Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
detroit-mercy

#7426 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

supercali wrote:
mishic wrote:Ovo smetljište u kome sada živimo proizvela je ta "ozbiljna civilizacija".
Proizveli su oni koji su za vrijeme ozbiljne civilizacije bili u zatvoru od maldih muslimana preko seselja i sl
Kad je to Slobo bio u tvoruza :mrgreen: iz cijeg je sinjela iskocio :mrgreen: Blagoja Adzic, Veljko Kadijevic, UDBIN mali Arkan, nastavi niz :mrgreen: Seselj je bio zabavljac I osoba zaduzena za skretanje paznje kako u ona tako i u ova doba. Kruh te jebo, cijela JNA preko noci zamijeni zvijezdu za kurcinu i ono naslo pricat ko je bio u zatvoru :-)
detroit-mercy

#7427 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

akaunt wrote:Oni na tristo strana porede jednu drzavu od prije ceteres godina sa drugom od danas? :?
Pa posmatrajte Bosnu u Jugi i Poljsku iz tog perioda. Ili Čehoslovačku, da ne kazem Estoniju, Litvaniju....
Gdje su te zemlje bile tada u odnosu na BiH? E pogledajte danas tu istu Bosnu u odnosu na pomenute. Tu mozete komparaciju pravit.
Mrsko mi trazit bruto proizvod tih zemalja osamdesetih i isti pokazatelj za Yu ili Bih. O tome se moze pricat, a ne poredit jednu zemlju iz dvadesetog sa drugom iz dvadeset prvog stoljeća.
Sto prije ceterst godina, ceterest godina je suvise kratak period da bi ti ista rekao, uzmes period od zadnjih trista godina i mjeri, pa ces da vidis gdje su sve nabrojane zemlje bile. Btw, Ceska i pod sovjetima je bila svemirski brod za BiH iz Juge, to sto su ti pricali kako su ziligu cehinjice po moru , tu imas lovackih more. Bosna u Bivsoj Jugi je bila daleko od svemirskog broda, uz Makedoniju najnerazvijenija republika u Jugi.
kiligonzales

#7428 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

detroit-mercy wrote:
akaunt wrote:Oni na tristo strana porede jednu drzavu od prije ceteres godina sa drugom od danas? :?
Pa posmatrajte Bosnu u Jugi i Poljsku iz tog perioda. Ili Čehoslovačku, da ne kazem Estoniju, Litvaniju....
Gdje su te zemlje bile tada u odnosu na BiH? E pogledajte danas tu istu Bosnu u odnosu na pomenute. Tu mozete komparaciju pravit.
Mrsko mi trazit bruto proizvod tih zemalja osamdesetih i isti pokazatelj za Yu ili Bih. O tome se moze pricat, a ne poredit jednu zemlju iz dvadesetog sa drugom iz dvadeset prvog stoljeća.
Sto prije ceterst godina, ceterest godina je suvise kratak period da bi ti ista rekao, uzmes period od zadnjih trista godina i mjeri, pa ces da vidis gdje su sve nabrojane zemlje bile. Btw, Ceska i pod sovjetima je bila svemirski brod za BiH iz Juge, to sto su ti pricali kako su ziligu cehinjice po moru , tu imas lovackih more. Bosna u Bivsoj Jugi je bila daleko od svemirskog broda, uz Makedoniju najnerazvijenija republika u Jugi.
Nerazvijenija od CG? :D
detroit-mercy

#7429 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

kiligonzales wrote:
detroit-mercy wrote:
BiH je primala federalnu pomoc za nerazvijene, mislim da su Kosovo, BiH i Makedonija bili duboko ispod saveznog prosjeka.
LARVA

#7430 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by LARVA »

SaraFina wrote:Neugodno. Ja sam prošle nedelje tako naišla s prijateljicom kad je onaj manijak mahnitao isto na Prateru prije dana žena. Ove sedmice ponovo neki isto :

https://www.google.at/amp/www.vienna.at ... 704826/amp

Bečka i općenito austrijska policija stvarno su jako dobre, obučene i sigurnost zbog ovih novopristiglih izbjeglica dovedena je skoro do perfekcije. Medjutim, evo treći incident ovog mjeseca sa ozbiljnim posljedicama. I nisu sva tri sreća " ratnici na Allahovom putu" u pitanju.

Šta ti hoću reći? Svijet općenito, a ne samo Sarajevo postali su opasnija mjesta za život, nego prije dvadesetak i više godina.. Svakoj budali postalo je nažalost dostupno sve od lakih i teških droga, do hladnog i vatrenog oružja.
Sigurnost prije dvadesetak godina bila je veća i zbog nedostupnosti takvih stvari.
Jesu, jesu. Ratnici sa Allahovog puta.
Gojeni H

#7431 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

Fudo387 wrote:Vidjao krave po balkonima, peti-sesti sprat?
Pa vidjao si ti i letece tanjire iznad Trebevica.
Kruh te, i hoce da pravi stranku, vodi drzavu?
Pa kako?
:lol: :lol:
John Cleese

#7432 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by John Cleese »

kiligonzales wrote:
Pa kako?
Bila je ona prica sa Alipasinog kad je brat zvao muriju nakon rata jer mu je neko ukro spajz haha frajer spajz napravio u liftu :lol:

Koliko je istinita ne znam... :lol:
To je prica iz rata, ovog zadnjeg.

Nestalo je struje, kabina lifta je ostala tamo gdje se u tom trenutku zatekla i jedan od novih stanara je u nju naslagao par kubika frisko nacijepanih drva i nekako je cak i zakatancio vrata.
Kad je struja, mjesecima kasnije, ponovo, nakratko, dosla, neko je pozvao lift...
A nesretni covjek se onda rastrcao po komsiluku zaleci se glasno i neutjesno da su mu ukrali supicu.
U verziji koju sam ja cuo, nije zvao policiju i desilo se u drugom dijelu grada, pa bih rekao da je vrlo vjerojatno prica izmisljena.

Ljudi jesu u ratu katkad drzali ogrjev i u kabinama liftova, ali sigurno ne zato sto nisu znali za sta inace sluzi i kako funkcionira lift.
Bodkin

#7433 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bodkin »

kiligonzales wrote:
animals wrote:U Jugoslaviji je bila bolja jedino sigurnosna situacija..
jer je milicija imala odrijesene ruke u borbi sa kriminalcima i narodnim neprijateljima..
danas je policija svedena na samo jednu organizaciju.
koja nema nikakvi veci prava od obicni gradjana..
tako je u cijeloj Evropi..
Ljudi zaboravili da je cijelo selo znalo cucati pred jednim tvom :D Sad svaka kuca ima za svaku osobu u kuci po tv :D

Da ne govorimo da u ovakvoj BiH asfalt je stigao do more sela i jos more toga...
I ljudi danas imaju internet!!
hAZNADAR

#7434 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

sabina1 wrote:
Fudo387 wrote:
piupiu wrote:Maloprije Titovom, pored Metropolisa... ogradjeno policijskom trakom, ne možemo proći. Sa mnom dijete. Šta će biti - dvojica su pucali jedan na drugoga 10 metara od Federalnog MUP-a, nasred Titove, 10 minuta prije nego što smo naišli. Eto to je VELIKA razlika izmedju Jugoslavije i danas. Ogroooomna.
Ovi danas imaju bolje pistolje, velika razlika.
Ne.
Tada bi cijela Titova bila pohapsena ukljucujuci piupiu s djetetom sve dok se momentalno ne utvrde svi razlozi incidenta a vinovnici bi dosli svijesti tek na prvi dan proljeca.
Danas uniforme i sluzbeni pistolji sluze samo za Hajatove "Slucajeve x".
Ma dajte,... za Sarajevo neznam ali u Banjaluci je bilo divljanja svako vece. Svako vece marisana raja protiv raje u po grada, jalija razbije nekoga 'nako, a bilo je i pucanja ne svako vece ali je bilo. Ja licno gledao istu scenu u po grada kako lik puca u noge dvojici giliptera. Ista stvar kao ova vijest u Titovoj gdje zahvaljujuci netu svi u cijelom svijetu znaju sta se desilo u rekordnom vremenu, Ko je pucao i u Koga. Navodno neki zubar u dvojicu reketara sa Kosevskog. Ko je prije rata u YU znao za sve slucajeve anarhije u drugom gradu kada nije bilo interneta? Ja licno sudjelovao u par masovnih tuca, jednom u strogom centru grada ,.... sramota me ove pameti i reci zasto. Mladost - ludost. Milicija malo morgen masovno hapsila.
Vjeciti kukavci koji stalno traze razloge kako je nekad bilo bolje vise imaju potrebu za tim nego sto su u pravu. Bivsa YU jeste u nekim segmentima bila bolja nego ovo danas, ali je to imalo svoju cijenu i nije za poredjenja.
hAZNADAR

#7435 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

Jos jedan mit o bivsoj YU je tkzv liberalizam, vece slobode u nekim stvarima,... ko biva danas sve zaguljeno, zamotano, zatucano,.. .a prije liberalno.

Sve do kraja 80-tih je socijalisticko drustvo bilo izrazito konzervativno. Itekako se isticao moral, granice dopustenosti,.... svaki vulgarizmi u pjesmama poput stulicevog poljubi me u dupe, vaginalna manipulacija od atomaca, corbini vulgarizmi su redovno nailazili na kritike u medijima, kod kriticara, mnoge stanice to nisu emotovale a omladina koja je pravila disko veceri u drustvenim prostorijama je malo kad to smjela pustati.
Osim toga - tada smo mi rokeri vazili za nemoralne, drogerase, pijandure,... .danas su tu ulogu preuzeli narodnjaci - pa se danas mi sablaznjavamo i ibretimo njima isto ko konzervativni socijalisti nekad.

Prava zena nekad i sad? To bi bilo interesantno istraziti. Mislim da je opcenito prije bilo konzervativnije i u tom polju. Sjecam se da je bilo normalno cuti kako je neko izmarisao zenu, momak opalio curi samar, opceniti stav kako je zeni mjesto u kuci i da radja i odgaja djecu, opcenito patrijarhalniji stav nekada. Podvlacim - to je za Jugu prije 80 i neke kada su istina bile vece slobode i lberalnije ali istovremeno neizbjezna propast.
uglavnomja

#7436 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

poredis tuce sakama sa pucnjavom :-)

sto se sarajeva tice, ja se sjecam samo jednog ubistva na javnom mjestu, neka rupa od kafane pored zeljinog stadiona, neki lik ubo nozem drugog, valjda zbog neke sohe sto je patila stangu
aratet

#7437 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by aratet »

kiligonzales wrote: Eto jednog linka o Titu...
http://www.dailymail.co.uk/home/moslive ... world.html
Gdje je Pavelic mirotvorac na listi?
fidoremilienko

#7438 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by fidoremilienko »

kiligonzales wrote:
Eto jednog linka o Titu...
Smecari. A gdje su njihovi zlocini sto su decenijama tlacili svoje kolonije? O tome ne pisu.
kiligonzales

#7440 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

Bodkin wrote:
kiligonzales wrote:
animals wrote:U Jugoslaviji je bila bolja jedino sigurnosna situacija..
jer je milicija imala odrijesene ruke u borbi sa kriminalcima i narodnim neprijateljima..
danas je policija svedena na samo jednu organizaciju.
koja nema nikakvi veci prava od obicni gradjana..
tako je u cijeloj Evropi..
Ljudi zaboravili da je cijelo selo znalo cucati pred jednim tvom :D Sad svaka kuca ima za svaku osobu u kuci po tv :D

Da ne govorimo da u ovakvoj BiH asfalt je stigao do more sela i jos more toga...
I ljudi danas imaju internet!!
Time su stvari postale pristupacnijima. Zato se lakse generira negativna slika o svemu.
Ommadawn

#7441 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

John Cleese wrote:
kiligonzales wrote:
Pa kako?
Bila je ona prica sa Alipasinog kad je brat zvao muriju nakon rata jer mu je neko ukro spajz haha frajer spajz napravio u liftu :lol:

Koliko je istinita ne znam... :lol:
To je prica iz rata, ovog zadnjeg.

Nestalo je struje, kabina lifta je ostala tamo gdje se u tom trenutku zatekla i jedan od novih stanara je u nju naslagao par kubika frisko nacijepanih drva i nekako je cak i zakatancio vrata.
Kad je struja, mjesecima kasnije, ponovo, nakratko, dosla, neko je pozvao lift...
A nesretni covjek se onda rastrcao po komsiluku zaleci se glasno i neutjesno da su mu ukrali supicu.
U verziji koju sam ja cuo, nije zvao policiju i desilo se u drugom dijelu grada, pa bih rekao da je vrlo vjerojatno prica izmisljena.

Ljudi jesu u ratu katkad drzali ogrjev i u kabinama liftova, ali sigurno ne zato sto nisu znali za sta inace sluzi i kako funkcionira lift.
To su isto pricali da je bilo u BL - pa sad koliko je istinito je upitno. Ja samo znam za slucaj da se tipu za vrijeme rata u BL srusio balkon jer je majmun naredao po istom masu drva.
kiligonzales

#7442 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

aratet wrote:
kiligonzales wrote: Eto jednog linka o Titu...
Gdje je Pavelic mirotvorac na listi?
Ne pitaj mene, nisam je ja pravio. Po meni Tito je tu nezasluzeno jer je imo tovar bagre kvislinske za ukloniti, samo sto je morebit neko zaplatio, a da nije trebao jer nisu bili kvislinzi, a nisu se u svemu slagali sa partijom. Ante i Draza su zasluzili vise da budu na toj listi.

Ono zatvoris apoliticnog covjeka knjizevnika poput Alije Nametka zbog napisane price "Za obraz" u tvorza na 15 godina. :D
kiligonzales

#7443 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

fidoremilienko wrote:
kiligonzales wrote:
Eto jednog linka o Titu...
Smecari. A gdje su njihovi zlocini sto su decenijama tlacili svoje kolonije? O tome ne pisu.
Eno ih kod brata Marica bin Mladena na Paralelama i facebook profilu :D
Pogledaj zadnju epizodu njegovu, bas je to tema bila...
kiligonzales

#7444 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

To je iz nase perspektive tako, jesmo li sigurni bas toliko da nije bilo vece sahrane u 20 stoljecu :D
Last edited by kiligonzales on 16/03/2018 11:58, edited 1 time in total.
kiligonzales

#7445 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

detroit-mercy wrote:
kiligonzales wrote:
detroit-mercy wrote: Sto prije ceterst godina, ceterest godina je suvise kratak period da bi ti ista rekao, uzmes period od zadnjih trista godina i mjeri, pa ces da vidis gdje su sve nabrojane zemlje bile. Btw, Ceska i pod sovjetima je bila svemirski brod za BiH iz Juge, to sto su ti pricali kako su ziligu cehinjice po moru , tu imas lovackih more. Bosna u Bivsoj Jugi je bila daleko od svemirskog broda, uz Makedoniju najnerazvijenija republika u Jugi.
BiH je primala federalnu pomoc za nerazvijene, mislim da su Kosovo, BiH i Makedonija bili duboko ispod saveznog prosjeka.
Moguce.
Dozer

#7446 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Connaisseur Karlin wrote:
Dozer wrote:
I moze pricati ko sta hoce, vrijedjati se koliko hoce ili izmisljati razloge kako bi opravdao ovo ili ono, ali jedna cinjenica se nikada nece promijeniti - mozes seljaka izbiti sa sela, ali selo iz njega nikada.
Kako svako pravilo ima izuzetaka, tako je i ovdje, na obje strane, ali to su, ipak, samo izuzeci. Zestoka manjina.

I, za kraj, da budemo nacisto - nemam ja nista protiv bilo koga niti ljude dijelim po tome odakle su ili kako se zovu. Dijelim ih samo po ponasanju. Ili si normalana covjek, ili si kloc. I to je to.
ali si potvrdio da su vecina sa sela ipak kloc :D znaci, ti kao politicar ili budci politicar ne vidis mnogo korsiti od seljaka sa sela u 21 stoljecu :-) :D wow, ipak imas ogranicen um :thumbup:
Zapravo, ovo je samo tvoj, moram reci (bez namjere vrijednjanja), prilicno plitkouman zakljucak.
Zaista bih volio da iz toga sto si citirala pojasnis kako si i na osnovu cega dosla do ovakvog zakljucka...

Ima kamara kloceva i rodjenih u gradu, tako da ova tvoja gore konstatacija naprosto nije u skladu s onim sto sam ja rekao, a jos manje je blizu istine.
I, sta bi, po tebi, znacilo to "kloc"?
Po mom vidjenju toga to je neko ko se ne uklapa u sredinu, ko je pokusava prilagoditi sebi umjesto obratno i pri tome je ocito da to radi, ko se predstavlja necim sto nije, a pri tome je ober nafuran na sebe samog ili sebe samu, itd.
Mozes ovo poistovijetiti i s "papak".

Ali, to ne znaci da su takvi ljudi po defaltu losi kao ljudi, nego samo da su pogubljeni u vremenu i prostoru.
I nisam politicar, a nemam ni pretenzije da budem.
Ali, s druge strane, kada bih odlucivao o bilo cemu u tom smislu, jedan do prvih koraka na kojima bih insistirao jeste revilatizacija sela i poljoprivrede.
Na kraju krajeva, to ce svakako raditi i uraditi puno bolje neko ko je generacijama na selu ili sa sela, nego ja koji sam generacijama haustorce.
Narosto, neka se svako drzi onoga u cemu jeste dobar, i neka se ne petlja u ono o cemu nema pojma.
Last edited by Dozer on 16/03/2018 12:15, edited 1 time in total.
Thorgerson

#7447 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Thorgerson »

Ja sam siguran i ubjedjen da bi svi ovdje da je sada uredjenje kakvo je bilo u Jugoslaviji, vapili za nekim drugim uredjenjem. Jednostavno, to je priroda covjeka.

Srali bi sto fudbaleri moraju igrati ovdje do 27 godine.
Srali bi sto ne mozete kupiti SAMSUNG S9 nego morate kupiti ZASTAVA XC10 ciglu sa upola manjim kvalitetom.
Srali bi sto ne mozete kupovati online, jer je zabranjeno.
Srali bi sto nemate 1000 kanala, a vas rodjak vani ima.
Srali bi i krisom bi isli u nabavke do Mađarske.
Srali bi sto je jedan covjek dozivotno predsjenik.
Smetalo bi vam sto neki politicari imaju sve i svasta.
Sjebavali biste kada bi vidjeli svog predsjenika da ima svoje otoke, brodove, vile, avione...

Srali bi i srali.

Sjebali bi se kad bi vam nekog poznanika progutao mrak, jbg komsija nesto rekao za njega, gdje je ....ne zna se.

Tako da, ne serite boga vam.

Uredjenje koje sada imamo nije idealno, ali ne zbog samo uredjenja - nego zbog nas. Ako nesto slicno imaju zemlje zapada i kod njih to perfektno funkcoinise - e pa onda se trebamo zapitati zasto.

Jugoslavija jeste bila otvorena, ali je bila komunisticka drzava ma sta neko mislio i pricao. Pa i tada je bilo guzonja i guzonja na vlasti - samo sto tada nije bilo interneta i bila je cenzura. Dakle, nije mogao neki kanal objaviti sta oni hoce ili novine. Ko da je narod tada ista znao. Nije, znao je onoliko koliko mu se dalo da zna. I tada su guzonje uzivale razne pogodnosti.

Sada sve znas i sa dva klika mozes naci koja je plata ministra, sta ima od imovine, mozes preuzeti ZK izvadke, kolika mu je ženina plata itd. Al kazu tad je sve bilo od naroda. Ma kakvog naroda jebote, sta je narod imao od Titinih vila i brodova? Ko je od toga imao koristi nego on i uski broj ljudi oko njega. Ako je od naroda, pa je li obicni narod mogao koristiti sve te blagodati? Jest, al u qrcu. Sebi vilu, narodu kamp kucicu. Jedino sto je valjalo tada je sto je bio manji broj tih ljudi koji su to uzivali, pa se moglo podnijeti.

Ako je neko sposoban danas da napravi sebi vilu, jer moze, zna, ima znanje...pa u cemu je problem. Meni se ne svidja sistem gdje cemo mi svi zajedno raditi za nekoga. Jebo to. To nije u prirodi covjeka i zato se takvi sistemi raspadaju. Mora se naci balans i kombinacija. Neko ko je sposoban treba ga pustiti. Neko ko nije jbg pomoci mu koliko moze. Ali nazor praviti da smo svi isti...ne moze.

Kome se svidja taj sistem neka izvoli ima jos komunjara i neka se odseli. Ja zelim da zivim u slobodnoj drzavi gdje svako ima pravo da kaze sta misli. To sto smo dozvolili da nam budale i glupani preuzmu vlast je samo do nas, ne do njih. Pogotovo ne do sistema.
Dozer

#7448 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: Prava zena nekad i sad? To bi bilo interesantno istraziti. Mislim da je opcenito prije bilo konzervativnije i u tom polju. Sjecam se da je bilo normalno cuti kako je neko izmarisao zenu, momak opalio curi samar, opceniti stav kako je zeni mjesto u kuci i da radja i odgaja djecu, opcenito patrijarhalniji stav nekada. Podvlacim - to je za Jugu prije 80 i neke kada su istina bile vece slobode i lberalnije ali istovremeno neizbjezna propast.
Mislis da je u svijetu bilo drugacije po tom pitanju...?
Pa zene su se tek tada i u svijetu pocele pomalo boriti za neka svoja prava. Do tada je svugdje vladao isti mentalitet - da su zene nesto kao niza vrsta. NIje Juga po tom pitanju bila nista drugacija od ostalih zemalja.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#7449 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Chmoljo »

Dozer wrote:
hAZNADAR wrote: Prava zena nekad i sad? To bi bilo interesantno istraziti. Mislim da je opcenito prije bilo konzervativnije i u tom polju. Sjecam se da je bilo normalno cuti kako je neko izmarisao zenu, momak opalio curi samar, opceniti stav kako je zeni mjesto u kuci i da radja i odgaja djecu, opcenito patrijarhalniji stav nekada. Podvlacim - to je za Jugu prije 80 i neke kada su istina bile vece slobode i lberalnije ali istovremeno neizbjezna propast.
Mislis da je u svijetu bilo drugacije po tom pitanju...?
Pa zene su se tek tada i u svijetu pocele pomalo boriti za neka svoja prava. Do tada je svugdje vladao isti mentalitet - da su zene nesto kao niza vrsta. NIje Juga po tom pitanju bila nista drugacija od ostalih zemalja.
Women in Switzerland gained the right to vote in federal elections after a referendum in February 1971. In 1991 following a decision by the Federal Supreme Court of Switzerland, Appenzell Innerrhoden became the last Swiss canton to grant women the vote on local issues.
BHCluster

#7450 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by BHCluster »

Post Reply