Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
ketronsd1
#7401 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
[quote="maks_rs"]Ovo rješenje sa releom i grijanjem za vrijeme defrosta nije dobro.
Grijač bi morao biti 500 - 1000W snage da stigne otopiti tacnu za 10 minuta koliko prosječno traje defrost.
Takođe , kačenje na četvorokraki ventil nije jednostavno zbog nepoznatog napona špule ( istosmjerni /naizmjenični napon / snaga drajvera na ploči elektronike , zaštita od samoindukcije ? ) . Previše nepoznanica i bespotrebno ugrožavanje ispravnosti klime.
Nije dovoljan samo jedan rele sa mirnim kontaktom jer bi grijač u takvoj vezi radio i za vrijeme hlađenja , pa čak i kad je klima isključena itd....
Samoregulirajući kabal je 100 puta bolje rješenje.[/quote]
Sasvim dovoljno s'obzirom da je već otopljeno i nigdje leda nema.
Grijač bi morao biti 500 - 1000W snage da stigne otopiti tacnu za 10 minuta koliko prosječno traje defrost.
Takođe , kačenje na četvorokraki ventil nije jednostavno zbog nepoznatog napona špule ( istosmjerni /naizmjenični napon / snaga drajvera na ploči elektronike , zaštita od samoindukcije ? ) . Previše nepoznanica i bespotrebno ugrožavanje ispravnosti klime.
Nije dovoljan samo jedan rele sa mirnim kontaktom jer bi grijač u takvoj vezi radio i za vrijeme hlađenja , pa čak i kad je klima isključena itd....
Samoregulirajući kabal je 100 puta bolje rješenje.[/quote]
Sasvim dovoljno s'obzirom da je već otopljeno i nigdje leda nema.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#7402 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kolega imas li ti pojma sta znaci 500-1000W?maks_rs wrote:Ovo rješenje sa releom i grijanjem za vrijeme defrosta nije dobro.
Samoregulirajući kabal je 100 puta bolje rješenje.
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#7403 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@ketronsd1
Rad grijača samo za vrijeme defrosta može proći samo u nekim blažim uslovima. Ako je vanjska jedinica izložena kiši/snijegu/vjetru i konstantno u minusnim T , kad-tad se nakupi leda koji se ne može otopiti za tih 10 min.
@piplica
Znam koliko je 500 - 1000 W , znaš li ti ?
Rad grijača samo za vrijeme defrosta može proći samo u nekim blažim uslovima. Ako je vanjska jedinica izložena kiši/snijegu/vjetru i konstantno u minusnim T , kad-tad se nakupi leda koji se ne može otopiti za tih 10 min.
@piplica
- piplica
#7404 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ocito neznas, jer 1000W na tako malom prostoru radi cega, pa ne odmrzavas santu leda.maks_rs wrote:@ketronsd1
@piplica
Dovoljno je i 50w, samo da se ne smrzne u tom trenutku, kakvih 1000W.
Defrost traje par minuta, kabl je kada se ukljuci topao nakon 20s, znaci led se ne moze formirati, zato sto nista i ne curi odmah
voda brzo ode nakon sto krene.
Ja sam sa 20W to rjesavao.
-
free_too
#7405 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
De mi recite ovi sto imaju premium modele klima (znaci bolje , po 2-3 hiljade KM placene), kako ste zadovoljni s bukom vanjske jedinice.mehkoca wrote: Ovaj mjesec je za 4 klime (FH35, FH25 i dvije SF25) došlo oko 50 KM.
Moram reći da je prošla sezona bila malo kombinovanje sa loženjem uglja (da ga se kutarišem), ove sezone je do sada samo jednom naloženo da bi se filteri očistili!
Evo mislim da je bas sinoc prvi put temperatura stigla do -15 (kod nas), i moja ova Tesla je radila na maksimum maksimuma. Posto je ostavljam preko noci upaljenu, a to se desila taman oko 3 4 ujutru. Zvuk bi se mogao uporediti s centrifugom ves masine, a vibracije su se isto prenosile na zid i u blizini stola. Na kraju sam je morao ugasit jer zivim u zgradi, pa nisam htio da probudi kojeg komsiju. Ali je bas bila bucna
I sta uradit kad se vidi da klima je bas pod otperecenjem, ugasit je, smanjit temperatura, brzinu ventilatora, stavit je u sleep? Nije mi problem ugasit jer imam alternativni izvor grijanja, ali pricali smo o tome da ih hladni startovi ubise.
Ne zamjerite na puno pitanjima i hvala na odgovorima
-
maks_rs
#7406 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@piplica
Nismo svi u Hercegovini
, santa leda na vanjskoj je realan scenario u hladnijim krajevima.
Za otapanje 1 kg leda treba 0.1 kWh energije odnosno sat rada grijača od 100 W ili 12 minuta grijača od 500 W pa računaj.
@free_too
Imaš li antivibracione gumice na vanjskoj ?
Nismo svi u Hercegovini
Za otapanje 1 kg leda treba 0.1 kWh energije odnosno sat rada grijača od 100 W ili 12 minuta grijača od 500 W pa računaj.
@free_too
-
free_too
#7407 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
To bi trebalo biti gdje ona zaserfaljena na drzacima? Sve mi se cini da nema nista slicno da lici na gumice.maks_rs wrote:@piplica
Nismo svi u Hercegovini, santa leda na vanjskoj je realan scenario u hladnijim krajevima.
@free_too
- piplica
#7408 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koliko para toliko i muzike (buke), samo je to ovdje obrnuto proporcijonalno.free_too wrote:De mi recite ovi sto imaju premium modele klima (znaci bolje , po 2-3 hiljade KM placene), kako ste zadovoljni s bukom vanjske jedinice.mehkoca wrote: Ovaj mjesec je za 4 klime (FH35, FH25 i dvije SF25) došlo oko 50 KM.
Moram reći da je prošla sezona bila malo kombinovanje sa loženjem uglja (da ga se kutarišem), ove sezone je do sada samo jednom naloženo da bi se filteri očistili!
Evo mislim da je bas sinoc prvi put temperatura stigla do -15 (kod nas), i moja ova Tesla je radila na maksimum maksimuma. Posto je ostavljam preko noci upaljenu, a to se desila taman oko 3 4 ujutru. Zvuk bi se mogao uporediti s centrifugom ves masine, a vibracije su se isto prenosile na zid i u blizini stola. Na kraju sam je morao ugasit jer zivim u zgradi, pa nisam htio da probudi kojeg komsiju. Ali je bas bila bucnaJe li to neko opste obiljezje klima, posto ipak se radi o kompresoru, ili ovi premium modeli to imaju rjeseno elegantnije, u stilu koliko para toliko muzike odnosno zvuka
I sta uradit kad se vidi da klima je bas pod otperecenjem, ugasit je, smanjit temperatura, brzinu ventilatora, stavit je u sleep? Nije mi problem ugasit jer imam alternativni izvor grijanja, ali pricali smo o tome da ih hladni startovi ubise.
Ja sam svoje sada montirao bez antivibracijskih guma, doduse jesu dalje od prostorija gdje se boravi, ali ne cuju se uopste.
Takodke kada rade skoro da se i ne cuju kada si na 2-3m od njih.
- piplica
#7409 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Niti sam blizu hgercegovine, niti imas kg leda.maks_rs wrote:@piplica
Nismo svi u Hercegovini, santa leda na vanjskoj je realan scenario u hladnijim krajevima.
@free_too
Tebi treba neka sitna temp koja samo nece dozvoliti vodi da se smrzne.
Takodje, samo se posljednje kapi iz samo ciklusa smrznu, sto dovodi do toga da se lagano kupi led u toku dana.
A ako imas i 2c voda se nece smrznuti.
Rasporediti 2-3m kabla, max 20-30w po tacni, neka se javi ako mu ista smrzne, i u samoj tacni ne smrzne vec samo na izlazu.
-
maks_rs
#7410 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
O tome i govorim , kumulativni efekat skupljanja leda na konstantnom vanjskom minusu.piplica wrote: Takodje, samo se posljednje kapi iz samo ciklusa smrznu, sto dovodi do toga da se lagano kupi led u toku dana.
Nema šanse da grijač od 20-30-100 W koji radi 10 tak minuta nekoliko puta dnevno ovo spriječi. Ako radi konstantno ili na termostat onda u redu.
- piplica
#7411 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Probaj pa ces vidjeti da ima.maks_rs wrote:O tome i govorim , kumulativni efekat skupljanja leda na konstantnom vanjskom minusu.piplica wrote: Takodje, samo se posljednje kapi iz samo ciklusa smrznu, sto dovodi do toga da se lagano kupi led u toku dana.
Nema šanse da grijač od 20-30-100 W koji radi 10 tak minuta nekoliko puta dnevno ovo spriječi. Ako radi konstantno ili na termostat onda u redu.
-
maks_rs
#7412 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Davno probao i odustao.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#7413 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ja barem strujom i nisam baš zadovoljan....prva mi je sezona i stan od cca 60-70m2 pokriva klima Panasonic, te konvertori u jednoj sobi 1500w, u drugoj 1000w i u kupatilu 1000w...konvektori su stavljeni na 20C non-stop, klima preko noći ili kad smo van kuće na 20C, a kad smo u stanu na 23 ili 25C
račun novembar 230 KM
sad da smo se nešto ugrijali vala i nismo tak oda za iduću zimu planiram nabaviti mali kamin na pelet pa kombinovati
račun novembar 230 KM
sad da smo se nešto ugrijali vala i nismo tak oda za iduću zimu planiram nabaviti mali kamin na pelet pa kombinovati
- zlo zlo
#7414 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ne možeš biti s konvektorima, troše kao i svaka druga grijalicaJoseMujica wrote:ja barem strujom i nisam baš zadovoljan....prva mi je sezona i stan od cca 60-70m2 pokriva klima Panasonic, te konvertori u jednoj sobi 1500w, u drugoj 1000w i u kupatilu 1000w...konvektori su stavljeni na 20C non-stop, klima preko noći ili kad smo van kuće na 20C, a kad smo u stanu na 23 ili 25C
račun novembar 230 KM
-
free_too
#7415 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koji model klime je, vjerovatno i ona trosi oko 2kwh , plus ti konvektori, dodje ti na 6kwh, sto objasnjava tu potrosnju. Ima li razloga da su oni upaljeni non stop (posebno u WCu?).JoseMujica wrote:ja barem strujom i nisam baš zadovoljan....prva mi je sezona i stan od cca 60-70m2 pokriva klima Panasonic, te konvertori u jednoj sobi 1500w, u drugoj 1000w i u kupatilu 1000w...konvektori su stavljeni na 20C non-stop, klima preko noći ili kad smo van kuće na 20C, a kad smo u stanu na 23 ili 25C
račun novembar 230 KM
Nisam siguran da li je pelet rjesenje, zbog trzista. Skupa je pocetna investicija a i peletu nabijaju cijenu zato sto im je profitabilnije izvesti za EU nego nama prodavati, pa shodno tome dignu cijenu posebno u sezoni. Bojim se da taj trend nece spasti, vec nasuprot.
-
maks_rs
#7416 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@JoseMujica
Forsiraj klimu, ne smanjuj je niže od 23 a konvektore na 18 . Jbga moraš i vrata držati otvorena .
@free_too
Ako ti je pristupačna vanjska jedinica, montiraj gumene nosače auspuha renoa 4 između klime i nosača. Komšije će biti zahvalne
.
http://www.nele.co.rs/images/products/renault_5.jpg
Forsiraj klimu, ne smanjuj je niže od 23 a konvektore na 18 . Jbga moraš i vrata držati otvorena .
@free_too
Ako ti je pristupačna vanjska jedinica, montiraj gumene nosače auspuha renoa 4 između klime i nosača. Komšije će biti zahvalne
http://www.nele.co.rs/images/products/renault_5.jpg
-
mehkoca
#7417 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kod mene je ta buka skoro neprimjetna (FH modeli su ipak bolji od SF), ali su montirane na fasadu od 10 cm stiropora, pa vjerovatno ima i to nekog dejstva. Nemam nikakvih tih prigušivača buke (barem ja tako mislimfree_too wrote:De mi recite ovi sto imaju premium modele klima (znaci bolje , po 2-3 hiljade KM placene), kako ste zadovoljni s bukom vanjske jedinice.mehkoca wrote: Ovaj mjesec je za 4 klime (FH35, FH25 i dvije SF25) došlo oko 50 KM.
Evo mislim da je bas sinoc prvi put temperatura stigla do -15 (kod nas), i moja ova Tesla je radila na maksimum maksimuma. Posto je ostavljam preko noci upaljenu, a to se desila taman oko 3 4 ujutru. Zvuk bi se mogao uporediti s centrifugom ves masine, a vibracije su se isto prenosile na zid i u blizini stola. Na kraju sam je morao ugasit jer zivim u zgradi, pa nisam htio da probudi kojeg komsiju. Ali je bas bila bucnaJe li to neko opste obiljezje klima, posto ipak se radi o kompresoru, ili ovi premium modeli to imaju rjeseno elegantnije, u stilu koliko para toliko muzike odnosno zvuka
-
mehkoca
#7418 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Očigledno da previše trošiš, 230 KM je baš puno... kao što @zloća reče, tvoj problem je u konvektorima, oni ti troše...JoseMujica wrote:ja barem strujom i nisam baš zadovoljan....prva mi je sezona i stan od cca 60-70m2 pokriva klima Panasonic, te konvertori u jednoj sobi 1500w, u drugoj 1000w i u kupatilu 1000w...konvektori su stavljeni na 20C non-stop, klima preko noći ili kad smo van kuće na 20C, a kad smo u stanu na 23 ili 25C
račun novembar 230 KM
Pogledaj prethodnu stranicu gdje sam postavio sliku koliko je kod mene potrošila najjača klima...
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#7419 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
jebga dvije sobe i kupatilo su mi baš izdvojene pa sam morao konvektore u njih ubaciti....klima grije pola stana kuhhinja, dnevna i hodnik
ova klima kod mene realne potrošnje, po dekleraciji, ima 900w
ne znam opet šta bi rekao prije sam bio u manjem stanu cca 55m2 koji je imao centralno na plin pa kad saberem račun plin+struja (jer mi je sada sve baš sve na struju) to otprilike na isto dođe s tim da je sada kvadratura veća
ova klima kod mene realne potrošnje, po dekleraciji, ima 900w
ne znam opet šta bi rekao prije sam bio u manjem stanu cca 55m2 koji je imao centralno na plin pa kad saberem račun plin+struja (jer mi je sada sve baš sve na struju) to otprilike na isto dođe s tim da je sada kvadratura veća
- zlo zlo
#7420 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
poanta je umjesto da ubacuješ još jednu skupu opciju(pelat) Jer pelat dođe kao zlato trenutno, ako ga i ima, vidi kako zavaljuju ljude s dostavom, uloži te pare da i ostatak stana pod klime dovedeš, smanjit će ti se potrošnja struje. Ako nisi siguran u ovo što ti pričam i misliš da bolje znaš, nemoj se zaljetavati s kupovinom nego testiraj, kupi si koji brojač potrošnje, kakve svi imamo skoro tu, pa da vidiš koliko ti klima troši a koliko konvektori 
- rovac13
#7421 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Imali smo forumasa iz banjaluke kojem je grijac u kupatilu trosio struje kao klima u cijeloj kuci
Onda mozes mislit koliko trose tri grijaca kod mujice
Kad je rijec o buci.
Ja imam fujitsu premium model,moze da grije nenormalno jako i dobro,ali u minusima ako se zaleti jace vanjska je bucna.
Dok daikin klime nam ne prave buku ni na minusima ni kad griju jako.Ako je buka bitna daikin je dobar izbor.Cak i ova jeftina ftxb35c u kuci ne znas da postoji vanjska jedinica.
Onda mozes mislit koliko trose tri grijaca kod mujice
Kad je rijec o buci.
Ja imam fujitsu premium model,moze da grije nenormalno jako i dobro,ali u minusima ako se zaleti jace vanjska je bucna.
Dok daikin klime nam ne prave buku ni na minusima ni kad griju jako.Ako je buka bitna daikin je dobar izbor.Cak i ova jeftina ftxb35c u kuci ne znas da postoji vanjska jedinica.
-
Nera_22
#7422 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kod mene 1,5m metar kabla od 16w/m znaci ukupno ca. 25w i nikad se nije desilo da smrzne klima. prije je znala zaledit 2-3cm leda. Kod mene se klime Fujitsu LLC (to je najslabiji njihov model) cuju kada je prelazni period pa se stalno pale i gase. kada dobro zahladni rade stalno pod nekim normalnim opterecenjem i ne cuju se nista. Fujitsu Nocrija (top model od Fujitsu) se nikad ne cuje. jedino vani se zna cuti kad stojis ispod klime.
-
ketronsd1
#7423 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma može 1kW, pa se usput i kafica može skuhatimaks_rs wrote:@ketronsd1
@piplica
-
maks_rs
#7424 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A uz kaficu malo i fiziku pročitati ...
-
ketronsd1
#7425 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Upravo tako. Ti si potpuno u pravu sto se tice topljenja leđa. Međutim ne kontas od kuda taj led. Gdje ga nadje. Koliko vremena i minusa treba da se tečnost pretvori u čvrsto stanje. Možda ću biti malo i bezobrazan sada ali stvarno lupaš gluposti. Kada pumpa odradi DF čovječe ne dobijaš kristale nego tečnost.maks_rs wrote:A uz kaficu malo i fiziku pročitati ...