juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Connaisseur Karlin

#7426 Re: juga 1950.-1990.

Post by Connaisseur Karlin »

Fudo387 wrote:Doduse, mozda je Black Friday rasprodaja u pitanju.
to je samo za bleasave zapadnjake , kupi novo , baci novo :-) :lol:

meni meni su moji pricali,a kasnije se i sjecam, da su kupili prvo svapsko auto krajem 60tih, a ponovo kuppili gajnc novo 70tih, pa opet 80tih :D

U Jugi je bilo autoa istovnog i zapadnog bloka :)
Connaisseur Karlin

#7427 Re: juga 1950.-1990.

Maraschino wrote:Image

:D

pocne slika silaziti i ide, ide, ideeee...i onda odjednom cujes, udari ga odzada...a imao si pravo i da ga lupis sa strane.

fakat slika se umiri. :shock: :D
eh da ove lampice :thumbup: jao kao su mi bile zanimljive , milion pitanja a kako rade, a zasto se kvare :lol:
Seawolf

#7428 Re: juga 1950.-1990.

Post by Seawolf »

uglavnomja wrote:a antena :P kod mene na tavanu bila
onda jedno stoji ispred tv, jedno na ulaznim vratima i deremo se obicno starom na tavanu ....

ali cim ispusti antenu, nije vise ista slika

oj, ili valja na jednom programu, na drugim ne valja
Za svaki kanal bila posebna antena.

Sreća pa ih je bilo samo dva.

Prvi hvatao s Huma. VHF.

Drugi s Bjelašnice. UHF.
Seawolf

#7429 Re: juga 1950.-1990.

Post by Seawolf »

Maraschino wrote:jezim se kada se sjetim tih vremena. poslije toga mozda samo mobilni telefon me iznenadio.
film u nastavcima i cijelu sedmicu prepricavamo ste se desilo i prosloj epizodi. povaljamo se po podu i cekamo boks u 03:10 po nasem vremenu. :D
Image
Ommadawn

#7430 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Connaisseur Karlin wrote:

pocne slika silaziti i ide, ide, ideeee...i onda odjednom cujes, udari ga odzada...a imao si pravo i da ga lupis sa strane.

eh da ove lampice :thumbup: jao kao su mi bile zanimljive , milion pitanja a kako rade, a zasto se kvare :lol:
Imam ih ja nekoliko i to čak neke proizvedene u SFRJ, Ei Niš. Ostalo mi od jednog starog radiogramofona.
I danas dan se koriste u gitarskim pojačalima te u stereo pojačalima. Pravo skupe stvari ali i dobar zvuk.
RJ57

#7431 Re: juga 1950.-1990.

Post by RJ57 »

Ommadawn wrote:
http://yugoslavian.blogspot.com/2009/05 ... ction.html

Rudi Cajevec 1976 prvi tv u boji, a bila sma sigurna da je to pocelo tek 79 ili 80 godine :)

kad je pocel proizvodanja daljinksih tv upravjaca?
Ne znam ali vjerujem da je negdje osamdesetih.
Znam da je mama sredinom osamdesetih kupila TV u boji, Cajavec nije imao daljinski. Mjesec dana nakon nje, daidza kupio isti TV model (ne znam kako su se zvali) i taj je vec imao daljinski. Vjerujem da je bio i skuplji.
Tetka kupila neki Ei Nis, nekoliko puta ga reklamirala jer je TV bio totalno los. Na kraju je uzela cini mi se Gorenje ali vrlo brzo je nabavila neki Schneider-ov.

Drug imao RIZ-ov kasetofon, bio pravo mocna masina u ono vrijeme.
puno ranije, već sredinom sedamdesetih. prvi TV sa daljinskim je kod nas proizvela iskra, imao je tri dugmeta on/off dugme, program gore i program dole. slijedeća verzija je imala i ton +/- :mrgreen:

tada su hit bili daljinski koji su radili na na ultrazvuk principu, svako dugme je imalo svoju ultrazvuk frekvenciju tj "pištalo" drugom frekvencijom, neke su se čule neke nisu. nije svako čuo svaku, bilo je to u nekom graničnom spektrumu. najviše su najebali kućni ljubimci, mačke su znale skakati ko lude kada bi se mijenjao program ili pojačavao ton :mrgreen: :mrgreen:

mislim da su svi naši proizvođači (ili barem većina njih) izbacili kolor TV-e sa daljinskim prije svjetskog 1978. na zapadu su tada već svi modeli imali daljinski.

EDIT: malo sam googlao, nigdje ne piše tačno kada je nastupio prelaz sa ultrazvuka na infrared.
u jedno sam siguran, 1977 je iskra kranj imala ultrazvučni daljinski, 1978 je moj stari kupio prvi TV u boji sa (ultrazvučnim) daljinskim, odmah nakon preseljenja. par dana poslije toga mu je par jarana dolazilo da pogleda to "čudo" i znam sto posto da je jedan od njih kupio čajavec iz lokalpatriotskih razloga a drugi je nabavio neki iz njemačke.
Last edited by RJ57 on 06/02/2018 10:53, edited 3 times in total.
RJ57

#7432 Re: juga 1950.-1990.

Post by RJ57 »

Seawolf wrote:
uglavnomja wrote:a antena :P kod mene na tavanu bila
onda jedno stoji ispred tv, jedno na ulaznim vratima i deremo se obicno starom na tavanu ....

ali cim ispusti antenu, nije vise ista slika

oj, ili valja na jednom programu, na drugim ne valja
Za svaki kanal bila posebna antena.

Sreća pa ih je bilo samo dva.

Prvi hvatao s Huma. VHF.

Drugi s Bjelašnice. UHF.
ili sa trebevića i bjelašnice, hum je tek kasnije napravljen

Image
Maraschino

#7433 Re: juga 1950.-1990.

Post by Maraschino »

Seawolf wrote:
Maraschino wrote:jezim se kada se sjetim tih vremena. poslije toga mozda samo mobilni telefon me iznenadio.
film u nastavcima i cijelu sedmicu prepricavamo ste se desilo i prosloj epizodi. povaljamo se po podu i cekamo boks u 03:10 po nasem vremenu. :D
Image
ovo malo kasnije :D kunta kinte
Seawolf

#7434 Re: juga 1950.-1990.

Post by Seawolf »

Maraschino wrote:
Seawolf wrote:
Image
ovo malo kasnije :D kunta kinte
Ova serija mi je pala na pamet baš kad si spomenuo boks.

Sjećaš se, ne baš smiješnog i potpuno politički nekorektnog vica, koji povezuje jedan boks meč iz '77-e i prvu epizodu serije "Korijeni"?
RJ57

#7435 Re: juga 1950.-1990.

Post by RJ57 »

kakav kunta ... tobi :mrgreen:
Ommadawn

#7436 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

RJ57 wrote:
Ommadawn wrote: Ne znam ali vjerujem da je negdje osamdesetih.
Znam da je mama sredinom osamdesetih kupila TV u boji, Cajavec nije imao daljinski. Mjesec dana nakon nje, daidza kupio isti TV model (ne znam kako su se zvali) i taj je vec imao daljinski. Vjerujem da je bio i skuplji.
Tetka kupila neki Ei Nis, nekoliko puta ga reklamirala jer je TV bio totalno los. Na kraju je uzela cini mi se Gorenje ali vrlo brzo je nabavila neki Schneider-ov.

Drug imao RIZ-ov kasetofon, bio pravo mocna masina u ono vrijeme.
puno ranije, već sredinom sedamdesetih. prvi TV sa daljinskim je kod nas proizvela iskra, imao je tri dugmeta on/off dugme, program gore i program dole. slijedeća verzija je imala i ton +/- :mrgreen:

tada su hit bili daljinski koji su radili na na ultrazvuk principu, svako dugme je imalo svoju ultrazvuk frekvenciju tj "pištalo" drugom frekvencijom, neke su se čule neke nisu. nije svako čuo svaku, bilo je to u nekom graničnom spektrumu. najviše su najebali kućni ljubimci, mačke su znale skakati ko lude kada bi se mijenjao program ili pojačavao ton :mrgreen: :mrgreen:

mislim da su svi naši proizvođači (ili barem većina njih) izbacili kolor TV-e sa daljinskim prije svjetskog 1978. na zapadu su tada već svi modeli imali daljinski.

EDIT: malo sam googlao, nigdje ne piše tačno kada je nastupio prelaz sa ultrazvuka na infrared.
u jedno sam siguran, 1977 je iskra kranj imala ultrazvučni daljinski, 1978 je moj stari kupio prvi TV u boji sa (ultrazvučnim) daljinskim, odmah nakon preseljenja. par dana poslije toga mu je par jarana dolazilo da pogleda to "čudo" i znam sto posto da je jedan od njih kupio čajavec iz lokalpatriotskih razloga a drugi je nabavio neki iz njemačke.
Sto se samih televizora tice i nisam bas najbolje upoznat sa njihovim istorijatom kod nas - krajem sedamdesetih prvi u boji, bilo ih je sa daljinskim i bez, Ei Nis je bio loseg kvaliteta (barem zadnjih godina), Cajavec tu i tamo, a najbolji su bili RIZ i Gorenje.

Gorenje je preuzelo njemacki Koerting pa su na njihove vec gotove proizvode nabacili svoj logo i tekst na slovenackom odnosno engleskom i time smo dobili famozni stereo uredjaj Gorenje GC (glasbeni center) koji je s druge strane bio jako skup.
Connaisseur Karlin

#7437 Re: juga 1950.-1990.

Ommadawn wrote:

Imam ih ja nekoliko i to čak neke proizvedene u SFRJ, Ei Niš. Ostalo mi od jednog starog radiogramofona.
I danas dan se koriste u gitarskim pojačalima te u stereo pojačalima. Pravo skupe stvari ali i dobar zvuk.
to nisam znala :thumbup:
RJ57 wrote: puno ranije, već sredinom sedamdesetih. prvi TV sa daljinskim je kod nas proizvela iskra, imao je tri dugmeta on/off dugme, program gore i program dole. slijedeća verzija je imala i ton +/- :mrgreen:

Ja nisam '80tih nikad vidjela TV na daljinksi domace prozivodenj iz tvog posta , mozda su bili preskupi ili ih je bilojako malo proizvedeno. Npr. radio i graofocni su bili u kucama sacuvani decenijama, a TV iz tvoje price nisam nigdje vidjela. :) hvala za pricu, budem pitala starije generacije :thumbup:
Hakiz

#7438 Re: juga 1950.-1990.

Post by Hakiz »

.
Last edited by Hakiz on 06/02/2018 14:59, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#7440 Re: juga 1950.-1990.

imam fetish na ove sonde :D :lol: oldican dizajn :thumbup:
Hakiz

#7441 Re: juga 1950.-1990.

Post by Hakiz »

Connaisseur Karlin wrote:imam fetish na ove sonde :D :lol: oldican dizajn :thumbup:
Onda vidi ovu perverziju:

https://en-us.sennheiser.com/sennheiser-he-1

Ovo nije pojačalo za bilo koje slušalice. Ovo su slušalice koje se isporučuju sa tim pojačalom.

Nasljednik prve verzije kreirane 1991.

Cijena, prava sitnica. Oko 50.000 Eura.
Connaisseur Karlin

#7442 Re: juga 1950.-1990.

Hakiz wrote:
Connaisseur Karlin wrote:imam fetish na ove sonde :D :lol: oldican dizajn :thumbup:
Onda vidi ovu perverziju:

https://en-us.sennheiser.com/sennheiser-he-1

Ovo nije pojačalo za bilo koje slušalice. Ovo su slušalice koje se isporučuju sa tim pojačalom.

Nasljednik prve verzije kreirane 1991.

Cijena, prava sitnica. Oko 50.000 Eura.
perVerzija :shock: :-D :thumbup:

Tko se sjeca razglednica , bile su doslovno produkt umjetnosti , a ne obicne fotografije :)

Image
Maraschino

#7443 Re: juga 1950.-1990.

Post by Maraschino »

Connaisseur Karlin wrote: Ja nisam '80tih nikad vidjela TV na daljinksi domace prozivodenj iz tvog posta , mozda su bili preskupi ili ih je bilojako malo proizvedeno. Npr. radio i graofocni su bili u kucama sacuvani decenijama, a TV iz tvoje price nisam nigdje vidjela. :) hvala za pricu, budem pitala starije generacije :thumbup:
Ja jos cuvam ovaj Iskrin daljinski sto mi @spreca iz Slovenije donese.

Image

@Seawolf, kako ide onaj vic...mozda mi mozak malo zaribao.
Fudo387

#7444 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

Maraschino wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Ja nisam '80tih nikad vidjela TV na daljinksi domace prozivodenj iz tvog posta , mozda su bili preskupi ili ih je bilojako malo proizvedeno. Npr. radio i graofocni su bili u kucama sacuvani decenijama, a TV iz tvoje price nisam nigdje vidjela. :) hvala za pricu, budem pitala starije generacije :thumbup:

Image

Nije vic, Kuduz, marno ga Salemov babo daljinskim po glavi.
Connaisseur Karlin

#7445 Re: juga 1950.-1990.

Maraschino wrote:

Image

:D :lol:
RJ57

#7446 Re: juga 1950.-1990.

Post by RJ57 »

Connaisseur Karlin wrote:^

Ja nisam '80tih nikad vidjela TV na daljinksi domace prozivodenj iz tvog posta , mozda su bili preskupi ili ih je bilojako malo proizvedeno. Npr. radio i graofocni su bili u kucama sacuvani decenijama, a TV iz tvoje price nisam nigdje vidjela. :) hvala za pricu, budem pitala starije generacije :thumbup:
iskra kranj '78 sa ultrazvučnim daljinskim! nije mogao biti preskup čim ga je moj stari kupio. ok, imao je razlog tj izgovor pred starom: friško preseljenje u novi stan itd, stari TV je postao premal (prije toga smo gledali na nekom riz-u koji bi zdrav razum zvao portabl, ali mi to tada nismo tako zvali :mrgreen: ) ali moj stari nije nikada bacao pare (barem sam ja to tako vidio jer meni nikad nije htio ništa kupit :mrgreen: )

malo sam googlao, evo ti slika, model je bio iskra panorama (ne znam da li je naš bio panorama montreal ili samo panorama)

Image

ali sjećam se da iskra nije bila jedina koja je imala daljinski u sedamdesetim. prva možda, jedina ne!
Last edited by RJ57 on 06/02/2018 16:06, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#7447 Re: juga 1950.-1990.

RJ57 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:^

iskra kranj '78 sa ultrazvučnim daljinskim! nije mogao biti preskup čim ga je moj stari kupio. ok, imao je razlog tj izgovor pred starom: friško preseljenje u novi stan itd, stari TV je postao premal (prije toga smo gledali na nekom riz-u koji bi zdrav razum zvao portabl, ali mi to tada nismo tako zvali :mrgreen: ) ali moj stari nije nikada bacao pare (barem sam ja to tako vidio jer meni nikad nije htio ništa kupit :mrgreen: )

malo sam googlao, evo ti slika, model je bio iskra panorama

Image
hvala, ali mozda nisu puno proivodili, jer ziasta to je jedna od detalja iz SFRJ koji nisma primjetila kao uobicjen proizovd
spreca

#7448 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Maraschino wrote:

Image

a dotad ti je pritka bila umjesto daljinskog :lol: :lol:
spreca

#7449 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Mi smo negdje 70 kupili Philips Leonardo....i to je pri Tv koji sam vidio a da je ima vise od dva dugmeta/kanala...ovaj je imao 8 kanala JRT je imao samo dva
dragma
Vozim: Pješe

#7450 Re: juga 1950.-1990.

Post by dragma »

spreca wrote:Mi smo negdje 70 kupili Philips Leonardo....
Čuj Philips pored domaćih brendova (Iskra, Rade Končar, itd...). :shock:

Dobro je pa te nisu iz partije izbacili. Ili poslali u radni logor... :lol:
Locked