FC Barcelona

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Charuga
Globalni moderator

#7476 Re: FC Barcelona

Post by Charuga »

darius_maximus wrote:
-LIBERO- wrote:Prije bih rekao da Barsa nije vise ona Barsa,tj. da je vec odredjeni period u silaznoj putanji. Ne umanjujem dobru igru i izdanje Valensije,ali objektivno gledajuci,i ne samo ovu utakmicu vec par zadnjih,Barsa je bitno slabija/van forme/prezasicena ili sta god da je to.

Naravno,daleko do toga da je sada losa ;-)
Mislim da je bilo ovih prica i ranije, ali Barca nekako uvijek steli formu za onda kada je najbitnije, kada se zakuha i prvenstvo i Liga Prvaka, jos imaju hejbet spanskih reprezentativaca koji trebaju biti naspanovani za Euro... Ma sve je to tacno isplanirano, jer da je Barca igrala kao sto igra protiv Reala svaku utakmicu, ispuhali bi k'o balon... :D
Upravo tako. Barsa vec duze vrijeme ovaj dio sezone igra toplo-hladno i onda tamo nekad u januaru ubaci u brzinu vise i uradi ono sto uradi.
Druga stvar je sto Pep ne zna vise sta bi radio pa je sinoc krenuo sa napadackim trojcem Alves-Messi-Pedro. Vjerovatno je uvidio da od toga nema nista i da ce mu u sa previse isturenim Alvesom svaki iole brzi bek ili krilo protivnicke ekipe praviti probleme kao sto je to sinoc Matijeu.
Izgleda da pokusava nekakve varijante u kojima ce svi sve igrati. Ne bi me cudilo da u jednoj utakmici krene sa Puyolom u spicu a Villom u odbrani .. :)
Better Man

#7477 Re: FC Barcelona

Post by Better Man »

LSD wrote:Provuce se na kraju Valensija, Villa promaši nemoguce zapravo golman mu odbrani...ali dobra tekma pravo :thumbup: Valensija je dokaz da se može igrati za Barcom u jednoj otvorenijoj varijanti, mada se mora trcati nenormalno (što se kasnije i vidjelo na igracima Valensije kad su pali fizicki u zadnjih 15 minuta).
A moglo bi se reči da se Barcelona provukla, jer da ona budala nije promašila mrtvu šansu bilo bi 3:1!
ultima_palabra

#7478 Re: FC Barcelona

Post by ultima_palabra »

Zanimljiv igrač taj Mathieu, po svemu prosječan ali ima ubojit centaršut... na istu foru im zabiše oba gola. Doduše Barci se i zabijaju golovi iz 2-3 poteza dok se odbrana ne postavi, drukčije teško.
mrtva kokoš

#7479 Re: FC Barcelona

Post by mrtva kokoš »

ultima_palabra wrote:Zanimljiv igrač taj Mathieu, po svemu prosječan ali ima ubojit centaršut... na istu foru im zabiše oba gola. Doduše Barci se i zabijaju golovi iz 2-3 poteza dok se odbrana ne postavi, drukčije teško.
haj sto su im zabili dva gola na istu foru, vec su mogli jos dva. mislim da je ovo razulutat postavke na terenu, protiv valencije se ovako nije moglo igrati kao protiv osamsune, dani je opet igrao krilnog napadaca sto je ostavljalo rupu u odbrani. ne znam jesi li gledao utakmicu ali par puta je bio kadar kako puyol zove alvesa, valjda u ispomoc, njegova strana je stalno ostajala suplja...
Dialer

#7480 Re: FC Barcelona

Post by Dialer »

Gvardiola se sprda ocam, iducu tekmu napada ce da bude Pike Puyol Messi, a odbrana Villa, Pedro, Maskerano :D :D
veljaca

#7481 Re: FC Barcelona

Post by veljaca »

Dobra utakmica. Prvo poluvrijeme, totalno pogresna taktika Guardiole. Postavio je dva igraca na pogresna mjesta: Alves na krilo :-) a Mascerana na desnog beka :? . I obojicu ih time ukopao. Oba gola su pala po toj strani, i uz veceras loseg Abidala - to je i bio rezultat prvog poluvremena. U drugom Guardiola je uvidio svoju gresku ( a to je odlika velikih ), vratio Alvesa na beka, Mascerana na zadnjeg veznog i to je izgledalo puno bolje. Uz odlicnog Messija - njegove asistencije i kod prvog i drugog gola - Barca je uzela bod. Steta sto nije Villa pogodio nakon fenomenalnog proigravanja carobnjaka Messija. Sinoc na TV1 reporter Baho rece: " ma kakav Ronaldo, on se moze porediti samo sa Runijem, a Messi je daleko ispred njega .... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: " ( da cujem nesto pametno i od Bahe ..... )
Barceloni su sinoc nedostajali Pique - da ucvrsti odbranu ( mislim da Puyol igra svoje posljednje sezone u Barci ), Iniesta ( mada ga Fabregas odlicno zamjenjuje ) i po desnom krilu ( najvise je to sinoc falilo ) Sanchez ili Ibrahim Alfelaj. Andriano nije za desno krilo - sto je sinoc igrao. Kada se vrate ova trojica ( Pique, Iniesta i Sanchez ) bice opet maltretiranje protivnika ....
Zmijuga loma

#7482 Re: FC Barcelona

Post by Zmijuga loma »

Mascherano nije igro desnog beka već stopera. Barcelona je prvo poluvrijeme igrala 3-4-3 i tu ih je Valencia taslačila samo tako. Tome je pomoglo i to što je Alves ulogu desnog krilnog napadača shvatio malo neozbiljno, pa je Masch dosta puta bio ostavljen na streljani. U drugom poluvremenu se Alves vratio na beka u standardnu 4-3-3 formaciju i tada se Valencia praktički pozdravila sa Valdesovim golom. Iznenadilo bi me da Guardiola opet bude koristio 3-4-3 protiv neke ozbiljnije 4-2-3-1 ekipe sa jakim krilima osim ako nije iz objektivnih razloga prinuđen.

Ali kakav igrač je Mesija. Vidjelo se da je indisponiran i opet tri udžbeničke asistencije gdje izbaci kompletnu obranu. Ona zadnja Villi je perverzna.
p206

#7483 Re: FC Barcelona

Post by p206 »

Pep dosta miješa na početku sezone, dosta teže je pogoditi ko će istrčati nego prošle sezone. Ono znalo se ko abeceda Valdes;Alves-Pique-Puyol-Abidal;Bus-Xavi-iniesta;Pedro,Messi,Villa :D
Sad je uveo i 343 pa tu ima dosta varijanti... 433 je sigurna varijanta, ovo što je odigrao 343 protiv Valencije je bilo luđački, s obzirom da se zna da Valencia imala uvijek vrhunske krilne igrače, i na tome je bazirala igru još od Rafe Beniteza.
nemam_ideje

#7484 Re: FC Barcelona

Post by nemam_ideje »

Ima već neko vrijeme kako se priča, a bogme i transferi to dokazuju(dovođenje Fabregasa, puštanje Čigrinskog i Milita i nedovođenje klasičnog odbrambenog igrača u protekle dvije sezone) da Barselona odnosno Pep hoće da uvedu novi stil igranja. To je nazvano nešto tipa "all midfield formation"(tako nešto) pri čemu namjerno gura veznjake da igraju štopere. Nije Fabregas doveden da sjedi na klupi, to je sigurno.

Kako su pisali, a ispostavi se da je tako, plan je da u ekipi imaš što više veznjaka pa da formacija izgleda ovako

------------------Maskerano---------Buskets-------------kao štoperi

---------------Fabregas----------Xavi-----------------Iniesta

----------------Messi--------Vilja/Pedro---------------

golman + krilna igrača, beka koji to zapravo nisu :D (Alves i još im fali taj lijevi bek/krilni/nešto) :D

Pri čemu oni još mijenjaju pozicije, svi mogu postići gol bez problema, štoperi znaju da igraju lopte kao i kompletna ekipa pa im je skoro pa nemoguće uzeti loptu(što je Barseloni i cilj).

I protiv Milana je Barselona igrala(ako me sjećanje dobro služi) sa Busketsom i Maskeranom na štoperima.

Sad, hoće li to funkcionisati, pitanje je. Dosta su golova primili ove sezone zbog takve postavke. Imali su igrače da protiv Valensije odigraju "u normalnoj formaciji" sa Abidalom i Pujolom na štoperima i Alvešom na beku al nisu. Poprilično sma ubijeđen da će nastaviti sa ovom inovacijom. Biće zanimljivo gledati šta će izaći na kraju iz svega toga, novo shvatanje fudbala ili fijasko.
LSD

#7485 Re: FC Barcelona

Post by LSD »

ultima_palabra wrote:
LSD wrote:Provuce se na kraju Valensija, Villa promaši nemoguce zapravo golman mu odbrani...ali dobra tekma pravo :thumbup: Valensija je dokaz da se može igrati za Barcom u jednoj otvorenijoj varijanti, mada se mora trcati nenormalno (što se kasnije i vidjelo na igracima Valensije kad su pali fizicki u zadnjih 15 minuta).
Ovo... ali da su vodili 2 razlike kao što su trebali to im ne bi predstavljalo problem.
Eh da je ovo, da je ono...da je ušla ona precka Mascherana :-) da Abidal nije sam sebi zabi gol umjesto da pusti loptu Valdesu, da je Messi zabio ono 1 na 1 sa golmanom, pa onda Villa da je zabio iz zicera na samom kraju itd...svašta nešto...da su babi muda...to i jest draž fudbala.
respo

#7486 Re: FC Barcelona

Post by respo »

kad nasi strucnjaci govore da je guardiola postavio pogresnu taktiku i kako je stavio alvesa na krilo ili maska beka

prva i osnovna stvar je da barca igra totalni fudbal bukvalno
svaki igrac igra svaku poziciju i oni su najblize tome
jebo ti postavke alves igra beka i to je to
zato u barci vidimo beka na mjesto napadaca napadaca na mjestu veznog veznog u odbrani itd(mjesaj pozicije po volji) sto i jeste bit totalnog fudbala
to je bar moje vidjenje ovoga sto guardiola radi
posto sam clan barcelone imam i imao sam priliku vjerovatno malo blize i vise vidjeti sta se radi "iza" u smislu svega ostalog sto se ne vidi na prvi pogled
al otom potom to nekad drugom prilikom

sto se tice zasicenja mislim da nece doci jer se oni odgajaju bukvalno da budu gladni trofeja
sto mi se svidja sa mesiom i kompletnom tom filozofijom
Jack Be Nimble

#7487 Re: FC Barcelona

Post by Jack Be Nimble »

Procitao sam statistiku negdje (ne znaci da je tacna) da je Fabregas stvorio vise sansi u svoje cetiri utakmice nego Iniesta citavu proslu sezonu. Takodjer se moze vidjet da je fabregas da igra veselog lica, ja sam znao da je vrhunski igrac u arsenalovom dresu, ali meni izgleda mnogo bolje sada.

Pepe je uradio sve sto treba da pojaca napad, nije se bas potrudio sto se tice odbrane.
ultima_palabra

#7488 Re: FC Barcelona

Post by ultima_palabra »

Afellay out 6 mjeseci :?
Bušman

#7489 Re: FC Barcelona

Post by Bušman »

ultima_palabra wrote:Afellay out 6 mjeseci :?
Taj covjek je ogroman peh. Sreca da je placen samo 3-4 miliona inace bi bio uzasan peh.
Jos se sam povrijedio, bas baksuz.
mrtva kokoš

#7490 Re: FC Barcelona

Post by mrtva kokoš »

ultima_palabra wrote:Afellay out 6 mjeseci :?
vidi fakat :-? na sport.es, pise nekoliko mjeseci, znace se danas tacno. nema srece, a dobar je igrac..
veljaca

#7491 Re: FC Barcelona

Post by veljaca »

U susretu 4. kola španjolskog nogometnog prvenstva protivValencije, odigranom u srijedu, Barcelona je pokazala sve boljke prilagodbe na novu formaciju 3-4-3. Xavi je priznao da ih nova formacija čini ranjivima.

"Formacija 3-4-3 je dobra za nas, ali nas čini ranjivijima u fazi obrane", izjavio je Španjolac nakon utakmice s Valencijom koja je završila 2-2.

Xavi smatra da je njihova trenutna pozicija na tablici (4) ne reflektira njihovu izvedbu na terenu.

"Fizički i tehnički mi dominiramo u svakoj utakmici, ali nam nedostaje sreće. Ne vjerujem da će se sve ove sezone vrtjeti oko nas i Reala. Mislim da u Španjolskoj ima nekoliko vrlo dobrih klubova", zaključio je Španjolac.

Mediji u Španjolskoj nagađaju da će se trener Guardiola povratkom Gerarda Piquea vratiti na standardni 4-3-3 sustav igre.

-------------------------------

Vidim da su neki komentarisali moj post kada sam rekao da je Alves igrao desno krilo a Mascerano desnog beka u prvom poluvremenu protiv Valensije ....
Ako je formacija 3-4-3 i ako je lijevog beka igrao Abidal, a cenralnog u odbrani Puyol - onda ispada da je Mascerano igrao na poziciji koja pokriva desnu stanu - a gdje nije bilo pravog desnog beka Alvesa - koji je cijelo poluvrijeme igrao desno krilo ..... U drugom poluvremenu Pepe je vratio Alvesa na desnog beka a Mascerano se vratio vise u sredinu ....
5 0 5

#7492 Re: FC Barcelona

Post by 5 0 5 »

Charuga
Globalni moderator

#7493 Re: FC Barcelona

Post by Charuga »

Taktička bitka dva velika trenera
Utakmica Valencije i Barcelone na način na koji je niste vidjeli

Code: Select all

http://--- NO LINKS ---/clanak/975112864299/sport/Utakmica%20Valencije%20i%20Barcelone%20na%20na%C4%8Din%20na%20koji%20je%20niste%20vidjeli/?ref=ostali
veljaca

#7494 Re: FC Barcelona

Post by veljaca »

505sCrtom wrote:@veljaca: http://bit.ly/q3jxZL
:thumbup:
missko

#7495 Re: FC Barcelona

Post by missko »

Sto su se ovo katalonci utisali?
2-0 a nema salvi.
Jel ovaj drugi gol se mogao svirati offsajd od Messija? Po meni je offsajd jer je eskivirao da ide na loptu pa je onda propustio dok je bio duboko u zaledju.
Last edited by missko on 24/09/2011 22:26, edited 1 time in total.
mrtva kokoš

#7496 Re: FC Barcelona

Post by mrtva kokoš »

cekamo 5 komada pa da pocnemo slaviti ;-)
čoksa08
Location: Ko pogodi sta mi pise u avataru, dobije sta pozeli :D

#7497 Re: FC Barcelona

Post by čoksa08 »

tek posle petarde nastaje euforija, sve ispod je neuspijeh :D
missko

#7498 Re: FC Barcelona

Post by missko »

I to sto kazete, protiv ove ekipe je 5-0 kao nista, Osamsune je bila beton za ove. :-D
Jeff Bingham

#7499 Re: FC Barcelona

Post by Jeff Bingham »

polako, zaboravljate da ce Falcao postic het trik :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#7500 Re: FC Barcelona

Post by Tomahawk11 »

Ma ovaj Atletico truba, evo Barca za 25 minuta rijesila utakmicu. Dobijace Racinge i sl. kod kuce, ali ni blizu ozbiljne ekipe. Cuj Diego :-) Lik uzimao od Misketa casove, mora se malo potrcati na Nou Campu. Moze Falcao busiti ove manje ekipe, ali izgleda da ce sa jacim ekipama prolaziti kao i dosad.
Post Reply