Kada čitam ovakve upise, pitam se da li imam posla sa osobom koja se pravi luda ili zaista vjeruje u to što piše...?...Doduse, za sada je samo rezolucija, ali navodno ima sanse da prodje kroz Senat. Medjutim, predsjednik je taj koji na kraju odlucuje.
IRAN
- Challenger__
#7401 Re: IRAN
- Challenger__
#7402 Re: IRAN
Ili je, ipak, riječ o nadi kao posljednjem utočištu pesimista?
- jeza u ledja
#7403 Re: IRAN
Hmm, ne zna covjek kako da se postavi postovima koji na prvi pogled nemaju veze sa onim o cemu se pise.
Posljednje utociste pesimista? Pravim se lud? Mislim, o cemu ti stvarno?
Kako da ti drukcije objasnim?
Prije svega, na samom dnu te rezolucije pise:
SEC. 2. RULES OF CONSTRUCTION.
Nothing in this resolution shall be construed as an authorization
for the use of force or a declaration of war.
Ili u prijevodu:
"Nista u ovoj rezoluciji ne moze biti protumaceno kao autorizacija upotrebe sile ili kao objava rata".
Dalje, u americkoj legislativi postoje razne vrste zakona, prijedloga zakona i rezolucija. Vecina njih moraju proci oba doma (Senat i HoR) i biti potpisana od strane predsjednika (sto se moze odbaciti samo ako 2/3 oba doma glasaju ponovo za) da bi postali obvezujuci zakoni. Dalje, postoje 3 vrste rezolucija, od kojih samo jedna zahtjeva potpis predsjednika i ima potencijal da postane obvezujuci zakon. Rezolucija koja je najmanje obavezujuca se zove "prosta rezolucija" i ona cak ne mora proci ni oba doma i sluzi izricito da se izrazi "misljenje" Senata ili HoR o nekoj stvari. Eh ova rezolucija koju si spomenuo je ta vrsta rezolucije. S tim sto ona cak jos nije ni izglasana, vec je samo predlozena. Znaci niti: 1) je izglasana; 2) je obvezujuca za oba doma; 3) se potpisuje od strane predsjednika; 4) se moze koristiti kao autorizacija za upotrebu sile; i 5) cak i kad bi sve ovo od 1 do 4 bilo netacno i kad bi predsjednik istu potpisao i odobrio opet bi na kraju za bilo kakav vojni manevar predsjednik morao dati dodatnu naredbu kao vrhovni komandant.
Znaci, mada je rezolucija zabrinjavajuca po svom karakteru, ona uopste, nikako, nema ni miligram buducnosti kao pravno uporiste za autorizaciju upotrebe sile protiv Irana. Zato se i zove "rezolucija", a ne "zakon" ili "prijedlog zakona".To bi i nekom petnaestogodisnjem djetetu trebalo biti jednostavno za shvatiti, pa mi stoga nije jasno kako jedno dijete iz osnovne skole moze ovoliko da razmislja o odraslim temama?
Posljednje utociste pesimista? Pravim se lud? Mislim, o cemu ti stvarno?
Kako da ti drukcije objasnim?
Prije svega, na samom dnu te rezolucije pise:
SEC. 2. RULES OF CONSTRUCTION.
Nothing in this resolution shall be construed as an authorization
for the use of force or a declaration of war.
Ili u prijevodu:
"Nista u ovoj rezoluciji ne moze biti protumaceno kao autorizacija upotrebe sile ili kao objava rata".
Dalje, u americkoj legislativi postoje razne vrste zakona, prijedloga zakona i rezolucija. Vecina njih moraju proci oba doma (Senat i HoR) i biti potpisana od strane predsjednika (sto se moze odbaciti samo ako 2/3 oba doma glasaju ponovo za) da bi postali obvezujuci zakoni. Dalje, postoje 3 vrste rezolucija, od kojih samo jedna zahtjeva potpis predsjednika i ima potencijal da postane obvezujuci zakon. Rezolucija koja je najmanje obavezujuca se zove "prosta rezolucija" i ona cak ne mora proci ni oba doma i sluzi izricito da se izrazi "misljenje" Senata ili HoR o nekoj stvari. Eh ova rezolucija koju si spomenuo je ta vrsta rezolucije. S tim sto ona cak jos nije ni izglasana, vec je samo predlozena. Znaci niti: 1) je izglasana; 2) je obvezujuca za oba doma; 3) se potpisuje od strane predsjednika; 4) se moze koristiti kao autorizacija za upotrebu sile; i 5) cak i kad bi sve ovo od 1 do 4 bilo netacno i kad bi predsjednik istu potpisao i odobrio opet bi na kraju za bilo kakav vojni manevar predsjednik morao dati dodatnu naredbu kao vrhovni komandant.
Znaci, mada je rezolucija zabrinjavajuca po svom karakteru, ona uopste, nikako, nema ni miligram buducnosti kao pravno uporiste za autorizaciju upotrebe sile protiv Irana. Zato se i zove "rezolucija", a ne "zakon" ili "prijedlog zakona".To bi i nekom petnaestogodisnjem djetetu trebalo biti jednostavno za shvatiti, pa mi stoga nije jasno kako jedno dijete iz osnovne skole moze ovoliko da razmislja o odraslim temama?
- Challenger__
#7404 Re: IRAN
Mani se demagogije.
Ako išta odvrati Izrael&SAD od "akcije" protiv Irana to može biti, hipotetički, snaga onih koji se tome protive (Kina, Rusija) a ne pravni karakter ove Rezolucije.
Ako išta odvrati Izrael&SAD od "akcije" protiv Irana to može biti, hipotetički, snaga onih koji se tome protive (Kina, Rusija) a ne pravni karakter ove Rezolucije.
- jeza u ledja
#7405 Re: IRAN
Sad odjednom od necega sto podupire napad na Iran ovaj akt bi trebalo biti nesto sto sprijecava napad na Iran? Niko to ne tvrdi, samo ti je objasnjeno je taj akt (koji nedvosmisleno podrzava Izrael) ipak manje vaznosti od one kakvom se predstavlja.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7406 Re: IRAN

impreijalizam kao najviši stadij kapitalizma
- jeza u ledja
#7407 Re: IRAN
Vidjeli smo tu sliku 546 puta na ovoj temi.
- Challenger__
#7408 Re: IRAN
Treba je ponavljati, iznova i iznova.
- Challenger__
#7410 Re: IRAN
Čuj zbog čega...
Da se vidi koliko je Iran agresivan prema američkim bazama. Svašta... 
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#7412 Re: IRAN
Ne, u pravu je JUL stvarno. Ovo nista ne znaci. USA "legal" sistem je inace vrlo flexibilan u tumacenju prava pa ce tako za cas posla kreirati pravnu osnovu za bezrezervnu podrsku Izraelu. Mislim sta je to, sitnica. Pa ljudi su kreirali pravnu osnovu da savjet bezbjednosti U.N. 1985 proglase nevazecim nakon sto je presudio u koristi Nikaragve, ili mozda malo noviji primjer pri cemu su i Amnesty Internetational i Humans right wach (ne postoje relevetnije organizacije za ljudska prava na planeti) proglaseni "nerelevatnim" nakon sto su obje organizacije pozvale UN clanice da privedu Busha na ispitivanje povodom AbuGraib i Gvantanamo slucaja, naravno potpuno u skladu sa medjunardodnim pravom.
Medjunarodno pravo pociva na Zenevskoj Konvenciji i na sudjenju u Nirnbergu ali kada je u suprotnosi sa USA interesima, onda USA "zadrzava pravo da kao suverena zemlja te povelje tumaci na sebi podoban nacin". Pitam se sta bi bilo kada bi Iran imao isto pravo? Tako da kao sto se vidi iz gornjih primjera, kreiranje pravne osnove za podrsku Izraelu je trivijalna stvar...
Mislim, Izrael im pobije gotovo 40 vojnika u klasicnoj Izraelu svojstvenoj "false flag" operaciji (google : USS Liberty incident) sa namjerom da optuze Egipat i US kongres ne sprovede ni istragu ....strasno koliki je uticaj Izraela na slobodarsku USA.
Ocevi nacije se odavno okrecu u grobu...sta bi od nekada ponosne zemlje.
Medjunarodno pravo pociva na Zenevskoj Konvenciji i na sudjenju u Nirnbergu ali kada je u suprotnosi sa USA interesima, onda USA "zadrzava pravo da kao suverena zemlja te povelje tumaci na sebi podoban nacin". Pitam se sta bi bilo kada bi Iran imao isto pravo? Tako da kao sto se vidi iz gornjih primjera, kreiranje pravne osnove za podrsku Izraelu je trivijalna stvar...
Mislim, Izrael im pobije gotovo 40 vojnika u klasicnoj Izraelu svojstvenoj "false flag" operaciji (google : USS Liberty incident) sa namjerom da optuze Egipat i US kongres ne sprovede ni istragu ....strasno koliki je uticaj Izraela na slobodarsku USA.
Ocevi nacije se odavno okrecu u grobu...sta bi od nekada ponosne zemlje.
- jeza u ledja
#7413 Re: IRAN
Pravna osnova u medjunarodnom pravu i pravna osnova u okvirima zakona neke drzave - dvije sasvim razlicite stvari.
Nijedna drzava nece staviti medjunarodno pravo ispred svojih interesa. To ne vazi samo za Ameriku, vec i za vecinu ostalih zemalja, ukljucujuci i upravo Iran i njegovo tumacenje recimo non-proliferation treaty, cega je potpisnik, ili recimo tumacenje medjunarodnog prava u vezi suverenosti strane ambasade i prava njenih uposlenika.
Svako tumaci kako zeli, osim onih koji ne zele ili ne mogu da se kurce, prema tome, mani se price o pravu.
Nijedna drzava nece staviti medjunarodno pravo ispred svojih interesa. To ne vazi samo za Ameriku, vec i za vecinu ostalih zemalja, ukljucujuci i upravo Iran i njegovo tumacenje recimo non-proliferation treaty, cega je potpisnik, ili recimo tumacenje medjunarodnog prava u vezi suverenosti strane ambasade i prava njenih uposlenika.
Svako tumaci kako zeli, osim onih koji ne zele ili ne mogu da se kurce, prema tome, mani se price o pravu.
-
NNNN
#7414 Re: IRAN
ja ipak mislim da je u pitanju samo neobrazovana osoba koja bi da prosipa pamet.Challenger__ wrote:Kada čitam ovakve upise, pitam se da li imam posla sa osobom koja se pravi luda ili zaista vjeruje u to što piše...?...Doduse, za sada je samo rezolucija, ali navodno ima sanse da prodje kroz Senat. Medjutim, predsjednik je taj koji na kraju odlucuje.
- jeza u ledja
#7415 Re: IRAN
Zapetljao ti se padobran?NNNN wrote:ja ipak mislim da je u pitanju samo neobrazovana osoba koja bi da prosipa pamet.Challenger__ wrote:Kada čitam ovakve upise, pitam se da li imam posla sa osobom koja se pravi luda ili zaista vjeruje u to što piše...?...Doduse, za sada je samo rezolucija, ali navodno ima sanse da prodje kroz Senat. Medjutim, predsjednik je taj koji na kraju odlucuje.
- Klavikula
#7416 Re: IRAN
http://www.presstv.ir/detail/2013/04/21 ... -iran-war/
ne bi me cudilo da mu Erdogan odobri.
- Opetja033
#7417 Re: IRAN
Ne izmisljaj. Uvijek je branio pravo Irana na nuklearnu energiju i nikada nije to pravo dovodio u pitanje.Klavikula wrote:http://www.presstv.ir/detail/2013/04/21 ... -iran-war/
-
mmaar
#7418 Re: IRAN
Sad bas gledam i uopste nisam iznenadjen. Mislis da nece? Pa najveci dio historije moderne Turske obiljezilo je podanicko sluzenje cionisticki interesima, to je uostalo prva muslimanska zemlja koja je priznala cionisticki rezim i time pristala da saucestvuje u genocidu nad Palestincima, a od svih dosadasnjih koji su se smjenjivali Erdogan je otisao najdalje u sluzenju cionizmu.Klavikula wrote:http://www.presstv.ir/detail/2013/04/21 ... -iran-war/
-
mmaar
#7419 Re: IRAN
Opetja033 wrote:Ne izmisljaj. Uvijek je branio pravo Irana na nuklearnu energiju i nikada nije to pravo dovodio u pitanje.Klavikula wrote:http://www.presstv.ir/detail/2013/04/21 ... -iran-war/
Branio kao i Palestince. Inace, mnogo dosljedan covjek i moze mu se vjerovati, samo da mu je jos oprati nekako krvave ruke.
Sirijci to najbolje znaju, a i Palestinci, a i svi mi posebno kako je "ponovo" procvjetala ljubav s Tel Avivom, mada su samo budale vjerovale da je ikad uvehnula.
-
occupylove
#7420 Re: IRAN
Americka flota sa nosacem aviona , krstaricama i razaracima i svim cudima imala je mali nesporazum sa ?
Spanskom mornaricom na putu za Persijski zaljev
"molimo da se Spansko plovilo ukloni 15 stepeni na jug , mi smo Americka flota !"
Spanci odgovoraju ;
" ne ! vi se morati skloniti 15 stepeni na jug !"
Americki admiral ljutito odgovora :
'ovo je Americka flota sa drugim najvecim nosacem aviona i blalabla brodovima , odmah se sklonite 15 stepeni na jug sa nasega kursa"
Spanci odgovaraju ;
" nas smo dvojica i imamo cuku , hranu , dva piva i pticu koja trenutno spava
- Opetja033
#7421 Re: IRAN
E cime se ti sve sluzis, placem od smijeha (tebi, ne klipu da se razumijemo).
To je fazon star desetak godina. Imas varijante svedski brod-norveski svjetionik, britanski svjetionik-francuski brod. Evo ti varijanta iz komsiluka, slovenski brod - hrvatski svjetionik.
http://www.youtube.com/watch?v=eqp1SDV5K_0
Dakle nakon sto nekih desetak godina kruzi jedan te isti fazon na internetu, ti se ovdje javljas i predstavljas to kao stvarni dogadjaj. Ma najjaci se!

To je fazon star desetak godina. Imas varijante svedski brod-norveski svjetionik, britanski svjetionik-francuski brod. Evo ti varijanta iz komsiluka, slovenski brod - hrvatski svjetionik.
http://www.youtube.com/watch?v=eqp1SDV5K_0
Dakle nakon sto nekih desetak godina kruzi jedan te isti fazon na internetu, ti se ovdje javljas i predstavljas to kao stvarni dogadjaj. Ma najjaci se!
-
Avetinho
#7422 Re: IRAN
Ma je li ovo istina? Pa jesu li stvarno Amerikanci ovoliko glupi, a Simpozijum ovoliko pametan. E svaka ti cast, stvarno si im pokazao!occupylove wrote:LoL
![]()
Americka flota sa nosacem aviona , krstaricama i razaracima i svim cudima imala je mali nesporazum sa ?
Spanskom mornaricom na putu za Persijski zaljev
"molimo da se Spansko plovilo ukloni 15 stepeni na jug , mi smo Americka flota !"
Spanci odgovoraju ;
" ne ! vi se morati skloniti 15 stepeni na jug !"
Americki admiral ljutito odgovora :
'ovo je Americka flota sa drugim najvecim nosacem aviona i blalabla brodovima , odmah se sklonite 15 stepeni na jug sa nasega kursa"
Spanci odgovaraju ;
" nas smo dvojica i imamo cuku , hranu , dva piva i pticu koja trenutno spava, , nemam pojma sta ce te koji kurac uciniti ali mi smo svjetionik na kamenome otoku "
![]()
Last edited by Avetinho on 24/04/2013 16:04, edited 1 time in total.
- Klavikula
#7423 Re: IRAN
Pravdaja svaki dan iznenadjuje sa sve kvalitetnijim postovima. sad cak i citave recenice napise 
- Klavikula
#7424 Re: IRAN
Abdullah Ocalan pozvao na prekid sukoba Turske i PKK-a te pozvao svoje borce da se povuku iz Turske

paralelno s tim ide naoruzavanje iranskih Kurda
http://www.al-monitor.com/pulse/origina ... ntain.html

paralelno s tim ide naoruzavanje iranskih Kurda
nekako sumnjam da je slucajno.Now there are interesting signs that the PKK could re-establish its armed presence in Iran’s Kurdistan region parallel to progress in the peace process between the Turkish government and mainstream PKK.
http://www.al-monitor.com/pulse/origina ... ntain.html
-
theTruePath
#7425 Re: IRAN
PKK u Tursko vode kripto Armenci