Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hajlac

#7426 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

Nek mi ne zamjeri autor komentara na clanak sto cu kopirati ovdje:

"ovo sto se slomilo. Staticku stabilnost si narusio idiote, a ti bi to vracao nazad. Molim nadlezno tuzilastvo da pokupi ovo smece u pritvor , projektante, izvodjace, nadzor, investitoe,, da nadlezni sudski vjestaci gradjevinskei masinske struke daju svoje nalaze, pa neka iz pritvora ovako pricaju o struci i tehnici. ovo sto oni pricaju je isprdjivanje sa narodom, kao da je ispala pasteta u rijeku. Prave objekat u rijeci i iznenadi ih vodostaj i sila vode. Samo lopovija."

"Ne lazite narod ni novinare.Niste smjeli postaviti hodnu podlogu dok pilon nije zavrsen. Utezanje mosta radi se segmentno, a ne na nacin na koji Vi pokusavate da se opereete. Kazete rok maj .2019. Sta bi ste onda u svjez pilon mosta zatezali sajle. To se kaze pojma nemamo i pokusavamo se oprati. Ako slike jasno ne pokazuju da je pukl akonstrukcija mosta ond je to ono da vise vjerujemo vama nego svojim ocima. I gdje u svijetu postoji , sto tvrdi ovaj moron od gradonacelnika da se iskoristi ...."

https://www.klix.ba/vijesti/bih/senaid- ... /190204061
JThomas

#7427 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JThomas »

Možda je trebao biti planiran, jer se dešava da vode nadođu.
:roll: :lol:
So What!

#7428 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Most na Ilidži, ukupne vrijednosti 1,4 miliona KM, većim dijelom devastiran
Image

Pješački most na rijeci Željeznici koji povezuje naselja Lužani i Pejton na Ilidži, a čije dijelove je jučer srušila vodena bujica, gotovo je u potpunosti devastiran.

Iako joj vodostaj postepeno opada, nabujala Željeznica tokom noći je potpuno preplavila najveći dio konstrukcije mosta koji se trebao protezati preko ove rijeke.

Prema fotografijama fotoreportera portala Klix.ba od jutros vidljivo je da je ovaj objekt gotovo u potpunosti devastiran.

Inače, prema podacima dostupnim na Portalu javnih nabavki Bosne i Hercegovine, vrijednost radova iznosi 1.394.323,20 KM, a na konkursu za izvođača radova je izabrana firma "Porobić" iz Zavidovića.

Radovi na ovom mostu počeli su u maju 2018. godine, a rok za izgradnju mosta je 12 mjeseci. Ugovorni organ je Općina Ilidža.
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Klix
drndalo

#7429 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drndalo »

Hajlac wrote:Nek mi ne zamjeri autor komentara na clanak sto cu kopirati ovdje:

"ovo sto se slomilo. Staticku stabilnost si narusio idiote, a ti bi to vracao nazad. Molim nadlezno tuzilastvo da pokupi ovo smece u pritvor , projektante, izvodjace, nadzor, investitoe,, da nadlezni sudski vjestaci gradjevinskei masinske struke daju svoje nalaze, pa neka iz pritvora ovako pricaju o struci i tehnici. ovo sto oni pricaju je isprdjivanje sa narodom, kao da je ispala pasteta u rijeku. Prave objekat u rijeci i iznenadi ih vodostaj i sila vode. Samo lopovija."

"Ne lazite narod ni novinare.Niste smjeli postaviti hodnu podlogu dok pilon nije zavrsen. Utezanje mosta radi se segmentno, a ne na nacin na koji Vi pokusavate da se opereete. Kazete rok maj .2019. Sta bi ste onda u svjez pilon mosta zatezali sajle. To se kaze pojma nemamo i pokusavamo se oprati. Ako slike jasno ne pokazuju da je pukl akonstrukcija mosta ond je to ono da vise vjerujemo vama nego svojim ocima. I gdje u svijetu postoji , sto tvrdi ovaj moron od gradonacelnika da se iskoristi ...."

Na konferenciji za medije je istaknuto da je gradnja kvalitetna.
Sto se i vidi iz slika "from the face of the place"...

Image
JThomas

#7430 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JThomas »

ne sumnjam da će pravda biti i brza i dostižna, i da će provedeni postupak ekspresno pokazati da nema nikakve sumnje na neku zloupotrebu ili nesavjesno postupanje.
So What!

#7431 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Izvođač radova srušenog mosta na Ilidži: Stubovi su stabilni, rijeka je odnijela željeznu oplatu
Image

Izvođač radova na mostu srušenom na Ilidži usljed povećanja vodostaja rijeke Željeznice je Porobić d.o.o. iz Zavidovića, a direktor te firme Edin Porobić je za Klix.ba kazao da nisu mogli predvidjeti vanredne okolnosti i da je šteta zbog rušenja od 80 do 100 hiljada KM.

Porobić napominje da je rok za završetak radova na mostu do maja 2019. godine i da ne bi trebalo da bude kašnjenja ukoliko uslovi budu pogodni za građenje.

"Most nije fiksiran. Bio je postavljen taj takozvani srednji rastvor. Tako idu radovi. Nismo mogli predvidjeti da će doći do vanrednih okolnosti. Sad ćemo skinuti srednji rastvor i ponovo ga uraditi. Troškove snosi izvođač radova", kazao je Porobić.

Navodi da su stubovi stabilni, ali da je pukla ploča i oplata, odnosno da je rijeka odnijela željeznu skelu.

"Mislim da se radovi mogu završiti u roku ako uslovi budu dozvoljavali. Zavisi sve od vremena. Otprilike mjesec traje obnova ovog uništenog dijela", rekao je Porobić za Klix.ba.

Vrijednost radova, prema ugovoru, iznosi 1.394.323,20 KM. Porobić d.o.o. nije jedini izvođač radova, a prema tvrdnjama direktora firme, imaju jednog kooperanta - firmu iz Sarajeva.
Klix
drndalo

#7432 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drndalo »

So What! wrote:Izvođač radova srušenog mosta na Ilidži: Stubovi su stabilni, rijeka je odnijela željeznu oplatu
Image

Izvođač radova na mostu srušenom na Ilidži usljed povećanja vodostaja rijeke Željeznice je Porobić d.o.o. iz Zavidovića, a direktor te firme Edin Porobić je za Klix.ba kazao da nisu mogli predvidjeti vanredne okolnosti i da je šteta zbog rušenja od 80 do 100 hiljada KM.

Porobić napominje da je rok za završetak radova na mostu do maja 2019. godine i da ne bi trebalo da bude kašnjenja ukoliko uslovi budu pogodni za građenje.

"Most nije fiksiran. Bio je postavljen taj takozvani srednji rastvor. Tako idu radovi. Nismo mogli predvidjeti da će doći do vanrednih okolnosti. Sad ćemo skinuti srednji rastvor i ponovo ga uraditi. Troškove snosi izvođač radova", kazao je Porobić.

Navodi da su stubovi stabilni, ali da je pukla ploča i oplata, odnosno da je rijeka odnijela željeznu skelu.

"Mislim da se radovi mogu završiti u roku ako uslovi budu dozvoljavali. Zavisi sve od vremena. Otprilike mjesec traje obnova ovog uništenog dijela", rekao je Porobić za Klix.ba.

Vrijednost radova, prema ugovoru, iznosi 1.394.323,20 KM. Porobić d.o.o. nije jedini izvođač radova, a prema tvrdnjama direktora firme, imaju jednog kooperanta - firmu iz Sarajeva.
Klix
A Nacelnik kaze i: "To što je palo 130 kubika betona i 40 tona željeza će u narednih sedam dana biti uklonjeno. "

E sad, ko tu koga...? Lud zbunjenog, ili zbunjem ludog ? :skoljka:
dadoka84

#7433 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dadoka84 »

Jedan dio će možda i moći iskoristiti. Most se samo malo "skljokao" :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#7434 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

Hajlac wrote:Nek mi ne zamjeri autor komentara na clanak sto cu kopirati ovdje:
[]

[]"Ne lazite narod ni novinare.Niste smjeli postaviti hodnu podlogu dok pilon nije zavrsen. Utezanje mosta radi se segmentno, a ne na nacin na koji Vi pokusavate da se opereete. Kazete rok maj .2019. Sta bi ste onda u svjez pilon mosta zatezali sajle. To se kaze pojma nemamo i pokusavamo se oprati. Ako slike jasno ne pokazuju da je pukl akonstrukcija mosta ond je to ono da vise vjerujemo vama nego svojim ocima. I gdje u svijetu postoji , sto tvrdi ovaj moron od gradonacelnika da se iskoristi ...."

pisao sam i ovdje o vibraciji stubova kad pređe auto iznad, u jednoj garaži u jednom od novih SPO po sarajevu... svi svjesno fušere, i niko ne zaplati pa ni kad se belaj desi...

samo naprijed :bih: :bih: :thumbup:
kurty

#7435 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kurty »

ispade sad niko ne zna raditi nista u BiH... jbg narode, pretjerujete...

p.s. vec sam na jednoj temi napisao u kojoj firmi radim... za porobica znam i par puta rentao masinu od njih... sa pont-om radim skupa na Koridoru Vc, i poznajem i Adisa i ekipu... da se ogradim odmah da ne radim ni u jednoj od tih firmi
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#7436 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

kurty wrote:ispade sad niko ne zna raditi nista u BiH... jbg narode, pretjerujete...

p.s. vec sam na jednoj temi napisao u kojoj firmi radim... za porobica znam i par puta rentao masinu od njih... sa pont-om radim skupa na Koridoru Vc, i poznajem i Adisa i ekipu... da se ogradim odmah da ne radim ni u jednoj od tih firmi
znaju raditi, ali se vrlo često svjesno radi šićar na ključnim stvarima, i moli se Allah da kiša ne padne da ne ode...
nosara

#7437 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nosara »

Ma samo malo dublje potkopati korito, da voda ide ispod i mjera! Ima prirodan pad most, more se iskoristit kao sankaliste zimi i to. Kako je onaj kod Obale zavrnut pa nikom nista, more i ovaj imat malo pada.

Sreca pa nije pala mrtva glava, a ovo ce se pokrpit kao i obicno sto se krpi po gradu, pa sta nam fali. Metropolis...
veliki_ah

#7438 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by veliki_ah »

Koliko ja shvatam, ovo je most u izgradnji, i to nije isto kao most. Statika i izdržljivost mosta u izgradnji ne treba i ne može biti ista kao statika gotovog mosta. Također, na slikama se vidi da će ovaj most biti pridržavan sa sajlama na sredini, preko ovog tornja koji prave. Tako se rade uglavnom pješački mostovi (u zenici imaju 2).
Eh sad, stvar je struke i nadzora da li se ovo moglo izbjeći. Koliko vidim da je navedeno da će ovo platiti izvođač, ali sumnjam da će tako na kraju biti.
BlueBlood

#7439 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BlueBlood »

nosara

#7440 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nosara »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Haris.ba

#7441 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

kurty wrote:ispade sad niko ne zna raditi nista u BiH... jbg narode, pretjerujete...

Ima naroda da zna raditi. Mnoge stvari ko i najbolji u svijetu.

Ali, to treba platiti. I tu nastaje problem.
kurty

#7442 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kurty »

Haris.ba wrote:

A ako iko zna konkretno oko mostova, pored HI, zna ekipa iz PONTa
dječak sa šibicama

#7443 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Vidi se iz prilozenog da znaju :D

Nama ne treba ovakva Zeljeznica, mi cemo napraviti novu, bolju, ljepsu Zeljeznicu!

Komentar dana, most srusile diplome iz Travnika i Kiseljaka. Nema dalje.
Logovan

#7444 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

dječak sa šibicama wrote: Komentar dana, most srusile diplome iz Travnika i Kiseljaka. Nema dalje.
Most srušili glasovi sa izbora od onih što se prodaju za 50 KM i starijih ljudi koji glasaju za iste, itd.
славянин

#7445 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by славянин »

Haris.ba wrote:

Placeni su i ovde - ali kvalitet ode o dojclandiju :thumbup:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#7446 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by sime_cipol »

dadoka84 wrote:Jedan dio će možda i moći iskoristiti. Most se samo malo "skljokao" :D
Most se nije srusio, on se samo malo srusio.
mayab

#7447 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mayab »

sime_cipol wrote:
dadoka84 wrote:Jedan dio će možda i moći iskoristiti. Most se samo malo "skljokao" :D
Most se nije srusio, on se samo malo srusio.
Što bi rekla precednica Željko, prolongirao se njegov završetak! :lol:

Šalu na stranu, srušio se pa eto, mene samo zanima ko će tu štetu platiti i privesti gradnju kraju, ako je to problem firme, šta ću im ja!!!
Nažalost znajući ko je i čiji je kadar onaj načelnik, i znajući njegove prijašnje neimarske "uspjehe", bojim se da će to zagrabiti i od mojih para kao poreznog obveznika, i to ne samo da nadoknadi štetu, nego i da se dobrano ugradi za "duševnu bol" :izet: :izet: :izet:
JThomas

#7448 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JThomas »

firma će platiti štetu, a opština naknadne i nepredviđene radove u iznosu štete :mrgreen:
dječak sa šibicama

#7449 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Most se nije srusio, on je samo morao skociti dole.
Logovan

#7450 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

Koliko će sad trajati otklanjanje srušenih dijelova, kada ide nastavak radova, završetak tamo nekad.... :? :roll:
Post Reply