Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

hanady

#7451 Re: Šta trenutno čitate?

Post by hanady »

Praetorious wrote:I ja sam stara škola i volim osjetiti težinu knjige na stomaku, dok poluzavaljen putujem nepoznatim krajevima koje mi knjiga otvara.
Ali ... trenutno samo u kompu imam oko 2000 E-knjiga, to puta ... je'no 20-30-40 marona po komadu = ... Nema Šanse!
Da nije elektronskih verzija ne bi se lako došlo do materijala za čitanje. Na žalost neki reader ili tablet (još) nemam, PC i laptop rade svoj posao. Čitanje nije tako ugodno kao papirna knjiga, ali zaista služi svrsi. Treba se navići, to ne ide za 2-3 strane već treba par knjiga da Vam stvar 'legne'. Ko voli čitati, kome treba duševna hrana za mozak, taj će bez većih problema preći (i) na elektronske knjige. Na tržištu ih ima dosta, ne samo na originalnim jezicima već i na nekom od EX-YU jezika.
Imam ih dosta u rastućoj kolekciji online na ponudi, ko voli nek izvoli, kome šta treba neka pita - možda se ima negdje u šteku ...
No definitino su E-publikacije postale dio intelektualne svakodnevnice.

@ musorgski
Imam: Giorgio Faletti - Ja sam Bog i Giorgio Faletti - Ja ubijam - posjeti navedeni link gore.

Sto li ne mogu pristupiti knjigama , a svim drugim publikacijama mogu ?! :roll:
una_bo

#7452 Re: Šta trenutno čitate?

Post by una_bo »

the perks of being a wallflower, ebook naravno
Amar_Chulle_Custic

#7453 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Amar_Chulle_Custic »

Black swan wrote:e books
samo ono nenabavljivo tipa... Anderson Biće vremena... ili ursula legvin Dvanaest cetvrti vetra
te traj before baj
1. Patrick Rothfuss - Ime vetra
2. Robin Hobb - Vidovnjaci 01 - Krv kraljeva

i neke bez vrijednosti knjige.... neksusi npr...

te Celebi :oops:

Prvu planiram sebi nabaviti, dvoumim se između srbijanskog prevoda i originala.
Drugu nisam čuo, ali mi se sviđa naslov...
Šta imaš reći za obje knjige??

Image
započeo je danas, na engleskom.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7454 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

nemam niš reći ali bih kupio lagunu
ako mi se svidi pdf i word izdanje :D

nisam još čitao ali planiram nekad
rot0z

#7455 Re: Šta trenutno čitate?

Post by rot0z »

Trenutno citam rati i mir prvu knjigu. Jao sranja sa svim ovim fusnotoma (prevod francuskog). Na svakoj stranici ima baren najmanje po 5 retardiranih fusnota. ccc
Truba

#7456 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

jel ono izdanje uz jutarnje???
rot0z

#7457 Re: Šta trenutno čitate?

Post by rot0z »

Black swan wrote:jel ono izdanje uz jutarnje???
Ne nije. Morat cu nabavit ili kupit neko drugo izdanje, ova je iz gradske biblioteke.
Truba

#7458 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

dobro je :D
ja se već zabrinuo
Damir0406

#7459 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Damir0406 »

Image
FrozenCastle

#7461 Re: Šta trenutno čitate?

Post by FrozenCastle »

Ima li neko duhovite tj. smiješne knjige da preporuči?
saale

#7462 Re: Šta trenutno čitate?

Post by saale »

Da li je neko citao knjigu posljednji templar, cini mi se neki americki pisac,?
Praetorious

#7463 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Praetorious »

Misliš na "Steve Berry - Posljednji Templar" (The Last Templar)? Na žalost nisam čitao, a i nemam je u kolekciji. Imam od njega "Templarska ostavština" i još nekih 7-8 knjiga, ali ne tu koju tražiš. Ako je pronađem - javim ;)
saale

#7464 Re: Šta trenutno čitate?

Post by saale »

Praetorious wrote:Misliš na "Steve Berry - Posljednji Templar" (The Last Templar)? Na žalost nisam čitao, a i nemam je u kolekciji. Imam od njega "Templarska ostavština" i još nekih 7-8 knjiga, ali ne tu koju tražiš. Ako je pronađem - javim ;)
Rejmond Huri
Banksy

#7465 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Banksy »

šefica wrote:Ima li neko duhovite tj. smiješne knjige da preporuči?

Izuzetno duhovito i zabavno, ali ne i banalno,

izvrsna knjiga, preporučujem: Sjajne zeznute godine - Michal Viewegh
sheilak

#7466 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sheilak »

Banksy wrote:izvrsna knjiga, preporučujem: Sjajne zeznute godine - Michal Viewegh
ah, Viewegh...njega sam skroz zaboravila. :thumbup: volim njegovu Odgoj djevojaka u Češkoj, neovisno sad o ovome pitanju.

ja trenutno čitam :D

Hannah Arendt: Über das Böse
Beavis

#7467 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Beavis »

Image
Melanholik

#7468 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Melanholik »

Amazingness wrote: Počeo sam jednu čitati, došao do treće strane i sve sam ih izbrisao. Jednostavno to nije za mene. Svaka čast tebi ako možeš, ništa protiv toga. Malo me podsjeća na poznatu frazu da nije isto kada gledaš i kada diraš (nemoj odmah imati perverzne misli) :mrgreen:
isto tako. :D
Praetorious

#7469 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Praetorious »

Ako Vam PDF, ePub ili MOBI ne odgovaraju, jeste li probali knjige u EXE formatu?
Jeste da je papir teško zamijeniti digitalnim, ali ne i nemoguće ... osim toalet-papira, naravno :evil:
sheilak

#7470 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sheilak »

Praetorious wrote:Ako Vam PDF, ePub ili MOBI ne odgovaraju, jeste li probali knjige u EXE formatu?
Jeste da je papir teško zamijeniti digitalnim, ali ne i nemoguće ... osim toalet-papira, naravno :evil:
ma, ne ide to nikako. ako čitaš radi vlastitog zadovoljstva, onda knjigu moraš držati u rukama, osjetiti je, osjetiti joj miris. meni je on najljepši... :-D pa, šaraš po njoj, pišeš bilješke...ne znam, čitanje je potpun doživljaj, ovako je nekako bezlično, blijedo, hladno.

druga je stvar naravno, ako čitaš nešto samo da to bude pročitano, onda ide sve. jer mora i jer ti nije ni važno.
tetaissa

#7471 Re: Šta trenutno čitate?

Post by tetaissa »

sheilak wrote:
Praetorious wrote:Ako Vam PDF, ePub ili MOBI ne odgovaraju, jeste li probali knjige u EXE formatu?
ma, ne ide to nikako. ako čitaš radi vlastitog zadovoljstva, onda knjigu moraš držati u rukama, osjetiti je, osjetiti joj miris. meni je on najljepši... :-D pa, šaraš po njoj, pišeš bilješke...ne znam, čitanje je potpun doživljaj, ovako je nekako bezlično, blijedo, hladno.

druga je stvar naravno, ako čitaš nešto samo da to bude pročitano, onda ide sve. jer mora i jer ti nije ni važno.
Mislim da je nebitno da li je knjiga digitalna ili ne... Knjigu čitaš zbog onog što piše u njoj, a ne zbog korica i mirisa. Bilješke možeš pisati i kada su knjige u e-formatu, tako da... To je moje mišljenje. ZNam da će uvijek biti onih koji pate za, da tako kažem, klasičnom knjigom, ali bitno je da se čita. To je njabitnije.
madesa

#7472 Re: Šta trenutno čitate?

Post by madesa »

.
mondo bizarro

#7473 Re: Šta trenutno čitate?

Post by mondo bizarro »

kako se kalio čelik, nikolaj ostrovski. malo lektire :D
doktor78

#7474 Re: Šta trenutno čitate?

Post by doktor78 »

Image
Za sada nisam bas zadovoljan (prvih 80-ak stranica), nadam se da ce ostatak knjige biti pravi Jergovic
Praetorious

#7475 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Praetorious »

Napokon sam se ponovo uhvatio knjige i McFadyena. Za sada mi odgovara, sadržajno-stilski nije loše, prijevod nije loš, pa od mene ide preporuka :thumbup:

Međutim, malo gledam ponude knjiga, tačnije prekopavam po tome. Prava je poplava knjiga o teenagerima-vampirima, vilama i sl. Naročito prednjače te 'vampirske' knjige. Ne znam kakva je to moda, moraću se nakaniti na neki od tih ciklusa. Da, kažem ciklusa, jer ne samo da se autori zadovolje jednom knjigom iz te tematike, već opale rafalnom paljbom, ispadne najmanje trilogija, a zna biti ih poprilično. Mrzim ljude koji robuju trendovima i pišu tek da se u to uklope, al nek' im bude ... Svako čita šta voli.

Svim ljubiteljima knjige skrećem pažnju na novi Forum, na kojem se mogu snabdjeti digitalnim izdanjima ili baciti u raspravu - po volji Vam. LINK
Post Reply