Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
archi_a

#7426 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Koliko ja razumijem iz dosadasnjih informacija, svaki kilometar izgradjen u BiH mora imati pokrivenu i zatvorenu finansijsku konstrukciju. BiH sama nema kapacitet da finansira izgradnju autoputa i mora podnositi molbe za odobravanje finansijskih sredstava kod evropskih, svjetskih bankarskih institucija. Neki bi željeli da se odmah zatrazi 3 milijarde i da se napadne cijela relacija i autoput zavrsi u roku od godinu ili dvije. Ko to ne bi volio. :)
Ali sta kada rata dodje na naplatu?? Nije isto da mjesecno moras izdvojiti za ratu 10 miliona i 100 miliona. Laicki kazem, nisam racunao.
ps. kako god, dobro je da ova tema postoji i da nas informisete, vi koji ste upuceniji, ali bi bilo puno bolje da budete konstruktivniji i da se ne gadjate rijecima i uvredama. Nema niko nista od toga. Svi smo manje-vise u istoj misiji, na istom putu i sa istom zeljom... Da nam svima u BiH bude ljepse i bolje. LP i nema ljutnje.
prog321

#7427 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by prog321 »

Kako god okrenes 20-km je blamaza. Sramota. Niko to ne radi.
Najmanje sto mozes uciniti je priznati da je blam. A ne propagirati kako je u redu. Jer nije.
archi_a

#7428 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Ma nije samo blam, pojede me to, ali sta, kako ? :oops:
prog321

#7429 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by prog321 »

Postavis ljude koji znaju sta i kako. Ako ne znas nikoga onda ne bi trebao biti u odgovornoj funkciji. Nadam se da ce to biraci znati prepoznati na sljedecim izborima.
archi_a

#7430 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Pa evo reci mi odmah, da ne prepoznajem. Ko je najbolji i koga treba postaviti ?
Ebote, vec 20 godina slusamo, nevalja mijenjaj , nevalja mijenjaj. S kim da zamjenis kad ti je i klupa ista ? Ko to nije bio na vlasti do sada ?
tec

#7431 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

prog321 wrote:
PS.
Cak i retardirani Dodik sa onim lopovom Stankovicem gradi 72km u 2 godine. Dok federalni palamudani objasnjavaju narodu da je ok graditi 20km godisnje, :-)
Nisam znao da je republika srpska nezavisna država.

Tih 72 km će biti gotova nakon 5 godina izgradnje. Malo se brukaš sa činjenicama. Radovi su počeli na prvoj dionici Doboj – Prnjavor u oktobru 2012 i naravno u klasičnom dodikovom stilu dva puta su svečano počeli radovi prvo kada su počeli zemljani radovi i kada je završen glavni projekat 23.05.2013 Cijena je tada skočila sa početnih 352 miliona km na 415 miliona km da bi sadašnja procjena bila oko 470 miliona km. I pored toga sto je eliminiran jedini tunel i većina mostova osim onoga preko Bosne i većina trase je kompletno u ravnici. Na drugoj dionici su tek počeli u drugoj polovici 2014 i cijena početna cijena je bila 315 miliona da bi nakon završetka glavnog projekta (prije par mjeseci) bila oko 400 miliona opet eliminacijom većine dugih mostova i jedinog tunela. Očigledno to će opet rasti.
tec

#7432 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

archi_a wrote:Pa evo reci mi odmah, da ne prepoznajem. Ko je najbolji i koga treba postaviti ?
Ebote, vec 20 godina slusamo, nevalja mijenjaj , nevalja mijenjaj. S kim da zamjenis kad ti je i klupa ista ? Ko to nije bio na vlasti do sada ?
Koja se mjenja samo je jedna bila na vlasti svo to vrijeme osim 2000 do 2002 pa onda razmisli.
archi_a

#7433 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Silajdzici, Izetbegovici, Lagumdzije, Komsici, Covici, Lijanovici, Raguzi, ovi oni.... Daj molim te, vrte se isti vec 20 godina, samo se pozicije i funkcije mijenjaju. Ja kazem, sreca je i to velika da, imamo kontrolu medjunarodnih finansijskih institucija koje svaki fening 5 x provjeravaju i prate implementaciju svakog projekta, inace bi i ovo do sada bilo sj.bano do kraja.
tec

#7434 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Ali samo je jedna stranka na vlasti svo to vrijeme.
edin_the

#7435 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by edin_the »

prog321 wrote: PS.
Cak i retardirani Dodik sa onim lopovom Stankovicem gradi 72km u 2 godine. Dok federalni palamudani objasnjavaju narodu da je ok graditi 20km godisnje, :-)
5 godina za čitav AP BL-Doboj... aj sad fino prestani da trolaš jer ti ne ide nikako
supercali

#7436 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by supercali »

Dodje bill gates i kaze evo sve pare za zavrsetak puta bez vracanja
Do kada bi se izgradio kompletan autoput Vc?
prog321

#7437 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by prog321 »

Valjda resorni ministar dostavi godišnji plan razvoja prije nego preuzme dužnost? ?
Ako mu je plan bio da gradi 20km godisnje onda nije smio dobiti ministarsku stolicu.
dreamliner

#7438 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dreamliner »

Nedavno sam vozio ovom zadnjom dionicom sto su napravili kod Zenice. malo je reci da je autoput dobar... konacno imamo i mi konja za utrku...
prog321

#7439 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by prog321 »

tec wrote:
Tih 72 km će biti gotova nakon 5 godina izgradnje. Malo se brukaš sa činjenicama. Radovi su počeli na prvoj dionici Doboj – Prnjavor u oktobru 2012 i naravno u klasičnom dodikovom stilu dva puta su svečano počeli radovi prvo kada su počeli zemljani radovi i kada je završen glavni projekat 23.05.2013 Cijena je tada skočila sa početnih 352 miliona km na 415 miliona km da bi sadašnja procjena bila oko 470 miliona km. I pored toga sto je eliminiran jedini tunel i većina mostova osim onoga preko Bosne i većina trase je kompletno u ravnici. Na drugoj dionici su tek počeli u drugoj polovici 2014 i cijena početna cijena je bila 315 miliona da bi nakon završetka glavnog projekta (prije par mjeseci) bila oko 400 miliona opet eliminacijom većine dugih mostova i jedinog tunela. Očigledno to će opet rasti.

Svecani pocetak je u Maju 2013e ali nije bilo nikakvog konkretnog rada do 2014e.
Realni pocetak radova je u 2014oj, i trebalo bi zavrsiti u 2016. To je dvije godine.
Posto osobno uzimate ove kritike vjerujem da ste direktno povezani sa tom inkompetencijom od 20 km,?. :lol:
Sta ces, cak i Dodo sa rukama u svim dzepovima je uspeo da bude uspjesniji od primata u Federaciji.
tec

#7440 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

prog321 wrote: Svecani pocetak je u Maju 2013e ali nije bilo nikakvog konkretnog rada do 2014e.
Realni pocetak radova je u 2014oj, i trebalo bi zavrsiti u 2016. To je dvije godine.
Posto osobno uzimate ove kritike vjerujem da ste direktno povezani sa tom inkompetencijom od 20 km,?. :lol:
Sta ces, cak i Dodo sa rukama u svim dzepovima je uspeo da bude uspjesniji od primata u Federaciji.
O čemu sada lupetaš maj 2013 rad 2014? Zavrsetak 2016? Za koju dionicu? Ako se radi 2014 1015 2016 to su tri godine ako je to nešto drugačije po tovom kalendaru onda izvini. Prva od te dvije dionice se rade od Oktobra 2012.
Kako si ti nekompetentan sa cifram onda si nekompetentan sa razumom. Zadnji put kada sam pogledao kartu ja mislim da piše da je rs dio Bosne i Hercegovine. Za banke garant je BiH tako da za njih je isto jeli se radilo u Federaciji ili Rs.
BiH 127 km izgrađenoga autoputa u Fbih 93 km u Rs 34 km u izgradnji u ovoj godini će u BiH biti 106 km od čega u Fbih 34 km dok Rs 72 km. Sljedeće dvije godine u fbih treba da počne 60 km (i zaviseći od financiranja još 16 km) dok u Rs u te dvije godine treba da počne izgradnja još 46 km. Pa ti vidi o primatima i čemu još tebe interesira.
Možda tebi još nije jasno U Fbih kreditno zaduženje za 127 km iznosi €750 miliona dok Rs za 106 km €470 miliona. U čemu je razlike u Rs se gradi većinom u ravnici. Primjera radi:
Fbih (izgrađeno i u izgradnji) je 12,9km mostova/vijadukta a u Rs (izgrađeno i u izgradnji) 3,5km mostova/vijadukta
Fbih (izgrađeno i u izgradnji) je 12,2km tunela a u Rs (izgrađeno i u izgradnji) 0,9km (866 metara) tunela

Imaš pravo uspješniji od Federacije :-) :lol:
burekodsira

#7441 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by burekodsira »

tec wrote:

BiH 127 km izgrađenoga autoputa u Fbih 93 km u Rs 34 km u izgradnji u ovoj godini će u BiH biti 106 km od čega u Fbih 34 km dok Rs 72 km. Sljedeće dvije godine u fbih treba da počne 60 km (i zaviseći od financiranja još 16 km) dok u Rs u te dvije godine treba da počne izgradnja još 46 km.
kojih 34km ce biti izgradjeno u ovoj godini u pederaciji? a kojih 72 u pcu? :mrgreen:
drug_profi

#7442 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Pricali smo skoro o putu preko svitave. Znam da nije tema ali mozda nekom bude korisno: danas prosao. Onaj najgori dio prije Hutova i Hadzibegove tvrdjave je asfaltirani i cini mi se malo i prosiren. I dalje je mimoilazenje teze ali nema vise udarnih rupa. Zbog toga sto sam ocekivao isto kao lani ovaj put mi je izgledalo prilicno udobno.
uz to primjeceni su neki radovi na onom kraku magisteale at se pravi od Neuma prema Stocu.
prog321

#7443 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by prog321 »

tec wrote:
prog321 wrote: Svecani pocetak je u Maju 2013e ali nije bilo nikakvog konkretnog rada do 2014e.
O čemu sada lupetaš maj 2013 rad 2014? Zavrsetak 2016? Za koju dionicu? Ako se radi 2014 1015 2016 to su tri godine ako je to nešto drugačije po tovom kalendaru onda izvini. Prva od te dvije dionice se rade od Oktobra 2012.
Kako si ti nekompetentan sa cifram onda si nekompetentan sa razumom. Zadnji put kada sam pogledao kartu ja mislim da piše da je rs dio Bosne i Hercegovine. Za banke garant je BiH tako da za njih je isto jeli se radilo u Federaciji ili Rs.
BiH 127 km izgrađenoga autoputa u Fbih 93 km u Rs 34 km u izgradnji u ovoj godini će u BiH biti 106 km od čega u Fbih 34 km dok Rs 72 km. Sljedeće dvije godine u fbih treba da počne 60 km (i zaviseći od financiranja još 16 km) dok u Rs u te dvije godine treba da počne izgradnja još 46 km. Pa ti vidi o primatima i čemu još tebe interesira.
Možda tebi još nije jasno U Fbih kreditno zaduženje za 127 km iznosi €750 miliona dok Rs za 106 km €470 miliona. U čemu je razlike u Rs se gradi većinom u ravnici. Primjera radi:
Fbih (izgrađeno i u izgradnji) je 12,9km mostova/vijadukta a u Rs (izgrađeno i u izgradnji) 3,5km mostova/vijadukta
Fbih (izgrađeno i u izgradnji) je 12,2km tunela a u Rs (izgrađeno i u izgradnji) 0,9km (866 metara) tunela

Imaš pravo uspješniji od Federacije :-) :lol:
Ti ocito ne citas ono sto ne zelis vidjeti.
Rekao sam da su pravi radovi poceli u 2014-oj, i ako zavrse u 2016 kao obecano to ce biti dvije godine. Elem nejse, nisu putevi u PC nikakvo mjerilo. Njih vode probisvjeti kojima fali par dasaka u glavi. I ako oni uspjevaju da u nekim segmentima pariraju sa izgradnjom autoputeva u federaciji, to samo govori koliko su i nasi ljudi na istim funkcijama nesposobni.
Prestani nas molim te nagovarati da je u redu graditi 20 km godisnje; Ispadas patetican.
burekodsira

#7444 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by burekodsira »

burekodsira wrote:
tec wrote:

BiH 127 km izgrađenoga autoputa u Fbih 93 km u Rs 34 km u izgradnji u ovoj godini će u BiH biti 106 km od čega u Fbih 34 km dok Rs 72 km. Sljedeće dvije godine u fbih treba da počne 60 km (i zaviseći od financiranja još 16 km) dok u Rs u te dvije godine treba da počne izgradnja još 46 km.
kojih 34km ce biti izgradjeno u ovoj godini u pederaciji? a kojih 72 u pcu? :mrgreen:
dodje i Ramazan a odgovora nema :D
Drvosjeca iz Dejcica

#7445 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

prog321 wrote: Ti ocito ne citas ono sto ne zelis vidjeti.
Rekao sam da su pravi radovi poceli u 2014-oj, i ako zavrse u 2016 kao obecano to ce biti dvije godine. Elem nejse, nisu putevi u PC nikakvo mjerilo. Njih vode probisvjeti kojima fali par dasaka u glavi. I ako oni uspjevaju da u nekim segmentima pariraju sa izgradnjom autoputeva u federaciji, to samo govori koliko su i nasi ljudi na istim funkcijama nesposobni.
Prestani nas molim te nagovarati da je u redu graditi 20 km godisnje; Ispadas patetican.
Šta znači pravi radovi, ako su pokrenuti radovi u 2013, 14, 15 to su tri godine. Možda misliš eto oni se malo igrali bagerima u 2013 i onda rekli hajmo sada zaoprave bez zajebancije raditi u 2014, smijurija od argumentacije tako mi Šabana Šaulića. Btw. provjeri koliko je para do danas ubrala F.Bih od putarne a koliko RS. :-)
tec

#7446 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

prog321 wrote:
Ti ocito ne citas ono sto ne zelis vidjeti.
O kojoj dionici pišeš?????????????????? Očigledno ne znaš pa zato nećeš da kažeš.
Last edited by tec on 22/06/2015 22:08, edited 1 time in total.
Max Bunker

#7447 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Max Bunker »

Koja nam je buduća dionica kroz F BiH? Konjic ili sjever?
tec

#7448 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Max Bunker wrote:Koja nam je buduća dionica kroz F BiH? Konjic ili sjever?
U izgradnji
- Svilaj - Odžak 10,3km do kraja godine treba biti gotov - radovi su usporeni jer Hrvatska nije još ponovila tender (po treći put) za most na Savi
- Drivuša - Klopće 3 km prvi dio zeničke zaobilaznice
- Butila - Brijesce 3,5 km spoj grada Sarajeva na A1 u ovoj godini će biti otvoren

Pretkvalifikacija gotova i čeka se tender (Da ministar financija potpiše aktiviranje kredita)
- Klopće - D. Gračanica oko 7 km 8 firmi je prošlo pretkvalifikaciju pored ministra ovdje se čeka da ZD kanton usvoji novo riješenje nove petlje Zenica Sjever.
- Počitelj-Zvirovići 11 km 7 firmi prošlo pretkvalifikaciju

Na jesen je najavljen tender za koncesiju Doboj jug - Žepče 40 km taj proces će trajati najranije sto se može početi izgradnja je sljedeće jeseni.

Naredne godine se planira početak i dionice Konjic - Tarčin 20 km nakon revizorskog izvještaja JP Autoceste će biti u mogućnosti početi javne razgovore sa Ebrd i EiB o daljem zaduženju.
Max Bunker

#7449 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Max Bunker »

tec wrote:
Max Bunker wrote:Koja nam je buduća dionica kroz F BiH? Konjic ili sjever?
U izgradnji
- Svilaj - Odžak 10,3km do kraja godine treba biti gotov - radovi su usporeni jer Hrvatska nije još ponovila tender (po treći put) za most na Savi
- Drivuša - Klopće 3 km prvi dio zeničke zaobilaznice
- Butila - Brijesce 3,5 km spoj grada Sarajeva na A1 u ovoj godini će biti otvoren

Pretkvalifikacija gotova i čeka se tender (Da ministar financija potpiše aktiviranje kredita)
- Klopće - D. Gračanica oko 7 km 8 firmi je prošlo pretkvalifikaciju pored ministra ovdje se čeka da ZD kanton usvoji novo riješenje nove petlje Zenica Sjever.
- Počitelj-Zvirovići 11 km 7 firmi prošlo pretkvalifikaciju

Na jesen je najavljen tender za koncesiju Doboj jug - Žepče 40 km taj proces će trajati najranije sto se može početi izgradnja je sljedeće jeseni.

Naredne godine se planira početak i dionice Konjic - Tarčin 20 km nakon revizorskog izvještaja JP Autoceste će biti u mogućnosti početi javne razgovore sa Ebrd i EiB o daljem zaduženju.
Onda ako ja ovo dobro razumijem, od iduće godine se kreće sa povezivanjem Konjica i Doboja? Ako je tako, svaka čast :bih:
Napraviti još autoput od Mostara do kanjona Neretve i onda se baciti na izgradnju brze ceste za Krajinu. :)
supercali

#7450 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by supercali »

samo da hoce probiti do konjica preporodip bih se
ako mi ima ista mrze je uz ivan niz ivan
pored neretve i nije neka muka voziti
to komotno se moze zadnje praviti
Post Reply