Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- medvjed23
#7426 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
havana realan.. naporan rad može ali ne mora rezultirati uspjehom.. nema garancija.. no, bitno je probati i umiriti savjest..
- hadzinicasa
#7427 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
vi's ti.
tamo se "dobije", a u BiH se "napravi"....
- mirsek
#7428 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Moze se ovdje dobro zivjeti, ali za osobe sa SSS ili manje, bez veza i ustedjevine, u 99% slucajeva je prezivljavanje.HAVANA wrote: Isto kao sto je i vecina govorila da je ovde nemoguce zaraditi i dobro raditi,zivjeti,biti sretan,rezim,uhljeb,stranka,profiter itditd...A ni jedni nisu u pravu.A tesko je sve,i tamo dobiti 4000 i ovde napraviti 4000...Bitno je raditi sto si naumio.Rezultat dodje.I ako ne dodje,bar znas da si probao.
Da napomenem da je prezivljavanje sve ispod 800 KM plate i vlastite nekretnine.
Cak i VSS ima ogromne probleme da nadje iole normalno placen posao, znaci preko 1000 KM.
Dodaj nesigurnost posla i tesko nalazenje novog ako napustis trenutni, na zapadu novi posao mozes naci duplo lakse i brze.
Ti si vise poduzetnik. Koliko ljudi su procentualno generalno poduzetnici, pogotovo u okruzenju koje je katastrofalno za takav vid zarade kao sto je BIH ?
Od cega ce uloziti, od kojih para ?
Last edited by mirsek on 12/03/2019 14:01, edited 1 time in total.
-
detroit-mercy
#7429 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ali samo djelimicno, ipak nije potrebno isto energije, volje, rada i truda u zemlji koja je po svim statistikama pretposljednja u Evropi po lakoći pokretanja biznisa ili medju zadnjim po snazi i razvijenosti ekonomije i zemljma koje su u svim parametrima u vrhu. Da je isto onda bi imao izjednačen priliv i odliv stanovništva, imao bi slične pokazatelje rasta, razvoja, ulaganja i sl. Al forumaši ionako statistiku smatraju nepotrebnom disciplinom koja ne kazuje ništa. A i onako će sve razvodniti pričom o pitama i cevapima :zoka
Wtf, izgubi mi se quote
Wtf, izgubi mi se quote
- HAVANA
#7430 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
U konjislavovom slucaju tamo se dobije za rad 4000,a u mom ovde se napravi! Tako ja to gledam.Konjislav radi za drugog,ja radim za sebe.Zato sam i napisao tako.Ja radim za sebe i pravim pare.On drugom pravi pare i dobije platu za taj rad.Ja dobijem ono sto napravim.Minus ili plus,moj problem.Ko ne voli tu neizvjesnost,ide negdje da radi i dobije platu za taj rad.Ja nemam platu i ne znam koliko cu zaraditi ili izgubiti ove godine.A bilo ih je svakakvih.I za smijeha,i za placa.hadzinicasa wrote:vi's ti.
- mousstapha
#7431 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne volim neizvjesnost ni kod izvodjenja penala.
-
Nivelacija
#7432 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
espn wrote:Strašno.Sydnor wrote:
Na ulicama New Yorka živi blizu 60.000 ljudi i taj broj u stalnom je porastu.
Prihvatilišta su prepuna, a neki političari zagovaraju čišćenje grada

Berlin
- hadzinicasa
#7433 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
pa u tome i jeste problem. mora ih i on napraviti svojim radom. mora ih zaraditi. nece mu niko 'nako dati pa da ih "dobije".HAVANA wrote:U konjislavovom slucaju tamo se dobije za rad 4000,a u mom ovde se napravi! Tako ja to gledam.Konjislav radi za drugog,ja radim za sebe.Zato sam i napisao tako.Ja radim za sebe i pravim pare.On drugom pravi pare i dobije platu za taj rad.Ja dobijem ono sto napravim.Minus ili plus,moj problem.Ko ne voli tu neizvjesnost,ide negdje da radi i dobije platu za taj rad.Ja nemam platu i ne znam koliko cu zaraditi ili izgubiti ove godine.A bilo ih je svakakvih.I za smijeha,i za placa.hadzinicasa wrote:vi's ti.
tako da poredba bez obzira na razlicite pozicije - ne stoji.
- HAVANA
#7434 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Naravno da mora.Nije niko izgorio po glavi da mu da 4000 a da ih ne zaradi,stvori neku novu vrijednost,po planu i programu onog koji ga je napravio.Vlasnikovom programu.hadzinicasa wrote:pa u tome i jeste problem. mora ih i on napraviti svojim radom. mora ih zaraditi. nece mu niko 'nako dati pa da ih "dobije".HAVANA wrote:U konjislavovom slucaju tamo se dobije za rad 4000,a u mom ovde se napravi! Tako ja to gledam.Konjislav radi za drugog,ja radim za sebe.Zato sam i napisao tako.Ja radim za sebe i pravim pare.On drugom pravi pare i dobije platu za taj rad.Ja dobijem ono sto napravim.Minus ili plus,moj problem.Ko ne voli tu neizvjesnost,ide negdje da radi i dobije platu za taj rad.Ja nemam platu i ne znam koliko cu zaraditi ili izgubiti ove godine.A bilo ih je svakakvih.I za smijeha,i za placa.hadzinicasa wrote:vi's ti.
tako da poredba bez obzira na razlicite pozicije - ne stoji.
- hadzinicasa
#7435 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
dakle mora ih i on napraviti. sebi. nebitno po svom ili tudjem programu. svojim radom. kao i ti sebi. tu ste isti.HAVANA wrote: Naravno da mora.Nije niko izgorio po glavi da mu da 4000 a da ih ne zaradi,stvori neku novu vrijednost,po planu i programu onog koji ga je napravio.Vlasnikovom programu.
osim ako ne mislis da ti vrijedis vise jer imas svoju firmu?
sve sto hocu reci je da ih on ne "dobije" a ti ne "napravis" - kako si napisao.
- 512MB
#7436 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A ustvari obadvojica radite za drzavu, samo sto on dobije vise nazad.HAVANA wrote:U konjislavovom slucaju tamo se dobije za rad 4000,a u mom ovde se napravi! Tako ja to gledam.Konjislav radi za drugog,ja radim za sebe.Zato sam i napisao tako.Ja radim za sebe i pravim pare.On drugom pravi pare i dobije platu za taj rad.Ja dobijem ono sto napravim.Minus ili plus,moj problem.Ko ne voli tu neizvjesnost,ide negdje da radi i dobije platu za taj rad.Ja nemam platu i ne znam koliko cu zaraditi ili izgubiti ove godine.A bilo ih je svakakvih.I za smijeha,i za placa.hadzinicasa wrote:vi's ti.
- HAVANA
#7437 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa dobije ih od vlasnika firme.hadzinicasa wrote:dakle mora ih i on napraviti. sebi. nebitno po svom ili tudjem programu. svojim radom. kao i ti sebi. tu ste isti.HAVANA wrote: Naravno da mora.Nije niko izgorio po glavi da mu da 4000 a da ih ne zaradi,stvori neku novu vrijednost,po planu i programu onog koji ga je napravio.Vlasnikovom programu.
sve sto hocu reci je da ih on ne "dobije" a ti ne "napravis" - kako si napisao.
- hadzinicasa
#7438 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
pa ne dobije ih. nista njemu firma ne "da". zaradi ih.HAVANA wrote:Pa dobije ih od vlasnika firme.hadzinicasa wrote:dakle mora ih i on napraviti. sebi. nebitno po svom ili tudjem programu. svojim radom. kao i ti sebi. tu ste isti.HAVANA wrote: Naravno da mora.Nije niko izgorio po glavi da mu da 4000 a da ih ne zaradi,stvori neku novu vrijednost,po planu i programu onog koji ga je napravio.Vlasnikovom programu.
sve sto hocu reci je da ih on ne "dobije" a ti ne "napravis" - kako si napisao.Zasto je ovo bitno i zasto o ovome pisemo?
![]()
tipicno razmisljanje vlasnika firmi - ja "dajem" radniku. ne dajes. on ne dobije od tebe nista. on zaradi.
kad mu od sebe nesto das sto nije zasluzio ili zaradio - onda je "dobio" a ti dao.
- 512MB
#7439 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Konjislav proda svoj rad firmi.hadzinicasa wrote:pa ne dobije ih. nista njemu firma ne "da". zaradi ih.HAVANA wrote: Pa dobije ih od vlasnika firme.Zasto je ovo bitno i zasto o ovome pisemo?
![]()
tipicno razmisljanje vlasnika firmi - ja "dajem" radniku. ne dajes. on ne dobije od tebe nista. on zaradi.
kad mu od sebe nesto das sto nije zasluzio ili zaradio - onda je "dobio" a ti dao.
- mirsek
#7440 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ovako mene supruga napadne kad mi izleti zargonski da neko dobije platu.hadzinicasa wrote:
pa ne dobije ih. nista njemu firma ne "da". zaradi ih.
U pravu ste obje.
Last edited by mirsek on 12/03/2019 15:04, edited 1 time in total.
- hadzinicasa
#7441 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
pa taj zargon umanjuje neciji rad, trud, strucnost, stvaranje dodatne vrijednosti, inovacije... ili jednostavno trud ulozen za funkcioniranje tog odredjenog mjesta na proizvodnoj traci bez kojeg ne bi ni doslo do konacnog proizvoda.
jednom rjecju banalizira rad ili ga obezvrjedjuje.
jednom rjecju banalizira rad ili ga obezvrjedjuje.
- 512MB
#7442 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Havana to ne shvata jer on ne pravi nikakvu novu vrijednost, nego je jednostavno ugostitelj tojest pruza usluge, dok konjislav stvara novu vrijednost.
Last edited by 512MB on 12/03/2019 15:16, edited 1 time in total.
-
espn
#7443 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Otići, pa nek banaliziraju i umanjuju sebi onda šta hoće.
- Bloo
- Globalna šefica
#7444 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne konta Havana to.mirsek wrote:Moze se ovdje dobro zivjeti, ali za osobe sa SSS ili manje, bez veza i ustedjevine, u 99% slucajeva je prezivljavanje.HAVANA wrote: Isto kao sto je i vecina govorila da je ovde nemoguce zaraditi i dobro raditi,zivjeti,biti sretan,rezim,uhljeb,stranka,profiter itditd...A ni jedni nisu u pravu.A tesko je sve,i tamo dobiti 4000 i ovde napraviti 4000...Bitno je raditi sto si naumio.Rezultat dodje.I ako ne dodje,bar znas da si probao.
Da napomenem da je prezivljavanje sve ispod 800 KM plate i vlastite nekretnine.
Cak i VSS ima ogromne probleme da nadje iole normalno placen posao, znaci preko 1000 KM.
Dodaj nesigurnost posla i tesko nalazenje novog ako napustis trenutni, na zapadu novi posao mozes naci duplo lakse i brze.
Ti si vise poduzetnik. Koliko ljudi su procentualno generalno poduzetnici, pogotovo u okruzenju koje je katastrofalno za takav vid zarade kao sto je BIH ?
Od cega ce uloziti, od kojih para ?
Nisu svi poduzetnici.
Ja nemam tu zicu.
Hocu da radim i da budem posteno placena za svoje znanje i trud i rad.
Moja plata nije milostinja vec sam placena za nesto sto moj nadredeni ne zna da radi, nema vremena itd...
-
espn
#7445 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jest, i u Njemačkoj vlada 50% nezaposlenost, najkorumpiranija je i najsiromašnija zemlja evrope i svijeta.HAVANA wrote: Isto kao sto je i vecina govorila da je ovde nemoguce zaraditi i dobro raditi,zivjeti,biti sretan,rezim,uhljeb,stranka,profiter itditd...A ni jedni nisu u pravu.A tesko je sve,i tamo dobiti 4000 i ovde napraviti 4000...Bitno je raditi sto si naumio.Rezultat dodje.I ako ne dodje,bar znas da si probao.
How yes, no.
Last edited by espn on 12/03/2019 15:50, edited 2 times in total.
- hadzinicasa
#7446 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
ne treba niciji rad podcjenjivati.512MB wrote:Havana to ne shvata jer on ne pravi nikakvu novu vrijednost, nego je jednostavno ugostitelj tojest pruza usluge, dok konjislav stvara novu vrijednost.
u domeni svojih mogucnosti volim vjerovati da svak radi ono sto moze. osim toga, neko stvara dodatnu vrijednost za drustvo, neko za kompaniju, odnosno vlasnika, a neko gleda da sto vise sebi zaradi. nismo isti niti imamo iste nivoe obrazovanja, sirinu pogleda i cijenjenja onog drugog u odnosu na nas.
- Connaisseur Karlin
#7447 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
najvaznije je da osoba voli svoj posaohadzinicasa wrote:
ne treba niciji rad podcjenjivati.
u domeni svojih mogucnosti volim vjerovati da svak radi ono sto moze. osim toga, neko stvara dodatnu vrijednost za drustvo, neko za kompaniju, odnosno vlasnika, a neko gleda da sto vise sebi zaradi. nismo isti niti imamo iste nivoe obrazovanja, sirinu pogleda i cijenjenja onog drugog u odnosu na nas.
vecina osoba rade polsove koje ne vole , znaci, rade nesto sto moraju , jer moraju zaraditi
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#7448 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Koliko god ga voliš, u neko doba dosadi, pa bi radije da ne radiš.Connaisseur Karlin wrote:
najvaznije je da osoba voli svoj posao![]()
vecina osoba rade polsove koje ne vole , znaci, rade nesto sto moraju , jer moraju zaraditi
Mada je pogubno kad čovjek s mržnjom ide na posao, ko da ide na strijeljanje
- 512MB
#7449 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Niposto, sav respekt Havani i svakom ko je ulozio znoj i trud da osigura bolji zivot svojoj obitelji.hadzinicasa wrote:ne treba niciji rad podcjenjivati.512MB wrote:Havana to ne shvata jer on ne pravi nikakvu novu vrijednost, nego je jednostavno ugostitelj tojest pruza usluge, dok konjislav stvara novu vrijednost.
- Connaisseur Karlin
#7450 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
promjenis posao ili promjenis radnu pozicijuTomahawk11 wrote:Koliko god ga voliš, u neko doba dosadi, pa bi radije da ne radiš.Connaisseur Karlin wrote:
najvaznije je da osoba voli svoj posao![]()
Mada je pogubno kad čovjek s mržnjom ide na posao, ko da ide na strijeljanje