Sve od Isabel Allende, nije šund, a lako se čita, divni opisi i kvalitetna literatura.Kastanienallee wrote:Željela bih preporuke štiva koje bih željela kupiti za nekoliko, prosječno obrazovanih žena, koje su zakoračile u svoje šezdesete i trenutno silom prilika žive u izolaciji mjesta gdje skoro da nema žive duše ni ikakvih sadržaja pa želim pokušati da im makar uz neko ugodno štivo uljepšam praznu sumornu svakodnevnicu. Dakle ništa teško, tegobno ni sumorno. Šta biste preporučili?
Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#7476 Re: Šta trenutno čitate?
-
polacijela
#7477 Re: Šta trenutno čitate?
McFadyen je brutalan. Na preskoke sam citala Covjeka iz sjene, koliko su mi srce i zeludac dopustili. Jezivo, brutalno, pomaknuto. Znam da se i gore stvari desavaju u pravom zivotu, ali definitivno tema i stil nisu za mene.Praetorious wrote:Napokon sam se ponovo uhvatio knjige i McFadyena. Za sada mi odgovara, sadržajno-stilski nije loše, prijevod nije loš, pa od mene ide preporuka![]()
- Praetorious
#7478 Re: Šta trenutno čitate?
Upravo mi se dopadaju njegovi opisi, deskripcioni dijelovi su zaista pogođeni. Ali, ono što mu je zaista uspjelo je njegovo psihičko profiliranje likova. K vragu, ni da ih nacrta ne bi bolje opisao unutrašnja previranja u likovima.
Da, brutalan je, nemilosrdan i udara nisko-tamo gdje boli. Nema uljepšavanja, nema bajki - realnost iznešena jasno, precizno i - opet - brutalno. Naravno da treba imati stomak za to.
S druge strane, nije baš tako gadno za čitanje, jeste da prikazuje stvari ogoljeno, ali ne ide u perverziono iživljavanje nad čitaocem. Ukupni dojam: krimi romani, bogati uspjelim opisima i nivelacijom psihičkih stanja - preporuka za sve koji u datom žanru uživaju.
I da, imam na Forumu postavljene njegove knjige: Čovjek iz sjene, Lice smrti i Mračnija strana, ko voli nek' izvoli - neće se (puno) pokajati
Da, brutalan je, nemilosrdan i udara nisko-tamo gdje boli. Nema uljepšavanja, nema bajki - realnost iznešena jasno, precizno i - opet - brutalno. Naravno da treba imati stomak za to.
S druge strane, nije baš tako gadno za čitanje, jeste da prikazuje stvari ogoljeno, ali ne ide u perverziono iživljavanje nad čitaocem. Ukupni dojam: krimi romani, bogati uspjelim opisima i nivelacijom psihičkih stanja - preporuka za sve koji u datom žanru uživaju.
I da, imam na Forumu postavljene njegove knjige: Čovjek iz sjene, Lice smrti i Mračnija strana, ko voli nek' izvoli - neće se (puno) pokajati
- aux
#7479 Re: Šta trenutno čitate?
Procitao Game of Thrones na racunaru i dosta sam se napatio ali ne odustajem,danas pocinjem sa drugim dijelom,ako moze jos koja preporuka za fantasy serial nesto na kalup GoT-a.
- Praetorious
#7480 Re: Šta trenutno čitate?
Hm! Od tih fantasy serijala ima npr. Anne McCaffrey - Zmajevi jahači Perna, Brandon Sanderson - Red magle, Charlie Fletcher - Kameno Srce (za nešto mlađi uzrast ali sam Trilogiju s merakom pročitao); pa onda fantasy-SciFi serijal Brian Aldiss - Helikonija ... ima toga dosta.
Ako te nešta posebno zanima reci, možda imam u arhivi (ne znam ni sam šta sve imam), pa da nabacim na Forum.
Ako te nešta posebno zanima reci, možda imam u arhivi (ne znam ni sam šta sve imam), pa da nabacim na Forum.
Last edited by Praetorious on 18/11/2013 15:15, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7481 Re: Šta trenutno čitate?
helikonija
treći dio zima praktički nenabavljim
može reprint za cvaju
kažu da valja taj klix
pa sanderson
erikson
mada nisam to niš čitao
treći dio zima praktički nenabavljim
može reprint za cvaju
kažu da valja taj klix
mada nisam to niš čitao
- Praetorious
#7482 Re: Šta trenutno čitate?
Black Swan - ne može se sve stići pročitati ni da imamo Quad Core ispod skalpa
Helikornija mi još nije na redu. S ovim tempom nabavke novih knjiga nikad neću stići pročitati ovo šta imam.
Ali eto, čita se koliko može, puni se mozak.
Ali eto, čita se koliko može, puni se mozak.
- Truba
#7483 Re: Šta trenutno čitate?
imaš dvije skupine ljudi
oni kojima je uvijek dosadno
i oni koji nemaju dovoljno vremena da sve završe
oni kojima je uvijek dosadno
i oni koji nemaju dovoljno vremena da sve završe
- Praetorious
#7484 Re: Šta trenutno čitate?
Tačno ... životna istina ...
A istina je i što i ja rekoh. Upravo nabavio i Alice Sebold - Divne kosti ... haj sad stigni pročitati sve što te zanima
A istina je i što i ja rekoh. Upravo nabavio i Alice Sebold - Divne kosti ... haj sad stigni pročitati sve što te zanima
- Truba
#7485 Re: Šta trenutno čitate?
kakav vam je stil agate kristi
čitam usnulo umortsvo
nekako skače s teme na temu
stil nije nešto ili je do prijevoda
čitam usnulo umortsvo
- Afanasi_94
#7486 Re: Šta trenutno čitate?
Meni odličan. Pročitala sam bezbroj njenih knjiga i nema te koja me razočarala.Black swan wrote:kakav vam je stil agate kristi
čitam usnulo umortsvo
- Natzi
#7487 Re: Šta trenutno čitate?
Upravo citam od nje Vjecita noc po drugi put.Nije lose za ubiti dosadu
Sent from my GT-I9070 using Tapatalk
Sent from my GT-I9070 using Tapatalk
- shmizlica
- Praetorious
#7489 Re: Šta trenutno čitate?
Iskreno: ne znam šta da počenm čitati. Podsjećam sam sebe na dijete u slastičarni, koje se ne može odlučiti u koji šareni kolačić da uperi prstom. E sad sam isti takav: koju knjigu odabrati i početi meračiti ... pitanje je sad?
... parafraza stare balkanske uzrečice/izreke "Biti ili prebiti-pitanje je sad?", a koju je čak jedan engleski simpa čikica svojevremno ugradio u svoju dramu.
Elem ... da, knjiga. Pročitao sam sve tri knjige Cody McFayden-a, tragam za četvrtom iz serijala. Teške su k'o kamen oko vrata, treba mi nešto laganije da mi opusti mozak. Pokušaću večeras započeti Ken Folletta - Noć nad vodom, ako ne možda Melissa Marr i njen svijet vilenjaka ... Ko zna u kakvom ću raspoloženju biti ... ili prebiti
BTW.
Kad sam ga već spomenuo onda - preporuka: Ken Follett - Čavke, špijunsko-akcioni roman smješten u Evropu II Svj. rata.
Preporuka 2: Michael Koryta - Zavidim noći, još jedan odličan akcioni roman.
Ako koga zanimaju navedene knjige, a ne pronađe ih na drugoj strani (svijeta), nek' se javi, nije beg cicija, samo je pomalo škrtac
... parafraza stare balkanske uzrečice/izreke "Biti ili prebiti-pitanje je sad?", a koju je čak jedan engleski simpa čikica svojevremno ugradio u svoju dramu.
Elem ... da, knjiga. Pročitao sam sve tri knjige Cody McFayden-a, tragam za četvrtom iz serijala. Teške su k'o kamen oko vrata, treba mi nešto laganije da mi opusti mozak. Pokušaću večeras započeti Ken Folletta - Noć nad vodom, ako ne možda Melissa Marr i njen svijet vilenjaka ... Ko zna u kakvom ću raspoloženju biti ... ili prebiti
BTW.
Kad sam ga već spomenuo onda - preporuka: Ken Follett - Čavke, špijunsko-akcioni roman smješten u Evropu II Svj. rata.
Preporuka 2: Michael Koryta - Zavidim noći, još jedan odličan akcioni roman.
Ako koga zanimaju navedene knjige, a ne pronađe ih na drugoj strani (svijeta), nek' se javi, nije beg cicija, samo je pomalo škrtac
- Truba
#7491 Re: Šta trenutno čitate?
zato sam ja davno za sve napravio listu... u koju ubacujem naslove... neke filmove npr čekam da pogledam od 21.10.2006.Praetorious wrote:Iskreno: ne znam šta da počenm čitati.
isto je i sa knjigama
evo sljedećih 10 za čitanje
01. Zlocin i kazna 509 str.
02. Amber 3 (ubaci nastavak)
03. Nebeski strug str 140
04. Sarajevske price 383 strane
05. Otadžbina 340 strana
06. Rama II. 357 strana
07. Rosemaryna beba 215 strana
08. Zaduzbina i carstvo, 178 strana
09. Endimon, 525 strana 3 dio
10. Helikonija Proljece 337
onda idu prve rezerve i varijacije...+ neke koje ubacujem preko štele
Ljeto noci, 530 strana <<<<<<<<<<<<1>>>>>>>>
2061: TRECA ODISEJA 211 strana<<<<<<<<<<<<2>>>>>>>>
Bija baja buf<<<<<<<<<<<<3>>>>>>>>
a. Placenik 408 strana #07
b. SENKA MUCITELJA 237 #08
c. Nazivo #06
d. Gospodjica #09
e. Mesija Dine 251#05
f. Pesme snova prvi tom 415 str #01
g. Tehanu str 173 #10
h. Covjek u visokom dvorcu 204 #03
i. Povratak sa zvijezda 244 #02
j. Kliford Simak: Grad 219 #04
- Truba
#7492 Re: Šta trenutno čitate?
za digitalu ne dam ni marke
- Praetorious
#7493 Re: Šta trenutno čitate?
Tačno, bar dok ima i džaba. Kad ne bude ... eh, onda ko i sve ostalo: kol'ko para-tol'ko i muzike (ili knjiga).
Ali dobro je znati, pa hvala na informaciji i linku
Ali dobro je znati, pa hvala na informaciji i linku
- Damir0406
#7494 Re: Šta trenutno čitate?
A.P Čehov - "Putnik prvog razreda" 
- Truba
#7496 Re: Šta trenutno čitate?
usnulo umorstvo agate kristi = smaranje
toliko velika slova tako malo stranica i opet ide loše
toliko velika slova tako malo stranica i opet ide loše
- Truba
#7497 Re: Šta trenutno čitate?
još 50 strana agate
a smara me
kontam odustati
ili visokoobdareno prelistati
koji smor
a bila mi je ok kad sam čitao sitafordsku misteriju i deset malih craca te još neke
a smara me
kontam odustati
ili visokoobdareno prelistati
koji smor
a bila mi je ok kad sam čitao sitafordsku misteriju i deset malih craca te još neke
- Mračajski proto
#7498 Re: Šta trenutno čitate?
http://www.knjiga.ba/media/catalog/prod ... vnosti.jpg
Nema u Buybooku, niti u Sarajevo publishingu. Zna li neko gdje mogu kupiti ovu knjigu? Čitav grad prevrnuh, a knjige nigdje. Samo novo dolazi u obzir.
Nema u Buybooku, niti u Sarajevo publishingu. Zna li neko gdje mogu kupiti ovu knjigu? Čitav grad prevrnuh, a knjige nigdje. Samo novo dolazi u obzir.
- Praetorious
#7499 Re: Šta trenutno čitate?
Black swan - ni meni nije leglo par njenih knjiga, nešto mi ne leži taj stil. E sad, možda je do prijevoda - ne mogu se zakleti. TV-Serijal Poirot sa Davidom Suchetom je jedina ekranizacija koja mi je 'bolja' od papirnog predloška.
Sinoć zapikirah ranije u krevet, stavih laptop na stomak i uđoh u imaginarni svijet uz pomoć Mary Janice Davidson - Nemrtva i nezaposlena. Lagana i duhovita knjiga o djevojci koja gine i budi se kao vampirica. No, sadržaj nije na prvom mjestu - bitna je količina humora koju nam knjiga donosi. Večeras idem na nastavak Nemrtva i neudata, da me još malo nasmije. Valjda neću opet zalomiti do 3 ujutro, tj. dok sve dok ne dođem do zadnje stranice
Eto, ponekad treba i laganija literatura da se mozak odmori od 'težih' sadržaja.
Kad sam već kod težih sadržaja, još mi treba Cody McFadyen - Abandoned, četvrti nastavak ovog prilično teškog ciklusa. Ne znam ni da li je prevedena na neki od ex-yu jezika
Sinoć zapikirah ranije u krevet, stavih laptop na stomak i uđoh u imaginarni svijet uz pomoć Mary Janice Davidson - Nemrtva i nezaposlena. Lagana i duhovita knjiga o djevojci koja gine i budi se kao vampirica. No, sadržaj nije na prvom mjestu - bitna je količina humora koju nam knjiga donosi. Večeras idem na nastavak Nemrtva i neudata, da me još malo nasmije. Valjda neću opet zalomiti do 3 ujutro, tj. dok sve dok ne dođem do zadnje stranice
Eto, ponekad treba i laganija literatura da se mozak odmori od 'težih' sadržaja.
Kad sam već kod težih sadržaja, još mi treba Cody McFadyen - Abandoned, četvrti nastavak ovog prilično teškog ciklusa. Ne znam ni da li je prevedena na neki od ex-yu jezika
- Truba
#7500 Re: Šta trenutno čitate?
onaj osjećaj kad znaš da te kući čeka nastavak dobre knjige
vs
onaj osjećaj kad izbjegavaš na sve načine nastaviti čitati knjigu

vs
onaj osjećaj kad izbjegavaš na sve načine nastaviti čitati knjigu