PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Maharadza

#7451 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Maharadza »

avaks wrote:80+ Gold certifikat uz 3 godine garancije, mislim da je za ove pare solidno:
https://www.olx.ba/artikal/19078570/nap ... w-80-gold/

Nećeš ni sa EVGA pogriješiti mada bih ja ipak išao na ono prvo:
https://www.olx.ba/artikal/19067359/nap ... a-b1-750w/

A ubjedljivo najbolja opcija ako se može malo protegnuti:
https://www.olx.ba/artikal/28147418/sea ... 650w-novo/

Inače oficijelno daju 10 godina garancije, znači nepoderivo :mrgreen:
Ma jeste na papiru ta seasonic super, ono 10 godina i sve ali kako čitam review-e Boga mi nije baš top-tier, barem kada je vent. u pitanju, kinezer neki, a čitam po ovim stranim forumima (tomshardware npr) ima dosta raje koja se žali na buku koju ista pravi upravo radi tog jeftinog venta a na nekima opet onaj "šalter" nazad uopšte ne radi ili je "klimav ko babin zub" ali zato ima gara naravno pa je mijenjaš dok ne dobiješ savršen primjerak, samo ne znam koliko je to moguće sa ovim našim švercerima, tj. koliko će vremena oduzeti (i keša, ipak to treba slati kurirom itd.)! Hvala Bogu, nisam još imao to zadovoljstvo da moram "aktivirati" jednu od ovih švercerski garancija što je napišu na salveti! :mrgreen:
All of the filtering caps come from Chemi-Con (good), while the cooling fan comes from Hong Hua (bad). We don't expect much from Hong Hua, but apparently Seasonic does since it's guaranteeing the SSR-750FX for 10 years.
http://www.tomshardware.com/reviews/sea ... 206-3.html

Inače, u inostranstvu je ova ista seasonic napojna 88 EUR (~170KM) pa ako imaš koga vani da ti donese, a nije žurba onda se itekako isplati jer petobanka nije mala ušteda! :mrgreen:
avaks

#7452 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Čekaj da nam carinu ukinu :mrgreen:
Moći ćemo i dobre napojne furat za manje parica :thumbup:
Maharadza

#7453 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Maharadza »

avaks wrote:Čekaj da nam carinu ukinu :mrgreen:
Moći ćemo i dobre napojne furat za manje parica :thumbup:
Šuti ba, doznaće mi dijaspora za to pa nema više "strpajgautorbu-style" import-a! :skoljka:
typeOnegative

#7454 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

avaks wrote:
typeOnegative wrote:
aditon wrote:da li je neko kupovao na piku od InsertHome iz Bijeljine? Od svih prodavaca, djeluju najjeftiniji.
je najjeftiniji , kad sam krajem 2016 uzimao komponente od njega sam uzeo . i5 6600K kod sviju bio 435 - 450 , a kod njega 400 . S te strane sve u redu ALI....poslovnost nula bodova . Vukao me za nos skoro mjesec dana , morao sam ga molit maltene da mi odgovori na poruku i da mi bilo kakve informacije ,a narucio sam artikala debelo preko milje . i slag na kraju , kad je sve stiglo cenera vise na fakturi . Bio je "zgranut" kao , posalji mi sliku , rijesit cu sve blabla i na kraju pojeo vuk magarca .Nije stvar u ceneru , ali ne volim kad me se pravi budalom i osoba sam koja postuje dogovor . Platio sam samo zato jer sam previse vremena izgubio cekajuci i trebao mi je komp sto prije , inace bi mu sve vratio . Mozes kupit kod njega ako zelis ustediti , ali pripremi se na treniranje zivaca . Eto najiskrenije :)
Ista situacija oko dostave i kod mene :lol:
Kupio grafičku kod njega za 640KM, kad je kurir stigao ono 650 i po belaju mi 5KM zafali, fakat nisam kontao da će biti tako.
Sreća u gradu odmah na ulazu jaran naleti i platim čovjeku, a reko blama jbt. Nazvao sam naravno ovog, jebo' mu sve, nije problem u 10KM što kolega kaže ali šta majmuna glumiš.
Naravno kada budem opet kod njega kupovao da mu se javim pa će mi spustiti za tu cijenu ali pojeo vuk magarca. Sumnjam da ću i kupiti išta više od tog lika :run:

Da napomenem da je grafika još uvijek za 10, znači nova zapakovana stigla. Ne kao kod perop kupiš pod novo a ono ti prašnjavo dođe... Valjda čoek malo ćejfio pa nazad u kutiju :lol:
Je fkt ne mogu dusu grijesit , s te strane sve pet , sve je doslo zapakirano i dobio sam sto sam platio , ali mi je ostao gorak okus nakon svega . Jos kad sam mu ukazao na to pođe mi neku socijalnu diplu valjat " kao zamisli kako je meni kad mi dobavljac ne posalje ili ne javi blabla " . Na kraju krajeva ako vec znas kako je to zasto te iste stvari radis kupcu ?
A iskreno i zalibo me kako je njemu , ne radi to za dz cak stovise jako dobro zarađuje na tom .

Maharadza
e sad si me sje*o :lol: , dobio sam vec prije preporuku za M12 od seasonic-a , ali sam odlucio jos malo nadodat i kupit focus+ 550W , sad sam u nedoumici
Averus

#7455 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Dobra podloga za miša, namijenjena čiki od 70ak godina? :D
Nije za gaming, nego ono onako, a da se ne obrukam :lol:
Mega Man X

#7456 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Ma uzmeš Razerovu, a ako te bude pitao: Sinko kakve su ovo crno zelene zmije na podlozi, rekneš: Ma takvo došlo. :lol:
aditon

#7457 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

taj isti InsertHome nema neutralnih ili negativnih dojmova...zašto mu niko ne ostavi takav dojam pa bi se možda i opametio..

uglavnom, kako sam primjetio jeftiniji je u odnosu na ostale s tim da sam cijelo vrijeme mislio da se radi o firmi, valjda zbog imena..
aditon

#7458 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

relevantan wrote:Koju bi ste napojnu (600 - 700W) preporučili cijenom do 200 KM? Trebala bi da napaja jedan računar za rendering (CAD programi i 3DS max). Ne znam sve detalje o konfiguraciji, ali znam da ima neki i7 procesor i GTX 1080.
ja bi ti preporučio ovo

https://www.olx.ba/artikal/24578333/evg ... 650w-gold/ ima više snage nego će mu trebati

ili

https://www.olx.ba/artikal/21755826/cor ... onze-novo/

or

https://www.olx.ba/artikal/27010291/cor ... na-stanju/
avaks

#7459 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

aditon wrote:taj isti InsertHome nema neutralnih ili negativnih dojmova...zašto mu niko ne ostavi takav dojam pa bi se možda i opametio..

uglavnom, kako sam primjetio jeftiniji je u odnosu na ostale s tim da sam cijelo vrijeme mislio da se radi o firmi, valjda zbog imena..
A vidi ne želim da čovjeka ukopam sad zbog 10KM, ali eto očigledno nisam jedini koga je tako preveslao pa sad znam čemu se nadati.
Opet oprema koju je prodao je bila jeftinija nego kod konkurencije i evo da kucnem u drvo nikad nikakvih problema s njom.
Lik je i na poruke odgovarao brzo i korektno pa kada sve uzmeš u obzir fakat bi bilo ciganski ostaviti mu negativan dojam ali eto ako budeš surađivao obrati pažnju oko ukupne cijene s dostavom da ne bude iznenađenja.
DonieBrasco

#7460 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

Da li je neko od vas nekada putovao vani (avionom) i tamo kupovao neke skuplje komponente npr. graficku, pa kad se vracao u BiH, da li je na carini (aerodromu) morao da dokazuje kupnju, placen pdv drzave iz koje dolazi, neka dažbina ili kako to vec ide kada se nesto skupo tehnicki kupi vani i unosi u BiH.

Uskoro planiram jedno putovanje van BiH i imam na umu neku kupnju tamo pa me zanima sta bi me moglo zateci kada se budem vracao.
rolltroll

#7461 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by rolltroll »

DonieBrasco wrote:Da li je neko od vas nekada putovao vani (avionom) i tamo kupovao neke skuplje komponente npr. graficku, pa kad se vracao u BiH, da li je na carini (aerodromu) morao da dokazuje kupnju, placen pdv drzave iz koje dolazi, neka dažbina ili kako to vec ide kada se nesto skupo tehnicki kupi vani i unosi u BiH.

Uskoro planiram jedno putovanje van BiH i imam na umu neku kupnju tamo pa me zanima sta bi me moglo zateci kada se budem vracao.
Nisam kupovao ali putovao jesam. Na aerodromu će ti provuci prtljag kroz sve one rengene i vidjet naravno i graficku. Ne bih da ti dajem lazne informacije ali sigurno da bi morao odgovoriti na neka pitanja. Da putujes automobilom, tada bi sigurno bez problema mogao istu prenijeti preko nase granice jer ustvari samo tu kontrolu i imas...bez kutije graficka nije toliko velika i moze se sakriti medju obicnom prtljagom. Nisam ti puno pomogao, znam... :)
rolltroll

#7462 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by rolltroll »

Jos nisam prodao svoj komp a u medjuvremenu sam sklopio dvije konfiguracije koje ce na kraju eventualno blago biti izmijenjena. Volio bih da cujem i druga misljenja i "za i protiv" ova dva sistema koja cu u nastvaku napisati.

prvi sistem baziran na AMD-u

Ryzen 1600
MSI B359 TOMAHAWK
GIGABYTE GTX 1080
SEASONIC FOCUS Plus 650W Gold
CRUCIAL 16 GB 2666 Mhz CL 16
SAMSUNG 960 EVO M.2
WD BLUE 1 TB 7200 rpm

cijena ovog sistema je 2598,80

Sistem baziran na INTELU

i5 8400 1151
MSI Z370-A PRO
GIGABYTE GTX 1080
EVGA BQ 600W 80+ Bronze
CRUCIAL 16 GB 2666 Mhz CL 16
SAMSUNG 960 EVO M.2
WD BLUE 1 TB 7200 rpm
COOLER MASTER HYPER 612 Ver.2

cijena ovog sistema je 2698,80 i to samo zbog coolera obzirom da su intelovi cooleri katastrofalni, ovaj procesor se ne može clockati ali ne bi clockao niti jedan od ova dva proceosra. Inace bez coolera cijena je prakticno identicna

za case sam odabrao NZXT S340 Elite

Jedina nepoznanica u ovom momentu je monitor i periferija a sto ce direktno ovisiti prodaji mog trenutnog kompa.

Pa eto, misljenja? Da li bi i sta promijenili. Napominjem da su cijene ovih komponenti najnize koje sam nasao. Doduse moze se se GTX 1080 uzeti i jeftinije u verziji PALIT, Inno3D ili cak ZOTAC mini 1080 mada su to razlike u 10-30 KM. I da, ova z370 ploca je daleko najjeftinja ploca s 1151 socketom i kosta 280 KM Sve druge su debelo iznad 300 KM. I razmislio bi o verziji WD Blue od 2 TB sto bi dodatno kostalo 40-50 KM.
avaks

#7463 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Nema falinke niti jednoj ni drugoj osim cijene jbg loše vrijeme za kupovinu računara...

Uglavnom prva malo bolja za multitasking dok druga za gaming (i5 je fakat dobra za to dok je za rendering onako, daleko od lošeg ali i ne briljira).
Belaj je i što uz i5 8400 moraš da ideš na Z ploču koja je skupa a realno ti ne treba jer nije klokerski procesor niti planiraš da klokuješ... Da kupuješ recimo i5 8600K imala bi smisla a ovako dok jeftinije ne izađu nije baš preporuka.

Znači ako se više igraš na računaru idi na 8400 a ako ti je produktivnost bitnija onda bez razmišljanja 1600 jer je i jeftinija opcija svakako.
caseytron

#7464 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

1080p? Ako si na toj rezoluciji, idi na 1070 :-D
rolltroll

#7465 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by rolltroll »

1080 je kartica koju kupujem, razlika u performansama je velika a cijena i nije tako da je sad ustvari najisplativije uzeti 1080
monitor nisam siguran koji da uzmem, vecu diagonalu i 144Hz s 1080p ili manju diagonalu s 1440p i refresh rate-om od 60+Hz (jer su cjenovno tu negdje)
ovo ce mi prije svega ovisiti od budzeta. uzeo bi ja 1440p s 144Hz ali to je van moje lige jer su takvi monitori 1000+ KM

@avaks

cijena Intel rig-a je takva zato sto sam uspio naci ovu plocu za 280 KM ali sve druge ploce su 350 pa navise tj oko te cijene. Mislim da je prosjek Z370 ploca 400 KM

uglavnom, naginjem AMD rig-u jer smatram da je ipak Ryzen kompletniji procesor koji ce biti dostatan sigurno narednih bar 5 godina i zbog toga sto se AM4 socket nece mijenjati do 2022 godine sto znaci da se u buducnosti moze dodatno sistem nadograditi bez vecih troskova.
8600K je jako skup procesor, radije bi onda uzeo Ryzen 1700 jer je cjenovno isti s 8600K
ne znam, pravo da vam kazem glava me boli od opcija jer ove cifre nece biti konacne obzirom da sam mislio na piku kupovati a gore pomenute komponente sam nasao uglavnom kod razlicitih prodavaca, dakle, po svakoj narudzbi jos po 10 KM

a ovo s monitorom ce mi tek biti glavobolja, sta uzeti i po kojoj cijeni.
typeOnegative

#7466 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

avaks wrote:
aditon wrote:taj isti InsertHome nema neutralnih ili negativnih dojmova...zašto mu niko ne ostavi takav dojam pa bi se možda i opametio..

A vidi ne želim da čovjeka ukopam sad zbog 10KM, ali eto očigledno nisam jedini koga je tako preveslao pa sad znam čemu se nadati.
Opet oprema koju je prodao je bila jeftinija nego kod konkurencije i evo da kucnem u drvo nikad nikakvih problema s njom.
Lik je i na poruke odgovarao brzo i korektno pa kada sve uzmeš u obzir fakat bi bilo ciganski ostaviti mu negativan dojam ali eto ako budeš surađivao obrati pažnju oko ukupne cijene s dostavom da ne bude iznenađenja.[/quoteo]

Bas tako, oprema je uredna i nema smisla zbog 10 km, a i sve da sam i htio ostavit negativan dojam nisam mogao jer nismo ni završili transakciju tj on nije odgovorio na "kupi artikal" nakon sto sam ga nazvao i pobunio se. Dalje, u mom slučaju nije odgovarao na poruke kako , trebalo mu je i po pet dana. i šlag na kraju rekao da je zbog visine cifre poštarina od njega,nije ispostovao i ne samo da je nije platio nego još 10 km na račun.
avaks

#7467 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

rolltroll wrote: @avaks

cijena Intel rig-a je takva zato sto sam uspio naci ovu plocu za 280 KM ali sve druge ploce su 350 pa navise tj oko te cijene. Mislim da je prosjek Z370 ploca 400 KM

uglavnom, naginjem AMD rig-u jer smatram da je ipak Ryzen kompletniji procesor koji ce biti dostatan sigurno narednih bar 5 godina i zbog toga sto se AM4 socket nece mijenjati do 2022 godine sto znaci da se u buducnosti moze dodatno sistem nadograditi bez vecih troskova.
8600K je jako skup procesor, radije bi onda uzeo Ryzen 1700 jer je cjenovno isti s 8600K
ne znam, pravo da vam kazem glava me boli od opcija jer ove cifre nece biti konacne obzirom da sam mislio na piku kupovati a gore pomenute komponente sam nasao uglavnom kod razlicitih prodavaca, dakle, po svakoj narudzbi jos po 10 KM

a ovo s monitorom ce mi tek biti glavobolja, sta uzeti i po kojoj cijeni.
Kao što velim nevrijeme ti je za kupovinu. Z su skupe a nije ti za navedeni procesor.
Ryzen je produktivniji i jeftiniji definitivno ali ako ćeš isključivo za gaming onda još odvagaj, valjda H i B matične uskoro vide svjetlo dana :mrgreen:
A i za monitor ima dosta opcija u zavisnosti za šta će ti koristiti. U globalu što veća dijagonala to bolje, znači neka 27ca pa na gore.
Ako je više za posla i igara koje su recimo sporije (RPG, RTS, sportske simulacije) onda možeš na veću rezoluciju i manji odziv. Ako preferiraš FPS i igraš kompetitivno onda bez razmišljanja na 1080p uz 144hz jer ti sistem može to ispoštovati.
Sretno!
Maharadza

#7468 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Maharadza »

DonieBrasco wrote:Da li je neko od vas nekada putovao vani (avionom) i tamo kupovao neke skuplje komponente npr. graficku, pa kad se vracao u BiH, da li je na carini (aerodromu) morao da dokazuje kupnju, placen pdv drzave iz koje dolazi, neka dažbina ili kako to vec ide kada se nesto skupo tehnicki kupi vani i unosi u BiH.

Meni su donosili od grafičke, tableta, mobitela itd. avionom pa nikada nikakvih problema! Barem na ovome Sarajevskom aerodromu ništa nisu pitali, dok ne bih znao reći kakva je situacija na tuzlanskom. :mrgreen:
rolltroll

#7469 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by rolltroll »

@avaks Mozda grijesim i mozda se nesto promijenilo u medjuvremenu ali koliko mi je poznato jedino na z370 se i moze upariti konkretno 8400.
Znam ja sve to sto govoris, znam da intel daje nesto vise fps-a kod gaminga a komp bi uglavnom zbog toga i koristio medjutim koristim ga i u druge svrhe gdje ryzen dolazi do izrazaja. Dakle komp mi treba za razne svrhe. A gaming mi je takodjer bitan medjutim s 1080 sve ce ici bez problema, a narocito ako kupim 2k monior gdje ryzen daje bolje performanse od intela. Ustvari, intel je od ryzena bolji u 720 i 1080p gamingu medjutim nisam ja lik kojem je 10 ili ponegdje 20 fps toliko bitno kad ce svaka igra ici debelo preko 60 fps s gtx 1080 pa bio i5 ili R5 cpu.

A monitor? Ne bih isao ispod 27", to je ono sto znam. Nisam kompetitivan u igrama iako volim mp poigrati a i fps igre su mi najdraze. Ono sto mislim da necu u buducnosti raditi je graficki dizajn tako da mi ne treba takav monitor vec vise neki gamingu prilagodjen. Ja mislim da cu imati 700, mozda i nesto vise novca u tu svrhu. Ali za 700 ne mozes dobiti 2k monitor s 144hz refresh rate-om.

I na kraju, nije vrijeme za kupovinu kompa medjutim za mene jeste jer sad sam u prilici. Mi se svi nadamo da ce cijene ici dole ali odgovor proizvodjaca grafickih nije adekvatan, tj nisu napravili grafiku za minere vec se amd dosjetio da izbaci APU te na taj nacin ipak omoguci budget gaming. Nema naznaka da ce se tu sta uskoro promijeniti, a pogotovo RAM, dok god galax S i njemu slicni budu izlazili na godisnjem nivou s kolicinemo rama vecom od 80% PC-a....zato kupujem sad kad mogu, a za dobar PC ti uvijek treba preko 2000 KM

Izvinjavam se na dugom postu, krene me pisanje jbg :D
avaks

#7470 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Trenutno samo Z i skupe su ko suho zlato. Zato velim da se sačeka malo, nova generacija AMDa izlazi pa možda i tu šta bude zanimljivo.
A valjda i za intel izbace ubrzo H i B matične koje podržavaju 8 generaciju pa ti to napravi neku razliku jbg...

Ako je stani pani, kupuj Ryzen jer se nećeš pokajati sigurno.
Ima kolega Febo R5 1600 (ovdje sa foruma) pa ga ispituj šta te interesuje vala, prešao sa veoma dobre i5 6600 i nije se pokajao.
_Astra_

#7471 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by _Astra_ »

Slucajno obratih paznju na imtec-ovu i plus-ovu ponudu grafickih.,... cijene su otisle za +500km na gore za 1080 model u odnosu na prije mjesec dana... :skoljka:
Adrian1946

#7472 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Adrian1946 »

boogy wrote:next.ba je sasvim normalna radnja kao i ostale u Sarajevu. Tu sam - unazad godinama, uzeo do sada bruku robe, što kući, što za firmu, sve uredno, račun, garancija, sevis.

Također na ulazu u Merkator u N. Sarajevu je otvoren Genelec (genelec.ba). I kod njih se može naći finih stvari.
Pitao sam u radnji, sve što ima na webu, može se naručiti da dođe u radnju.
A zbog cega su im oni kompjuteri bez napojnog kabla tolko jeftini? da li imaju još neku falinku, osim tog napojnog kabla?
mehoxy

#7473 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mehoxy »

.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 10:46, edited 1 time in total.
Averus

#7474 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Ne mogu sad da se sjetim, ali jedan od AIB partnera je počeo izdavati kartice na kojima piše da nisu namijenjene za rudarenje...

Kako? Ne znam, ali eto postoji nada da će stati u kraj i tome...
DaShip

#7475 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DaShip »

_Astra_ wrote:Slucajno obratih paznju na imtec-ovu i plus-ovu ponudu grafickih.,... cijene su otisle za +500km na gore za 1080 model u odnosu na prije mjesec dana... :skoljka:
Cijene im nikada nisu niti bile pristojne, i kad nije bilo ovog ludila rx 470 koštao skoro kao rx 480 (i to vjerovatno od 8 GB).

Neko je pitao koje napajanje da kupi za 200 KM, prije pola godine kada sam gledao to je bio nepopunjen rang, onoliko koliko si imao viška za jeftinije napajanje toliko si bio u manjku za kvalitetnije napajanje.Corsair rm-x (rm550x) je jedno od najboljih napajanja u tom cjenovnom rangu (oko 225 KM).U tom rangu je i FSP Hydro G (doduše nisam 100% upoznat sa njim, znam da je dobilo dobre kritike).
Post Reply