Ommadawn wrote:
Ne znam ali vjerujem da je negdje osamdesetih.
Znam da je mama sredinom osamdesetih kupila TV u boji, Cajavec nije imao daljinski. Mjesec dana nakon nje, daidza kupio isti TV model (ne znam kako su se zvali) i taj je vec imao daljinski. Vjerujem da je bio i skuplji.
Tetka kupila neki Ei Nis, nekoliko puta ga reklamirala jer je TV bio totalno los. Na kraju je uzela cini mi se Gorenje ali vrlo brzo je nabavila neki Schneider-ov.
Drug imao RIZ-ov kasetofon, bio pravo mocna masina u ono vrijeme.
puno ranije, već sredinom sedamdesetih. prvi TV sa daljinskim je kod nas proizvela iskra, imao je tri dugmeta on/off dugme, program gore i program dole. slijedeća verzija je imala i ton +/-
tada su hit bili daljinski koji su radili na na ultrazvuk principu, svako dugme je imalo svoju ultrazvuk frekvenciju tj "pištalo" drugom frekvencijom, neke su se čule neke nisu. nije svako čuo svaku, bilo je to u nekom graničnom spektrumu. najviše su najebali kućni ljubimci, mačke su znale skakati ko lude kada bi se mijenjao program ili pojačavao ton
mislim da su svi naši proizvođači (ili barem većina njih) izbacili kolor TV-e sa daljinskim prije svjetskog 1978. na zapadu su tada već svi modeli imali daljinski.
EDIT: malo sam googlao, nigdje ne piše tačno kada je nastupio prelaz sa ultrazvuka na infrared.
u jedno sam siguran, 1977 je iskra kranj imala ultrazvučni daljinski, 1978 je moj stari kupio prvi TV u boji sa (ultrazvučnim) daljinskim, odmah nakon preseljenja. par dana poslije toga mu je par jarana dolazilo da pogleda to "čudo" i znam sto posto da je jedan od njih kupio čajavec iz lokalpatriotskih razloga a drugi je nabavio neki iz njemačke.