Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- Thorgerson
#7476 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Je li ista uradjeno od Vc u RS-u?
Mislim sve ovo sto se radi u federaciji nema poente, ako i oni ne odrade svoj dio.
Mislim sve ovo sto se radi u federaciji nema poente, ako i oni ne odrade svoj dio.
- karanana
#7477 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
oni nikad nece uraditi svoj dio. imaju izlaz na bratstvo-jedinstvo iznad banjaluke a ovaj dio od banjaluke do doboja ce vjerovatno u buducnosti produziti do bijeljine i imat ce paralelan put sa bratstvom-jedinstvom.
eh sad, jesu li obavezni da prave Vc po nekom medjunarodnom dogovoru/ugovoru? vjerovatno jesu. ali kojeg se to oni dogovora/ugovora drze? zasto bi ovog?
eh sad, jesu li obavezni da prave Vc po nekom medjunarodnom dogovoru/ugovoru? vjerovatno jesu. ali kojeg se to oni dogovora/ugovora drze? zasto bi ovog?
-
archi_a
#7478 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da bi se povezali sa Bijeljinom, koristit će istu dionicu na koridoru Vc koja ide prema sjeveru BiH i onda skretati desno preko Brčkog, tako da će prije ili kasnije morati izgraditi ovu dionicu. Ako hoće da povežu bl i bijeljinu, to je način.
- Thorgerson
#7479 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma da, ali obzirom da rade sve kontra, ne bi me cudilo da razvuku do maksimuma. Je li ista izgradjeno u njihovom dijelu, spominje li se ista, bilo kakve naznake.
Tek sad vidim, mislim, znao sam da je vecina Vc u Federaciji, ali nisam znao da je to cak 86%. Znaci samo 45km se nalazi u RS. Od 330 kilometara, 285 kilometara je u teritorij Federacije BiH.
Znaci i ovdje su izganjali svoje. Cak i na mapi kad se pogleda odabrana je takva trasa da bude sto manje autoputa kroz teritoriju RS. Znam da je koridor medjunarodni, ali mislim da dozvoljavaju da u svojoj drzavi ga usmjeravas kuda hoces.
Tek sad vidim, mislim, znao sam da je vecina Vc u Federaciji, ali nisam znao da je to cak 86%. Znaci samo 45km se nalazi u RS. Od 330 kilometara, 285 kilometara je u teritorij Federacije BiH.
Znaci i ovdje su izganjali svoje. Cak i na mapi kad se pogleda odabrana je takva trasa da bude sto manje autoputa kroz teritoriju RS. Znam da je koridor medjunarodni, ali mislim da dozvoljavaju da u svojoj drzavi ga usmjeravas kuda hoces.
-
archi_a
#7480 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Odabrana je najoptimalnija i "najbolja" trasa koja prati trasu iz Mađarske i kroz Hrvatsku. Meni je drago da trasa izgleda ovako kako izgleda. Ako već govorimo o željama, volio bih da se od Zenice prema sjeveru otišlo još istočnije, ali šta je tu je. 
- Maystor
#7481 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sa SSC foruma:
- saravara
#7482 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Evo jedno pitanje za sve koji su koristili cestu Međugorje-Bijača i dalje. Kako naj lakše izaći na tu dionicu iz Čapljine a da se ne ide tamo pred Ljubuški na onaj kružni tok pa lijevo na Bijaču? Ima li način da se izađe negdje prije..hvala
http://www.jabuka.tv/asfaltirana-dionic ... autocestu/ jel to ta cesta..
- Manu
#7483 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da, to je ta cesta. Nekih 3 kilometra po izlasku iz Čapljine ugledas znak za A1, skreces desno, vozis uzbrdo nekih par kilometara i ulaziš na AC.saravara wrote:Evo jedno pitanje za sve koji su koristili cestu Međugorje-Bijača i dalje. Kako naj lakše izaći na tu dionicu iz Čapljine a da se ne ide tamo pred Ljubuški na onaj kružni tok pa lijevo na Bijaču? Ima li način da se izađe negdje prije..hvala
To ti je ova R425a cesta:
https://www.google.com/maps/place/A1/@4 ... 435d?hl=en
- saravara
#7484 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
hvala..Manu wrote:Da, to je ta cesta. Nekih 3 kilometra po izlasku iz Čapljine ugledas znak za A1, skreces desno, vozis uzbrdo nekih par kilometara i ulaziš na AC.saravara wrote:Evo jedno pitanje za sve koji su koristili cestu Međugorje-Bijača i dalje. Kako naj lakše izaći na tu dionicu iz Čapljine a da se ne ide tamo pred Ljubuški na onaj kružni tok pa lijevo na Bijaču? Ima li način da se izađe negdje prije..hvala
To ti je ova R425a cesta:
https://www.google.com/maps/place/A1/@4 ... 435d?hl=en
-
prog321
#7485 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
2,5 godine gradnje 6 km autoputa.Thorgerson wrote:Dionica koridora 5C Klopče - Donja Gračanica koštat će 50 miliona eura i gradit će se 2,5 godine
Uskoro počinje gradnja novih oko 6 km autoceste na koridoru 5C, na relaciji Klopče - Donja Gračanica kod Zenice, prenosi bh. novinska agencija Patria.
- holowey
#7486 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
u to spada jedan most od 600m i jedan vijadukt od 400m... bas je hahahaprog321 wrote:2,5 godine gradnje 6 km autoputa.Thorgerson wrote:Dionica koridora 5C Klopče - Donja Gračanica koštat će 50 miliona eura i gradit će se 2,5 godine
Uskoro počinje gradnja novih oko 6 km autoceste na koridoru 5C, na relaciji Klopče - Donja Gračanica kod Zenice, prenosi bh. novinska agencija Patria.![]()
-
prog321
#7487 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma sta pricas? 600m? Uuuuuu. Jes' puno.
To nije nista posebno. U Hrvatskoj na otoku Krku je izgradjen most od oko 1.5 km duzine. Na morskoj dubini od 60 metara. I to sve za 4 god, sa tehnologijom gradnje iz 1980e.
A kod nas se u 2017-oj gradi most od 600m kao da se radi o osmom svjetskom cudu.
To nije nista posebno. U Hrvatskoj na otoku Krku je izgradjen most od oko 1.5 km duzine. Na morskoj dubini od 60 metara. I to sve za 4 god, sa tehnologijom gradnje iz 1980e.
A kod nas se u 2017-oj gradi most od 600m kao da se radi o osmom svjetskom cudu.
- holowey
#7488 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
u hrvatskoj kazes? jbg, kol'ko para toliko muzike, da se zaduzimo kao oni vjerovatno bi moglo i brze...prog321 wrote:Ma sta pricas? 600m? Uuuuuu. Jes' puno.![]()
- Better Man
#7489 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mislim da su 4, a ne jedan vijadukt i imaju dva tunela.holowey wrote:
u to spada jedan most od 600m i jedan vijadukt od 400m... bas je hahaha
- holowey
#7490 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
moguce, ja naveo ovo sto hering gradi u tom roku (2,5god) a cini mi se da je njihov dio oko 2,5km sveukupno... meni kao laiku je most od 600m impresivan i opravdava rokBetter Man wrote:Mislim da su 4, a ne jedan vijadukt i imaju dva tunela.holowey wrote:
u to spada jedan most od 600m i jedan vijadukt od 400m... bas je hahaha
- karanana
#7491 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
meni kao laiku su rokovi bas predugi za duzine dionica. nije to samo ova dionica nego mi je sve nekako dugo. 3 godine ovdje, 2.5 godine ondje.....prodje zivot. ali ponavljam govorim kao laik i jedino referentno mi je republika hrvatska gdje mi se cini da su bas furali sa izgradnjom i da nije bilo ovako sporo. e sad ne znam za te vijadukte tunele i to kakva je rh bila.
- Manu
#7492 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sreća naša pa niko ne zeli ni pricati o kreditima, a kamoli stvarno i pozajmiti, toliko dobro stojimo kao država.holowey wrote:...u hrvatskoj kazes? jbg, kol'ko para toliko muzike, da se zaduzimo kao oni vjerovatno bi moglo i brze...
Inače ne sumnjam da nasi pametnjakovići ne bi isto uradili, opet kazem, sreća pa im ne daju.
Last edited by Manu on 12/07/2015 23:29, edited 1 time in total.
-
prog321
#7493 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nije Republika Hrvatska prebrza nego u skladu sa medjunarodnim standardom gradnje autoputa.
Nigdje se ne gradi 20km godisnje i hvali kao neki uspjeh osim mozda u africkim diktatorskim rupama.
Nigdje se ne gradi 20km godisnje i hvali kao neki uspjeh osim mozda u africkim diktatorskim rupama.
- holowey
#7494 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
nije isto graditi cestu na ovakvom ili onakvom terenu, graditi u ravnici ili brdu, kroz kamen ili trusno tlo, sa objektima ili bez objekata
- karanana
#7495 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
lova i zaduzivanje nije problem jer za ove neke etape imamo osiguranu lovu a nekako je sporo.
-
prog321
#7496 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Slobodno poredi tempo gradnje autoputa kroz Alpe. I poredi sa ovom smijurijom kod nas.holowey wrote:nije isto graditi cestu na ovakvom ili onakvom terenu, graditi u ravnici ili brdu, kroz kamen ili trusno tlo, sa objektima ili bez objekata
- Ned071
#7497 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Druze provozaj se dalmatinom...holowey wrote:nije isto graditi cestu na ovakvom ili onakvom terenu, graditi u ravnici ili brdu, kroz kamen ili trusno tlo, sa objektima ili bez objekata
-
tec
#7498 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Smiješni su svi ovi eksperti koji nikada nisu izgradili nešto, financirali nešto ili postigli išta u životu a ovdje daju lekcije o rokovima. Kako bi bilo da neko od vas pročita rokove u ostaloj evropi za slične dionice autocesti a ne kao neki napuhani seoski klinci koji nisu nikada izašli iz tatinog podruma ovdje pisati koliko je malo ili puno graditi u BiH. Pogotovo oni koji ne znaju ni kada se nešto počelo graditi ni koji je rok izgradnje ni u kojoj se zemlji gradi.
Interesantno je da za most na Savi (samo most) koji je 660 metara rok 2 godine prema Hak-u. Dionica o kojoj se ovdje govori ima 3 mosta (vijadukta) i dva tunela i petlju biti će građena na jako nestabilnom terenu. Dok dionica koji radi Hering (Klopče - Drivuša) se sastoji od 3 mosta (vijadukta) od kojih je jedan dugačak 650 metara u okuci i imati će visinsku razliku od skoro 20 metara (jug/sjever).
Interesantno je da za most na Savi (samo most) koji je 660 metara rok 2 godine prema Hak-u. Dionica o kojoj se ovdje govori ima 3 mosta (vijadukta) i dva tunela i petlju biti će građena na jako nestabilnom terenu. Dok dionica koji radi Hering (Klopče - Drivuša) se sastoji od 3 mosta (vijadukta) od kojih je jedan dugačak 650 metara u okuci i imati će visinsku razliku od skoro 20 metara (jug/sjever).
- holowey
#7499 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
i ti slobodno poredi tlo kroz alpe i tlo kod nas, nije u pitanju konfiguracija nego sastav tla...prog321 wrote:Slobodno poredi tempo gradnje autoputa kroz Alpe. I poredi sa ovom smijurijom kod nas.holowey wrote:nije isto graditi cestu na ovakvom ili onakvom terenu, graditi u ravnici ili brdu, kroz kamen ili trusno tlo, sa objektima ili bez objekata
- supercali
#7500 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
meni je samo glupo sto se radi ovako isparcano
pa onda dobijes dionicu od 20 km pa onda to ide na poddionice od po 6-7 kilometara
ne bi me cudilo da i to podijele na 2-3 dijela pa da se gradi po 2 km
jbt uzmi tih 20 km i gradi od prvog do zadnjeg kilometra a ne poddionice klinci palci
pa onda dobijes dionicu od 20 km pa onda to ide na poddionice od po 6-7 kilometara
ne bi me cudilo da i to podijele na 2-3 dijela pa da se gradi po 2 km
jbt uzmi tih 20 km i gradi od prvog do zadnjeg kilometra a ne poddionice klinci palci