Potrosnja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#7426 Re: Potrosnja

Post by Evolution_IV »

u stocu u 6 bude 25 :lol:

takoooo daaaa laganini, ja da sam cipovan i bez klime, hladno 3.5l do neuma :-D

btw. jebem neum, voda prljava isto nista, bolhe na jezero otic :D
Rockefeller

#7427 Re: Potrosnja

Post by Rockefeller »

Ne palim je ni ja. Klima ubija.

Ko bez klime u podne na AP vozi, nije dobar nikako.
ZoomZoomKiwi

#7428 Re: Potrosnja

Post by ZoomZoomKiwi »

Pa ako mu je automatska klima, a valjda u premiJumu jest, onda fino naštimaš temperaturu i ostaviš na AUTO modu, a to da li kompresor radi ili ne nije uopće tvoja stvar.

Fazon je što je bosanac pametniji od automatske klime, i u većine je kad treba hladiti temperatura na LO ili 16/18°C i onda ono štima puhalice i brzinu ventilatora, ista stvar i kad treba da grije, stavi na HI i ono usmjerava. A ne zna npr. da hladan zrak sam ide ka dole, a topao sam ka gore. Ne zna da automatika to uzima u obzir itd...

Kod mene je naštimano uvijek negdje oko 22.5°C, nekad malo više nekad malo manje, a da li u tom momentu puše toplo ili hladno ili ledeno i kojom brzinom i u kojem smjeru mi je sasvim svejedno, bitno je da se što prije postigne željena temperatura.
Evolution_IV

#7429 Re: Potrosnja

Post by Evolution_IV »

pa ukoĆe se ljudi i nahladu navuku s klimom :lol: :run:
ZoomZoomKiwi

#7430 Re: Potrosnja

Post by ZoomZoomKiwi »

Aha, isto što i propuh ubija :lol:
Rockefeller

#7431 Re: Potrosnja

Post by Rockefeller »

Jebi ti to mene propuh vazda ubije.
Optimist

#7432 Re: Potrosnja

Post by Optimist »

EFD22 wrote: 25/08/2023 11:29 Pa ako mu je automatska klima, a valjda u premiJumu jest, onda fino naštimaš temperaturu i ostaviš na AUTO modu, a to da li kompresor radi ili ne nije uopće tvoja stvar.

Fazon je što je bosanac pametniji od automatske klime, i u većine je kad treba hladiti temperatura na LO ili 16/18°C i onda ono štima puhalice i brzinu ventilatora, ista stvar i kad treba da grije, stavi na HI i ono usmjerava. A ne zna npr. da hladan zrak sam ide ka dole, a topao sam ka gore. Ne zna da automatika to uzima u obzir itd...

Kod mene je naštimano uvijek negdje oko 22.5°C, nekad malo više nekad malo manje, a da li u tom momentu puše toplo ili hladno ili ledeno i kojom brzinom i u kojem smjeru mi je sasvim svejedno, bitno je da se što prije postigne željena temperatura.
Na automatskom modu radi samo brzina ventilatora, a ti sam odlucujes hoces li koristiti klimu ili ne.

Tako je kod mene na svim autima.
Temperatura 21, 22, ventilator na automatski, i onda ja odlucujem kad cu i koliko koristiti klimu.

Na kojem se to autu klima sama pali i gasi?
ZoomZoomKiwi

#7433 Re: Potrosnja

Post by ZoomZoomKiwi »

Optimist wrote: 25/08/2023 11:36
EFD22 wrote: 25/08/2023 11:29 Pa ako mu je automatska klima, a valjda u premiJumu jest, onda fino naštimaš temperaturu i ostaviš na AUTO modu, a to da li kompresor radi ili ne nije uopće tvoja stvar.

Na automatskom modu radi samo brzina ventilatora, a ti sam odlucujes hoces li koristiti klimu ili ne.

Temperatura 21, 22, ventilator na automatski, i onda ja odlucujem kad cu i koliko koristiti klimu.

Na svakom koje sam imao u životu sa automatskom klimom.
Mazda 6, Volvo S60, Ford Mondeo...

Znači ja naštimam 22°C i kliknem Auto.
Ima i tipka AC, pored koje svijetli lampica kada je kompresor upaljen. Ja je nikad u životu nisam stisnuo. Samo temperaturu podešavam, a i to ne diram skoro nikako.

U Mondeu zimi npr. uvijek gasi kompresor ispod -5°C, i nekad se zna desiti u prelaznom periodu godine da je ugašen kompresor.

U Mazdi je u situacijama kada nije bilo potrebno hlađenje kompresorom pored AC na info-displayu bilo ECO.

Uglavnom, potpuno automatska klima kontroliše ne samo brzinu ventilatora, nego sve klapne, usmjerava zrak gdje treba i pali/gasi kompresor prema potrebi.

Uvijek bilo i bit će.
basicm

#7434 Re: Potrosnja

Post by basicm »

Aha, znaci klimafobije ima i ovdje :)
Klasicno po naski…
basicm

#7435 Re: Potrosnja

Post by basicm »

Na svakom autu sa automatskom klimom, pa cak i sa manuelnom iole modernijom.
artur morgan

#7436 Re: Potrosnja

Post by artur morgan »

Tako je. Ako je auto klima podesena recimo na 22C, a u kabini je 18C, radice grijanje

Ja po oboj vrucini stimam na 24,5 C. Taman mi pogotovo ako duze vozim
ZoomZoomKiwi

#7437 Re: Potrosnja

Post by ZoomZoomKiwi »

artur morgan wrote: 25/08/2023 12:06 Tako je. Ako je auto klima podesena recimo na 22C, a u kabini je 18C, radice grijanje
Ma naravno, imaš više parametara ulaznih svakako, temperatura unutrašnjosti, vanjska temperatura, i izloženost direktnoj sunčevoj svjetlosti (senzor je najčešće na tabli odmah ispod šajbe), sve se to uzima u obzir kada klima odlučuje kakav zrak će puhati i gdje će ga usmjeriti, a sve u cilju da što prije i što ravnomjernije postigne temperaturu koju si ti kao korisnik zadao.

Naravno da to klasičnom bošnji kojem je jedina postavka Lo ili Hi ništa nije bitno.

A tek činjenica da npr. ako sam tek ušao u auto, pa je prilikom hlađenja ventilator skoro na max, ako započnem razgovor na telefon, automobil smanji ventilator za brzinu ili dvije, kako mi ne bi smetao dok razgovaram. Smrdljivi Ford to ima hej.
Optimist

#7438 Re: Potrosnja

Post by Optimist »

EFD22 wrote: 25/08/2023 11:41

Ima i tipka AC, pored koje svijetli lampica kada je kompresor upaljen. Ja je nikad u životu nisam stisnuo. Samo temperaturu podešavam, a i to ne diram skoro nikako.

U Mondeu zimi npr. uvijek gasi kompresor ispod -5°C, i nekad se zna desiti u prelaznom periodu godine da je ugašen kompresor.

U Mazdi je u situacijama kada nije bilo potrebno hlađenje kompresorom pored AC na info-displayu bilo ECO.

Uglavnom, potpuno automatska klima kontroliše ne samo brzinu ventilatora, nego sve klapne, usmjerava zrak gdje treba i pali/gasi kompresor prema potrebi.

Uvijek bilo i bit će.
Na svim dosadasnjim automa koje sam imao i koje sam vozio kao sluzbena, nastimana klima na auto regulise samo brzinu ventilatora i sama odlucuje da li ce grijati ili hladiti, ovisno od vanjske temperature.
U onim prelaznim periodima proljeca i jeseni se zna desiti da ujutro grije a u toku dana hladi.

Ali ni na jednom od njih nisam upratio da tipka AC svijetli ili ne svijetli, tj da sama klima pali i gasi kompresora u Auto modu.
To ja moram da radim.
ZoomZoomKiwi

#7439 Re: Potrosnja

Post by ZoomZoomKiwi »

Može tipka AC svijetliti a da kompresor ne radi, kao npr kod mene u Volvu.

Bitna je postavka AUTO, i ne moraš joj se miješati u rad nikako, samo naštimaš temperaturu.

Ne znam zašto bi ti ručno gasio kompresor ako ti je ugodno u vozilu odnosno ako si naštimao željenu temperaturu?

Jedino ako ti auto nema kuveta a hoćeš preticati :lol: a i to iole modernija vozila kad stisneš gas do kraja svakako gase.
nivla

#7440 Re: Potrosnja

Post by nivla »

klima mora radit ,smijesno je da samo kod nas govore da ubija i sicno sto nema veze sa zivotom, danas voziti auto bez klime je zaista pacenistvo najvece vrste, mnogo opasnije je vozit u usijanom autu nego u klimatiziranom
Ateista

#7441 Re: Potrosnja

Post by Ateista »

I meni ja fakat nidje veze kad vidim na automatskoj klimi high i low, mislim da mnogi u bosni ne kontaju uopste princip rada ternostata.

Nisam nikad testirao da li kod mene na automatskom modu gasi kompresor kad nema potrebe, vjerovatno da gasi. Ja svejedno sam gasim kad ni ne treba,a temperaturu drzim izmedju 22 i 26 uglavnom. Gasim klimu iz razloga sto osjetim da kompresor radi kad je malo toplije nego sto treba a nema potrebe, vise mi tad odgovara otvoren prozor.
Ne mislim da klima ubija kad se normalno koristi, a to znaci da se ne namjesta prevelika razlika unutrasnje i vanjske temperature. Kad su velike vrucine i 26 stepeni bude sasvim ugodno, a izaci sa 18 stepeni na 36 vani i obrnuto definitivno nije zdravo.
Evolution_IV

#7442 Re: Potrosnja

Post by Evolution_IV »

Optimist wrote: 25/08/2023 12:23
EFD22 wrote: 25/08/2023 11:41

Uvijek bilo i bit će.
Na svim dosadasnjim automa koje sam imao i koje sam vozio kao sluzbena, nastimana klima na auto regulise samo brzinu ventilatora i sama odlucuje da li ce grijati ili hladiti, ovisno od vanjske temperature.
U onim prelaznim periodima proljeca i jeseni se zna desiti da ujutro grije a u toku dana hladi.

Ali ni na jednom od njih nisam upratio da tipka AC svijetli ili ne svijetli, tj da sama klima pali i gasi kompresora u Auto modu.
To ja moram da radim.
na mazdi svijetli ac vazda kad je na automatskom nacinu(radio ne radio konpresor), sve sama radi, jedino sto mjenja i gasi pali je recirkulacija zraka, jer bijeda ima i senzor za kvalitet zraka/tj.kisisk :izet:

smece auti ako ja moram odlucivat trebal klima ili ne a ima automatsko :lol:
Last edited by Evolution_IV on 25/08/2023 12:47, edited 1 time in total.
Ateista

#7443 Re: Potrosnja

Post by Ateista »

EFD22 wrote: 25/08/2023 12:25 Može tipka AC svijetliti a da kompresor ne radi, kao npr kod mene u Volvu.

Bitna je postavka AUTO, i ne moraš joj se miješati u rad nikako, samo naštimaš temperaturu.

Ne znam zašto bi ti ručno gasio kompresor ako ti je ugodno u vozilu odnosno ako si naštimao željenu temperaturu?

Jedino ako ti auto nema kuveta a hoćeš preticati :lol: a i to iole modernija vozila kad stisneš gas do kraja svakako gase.
Na 206-ici sam znao gasiti kad preticem, na 90ks se osjeti, na pretjodnom se mo osjetilo ali ne puno,na ovom sad nikako ne primijetim razliku u snazi. :D
Gasim kompresor jer kad su temperature malo vece mi je ugodnije sa otvorenim prozorom (ako nije autoput), pa nema potrebe za istim. Cim he nalo vise vruce, palim klimu i zatvaram prozor. Nekad gasim nakon duzeg putovanja i kad je puno vruce, malo prije dolaska na destinaciju, da se organizam polako privikne i ne bude sok kad izadjem.
nivla

#7444 Re: Potrosnja

Post by nivla »

kod mene temperature uvijek na lo, nisam jos umro, nisu mi se usta iskrivila
emotivac

#7445 Re: Potrosnja

Post by emotivac »

Ja prozor samo otvaram na naplatnim kućicama, i ako me policija negdje zaustavi :lol: :lol:

Klima laganini, al' me hlaaadiiiraaa :lol: :lol: :lol: :lol:
Evolution_IV

#7446 Re: Potrosnja

Post by Evolution_IV »

:lol: :lol: :lol:
Ateista

#7447 Re: Potrosnja

Post by Ateista »

nivla wrote: 25/08/2023 12:46 kod mene temperature uvijek na lo, nisam jos umro, nisu mi se usta iskrivila
Cemu ti onda sluzi automatska klima? :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#7448 Re: Potrosnja

Post by konektovan »

Kod mene je automaCki nastimana na 2.... :mrgreen:
nivla

#7449 Re: Potrosnja

Post by nivla »

Ateista wrote: 25/08/2023 12:48
nivla wrote: 25/08/2023 12:46 kod mene temperature uvijek na lo, nisam jos umro, nisu mi se usta iskrivila
Cemu ti onda sluzi automatska klima? :D
da regulise brzinu ventilatora:)
Evolution_IV

#7450 Re: Potrosnja

Post by Evolution_IV »

:lol: :lol: :lol:
Post Reply