SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
TheGodfather001

#7426 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by TheGodfather001 »

Evo ljetna sezona ide: kamenolomi, gradnja cesta, obradjivanje zemlje, posumljavanje, ciscenje i rekonstrukcija poplavljenih podrucja, eko-akcije - univerzalna zanimanja za koja nije potrebna dodatna obuka za kriminalce, njihova prava zasticena, drzava profitira, javni interes zatupljen u drustveno korisnim radovima, i sve ide unaprijed...
Podatak da 500 kriminalaca hoda Sarajevom cekajuci izvrsenje krivicnopravne sankcije je paradoks... Dok cekaju izvrsenje, pokupi ih da ciste ulice, parkove, uklanjaju stetu prouzrokovanu zimom, ciste je.ene grafite sa austrougarskih zgrada, ciscenje Spomen-parka Vraca, itd., i sve sto urade neka im se uracunava u presudjenu kaznu... Za ovo ne treba megalomanski budzet niti usaglasavanje kur.evih ministara i premijera, gradonacelnika i ostale partijske bagre cija djeca su hiljade km udaljene od svakodnevnog sranja koje je gore od stanja u Dagestanu, a sigurno je jeftinija varijanta od boravka u zatvoru sa 3 obroka dnevno, obucom i odjecom...
Corto Maltese

#7427 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Corto Maltese »

-LIBERO- wrote: Pozivanje na linc,cekanje da se poubijaju i to javno se pozivati na takav "plan" :-) ,po meni je samo izbjegavanje rjesavanja osnove problema,i pokusaj amnestiranja odgovornih ljudi u vlasti
Maloprije krenuh da napišem da je Fikrina jezička bravura prikriveni poziv na linč. Ali sam odustao jer mi se činilo prestrogom ocjenom. Sad, čitajući ovo tvoje, vidim da nije. To je, zaista, bio najobičniji poziv na međusobni linč, vjerovatno da bi se, u uređenom društvu, našla neka civilna udruga koja bi, iz tih razloga, nakon jučerašnje konferencije za štampu, pokrenula krivičnu prijavu protiv Fikre.
Last edited by Corto Maltese on 17/02/2011 14:51, edited 1 time in total.
jedna tamo

#7428 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by jedna tamo »

puca li se đe :zoka:

da nije žalosno bilo bi smiješno :cry:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#7429 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by PipiDugaDevetka »

Alhemicarkaa wrote: Je li u tvoje vrijeme bio zadužen jedan nastavnik koji je držao vrata fiskulturne sale otvorena?
U moje nije (a to i nije bilo tako davno), lutali smo ulicama, ali nismo eksperimentisali sa bobama, i niko od od moje raje nije postao kriminalac.
Neke stvari se nose iz kuće, i tu nijedan prosvjetni radnik neće pomoći, naročito ako roditelj tog što je "eksperimentisao" dođe i pobroji sve nastavniku što mu je đarnuo u njegovo divno i plemenito dijete (primjera koliko hoćeš, u svakom razredu, svaki razrednik kuburi sa takvim roditeljima).
Nije bilo ni tada otvorenih sala za vrijeme ljetnjeg/zimskog ferija, ali ideja nije loša da se sada uvede, jeftino, a pokupi se omladina sa ulica.

Pošto sam bio frontalni kokuz bio sam se prijavio za ORA ''Partizanski put''.

Vidi šta smo pjevali slveći rad. Po danu bratsvo, naveče jedinstvo :dance:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UlTSaEu4wRM [/youtube]
Devojke će i mladići RADOM sebe prevazići

Jedina preživjela ORA je MRAV=Medjunarodna Radna Akcija Visoko (Piramide).
I mi smo vaša djeca!
fixer

#7430 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by fixer »

Izvedes zatvorenike da rade po ulicama, i dobio si glinene golubove. Zamisli da Gashi-a izvedes da nesto cisti. Pa naso bi se neko da ga rokne. Kad mu organiziraju frku u zatvoru, sta bi mogli na ulici. Imam jarana koji radi u zatvoru. Kaze da tu ima takvih zaracenih klanova. Ali ovi sto su vec po cestama bi meni itekako radili.
O'zone
Globalni moderator

#7431 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by O'zone »

fixer wrote:Izvedes zatvorenike da rade po ulicama, i dobio si glinene golubove. Zamisli da Gashi-a izvedes da nesto cisti. Pa naso bi se neko da ga rokne. Kad mu organiziraju frku u zatvoru, sta bi mogli na ulici. Imam jarana koji radi u zatvoru. Kaze da tu ima takvih zaracenih klanova. Ali ovi sto su vec po cestama bi meni itekako radili.
Pa valjda se podrazumjeva da na rad ne izvodiš zatvorenike koji su osuđeni za organizovani kriminal,serijske ubice,psihopate,etc... Zna se ko je sposoban i podoban za društveni rad, dovoljno je malo pogledati američki princip osluženja kazne i čime se bave odnosno šta proizvode zatvorenici u zatvorima pa se tek onda vidi da je to jedan fina grana privrede koja je nama itekako potrebna.
Lunizz

#7432 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Lunizz »

Nedavno je iz zatvora izasao jedan clan moje porodice bio je 5 godina u Zenici.Sada kad je izasao stvarno je druga osoba.Opametio se kroz tih 5 godina itekako.Pricao mi je kako je pisao pisma firmama raznim po BiH da im daju posao u zatvoru.Jer trenutno jedina firma koja koristi usluge zatvorenika je neka livnica lokalna iz zenice.Ko tu radi sretan je koliko toliko sto ne dangubi samo u celiji igrajuci plejke il uz dvd...

O samom zatvoru kaze da je katastrofalno,zidove mozes prokopati cackalicom,tako da iz samnice prokopas u susjednu celiju bez problema :lol:
Gray

#7433 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Gray »

TheGodfather001 wrote:Evo ljetna sezona ide: kamenolomi, gradnja cesta, obradjivanje zemlje, posumljavanje, ciscenje i rekonstrukcija poplavljenih podrucja, eko-akcije - univerzalna zanimanja za koja nije potrebna dodatna obuka za kriminalce, njihova prava zasticena, drzava profitira, javni interes zatupljen u drustveno korisnim radovima, i sve ide unaprijed...
Podatak da 500 kriminalaca hoda Sarajevom cekajuci izvrsenje krivicnopravne sankcije je paradoks... Dok cekaju izvrsenje, pokupi ih da ciste ulice, parkove, uklanjaju stetu prouzrokovanu zimom, ciste je.ene grafite sa austrougarskih zgrada, ciscenje Spomen-parka Vraca, itd., i sve sto urade neka im se uracunava u presudjenu kaznu... Za ovo ne treba megalomanski budzet niti usaglasavanje kur.evih ministara i premijera, gradonacelnika i ostale partijske bagre cija djeca su hiljade km udaljene od svakodnevnog sranja koje je gore od stanja u Dagestanu, a sigurno je jeftinija varijanta od boravka u zatvoru sa 3 obroka dnevno, obucom i odjecom...

S tim da se nikoga ne može natjerati da radi, tako da društveno korisni rad ne može biti potpuno rješenje problema, ali bi bio koristan u svakom slučaju.
bogoljub

#7434 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by bogoljub »

jedna tamo wrote:puca li se đe :zoka:

da nije žalosno bilo bi smiješno :cry:
Stvarno, kako ova rečenica zvuči strašno i tužno a pomalo i jezivo.
Kad je do ovoga pitanja došlo onda :run:
TheGodfather001

#7435 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by TheGodfather001 »

Gray wrote:
TheGodfather001 wrote:Evo ljetna sezona ide: kamenolomi, gradnja cesta, obradjivanje zemlje, posumljavanje, ciscenje i rekonstrukcija poplavljenih podrucja, eko-akcije - univerzalna zanimanja za koja nije potrebna dodatna obuka za kriminalce, njihova prava zasticena, drzava profitira, javni interes zatupljen u drustveno korisnim radovima, i sve ide unaprijed...

S tim da se nikoga ne može natjerati da radi, tako da društveno korisni rad ne može biti potpuno rješenje problema, ali bi bio koristan u svakom slučaju.
Ako im ponudis da rade i da im se to uracunava u dosudjenu kaznu, naravno ne za najteze oblike krivicnih djela, max za krivicna djela do godinu zatvora, onda nema nikakve prinude. I velika je steta sto se cl. 4. st.3. a) EKLJP-a ne tumaci sire.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#7436 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Pera Trta »

Postoje li u našim zatvorima dijelovi za najgore kriminalce (ubice i slične) kao u američkim "maximum security"? Ono, da je u samici 3 sa 4, 23 sata dnevno i tako to...
Lunizz

#7437 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Lunizz »

Pera Trta wrote:Postoje li u našim zatvorima dijelovi za najgore kriminalce (ubice i slične) kao u američkim "maximum security"? Ono, da je u samici 3 sa 4, 23 sata dnevno i tako to...
Ne.Kad tek stignes u zatvor (Zenica) budes u karantenu sa ostalim novajlijama.Onda te rasporede po blokovima.
Tako da u istoj celiji lezi neko zbog ubistva i zbog kradje
Gray

#7438 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Gray »

TheGodfather001 wrote:
Gray wrote:

Ako im ponudis da rade i da im se to uracunava u dosudjenu kaznu, naravno ne za najteze oblike krivicnih djela, max za krivicna djela do godinu zatvora, onda nema nikakve prinude. I velika je steta sto se cl. 4. st.3. a) EKLJP-a ne tumaci sire.

Naravno, ali stvar je opet u tome da ako ne žele ne moraju da rade, samo sam želio reći da se nikoga ne može natjerati da radi protiv njegove volje, kako su neki predlagali.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#7439 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Pera Trta »

U tom i jeste problem. Nekada je u onom sistemu (a svi dobro znate koliko mi je "drag", iako mu ne negiram dobre strane) postojala kazna zatvora sa prinudnim radom.
Sada bi izgleda morali da ih mole da rade... :roll:
VjecitiStudent

#7440 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by VjecitiStudent »

Evo primjera da sve se moze kad se hoce:
There are approximately 2 million inmates in state, federal and private prisons throughout the country. According to California Prison Focus, "no other society in human history has imprisoned so many of its own citizens." The figures show that the United States has locked up more people than any other country: a half million more than China, which has a population five times greater than the U.S. Statistics reveal that the United States holds 25% of the world's prison population, but only 5% of the world's people. From less than 300,000 inmates in 1972, the jail population grew to 2 million by the year 2000. In 1990 it was one million. Ten years ago there were only five private prisons in the country, with a population of 2,000 inmates; now, there are 100, with 62,000 inmates. It is expected that by the coming decade, the number will hit 360,000, according to reports.

What has happened over the last 10 years? Why are there so many prisoners?

"The private contracting of prisoners for work fosters incentives to lock people up. Prisons depend on this income. Corporate stockholders who make money off prisoners' work lobby for longer sentences, in order to expand their workforce. The system feeds itself," says a study by the Progressive Labor Party, which accuses the prison industry of being "an imitation of Nazi Germany with respect to forced slave labor and concentration camps."

The prison industry complex is one of the fastest-growing industries in the United States and its investors are on Wall Street. "This multimillion-dollar industry has its own trade exhibitions, conventions, websites, and mail-order/Internet catalogs. It also has direct advertising campaigns, architecture companies, construction companies, investment houses on Wall Street, plumbing supply companies, food supply companies, armed security, and padded cells in a large variety of colors."

According to the Left Business Observer, the federal prison industry produces 100% of all military helmets, ammunition belts, bullet-proof vests, ID tags, shirts, pants, tents, bags, and canteens. Along with war supplies, prison workers supply 98% of the entire market for equipment assembly services; 93% of paints and paintbrushes; 92% of stove assembly; 46% of body armor; 36% of home appliances; 30% of headphones/microphones/speakers; and 21% of office furniture. Airplane parts, medical supplies, and much more: prisoners are even raising seeing-eye dogs for blind people.
http://www.globalresearch.ca/index.php? ... a&aid=8289
Alfons Kauders

#7441 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Alfons Kauders »

a zasto mora biti prinudni rad?

ako sud nekom od ovih mladih i nafuranih ponudi npr 2 godine rada ili 3 godine zenice, sta mislite sta ce odabrati? i hoce li se to racunati kao prinudni rad ako ga je sam odabrao? bujrum, svako jutro u 6 obuce narandzansti kombinezon i kupi smece po gradu, sadi drvece po brdima, cisti grafite itd.

dosta njih se ne bavi kriminalom zato jer su zadnji kokuzi, ima ih iz relativno bogatih porodica za nase prilike... nafuraju se da su kriminalci radi macho frajerluka i nista vise...

pricao sam s poznanicima koji procesuiraju te glupane - zna se desiti da im po hapsenju nadju u dzepu telefon od 700-800 maraka, paketic bijelog, par stoja u kesu i pistolj od milju maraka... jos pride voze auta od 20-30 milja... mislite da su to zaradili kriminalom? jesu kurac moj... babi ispostavljali fakture, razmazeni idioti koji se ruzno furaju... vecina spada recimo u srednju klasu, nisu gladni, a nisu ni ko ovi prvi, vec zive kao i 90% ljudi u bosni, prosjek... naravno da ima i metar sirotinje, ali vecina njih nije iz siromasnih ili sjebanih porodica, vec iz sasvim prosjecnih porodica...

znaci mahom se krecu u tim krugovima radi kurcenja, ne radi zarade ili neimastine... pistolj im dodje kao modni detalj, malo tezi iphone... e takim je degenericima sevap uvaliti da kupe smece na po ferhadije i da im se cijeli grad smije - prije ce tako doci pameti nego u zatvoru ili popravnom domu....
super_zena

#7442 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by super_zena »

sta se desilo ispod mosta prema ilidzi, na raskrsnici prema kasindolskoj prije satak i kusur? mislim da sam troja policijskih kola s rotacijom vidjela i neka dva auta. nisam sigurna da li su se kucnuli ili su se djecaci opet popucali...
O'zone
Globalni moderator

#7443 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by O'zone »

I mačak Felix otvorio dušu, sviđa mi se ovo bolidirano jer je tu 100% upravu za ostalo ne znam pa neću ni da komentarišem.
Feliks Vidović, ministar
"Teški kriminalci ne hodaju ulicama"
Ministar pravde Federacije BiH (FBiH) Feliks Vidović ocijenio je netačnim optužbe čelnika Kantona Sarajevo da je "prespavao" četiri i po godine mandata i da je odgovoran što nedostaje mjesta u zatvorima, pa je oko 500 osuđenih kriminalaca u Sarajevu potpuno slobodno.

"Čelnicima Kantona Sarajevo i Gradske uprave borba protiv kriminala svela se na sazivanje konferencija za novinare i na plasiranje uglavnom netačnih informacija", kaže ministar Vidović za sutrašnje "Nezavisne novine" i ističe da je za četiri godine u FBiH obezbijeđeno dodatnih 400 zatvorskih mjesta, što je povećanje za više od 30 odsto.

On kaže da sve što je Kanton Sarajevo uradio da se poboljša stanje u zatvorima u FBiH jeste obećanje da se sufinansira dogradnja zavoda u Ustikolini.

"Oni su obećali 300.000 KM, od ukupne investicije koja je bila 1,7 miliona KM. Ta investicija je završena, a da iz Kantona Sarajevo nikada nije uplaćena nijedna marka", rekao je Vidović i dodao da se ne slaže sa ocjenom lokalne vlasti da je nedostatak kreveta u zatvorima glavni uzrok učestalih kriminalnih obračuna u Sarajevu.

Vidović kaže da osobe koje su osuđene na kaznu od pet do 10 godina, a koje nisu u zatvoru, u cijeloj FBiH ima šest, a osuđenih na kazne duže od 10 godina samo je 10 na slobodi, ali oni su ili nedostupni ili su pobjegli. Istovremeno, više od 80 odsto osuđenih za koje nema mjesta u zatvorima su osuđeni na kazne manje od jedne godine.

Govoreći zašto nije zaživio projekat alternativnog izdržavanja kazni u kućnom pritvoru za osuđenike na manje od godinu dana zatvora, Vidović je rekao da su potrebne izmjene zakona uputili u parlamnet u martu prošle godine, ali to nikad nije došlo na dnevni red.
Dr. Oetker

#7444 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Dr. Oetker »

Gray wrote:

Naravno, ali stvar je opet u tome da ako ne žele ne moraju da rade, samo sam želio reći da se nikoga ne može natjerati da radi protiv njegove volje, kako su neki predlagali.
Oooo, može, može... :D Da vlast tako hoće moglo bi ih se natjerati. Po tebi ne bi niko bio u zatvoru jer ljudi naprosto neće u zatvor, pa ih se zato ne može zatvarati. Tako u svijetu ne bi ni bilo zatvora. Mi smo tu naravno poseban slučaj... :D
Pera Trta

#7445 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Pera Trta »

Prozvao ga Behtmen sinoć, pa mu ovaj sad uzvraća.
Dr. Oetker

#7446 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Dr. Oetker »

I opet glasajte za ove idiote koji su na vlasti 20 godina pa se onda žalite. :-) :D
smak

#7447 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by smak »

Alfons Kauders wrote:a zasto mora biti prinudni rad?

ako sud nekom od ovih mladih i nafuranih ponudi npr 2 godine rada ili 3 godine zenice, sta mislite sta ce odabrati? i hoce li se to racunati kao prinudni rad ako ga je sam odabrao? bujrum, svako jutro u 6 obuce narandzansti kombinezon i kupi smece po gradu, sadi drvece po brdima, cisti grafite itd.

dosta njih se ne bavi kriminalom zato jer su zadnji kokuzi, ima ih iz relativno bogatih porodica za nase prilike... nafuraju se da su kriminalci radi macho frajerluka i nista vise...

pricao sam s poznanicima koji procesuiraju te glupane - zna se desiti da im po hapsenju nadju u dzepu telefon od 700-800 maraka, paketic bijelog, par stoja u kesu i pistolj od milju maraka... jos pride voze auta od 20-30 milja... mislite da su to zaradili kriminalom? jesu kurac moj... babi ispostavljali fakture, razmazeni idioti koji se ruzno furaju... vecina spada recimo u srednju klasu, nisu gladni, a nisu ni ko ovi prvi, vec zive kao i 90% ljudi u bosni, prosjek... naravno da ima i metar sirotinje, ali vecina njih nije iz siromasnih ili sjebanih porodica, vec iz sasvim prosjecnih porodica...

znaci mahom se krecu u tim krugovima radi kurcenja, ne radi zarade ili neimastine... pistolj im dodje kao modni detalj, malo tezi iphone... e takim je degenericima sevap uvaliti da kupe smece na po ferhadije i da im se cijeli grad smije - prije ce tako doci pameti nego u zatvoru ili popravnom domu....

npr
posaljes ga u zenicu da robija 3 godine, ali paša moj lijepi ides ti meni na prinudni rad 15 dana i 15 dana si u zenici da budes necija curica. ides da cistis rijecne obale od onog silnog smeca koje se nakupi, pa da kopas kanale, pa da mi fino cistis ulice, pa lagano u sumu na posumljavanje, pa u staracki dom da mjenjas pelene onim penzionerima, kopao tj probijao bi tunele i to rucno bez ovih savremenih masina itd.
Dr. Oetker

#7448 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Dr. Oetker »

Ako ne slušaju po metak u svako koljeno. Ili im jednostavno "noge prebit'" što bi rek'o narod. Jazuk je metaka za koljena... :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#7449 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

Alfons Kauders wrote:a zasto mora biti prinudni rad?

znači, potpuno smo istih shvatanja. uz mudru zakonsku regulativu gdje će taj rad biti daleko isplatniji od izdržavanja kazne ili plaćanja novčane za takve tipove. dakle nema tjeranja, ali kontrolirana alternativa.

uz papreno povećanje novčanih kazni onima koji to sebi mogu priuštiti i kojima je to previše "ofirno", država svakako može zaraditi...

odgoj je riječ na koju smo zaboravili...
Alfons Kauders

#7450 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Alfons Kauders »

smak wrote: npr
posaljes ga u zenicu da robija 3 godine, ali paša moj lijepi ides ti meni na prinudni rad 15 dana i 15 dana si u zenici da budes necija curica. ides da cistis rijecne obale od onog silnog smeca koje se nakupi, pa da kopas kanale, pa da mi fino cistis ulice, pa lagano u sumu na posumljavanje, pa u staracki dom da mjenjas pelene onim penzionerima, kopao tj probijao bi tunele i to rucno bez ovih savremenih masina itd.
ne da prosvijetljena evropa... mozda bi ih trebali liferovati njima, ko u titin vakat... napravis sranje, odlezis nesto malo i fini drugovi iz sdb-a ti daju pasos.... "idi gore i kradi, mani se nas"... :D svi sretni sem hansa koji ujutru konta gdje je ostavio kljuceve od audija... dok ne skonta da nema ni kljuceva ni auta :D

i ja bi rado bio za tu opciju, fino izvesti hiljadu ljudi na dionicu M-17 od kaknja do zenice, krampe i lopate u ruke, pa da vidimo kako se gradi autoput bez ebrd kredita i slicnih sranja... ali ne moze na silu, ne daju fini i kulturni ljevicari, nevladini nehljebovici i stara dama evropa... zato fino skresesh svima koji hoce lopatu kazne... pa bujrum, pravi put 3 godine ili robijaj 6 godina... i jos pride poslije zatvora imaju ustedjevine i priliku za stalno zaposlenje... ko nece... jebiga, nek ga prima u zenici jos tri godine, mozda mu se svidja...

fino im ponuditi... ko hoce da radi, ima bolju hranu, ponekad izlazak vikendom, neku simbolicnu platu (jebat ga, svakako nas kostaju)... ko nece... ima splacine u zatvoru i za cimera nabildanog krkana koji misli da je silovanje samo jednostrano vodjenje ljubavi... :D dosho bi autoput do save brze od centrotransovog busa... :D
Locked