, granica, pretpostavljam guzva, rast ce to naravno, neka ode i do 6 odlicno.
NediM17 wrote: ↑26/08/2023 09:56
100 razigranih korejskih konjica jutros do Mostara, ako je vjerovat boardu, popilo u prosjeku 4.3 litra beMzina bez klime.
Nas dvoje i pun gepek.
Sve laganica sestom, 80-90 dolinom Neretve u koloni i onda u Vrapcicima zbog jebene pijace 15-20 min. mic po mic.
Trenutno pauza pa nastavak, ide klima sad, vec je 30, granica, pretpostavljam guzva, rast ce to naravno, neka ode i do 6 odlicno.
Ne znam gdje ides,..ali na Bijaci je jutros oko 7 h bila poprilicna guzva. Meni je po boardu cile posrkao 3.5 l,...auto put 120 km/h najvise, dolina Neretve 100 km/h najvise..
Cile pun...4 osobe, cak se i klima koristila...
NediM17 wrote: ↑26/08/2023 10:21
Jos sam u Mostaru, nadam se da je guzva prosla, mozda Gabela, Crveni Grm?
I ti bi nesta kupov'o, jedan je cile.
Vikend je,..moguce da je i na tim prelazima jutros bilo guzve..hercegovci dnevne ture prave..
Ima ju li kamere na prelazima, pa da provjeris?? Bihamk...neka varijanta
Nas dvoje i pun gepek.
Nece se raspasti, ali ne vidim smisao da radi bezveze.
To kad se tek upali je drugo, i ja to radim da prvo izmijenim zrak, a svakako treba vremena dok se ohlade cijevi ako je auto bilo na suncu i zagrijalo se pa u pocetku puse vruce, za to vrijeme drzim otvoren prozor, kad pocne hladno puhati onda zatvorim. Kad je vani ok temperatura za otvorenog prozora, ugasim klimu.
Jedno pitanje za tebe i @EFD22 - jeli vam i kuci klima non stop upaljena na auto, i po danu i po noci, u svako godisnje doba, pa pustate algoritam da sam pali po potrebi, ili je ipak gasite kad ne treba?
Ja je palim i gasim po potrebi, i u kuci i u autu, i jedna i druga je automatska.
pola minute do minut na mazdi treba kad je najvrelije , ko vjeruje ko ne vjeruje al zato je auto mrtav ispod 2000 obrtaja, jbg mala kubikaza
nazalost nemam kuci, velika investicija a treba mi dual za 2 prostorije, a necu svasta, ili daikin ili mitsubishi, a to znaci 5000+ KM
Pa i upustvu kad kupis nov auto pise da ako je toplo upali se klima i otvore prozori da brze rashladi.
Nas dvoje i pun gepek.
Računaj da će više trošiti u povratku zbog nadmorske visine.
Prema Mostaru se spuštaš, a u povratku penješ.
Evolution_IV wrote: ↑25/08/2023 19:06
Pa i upustvu kad kupis nov auto pise da ako je toplo upali se klima i otvore prozori da brze rashladi.