Hezbolah.cadburry wrote:A koje to lokalne teroriste opskrbljuju iranski vladari?Ja Sam Odavle wrote:Dakle, Iran nema namjeru razvijati nuklearnu tehnologiju? Laze ajatolah, laze Ahmedinedzad?
Ove karikature od iranskih vladara vec godinama prijete, opskrbljuju lokalne teroriste, a odjednom su drugi krivi sto hoce da se brane.
IRAN
- jeza u ledja
#7451 Re: IRAN
- asurbanipal
#7452 Re: IRAN
http://www.akos.ba/qaradawi-pozvao-sunite-na-dzihad/Qaradawi pozvao sunite na džihad
Istaknuti muslimanski učenjak šejh Yusuf Al-Qaradawi je pozvao sunitske muslimane širom svijeta da se pridruže opozicionim snagama u njihovoj borbi za slobodu protiv režima Bashara al-Assada, obrušavajući se na potez šiitske grupe Hezbolah koja šalje svoje članove da se bore unutar Sirije.
“Svaki musliman obučen za borbu i sposoban za borbu da se stavi na raspolaganje” kao podrška Sirijskim pobunjenicima, kazao je Al-Qaradawi na mitingu u Dohi, izvještava France Presse (AFP) u subotu 1. juna.
Renomirani učenjak također se obrušio na Iran i njegovog saveznika Hezbollah zbog podrške al-Assadu. “Iran šalje oružje i borce, pa zašto da mirujemo?” rekao je, nazivajući Hezbolah “strankom šejtana”.
Hezbolah, blizak saveznik Irana i Sirijskog režima, otvoreno je angažovan u borbi protiv pobunjenika u Siriji.
“Vođa šejtanove stranke ide u borbu protiv sunita … Sada znamo šta Iranci žele … Oni žele nastavak pokolja nad sunitima” kazao je Qaradawi. “Kako 100 miliona šiita može da pobijedi 1,7 milijardi sunita?”
“Samo zato što su slabi”, dodao je.
- cadburry
#7453 Re: IRAN
Hezbollah je politička partija koja vrši vlast u Libanonu. Legitimno izabrana na izborima koje cijeli svijet priznaje. Također, skoro sve zemlje svijeta imaju diplomatske odnose sa libanonskom vladom u kojoj sjede predstavnici Hezbollaha. Od 193 države na svijetu, samo njih 9 smatra Hezbollah terorističkom organizacijom ili da djelomično podržava terorizam.jeza u ledja wrote:Hezbolah.cadburry wrote:A koje to lokalne teroriste opskrbljuju iranski vladari?Ja Sam Odavle wrote:Dakle, Iran nema namjeru razvijati nuklearnu tehnologiju? Laze ajatolah, laze Ahmedinedzad?
Ove karikature od iranskih vladara vec godinama prijete, opskrbljuju lokalne teroriste, a odjednom su drugi krivi sto hoce da se brane.
- Klavikula
#7454 Re: IRAN
ma kakvi, Hezbollah je proivnik svima nam dragog Izraela, dakle oni su teroristicadburry wrote: Hezbollah je politička partija koja vrši vlast u Libanonu. Legitimno izabrana na izborima koje cijeli svijet priznaje. Također, skoro sve zemlje svijeta imaju diplomatske odnose sa libanonskom vladom u kojoj sjede predstavnici Hezbollaha. Od 193 države na svijetu, samo njih 9 smatra Hezbollah terorističkom organizacijom ili da djelomično podržava terorizam.
- jeza u ledja
#7455 Re: IRAN
Jel to tako pise na Wikipediji?cadburry wrote:
Hezbollah je politička partija koja vrši vlast u Libanonu. Legitimno izabrana na izborima koje cijeli svijet priznaje. Također, skoro sve zemlje svijeta imaju diplomatske odnose sa libanonskom vladom u kojoj sjede predstavnici Hezbollaha. Od 193 države na svijetu, samo njih 9 smatra Hezbollah terorističkom organizacijom ili da djelomično podržava terorizam.
Hezbollah je militantna organizacija koja je nakon zavrsetka rata u Libanu jedina uspjela zadrzati svoje oruzje jer su imali jaku potporu Irana. Ostale grupe su sa oruzja presle u parlament.
Hezbolah nije politicka partija. Postoji politicka partija koja predstavlja Hezbolah (nema uopste Hezbolah u nazivu).
U Libanu pored regularne armije Hezbolah postoji zahvaljujuci iskljucivo sili, odnosno podrski iz vana. Dakle oni nisu politicka partija i nisu drzavna/regionalna oficijelna vojska/policija. Kroz svoje postojanje pocinili su citav niz napada na civilne i vojne mete, sto drzave Liban, sto stranih drzava. To uopste nije tajna. Stoga - Hezbolah je teroristicka organizacija.
PS: I nasa SDS je po svim definicijama u ratu bila teroristicka organizacija.
- Cyrax
#7456 Re: IRAN
Jel mrko gleda jizraelce to je terorista 1/1 nema druge.
- Challenger__
#7457 Re: IRAN
Cyrax wrote:Jel mrko gleda jizraelce to je terorista 1/1 nema druge.
- cadburry
#7458 Re: IRAN
Da, tako piše na Wikipediji. Pa ne možemo se svi informisati direktno iz Beiruta.jeza u ledja wrote:Jel to tako pise na Wikipediji?cadburry wrote:
Hezbollah je politička partija koja vrši vlast u Libanonu. Legitimno izabrana na izborima koje cijeli svijet priznaje. Također, skoro sve zemlje svijeta imaju diplomatske odnose sa libanonskom vladom u kojoj sjede predstavnici Hezbollaha. Od 193 države na svijetu, samo njih 9 smatra Hezbollah terorističkom organizacijom ili da djelomično podržava terorizam.
Hezbollah je militantna organizacija koja je nakon zavrsetka rata u Libanu jedina uspjela zadrzati svoje oruzje jer su imali jaku potporu Irana. Ostale grupe su sa oruzja presle u parlament.
Hezbolah nije politicka partija. Postoji politicka partija koja predstavlja Hezbolah (nema uopste Hezbolah u nazivu).
U Libanu pored regularne armije Hezbolah postoji zahvaljujuci iskljucivo sili, odnosno podrski iz vana. Dakle oni nisu politicka partija i nisu drzavna/regionalna oficijelna vojska/policija. Kroz svoje postojanje pocinili su citav niz napada na civilne i vojne mete, sto drzave Liban, sto stranih drzava. To uopste nije tajna. Stoga - Hezbolah je teroristicka organizacija.
PS: I nasa SDS je po svim definicijama u ratu bila teroristicka organizacija.
Da li je partizanski pokret u II sv. ratu bio teroristička organizacija?
SDS je možda tvoja, moja Boga mi nije.
- DzeBra
#7459 Re: IRAN
akos.ba takodjer pise:asurbanipal wrote:http://www.akos.ba/qaradawi-pozvao-sunite-na-dzihad/Qaradawi pozvao sunite na džihad
Istaknuti muslimanski učenjak šejh Yusuf Al-Qaradawi je pozvao sunitske muslimane širom svijeta da se pridruže opozicionim snagama u njihovoj borbi za slobodu protiv režima Bashara al-Assada, obrušavajući se na potez šiitske grupe Hezbolah koja šalje svoje članove da se bore unutar Sirije.
“Svaki musliman obučen za borbu i sposoban za borbu da se stavi na raspolaganje” kao podrška Sirijskim pobunjenicima, kazao je Al-Qaradawi na mitingu u Dohi, izvještava France Presse (AFP) u subotu 1. juna.
Renomirani učenjak također se obrušio na Iran i njegovog saveznika Hezbollah zbog podrške al-Assadu. “Iran šalje oružje i borce, pa zašto da mirujemo?” rekao je, nazivajući Hezbolah “strankom šejtana”.
Hezbolah, blizak saveznik Irana i Sirijskog režima, otvoreno je angažovan u borbi protiv pobunjenika u Siriji.
“Vođa šejtanove stranke ide u borbu protiv sunita … Sada znamo šta Iranci žele … Oni žele nastavak pokolja nad sunitima” kazao je Qaradawi. “Kako 100 miliona šiita može da pobijedi 1,7 milijardi sunita?”
“Samo zato što su slabi”, dodao je.![]()
![]()
Unija islamskih učenjaka osuđuje ubistvo britanskog vojnika u Londonu
Svjetska unija islamskih učenjaka (International Union for Muslim Scholars, IUMS) je u svom Proglasu, koji je objavljen na zvaničnom portalu Unije (http://www.iumsonline.org/ar/default.as ... entID=6375), oštro osudila ubistvo britanskog vojnika u Londonu, nazvavši taj čin „gnusnim zločinom“.
U Proglasu, koji su prenijeli brojni svjetski mediji, kaže se:
„Svjetska unija islamskih učenjaka učenjaka s istinskim saosjećanjem i žaljenjem prati ono šta su sredstva informisanja prenijela u vezi s ubistvom britanskog vojnika od strane jednog mladića Nigerijca, koji tvrdi da pripada islamu.
Mi u Svjetskoj uniji islamskih učenjaka oštro osuđujemo taj gnusni zločin, smatrajući ga kršenjem ugovora kojih se muslimani trebaju pridržavati u međusobnim odnosima i u odnosima s drugima, kao što ga smatramo i zlodjelom usmjerenim protiv prava islama i muslimana, u službi napada koje izvode neprijatelji islama radi iskrivljavanja slike o islamu i muslimanima i pooštravanja prezira prema muslimanima u viđenju naroda koji koegzistiraju s njima, posebno u državama koje ih prihvataju kao domaćini.
Koristimo priliku da izrazimo svoje iskreno saosjećanje s porodicom ubijenog vojnika, podržavajući ono što je objavljeno u Proglasu Britanskoga islamskog medžlisa (Islamska zajednica Velike Britanije, op. pr.), kao preporuka britanskoj vladi da na taj događaj gleda kao na izdvojen eksces koji ne izražava nikakvu vjerozakonsku odredbu, niti odražava bilo kakav opći stav muslimana.
Svjetska unija islamskih učenjaka ovom prilikom ističe poziv i naglašava potrebu za združivanjem napora u utemeljivenju pravila o međunarodnim odnosima na humanim osnovama, koja će garantovati prava i slobode, umanjujući prilike za napetosti i sporove, kako bi čovječanstvo u različitim dijelovima svijeta živjelo u miru i sreći, bez tlačenja i segregacije.
To je ono u šta mi vjerujemo, čemu težimo i u šta pozivamo sve dobronamjerne ljude u Svijetu“, navodi se u Proglasu Unije koji potpisuju prof. dr. Ali el-Karadagi, generalni sekretar i prof. dr. šejh Jusuf el-Karadavi, predsjednik Unije."
________________________________________________________________________________________________________
Allah dragi sve cini da muslimanima otvori oci pa da prepoznaju spletke i spletkarose poput Kardavia i njegove bratije koja se naziva Svjetskom unijom islamskih učenjaka. U Britaniji je ubijen VOJNIK, ubica koji je sluzio u Afganistanu kao okupacioni vojnik. Kardavi i ostale cionisticke sluge koje cine tu bijednu ulemu odmah su potrcali da osude likvidaciju toga vojnika. Kada ste zadnji put culi Kardavia i njegovu bijednu ekipu da su osudili americke napade dronovima koji su do danas odnijeli na hiljade nevinih zivota civila, zena, djece? Evo maloprije slusam na radiju da je u Yemenu danas americki Dron ubio 7-8 ljudi. Koliko sam mogao shvatiti, ubijeni su bili suniti. Sta mislite hoce li se Kardawi oglasiti konto ovoga zlocina? Ma malo sjutra. Oglasavanja kada treba osuditi politiku koja ne ide zapadu i israhellu na ruku nije u opisu Kardavijevog radnog mjesta.
Kada ste ga culi da je osudio samoubilacke i bombaske napade u Iraku? U aprilu mjesecu u Iraku je u bombaskim napadima ubijeno 712 ljudi. U maju istim takvim napadima ubijeno je preko 1000 ljudi. Ovakva krvoprolica skoro pa svakodnevno potresaju Irak vec godinama. Da li ste ikada culi Kardavia da osudi ovako nesto ?
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#7460 Re: IRAN
Ježa, mislim da si sledeći na izmaku. Zgulio je Džeferson predzadnji, pa Amoninan,... i tako to osipa "zapadna demokratija".
U vezi teme ništa neću napisati jer se sve vanjskopolitičke svode na isto prepucavanje i smor.
U vezi teme ništa neću napisati jer se sve vanjskopolitičke svode na isto prepucavanje i smor.
- jeza u ledja
#7461 Re: IRAN
Ma dobro mozemo mi ovako do sutra. I mnogo relevantniji faktori u svijetu se ne mogu dogovoriti oko definicije terorizma. Mislio sam da je poenta bila u tome da li Iran nekoga naoruzava ili ne.cadburry wrote:
Da, tako piše na Wikipediji. Pa ne možemo se svi informisati direktno iz Beiruta.![]()
SDS je možda tvoja, moja Boga mi nije.(šala)
Nazovi Hezbollah teroristima, politickom partijom ili paramilitarcima, drzava nisu, a Iran ih snabdijeva oruzjem.
- jeza u ledja
#7462 Re: IRAN
Sumrak zapadne demokratije.Hame_ wrote:Ježa, mislim da si sledeći na izmaku. Zgulio je Džeferson predzadnji, pa Amoninan,... i tako to osipa "zapadna demokratija".
- cadburry
#7463 Re: IRAN
Naglasak je bio na teroristička organizacija. A dobro, tu nema ništa čudno što takve organizacije naoružava Iran. Pa to je praksa, zar ne? I druge države naoružavaju političke/paravojne, a neko bi rekao i terorističke organizacije svud po svijetu. Npr. USA, UK, Francuska su naoružavale Nacionalnu oslobodilačku vojsku Libije kada je ta, tada paravojna formacija, vršila napade na vojne i civilne ciljeve u Libiji u cilju rušenja međunarodno priznatih institucija države? (nemoj me shvatiti da imam neke navijačke nagone prema Gadafiju, samo navodim primjer)jeza u ledja wrote:Ma dobro mozemo mi ovako do sutra. I mnogo relevantniji faktori u svijetu se ne mogu dogovoriti oko definicije terorizma. Mislio sam da je poenta bila u tome da li Iran nekoga naoruzava ili ne.cadburry wrote:
Da, tako piše na Wikipediji. Pa ne možemo se svi informisati direktno iz Beiruta.![]()
SDS je možda tvoja, moja Boga mi nije.(šala)
Nazovi Hezbollah teroristima, politickom partijom ili paramilitarcima, drzava nisu, a Iran ih snabdijeva oruzjem.
- bogoljub
#7464 Re: IRAN
Da ga Allah proživi sa onima koje štiti!?DzeBra wrote:akos.ba takodjer pise:asurbanipal wrote:http://www.akos.ba/qaradawi-pozvao-sunite-na-dzihad/Qaradawi pozvao sunite na džihad
“Samo zato što su slabi”, dodao je.![]()
![]()
Unija islamskih učenjaka osuđuje ubistvo britanskog vojnika u Londonu
Svjetska unija islamskih učenjaka (International Union for Muslim Scholars, IUMS) je u svom Proglasu, koji je objavljen na zvaničnom portalu Unije (http://www.iumsonline.org/ar/default.as ... entID=6375), oštro osudila ubistvo britanskog vojnika u Londonu, nazvavši taj čin „gnusnim zločinom“.
U Proglasu, koji su prenijeli brojni svjetski mediji, kaže se:
„Svjetska unija islamskih učenjaka učenjaka s istinskim saosjećanjem i žaljenjem prati ono šta su sredstva informisanja prenijela u vezi s ubistvom britanskog vojnika od strane jednog mladića Nigerijca, koji tvrdi da pripada islamu.
Mi u Svjetskoj uniji islamskih učenjaka oštro osuđujemo taj gnusni zločin, smatrajući ga kršenjem ugovora kojih se muslimani trebaju pridržavati u međusobnim odnosima i u odnosima s drugima, kao što ga smatramo i zlodjelom usmjerenim protiv prava islama i muslimana, u službi napada koje izvode neprijatelji islama radi iskrivljavanja slike o islamu i muslimanima i pooštravanja prezira prema muslimanima u viđenju naroda koji koegzistiraju s njima, posebno u državama koje ih prihvataju kao domaćini.
Koristimo priliku da izrazimo svoje iskreno saosjećanje s porodicom ubijenog vojnika, podržavajući ono što je objavljeno u Proglasu Britanskoga islamskog medžlisa (Islamska zajednica Velike Britanije, op. pr.), kao preporuka britanskoj vladi da na taj događaj gleda kao na izdvojen eksces koji ne izražava nikakvu vjerozakonsku odredbu, niti odražava bilo kakav opći stav muslimana.
Svjetska unija islamskih učenjaka ovom prilikom ističe poziv i naglašava potrebu za združivanjem napora u utemeljivenju pravila o međunarodnim odnosima na humanim osnovama, koja će garantovati prava i slobode, umanjujući prilike za napetosti i sporove, kako bi čovječanstvo u različitim dijelovima svijeta živjelo u miru i sreći, bez tlačenja i segregacije.
To je ono u šta mi vjerujemo, čemu težimo i u šta pozivamo sve dobronamjerne ljude u Svijetu“, navodi se u Proglasu Unije koji potpisuju prof. dr. Ali el-Karadagi, generalni sekretar i prof. dr. šejh Jusuf el-Karadavi, predsjednik Unije."
________________________________________________________________________________________________________
Allah dragi sve cini da muslimanima otvori oci pa da prepoznaju spletke i spletkarose poput Kardavia i njegove bratije koja se naziva Svjetskom unijom islamskih učenjaka. U Britaniji je ubijen VOJNIK, ubica koji je sluzio u Afganistanu kao okupacioni vojnik. Kardavi i ostale cionisticke sluge koje cine tu bijednu ulemu odmah su potrcali da osude likvidaciju toga vojnika. Kada ste zadnji put culi Kardavia i njegovu bijednu ekipu da su osudili americke napade dronovima koji su do danas odnijeli na hiljade nevinih zivota civila, zena, djece? Evo maloprije slusam na radiju da je u Yemenu danas americki Dron ubio 7-8 ljudi. Koliko sam mogao shvatiti, ubijeni su bili suniti. Sta mislite hoce li se Kardawi oglasiti konto ovoga zlocina? Ma malo sjutra. Oglasavanja kada treba osuditi politiku koja ne ide zapadu i israhellu na ruku nije u opisu Kardavijevog radnog mjesta.
Kada ste ga culi da je osudio samoubilacke i bombaske napade u Iraku? U aprilu mjesecu u Iraku je u bombaskim napadima ubijeno 712 ljudi. U maju istim takvim napadima ubijeno je preko 1000 ljudi. Ovakva krvoprolica skoro pa svakodnevno potresaju Irak vec godinama. Da li ste ikada culi Kardavia da osudi ovako nesto ?
Amiiiiiiiiin!
- DzeBra
#7465 Re: IRAN
Hezbollah nije drzava ali je priznat od drzave iz koje potice.jeza u ledja wrote:Nazovi Hezbollah teroristima, politickom partijom ili paramilitarcima, drzava nisu, a Iran ih snabdijeva oruzjem.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... c2zaairk9A
- славянин
#7466 Re: IRAN
Kako ih ne priznat kad su im spasili g*zice od izraela prije par godDzeBra wrote:Hezbollah nije drzava ali je priznat od drzave iz koje potice.jeza u ledja wrote:Nazovi Hezbollah teroristima, politickom partijom ili paramilitarcima, drzava nisu, a Iran ih snabdijeva oruzjem.
- DzeBra
#7467 Re: IRAN
Upravo to je pitanje Bogoljube. Koga Kardavi stiti i za cije interese siri bratoubilacki rat?DzeBra wrote:asurbanipal wrote:Qaradawi pozvao sunite na džihad
“Samo zato što su slabi”, dodao je.bogoljub wrote:Da ga Allah proživi sa onima koje štiti!?Amiiiiiiiiin!
Za interese sirijskog naroda sigurno ne. Sirijski narod se vec opredijelio a njega (Kardavija) i njegove pristalice moze samo da bude sram zbog onoga sto cine!
"Protiv koga to Al-Qaradawi zeli voditi dzihad ? Koje to sunite Al-Qaradawi hoce da brani?
Suniti su vecinski sirijski narod. Upravo u njih su cionisti, atlantisti i njihove sluge,arapske diktature, polagali sve nade da ce Assad lahko pasti. Medjutim dogodilo se nesto neocekivano. Sirijski suniti nisu bili naivni i nisu ispunili ocekivanja "prijatelja Sirije". Danas 70% sirijaca podrzava Assada. Podrzavaju ga cak i oni koji su bili njegovi zestoki protivnici prije izbijanja rata u Siriji. Na tu temu je prije par dana pisao i World Tribune. "World Tribune piše da na osnovu analize koju je napravio NATO sirijski narod nije u negativnom smislu promjenio mišljenje prema predsjedniku Bašaru Asadu. Isti izvori navode da je NATO pomenutu analizu napravio tokom dvomjesečne istrage uz pomoć nezavisnih i samostalnih nevladinih i humanitarnih organizacija koje su još uvijek aktivne na sirijskoj teritoriji. Jedan zapadni diplomata u vezi s tim je naveo: Sirijski narod je odustao od podrške pobunjenicima kada su čuli da u njihovim redovima ratuju pripadnici Al Kaide. U nastavku se dodaje da sirijski predsjednik Bašar Asada još uvijek uživa veliku podršku naroda."
70% sirijaca podrzava Assada i ta podrska konstantno raste. 20% stanovnika sirije su jos uvijek neutralni dok 10% podrzava FSA.
Sirijci biraju radije Assada od terorista koji se u njihovoj zemlji okupljaju iz cijelog svijeta da bi ih "oslobodili" od diktature. Ko su ljudi koji cine udarnu snagu sirijskih pobunjenika? Najveci muslimanski olos poput onog naseg u Maoci. Zamisli molim te da Nusret Imamovic nekome donese blagostanje i slobodu.
Jusuf Al-Qaradawi je jedan obican smutljivac koji je vec odavno dio zavjernicke anti-islamski bande kojom komanduje Pentagon i USA. Kada se na slican nacin kao u ovom slucaju vezanom za Siriju Al-Qaradawi oglasio? Kada je pozvao muslimane da krenu u dzihad oslobadjanja Afganistana ili Palestine? On poziva samo u dzihad gdje je to u interesu USA,israhella i zapada.
World Tribune: 70 % Sirijaca podržava Bašara Asada
NATO data: Assad winning the war for Syrians’ hearts and minds
http://www.worldtribune.com/2013/05/31/ ... and-minds/
-
mmaar
#7468 Re: IRAN
Ovaj cionisticki radni huskac kojeg je Al Lazira proizvela u sejha, koji sa svojom guzicom smjestenom u Dohi sije sjeme mrznje medju musimanima i poziva na bratoubilacki rat i proljevanje krvi, sigurno ce platiti za sve zocine za koje je odgovoran, bas kao i njegov pokrovitej, diktator i oceubica Al Thani. Psa ce doci glave upravo oni kojima vjerno sluzi, bas kao i mnoge njemu slicne do sada.asurbanipal wrote:http://www.akos.ba/qaradawi-pozvao-sunite-na-dzihad/Qaradawi pozvao sunite na džihad
“Samo zato što su slabi”, dodao je.
![]()
![]()
- DzeBra
#7469 Re: IRAN
Dovoljno je da covjek samo analizira Kardavijev rad u zadnjih 10-12 godina i da shvati o kakvom smutljivcu se radi.mmaar wrote:Ovaj cionisticki radni huskac kojeg je Al Lazira proizvela u sejha, koji sa svojom guzicom smjestenom u Dohi sije sjeme mrznje medju musimanima i poziva na bratoubilacki rat i proljevanje krvi, sigurno ce platiti za sve zocine za koje je odgovoran, bas kao i njegov pokrovitej, diktator i oceubica Al Thani. Psa ce doci glave upravo oni kojima vjerno sluzi, bas kao i mnoge njemu slicne do sada.
Gdje je djelovao, kada se oglasavao, u skladu cijih interesa su ta njegova oglasavanja bila.
Sto se tice Al Jazeere meni je bilo dovoljno to kada sam vidio da se njihov kanal emituje putem skoro svih kablovskih operatora u zapadnoj Europi dok su recemo svi iranski kanali uklonjeni i sa europskih satelita.
- Bosanski_kralj
#7470 Re: IRAN
Naprijed Iran, Krajina je uz tebe.

- jeza u ledja
#7471 Re: IRAN
Priznat je samo u tom smislu sto su ljudi primorani da zive sa njima. Isto je uostalom i sa drugim organizacijama u Libanu.DzeBra wrote:Hezbollah nije drzava ali je priznat od drzave iz koje potice.jeza u ledja wrote:Nazovi Hezbollah teroristima, politickom partijom ili paramilitarcima, drzava nisu, a Iran ih snabdijeva oruzjem.
Jedino sto te ljude ujedinjuje je mrznja prema Izraelu, sve ostalo je na granici da neko baci sibicu i sve bi se zapalilo. Nedaj boze da ovo u Siriji predje preko granice.
- славянин
#7472 Re: IRAN
Kako ja procita na vijestima vec dolazi do okrsaja izmedju Hezbollaha i Sirijskih pobunjenika na teritoriji Libanona, da ne spominjemo da je regularna Libanonska vojska napustila Tripoli zbog nemogucnosti da sprijece sukob 2 frakcije.jeza u ledja wrote:Priznat je samo u tom smislu sto su ljudi primorani da zive sa njima. Isto je uostalom i sa drugim organizacijama u Libanu.DzeBra wrote:Hezbollah nije drzava ali je priznat od drzave iz koje potice.jeza u ledja wrote:Nazovi Hezbollah teroristima, politickom partijom ili paramilitarcima, drzava nisu, a Iran ih snabdijeva oruzjem.
Jedino sto te ljude ujedinjuje je mrznja prema Izraelu, sve ostalo je na granici da neko baci sibicu i sve bi se zapalilo. Nedaj boze da ovo u Siriji predje preko granice.
- RMH79
#7474 Re: IRAN
Da, prije tacno 24 godine, preselio je ovaj velikan Irnanske nacije i velikan islama. Covjek ciju je revolucionarnu islamsku misao i ulogu mozda najbolje opisao nas uvazeni alim Husein ef Djozo r.a. , u vremenu kada se, u bivsoj Jugoslaviji, rijetko ko usudjivao davati komentare na Islamsku revoluciju u Iranu. U svom tekstu, u Preporodu, koji je izasao u Augustu 1979, pod naslovom „Homeini“, pitajuci se kako je Homeini, jedan prognanik, beskućnik, iz malog seoceta pored Pariza, dakle, bez novca i oružja, uspio izvesti milionske mase na ulice Teherana, kontrolirati ih i usmjervati protiv režima Reze Pahlavija, na ovo pitanje i ovaj najveći politički fenomen dvadesetog stoljeća daje vrlo jednostavan odgovor. To je riječ Imama Homeinija, koja je, kako piše Đozo, jača od cara -careva, šahin-šaha, i najmoćnijeg oružja koje je posjedovao. Potpuno svjestan da evropska sekularističko-materijalističko mišljenje neće uvažiti ovaj njegov odgovor, Đozo im ostavlja na volju da raspravljaju baš do mile volje. Ali je uvjeren da će to pravilno pojmiti vjernički um i da neće imati dileme kako je to bila manifestacija moći riječi koja je izgovarana jasnim jezikom iz iskrenog srca. «Božija riječ kada izlazi iz iskrena srca i dopire do otvorene duše koja vapi za njom, u stanju je da čini čuda», ushićen je bio Đozo u svom tekstu. I ostali velikani bh islama, poput hadzi hafiza Halid ef Hadzimulica k.s., sejh Zakira Bektica k.s., sejh Mesuda Hadzimejlica k.s., sejh Sinana ef Arnauta, sejh hadzi hafiz Mustafa ef Mujica k.s. (sejh s Paleza), sejh Salih ef Ibrisevica (inace, insana koji najvise fizicki podsjeca na imama, a kada mu se to kaze redovno pusti suzu, uz obavezno:“amin, brate moj, Allah te nagradio“), hafiz Sulejmana Bugaria, kao i njegovog sejha Alije Hormana k.s. iz Gunjana kod Pazarica (poznatiji kao Ali-dede/o), i njegovog punca hadzi Alije, poznatijeg kao Alija Kutub k.s., sejh Halil Brzine, sejh Edin Urjan Kukavice, sejh Midhat ef Celebica, te h. hafiz Mehmeda Karahodzica, Alije Tvrtkovica...i mnogih drugih (koje nisam spomenuo) su imama k.s. gledali kao velikog mudztehida i mudzedida (obnovitelja vjere). Ovog velikana je i u svome izlaganju, nakon posjete Iranu 1982. (zajedno sa jos 400 sunitskih ucenjaka), na izuzetan nacin opisao i sejh Ahmed Didat r.a. u svome izlaganju ucenicima (muridima):udrch wrote:3. juna 1989. umro je Homeini..
Zanimljivo je da je ovog velikana iranske nacije i islama, skoro identicno opisao i prof.dr. Peter Scholl Latour, najstariji i najuvazeniji (narocito kada je u Bliski istok u pitanju) njemacki novinar i publicista, koji je imao priliku biti s Imamom u avionu, prilikom povratka u Iran 01.02.1979:
Podsjecam sve stovatelje lika i djela Imama Homeinija k.s., da se danas, 03.06.2013 u Uniticu, s pocetkom u 18h, obiljezava godisnjica njegove smrti, pod sloganom "Imam Homeini, zagovornik skladnosti i umjerenosti".
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7475 Re: IRAN
svijet s iranom kao nukleranom silom može biti samo bolji svijet