Novi Izborni zakon BiH
- vee-jay
#7476 Re: Novi Izborni zakon BiH
Trojka je vec ovom situacijom 90% proslost.
Kao i koalicija DF-SDA.
Kao i koalicija DF-SDA.
-
stalonne
#7477 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ti si taj koji je zaostao.erititerum wrote: ↑29/01/2022 22:58New wave wrote: ↑29/01/2022 21:23 Realno, zaboli nas neka stvar za Hrvate u svakom smislu jer ih je 95 posto UZP nastrojeno i ne voli drzavu u kojoj zivi i za koju se samo mi borimo, unistavaju je gdje god mogu, na svakom cosku. Shodno tome, nadam se da je Bakir svjestan ukoliko popusti i ovaj put UZP zajednici i onoguci im da ono smece, red army bubnjar prijeratni pobijedi u oktobru onda ce ridzokosi i stranka zelenih varalica dozivjeti takav debakl da se nece nikad vise oporaviti. Bakire, na potezu si.
Ti si prijatelju moj, kvalitetno zaostao, neću pravdat niti optuživat nijednu stranu, ima nas svakakvih u Njegovoj bašči, ali evo da ti malo probam otvorit oči, čekam dan kad ćemo dočekat onaj pravi suživot, koliki potencijal imamo a najveća kočnica su nam 30 godina stare rane , sa smjenom generacija doć će i smjena svjetonazora. Jedno je činjenica , oko povijesti se apsolutno nikad nećemo dogovorit, ali bi bio red bar da na budućnosti poradimo. Najtužnije od svega je što se na nižim nivoima, tj. u svakodnevnici olako slažemo jedni s drugima, a čim pređe na viši nivo i dalje smo zaostali u nacionalizmu.
Pa covjece Bozji, "filuju" se djeca mrznjom i laznom historijom. Djeca su gora . Upravo zbog tog tvog da se oko "povijesti" necemo sloziti. Nemas se ti sta slagati, cinjenice su tu.
Zna se ko je htio da se BiH raskomada, a ko ju je branio i odbranio hvala Bogu.
- kokakolas
-
Art Vandelay
#7479 Re: Novi Izborni zakon BiH
Kolinda wrote: ↑29/01/2022 18:22To što je tebi degutantno nije moj problem, kažeš jebeni Mostar a sve probošnjačke stranke su na svaki način tražili zaštitne mehanizme da slučajno Hrvati sami ne bi mogli donijeti ni jednu odluku.no_sekirli wrote: ↑29/01/2022 17:33
Haj svega ti prestani laprdat vise, zbilja te degutantno citati vise.
Kako ne bi isli stvari u pravom smjeru, kad je na vlasti ta cuvena prosperitetna SDA-HDZ koalicija?
Partije kakve samo treba traziti. Steta da ne postoje npr.u Ukrajini, Siriji i takvim mjestima, prosperit bi krenuo iz temelja.
Uporedjivati jebeni Mostar sa drzavom je stvarno cinicno ruganje, a ne pokusaj konstruktivne rasprave. Da je to normalan grad i normalna vlast u njemu, ne bi bili bez izbora tolike godine. Ne bi se klali 3 godine medjusobno i rusili.
Uostalom, tko je postigao dogovor u Mostaru? Bakir i Dragan, je li?
Pa eto ih dole u Neumu, neka potpisu odmah to isto i da zavrsimo vise sa tim izbornim zakonom. Imaju dole i svoga jarana Fahru, i neka to zavrse za 3 minute.
U Mostaru postoje instrumenti blokada odluka kroz supotpis svega od predstavnika konstitutivna naroda te postoje i klubovi naroda....to ti je ona stara građanski model bi pravili u FBIH ali građanski ne može u Mostaru, VN u RS se osporava od osnutka ali bi uveli pandan u FBIH.
Misliš ona stara nositeljska, u Mostaru građanski a u Federaciji aparthejdski?
VN se ne osporava od strane Bošnjaka već od strane bosanskih srba. Zašto se tzv. hns nikada nije založio za VN po uzoru na dom naroda u Federaciji?
- vee-jay
#7480 Re: Novi Izborni zakon BiH
Iskreno, u svakoj losoj situaciji ima necega dobrog.
Ali ipak, sve ovo oko Neuma je 98% loseg.
-
Email83
#7481 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ne može Hrvatska strana u Mostaru nikako preglasati Bosnjake, jer Bosnjaka u Mostaru ima u 5 deka sa Hrvatima. Ne znam čemu uvijek potenciranje da ste neka većina u istom, kad to nije istina, a evo i da jeste radi se o hiljada ljudi.Kolinda wrote: ↑29/01/2022 16:18 Zanima me nešto, u Mostaru je hrvatska strana pristala na to da Bošnjake ne mogu preglasati pa zašto sad bošnjačka strana ne želi pristati na isto to u federaciji?
Nema nikakve razlike a vidimo da nakon sporazuma u Mostaru stvari idu u pravom smjeru kad je taj grad u pitanju....zašto netko sumnja da tako isto ne bi bilo i u federaciji....osim ako cijeli štos nije u tome da ŽK gubi plaću od 6000.....
-
Sile_sile_sa
#7482 Re: Novi Izborni zakon BiH
Šta o nama misle, mslim o Bošnjacima, ili bolje rečeno patriotima bilo koje vjere, možete da čitate na fb rofilu portla dnevnik.ba, nevjerovatno kako su uje zatovane mržnjom, i zbog toga ja HDZ-u ništa ne bih dao,
-
Art Vandelay
#7483 Re: Novi Izborni zakon BiH
Sile_sile_sa wrote: ↑30/01/2022 00:38 Šta o nama misle, mslim o Bošnjacima, ili bolje rečeno patriotima bilo koje vjere, možete da čitate na fb rofilu portla dnevnik.ba, nevjerovatno kako su uje zatovane mržnjom, i zbog toga ja HDZ-u ništa ne bih dao,
Ili još bolje, posjetite forum hercegsrpske. Nevjerovatno je prosto s kolikom životinjskom mržnjom govore o Bošnjacima. Svakodnevna dehumanizacija i poziv na anihilaciju čitavog jednog naroda.
-
zavrzlama
#7484 Re: Novi Izborni zakon BiH
IZ uopste nije bitan hdz-u,oni jednostavno se postave sa takvim uslovima u vezi IZ da bi probih strana to odbila,cime se pokazuje MZ da u BIH nema dogovora oko bilo cega i da je podjela BIH jedina preostala opcija..covic samo ovom trakovicom opusta pritisak sa dodika,kasnije dodik navali na bosnjake,pa relaksira covica i tako u krug....srbi i hrvati njih vecina je davno zavrsila interes za BIH,sad se samo trazi modalitet kako podijeliti BIH. . Nema tih politickih ustupaka bilo koje vrste koji bi udovoljili srpsku i hrvatsku komponentu da prihvate BIH..ovo na srecu shvata sve vise politicara na probih strani,i zato ce se strategija odbrane BIH puno kvalitetnije raditi kako vrijeme bude prolazilo...pravit ce srpska i hrvatska politika ridjobradog od blata..
-
90minut
#7485 Re: Novi Izborni zakon BiH
IZ je zadnja stanica za HDZ oni imaju enklave unutar federacije koje su okupirane s svih strana od bošnjaka ratom znaju da ne mogu ništa jer ih je ostalo do 300 hiljada..zavrzlama wrote: ↑30/01/2022 00:43 IZ uopste nije bitan hdz-u,oni jednostavno se postave sa takvim uslovima u vezi IZ da bi probih strana to odbila,cime se pokazuje MZ da u BIH nema dogovora oko bilo cega i da je podjela BIH jedina preostala opcija..covic samo ovom trakovicom opusta pritisak sa dodika,kasnije dodik navali na bosnjake,pa relaksira covica i tako u krug....srbi i hrvati njih vecina je davno zavrsila interes za BIH,sad se samo trazi modalitet kako podijeliti BIH. . Nema tih politickih ustupaka bilo koje vrste koji bi udovoljili srpsku i hrvatsku komponentu da prihvate BIH..ovo na srecu shvata sve vise politicara na probih strani,i zato ce se strategija odbrane BIH puno kvalitetnije raditi kako vrijeme bude prolazilo...pravit ce srpska i hrvatska politika ridjobradog od blata..
-
erititerum
#7486 Re: Novi Izborni zakon BiH
Razlog zbog kojega govorim da se prošlost neće riješit je taj da mi imamo 3 verzije prošlosti, koje se godinama i godinama uče i prenose na nove generacije, nije Balkan kao Njemačka pa da kaže , da, taj i taj period naše države osuđujemo, u nas prepirke oko razlika ( i sličnosti) sežu stoljećima unazad.New wave wrote: ↑30/01/2022 00:02Prijatelju, suzivot cemo docekati kad se suocimo sa prosloscu onakvom kakva jeste, kad pocnemo postovati i doprinositi zemlji u kojoj zivimo, kad osudimo i priznamo ratne zlocine i separatisticke tvorevine u ovom slucaju Herceg Bosnu. A Covic, HDZ i njihovo biracko tijelo nikakav suzivot, sigurnost i patriotizam ne propagiraju sta vise sve sto smo nabrojali ruse i destabilizuju. O Zagrebu da ne pricam. Kad se to promjeni pricat cemo o suzivotu.erititerum wrote: ↑29/01/2022 22:58
Ti si prijatelju moj, kvalitetno zaostao, neću pravdat niti optuživat nijednu stranu, ima nas svakakvih u Njegovoj bašči, ali evo da ti malo probam otvorit oči, čekam dan kad ćemo dočekat onaj pravi suživot, koliki potencijal imamo a najveća kočnica su nam 30 godina stare rane , sa smjenom generacija doć će i smjena svjetonazora. Jedno je činjenica , oko povijesti se apsolutno nikad nećemo dogovorit, ali bi bio red bar da na budućnosti poradimo. Najtužnije od svega je što se na nižim nivoima, tj. u svakodnevnici olako slažemo jedni s drugima, a čim pređe na viši nivo i dalje smo zaostali u nacionalizmu.
Inace, bravo za nase dosad.
Ono što me najviše nervira je činjenica da Bošnjaci pojam "Hrvat u BiH" direktno veže sa HDZ-om i Čovićem a ne uspijevaju razumijeti da je glavni razlog većinskoj vlasti HDZ-a upravo problem preglasavanja, gdje su Hrvati dotjerani u situaciju da glasaju za HDZ samo po "nek je naš" vodilji znajući da nijedna druga stranka nema nikakvu šansu.
Ne želim skretati s teme, ali kad je Ravno sravnjeno, to nije bio vaš rat ( iako na teritoriju BiH ) a ja bi sad trebao vjerovati da ću u građanskoj bit sretan i siguran
-
Art Vandelay
#7487 Re: Novi Izborni zakon BiH
Koncept "dogovora" i "kompromisa" tzv. hns-a je onaj u kojem oni ništa ne daju, a Bošnjaci sve.
Takav je narativ često i kod snsda, to jeste onaj da Bošnjaci moraju stalno popuštati (do potpunog obesmišljavanja države kao takve, do te mjere da i sami na kraju dignu ruke od iste), jer ih je kao "najviše".
A kakve veze brojnost ima sa bilo čime? Valjda smo svi jednako konstitutivni, bez obzira koliko nas puno (ili malo) bilo, nije li tako, dragi moji nositelji?
Takav je narativ često i kod snsda, to jeste onaj da Bošnjaci moraju stalno popuštati (do potpunog obesmišljavanja države kao takve, do te mjere da i sami na kraju dignu ruke od iste), jer ih je kao "najviše".
A kakve veze brojnost ima sa bilo čime? Valjda smo svi jednako konstitutivni, bez obzira koliko nas puno (ili malo) bilo, nije li tako, dragi moji nositelji?
- Pandakonda
#7488 Re: Novi Izborni zakon BiH
Shmidt je rekao da ce izbora 2022 sigurno biti pa bilo to po starom ili novom zakonu. On ima moc da nametne budzet i ne vjerujem da cemo doci u situaciju da nema izbora. A ako sam dobro cuo prije 2-3 mjeseca vlada KS je rekla dati pare za izbore CIK-u ako ovi krenu blokirati sto je drugi osigurac.gubljenje_vremena wrote: ↑29/01/2022 22:50 Stranku (stranke) bi valjda trebalo da interesuje dugorocna dobrobit gradjana a ne kako ce proci na sljedecim izborima. Slicnu histeriju i euforiju smo imali i 2006. Dr. Haris S je na krilima odbijanja arilskog paketa, "100 BiH" i "ukidanja entiteta" pomeo izbore, ali je 2010 sam bio pometen sa politicke scene.
U slucaju nepostizanja rjesenja postoji realna mogucnost da HDZ kroz neusvajanje budzeta blokira odrzavanje izbora. Znate sta ce tad raja koja huska da se ne popusti ni milimetar reci: "Bakir namjerno nije pristao na kompromis samo da ne bi bilo izbora i da bi odrzao vlast".
Na kraju krajeva bilo kakav dogovor podrazumijeva izmjenu ustava a koliko znam (ispravite me ako grijesim mrsko mi je brojati) vecina za izmjenu ustava nije moguca bez podrske ostalih stranaka a podrazumijeva da barem jedna od ove tri stranke DF, SDP i NS daju podrsku izmjenama. Hocu da kazem, svi imaju odgovornost u ovom procesu i svodjenje price na "Bakire, crni Bakire" je samo dokaz magle u kojoj se pro B strana nalazi.
-
Lug
#7489 Re: Novi Izborni zakon BiH
upravo!Bossona wrote: ↑29/01/2022 22:58 Največi uspjeh ovih pregovora u ne-umu bi bio neuspjeh i propast, jer se radi o novom daytonu unutar tzv. Federacije, koja je stvorena neustavno kao i dayton koji se pokazao kao neodrživ ma koliko ga gurali njegovi kreatori i svi oni koji se kunu u njega.
onaj glavni savjetnik americkog MVP je upravo jedan od kreatora Dejtona, skoro je bio u Sa. Sad ce nam navuci jos jednu ludjacku kosulju. Znaci novi Dejton ne zadire u RS ni sekunde.
Bosna treba novi ustav po mjeri svih građana i naroda kao i sve normalne demokratske države evrope i svijeta.
-
erititerum
#7490 Re: Novi Izborni zakon BiH
Pa ako si više godina u situaciji gdje si donji , naravno da jedini dogovor može biti da taj gornji malo popusti . Ja više gubim zdrav razum pokušavajući shvatiti tko šta uopće želi , koja je glavna taktika probosanskih stranki uopće, oduzeti Hrvatima sva konstitutivna prava, gurnut im građansku i čekat dok svi ne isele pa davat bonuse Bošnjacima da presele u iseljena područja?Art Vandelay wrote: ↑30/01/2022 00:52 Koncept "dogovora" i "kompromisa" tzv. hns-a je onaj u kojem oni ništa ne daju, a Bošnjaci sve.
- Droog
#7491 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ko hoće da "bojkotuje" izbore, bujrum. Ima priliku da vidi kako je to skoro u Srbiji bilo kad su neki bojkotovali.Pandakonda wrote: ↑30/01/2022 00:54Shmidt je rekao da ce izbora 2022 sigurno biti pa bilo to po starom ili novom zakonu. On ima moc da nametne budzet i ne vjerujem da cemo doci u situaciju da nema izbora. A ako sam dobro cuo prije 2-3 mjeseca vlada KS je rekla dati pare za izbore CIK-u ako ovi krenu blokirati sto je drugi osigurac.gubljenje_vremena wrote: ↑29/01/2022 22:50 Stranku (stranke) bi valjda trebalo da interesuje dugorocna dobrobit gradjana a ne kako ce proci na sljedecim izborima. Slicnu histeriju i euforiju smo imali i 2006. Dr. Haris S je na krilima odbijanja arilskog paketa, "100 BiH" i "ukidanja entiteta" pomeo izbore, ali je 2010 sam bio pometen sa politicke scene.
U slucaju nepostizanja rjesenja postoji realna mogucnost da HDZ kroz neusvajanje budzeta blokira odrzavanje izbora. Znate sta ce tad raja koja huska da se ne popusti ni milimetar reci: "Bakir namjerno nije pristao na kompromis samo da ne bi bilo izbora i da bi odrzao vlast".
Na kraju krajeva bilo kakav dogovor podrazumijeva izmjenu ustava a koliko znam (ispravite me ako grijesim mrsko mi je brojati) vecina za izmjenu ustava nije moguca bez podrske ostalih stranaka a podrazumijeva da barem jedna od ove tri stranke DF, SDP i NS daju podrsku izmjenama. Hocu da kazem, svi imaju odgovornost u ovom procesu i svodjenje price na "Bakire, crni Bakire" je samo dokaz magle u kojoj se pro B strana nalazi.
Blokirati izbore? HDZ?
Prvo, neće sigurno. Nisu ludi.
Drugo, i da hoće - nemaju mehanizam.
-
Art Vandelay
#7492 Re: Novi Izborni zakon BiH
Aj ne seri. Vaša privrženost Bosni kao državi je uvijek bila uslovljena nečim, pa čak i referendum (tzv. livanjsko pitanje).erititerum wrote: ↑30/01/2022 00:52New wave wrote: ↑30/01/2022 00:02
Prijatelju, suzivot cemo docekati kad se suocimo sa prosloscu onakvom kakva jeste, kad pocnemo postovati i doprinositi zemlji u kojoj zivimo, kad osudimo i priznamo ratne zlocine i separatisticke tvorevine u ovom slucaju Herceg Bosnu. A Covic, HDZ i njihovo biracko tijelo nikakav suzivot, sigurnost i patriotizam ne propagiraju sta vise sve sto smo nabrojali ruse i destabilizuju. O Zagrebu da ne pricam. Kad se to promjeni pricat cemo o suzivotu.
Inace, bravo za nase dosad.
Razlog zbog kojega govorim da se prošlost neće riješit je taj da mi imamo 3 verzije prošlosti, koje se godinama i godinama uče i prenose na nove generacije, nije Balkan kao Njemačka pa da kaže , da, taj i taj period naše države osuđujemo, u nas prepirke oko razlika ( i sličnosti) sežu stoljećima unazad.
Ono što me najviše nervira je činjenica da Bošnjaci pojam "Hrvat u BiH" direktno veže sa HDZ-om i Čovićem a ne uspijevaju razumijeti da je glavni razlog većinskoj vlasti HDZ-a upravo problem preglasavanja, gdje su Hrvati dotjerani u situaciju da glasaju za HDZ samo po "nek je naš" vodilji znajući da nijedna druga stranka nema nikakvu šansu.
Ne želim skretati s teme, ali kad je Ravno sravnjeno, to nije bio vaš rat ( iako na teritoriju BiH ) a ja bi sad trebao vjerovati da ću u građanskoj bit sretan i siguran![]()
Čović je bio u predsjedništvu i ništa nije uradio za relaksiranje odnosa između Bošnjaka i bosanskih hrvata već je nastavio gurati prst u oko Bošnjacima. To je upravo zbog toga što nikada i niste bili iskreno za Bosnu kao državu. Ni u ratu savezništvo s vaše strane nije bilo iskreno, već uvijek s nekom dozom kalkuliranje (i saradnja sa srbima).
Držite Federaciju i Bosnu za jaja evo već četiri godine, imate tapiju na ministarstva finansija i pravde i Federacije i Bosne od davnina, preporcionalno zastupljeni na pun qrac pozicija i opet ugroženi...
Kada smo kod te izjave o tome kako rat u hrvatskoj nije bio naš rat, ona je potpuno izvađena iz konteksta, a kontekst je poziv Izetbegovića starijeg Bošnjacima da se ne odazivaju na mobilizaciju u krnju jna. Šta smo trebali, masovno se odazvati, stati na stranu srba i biti iskorišteni kao njihovo topovsko meso? Bošnjaci su tim činom doprinjeli lakšoj odbrani i opstanku hrvatske. Mada neki misle da bismo bolje prošli da smo izabrali srpsku stranu.
Ovo su činjenice:
1. hrvatska je zaplijenila 90% oružja namjenjenog Armiji Republike Bosne i hercegovine i onda govori o naoružavanju iste.
2. Peti korpus je 3,5 godina na sebe vezao snage i tzv. vrsk i tzv. vrsk, tako da je šuplja o spašavanju Bihaća i okoline prozirna kao chmar filipinske qurve.
3. Prijem izbjeglica bošnjačkih je uredno platio muslimanski svijet.
4. Bosanski srbi i bosanski hrvati između 1992 (od pada kupresa i Bosanske posavine) do 1994. godine uopšte nisu ratovali nego sarađivali protiv Bošnjaka.
Bosanski srbi i bosanski hrvati su i danas ujedinjeni u životinjskoj mržnji prema svemu bošnjačkom. Radi se na dehumanizaciji Bošnjaka i ovladavanjem Bosne iznutra (institucionalno) i krajnji cilj je zajednički vladati nad Bošnjacima i poduprijeti njihov potpuni nestanak kao narod i bilo kakav faktor.
- Dr. Kuca
#7493 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ja ne vjerujem da budale zele i cetvrtog clana. Stvarno smo kurceva nacija.
-
Art Vandelay
#7494 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ako godinama držite ministarstva pravde i finansija i u Federaciji i na nivou države, ako ste preporcionalno zastupljeni, ako Federaciju i Bosnu držite za jaja četiri godine, ako na prostoru gdje ste većina vladate kao apsolutni vladari, kako možete biti donji?erititerum wrote: ↑30/01/2022 01:05Pa ako si više godina u situaciji gdje si donji , naravno da jedini dogovor može biti da taj gornji malo popusti . Ja više gubim zdrav razum pokušavajući shvatiti tko šta uopće želi , koja je glavna taktika probosanskih stranki uopće, oduzeti Hrvatima sva konstitutivna prava, gurnut im građansku i čekat dok svi ne isele pa davat bonuse Bošnjacima da presele u iseljena područja?Art Vandelay wrote: ↑30/01/2022 00:52 Koncept "dogovora" i "kompromisa" tzv. hns-a je onaj u kojem oni ništa ne daju, a Bošnjaci sve.
Je li gore spomenuto pojam ugrozbe? Kada se uzme u obzir sve gore nabrojano, šta je onda protokolarna pozicija člana predsjedništva koja i ne nosi neku težinu?
-
Lug
#7495 Re: Novi Izborni zakon BiH
u vexi podvucenog, obicna zamjena teza. Pa daj da napravimo gradjanski sistem u FBiH pa cemo gradjanski i u Mostaru. A on bi u Mostaru, a u FBiH ako budne budne.. e pa j. Malo se pogubio u redosljedu.Art Vandelay wrote: ↑30/01/2022 00:20Kolinda wrote: ↑29/01/2022 18:22
To što je tebi degutantno nije moj problem, kažeš jebeni Mostar a sve probošnjačke stranke su na svaki način tražili zaštitne mehanizme da slučajno Hrvati sami ne bi mogli donijeti ni jednu odluku.
U Mostaru postoje instrumenti blokada odluka kroz supotpis svega od predstavnika konstitutivna naroda te postoje i klubovi naroda....to ti je ona stara građanski model bi pravili u FBIH ali građanski ne može u Mostaru, VN u RS se osporava od osnutka ali bi uveli pandan u FBIH.
Misliš ona stara nositeljska, u Mostaru građanski a u Federaciji aparthejdski?
VN se ne osporava od strane Bošnjaka već od strane bosanskih srba. Zašto se tzv. hns nikada nije založio za VN po uzoru na dom naroda u Federaciji?
-
Art Vandelay
#7496 Re: Novi Izborni zakon BiH
Problem je u tome što su Bošnjaci u Federaciji ipak brojniji i što se članovi predsjedništva biraju na prostoru čitave Federacije i od strane svih u Federaciji.
To je ipak aminovala matica hrvatska u vašingtonskom sporazumu (pa potvrdila u dejtonskom) kako bi dobili hrvatsku u punim avnojevskim granicama bez remetilačkog srpskog faktora. Njima se žaliti što su vas pustili niz vodu.
To je ipak aminovala matica hrvatska u vašingtonskom sporazumu (pa potvrdila u dejtonskom) kako bi dobili hrvatsku u punim avnojevskim granicama bez remetilačkog srpskog faktora. Njima se žaliti što su vas pustili niz vodu.
-
mo-town
#7497 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ovdje je slicno samo zagladjeno ali u principu ista skola.Sile_sile_sa wrote: ↑30/01/2022 00:38 Šta o nama misle, mslim o Bošnjacima, ili bolje rečeno patriotima bilo koje vjere, možete da čitate na fb rofilu portla dnevnik.ba, nevjerovatno kako su uje zatovane mržnjom, i zbog toga ja HDZ-u ništa ne bih dao,
-
mo-town
#7498 Re: Novi Izborni zakon BiH
Kod UZP ljubitelja argumenti ne vrijede. Nece ti ni jednu cinjenicu podastrijeti. A kad navedes argumente (Hrvatu osigurano mjesto u Predsjednistvu BiH, iznad proporcionalnu zastupljenost u institucijama i organima BiH, mogucnosti neogranicene blokade itd.) onda se to ignorira.Art Vandelay wrote: ↑30/01/2022 01:19Ako godinama držite ministarstva pravde i finansija i u Federaciji i na nivou države, ako ste preporcionalno zastupljeni, ako Federaciju i Bosnu držite za jaja četiri godine, ako na prostoru gdje ste većina vladate kao apsolutni vladari, kako možete biti donji?erititerum wrote: ↑30/01/2022 01:05
Pa ako si više godina u situaciji gdje si donji , naravno da jedini dogovor može biti da taj gornji malo popusti . Ja više gubim zdrav razum pokušavajući shvatiti tko šta uopće želi , koja je glavna taktika probosanskih stranki uopće, oduzeti Hrvatima sva konstitutivna prava, gurnut im građansku i čekat dok svi ne isele pa davat bonuse Bošnjacima da presele u iseljena područja?
Je li gore spomenuto pojam ugrozbe? Kada se uzme u obzir sve gore nabrojano, šta je onda protokolarna pozicija člana predsjedništva koja i ne nosi neku težinu?
Kaze sto nije u Mostaru gradjanski model? Pa koji je ako nije gradjanski? Kako je Kordic izabran? Vecinom glasova - jedan covjek jedan glas. Ima li Mostar troclano Predsjednistvo i osigurano mjesto Bosnjaku? Ima li Mostar podpredsjednika koji moze blokirati izbor vlade ili clanova ustavnog sude?
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#7499 Re: Novi Izborni zakon BiH
Nisu okupirane vec okruzene.90minut wrote: ↑30/01/2022 00:47IZ je zadnja stanica za HDZ oni imaju enklave unutar federacije koje su okupirane s svih strana od bošnjaka ratom znaju da ne mogu ništa jer ih je ostalo do 300 hiljada..zavrzlama wrote: ↑30/01/2022 00:43 IZ uopste nije bitan hdz-u,oni jednostavno se postave sa takvim uslovima u vezi IZ da bi probih strana to odbila,cime se pokazuje MZ da u BIH nema dogovora oko bilo cega i da je podjela BIH jedina preostala opcija..covic samo ovom trakovicom opusta pritisak sa dodika,kasnije dodik navali na bosnjake,pa relaksira covica i tako u krug....srbi i hrvati njih vecina je davno zavrsila interes za BIH,sad se samo trazi modalitet kako podijeliti BIH. . Nema tih politickih ustupaka bilo koje vrste koji bi udovoljili srpsku i hrvatsku komponentu da prihvate BIH..ovo na srecu shvata sve vise politicara na probih strani,i zato ce se strategija odbrane BIH puno kvalitetnije raditi kako vrijeme bude prolazilo...pravit ce srpska i hrvatska politika ridjobradog od blata..
Nadati se da su dovoljno pametni da izbjegnu ono sto si napisao.
-
howdy
#7500 Re: Novi Izborni zakon BiH
za razliku od uljudbenika i sampiona eu integracija