juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
spreca

#7451 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

dragma wrote:
spreca wrote:Mi smo negdje 70 kupili Philips Leonardo....
Čuj Philips pored domaćih brendova (Iskra, Rade Končar, itd...). :shock:

Dobro je pa te nisu iz partije izbacili. Ili poslali u radni logor... :lol:
gospoda nikad nije bila u Partiji :oops: :lol: .....i to je inace bio prvi TV u mom malom selu gdje se navece svi skupimo i gledamo :lol:
salik79

#7452 Re: juga 1950.-1990.

Post by salik79 »

spreca wrote:
dragma wrote:
spreca wrote:Mi smo negdje 70 kupili Philips Leonardo....
Čuj Philips pored domaćih brendova (Iskra, Rade Končar, itd...). :shock:

gospoda nikad nije bila u Partiji :oops: :lol: .....i to je inace bio prvi TV u mom malom selu gdje se navece svi skupimo i gledamo :lol:
Kod mene (mojih) je bio Löwe Opta, kod jednog djeda Phillips, a kod drugog Grundig. Ovo je bilo da nam ne mogu uci u trag :lol:
spreca

#7453 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

salik79 wrote:
Kod mene (mojih) je bio Löwe Opta, kod jednog djeda Phillips, a kod drugog Grundig. Ovo je bilo da nam ne mogu uci u trag :lol:
:thumbup: :lol: :lol:
salik79

#7454 Re: juga 1950.-1990.

Post by salik79 »

:mrgreen:
Ommadawn

#7455 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Loewe Opta :) Lijepi televizori.
Moj dido imao Ei Niš od 1965 do 1991-e kad je više dao sve od sebe. Ja i rođak ga rastavili u dijelove, znam da su većina komponenata bili iz češke Tesle.
Connaisseur Karlin

#7456 Re: juga 1950.-1990.

Post by Connaisseur Karlin »

spreca wrote:
dragma wrote: Čuj Philips pored domaćih brendova (Iskra, Rade Končar, itd...). :shock:

Spreca, priznaj, to si sve prosvervocao na letovima u JAT :D :lol:

kod mene spaski TV, engleski miksr, holandski rzac za pomfrit , svapsko auto, ih ima toga jos :D ne nije iz sverc komerca :-D
spreca

#7457 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Connaisseur Karlin wrote:
spreca wrote:
dragma wrote: Čuj Philips pored domaćih brendova (Iskra, Rade Končar, itd...). :shock:

kod mene spaski TV, engleski miksr, holandski rzac za pomfrit , svapsko auto, ih ima toga jos :D ne nije iz sverc komerca :-D
Nisam sverco :D sve je bilo posteno......u jugi je bio zakon da oni koji rade vani da su imali pravo jednom godisnje uvesti nekih stvari do neke sume bez carine..nemogu se sjetiti koja je to suma bila
uglavnomja

#7458 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

spreca wrote: Nisam sverco :D sve je bilo posteno......u jugi je bio zakon da oni koji rade vani da su imali pravo jednom godisnje uvesti nekih stvari do neke sume bez carine..nemogu se sjetiti koja je to suma bila
:thumbup:

a onda se otvorio free shop u holideju pa su mogli kupovati tamo :oops:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#7459 Re: juga 1950.-1990.

Post by sabina1 »

spreca wrote: Nisam sverco :D sve je bilo posteno......u jugi je bio zakon da oni koji rade vani da su imali pravo jednom godisnje uvesti nekih stvari do neke sume bez carine..nemogu se sjetiti koja je to suma bila
Da li se kvario ? Mnogo se ljudi osamdesetih žalilo na Philips...?
RJ57

#7460 Re: juga 1950.-1990.

Post by RJ57 »

i u skenderiji je bio jedan. dovoljno je bilo pokazati radnu dozvolu. oni je onda iskopiraju, prilože uz kopiju računa i roba bez carinskih dadžbina u ruke. jedna moja jaranica je išla na studentsku praksu preko ljeta i imala je radnu vizu na tri mjeseca, tako sam kupio svoj prvi videorekorder :)
spreca

#7461 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

sabina1 wrote:
Da li se kvario ? Mnogo se ljudi osamdesetih žalilo na Philips...?
Jednom mu je pregorila neka lampica i to je sve a radio je do posle rata .....jednom ga je sestric uzeo dok on kupi sebi jer je njegov se pokvario...neznam sta je sad snjim...ja sam ga posle rata nekad palio zbog nostalgije :-D ..htjelo se malo crno bijele slike :D ....ovaj je bi Holandske proizvodnje
Connaisseur Karlin

#7462 Re: juga 1950.-1990.

Post by Connaisseur Karlin »

spreca wrote:
spreca wrote: gospoda nikad nije bila u Partiji :oops: :lol: .....i to je inace bio prvi TV u mom malom selu gdje se navece svi skupimo i gledamo :lol:

Nisam sverco :D sve je bilo posteno......u jugi je bio zakon da oni koji rade vani da su imali pravo jednom godisnje uvesti nekih stvari do neke sume bez carine..nemogu se sjetiti koja je to suma bila
znam, ali su mnogi donosili rodbini , a zato sam podvulla JAT , jer znam da si pisao da si radio vani :D
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#7463 Re: juga 1950.-1990.

Post by sabina1 »

spreca wrote: Jednom mu je pregorila neka lampica i to je sve a radio je do posle rata .....jednom ga je sestric uzeo dok on kupi sebi jer je njegov se pokvario...neznam sta je sad snjim...ja sam ga posle rata nekad palio zbog nostalgije :-D ..htjelo se malo crno bijele slike :D ....ovaj je bi Holandske proizvodnje
piupiu

#7464 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

Ommadawn wrote:Loewe Opta :) Lijepi televizori.
Moj dido imao Ei Niš od 1965 do 1991-e kad je više dao sve od sebe. Ja i rođak ga rastavili u dijelove, znam da su većina komponenata bili iz češke Tesle.
Jooooj, Loewe Opta, 8-).

Imali mi neki stari televizor, onako cool, hippy, kutija mu bila bijele boje. Nije se nešto kod nas TV gledao, ja i danas vrlo rijetko palim televizor (osim kad imam gripu, pa gledam RTCG i Vidoja Žarkovića :D), al' eto, bio taj šminkerski te-ve, ono, on je neka stara crno-bijela krntija iz sedamdesetineke, al' kutija se slagala s nekim isto tako hippy bijelim regalom iz Slovenijalesa, i mama ga nije dala iznijet' iz kuće. :lol:

I kreće Svjetsko prvenstvo u fudbalu 1990., trebamo igrat' s Argentinom, dva-tri dana prije utakmice krepa taj bijeli TV. I šta će, kud će, kaže tata... Ovo je istorijska utakmica, sine, bi l' ti tati dala svoju štednu. :oops: :D :lol:

I mi uzmemo:

Image

...odemo u PBS prekoputa hotela Evropa, orobimo moju pionirsku štednju, tu se nešto za mene stavljalo, nekom dukat pod jastuk, nekom keš na štednu, :D, dala nana, dala tetka iz Njemačke, stavljalo se za sve petice, i tako to... i kupimo Loewe Optu za pionirski keš, bukvalno dan pred utakmicu. Sve se spremilo, instaliralo, u komšiluku euforija, sazvalo se i onih s mrežicama na glavi k'o u Nadrealistima... kad sutradan...:twisted:

I danas k'o kišna plačem kad ovo gledam, samo ne znam je l' što nismo pobijedili, ili što bez veze ostadoh bez para. :oops:

A TV još uvijek radi. :izet:
Edin H.

#7465 Re: juga 1950.-1990.

Post by Edin H. »

piupiu wrote: I kreće Svjetsko prvenstvo u fudbalu 1990., trebamo igrat' s Argentinom, dva-tri dana prije utakmice krepa taj bijeli TV. I šta će, kud će, kaže tata... Ovo je istorijska utakmica, sine, bi l' ti tati dala svoju štednu. :oops: :D :lol:
Pa sto ne kupiste TV prije utakmice sa Spanijom pa biste bili rahat? :D
piupiu

#7466 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

Ekonomsko-propagandni program :D

Last edited by piupiu on 07/02/2018 01:03, edited 1 time in total.
piupiu

#7467 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

Kaže Mlakar oko šeste minute:

"Prije rata odnos Jugoslovena i ovaca glasio je 1:1, a danas je taj omjer 3:1 u korist Jugoslovena." :lol: :lol: :lol:

Last edited by piupiu on 07/02/2018 01:11, edited 1 time in total.
piupiu

#7468 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

Edin H. wrote:
piupiu wrote: I kreće Svjetsko prvenstvo u fudbalu 1990., trebamo igrat' s Argentinom, dva-tri dana prije utakmice krepa taj bijeli TV. I šta će, kud će, kaže tata... Ovo je istorijska utakmica, sine, bi l' ti tati dala svoju štednu. :oops: :D :lol:
Pa sto ne kupiste TV prije utakmice sa Spanijom pa biste bili rahat? :D
Ta nije bila historijska. :oops: :D :lol:
Edin H.

#7469 Re: juga 1950.-1990.

Post by Edin H. »

Image
Hakiz

#7470 Re: juga 1950.-1990.

Post by Hakiz »

uglavnomja wrote:

A prije toga komisioni.
drndalo

#7471 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

Hakiz wrote:
uglavnomja wrote:

A prije toga komisioni.
Komisioni su bili vise kao zalagaonice, tj. ko fol da prodaju nesto tvoje za tebe...

Ono o cemu ti ovdje govoris je bila komisiona prodaja robe u predstavnistvima firmi. Phillips npr. kod hotela Evropa, gdje si imao osnovnu cijenu u NLG plus dio dadzbina u dinarima... Komisiona zato sto uvoznik nije morao platiti drzavi dadzbine prije nego meni proda robu...
Ommadawn

#7472 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

piupiu wrote:
Ommadawn wrote:Loewe Opta :) Lijepi televizori.
Jooooj, Loewe Opta, 8-).

Imali mi neki stari televizor, onako cool, hippy, kutija mu bila bijele boje. Nije se nešto kod nas TV gledao, ja i danas vrlo rijetko palim televizor (osim kad imam gripu, pa gledam RTCG i Vidoja Žarkovića :D), al' eto, bio taj šminkerski te-ve, ono, on je neka stara crno-bijela krntija iz sedamdesetineke, al' kutija se slagala s nekim isto tako hippy bijelim regalom iz Slovenijalesa, i mama ga nije dala iznijet' iz kuće. :lol:

I kreće Svjetsko prvenstvo u fudbalu 1990., trebamo igrat' s Argentinom, dva-tri dana prije utakmice krepa taj bijeli TV. I šta će, kud će, kaže tata... Ovo je istorijska utakmica, sine, bi l' ti tati dala svoju štednu. :oops: :D :lol:

I mi uzmemo:

Image

...odemo u PBS prekoputa hotela Evropa, orobimo moju pionirsku štednju, tu se nešto za mene stavljalo, nekom dukat pod jastuk, nekom keš na štednu, :D, dala nana, dala tetka iz Njemačke, stavljalo se za sve petice, i tako to... i kupimo Loewe Optu za pionirski keš, bukvalno dan pred utakmicu. Sve se spremilo, instaliralo, u komšiluku euforija, sazvalo se i onih s mrežicama na glavi k'o u Nadrealistima... kad sutradan...:twisted:

I danas k'o kišna plačem kad ovo gledam, samo ne znam je l' što nismo pobijedili, ili što bez veze ostadoh bez para. :oops:

Ijaaaoooo...

Moj otac nikada nije bio tip čovjeka koji fanatično prati fudbal i nikad nije sjedio ispred TV-a sa mezetlucima i pratio utakmice. Ne znam ni za koji je tim navijao ali znao sam da “ne diraj mi u Želju i dobri smo” je važilo.
Al’ onomad bome bilo je belaja... što bi rek’o Balaš.
Utakmica Argentina - Jugoslavija, SP1990, ljetno doba, mi sutradan trebamo na more a starci ko na iglama ispred Tv-a . Izađoh na balkon, pogledam, nijednog čovjeka na ulici kad čujem iz stana starog, gotovo bolnim krikom urla “Ma udri je, udarim ti mater”. Uđem da vidim šta se dešava a u sobi slijedeći prizor - stari izvukao iz regala TV (Čajavec, ogroman) drži ga objema rukama i urla, mater nešto isto viče, ja ga jedva smirih.
Navodno je taj dan u BL bio slučaj čovjeka koji je izbacio svoj TV kroz prozor u čiju se istinitost ne mogu zakleti ali vjerujem da bi isto uradio moj stari da ga nismo smirili.
Danas stari prati Champions Legaue, televizor je veći ali mnogo laganiji s daljinskim koji je očito pravljen da preživi nuklearni rat jer uspijeva preživjeti očevo vježbanje slobodnog bacanja.
spreca

#7473 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

znam, ali su mnogi donosili rodbini , a zato sam podvulla JAT , jer znam da si pisao da si radio vani :D
Ja i sada donosim i pomazem rodbini i financijski i na svaki drugi nacin....mozda bi i svercao ali ja sam bio svjestan da ako me dobiju da ce to biti mnogo skuplje :lol: ...zato sam ja uvijek bio za legalizam :D
spreca

#7474 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

piupiu wrote:

Ma zbog stedne places :-) ...vidim nisi ti to jos halalila dok spomonjes jos uvijek :oops: :lol: :lol: :lol: ...salim se :kiss:
spreca

#7475 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Ommadawn wrote: Danas stari prati Champions Legaue, televizor je veći ali mnogo laganiji s daljinskim koji je očito pravljen da preživi nuklearni rat jer uspijeva preživjeti očevo vježbanje slobodnog bacanja.
:thumbup: :lol: :lol: :lol: :lol: ........vrijeme je da pocnu proizvoditi anti vndal pultove i TV...npr gumene :lol: :lol:
Locked