Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#7451 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maks_rs »

piplica wrote: Otapanje unutrasnje toplim zrakom?
Ni ti ne čitaš , jel ja pišem na kineskom :-) ,
otapanje unutrašnjosti ( kućišta ) vanjske jedinice .
Odradi se klasičan aktivni defrost sa zaustavljenim ventilatorom , kompresor nastavlja da grije vanjski izmjenjivač do neke + temperature a zatim startuje ventilator koji skida tu toplotu i otapa eventualne naslage leda u kućištu i na prednjoj rešetki.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#7452 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

maks_rs wrote:
Odradi se klasičan aktivni defrost sa zaustavljenim ventilatorom , kompresor nastavlja da grije vanjski izmjenjivač do neke + temperature a zatim startuje ventilator koji skida tu toplotu i otapa eventualne naslage leda u kućištu i na prednjoj rešetki.
Mislim da si to krivo shvatrio cemu sluzi taj nagli start ventilatora.
maks_rs

#7453 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maks_rs »

Nisam ništa krivo shvatio , vjerovatno znaš de se TP rijetko diže na fasadu i obično su na nivou zemlje ili ravnog krova i samim tim izložene eventualnom zatrpavanju snijegom .Ova funkcija pomaže da se to spriječi koliko - toliko.
ervinl

#7454 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ervinl »

free_too wrote:
mehkoca wrote: Ovaj mjesec je za 4 klime (FH35, FH25 i dvije SF25) došlo oko 50 KM.
Moram reći da je prošla sezona bila malo kombinovanje sa loženjem uglja (da ga se kutarišem :) ), ove sezone je do sada samo jednom naloženo da bi se filteri očistili!
De mi recite ovi sto imaju premium modele klima (znaci bolje , po 2-3 hiljade KM placene), kako ste zadovoljni s bukom vanjske jedinice.

Evo mislim da je bas sinoc prvi put temperatura stigla do -15 (kod nas), i moja ova Tesla je radila na maksimum maksimuma. Posto je ostavljam preko noci upaljenu, a to se desila taman oko 3 4 ujutru. Zvuk bi se mogao uporediti s centrifugom ves masine, a vibracije su se isto prenosile na zid i u blizini stola. Na kraju sam je morao ugasit jer zivim u zgradi, pa nisam htio da probudi kojeg komsiju. Ali je bas bila bucna :D Je li to neko opste obiljezje klima, posto ipak se radi o kompresoru, ili ovi premium modeli to imaju rjeseno elegantnije, u stilu koliko para toliko muzike odnosno zvuka :D

I sta uradit kad se vidi da klima je bas pod otperecenjem, ugasit je, smanjit temperatura, brzinu ventilatora, stavit je u sleep? Nije mi problem ugasit jer imam alternativni izvor grijanja, ali pricali smo o tome da ih hladni startovi ubise.

Ne zamjerite na puno pitanjima i hvala na odgovorima :bih:
Ja imam LN35VEHZ, u vecini slucajeva skoro bez zvuka vanjske, vise se meni se cini cuje strujanje zraka od ventilatora.
Leda naravno nema :D
piplica

#7455 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

piplica wrote:
maks_rs wrote:
Mislim da si to krivo shvatrio cemu sluzi taj nagli start ventilatora.
Ta funkcija kolega ima za cilj da posusi rebra na izmjenjivacu, a posto ventilatori stalno rade rijetko ce je i u toku rada zatrpati.
maks_rs

#7456 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maks_rs »

piplica wrote:
Ta funkcija kolega ima za cilj da posusi rebra na izmjenjivacu, a posto ventilatori stalno rade rijetko ce je i u toku rada zatrpati.
Naravno, i to je jedna od funkcija ali to rade i obični inverteri pred kraj defrosta - pojačaju ventilator na maksimum da istjeraju kapljice vode iz rebara izmjenjivača i onda odmah kreće u režim grijanja.
TP za razliku od ovoga produženo zagrijava izmjenjivač i pravi topao vazduh kojim suši rebra , krilca ventilatora , prednju rešetku i pomalo i tacnu ispod izmjenjivača - znači ne prelazi odmah u puni režim grijanja.
piplica

#7457 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

maks_rs wrote:
piplica wrote:
Naravno, i to je jedna od funkcija ali to rade i obični inverteri pred kraj defrosta - pojačaju ventilator na maksimum da istjeraju kapljice vode iz rebara izmjenjivača i onda odmah kreće u režim grijanja.
TP za razliku od ovoga produženo zagrijava izmjenjivač i pravi topao vazduh kojim suši rebra , krilca ventilatora , prednju rešetku i pomalo i tacnu ispod izmjenjivača - znači ne prelazi odmah u puni režim grijanja.
Po tvojoj prici ona ostade u defrostu 5-6 minuta.
maks_rs

#7458 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maks_rs »

piplica wrote:Po tvojoj prici ona ostade u defrostu 5-6 minuta.
Nije to moja pamet i priča , ona tako radi i nekad duže od 5-6 min , ti parametri defrosta se mogu ručno podešavati u nekom opsegu.
Kod TP ta dužina defrosta nije problem jer tada oduzima energiju od vode u sistemu koje ima dosta 100+ litara i koja ima veliku toplotnu inerciju. Taj minimalan pad T vode u podnom/radijatorima se ni ne osjeti.
piplica

#7459 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

maks_rs wrote:
piplica wrote:Po tvojoj prici ona ostade u defrostu 5-6 minuta.
Nije to moja pamet i priča , ona tako radi i nekad duže od 5-6 min , ti parametri defrosta se mogu ručno podešavati u nekom opsegu.
Kod TP ta dužina defrosta nije problem jer tada oduzima energiju od vode u sistemu koje ima dosta 100+ litara i koja ima veliku toplotnu inerciju. Taj minimalan pad T vode u podnom/radijatorima se ni ne osjeti.
Pa mnoge stvavari ne pasu u tvojj prici od grijaca od 1kW, pa do ovoga pa puse topao zrak da skine led sa prednje resetke.
Pa kao taj ce zrak zagrijati i kao otopiti i tacnu :)
ketronsd1

#7460 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

maks_rs wrote:
piplica wrote: Eto onaj VEHZ model od koji ima ugradjen grijac znas li koliko je jak?
Max snaga mu je 130 W, regulisan je termistorima u zavisnosti od vanjske T ( niža T - veća snaga ) i nezavisan je od ciklusa defrosta .Radi mnoogo duže od tih 5-6 puta po 10 tak minuta.

@ketronsd1

Nepošteno je mješati TP u ovu priču zbog višestrukih zaštita od smrzavanja i načina na koji se obavlja defrost.
Koliko je vremena radio taj grijač od 40 W i kakvu komoru spominješ? Valjda pričamo o vulgaris kućnim klimama.
NIBE AB inovacijski centar ima 6 komora u kojima mi bukvalno vadimo dušu pumpama.
Jel sad jasnije.
maks_rs

#7461 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maks_rs »

piplica wrote: Pa mnoge stvavari ne pasu u tvojj prici od grijaca od 1kW, pa do ovoga pa puse topao zrak da skine led sa prednje resetke.
1 kW je samo referenca reda veličine grijača koji bi pouzdano u najgorim uslovima radeći samo 5-6 minuta u par sati očuvao prohodnost tacne na klimi . Naravno da ga niko neće ugraditi jer neće ni vezati grijač na 4 kraki ventil.
Ako me moraš pitati ovo oko TP , ti nisi vidio ozbiljnu TP u životu. Pitaj ketrona ako meni ne vjeruješ.
ketronsd1

#7462 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

"Davaj" slike još koji put Tomo :lol:
piplica

#7463 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

maks_rs wrote:
piplica wrote: Pa mnoge stvavari ne pasu u tvojj prici od grijaca od 1kW, pa do ovoga pa puse topao zrak da skine led sa prednje resetke.
1 kW je samo referenca reda veličine grijača koji bi pouzdano u najgorim uslovima radeći samo 5-6 minuta u par sati očuvao prohodnost tacne na klimi . Naravno da ga niko neće ugraditi jer neće ni vezati grijač na 4 kraki ventil.
Ako me moraš pitati ovo oko TP , ti nisi vidio ozbiljnu TP u životu. Pitaj ketrona ako meni ne vjeruješ.
Ne nisam, zato pitam.
maks_rs

#7464 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maks_rs »

ketronsd1 wrote: NIBE AB inovacijski centar ima 6 komora u kojima mi bukvalno vadimo dušu pumpama.
Jel sad jasnije.
Ja mislio da nećemo više spamati al ajde još jedan post.
Što se mene tiče , možeš raditi i u Nasi - meni to ništa ne znači ako se ponašaš prema sagovorniku sa "samo ja znam sve " stavom.
Ako testiraš TP u testnoj komori , valjda zakačiš gomilu instrumenata i mjeriš sve živo i mrtvo pa i vrijeme rada i potrošnju tog grijača od 40 W?
Ili je samo ubaciš na 72 sata na -15 C/ 85% rvz i pratiš hoće li krepati :D .

@piplica

Nekako mi ( oprosti ako griješim ) previše ironično zvučiš za nekoga ko " samo pita".
zlo zlo

#7465 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

jel još rasprava tko ima većeg? :lol: :lol:

(grijača tacne)
ketronsd1

#7466 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

maks_rs wrote:
ketronsd1 wrote: NIBE AB inovacijski centar ima 6 komora u kojima mi bukvalno vadimo dušu pumpama.
Jel sad jasnije.
Što se mene tiče , možeš raditi i u Nasi - meni to ništa ne znači ako se ponašaš prema sagovorniku sa "samo ja znam sve " stavom.
Ako testiraš TP u testnoj komori , valjda zakačiš gomilu instrumenata i mjeriš sve živo i mrtvo pa i vrijeme rada i potrošnju tog grijača od 40 W?

@piplica

Nekako mi ( oprosti ako griješim ) previše ironično zvučiš za nekoga ko " samo pita".
Gasi svjetla, navuci paravan i to je to.
Uskoro očekujem TP sa mogućnošću kuhanja kafe i čaja.
Ajd zdravo.

Bem ti sunac u sta ja trošim vrijeme.
piplica

#7467 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

maks_rs wrote:
Jel sad jasnije.

@piplica

Eto, veceras prvi puta ne grijesis.
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#7468 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Maks_rs ne pratis ovaj forum pa nisi upucen.
Na 294 strani ovog foruma imas fotke koje je piplica postavio.TP i klime koje su ugradjene kod njega u novoizgradjenu kucu.
Covjek ima top modele mitsubishija.
Zubadan TP zrak voda, i FH klima uredjaje.
maks_rs

#7469 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maks_rs »

@Haso Hasic
Znam druže , pročitao sam ovaj podforum od prvog do zadnjeg posta.
Kolega ima problem da shvati da još poneko zna neke stvari
probook

#7470 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by probook »

Sta je bolje uzeti ulazni model mitsu klime (HJ serija) ili Gree GWH12QB LOMO economical? 3.5 kwh obe snage, bitno je grijanje.
Gree jeftiniji stotinjak maraka mislim ili 150 i navodno grije na -15 i ima R32 plim, a Mitsu HJ do -10 i stari plin?
zlo zlo

#7471 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

iste pare kao i mitsa je i fujitsu llcc, 4,00 grijanje, -15, dobra i pouzdana klima.
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#7472 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

probook wrote:Sta je bolje uzeti ulazni model mitsu klime (HJ serija) ili Gree GWH12QB LOMO economical? 3.5 kwh obe snage, bitno je grijanje.
Gree jeftiniji stotinjak maraka mislim ili 150 i navodno grije na -15 i ima R32 plim, a Mitsu HJ do -10 i stari plin?
Montirao sam sva 3 modela.
Ako biras izmedju LOMO I HJ uzmi LOMO.
Ova HJ serija je vise za hladjenje odnosno za dogrijavanje proljece jesen.
Jeste kvalitetnije uradjena,tisa je ali i skuplja.
Kao sto ti zlo zlo rece Fujitsu LLC model je puno bolja za grijanje.,ali ja kad nju preporucujem odmah naglasim da ima dosta bucnu vanjsku jedinicu kad radi pod opterecenjem.
Sve su to ulazni modeli i ogolili su ih koliko su mogli da dobiju na cijeni.
Sve zavisi sto je tebi bitno.
Vecini je bitno da grije i da sto manje trosi struje, ali ima i likova koji gledaju da je sto tisa,trecim je opet bitno da je mogu komandovati preko interneta itd.
Nera_22

#7473 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

probook wrote:Sta je bolje uzeti ulazni model mitsu klime (HJ serija) ili Gree GWH12QB LOMO economical? 3.5 kwh obe snage, bitno je grijanje.
Moja preporuka fujitsu LLC. Istina vanjska je bucna al ugradi dobre gume protiv vibracije i to je to. Ove novije serije llc su dosta tise od recimo moje LLCA. Al sa ovom klimom ces se najbolje ugrijat za te pare i najvise ces ustedit.
zlo zlo

#7474 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

haso hasic wrote:
Kao sto ti zlo zlo rece Fujitsu LLC model je puno bolja za grijanje.,ali ja kad nju preporucujem odmah naglasim da ima dosta bucnu vanjsku jedinicu kad radi pod opterecenjem.
Vecini je bitno da grije i da sto manje trosi struje, ali ima i likova koji gledaju da je sto tisa,trecim je opet bitno da je mogu komandovati preko interneta itd.

možda je bučnija kad radi u Sarajevu i ostatku hladnijeg dijela Bih, u Mostaru su temperature takve da nikad ne radi pod opterećenjem nekim tako da nije ni bučna(ima par dana u 5-6 godina da treba jače radit, možda tada bude bučnija :mrgreen: ) a budući da je probook iz Mo, ima koliko vidjela iste potrebe za grijanjem kao ja, i slične uvjete, preporučujem mu ono s čime sam ja zadovoljna
probook

#7475 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by probook »

haso hasic wrote:
Nisam u prilici da uzmem Fujitsu, mogu Mitsu, Gree, LG, Panasonic, Tesla, Azuri, Vivax :D
Post Reply