takoooo daaaa laganini, ja da sam cipovan i bez klime, hladno 3.5l do neuma
btw. jebem neum, voda prljava isto nista, bolhe na jezero otic
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Na automatskom modu radi samo brzina ventilatora, a ti sam odlucujes hoces li koristiti klimu ili ne.EFD22 wrote: ↑25/08/2023 11:29 Pa ako mu je automatska klima, a valjda u premiJumu jest, onda fino naštimaš temperaturu i ostaviš na AUTO modu, a to da li kompresor radi ili ne nije uopće tvoja stvar.
Fazon je što je bosanac pametniji od automatske klime, i u većine je kad treba hladiti temperatura na LO ili 16/18°C i onda ono štima puhalice i brzinu ventilatora, ista stvar i kad treba da grije, stavi na HI i ono usmjerava. A ne zna npr. da hladan zrak sam ide ka dole, a topao sam ka gore. Ne zna da automatika to uzima u obzir itd...
Kod mene je naštimano uvijek negdje oko 22.5°C, nekad malo više nekad malo manje, a da li u tom momentu puše toplo ili hladno ili ledeno i kojom brzinom i u kojem smjeru mi je sasvim svejedno, bitno je da se što prije postigne željena temperatura.
Na svakom koje sam imao u životu sa automatskom klimom.Optimist wrote: ↑25/08/2023 11:36Na automatskom modu radi samo brzina ventilatora, a ti sam odlucujes hoces li koristiti klimu ili ne.EFD22 wrote: ↑25/08/2023 11:29 Pa ako mu je automatska klima, a valjda u premiJumu jest, onda fino naštimaš temperaturu i ostaviš na AUTO modu, a to da li kompresor radi ili ne nije uopće tvoja stvar.
Fazon je što je bosanac pametniji od automatske klime, i u većine je kad treba hladiti temperatura na LO ili 16/18°C i onda ono štima puhalice i brzinu ventilatora, ista stvar i kad treba da grije, stavi na HI i ono usmjerava. A ne zna npr. da hladan zrak sam ide ka dole, a topao sam ka gore. Ne zna da automatika to uzima u obzir itd...
Kod mene je naštimano uvijek negdje oko 22.5°C, nekad malo više nekad malo manje, a da li u tom momentu puše toplo ili hladno ili ledeno i kojom brzinom i u kojem smjeru mi je sasvim svejedno, bitno je da se što prije postigne željena temperatura.
Tako je kod mene na svim autima.
Temperatura 21, 22, ventilator na automatski, i onda ja odlucujem kad cu i koliko koristiti klimu.
Na kojem se to autu klima sama pali i gasi?
Na svakom autu sa automatskom klimom, pa cak i sa manuelnom iole modernijom.Optimist wrote: ↑25/08/2023 11:36Na automatskom modu radi samo brzina ventilatora, a ti sam odlucujes hoces li koristiti klimu ili ne.EFD22 wrote: ↑25/08/2023 11:29 Pa ako mu je automatska klima, a valjda u premiJumu jest, onda fino naštimaš temperaturu i ostaviš na AUTO modu, a to da li kompresor radi ili ne nije uopće tvoja stvar.
Temperatura 21, 22, ventilator na automatski, i onda ja odlucujem kad cu i koliko koristiti klimu.
Ma naravno, imaš više parametara ulaznih svakako, temperatura unutrašnjosti, vanjska temperatura, i izloženost direktnoj sunčevoj svjetlosti (senzor je najčešće na tabli odmah ispod šajbe), sve se to uzima u obzir kada klima odlučuje kakav zrak će puhati i gdje će ga usmjeriti, a sve u cilju da što prije i što ravnomjernije postigne temperaturu koju si ti kao korisnik zadao.artur morgan wrote: ↑25/08/2023 12:06 Tako je. Ako je auto klima podesena recimo na 22C, a u kabini je 18C, radice grijanje
Na svim dosadasnjim automa koje sam imao i koje sam vozio kao sluzbena, nastimana klima na auto regulise samo brzinu ventilatora i sama odlucuje da li ce grijati ili hladiti, ovisno od vanjske temperature.EFD22 wrote: ↑25/08/2023 11:41Na svakom koje sam imao u životu sa automatskom klimom.Optimist wrote: ↑25/08/2023 11:36
Na automatskom modu radi samo brzina ventilatora, a ti sam odlucujes hoces li koristiti klimu ili ne.
Mazda 6, Volvo S60, Ford Mondeo...
Znači ja naštimam 22°C i kliknem Auto.
Ima i tipka AC, pored koje svijetli lampica kada je kompresor upaljen. Ja je nikad u životu nisam stisnuo. Samo temperaturu podešavam, a i to ne diram skoro nikako.
U Mondeu zimi npr. uvijek gasi kompresor ispod -5°C, i nekad se zna desiti u prelaznom periodu godine da je ugašen kompresor.
U Mazdi je u situacijama kada nije bilo potrebno hlađenje kompresorom pored AC na info-displayu bilo ECO.
Uglavnom, potpuno automatska klima kontroliše ne samo brzinu ventilatora, nego sve klapne, usmjerava zrak gdje treba i pali/gasi kompresor prema potrebi.
Uvijek bilo i bit će.
na mazdi svijetli ac vazda kad je na automatskom nacinu(radio ne radio konpresor), sve sama radi, jedino sto mjenja i gasi pali je recirkulacija zraka, jer bijeda ima i senzor za kvalitet zraka/tj.kisiskOptimist wrote: ↑25/08/2023 12:23Na svim dosadasnjim automa koje sam imao i koje sam vozio kao sluzbena, nastimana klima na auto regulise samo brzinu ventilatora i sama odlucuje da li ce grijati ili hladiti, ovisno od vanjske temperature.EFD22 wrote: ↑25/08/2023 11:41
Na svakom koje sam imao u životu sa automatskom klimom.
Mazda 6, Volvo S60, Ford Mondeo...
Znači ja naštimam 22°C i kliknem Auto.
Ima i tipka AC, pored koje svijetli lampica kada je kompresor upaljen. Ja je nikad u životu nisam stisnuo. Samo temperaturu podešavam, a i to ne diram skoro nikako.
U Mondeu zimi npr. uvijek gasi kompresor ispod -5°C, i nekad se zna desiti u prelaznom periodu godine da je ugašen kompresor.
U Mazdi je u situacijama kada nije bilo potrebno hlađenje kompresorom pored AC na info-displayu bilo ECO.
Uglavnom, potpuno automatska klima kontroliše ne samo brzinu ventilatora, nego sve klapne, usmjerava zrak gdje treba i pali/gasi kompresor prema potrebi.
Uvijek bilo i bit će.
U onim prelaznim periodima proljeca i jeseni se zna desiti da ujutro grije a u toku dana hladi.
Ali ni na jednom od njih nisam upratio da tipka AC svijetli ili ne svijetli, tj da sama klima pali i gasi kompresora u Auto modu.
To ja moram da radim.
Na 206-ici sam znao gasiti kad preticem, na 90ks se osjeti, na pretjodnom se mo osjetilo ali ne puno,na ovom sad nikako ne primijetim razliku u snazi.EFD22 wrote: ↑25/08/2023 12:25 Može tipka AC svijetliti a da kompresor ne radi, kao npr kod mene u Volvu.
Bitna je postavka AUTO, i ne moraš joj se miješati u rad nikako, samo naštimaš temperaturu.
Ne znam zašto bi ti ručno gasio kompresor ako ti je ugodno u vozilu odnosno ako si naštimao željenu temperaturu?
Jedino ako ti auto nema kuveta a hoćeš preticatia i to iole modernija vozila kad stisneš gas do kraja svakako gase.