Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#7426 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@ ketronsd1
Nisi bezobrazan , nećeš da razmišljaš.
Tačno je da dobijaš tečnu vodu kod defrosta , ali ona pada na ledeno hladnu tacnu od recimo -10 C i momentalno se počinje lediti.Grijač male snage koji je tad počeo raditi ne stigne da ugrije sebe a ne da spriječi da se ta voda zaledi.
Prođe 10 min i grijač se gasi , kreće ventilator i dodatno smrzavanje i eto kumulativnog gomilanja leda.
Zato sam i rekao da treba jači grijač da se izbori sa tim, i da grijanje tacne samo kod defrosta može proći samo u toplijim krajevima.
Tačno je da dobijaš tečnu vodu kod defrosta , ali ona pada na ledeno hladnu tacnu od recimo -10 C i momentalno se počinje lediti.Grijač male snage koji je tad počeo raditi ne stigne da ugrije sebe a ne da spriječi da se ta voda zaledi.
Prođe 10 min i grijač se gasi , kreće ventilator i dodatno smrzavanje i eto kumulativnog gomilanja leda.
Zato sam i rekao da treba jači grijač da se izbori sa tim, i da grijanje tacne samo kod defrosta može proći samo u toplijim krajevima.
-
Nera_22
#7427 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
nisi ti ovo dobro nesto skonto ili nisi gledo kako izgleda defrost na klimi. kada klima radi defrost iz nje izlazi sila vode koja otice kroz odvode na tacni. problem je voda koja ostane na tacni i poslije defrosta se zaledi. i tako svaki defrost led raste za 1mm. nakon 10 defrosta to je 1cm leda. grijac sprijecava da se ta voda koja ostane na tacni ne zaledi. za to je dovoljo tih nekih 20 30w. e sad ova ideja da radi grijac samo kad klima radi defrost nisam bas siguran da ce to raditi sa ovim grijacem od 20w. tu bi trebao neki jaci grijac od nekih 100w. a tih 1000w bolje ugradit u unutrasnju pa kad radi defrost da ne prestane klima sa grijanjemmaks_rs wrote:@ ketronsd1
-
ketronsd1
-
bos92
#7429 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pozdrav za forumase,samo da se nadovezem na trenutnu temu oko tog grijaca,sta se desava ako klima nema uopste taj grijac ili taj kabal koji sprecava nakupljanje leda,da li ce biti kakvih posljedica po klimu.Montazer koji je postavljao klimu nije nista spominjao taj grijac a niti kabal.
-
maks_rs
#7430 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Vjeruj da jesam , i to na prvom toshiba inverteru sa R22 gasom prije 25 godina.Nera_22 wrote: nisi ti ovo dobro nesto skonto ili nisi gledo kako izgleda defrost na klimi..
Ako ti nije mrsko , probaj paliti taj svoj grijač samo kad je defrost pa vidi hoće li šta odlediti.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#7431 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pogresno, stavi grijac od 1kw, za svaki slucaj!Nera_22 wrote:Kod mene 1,5m metar kabla od 16w/m znaci ukupno ca. 25w i nikad se nije desilo da smrzne klima. prije je znala zaledit 2-3cm leda. Kod mene se klime Fujitsu LLC (to je najslabiji njihov model) cuju kada je prelazni period pa se stalno pale i gase. kada dobro zahladni rade stalno pod nekim normalnim opterecenjem i ne cuju se nista. Fujitsu Nocrija (top model od Fujitsu) se nikad ne cuje. jedino vani se zna cuti kad stojis ispod klime.
- piplica
#7432 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Eto onaj VEHZ model od koji ima ugradjen grijac znas li koliko je jak?maks_rs wrote:A uz kaficu malo i fiziku pročitati ...
-
doktor78
#7433 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hajde to, nego ovdje se spominju nekakve tacne, kod mene ni na jednoj klimi te tacne nema, nego kad rade defrost, otopljena voda izlazi na onaj otvor na dnu klime.bos92 wrote:Pozdrav za forumase,samo da se nadovezem na trenutnu temu oko tog grijaca,sta se desava ako klima nema uopste taj grijac ili taj kabal koji sprecava nakupljanje leda,da li ce biti kakvih posljedica po klimu.Montazer koji je postavljao klimu nije nista spominjao taj grijac a niti kabal.
- piplica
#7434 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Izlazi na otvor od tacnedoktor78 wrote:Hajde to, nego ovdje se spominju nekakve tacne, kod mene ni na jednoj klimi te tacne nema, nego kad rade defrost, otopljena voda izlazi na onaj otvor na dnu klime.bos92 wrote:Pozdrav za forumase,samo da se nadovezem na trenutnu temu oko tog grijaca,sta se desava ako klima nema uopste taj grijac ili taj kabal koji sprecava nakupljanje leda,da li ce biti kakvih posljedica po klimu.Montazer koji je postavljao klimu nije nista spominjao taj grijac a niti kabal.
- piplica
#7435 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Dovoljno je i 15w, ja sam koristio obicni silikonski kabl od akvarijuma, on nakon par sekundi postane topao. i to je sasvim dovoljno.Nera_22 wrote:nisi ti ovo dobro nesto skonto ili nisi gledo kako izgleda defrost na klimi. kada klima radi defrost iz nje izlazi sila vode koja otice kroz odvode na tacni. problem je voda koja ostane na tacni i poslije defrosta se zaledi. i tako svaki defrost led raste za 1mm. nakon 10 defrosta to je 1cm leda. grijac sprijecava da se ta voda koja ostane na tacni ne zaledi. za to je dovoljo tih nekih 20 30w. e sad ova ideja da radi grijac samo kad klima radi defrost nisam bas siguran da ce to raditi sa ovim grijacem od 20w. tu bi trebao neki jaci grijac od nekih 100w. a tih 1000w bolje ugradit u unutrasnju pa kad radi defrost da ne prestane klima sa grijanjemmaks_rs wrote:@ ketronsd1
-
ketronsd1
#7436 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam dobrih godina grijao 170-180 mkv sa dvije pumpe koje nisu imale grijač na tačni. Panasonic i elektrolux. Nikad se nije zaledilo na tačni. Da naglasim da živim u Svedskoj i da je znalo biti minusa ispod 20. Nikakve razlike nije bilo sa zamjenama koje su došle kasnije i koje su imale grijač. Posto se bavim ovim poslovno i imam priliku testati slične proizvode znam tačno o čemu pričam. Samo jedan primjer toplotna pumpa zrakzrak 86% vlažnost zraka - 15 temperatura u Komori grijač na tačni 40W. Toplotna pumpa nibe f2120 12kW. Znaci gromada koja dobre tečnosti oslobodi prilikom odledjavanja. Ostavio je u petak tako a u ponedjeljak pola metra snijega u Komori ali nigdje leda na tačni. Ekstremnije od ovoga nemože biti.
- piplica
#7437 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Eh sada, nisi ti dobro procitao to je 4000W grijacketronsd1 wrote:Ja sam dobrih godina grijao 170-180 mkv sa dvije pumpe koje nisu imale grijač na tačni. Panasonic i elektrolux. Nikad se nije zaledilo na tačni. Da naglasim da živim u Svedskoj i da je znalo biti minusa ispod 20. Nikakve razlike nije bilo sa zamjenama koje su došle kasnije i koje su imale grijač. Posto se bavim ovim poslovno i imam priliku testati slične proizvode znam tačno o čemu pričam. Samo jedan primjer toplotna pumpa zrakzrak 86% vlažnost zraka - 15 temperatura u Komori grijač na tačni 40W. Toplotna pumpa nibe f2120 12kW. Znaci gromada koja dobre tečnosti oslobodi prilikom odledjavanja. Ostavio je u petak tako a u ponedjeljak pola metra snijega u Komori ali nigdje leda na tačni. Ekstremnije od ovoga nemože biti.
-
ketronsd1
#7438 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
piplica wrote:Eh sada, nisi ti dobro procitao to je 4000W grijacketronsd1 wrote:Ja sam dobrih godina grijao 170-180 mkv sa dvije pumpe koje nisu imale grijač na tačni. Panasonic i elektrolux. Nikad se nije zaledilo na tačni. Da naglasim da živim u Svedskoj i da je znalo biti minusa ispod 20. Nikakve razlike nije bilo sa zamjenama koje su došle kasnije i koje su imale grijač. Posto se bavim ovim poslovno i imam priliku testati slične proizvode znam tačno o čemu pričam. Samo jedan primjer toplotna pumpa zrakzrak 86% vlažnost zraka - 15 temperatura u Komori grijač na tačni 40W. Toplotna pumpa nibe f2120 12kW. Znaci gromada koja dobre tečnosti oslobodi prilikom odledjavanja. Ostavio je u petak tako a u ponedjeljak pola metra snijega u Komori ali nigdje leda na tačni. Ekstremnije od ovoga nemože biti.
-
maks_rs
#7439 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Max snaga mu je 130 W, regulisan je termistorima u zavisnosti od vanjske T ( niža T - veća snaga ) i nezavisan je od ciklusa defrosta .Radi mnoogo duže od tih 5-6 puta po 10 tak minuta.piplica wrote: Eto onaj VEHZ model od koji ima ugradjen grijac znas li koliko je jak?
@ketronsd1
Nepošteno je mješati TP u ovu priču zbog višestrukih zaštita od smrzavanja i načina na koji se obavlja defrost.
Koliko je vremena radio taj grijač od 40 W i kakvu komoru spominješ? Valjda pričamo o vulgaris kućnim klimama.
- Kiki_Musampa
#7440 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da li temperatura ispuha zavisi od vanjske temperature. Sinoc mi je na - 8 temperatura bila oko 40c.
-
maks_rs
#7441 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Naravno da zavisi , svaka klima se tako ponaša.Kiki_Musampa wrote:Da li temperatura ispuha zavisi od vanjske temperature. Sinoc mi je na - 8 temperatura bila oko 40c.
Važnije je pitanje jel ti ta temperatura izduva dovoljna da održi zadatu temperaturu u prostoriji ?
-
ketronsd1
#7442 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa o čemu mi čovječe pričamo nego o toplotnim pumpama.maks_rs wrote:Max snaga mu je 130 W, regulisan je termistorima u zavisnosti od vanjske T ( niža T - veća snaga ) i nezavisan je od ciklusa defrosta .Radi mnoogo duže od tih 5-6 puta po 10 tak minuta.piplica wrote: Eto onaj VEHZ model od koji ima ugradjen grijac znas li koliko je jak?
@ketronsd1
Nepošteno je mješati TP u ovu priču zbog višestrukih zaštita od smrzavanja i načina na koji se obavlja defrost.
Koliko je vremena radio taj grijač od 40 W i kakvu komoru spominješ? Valjda pričamo o vulgaris kućnim klimama.
- Kiki_Musampa
#7443 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nije, al znam da mi treba jos jedna.maks_rs wrote:Naravno da zavisi , svaka klima se tako ponaša.Kiki_Musampa wrote:Da li temperatura ispuha zavisi od vanjske temperature. Sinoc mi je na - 8 temperatura bila oko 40c.
Važnije je pitanje jel ti ta temperatura izduva dovoljna da održi zadatu temperaturu u prostoriji ?
-
maks_rs
#7444 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja pričam o konkretnoj implementaciji toplotne pumpe u obliku kućne inverterske klime od 500 - 600 E , a ti u nedostatku argumenata uvodiš sofisticiranu TP od 5000 E koja sa kućnom klimom ima samo princip rada kao sličnost. Kao da porediš golf 2 i podmornicu - oboje imaju dizel motorketronsd1 wrote: Pa o čemu mi čovječe pričamo nego o toplotnim pumpama.
@Kiki_Musampa
Ako postojeća klima nije dovoljna, ili dodaj još jednu ili ispomaži postojeću nekim dodatnim grijanjem.
Šta se više isplati , teško je reći jer postoji puno faktora koji utiču na izbor i svaki životni prostor je priča za sebe.
-
ketronsd1
#7445 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ti čovječe lupaš ko Maksim po diviziji.maks_rs wrote:Ja pričam o konkretnoj implementaciji toplotne pumpe u obliku kućne inverterske klime od 500 - 600 E , a ti u nedostatku argumenata uvodiš sofisticiranu TP od 5000 E koja sa kućnom klimom ima samo princip rada kao sličnost. Kao da porediš golf 2 i podmornicu - oboje imaju dizel motorketronsd1 wrote: Pa o čemu mi čovječe pričamo nego o toplotnim pumpama..
@Kiki_Musampa
Ako postojeća klima nije dovoljna, ili dodaj još jednu ili ispomaži postojeću nekim dodatnim grijanjem.
Šta se više isplati , teško je reći jer postoji puno faktora koji utiču na izbor i svaki životni prostor je priča za sebe.
Ti stavljaš pod znak upitnika jednu grupu ljudi, experata, inžinjera, inovatora koji su sudjelovali u stvaranju nečeg tako dobrog kao što je toplotna pumpa i koja je sigurno prošla testove kakvima većina naših neće nikad ni biti izložene i koji imaju daleko više znanja nego što ćeš ti za deset svojih života imati.
I da
Ovo ti pišem u nedostatku argumenata.
-
maks_rs
#7446 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@ketronsd1
A ti uopšte ne čitaš šta ja pišem.
Gdje ja to negiram principe toplotne pumpe?
Šta lupam kad kažem da je kućni inverter inferioran prema tvojoj konkretnoj TP koja ima 4-5 zaštita protiv smrzavanja i gomilanja leda i kojoj praktično ne treba grijač.
Sve vrijeme me gledaš kao da sam neki laik a pojma nemaš s kim razgovaraš i koji je nivo mog poznavanja problematike.Ja tebe cijenim kao sagovornika i nisam rekao da lupaš iako mislim da je tako.
Najgore od svega je što nisi jedini sa takvim stavom prema anonimnim kolegama.
Predlažem da prekinemo ovu bespotrebnu raspravu jer nikome nećemo pomoći . Over & out.
Šta lupam kad kažem da je kućni inverter inferioran prema tvojoj konkretnoj TP koja ima 4-5 zaštita protiv smrzavanja i gomilanja leda i kojoj praktično ne treba grijač.
Sve vrijeme me gledaš kao da sam neki laik a pojma nemaš s kim razgovaraš i koji je nivo mog poznavanja problematike.Ja tebe cijenim kao sagovornika i nisam rekao da lupaš iako mislim da je tako.
Predlažem da prekinemo ovu bespotrebnu raspravu jer nikome nećemo pomoći . Over & out.
-
ketronsd1
- piplica
#7448 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koju to zastitu TP, npr. zrak-voda ima od nagomilavanja leda?maks_rs wrote:@ketronsd1
-
maks_rs
#7449 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ova spominjana ima pasivni i aktivni defrost , otapanje unutrašnjosti vanjske jedinice toplim zrakom , gomilu senzora temperature na izmjenjivačima i freonskim cijevima i grijanje kompresora i tacne.piplica wrote: Koju to zastitu TP, npr. zrak-voda ima od nagomilavanja leda?
Neki modeli imaju i tzv treću cijev kroz koju se pušta vreo freon zbog bržeg otapanja.
- piplica
#7450 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Otapanje unutrasnje toplim zrakom?maks_rs wrote:Ova spominjana ima pasivni i aktivni defrost , otapanje unutrašnjosti vanjske jedinice toplim zrakom , gomilu senzora temperature na izmjenjivačima i freonskim cijevima i grijanje kompresora i tacne.piplica wrote: Koju to zastitu TP, npr. zrak-voda ima od nagomilavanja leda?
Neki modeli imaju i tzv treću cijev kroz koju se pušta vreo freon zbog bržeg otapanja.