zvizdan wrote:
Bernard Lewis, masallah, gazi kroz 101 godinu zivota, a sto se tice te njegove upucenosti u pitanja Bliskog Istoka, potrazi sta je o njegovoj strucnosti, pogotovo pristupu i motivaciji, govorio dobri i preposteni pokojni Edward Said.
Ova njegova karta koju si prilozio je, ne znam kako to nazvati, subinteligentna. Kashkaistan??????

Znas li ti ista o Kashkai plemenima? Helem, ova zvrljotina ukazuje samo na totalno nepoznavanje historije prostora Irana i, sto je najbitnije, odnosa etnickog i nacionalnog kod prosjecnog Iranca.
Inace, vec sam ti jednom rekao ponesto o pitanjima nacionalnog identiteta u Iranu. Perzijanci su samo jedna (doduse najveca) etnija velike iranske nacije. Znas li ti ko su bili Safavidi? Sta znace po historiju Irana i kakvog su oni etnickog porijekla? Znas li ko su bili Kadzari i znas li ista o njihovim etnickim korijenima? Znas li, uostalom, sta je sam Hamenei u etnickom smislu?
A pjesmice navijaca kad igraju Traktorsazi i Persepolis su stvarno zajeban argument. U moj bi vakat Red Army rado protiv Pitara zapjevali: "Neretvom se protegao lanac, o Sarajko jebo te Mostarac" (doduse, i ono su pjevali isto, samo bi jebac i jebana zamijenili adrese). I sad kad to povezemo s Ali-pasinim suprotstavljanjem Gradascevicevom pokretu, Hercegovackim pasalukom... Ocit izraz teznje Hercegovaca (narocito onih muslimanske vjeroispovjesti) za samostalnom drzavom, jelde?
Mislim, de bola...
Kakvi Safavidi covjece? Kakve veze Safavidsko carstvo ima sa danasnjim nacionalnim drzavama i nacionalizmom?
Azeri, Kurdi, Arapi i Baludzi su imali vise pobuna u proteklih 100 godina. Svaki put su bili preslabi da se izbore, da uspostave vlast na svojoj zemlji. Potrebna im je podrska sa strane.
Tu podrsku su dobili jednom od Sovjeta, pa su proglasili nezavisnost, Republika Azerbejdzan i Republika Kurdistan. Poslije su ih Sovjeti izdali pod pritiskom MZ i onda ih je skrsila perzijska vojska.
Sutra da im Ameri pomognu, vidio bi Arabistan, Kurdistan, Azerbejdzan i Baludzistan. Mozda i jos neku, ove cetiri sigurno. Svaka represivna diktatura laze da je narod obozava. Svaka. A narod sasran od straha, drzi jezik za zubima. Ovdje kod nas je bila najlabavija diktatura pa si morao paziti sta pricas.
Ako su recimo Kurdi tako zaljubljeni u Islamsku Republiku Iran, zasto tu ljubav ne iskazuju u Iraku, Siriji, Turskoj ili dijaspori? Ja sam za sada samo na mrznju naisao. I Sadam i Asad su govorili da Kurdi obozavaju Irak i Siriju. Sada kad su se oslobodili straha, svi do jednog jebu mater i jednom i drugom, proklinju ove dvije drzave. Tek se sad vidi PRAVA slika. Tako je isto u Iranu.
Perzijanci malo tetose Azerima, radi mira u kuci i religijske povezanosti. Tako su Perzijanci izbrali Alija Hamneija koji je etnicki Azer, ali koji se svojski trudi isticati perzijski identitet i koji za sebe kaze da je Iranac. I Tile je druze bio Hrvat, pa sta to znaci?

Devedesete su pokazale,
jedno veliko nista.