juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Connaisseur Karlin

#7476 Re: juga 1950.-1990.

Post by Connaisseur Karlin »

Kvisko pitanje :

Da li znate sto je OVNAK i za sto se korsitio :D
piupiu

#7477 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

Na današnji dan:

piupiu

#7478 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

spreca wrote:
piupiu wrote:
I danas k'o kišna plačem kad ovo gledam, samo ne znam je l' što nismo pobijedili, ili što bez veze ostadoh bez para. :oops:

A TV još uvijek radi. :izet:
Ma zbog stedne places :-) ...vidim nisi ti to jos halalila dok spomonjes jos uvijek :oops: :lol: :lol: :lol: ...salim se :kiss:
Pa ja, uzelo mi pare nizašta! :lol:
piupiu

#7479 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

Ommadawn wrote:Ijaaaoooo...

Moj otac nikada nije bio tip čovjeka koji fanatično prati fudbal i nikad nije sjedio ispred TV-a sa mezetlucima i pratio utakmice. Ne znam ni za koji je tim navijao ali znao sam da “ne diraj mi u Želju i dobri smo” je važilo.
Al’ onomad bome bilo je belaja... što bi rek’o Balaš.
Utakmica Argentina - Jugoslavija, SP1990, ljetno doba, mi sutradan trebamo na more a starci ko na iglama ispred Tv-a . Izađoh na balkon, pogledam, nijednog čovjeka na ulici kad čujem iz stana starog, gotovo bolnim krikom urla “Ma udri je, udarim ti mater”. Uđem da vidim šta se dešava a u sobi slijedeći prizor - stari izvukao iz regala TV (Čajavec, ogroman) drži ga objema rukama i urla, mater nešto isto viče, ja ga jedva smirih.
Navodno je taj dan u BL bio slučaj čovjeka koji je izbacio svoj TV kroz prozor u čiju se istinitost ne mogu zakleti ali vjerujem da bi isto uradio moj stari da ga nismo smirili.
Danas stari prati Champions Legaue, televizor je veći ali mnogo laganiji s daljinskim koji je očito pravljen da preživi nuklearni rat jer uspijeva preživjeti očevo vježbanje slobodnog bacanja.
:lol:

Garant se daljinski prave posebno za svako tržište, nakon ozbiljne analize domicilnog temperamenta. :D
spreca

#7480 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

piupiu wrote:
ajmo biti realni....koliko si love usparala sto nisi isla u kino jer si gledala novi inostrani tv :lol:
piupiu

#7481 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

spreca wrote:
piupiu wrote:
ajmo biti realni....koliko si love usparala sto nisi isla u kino jer si gledala novi inostrani tv :lol:
Ništa, bili filmovi džabe u Domu kulture. :oops: :D :lol:

Zezam se, nego kad smo kod kina...

https://www.klix.ba/magazin/film-tv/tuz ... /171005061
spreca

#7482 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

piupiu wrote:
spreca wrote:
piupiu wrote:
Ništa, bili filmovi džabe u Domu kulture. :oops: :D :lol:

Zezam se, nego kad smo kod kina...

https://www.klix.ba/magazin/film-tv/tuz ... /171005061
ma nije samo kod nas sudbina kina takva...tako je valjda svugdje ....teholoski razvoj ubija i ubice mnoge stvari .....novine/stampa ce u skoroj buducnosti doziviti svoj kraj....izdavaci knjiga ce otici sa scene..danas rijetko ko cita knjige i ima toga jos puno.....nedavno citam da u jednoj od skandinavskih drzava djeca u skoli nece uciti pisana slova jer kao to se malo koristi u poslednje vrijeme i sve manje ce se koristiti itd itd
dert

#7483 Re: juga 1950.-1990.

Post by dert »

Connaisseur Karlin wrote:Kvisko pitanje :

biljka , korijen se s stavi na sporet i miriseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :D /'ubija ' neugodne mirise :idea:
uglavnomja

#7484 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

spreca wrote: ma nije samo kod nas sudbina kina takva...tako je valjda svugdje ....teholoski razvoj ubija i ubice mnoge stvari .....novine/stampa ce u skoroj buducnosti doziviti svoj kraj....izdavaci knjiga ce otici sa scene..danas rijetko ko cita knjige i ima toga jos puno.....nedavno citam da u jednoj od skandinavskih drzava djeca u skoli nece uciti pisana slova jer kao to se malo koristi u poslednje vrijeme i sve manje ce se koristiti itd itd
u skandinaviji kina zive, i to pristojno
karte znaju biti rasprodane unaprijed, porodicni izlazak u kino :-) :roll:

recimo djeca slave rodjendane u kinu, ono skupi raju, kupi im ulaznice i kokice, kolu ... i rodjendanski dernek :D

a u 1. razredu djeca dobiju tabletic(h)e da uce slova klik klik :roll:
akaunt

#7485 Re: juga 1950.-1990.

Post by akaunt »

Na danasnji dan sredinom godina osamdesetih protekloga stoljeca u Sarajevu je otvoren trotoar duzine oko pedesetak metara, u završnoj fazi su bili dovodjenje vode u javnu cesmu i zadnje tehnicke probe za pustanje u rad semafora (kako za pješake, tako i za automobile) a potpisan je i ugovor sa stranim investitorima o ostvarenju kapitalnog projekta Buroj koji ce omoguciti dolazak internacionalne elite!
...a tu noć i snijeg je pao.
Gojeni H

#7486 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

Edin H. wrote:Image
Image
seln

#7487 Re: juga 1950.-1990.

Post by seln »

piupiu wrote:
...odemo u PBS prekoputa hotela Evropa, orobimo moju pionirsku štednju, tu se nešto za mene stavljalo, nekom dukat pod jastuk, nekom keš na štednu, :D, dala nana, dala tetka iz Njemačke, stavljalo se za sve petice, i tako to... i kupimo Loewe Optu za pionirski keš, bukvalno dan pred utakmicu. Sve se spremilo, instaliralo, u komšiluku euforija, sazvalo se i onih s mrežicama na glavi k'o u Nadrealistima... kad sutradan...:twisted:

I danas k'o kišna plačem kad ovo gledam, samo ne znam je l' što nismo pobijedili, ili što bez veze ostadoh bez para. :oops:

A TV još uvijek radi. :izet:
Ja sam ovo otplako u vojsci :|
Fudo387

#7488 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

Sto smo mi osjetljiv svijet, sam’ cmizdrimo.
Umro Tito, svi u plac,
Stojkovic opalio precku, opet svi u plac...
seln

#7489 Re: juga 1950.-1990.

Post by seln »

Fudo387 wrote:Sto smo mi osjetljiv svijet, sam’ cmizdrimo.
Umro Tito, svi u plac,
Ma nisam doslovno plakao, ali bilo mi je ono "jebem ja sve", sto bi rekao pokojni Daco.
Trebao sam sutradan na odsustvo, a bilo mi je bas svejedno, mrve se nisam radovao.
Connaisseur Karlin

#7490 Re: juga 1950.-1990.

Post by Connaisseur Karlin »

dert wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Kvisko pitanje :

biljka , korijen se s stavi na sporet i miriseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :D /'ubija ' neugodne mirise :idea:
daaaaaaaaaaaaaaaa :tooo: hvala dert :-D :thumbup:

Da li se jos koristi u BiH , miris ovnaka je predivan :-D
spreca

#7491 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Fudo387 wrote:Sto smo mi osjetljiv svijet, sam’ cmizdrimo.
Umro Tito, svi u plac,
sve neke placipicke :lol: :lol: :lol: ....salim se ...ja i sad na neke stvari pustim suzu...nedavno sam gledo onu jednu..."ispunimi zelju"..tad sam zaplako ko malehan :oops: :D
piupiu

#7492 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

Dobar tekst...
Zimska olimpijada dovela je u Sarajevo iz svijeta cijelu armiju ljudi sa radija i televizije. Za svakog od blizu šest hiljada RTV poslenika Olimpijada je bila izazov, nesvakidašnji radni zadatak i šansa koja se tako lako ne ispušta iz ruku. Da olimpijski program nije rutinski zadatak potvrđuje ne samo kolosalna koncentracija tehnike i brojnost ljudi koji je koriste, već taj stalno prisutni profesionalni poriv da se pred milionskim auditorijem oproba nešto novo i pokaže nešto originalnije nego što su prethodnici uspjeli. Vjerovatno s pravom treba ustvrditi da nema većeg i masovnijeg festivala televizije i radija od programa koji se svakodnevno tokom dvanaest dana priprema i upućuje sa olimpijskih borilišta, iz šire regije takmičenja, iz grada koji živi posebnim životom. Tako je bilo i u Sarajevu.

Na snježne planine iznad grada propela su se najmodernija čuda elektronske tehnike tog vremena - 22 reportažna kola, koja su par dana ranije gotovo u paradnom «maršu» ušla u Sarajevo iz svih krajeva Jugoslavije; zatim 106 najmodernijih tv kamera, 29 magnetoskopa, sedam radio reportažnih kola... U Zetru i Skenderiju uselili su se kompletni TV i radio studiji. Iz Međunarodnog RTV centra u eter su krenula tri paralelna TV programa i mnoštvo TV i radio izvještaja. Na borilištima je osigurano 526 reporterskih mjesta za radio i TV izvještače. Sistemom veza Jugoslovenske radio-televizije, poštanskim linijama i satelitima, sa vlastitog satelitskog predajnika ispred RTV centra i iz Državnog satelitskog centra u Ivanjici, slika i riječ sa sarajevske Olimpijade prošli su svijetom. Preko dvije i po milijarde ljudi vidjeli su i čuli signal sa sarajevske Olimpijade. Za to je zaslužno preko 2000 radnika Radio televizije Sarajevo i drugih RTV centara u Jugoslaviji, od toga 650 inžinjera, tehničara, novinara, producenata, organizatora, kablomana, vozača i drugih radnika koji su operativno izveli olimpijsku produkciju i program.

http://media.ba/bs/magazin-novinarstvo/ ... -uspjesnih
Banksy

#7493 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

:thumbup:

Olimpijada je uspješno izvedena u Sarajevu, ali ne zato što je Sarajevo tada imalo neku nadnaravnu moć, bogatstvo i snagu, nesvakidašnje znanje i stručnost, iskustvo, rutinu, već zato što je Sarajevo imalo kritičnu masu vizionarstva, hrabrosti, entuzijazma, malih ali obećavajućih resursa u svim domenima organizovanja ovakvog događaja. Ta kritična masa je bila u stanju da oko sebe okupi svo potrebno znanje, sve sposobnosti, svo iskustvo i sav entuzijazam stručnjaka i sportskih radnika ondašnje Jugoslavije i da sa njima realizuje poduhvat snova. Treba se ponositi time što je Sarajevo u to vrijeme raspolagalo sa tom sinergijom.
uglavnomja

#7494 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

zoran udovicic, covjek kojeg uzuzetno cijenim :thumbup:
¤ jelena ¤

#7495 Re: juga 1950.-1990.

Post by ¤ jelena ¤ »

dragma wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
dragma wrote: I opet red ispred prodavnice :D

Image
ha ja....narod opet nestrpljiv da potroši pare... ima se - može se, al moraš stat u red. :D

btw...ove redove samo zli jezici, koji pojma nemaju, mogu nazvati nakom nestašicom, nešta... :twisted:
O Jelo, Jelo, (moja) Jeleno...kakve crne pare i čega se ima a čega se može. Sve go kokuz srce moje lijepo, proletersko :-D :kiss:

Vidiš li bona da stoje pred izlogom a ne ispred vrata prodavnice,nemaju oni svi skupa za tranzistor a kamoli za tv. Ljudi 'nako stali ispred radnje, gledaju nešta, šta je već na programu.... :D
hjoooj kolko truda da se život u bivšem sistemu ocrni skroz-naskroz. :-)
to je baš nekako... bljak. :D

čemu li ovo i vako izmaštano crnilo služi savremenom čovjeku s ovih prostora...pitanje je sad... :hm:
dragma
Vozim: Pješe

#7496 Re: juga 1950.-1990.

Post by dragma »

Koliko truda!? :shock: :lol:

Moja Jelo, napraviti nešto korisno iziskuje određenu dozu truda a za ovo što ja pišem dovoljan je samo mali višak slobodnog vremena ;-) :kiss:
dragma

#7497 Re: juga 1950.-1990.

Post by dragma »

E čuj "koliko truda"... :lol:
dragma

#7498 Re: juga 1950.-1990.

Post by dragma »

Divi šerpe i pletenki na plaži :lol:

Image

Standard jbg :D
¤ jelena ¤

#7499 Re: juga 1950.-1990.

Post by ¤ jelena ¤ »

Uh, al odzvanja.... odjekuje... :D ko u velku praznu šerpu kutlaču kad ubaciš... :lol:
piupiu

#7500 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

seln wrote:Ja sam ovo otplako u vojsci :|
Uh, to je teški dert. :|
Locked