Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
530i

#7426 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 530i »

Faraone wrote:Ne znam da li je ovo pogodna tema ali da ispricam svoje neugodno iskustvo od neki dan. Prije svega da kazem nisam Sarajlija, ali sam tuda ranije prolazio milion puta bez ikakvih poteskoca.

Naime spustam se niz Alipasinu i dosao sam do semafora koji granici sa Titovom, a hocu prema Skenderiji. Pali se zeleno, ja treci-cetvrti u koloni a u istoj je i autobus i svi prolazimo na zeleno. Ja ne vidim nesto previse daleko ispred sebe, ali i ne razmisljam da mi se moze desiti ono sto me snalazi u sljedecem trenutku, mene i jos par ljudi. Semafor ispod koji presijeca Obalu, odnosno nastavlja se prema Skenderiji je zapeo, i mi sa semafora iznad smo zapeli na pola Titove bukvalno, djelomicno zakrcili ulicu. Uzasan osjecaj kada se ovima sto idu Titovom upalilo zeleno, sviraju, psuju, jedva prolaze, ali opet kontam nije toliko ni do mene. Prepusten na milost i nemilost mogao me mogao udariti ko god je zelio i da budem kriv. Hajde onda kasnije dokazi da mi se desilo to sto se desilo. Uglavnom jedva sam docekao da se njima upali crveno (kao godina mi je ovo trajalo), dolje zeleno i da se maknem "na sigurno". U dvije i po godine dana mog vozackog iskustva, ovo mi je ubjedljivo najgore iskustvo u gradu koje mi se desilo. Ne znam da li je ovo sarajevska svakodnevnica, ali ako je tako, onda je zaista strasno.

Moraš gledati ispred sebe, na raskrsnicu se ne smije ući i pored zelenog svjetla ako ćeš ostati u njoj...dobro da vas niko od policije nije pokažnjavao ili neki nestrpljivi rmpalija namlatio.
holowey

#7427 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by holowey »

530i wrote:
Faraone wrote:Ne znam da li je ovo pogodna tema ali da ispricam svoje neugodno iskustvo od neki dan. Prije svega da kazem nisam Sarajlija, ali sam tuda ranije prolazio milion puta bez ikakvih poteskoca.

Naime spustam se niz Alipasinu i dosao sam do semafora koji granici sa Titovom, a hocu prema Skenderiji. Pali se zeleno, ja treci-cetvrti u koloni a u istoj je i autobus i svi prolazimo na zeleno. Ja ne vidim nesto previse daleko ispred sebe, ali i ne razmisljam da mi se moze desiti ono sto me snalazi u sljedecem trenutku, mene i jos par ljudi. Semafor ispod koji presijeca Obalu, odnosno nastavlja se prema Skenderiji je zapeo, i mi sa semafora iznad smo zapeli na pola Titove bukvalno, djelomicno zakrcili ulicu. Uzasan osjecaj kada se ovima sto idu Titovom upalilo zeleno, sviraju, psuju, jedva prolaze, ali opet kontam nije toliko ni do mene. Prepusten na milost i nemilost mogao me mogao udariti ko god je zelio i da budem kriv. Hajde onda kasnije dokazi da mi se desilo to sto se desilo. Uglavnom jedva sam docekao da se njima upali crveno (kao godina mi je ovo trajalo), dolje zeleno i da se maknem "na sigurno". U dvije i po godine dana mog vozackog iskustva, ovo mi je ubjedljivo najgore iskustvo u gradu koje mi se desilo. Ne znam da li je ovo sarajevska svakodnevnica, ali ako je tako, onda je zaista strasno.

Moraš gledati ispred sebe, na raskrsnicu se ne smije ući i pored zelenog svjetla ako ćeš ostati u njoj...dobro da vas niko od policije nije pokažnjavao ili neki nestrpljivi rmpalija namlatio.
po zakonu je tako ali u vrijeme spice nikada neces uci u raskrsnicu kad iza titove skrecu prema skenderiji... ti iz alipasine mozes plakati, ali je ulica ispred tebe stalno popunjena, pa ces ili uci u raskrsnicu pa cekati ili ce ti horski trubiti iza ledja...
naplata ulaza u centar u vrijeme spice je jedino rjesenje za ove guzve na raskrsnicama...
tempuser

#7428 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Za vrijeme spice to je manje-vise tako na svakoj raskrsnici, ali kako napisase sve je to pussy smoke za Mdvor kad se zaguzva!
The BEN10

#7429 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by The BEN10 »

tempuser wrote:Bio sam malo neprecizan, dijete u BMW-u sjedi vozacu u krilu!
Jučer žena i ja gledamo majku vozačicu sa dvoje (da, dvoje!!!) djece u krilu.
Dakle, da joj oduzmeš vozačku momentalno i podneseš par prijava: od one za izazivanje opasnosti u saobraćaju, do nemara nad djecom.
530i

#7430 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 530i »

holowey wrote: po zakonu je tako ali u vrijeme spice nikada neces uci u raskrsnicu kad iza titove skrecu prema skenderiji... ti iz alipasine mozes plakati, ali je ulica ispred tebe stalno popunjena, pa ces ili uci u raskrsnicu pa cekati ili ce ti horski trubiti iza ledja...
naplata ulaza u centar u vrijeme spice je jedino rjesenje za ove guzve na raskrsnicama...
Ma znam...najbolje je izbjegavati problematične raskrsnice, ali sad je haos, posebno sa ovom situacijom na tranzitu.
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#7431 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Leon16v »

Svako jutro oko 7,8 policija bude na raskrsnici na Skenderiji, pa ih oni zaustavljaju da ne prave čep
quarterback

#7432 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

tempuser

#7433 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

quarterback wrote:
Hmmmm, ne znam sta nas ZOBS kaze, ali u HR i SRB bi u datoj situaciji motorista bio kriv jer se primjenjuje "pravilo rajsfeslusa"!
Emir92

#7434 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Emir92 »

tempuser wrote:
quarterback wrote:
Hmmmm, ne znam sta nas ZOBS kaze, ali u HR i SRB bi u datoj situaciji motorista bio kriv jer se primjenjuje "pravilo rajsfeslusa"!
Ja koliko vidim ispred njega je bio kamion u desnoj traci pa trebao da ide motor pa ova treba :D
tempuser

#7435 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Emir92 wrote:
tempuser wrote:
quarterback wrote:
Ja koliko vidim ispred njega je bio kamion u desnoj traci pa trebao da ide motor pa ova treba :D
Tacno, zanemario sa da je kamion takodjer presao iz desne trake!
Faraone

#7436 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Faraone »

Hvala vam raja.

Ne kaze se dzaba covjek uci dok je ziv a ja sam mislio da sam vec vozac koji je bas sve skontao prosao i dozivio. Moram ja jos pure jesti sto se kaze. Pozdrav
Astrix

#7437 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Astrix »

Bezobrazluk nekad nema granica. Ja cesto sa Bistrika idem gore prema Sirokaci i prije tunela na semaforu cekam za lijevo, naravno u suprotnom smjeru je otvoren semafor i kolona ide. Ne mozes proci dok te neko ne pusti ili da prođu sva auta, a ovi seljaci od iza sviraju, ta mi logika nikad neće u glavu.

Dalje, imao sam dva slična slučaja, jedan je bio na Otoci kad sam ostao na šinama na glavnoj raskrsnici, sreća pa je samo jedan tramvaj bio naišaoj pa je bilo prostora da se malo pomjerim inače bi i tu bilo galame...

Drugi slučaj mi se desio na raskrsnici kod pozorista, Križanje Branilaca Sarajeva i Kulovića, na ćosku kod Green Man pub-a ja skrećem desno i upadam u kolonu, semafor sam prošao možda nekih dva metra i sad čekam za dalje, u međuvremenu se upalilo zeleno ovima iz pravca pozorista ali svi smo normalno nastavili kad se otvorio semafor za titovu, međutim policajac je stajao gore kod hotela bosnia i sve to vidio i mene zaustavio da mi naplati kaznu za prolazak kroz crveno, što nema nikakvog smisla realno...
direstraits0078

#7438 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by direstraits0078 »

^^^
Već je objasnio neko, u raskrsnicu se ne ulazi ako je već blokirana. U situaciji kad se ne može proći semafor, ima nepisano pravilo da u raskrsnici maksimalno stoje 2 vozila. A taj policajac očito nije uviđavan, jer da jeste, stao bi u raskrsnicu i regulisao saobraćaj. Za to vjerovatno nije osposobljen, a kaznu zna svaki naplatiti.
kloniran

#7439 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kloniran »

quarterback wrote:
gledaj kulture, svi se maknuse kad se rotacija upalila, juce ja gledam na brzoj cesti ide policija pod rotacijom i mora mazluma da pretice s desne strane jer mazlum vozi 70 lijevom :-)
Last edited by kloniran on 30/06/2016 18:12, edited 1 time in total.
mahalas505

#7440 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

quarterback wrote:
Po meni nije ovdje "pravilo rajsfeslusa", posto isprekidana linija traje sve do prestanka desne trake. Znaci obicno pravilo o prestrojavanju iz jedne u drugu traku vazi ovdje.
direstraits0078

#7441 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by direstraits0078 »

mahalas505 wrote:
quarterback wrote:
Po meni nije ovdje "pravilo rajsfeslusa", posto isprekidana linija traje sve do prestanka desne trake. Znaci obicno pravilo o prestrojavanju iz jedne u drugu traku vazi ovdje.
To zavisi od države do države.
quarterback

#7442 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

kloniran wrote:gledaj kulture, svi se maknuse kad se rotacija upalila, juce ja gledam na brzoj cesti ide policija pod rotacijom i mora mazluma da pretice s desne strane jer mazlum vozi 70 lijevom :-)
to sam i ja primjetio nakon par gledanja, samo nije to kultura nego lijepi strah :D
mahalas505

#7443 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

direstraits0078 wrote:
mahalas505 wrote:
quarterback wrote:
To zavisi od države do države.
Vjerovatno si upravu, sad pogledah malo detaljnije, u USA se malkice drugacije gleda na ovo pravilo.
kloniran

#7444 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kloniran »

quarterback wrote:
kloniran wrote:gledaj kulture, svi se maknuse kad se rotacija upalila, juce ja gledam na brzoj cesti ide policija pod rotacijom i mora mazluma da pretice s desne strane jer mazlum vozi 70 lijevom :-)
to sam i ja primjetio nakon par gledanja, samo nije to kultura nego lijepi strah :D
svejedno, lijepo je vidjeti :D
quarterback

#7445 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

kloniran wrote:
quarterback wrote:
jes vala ! :thumbup:
topcam
Vozim: uzbrdo

#7446 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by topcam »

direstraits0078 wrote:^^^
Već je objasnio neko, u raskrsnicu se ne ulazi ako je već blokirana. U situaciji kad se ne može proći semafor, ima nepisano pravilo da u raskrsnici maksimalno stoje 2 vozila. A taj policajac očito nije uviđavan, jer da jeste, stao bi u raskrsnicu i regulisao saobraćaj. Za to vjerovatno nije osposobljen, a kaznu zna svaki naplatiti.
Ulazi neko prije tebe, ti drugi, taj neocekvano stane (a moze dalje, jos ti plus i jedan iza tebe, x puta mi se to desilo).
Tek 5-to auto iza zapelo na crvenom, i onda jos da policajac iz argete izleti da naplati kaznu.

Klasicni drot :mrgreen:
topcam
Vozim: uzbrdo

#7447 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by topcam »

kloniran wrote:
quarterback wrote:

Lahko je njima, imaju se gdje sklonuti :skoljka: :run: :mrgreen:
hellhammer

#7448 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hellhammer »

tempuser wrote:
quarterback wrote:

I da se primjenjuje pravilo rajfeslusa motor nije kriv. A ne primjenjuje se jer lijeva traka se ne prekida niti spaja, desna traka nestaje i ti su duzni se prestrojavati. Rajfeslus se primjenjuje kada je velika guzva i kada je naznaceno hotizontalnom ili vertikalnom signalizacijom
kokuz_sa

#7449 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kokuz_sa »

nije ni cudo sto lude..kad slusaju nase domace pjesme

kloniran

#7450 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kloniran »

kokuz_sa wrote:nije ni cudo sto lude..kad slusaju nase domace pjesme

4:46 :-)
Post Reply