Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post Reply

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

insomnia78

#7426 Re: RE: Re: RE: Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by insomnia78 »

MMM1977 wrote:
insomnia78 wrote:Ovaj osumnjiceni za napad u Luvru je po svemu sudeci Egipcanin koji je u Fr stigao iz UEA. Imao je povratnu kartu za Dubai u nedelju. Nadjeni su stan i auto koje je iznajmio u Fr
Ali da predsjednik USA po internetu komentarise napad nožem na naoružanog vojnika e to je meni šega. Šta se sve danas zove terorizmom.

I šta vele, 2 noža našli?
Pa nije to bas tako naivno. Luvr je kao i uvijek bio pun ko sibica. Ovaj je napao patrolu na tacki na kojoj se kontrolisu torbe. Sta da je uspio uci pored njih. Mog'o je izazvati masakr
RNG_25

#7427 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by RNG_25 »

SkyLimit wrote:Ja sam zbunjen. Gade mi se ovi sljedbenici tkz. "radikalnog islama" a opet ja ne vidim da većina Zapada na njih nešto gleda odvojeno nego na npr. mene, ne iskazuju oni mržnju prema teroristima ili radikalima, već jednostavno prema "Muslims".
Naravno da ne gleda, Zapadu (tj. Zapadnim vladama) bi najviše odgovaralo da muslimani svijeta nestanu. Pa to i jeste razlog prvo podržavanju diktatorskih režima, pa kad su vidjeli da to baš i ne pomaže uništenju muslimana, onda su se okrenuli i direktnom uništavanju jedne po jedne većinski muslimanske države.
insomnia78

#7428 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by insomnia78 »

De odvadite malo
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#7429 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by pici »

šHo bi reko njegov aHbab bušH, Krstaški rat more počmet
zunazu

#7430 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by zunazu »

Image

beobasket

#7431 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by beobasket »

jeza u ledja wrote:Opet mu se popiso neki sudija po glavi i blokirao muslim ban, bar privremeno. Kae "no one is above the law, including the president". :meza1:
Nece taj sudija dugo. Na kraju ce biti kako sam predvidio; nema boga i sile sa kojom Trump ide na kompromis. On je poslodavac bez kompromisa, a takvi su skoro svi poslodavci. Ne jebe on 2% sto postoje drugi, regulative, zakoni i pravila. On malo brka pojmove ali ce na kraju biti kako on kaze kostalo koliko kostalo. U poduzecima nema demokratije, tako Trump gleda na svoju poziciju. Demokratija je bila da ste izabrali mene a od danas ima da slusate kako vam ja kazem. Trump ce biti neko o kome ce generacije i generacija uciti u skolama kako je izmjenio citavu politicku kulturu u USA.

Most people are totally unaware of exactly how much power the president of the USA has. I'll attempt to break it into its effective pieces.

Within the executive branch, the POTUS (our acronym for "President of the United States") is effectively dictator (albeit a benevolent one). As long as he operates within the confines of the law, he can direct any executive agency to do anything he desires. Typically presidents are aware of their limited tenure and the Congress's ability to remove him (as yet, only "him", but one day a "her"), so they don't abuse the power overly. But it's there for them to use.
Building on the previous point, The President is "Commander in Chief" of military and can direct it as he sees fit. Congress can de-fund his project, but as Teddy Roosevelt discovered, Congress is loath to leave our soldiers and sailors stranded halfway around the world. Because he is commander in chief of the military, he is effectively the absolute authority on military policy, including all the massive number of bases and members around the world.
He is the head of state (meaning he is the figurehead of the nation of people called "the United States of America") and he is the head of government (meaning he is the political head of the apparatus of government of the United States of America). In many countries these positions are split into their two parts, but in the USA they are joined, giving the president a significantly higher level of authority than that seen in other world leaders.
The president appoints numerous powerful positions like the cabinet secretaries (like State & Defense), ambassadors and directors of semi-autonomous agencies (like the CIA, NSA and FBI). He also appoints the chairman of the Federal Reserve bank (who can be dismissed by the president and who, effectively holds the most powerful economic position in the country). Lastly, he appoints judges to the various courts and justices to the Supreme Court, the ramifications of which are not to be underestimated since the Supreme Court holds the power to decide and interpret all laws within the USA. All of these appointments must be confirmed by the Senate, but despite what you've heard, the president enjoys great latitude in choosing who he likes and his pick is typically approved (except in inferior court judges, which are held up for eons due to our broken political system).
The president is the de facto leader of the free world. As much as other countries hate this fact, inevitably they turn to the US for permission and guidance when engaging in any number of activities. Take a look at Libya for example. The French and British attempted to coordinate and bomb Libya RIGHT IN THEIR OWN BACK YARDS, but couldn't accomplish this without American support and aid. Right down to something klix like using the coordinating infrastructure they had in place-- they soon discovered that it was so antiquated and so incapable of projecting their power a scant 1,000 miles from home that they had to turn to the US Sixth Fleet in Italy to help coordinate the effort and inevitably turn to American sea and land power to make the mission a success. All this happened at the President's direction and at his discretion.
The president has the ability to veto any bill that the Congress sends to him. Unless they have 2/3 votes within both houses (which, let's face it, they rarely do), it is effectively dead.
The president is also the "spy in chief" in that he receives the largest array of intelligence available to any leader on earth. He is the head of 16 major spy agencies, all of whom distill and send their intelligence to him on a daily basis. How big is the us intelligence community? Enormous. The US intelligence community receives more funding than any other MILITARY on earth. That is: The USA spends more on just its intelligence gathering than any other nation does (save, possibly for China) on their entire military aparatus. The numbers were recently published in 2010:
--$80 billion pear year goes to the US Intelligence gathering systems (+/- $700 billion on defense, excluding intel.).
--China (No. 2) spent $114 billion on its entire military, (though that number may be as low as $80 billion, since the Chinese are known to inflate military figures)
--France (No. 3) spent $61 billion on defense
--The UK (No. 4) spent $57 billion on defense
--Russia (No. 4) spent $53 billion on defense (though Russian purchasing power parity would likely make that $53 billion closer to $75 billion)
Keep in mind that most countries spend a scant $1-4 billion per year on intelligence gathering. Numbers are typically kept under-cover, but the British (who are the world's best spies, wrote the book on spying and more than likely outspend anybody but the US-- and they are the US's closest allies) recently published their intelligence spending numbers from 2010 at £2.1 billion ($3.3 billion). That means that the US spent 24 times than the British did on intelligence. My guess is that Canada and Australia spend about half that. Together, with New Zealand, they form the UK/USA pact (an intelligence sharing and gathering alliance), which puts their combined efforts upwards of $90 billion per year.
The president is the "court of last appeal" for crimes against the USA. He can even override (so to speak) a conviction upheld by the US Supreme Court and pardon, commute or reduce a sentence of which the person has duly been convicted. We saw this, in fact, when Ford pre-emptively pardoned Nixon to close down the Watergate fiasco.

And these are just the few powers the President has that I can think of. Without a doubt, there are much much more.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#7433 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by pici »

Image
jeza u ledja

#7434 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Haris.ba wrote:
jeza u ledja wrote:Ne znam kako mozes napisati da neka zemlja igra vanjsku politiku "kao sah" i istovremeno konstatovati da nemaju nijednog istinskog jakog prijatelja u svijetu? Dobra vanjska politika se ne svodi na vodjenje ratova sa prvim susjedima i prckanje velikih sila, uz konstantnu borbu sa sankcijama.
Pa u okolnostima kada unutrašnja politika je dovela do toga da budu konstantno pod sankcijama, oni vode vrhunsku vanjsku politiku u datim okolnostima.
Iran je jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja to sebi može priuštiti, i da ima narod koji to može trpiti.

Oni su izabrali put konfrotacije sa Amerikom.

I ne postoje istinski jaki prijatelji u svijetu. :D Postoje neke etničke veze npr. tipa Njemačka i Austrija koje bi onda zvali prijateljske. Sve ostalo su interesi. Recimo, Kina nije prijatelj Sjevernoj Koreji. Ali, iz svojih interesa je ušla u rat sa Amerikom da zaštiti režim Kim Il Sunga. I iz svojih interesa ga finansijski pomaže svih ovih godina.

Iranci su vodili politiku 40ak godina gdje su samo tražili od Amerikanaca da ih Amerikanci prihvate kao ravnopravnog partnera. I Nuklearnim dogovorom su to uspjeli. Iranci žele da ih se prihvati kao regionalnu svjetsku silu. Imaju taj cilj, i tako se ponašaju i vode vanjsku politiku. To nije politika koja stvara prijatelje, naročito u regionu koji ima buljuk pretendenata na istu poziciju.
Aha, pa dobro onda se slazemo.
A to za jake prijatelje. Znao sam da cu dobiti takav odgovor, mrzilo me bilo napisati nesto tipa "ako takvi prijatelji uopste postoje". :D
megaman4

#7435 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by megaman4 »

RNG_25 wrote:
SkyLimit wrote:Ja sam zbunjen. Gade mi se ovi sljedbenici tkz. "radikalnog islama" a opet ja ne vidim da većina Zapada na njih nešto gleda odvojeno nego na npr. mene, ne iskazuju oni mržnju prema teroristima ili radikalima, već jednostavno prema "Muslims".
Naravno da ne gleda, Zapadu (tj. Zapadnim vladama) bi najviše odgovaralo da muslimani svijeta nestanu. Pa to i jeste razlog prvo podržavanju diktatorskih režima, pa kad su vidjeli da to baš i ne pomaže uništenju muslimana, onda su se okrenuli i direktnom uništavanju jedne po jedne većinski muslimanske države.
Trump se vec zavadio sa Islamskim svijetom. Dalje, nista bolji odnosi nisu ni sa zemljama EU. I u svojoj zemlji je stvorio neprijatelje. Amerika nije diktatura kao sto On misli. Nece dugo ostati na vlasti ako ovako nastavi jer ce neko pokrenuti njegovu smjenu. Nezadovoljstvo je toliko u Americi da prijeti gradjanski rat. To je realnost. Jedino je kao dobar sa Putinom, mada i tu je klimavo.
jeza u ledja

#7436 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

beobasket wrote:
jeza u ledja wrote:Opet mu se popiso neki sudija po glavi i blokirao muslim ban, bar privremeno. Kae "no one is above the law, including the president". :meza1:
Nece taj sudija dugo. Na kraju ce biti kako sam predvidio; nema boga i sile sa kojom Trump ide na kompromis. On je poslodavac bez kompromisa, a takvi su skoro svi poslodavci. Ne jebe on 2% sto postoje drugi, regulative, zakoni i pravila. On malo brka pojmove ali ce na kraju biti kako on kaze kostalo koliko kostalo. U poduzecima nema demokratije, tako Trump gleda na svoju poziciju. Demokratija je bila da ste izabrali mene a od danas ima da slusate kako vam ja kazem. Trump ce biti neko o kome ce generacije i generacija uciti u skolama kako je izmjenio citavu politicku kulturu u USA.
Federalne sudije imaju dozivotnu poziciju, tj. dok se sami ne penzionisu kad zele. Ovog je postavio George W. Bush.
JThomas

#7437 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by JThomas »

pravi balkanski rezon, neće taj sudija dugo, ne valja se rogatim bosti, veži konja gdje ti aga kaže, itd... :lol:

to što bi kod nas sudije pitale, predsjedniče, hoćete li još neku državu da dodamo mi na listu, ne znači da će tako biti i u americi...
MikroBelaj

#7438 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by MikroBelaj »

JThomas wrote:pravi balkanski rezon, neće taj sudija dugo, ne valja se rogatim bosti, veži konja gdje ti aga kaže, itd... :lol:

to što bi kod nas sudije pitale, predsjedniče, hoćete li još neku državu da dodamo mi na listu, ne znači da će tako biti i u americi...

Ono kad covjek misli: da je citav svijet ko pred kucnim pragom :-D
Drvosjeca iz Dejcica

#7439 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Zna li neko je li ikad u istoriji SAD-a desilo da sud kaže NE predsjedniku ili je ovo prvi put? Šta Trump može uraditi, smijeniti te sudije ili promijeniti zakon...uvesti diktaturu možda?
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 04/02/2017 18:20, edited 1 time in total.
Edin H.

#7440 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Edin H. »

jeza u ledja wrote:
beobasket wrote:
Federalne sudije imaju dozivotnu poziciju, tj. dok se sami ne penzionisu kad zele. Ovog je postavio George W. Bush.
Ne znam za Ameriku, ali u Engleskoj je izbor sudija kompletno nezavisan od politike.
JThomas

#7441 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by JThomas »

zamisli sud je stvarno sud i cijeni pravne argumente, a nije samo produžena ruka izvršne vlasti...
Connaisseur Karlin

#7442 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Connaisseur Karlin »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Zna li neko je li ikad u istoriji SAD-a desilo da sud kaže NE predsjedniku ili je ovo prvi put? Šta Trump može uraditi, smijeniti te sudije ili promijeniti zakon...uvesti diktaturu možda?
Ruzvelt, i dobro se "opekao" sa pokusajem suprostavljanja Supreme Court :D
JThomas wrote:zamisli sud je stvarno sud i cijeni pravne argumente, a nije samo produžena ruka izvršne vlasti...
yup :-D
federal law is supreme under the Constitution
Kikibombona

#7443 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Kikibombona »

U slucaju da ih napadne Amerika, Iran bi pukao kao kokica. Iran, tj. Perzijanci, su porobili nekoliko naroda koji ne zive drage volje u Islamskoj Republici Iran. Nije to nimalo homogena zemlja, kao sto nije bio ni Irak.

Ipak vjerujem da do rata nece doci, makar ne za vrijeme vladavine Trampa. Vec dovoljno jede govna, za jedno tako veliko sranje sigurno ne bi imao podrsku. Rat u Iranu bi zapalio regiju i Evropu preplavio izbjeglicama. To sada nikome ne treba.

Sa ludjacima se nikad ne zna, ali opet ne vjerujem da je rat moguc na nerednom periodu... Ako Iran nastavi vojno jacati, sukob ce biti neminovnost. Izrael ima panican strah od Irana i sigurno nece dozvoliti da previse ojacaju.

Iranci trebaju biti pametni. Potrebno je da budu vojno jaki, ali ne trebaju pretjerivati, dovoditi se u opasnost da ih Amerika i Izrael napadnu. Trebaju se prvenstveno posvetiti ekonomiji i dati veca prava manjinskim narodima u Iranu. Za sada, nazalost, rade sve suprotno.
Acid25

#7444 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Acid25 »

Duge su 4 godine.
Trump - nabrijan
Mattis - nabrijan
Benjamin - nabrijan
Rex - vjerovatno nabrijan da namjesti bivšoj kompaniji koji poslić u Iranu
...
Ripicipi

#7445 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Ripicipi »

Kikibombona wrote:U slucaju da ih napadne Amerika, Iran bi pukao kao kokica. Iran, tj. Perzijanci, su porobili nekoliko naroda koji ne zive drage volje u Islamskoj Republici Iran. Nije to nimalo homogena zemlja, kao sto nije bio ni Irak.

Ipak vjerujem da do rata nece doci, makar ne za vrijeme vladavine Trampa. Vec dovoljno jede govna, za jedno tako veliko sranje sigurno ne bi imao podrsku. Rat u Iranu bi zapalio regiju i Evropu preplavio izbjeglicama. To sada nikome ne treba.

Sa ludjacima se nikad ne zna, ali opet ne vjerujem da je rat moguc na nerednom periodu... Ako Iran nastavi vojno jacati, sukob ce biti neminovnost. Izrael ima panican strah od Irana i sigurno nece dozvoliti da previse ojacaju.

Iranci trebaju biti pametni. Potrebno je da budu vojno jaki, ali ne trebaju pretjerivati, dovoditi se u opasnost da ih Amerika i Izrael napadnu. Trebaju se prvenstveno posvetiti ekonomiji i dati veca prava manjinskim narodima u Iranu. Za sada, nazalost, rade sve suprotno.
I ako ih napadnu, nikad oni kopneno nece krenuti na Iran.
Jedino sto mogu je bombardovati, ali i to je upitno jer i ovi imaju dosta pvo-a
Dosta usa baza po iraku im je na dometu, svega bi tu bilo.
spreca

#7446 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by spreca »

Kikibombona wrote:U slucaju da ih napadne Amerika, Iran bi pukao kao kokica. Iran, tj. Perzijanci, su porobili nekoliko naroda koji ne zive drage volje u Islamskoj Republici Iran. Nije to nimalo homogena zemlja, kao sto nije bio ni Irak.

Iran nije Sirija...vidis da nisu mogli srusiti Siriju a kamoli Iran koji je mnogo jaci od Sirije....za Iran bi to naravno bile ogromne posledice ali mozda bi i Izrael dobio po picki koju raketu koju Iranci sigurno imaju.USA bar u evropi nebi imala partnera koliko ih je imala u Iraku i Libiji......Iran ako jos jedno vrijeme izdrzi bez rata da ojaca onda im moze pokazati samo kitu......vidis da ga samo sankcijama probaju jebati ali se ne usudjuju napadati sto znaci da tacno znaju da Iran ima cime odgovoriti......Izrael skevti iz razloga sto se boji a ujedno skrece paznju sa nove gradnje na palestinskoj teritoriji.
Drvosjeca iz Dejcica

#7447 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Samo mogu reći neka Bog čuva Iran i njegov narod pored ovakve desničarske bagre.
Kikibombona

#7448 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Kikibombona »

Ripicipi wrote:I ako ih napadnu, nikad oni kopneno nece krenuti na Iran.
Jedino sto mogu je bombardovati, ali i to je upitno jer i ovi imaju dosta pvo-a
Dosta usa baza po iraku im je na dometu, svega bi tu bilo.
Ako bi se na tako nesto odlucili, prije svega bi trebali postici dogovor sa Azerima oko stvaranja Velikog Azerbejdzana. Azera u Iranu ima oko 15 miliona a u Azerbejdzanu 8 miliona. Dakle, u Iranu duplo vise, kompaktni su na ogromnom teritoriju. :idea: Azeri su vec jednom na teritoriji Irana proglasili Republiku Azerbejdzan uz pomoc Sovjeta. Poslije su je Perzijanci u krvi ugusili. Isto kao Republiku Kurdistan.

https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Autonom ... jd%C5%BEan

Tu je i narod Beludzi koji zivi na jugoistoku Irana. Kod njih su kao kod Kurda naglasene separatisticke teznje.

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Belud%C5%BEistan

Na jugozapadu Irana, uz Perzijski zaljev, u provinciji Huzestan, koja je iznimno bogata naftom, vecinu cine Arapi. Taj dio Irana je napao Sadam. I oni nisu sretni sto su dio Irana.

Dakle, Ameri bi mogli uletiti sa svih strana i podrzati separatiaticke teznje Azera, Kurda, Beludzija i Arapa. Mogu uci iz Iraka, iz Azerbejdzana, iz Saudije, iz Afganistana. Perzijanci su u sredini, okruzeni porobljenim narodima. Zbog toga je Iran tempirana bomba i veoma bi se lako urusio, uz naravno krvav rat.
Duge su 4 godine.
Trump - nabrijan
Mattis - nabrijan
Benjamin - nabrijan
Rex - vjerovatno nabrijan da namjesti bivšoj kompaniji koji poslić u Iranu
Ako se Iran nastavi naoruzavati, ako postane vojna prijetnja Izraelu i interesima Amerike na BI, pitanje je trenutka kada ce Amerika i Izrael preventivno napasti. Licno ne vjerujem da ce se to desiti za vrijeme Trampa, osim ako ne iniciraju neko sranje za koje ce optuziti Iran, pa da tada americka javnost podrzi rat. Ne vjerujem, nema Tramp podrsku za tako veliki rat.
Kikibombona

#7449 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Kikibombona »

spreca wrote:Iran nije Sirija...vidis da nisu mogli srusiti Siriju a kamoli Iran koji je mnogo jaci od Sirije....za Iran bi to naravno bile ogromne posledice ali mozda bi i Izrael dobio po picki koju raketu koju Iranci sigurno imaju.USA bar u evropi nebi imala partnera koliko ih je imala u Iraku i Libiji......Iran ako jos jedno vrijeme izdrzi bez rata da ojaca onda im moze pokazati samo kitu......vidis da ga samo sankcijama probaju jebati ali se ne usudjuju napadati sto znaci da tacno znaju da Iran ima cime odgovoriti......Izrael skevti iz razloga sto se boji a ujedno skrece paznju sa nove gradnje na palestinskoj teritoriji.
Ameri nikad nisu pokusali uzeti Siriju. Nikad nisu krenuli ni sa 2% kapaciteta. Oni samo bombarduju kao podrska lokalnim (pretezno kurdskim) snagama koje su naoruzane 30-40 godina starim oruzjem.

Za napad na Iran imaju topovskog mesa MILIONE. Stotine hiliada Kurda, Beludzija i Arapa bi sutra krenulo da uzmu svoj dio Irana. I Azeri bi uradili isto, samo da Amerika Alijevu obeca Veliki Azerbejdzan. I to je sila koja bi uz jaku americku podrsku zgazila Perzijance. Bilo bi gadno, nem sumnje, al' bi ishod bio unaprijed poznat, isto kao u Iraku, Afganistanu ili Libiji.

Iranski Kurdi podrzavaju Trampa. :D

KURDS, BALUCH AND AHWAZIS DESERVE SELF-DETERMINATION

http://www.frontpagemag.com/fpm/265618/ ... seph-puder

THE RISE OF NATIONALISM AMONG IRANIAN AZERBAIJANIS: A STEP TOWARD IRAN’S DISINTEGRATION?

http://www.rubincenter.org/2013/03/the- ... tegration/

'Juzni Azerbejdzan nije Iran'

Najpoznatiji kurdski aktivista iz Irana. :D

https://mobile.twitter.com/RojhelatRisi ... 20/photo/1

Iran bi se srusio kao kula od karata...
insomnia78

#7450 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by insomnia78 »

[emoji23]
Post Reply