Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post Reply
hizo ramidovic

#7476 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by hizo ramidovic »

Ау, што су се османлије распојасале...Права џихадијада на овом исламистичком форуму
Зулумћари размишљају како ће потрошити харач и данак који узимају са српских и хрватских плећа. како су то вековима радили. Хоће да праве водовод или путеве, а да им то други плаћају, а они да се возају и да лочу воду!!! Е нећете још дуго. Ускоро ће доћи време да платите своје дугове!!!

СТОП ТУРСКОМ ЗУЛУМУ!!!
Haris.ba

#7477 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Haris.ba »

hizo ramidovic wrote:Ау, што су се османлије распојасале...Права џихадијада на овом исламистичком форуму
Зулумћари размишљају како ће потрошити харач и данак који узимају са српских и хрватских плећа. како су то вековима радили. Хоће да праве водовод или путеве, а да им то други плаћају, а они да се возају и да лочу воду!!! Е нећете још дуго. Ускоро ће доћи време да платите своје дугове!!!

СТОП ТУРСКОМ ЗУЛУМУ!!!
Tek sad sam skonto. Jesi glaso za Memu, ili za Đaltura? :D
hizo ramidovic

#7478 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by hizo ramidovic »

Haris.ba wrote:
hizo ramidovic wrote:Ау, што су се османлије распојасале...Права џихадијада на овом исламистичком форуму

СТОП ТУРСКОМ ЗУЛУМУ!!!
Tek sad sam skonto. Jesi glaso za Memu, ili za Đaltura? :D
Не знам о коме причаш.
Мој кандидат је био и остао Иво Јово Мирић.
Obi Wan Bosnian

#7479 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Obi Wan Bosnian »

Haris.ba wrote: Drugo - ništa se sprečava ni SDP, ni SDA, ni SBB da u kantonima u skladu sa nadležnostima riješe većinu stvari koja je bitna narodu.
Dobro, idemo u offtopic. Problemi koji su nadležnost kantona meni nisu ni približno važni koliko su mi važni ovi problemi kojima se ova tema bavila sve do maločas. Dakle problemi miniranja funkionisanja države u cilju podjele iste.

Obrazovanje? Po meni su tu najveći problem privatne škole gdje možeš kupiti diplomu ili je dobiti lagano jer su kriteriji strašno niski. Možeš li donjeti zakon kojim bi ukinuo privatne škole? Možda i možeš u KS ali đaba kada je Kiseljak odmah tu a drugi kanton. Možeš li ukinuti privatne škole u Kiseljaku? Ne možeš jer ne da HDZ. I tako dalje.

Vodosnabdjevanje? Ne sjećam se kada nisam imao vode. Nema je u nekim dijelovima grada noću? Je li ovo zaista toliki problem da se stavlja na ovu temu gdje raspravljamo o opstanku naroda i atacima na isti?

Policija? Šta je sad tu problem? Što je neka budala vozila 100 na sat pa pobila djevojke kriva policija? :-)

Kriminal i korupcija? Pa sve je to rezultat nesređenosti sistema. Valjda je jasno da je isto bilo i za vrijeme SDP-a i da to nema veze sa tim ko je na vlasti. Ovakav sistem države devalvira odgovornost jer se ona uvijek može svaliti na onog drugog. To će UVIJEK dovoditi do haosa i tako će biti sve dok imamo ovakav ustav.

Da je sada na vlasti SDP raja na forumu bi mislila da sam ja član SDP-a jer bih ja relativizirao odgovornost onoga ko je vlasti u ovakvom sistemu bez obzira ko je na vlasti. Problem je sistem a ne bilo koji pojedinac ili stranka.
seln

#7480 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by seln »

Obi Wan Bosnian wrote:Dobro, znači za sve je kriva SDA a nemamo nikakav problem sa velikosrpskom kuhinjom i sa HDZ specijalitetima. Ključaj temu :thumbup:
Krivica HDZ i SNSD ne abolira SDA.
Doista, ko smeta SDA u TK, USK, KS...?
Alfons Kauders

#7481 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Alfons Kauders »

seln wrote:
Obi Wan Bosnian wrote:Dobro, znači za sve je kriva SDA a nemamo nikakav problem sa velikosrpskom kuhinjom i sa HDZ specijalitetima. Ključaj temu :thumbup:
U TK im smeta Tuzla. :izet:
seln

#7482 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by seln »

Alfons Kauders wrote:
seln wrote:
U TK im smeta Tuzla. :izet:
Doduse... da nije komunjara, TK bi procvjetao ko djul basca.
Obi Wan Bosnian

#7483 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

seln wrote:
Pa u KS je više na vlasti bio SDP nego SDA. U TK bio SDP pa gorile zgrade. Tada se mislilo da samo treba skinuti SDP i da vidiš ljepote.

Problem je sistem ljudi dragi. Daytonski ustav je prvi i osnovni problem koji proizvodi sve ostale probleme. Koga god da narod postavi na vlast taj će loše raditi jer mu ovaj sistem daje alibi da ništa ne radi. Uvijek može reći "krivi su Srbi i HDZ i zbog njih ne možemo". I što je najgore imat će dobre argumente da su stvarno krivi Srbi i HDZ.
seln

#7484 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by seln »

Obi Wan Bosnian wrote:
seln wrote:
Pa u KS je više na vlasti bio SDP nego SDA. U TK bio SDP pa gorile zgrade. Tada se mislilo da samo treba skinuti SDP i da vidiš ljepote.

Problem je sistem ljudi dragi. Daytonski ustav je prvi i osnovni problem koji proizvodi sve ostale probleme. Koga god da narod postavi na vlast taj će loše raditi jer mu ovaj sistem daje alibi da ništa ne radi. Uvijek može reći "krivi su Srbi i HDZ i zbog njih ne možemo". I što je najgore imat će dobre argumente da su stvarno krivi Srbi i HDZ.
Fala, allehemanet....
toliki gubitak realnosti nisam cuo jos od Bakirovih 60 000 radnih mjesta.
Obi Wan Bosnian

#7485 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Joj da hoće SDA izgubiti sljedeće izbore i to ono totalno da ih nema na mapi. Da vidimo ko će onda biti kriv. Volio bih više nego išta.
Alfons Kauders

#7486 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Alfons Kauders »

Obi Wan Bosnian wrote:Joj da hoće SDA izgubiti sljedeće izbore i to ono totalno da ih nema na mapi. Da vidimo ko će onda biti kriv. Volio bih više nego išta.
Znaci onog dana kada SDA izgubi izbore, automatski prestaje biti odgovorna za tri decenije vlasti, kao da ih nikad nije ni bilo? :)
seln

#7487 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by seln »

Alfons Kauders wrote:
Obi Wan Bosnian wrote:Joj da hoće SDA izgubiti sljedeće izbore i to ono totalno da ih nema na mapi. Da vidimo ko će onda biti kriv. Volio bih više nego išta.
Znaci onog dana kada SDA izgubi izbore, automatski prestaje biti odgovorna za tri decenije vlasti, kao da ih nikad nije ni bilo? :)
I smije zadrzati sve opljackano, privatizirano, svi haveri-rodjaci-poznanici ostaju na radnim mjestima?
Haris.ba

#7488 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Haris.ba »

seln wrote:
Zbog toga sam ja veliki zagovornik kantona. Haj, donekle mogu razumjeti zbog posebnog položaja HNK i SBK da mora postojati kompromis sa HDZ. Ali, nikakav problem ne postoji sa se u TK, ZE-DO, SK i UN-SA riješe stvari koje koje utiču na kvalitet života.

Pa čak ni famozna Tuzla nije problem. Pa ne sjede tamo toliki debili da bi dobar prijedlog blokirali samo što je došao od npr. SDA. Mogli bi jedan mandat, onda bi ih pomeli i u Tuzli.
Obi Wan Bosnian wrote:Pa u KS je više na vlasti bio SDP nego SDA. U TK bio SDP pa gorile zgrade. Tada se mislilo da samo treba skinuti SDP i da vidiš ljepote.

Kako Srbi i Hrvati krivi što u Sarajevu nema vode naveče godinama? Evo u ovom nakaradnom Dejtonskom sistemu? Šta su to Srbi ili Hrvati (narodi, ili stranke za koje oni većinski glasaju, nebitno) uradili da u Sarajevu nema vode naveče? Javni prevoz? Sigurnost? Sudstvo? Obrazovanje?

Kako su oni uticali na te probleme?
Obi Wan Bosnian wrote:Obrazovanje? Po meni su tu najveći problem privatne škole gdje možeš kupiti diplomu ili je dobiti lagano jer su kriteriji strašno niski. Možeš li donjeti zakon kojim bi ukinuo privatne škole? Možda i možeš u KS ali đaba kada je Kiseljak odmah tu a drugi kanton. Možeš li ukinuti privatne škole u Kiseljaku? Ne možeš jer ne da HDZ. I tako dalje.
Nije to problem u SK. Čak privatne škole u SK su vrhunske škole. Problem u KS je politizacija škola i višegodišnje zapostavljanje ulaganja u škole, i rješavanja njihovih pozicija. Kanton ne da da škole pređu u nadležnost općina. Ne da lovu da općine mogu same finansirati osnovne škole. Ne da da izbor uprave škola bude bez politike. O politizaciji na fakultetima da ne pričam. Pa eno zjapi kompleks Maršalke poluprazan. Šta sprečava da su tamo opremljene nove zgrade fakulteta?
Obi Wan Bosnian wrote:Vodosnabdjevanje? Ne sjećam se kada nisam imao vode. Nema je u nekim dijelovima grada noću? Je li ovo zaista toliki problem da se stavlja na ovu temu gdje raspravljamo o opstanku naroda i atacima na isti?
To je najvažniji problem. Jer kakav opstanak naroda i nacije kada ti isti koji bi jerbo se trebali brinuti i o tome nisu u stanju organizovati moderno vodosnadbjevanje. A vode ima u izobilju. Čitava paradigma jeste koga zaposliti u VIKSU, i ko će prodavati ventile, i ko će uzeti na radovima održavanja. I takvi ti treba da kroje opstanak naroda i nacije?
Obi Wan Bosnian wrote:Policija? Šta je sad tu problem? Što je neka budala vozila 100 na sat pa pobila djevojke kriva policija?
Ne. Krivo je što narod nema praktički nikakav direktan uticaj na policiju. Da ne pričam o uticaju politike.
Obi Wan Bosnian wrote:Kriminal i korupcija? Pa sve je to rezultat nesređenosti sistema. Valjda je jasno da je isto bilo i za vrijeme SDP-a i da to nema veze sa tim ko je na vlasti. Ovakav sistem države devalvira odgovornost jer se ona uvijek može svaliti na onog drugog. To će UVIJEK dovoditi do haosa i tako će biti sve dok imamo ovakav ustav.
Nema toga u sudstvu. Odgovornost je individualna. Problem je isto ko sa policijom. Politizirano pravosuđe. I da postoji želja - sve bi se to moglo riješiti.
Haris.ba

#7489 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Haris.ba »

dupli
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7490 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Truba »

Image

ove dvije p0rno hdzovke na svakom skupu... nema događaja koje njih maši

ovdje su ispale truba ali znaju biti ljepše

ima i ona koja ne zna boje upariti zovem je klaun :D treća ne mogu se sjetiti
Maraschino

#7491 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Maraschino »

Obi Wan Bosnian wrote:
Maraschino wrote:
Obi Wan Bosnian wrote:Za frakcije je bio Goli otok ako se frakcije kurče. Bio je jednopartijski sistem a na čelu doživotni predsjednik i diktator.
...i sta je sada bolje?
Pa naravno da nije. To i jeste poenta. Kao što rekoh apsolutna vlast donosi efikasnost i efektivnost. Daj Bakiru jednopartijski sistem pa ćeš vidjeti da i kreten poput Bakira može da valja :thumbup:
za sebe, sebiju i ostalu kompaniju. :izet:

:D
Obi Wan Bosnian

#7492 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Haris.ba wrote:Ali, nikakav problem ne postoji sa se u TK, ZE-DO, SK i UN-SA riješe stvari koje koje utiču na kvalitet života.
Ok, slažem se. Ja lično sam zadovoljan stanjem u kantonu. Bože moj, svako ima pravo na svoje mišljenje :thumbup:

Zaboravio sam komentarisati pravosuđe. Pa eto i to je primjer gdje je sistem loš. VSTV sistemski nije pod kontrolom stranaka a samim tim ni naroda koji bira stranke. VSTV kontrolišu stranci pa opet ne valja. Dakle?
Mirza007

#7493 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Mirza007 »

Da se mi ipak vratimo na temu:
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/507 ... chica.html
Kako stvari stoje ovaj igrac nam je naizgledniji kandidat za clana predsjednistva - Bosnjaka.
Jadna li nam majka.
Haris.ba

#7494 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Haris.ba »

Obi Wan Bosnian wrote:
Haris.ba wrote:Ali, nikakav problem ne postoji sa se u TK, ZE-DO, SK i UN-SA riješe stvari koje koje utiču na kvalitet života.

Zaboravio sam komentarisati pravosuđe. Pa eto i to je primjer gdje je sistem loš. VSTV sistemski nije pod kontrolom stranaka a samim tim ni naroda koji bira stranke. VSTV kontrolišu stranci pa opet ne valja. Dakle?
VSTV ne kontrolišu stranci. Pa nedavno ti je bilo zbog izbora u jednom kantonu sudaca gdje nije bilo dovoljno Hrvata, na zahtjev jedne stranke sve vraćeno na početak.
seln

#7495 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by seln »

Mirza007 wrote:Da se mi ipak vratimo na temu:
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/507 ... chica.html
Kako stvari stoje ovaj igrac nam je naizgledniji kandidat za clana predsjednistva - Bosnjaka.
Jadna li nam majka.
Ako ga izaberu, Bosnjaci su stvarno zasluzili da nestanu.
Cuj to, izabrati srbina za bosnjackog clana predsjednistva...
Acid25

#7496 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Acid25 »

Dadoše mi ovi klaunovi inspiracije. :lol:
Image
Maraschino

#7497 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Maraschino »

sta tebi nece pasti na pamet. :lol:
ali kreativnosti ne nedostaje. :D
vivaldi

#7498 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by vivaldi »

Obi Wan Bosnian wrote:
vivaldi wrote: poenta svake nezavisnosti je da se sudbina uzme u svoje ruke, a vec vise od 20 godina od rata i poslije toliko zrtava, bosnjaci ko jedini narod kojem je uopste stalo do bih ko drzave, ko narod koji cini polovinu stanovnistva te drzave nema ama bas nikakve ideje oko cilja (osim nekog uospteno-apstraktnog pojma multi/jedinsteven drzave), a kamoli njegovog postizanja.

posto je ovo forum, opisacu to kroz forumsku prizmu.

od prvog dana forum se bavi jednom idejom vodiljom - kako postici vlastite politicko/ekonomske ciljevi (koliko god oni apstraktni bili) a da se pritom kurcom ne mrdne. cijeli pdf politika je satkan od tih ideja - "dodik je najbolje za bih (aludirajuci na njegovo pogubno djelovanje u rs-u), srbi i hrvati ce se iseliti, treba samo vratiti ustav iz ne znam ni ja koje godine, mi smo u americkoj zoni uticaja, ameri imaju plan, ameri su dali turcima dozvlu da bih uzmu pod svoje, treba glasat za komsica, treba trazit novog komsica...pa sve do ovih posljednjih da ne kazem samoponizavanja, kako su "najbolji ministri" u drzavi sarovic i mektic...i sve je to uvijek zaliveno morem besmislenih smajlija i fotomontaza.

niko da se nikad zapita "pa ljudi moji zar nije vrijeme da napravimo inventuru vlastitih ciljeva, vlastitih politicara i vlastitog politickog izbora"?
Bošnjačko vodstvo ima jasan cilj ali je taj cilj moguće postići samo ovako kako se i radi. Znači pustiti vrijeme da radi svoje.

Šta znači uzeti sudbinu u svoje ruke ako si u situaciji u kojoj se Bošnjaci kao narod nalaze? Koje su uopšte opcije da se djeluje?

Bošnjačko vodstvo je i u ratu znalo da država sa ovakvim mogućnostima blokade mora biti u problemima. Znali su da ako druga dva kolektiviteta dobiju teritorijalne jedinice sa mogućnoću veta i blokada da će država teško funkionisati. Zato su i bili skloni podjeli zemlje ali samo pod uslovom da bošnjački dio ne ostane potpuno opkoljen. Zato su tražili izlaz na more i Savu. Ali druga dva kolektiviteta im nikada nisu davali takvu opciju pa se moralo pristati na ovakvo uređenje zemlje jer i ovo je bolje nego opkoljeni bošnjakistan.

I naravno da sada nemamo nezavisnost. Ali bio je izbor "nezavisni ali opkoljeni" ili "zavisni ali sa taocima". Izabrala se druga opcija i dobro je da je tako ali ta opcija ima svoje posljedice koje svakodnevno gledamo.

Šta sada Bošnjaci mogu uraditi da uzmu sudbinu u svoje ruke? Zaratiti? Pristati na podjelu zemlje? Evo stvarno bih volio da čujem tvoje mišljenje koje su opcije?

Naravno da se pokušava postići ciljeve a da se "kurcem ne mrdne" jer to mrdanje kurcem znači ili rat ili podjelu zemlje. Nema drugog mrdanja kurcem. Ako ima evo ti reci kako?

Zaista nam ostaje samo rahat patnja i nada da će druga dva kolektiviteta popustiti prije nego mi. Zato se uzdamo u bolju ekonomiju Federacije i bolju demografiju Bošnjaka. Zato se uzdamo u globalne interese i da smo ljubimci Amerike jer su RSovci jel Rusije. Zato se uzdamo u multietničke partije i novog Tita (Komšića).

Ljudi ne bi da uzimaju stvari u svoje ruke jer svi znamo da to znači rat. Ili ti imaš neku drugu ideju kako uzeti stvari u svoje ruke?
imas naravno pravo na svoje misljenje, ali se i ovaj post uklapa u ono sto sam napisao - previse nekih uoprstenih i apstraktnih misli, a poslije vise od 20 godina mira mislim da bi stvari trebale biti daleko konkretnije.

bosnjaci vecinski glasaju za 3 stranke - sda, sdp i sbb, s tim sto je prije sbb-a bio hare. ono sto je po meni problem je sto su te sve tri stranke na mrtvo ime i tu ne mislim na dnevnu politiku i jel ko sta ukrao vec na bukavlno sve, uz konstantnu hiperprodukciju nekakvih izdajnika sto narodu samo razvlaci pamet. osim toga, najjaca od njih tri je i frakcionaski iznutra razderana.

da se razumijemo, vecina toga je u identicnoj mjeri prisutna i kod srba, a nesto manje kod hrvata iz rzaloga jer je hdz oduvijek totalno dominirao na izborima. ali se korekcija politicke putanje oko par sustinskih pitanja kod srba i hrvata po potrebi uvijek izvrsi u bg/zg. bosnjaci taj luksuz nemaju.

nepodudarnost uzmedju ciljeva i strategija u politickom smislu se najlakse moze forumski dokazati kroz prizmu eu integracija koje su od prvog dana jedan od nacionalnih ciljeva bosnjaka. medjutim kada pogledas najjacu stranku i najjaceg lidera onda lako zakljucis da na svaki odlazak u brisel dolazi 30 odlazaka u istanbul kod lika koji je posljednja osoba na planeti od koje se moze nesto nauciti od eu integracija.

tu nesto ne stima. ili ciljevi nisu onakvi kakvi se predstavljaju ili je strategija totalno pogresna. osim toga kada pogledas desavanja samo u zadnje vrijeme skontas da je lider napravio seriju losih poteza koji se ne mogu nazvati dnvnopolitickim zajebancijama - od cinjenice da je narod ujedinio presucujuci najbitniju cinjenicu kod tuzbe, da je pritom bespotrebno izvalio i uradio nekoliko stvari koje politicki ne idu u prilog bosnjacima kao narodu - od izjave da je odluka politicka, do otvaranje poste i zaobilazenja insitucija drzave . opet kazem bespotrebno jer je vec znao da ce biti odbijenica. do juce one vijesti kako je ipak poptisao da ce se kantoni pitat. to su stvari sa potencijalno ozbiljnim reperkusijama naspram recimo one danasnje da je zvao tajno dodika oko akciza ali to mozemo podvesti pod dnevnu politiku.

sto se tice uzimanja sudbine u svoje ruke i zauziamnja aktivnijeg stava nisam aposlutno mislio ni na kakve ratove, blokade, preustroje...Nisam cak uospte mislio ni na kakva zatezanja situacija. naprotiv mislim da je to kontraproduktivno. to je dodikov alat jer je on izabrao destrukciju kao alat i strategiju za postizanje svojih ciljeva. ja sam mislio na inicijativu u pravcu politickih procesa koji se mogu rijesiti, i na preuzimanje ekonomskih inicijativa umjesto sto se stalno bave tudjim inicijativima.

i na kraju ekonomsko-demografksa rahat patnja kao jos jedna dugodisnja forumska strategija.

to svakako moze biti i politicka strategija, pod uslovom da ti ide u prilog, ali to u bosni nije slucaj, a forum to namjerno zanemaruje ili se drzi davno zastrajelih podataka.

a demografske cinjenice kazuju da je federacija sa 34.000 hiljade rodjenih 1996 i 1997 spala na 19.000 u 2015 i 2016 (-15.000). rs je spala sa 14 na 9 hiljada (-5.000).

Iz tih podataka se mogu izvuci 2 zakljucka. prvi je da je veliki pad u oba entiteta. drugi je da duplo veca federacija ima triput veci pad rodjenih. prvih 10-ak godina nakon rata fzs nije vodio etnicku strukturu rodjenih vec samo ukupan broj pa se ne moze izracunati tacan pad po narodima, ali minus od 15.000 (sto je npr vise nego sto se prosle godine zajedno rodilo u rs, brckom i jos 2-3 entiteta pride ) sasvim sigurno se ne moze pripisati hrvatima iz duvna.

zakljucak: podaci govore da od demografske rahat patnje bosnjaci ne mogu izvuci nikakvu politicku korist.

o ekonomskoj rahat patnji sam napisao milion postova i tu vise nemam dodati. mogu samo napisati posljednji makroekonomski pokazatelj koji je juce objavljen

"U periodu januar – mart 2017. izvoz je prosječno rastao svaki mjesec za 13,6%, a uvoz je prosječno rastao za 22,7%. Učešće Federacije BiH u ukupnom izvozu Bosne i Hercegovine za mart/ožujak 2017. je 64,9%, a u ukupnom uvozu 69,4%."

i poslije 20 godina ova primitivna ekonomija zadrzava isti medjuentiteski omjer 2:1 kakav je otprilike i omjer stanovnistva. rahat patnja ni ovdje ne ukazuje ni na kakvu razliku.
seln

#7499 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by seln »

vivaldi wrote:
a demografske cinjenice kazuju da je federacija sa 34.000 hiljade rodjenih 1996 i 1997 spala na 19.000 u 2015 i 2016 (-15.000). rs je spala sa 14 na 9 hiljada (-5.000).

Iz tih podataka se mogu izvuci 2 zakljucka. prvi je da je veliki pad u oba entiteta. drugi je da duplo veca federacija ima triput veci pad rodjenih. prvih 10-ak godina nakon rata fzs nije vodio etnicku strukturu rodjenih vec samo ukupan broj pa se ne moze izracunati tacan pad po narodima, ali minus od 15.000 (sto je npr vise nego sto se prosle godine zajedno rodilo u rs, brckom i jos 2-3 entiteta pride ) sasvim sigurno se ne moze pripisati hrvatima iz duvna.

zakljucak: podaci govore da od demografske rahat patnje bosnjaci ne mogu izvuci nikakvu politicku korist.
Ok, ovo je conclusio... a gdje je solutio?
Ako se Bosnjaci naguze komsijama i susjedima, hoce li se natalitet poboljsati? Hoce li nam napraviti decu, ovaj put bez silovanja?
Ako se formira treci entitet, a u Sarajevu Marsala Tita preimenuje u Djenerala Draze, hoce li se popraviti ekonomija?
Alfons Kauders

#7500 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Alfons Kauders »

seln wrote:
vivaldi wrote:

Ok, ovo je conclusio... a gdje je solutio?
Ako se Bosnjaci naguze komsijama i susjedima, hoce li se natalitet poboljsati? Hoce li nam napraviti decu, ovaj put bez silovanja?
Ako se formira treci entitet, a u Sarajevu Marsala Tita preimenuje u Djenerala Draze, hoce li se popraviti ekonomija?
Solutio ne postoji, jerbo da postoji, davno bi se do njega doslo.

Zato nam predstoji trka do dna, picka ko prvi odustane, al pametnija picka od drugog koji odustane, i u tom grmu lezi zec.

Kad smo vec kod zivotinja, nesto kao u onom vicu kad bjeze od medvjeda, pa lik kaze kako ne mora biti brzi od medvjeda, vec samo brzi od ostalih.

Tako je bilo i u ratu... Sad repriza, samo ostaje da se vidi ko ce prvi baciti peskir, tj. da li cemo i u ishodu gledati reprizu.
Post Reply