Ukrajina

Post Reply
daxon

#7451 Re: Ukrajina

Post by daxon »

Creasy wrote:Image

:lol:
Pokazat će im Rusi, samo dok ih nađu na karti :run:
tnnt

#7452 Re: Ukrajina

Post by tnnt »

daxon wrote: Zapad već mrzi Rusiju i to zadnjih minimum 60 godina. Zapadnjački cinizam prelazi svaku mjeru, zamisli, kada je riječ o postavljanju antiraketnog štita u Poljskoj, oni bez imalo stida, dok ih opkoljavaju, pokušavaju Rusima uvaliti priču kako je taj raketni štit zbog Irana :roll:
Ne samo da ih time žele poniziti, već im se smiju u facu, vrijeđaju njihovu inteligenciju i prave ih budalama. Sada, kada se konačno našao neko ko će im u facu reći da je dosta sa tim i da od toga nema ništa, sada se ponašaju ko uvrijeđeno dijete na tuti, ili našim, balkanskim žargonom rečeno, ponašaju se ko zadnje p*zde.
pa miješaš kruške i jabuke, jedina ne NATO zemlja u Europi koja ima nuklearne rakete je Rusija
i naravno da ih je strah tj bolje biti pripreman, zašto Rusiji smeta taj štit?
zar misle gađati nukearnim raketama Europu pa ih je strah da neće uspijeti? :lol:
AliceInChains

#7453 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

daxon wrote:
Creasy wrote:Image

:lol:
Pokazat će im Rusi, samo dok ih nađu na karti :run:
Mozda ce usput naci i Bosnu. Jos kad saznaju, da smo neutralni.... mozda pomognu Hercegovcima, da vrate Herceg Novi :mrgreen: pa tamo sankcije vise ne pikaju. :mrgreen:
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#7454 Re: Ukrajina

Post by anthraxQ »

oitija wrote:
tnnt wrote:postoji koncept islamske države u 5% muslimana tj islamskih fanatika
baš Bošnju zaboli ona stvar za tamo neku Siriju i obrnuto
Pa vidio si da u kritickom momentu Bosnjaci su se odmah okrenuli Islamu. Ili je Alija Izetbegovic bio neki sekularista? Islamska deklaracija ti zvuci nepoznato? Alija je u ratu imao podrsku velike vecine muslimana.

Tako je sa svim muslimanima svijeta. Bosnjaci su navjerovatnije cak i najsavremeniji muslimani sviejta; najblizi zapadnom nacinu zivota ali i oni su odmah prihvatili koncept Islamske nacije a ne nekog nacionalizma. Inacer nebi 99% brigada nosilo ime "muslimanksa ova, muslimanska ona"; "Gazije", "Hamze" itd.

Da je za Bosnjake bila vaznija nacija od nadnacije Islama bile bi to brigade "kralja tvrtka", "katarine kosace" itd.
to uopce nije primjer.

99% brigada nije nosilo ta imena, ali da je medju onim koje su nosile to prepoznatljivo sto govoris, jeste.

bosnjaci religijski pripadaju islamskoj civilizaciji i logicno da ce biti takva imena jer je vecina bosnjaka barem potekla, ako ne i sama u tome, iz islamske tradicije i religije.

koliko znam samo nekoliko je bilo tih muslimanskih, velika manjina. Hamze Gazije i sl... to ne mora znaciti da tu postoji neki vjerski fanatizam.

hamze i gazije su dio brigade 505. buzimske. tako se zvala brigada...
oitija

#7455 Re: Ukrajina

Post by oitija »

To sto ti pricas su bajke. Bosnjaci kao i svi drugi muslimanski narodi podrzavaju Islamski koncept nadnacije koji nas uci da je Islam iznad nacije. Takvo nesto slicno krscani nemaju. To ti je neko osnovno obrazovanje. Kod muslimana je Islam osnovni identitet. Kod krscana je osnovni identitet nacionalna ideologija.

Tako su vojnici "poginuli na allahovom putu" i oni su poznati kao "sehidi"". To znaci da su dali zivote za Islam a ne za neku nacionalnu ideologiju. Isto je i sa Turcima. I danas Turski vojnici koji poginu postaju sehidi a ne poginuli borci. Oni su znaci na prvom mjestu borci za Islam. To neznaci da su oni fanatici uopste. To je jednostavno koncept koji je prisutan u svim Islamskim zemljama.

Albanci su jedini narod koji to mozda nemaju ali i oni se vracaju tome u zadnjih par godina. Kod svih drugih muslimanski naroda je Islam kao nadnacija neupitna.
jefferson

#7456 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

tnnt wrote:
daxon wrote: Zapad već mrzi Rusiju i to zadnjih minimum 60 godina. Zapadnjački cinizam prelazi svaku mjeru, zamisli, kada je riječ o postavljanju antiraketnog štita u Poljskoj, oni bez imalo stida, dok ih opkoljavaju, pokušavaju Rusima uvaliti priču kako je taj raketni štit zbog Irana :roll:
Ne samo da ih time žele poniziti, već im se smiju u facu, vrijeđaju njihovu inteligenciju i prave ih budalama. Sada, kada se konačno našao neko ko će im u facu reći da je dosta sa tim i da od toga nema ništa, sada se ponašaju ko uvrijeđeno dijete na tuti, ili našim, balkanskim žargonom rečeno, ponašaju se ko zadnje p*zde.
pa miješaš kruške i jabuke, jedina ne NATO zemlja u Europi koja ima nuklearne rakete je Rusija
zar misle gađati nukearnim raketama Europu pa ih je strah da neće uspijeti? :lol:
Rusi su tu imali pravo.
Raketni stit ponistava djelom MAD doktrinu zbog koje hladni rat nije postao nuklearni rat.
Iako raketni stit ne ponistava mogucnost Rusije da pogodi cijelu Ameriku (zemlja nije ravna nego okrugla) Rusi su se bojali da bi se ta tehnologija razvila do te mjere da bi je bilo jeftino postaviti svugdje u svijetu.
Medjutim, kada su amerikanci odustali od stita i ponudili rusima da ZAJEDNO naprave stit u turskoj i na jugu Rusije, oni su odbili.
Medjutim, sada sve to pada u vodu, i 99% je isgurno da stit ide sada.
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#7457 Re: Ukrajina

Post by anthraxQ »

Creasy wrote:
Grean wrote:
Creasy wrote:

95% stanovnika Krima glasalo za pripajanje Rusiji i ti kažeš da im ne pripada... :-)
Probaj organizovati referendum u Ceceniji pa ces vidjeti koliko oni pripadaju Rusiji.

Ne pričamo o Čečeniji nego o Krimu. :roll:
e pa u tome i jest kvaka.
Zasto se ne prica o Ceceniji? A prica se o nekom Krimu... mislim opcenito na forumu.

Ako rusi zele da budu dosljedni, pola te federacije bi se odvojilo od njih, jer su pola naroda te sadasnje federacije oni porobili, deportovali ili izbrisali potpuno vremenom.
anthraxQ

#7458 Re: Ukrajina

Post by anthraxQ »

oitija wrote:To sto ti pricas su bajke. Bosnjaci kao i svi drugi muslimanski narodi podrzavaju Islamski koncept nadnacije koji nas uci da je Islam iznad nacije. Takvo nesto slicno krscani nemaju. To ti je neko osnovno obrazovanje. Kod muslimana je Islam osnovni identitet. Kod krscana je osnovni identitet nacionalna ideologija.

Tako su vojnici "poginuli na allahovom putu" i oni su poznati kao "sehidi"". To znaci da su dali zivote za Islam a ne za neku nacionalnu ideologiju. Isto je i sa Turcima. I danas Turski vojnici koji poginu postaju sehidi a ne poginuli borci. Oni su znaci na prvom mjestu borci za Islam. To neznaci da su oni fanatici uopste. To je jednostavno koncept koji je prisutan u svim Islamskim zemljama.

Albanci su jedini narod koji to mozda nemaju ali i oni se vracaju tome u zadnjih par godina. Kod svih drugih muslimanski naroda je Islam kao nadnacija neupitna.
pa jeste kad je koncept Islama takav - nadnacionalan. krscani to imaju - ali su oni generalno odbacili krscanstvo i ovo sada je samo folklor vjeruj mi.

ali Bosnjaci u ovom ratu se nisu borili za neku Muslimaniju definitivno, to ko kaze pojma nema o ratu uopce.
iPhone4

#7459 Re: Ukrajina

Post by iPhone4 »

oitija wrote:

Muslimani u BiH su vrlo brzo prihvatili koncept Islama kao nadnacije. To je uvijek tako bilo. Da nije tako bilo danas bi se zvali Tvrtko, Ostoja a ne Muhamed, Ahmet i Alija. Pa to je valjda svakome jasno? Prva politicka opcija Bosnjaka je ona koja prepoznaje politicki Islam i koncept Islamske nadnacije. I Turci su Turci a ne muslimani. I Egipcani su Egipcani a ne muslimani. I Iranci su Iranci a ne muslimani. Znaci po imenu! Ali svi su oni na prvom mjestu muslimani. To im je nosioc identiteta. A ne neka nacionalna ideologija o svetom plemenu ili svetim kraljevima. Tako nesto Islam ne poznaje.

Ako to neshvatas onda se malo udubi. Zapad poznaje koncept nacionalnih drzava gdje je nacionalni identitet nosioc svih identiteta. Kod muslimana je Islam nadnacija i nosioc identiteta. To nije slucaj sa ekstremistima vec sa 99% muslimana.

Tako u Bosni poginuli borci nisu "poginuli na Tvrtkovom putu."" nego im fino pise da su "sehidi" to znaci da su poginuli na Allahovom putu boreci se za Islam. Turski vojnici su sehidi i cak je Attaturk uveo tu rijec u upotrebu. Tako Turska ima mjesec i zvijedu na zastavi, Iran ima isto kuranski ajet na zastavi, ITD.
koja četničko-ustaška sranja, đeli samo naučite lekciju, na škutorskom forumu ili krstarici/serbiancaffe ??
to pola zapadnih zemalja nema na zastava neki oblik krsta ???
to četnike nije blagosiljao pop u pohodu na ubijanje muslimana i pozivao na sveti krstaški rat
onaj isti krstaški pohod koji su dva posljednja šupka bosanska kralja poveli pod sponzorstvom pape protiv Bošnjaka heretik/bogumila, zbog čega oni i jesu PRIHVATILI islam i turke kako jedan od ovih šupaka i plače papi u jednom svom pismu kako Bošnjaic više vole turke nego kršćane !!!!
i zašto bi onda Bošnjaci muslimani imali ikakvu sjetu na Bošnjake katolike koji su nemilosrdno uz pomoć mađara, pape, hrvata, srba koga već ne, vijekovima vodili krstaške pohode protiv Bošnjaka heretika/bogumila u nastojanju da unište kako sam narod tako i samostalnost Bosne kao države??
i zašto bi išta onda Bošnjake koji su prešli na islam vezalo za taj period, pa i sama imena tadašnjih vladara, iako Tvrtko nije bio takav šupak kao posljednja dva Tomaš i Tomašević, ali pamti se predislamski period po tom zlu koju su nanijeli ovi šupci u nemilosrdnom krstaškom pohodu protiv Bošnjaka bogumila koji je ostavio takav pečat da se spominjao i u tursko vrijeme, 100 njak godina kasnije
u defteru iz 1528. i 1540/42 u kojoj stoji da je «prokleti kralj» Babino brdo u selu Orahovica ODUZEO «krstjanima» da bi ga dao stanovnicima sela.Ako bi «krstjani» bili propadnici ortodoksne crkve, onda je pitanje zašto bi kršćanima kao takvima bilo ODUZIMANO zemljište i davano seljacima, takođe krščanima ?
anthraxQ

#7460 Re: Ukrajina

Post by anthraxQ »

iPhone4 wrote:
oitija wrote:

Muslimani u BiH su vrlo brzo prihvatili koncept Islama kao nadnacije. To je uvijek tako bilo. Da nije tako bilo danas bi se zvali Tvrtko, Ostoja a ne Muhamed, Ahmet i Alija. Pa to je valjda svakome jasno? Prva politicka opcija Bosnjaka je ona koja prepoznaje politicki Islam i koncept Islamske nadnacije. I Turci su Turci a ne muslimani. I Egipcani su Egipcani a ne muslimani. I Iranci su Iranci a ne muslimani. Znaci po imenu! Ali svi su oni na prvom mjestu muslimani. To im je nosioc identiteta. A ne neka nacionalna ideologija o svetom plemenu ili svetim kraljevima. Tako nesto Islam ne poznaje.

Ako to neshvatas onda se malo udubi. Zapad poznaje koncept nacionalnih drzava gdje je nacionalni identitet nosioc svih identiteta. Kod muslimana je Islam nadnacija i nosioc identiteta. To nije slucaj sa ekstremistima vec sa 99% muslimana.

Tako u Bosni poginuli borci nisu "poginuli na Tvrtkovom putu."" nego im fino pise da su "sehidi" to znaci da su poginuli na Allahovom putu boreci se za Islam. Turski vojnici su sehidi i cak je Attaturk uveo tu rijec u upotrebu. Tako Turska ima mjesec i zvijedu na zastavi, Iran ima isto kuranski ajet na zastavi, ITD.
koja četničko-ustaška sranja, đeli samo naučite lekciju, na škutorskom forumu ili krstarici/serbiancaffe ??
to četnike nije blagosiljao pop u pohodu na ubijanje muslimana i pozivao na sveti krstaški rat
onaj isti krstaški pohod koji su dva posljednja šupka bosanska kralja poveli pod sponzorstvom pape protiv Bošnjaka heretik/bogumila, zbog čega oni i jesu PRIHVATILI islam i turke kako jedan od ovih šupaka i plače papi u jednom svom pismu kako Bošnjaic više vole turke nego kršćane !!!!
i zašto bi onda Bošnjaci muslimani imali ikakvu sjetu na Bošnjake katolike koji su nemilosrdno uz pomoć mađara, pape, hrvata, srba koga već ne, vijekovima vodili krstaške pohode protiv Bošnjaka heretika/bogumila u nastojanju da unište kako sam narod tako i samostalnost Bosne kao države??
i zašto bi išta onda Bošnjake koji su prešli na islam vezalo za taj period, pa i sama imena tadašnjih vladara, iako Tvrtko nije bio takav šupak kao posljednja dva Tomaš i Tomašević, ali pamti se predislamski period po tom zlu koju su nanijeli ovi šupci u nemilosrdnom krstaškom pohodu protiv Bošnjaka bogumila koji je ostavio takav pečat da se spominjao i u tursko vrijeme, 100 njak godina kasnije
u defteru iz 1528. i 1540/42 u kojoj stoji da je «prokleti kralj» Babino brdo u selu Orahovica ODUZEO «krstjanima» da bi ga dao stanovnicima sela.Ako bi «krstjani» bili propadnici ortodoksne crkve, onda je pitanje zašto bi kršćanima kao takvima bilo ODUZIMANO zemljište i davano seljacima, takođe krščanima ?

ljudi, ima li kakav nacin da ja ne vidim postove ovog bisera?

:)
oitija

#7461 Re: Ukrajina

Post by oitija »

iPhone4 wrote:

To sto ti pises nema veze sa mojim postom. Jeste istina da su popovi blagoslovili srpski vojnike pred ubijanje Bosnjaka ali to neznaci da srbi imaju neku nadnaciju pravoslavlja. Oni su na prvom mjestu srbi i zaludjeni su nekim mitovima i nacionalnom ideologijom. Oni u principu nemaju vjere vec im vjera sluzi kao neki ukras bez zadrzaja. Vjera im sluzi da im uljepsa nacionalnu ideologiju.
Pa to ti i kazem. Bosnjacima netreba nacionalna ideolgoija jer za sve muslimanske narode je Islam iznad nacije. Mi se u potpunosti slazemo.
zilog

#7462 Re: Ukrajina

Post by zilog »

daxon wrote:Realno, Rusi dominiraju i gospodare svemirom.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
A GLONASS se raspao i nema globalnu pokrivenost, iako je Putin obecao do 2009.
Corto Maltese

#7463 Re: Ukrajina

Post by Corto Maltese »

anthraxQ wrote:
iPhone4 wrote:
oitija wrote:

ljudi, ima li kakav nacin da ja ne vidim postove ovog bisera?

:)
Odeš na njegov profil i klikneš na "Add Foe"
Jedini je problem što ćeš vidjeti šta piše ako ga drugi budu citirali.
iPhone4

#7464 Re: Ukrajina

Post by iPhone4 »

oitija wrote:
iPhone4 wrote:
oitija wrote:

To sto ti pises nema veze sa mojim postom. Jeste istina da su popovi blagoslovili srpski vojnike pred ubijanje Bosnjaka ali to neznaci da srbi imaju neku nadnaciju pravoslavlja. Oni su na prvom mjestu srbi i zaludjeni su nekim mitovima i nacionalnom ideologijom. Oni u principu nemaju vjere vec im vjera sluzi kao neki ukras bez zadrzaja. Vjera im sluzi da im uljepsa nacionalnu ideologiju.
Pa to ti i kazem. Bosnjacima netreba nacionalna ideolgoija jer za sve muslimanske narode je Islam iznad nacije. Mi se u potpunosti slazemo.
ništa ti ne kažeš, ti samo guslaš
islam je samo bio nužno zlo Bošnjacima hereticima da ne budu pogromljeni u krstaškom pohodu dva posljednja šupka kralja, jer su prešli pod zašititu turaka, konačno i trajno po osvajanju Bosne, a uslov je bio i prelazak na islam,jednostavno su Bošnjaci heretici bili prinuđeni znači da bi uopšte opstali da pređu pod tursku zaštitu što je dakle podrazumjevalo i prihvatanje nove vjere, čak šta više prelazak je bio i više nego dobrovoljan, što je sve rezultiralo da je već za nekih 100 godina vladavine turaka već 73% Bošnjaka bilo islamske vjere, dok je na primjer u srpskim sandžacima (Kruševac, Smederevo,Vučitrn, Prizren) u isto vrijeme prelazak srba bio tek simboličan, 5-6 % srba je bilo prihvatilo islam
dakle historijske okolnosti su dovele do prihvatanja islama od strane Bošnjaka, nije to nikakva islamska nadnacija
današnja jača izraženost uticaja vjere je samo posljedica nekog domino efekta i "inata" srbima i hrvatima koji su prvi počeli da se religijski ističu u svom nacionalnom identitetu
pa najveći broj ateista je bio kod Bošnjaka, vjerujem i dan danas, vidjećemo popis
tako da tvoja propaganda ne pije vode
Jedaj

#7465 Re: Ukrajina

Post by Jedaj »

oitija wrote:To sto ti pricas su bajke. Bosnjaci kao i svi drugi muslimanski narodi podrzavaju Islamski koncept nadnacije koji nas uci da je Islam iznad nacije. Takvo nesto slicno krscani nemaju. To ti je neko osnovno obrazovanje. Kod muslimana je Islam osnovni identitet. Kod krscana je osnovni identitet nacionalna ideologija.

Na veliku zalost ovo je tacno. Zato Albanci imaju dvije drzave a Bosnjaci ce uskoro izgubiti I ovu jednu. Ali to nije najgore! Najgore je GLUPOST POVEZANA SA SADOMAZOHIZMOM, a onda ne stradaju samo ovakve budaletine, vec I njihva djeca, unuci I td. Ima ona izreka: Kad Bog hoce nekoga da kazni onda mu oduzme prvo pamet pa onda sve ostalo. To se nazalost desava sa Bosnjacima, novim Ciganima Evrope, jer ce iskljucivo zbog svoje gluposti to I postati.
oitija

#7466 Re: Ukrajina

Post by oitija »

Ma ko ti prica o historijskim okolnostima i o jebenim bogumilima i srednjem vijeku? O cemu ti pricas? Kakav si ti degen? Ja ti pricam jedno a ti mi objasnjavas zasto si musliman i trazis razloge u hereticima i bogomilima. Jesili ti retardiran ili sta?

Ja ti kazem da za SVE muslimanske narode (osim mozda albanaca iz albanije) Islam funkcionise kao nadnacija. To znaci; cak i da je tvrtko tu koracao prije 5000 godina i ostavio iza sebe 50000000000000000 hiljada povelja o svetom bosnjackom narodu koji je najstariji na svijetu i TADA bi islam bio number one. Shvatasli sada?

Eno vidi Irance; oni su porijeklom skoro svi Perzi, vjerovatno sa kinezima najstariji narod na svijetu. Imali su carstvo nezavisno prije 4000 godina i nikada nisu bili okupirani. Imaju autentican jezik, autenticno perzijsko pismo, imaju sve zivo ali oni su na prvom mjestu muslimani a sve drugo je nebitno i podredjeno islamu.. To je cak bilo tako manje vise za vrijeme Shaha.

To je znaci nesto sto zapadni svijet ne poznaje jer zapadni svijet je u velikoj mjeri sekulariziran a kamoli da postoji nesto poput krscanske nadnacije.
iPhone4

#7467 Re: Ukrajina

Post by iPhone4 »

oitija wrote:Ma ko ti prica o historijskim okolnostima i o jebenim bogumilima i srednjem vijeku? O cemu ti pricas? Kakav si ti degen? Ja ti pricam jedno a ti mi objasnjavas zasto si musliman i trazis razloge u hereticima i bogomilima. Jesili ti retardiran ili sta?
.
jebo ti degen mater retardiranu
kretenu sjebani moraš znati historijske okolnosti debilčino koji su doveli do tog prihvatanja islama od strane Bošnjaka
upravo idiotčino, da bi shvatio glupost koju dole stalno ponavljaš o nekom islamu kao nadnaciji, jednostavno kod Bošnjaka islam nije ono što je kod naroda gdje je nastao i gdje je izvoran, a to su azijski narodi
Ja ti kazem da za SVE muslimanske narode (osim mozda albanaca iz albanije) Islam funkcionise kao nadnacija. To znaci; cak i da je tvrtko tu koracao prije 5000 godina i ostavio iza sebe 50000000000000000 hiljada povelja o svetom bosnjackom narodu koji je najstariji na svijetu i TADA bi islam bio number one. Shvatasli sada?

Eno vidi Irance; oni su porijeklom skoro svi Perzi, vjerovatno sa kinezima najstariji narod na svijetu. Imali su carstvo nezavisno prije 4000 godina i nikada nisu bili okupirani. Imaju autentican jezik, autenticno perzijsko pismo, imaju sve zivo ali oni su na prvom mjestu muslimani a sve drugo je nebitno i podredjeno islamu.. To je cak bilo tako manje vise za vrijeme Shaha.

To je znaci nesto sto zapadni svijet ne poznaje jer zapadni svijet je u velikoj mjeri sekulariziran a kamoli da postoji nesto poput krscanske nadnacije.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#7468 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

jefferson wrote:
tnnt wrote:
Rusi su tu imali pravo.
Raketni stit ponistava djelom MAD doktrinu zbog koje hladni rat nije postao nuklearni rat.
Iako raketni stit ne ponistava mogucnost Rusije da pogodi cijelu Ameriku (zemlja nije ravna nego okrugla) Rusi su se bojali da bi se ta tehnologija razvila do te mjere da bi je bilo jeftino postaviti svugdje u svijetu.
Medjutim, kada su amerikanci odustali od stita i ponudili rusima da ZAJEDNO naprave stit u turskoj i na jugu Rusije, oni su odbili.
Medjutim, sada sve to pada u vodu, i 99% je isgurno da stit ide sada.
Moze li izvor za BOLD dio i na cemu baziras tezu da ce USA promjeniti strategiju oko stita kada je Obama jasno rekao da se od iste odustaje jer je utvrdjeno da Iranske rakete dugog dometa ne predstavljaju opasnost? Obama je ovom izjavom ostao dosljedan USA tvrdnjama da stit sluzi za zastitu od Irana. U stvarnosti, mislim da su testirali Rusku odlucnost i da su se povukli. Ako je ranije izgovor bio Iran, sta ce sada biti izgovor za obnvaljanje ovog programa i nece li to dokazati da su USA lagale oko stvarnih namjera i razloga za stit?
oitija

#7469 Re: Ukrajina

Post by oitija »

Jeste kod muslimana je islam isti kao i kod turaka, iranaca itd. Istu poziciju ima u ondnosu na naciju. Dakle nacionalne ideologije Bosnjaci nemaju i Islam je nosioc identiteta. Da to nije tako danas bi se barem 50% ljudi nazivalo Kulin, Tvrtko, Bogomila itd.

Bosnjo... jesili to ti? Postare? :D
iPhone4

#7470 Re: Ukrajina

Post by iPhone4 »

oitija wrote:Jeste kod muslimana je islam isti kao i kod turaka, iranaca itd. Istu poziciju ima u ondnosu na naciju. Dakle nacionalne ideologije Bosnjaci nemaju i Islam je nosioc identiteta. Da to nije tako danas bi se barem 50% ljudi nazivalo Kulin, Tvrtko, Bogomila itd.

Bosnjo... jesili to ti? Postare? :D
o retardu jedan islam podrazumjeva promjenu imena I DAN DANAS a kamoli u srednjem vjeku
ni današnji albanci ne nose predislamska imena nego Enver, Naser....jednako kao i Bošnjaci ili turci ali ih razlikuju PREZIMENA, koja se kod Bošnjaka imaju nastavak -ić i jasno ih razlikuju i od albanaca ili turaka ili arapa, čak i da imaju ista imena, pa je iz aviona jasno ko je ko kad vidi imena i prezimena
Naser Keljmendi
Naser Orić
Naser Kurcoglu

dakle, blentove Bošnjaci imaju vezivnu nit sa srednjoevjkeovnim identitetom ne preko imena, nego PREKO PREZIMENA
Last edited by iPhone4 on 22/03/2014 17:13, edited 1 time in total.
zilog

#7471 Re: Ukrajina

Post by zilog »

UnscarD wrote:Ako je ranije izgovor bio Iran, sta ce sada biti izgovor za obnvaljanje ovog programa i nece li to dokazati da su USA lagale oko stvarnih namjera i razloga za stit?
Stit ide 99% i razlog ce biti Rusija.
Putin ce prihvatiti trku u naoruzanju i poceti trositi pare od gasa i nafte.
Socijalni nemiri destabilizuju Putina i nestade kepeca koji se htio qurciti.
Rusija se vraca u ulogu sigurnog skladista nuklearnog oruzja i solidnog ekonomskog partnera.
Rusofoli, po forumu, cmizdre o pokvarenom zapadu.
oitija

#7472 Re: Ukrajina

Post by oitija »

Pa upravo i ja to govorim. Islam ne dozvoljava jak nacionalni identitet i zato postoji Islamska nadnacija. I ja sam sretan zbog toga. Sta ti sada pjenis ovdje o bogomilima i nekoj historiji? Sa cim se ti neslaz
daxon

#7473 Re: Ukrajina

Post by daxon »

zilog wrote:Putin ce prihvatiti trku u naoruzanju i poceti trositi pare od gasa i nafte.
A onda je svizac... uradio šta?
zilog

#7474 Re: Ukrajina

Post by zilog »

daxon wrote:
zilog wrote:Putin ce prihvatiti trku u naoruzanju i poceti trositi pare od gasa i nafte.
A onda je svizac... uradio šta?
Vidio svoju sjenu, sto znaci da:
Rusofoli, po forumu, cmizdre o pokvarenom zapadu.
wyoming

#7475 Re: Ukrajina

Post by wyoming »

pa u egiptu se desila revolucija protiv islamisticke vlasti zar nije? takođe su sadam, gadafi, mubarak i asad gradili poprilično sekularnu drzavu. znas li takođe da je afganistan bio sekularna, zapravo najnaprednija (meni je naprednost prije svega ideološka kategorija a ne kvalitet infrastrukture nivo konkurentnosti i sl.) drzava u regionu gdje su komunisti samostalno osvojili vlast prije invazije sovjetskog saveza? zatim iran prije islamske revolucije je također naginjao ka sekularnoj drzavi. ako odes u tiranu vidices da u milionskom gradu ima svega 2, 3 dzamije u koje niko ne ide a svinjetina je standard u svakom sendvicu, na pizzi, u resoranu itd bas kao da si npr u bugarskoj.

ovo sto ti pricas cini se intutitivno i logicno. cini se evidentno. međutim, to je vrlo povrsna analiza i 100% proistekla iz americke neoliberalne ideoloske kuhinje. razlog zasto se u islamskom svijetu vecina okrece (ili blizu vecine kao egipat - ali cini se da je vecina u egiptu ipak politicki sekularna, zar ne?) je cinjenica da je lijeva emancipatorska i prosocijalisticka ideja porazena pa se sirotinja i eksploatisani okrecu vjerskim politickim pokretima. lijeva ideja porazena je djelimicno aktivnom ucescem amerikanaca u afere tog dijela svijeta kada su npr. finansirali mudzahedine da se bore protiv rusa i komunista, a dijelom i zbog same lijeve internacionale koja nije znala da se snađe i ponudi nesto drugacije u okolnostima sloma socijalizma 20og vijeka (ovo vrijedi i za evropu - danas vecina zemalja ima 2 stranke - klasicnu neoliberalnu i desnu profasisticku, klerikalnu. autenticna ljevica cii je cilj ekonomsko reprogramiranje sistema ima neznatnu podrsku. i kod nas i u svijetu "lijevim" se smatra neko je protiv fasizma. kod nas mozes biti zadrti neoliberal ali ako kazes da si navijao za partizane u ww2 ti si ljevicar. sto je apsurdno.

politika identiteta, ideologija kulturizacije politike krz fraze tipa "multikulturalizam", "suzivot", "toleranicja" i slicne prazne price i ublehe su proistekle iz ideje da se izbaci ekonomija, klasna razlika i emancipacija iz politicke sfere i cijela paradigma prebaci samo na prava gejeva, zena, debelih, invalida, manjina, nacija, i raznorazih pletora mogucih identiteta. ekonomija je volsebno ostavljena tzv. "ekspertima" (koji su tu da rijese probleme elite) koji planiraju i izvrsavaju ekonomsku politiku nezavisno od demokratskog procesa osim u minornim slucajevima tipa lokalnog upravljanja budzetom za smece ili javnu rasvjetu. martin luter king u svojoj borbi za ravnopravnost nikada nije izustio rijeci "tolerancija"ili "multikultura". njegova ideja nije bila da bijelci "tolerisu" crnce vec da se jednakost obezbjedi izmjenom zakona tako da i crnci mogu da ostvare ekonomsku emancipaciju. naravno, sve je to potisnuto u propagandi o martinu luteru kingu.

dakle, nije uopste izenađenje da smo mi u bivsoj jugoslaviji glasali za nacionalne stranke na prvim izborima od uvođenja parlamentarne demokratije. ali nije iznenađenje ne zato (kako vecina misli i sto amerikanci u svojoj analizi uvijek naglasavaju ili ako ne naglasavaju onda impliciraju) visevijekovna mrznja između naroda i nacionalisticki antagonizmi, vec upravo ova neoliberalna politika identiteta koja na papiru manifestuje kao poziv na civilizovani suzivat a zapravo indirektno naglasava razlike među ljudima i politicki ih institucionalizira. tolerancija je tako sinonim za, sto se na engleskom kaze harrasment tj. tolerisem te, podnosim te ali ostani dalje od mene jer si drugaciji, multikultura je sinonim za sukob civilizacija i prakticno neoliberalna ideologija predstavlja samo drugu stranu medalje fasizma. jedan od trikova ove ideologije koji dosta ljudi obrlati je retrospektivno objasnjavanje politike identiteta kroz toboze dominantnu nacionalisticku idelogiju pa se pamfleti poput "nacertanja" vade na krugovima "intelektualaca" kao toboznji dokaz visevjekovnih tendencija srpskog naroda a u stvari je pamflet izvađen iz naftalina kao sto je to mogla biti i filozofija palanke od radomira konstantinovica ali nije to argument za tunju i intelektualce iz kruga 99.

dakle, da rezimiramo. politika identiteta i slabost internacionalne ljevice dovela je do toga da danas generalno u svijetu imamo manje vise samo 2 stranke klasicnu neoliberalnu i nacionalisticko fasisticku (osim u nekim juznoamerickim enklavama ali mislim da ce se ta prica zavrsiti u suzama). ova nacionalisticko fasistica je ekvivalent islamisticke pilitike. ni vise ni manje. ali ne mozes tvrditi da nije klerikalna kad popovi u srbiji stoje iznad zakona i teslu koji je bio vegeterijanac i sigurno nereligiozna osoba, a sto pravolsavna crkva anatemise jos vremena svetog save, hoce da premjeste u crkvu.
Last edited by wyoming on 22/03/2014 17:22, edited 1 time in total.
Post Reply