Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Spear
#7401 Re: Pitamo Mehanicare ?
Znam da ovo nije pitanje za mehaničare, al ne znam gdje drugo da stavim.
Spala mi zadnja donja stopka na peugeotu 206, nemam pojma kako se tačno to zove, evo slika : http://imgur.com/a/C4Py9
Znal neko gdje da potrazim ovaj dio?
Spala mi zadnja donja stopka na peugeotu 206, nemam pojma kako se tačno to zove, evo slika : http://imgur.com/a/C4Py9
-
530i
#7402 Re: Pitamo Mehanicare ?
To je maglenka na 206, potraži na oglasima ili otpadima.
- amar1994
#7403 Re: Pitamo Mehanicare ?
mislim da nije stopka , nego macije oko ili zadnja maglenkaSpear wrote:Znam da ovo nije pitanje za mehaničare, al ne znam gdje drugo da stavim.
a imas 206-ca po otpadima kolko hoces
http://www.ebay.co.uk/itm/Rear-Fog-Ligh ... Swd0BVrn29
- Spear
#7404 Re: Pitamo Mehanicare ?
hvala 530 i amare 
eki maglenka
eki maglenka
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#7405 Re: Pitamo Mehanicare ?
Je l' ima neko iskustva sa obd bluetooth aplikacijama??? Koja je dobra, koji obd ste kupili????
Sent from my C6603 using Tapatalk
- amar1994
#7406 Re: Pitamo Mehanicare ?
ti se bas zado da rijesis problemkonektovan wrote:Je l' ima neko iskustva sa obd bluetooth aplikacijama??? Koja je dobra, koji obd ste kupili????
ja imam forscan(za fordove i mazge) , al mi mrsko kupovat onaj odasiljac
vala iduci citroen ako budes kupovao , samo THP
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#7407 Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma nije to zbog toga, vec, cisto da znam moze li one neke osnovne stvari citati, ponistavati greske, servisne intervale, ostale stvari ja ne mislim raditi, nit' bi znao.amar1994 wrote:ti se bas zado da rijesis problemkonektovan wrote:Je l' ima neko iskustva sa obd bluetooth aplikacijama??? Koja je dobra, koji obd ste kupili????
ja imam forscan(za fordove i mazge) , al mi mrsko kupovat onaj odasiljac
vala iduci citroen ako budes kupovao , samo THP![]()
Thp ne bi za dzabe.[emoji12]
- amar1994
#7408 Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?
moze to na vecinikonektovan wrote: Ma nije to zbog toga, vec, cisto da znam moze li one neke osnovne stvari citati, ponistavati greske, servisne intervale, ostale stvari ja ne mislim raditi, nit' bi znao.
Thp ne bi za dzabe.[emoji12]
Torque je dobar
nista onda ganjaj skyactive
-
terhaf
#7409 Re: Pitamo Mehanicare ?
U Kalesiji plaćaju 1,5 KM po kilogramu. Obično su teški oko 17-18 (75Ah) kg tako da se fino zaradi.pepeljara wrote:Sta i gdje od akomulatora u sa kupiti dobro ?
Imal gdje staro za novo i ti fazoni da ne bacam ovaj bezez..
sta preporucujete (vi majstori ako ih ima ovdje) za skoda fabia 2, 2007, 1.4. 16v.
hvala.
- basicm
#7410 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja sta god sam pitao ovdje nikad nisam dobio odgovor.
-
navigator61
#7411 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zna li slucajno neko gdje mogu naci lijevi retrovizor sa zmigavcem za Mercedes CLK 200 coupe , 2000 godiste w208.
Zvao sam bezbroj oglasa ali nista .
Zvao sam bezbroj oglasa ali nista .
-
NediM17
#7412 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pitanje za jedan auto uzeg clana porodice.
Dakle periodicno auto izvuce akumulator. Nekada dva puta u mjesec dana, a nekada po godinu dana nista. Najcesce se desi u zimskom periodu, auto je garaziran.
Napunimo akumulator svaki put i pici dalje. Ali ovaj put smo odlucili uci u srz problema, pa smo testirali neke stvari.
1. Napon akumulatora je prilicno los 11.6 volti, otvarali smo cepove i sve celije su uredno potopljene. (Topla stara nepune dvije godine).
2. Auto kada je ugasen definitivno ne vuce struju. Pokazuje 0.01 amper, spusti se i na 0.00 ampera, tu vjerovatno ne lezi problem.
3. Punjenje, eh, imam ogromnu sumnju da alternator ne fila kako treba. Kada su ugaseni svi potrosaci puni nesto malo preko 13 volti, kada se upale svjetla i jos ponesto spadne na 12 i nesto, sto je prilicno lose. Takodjer, kada se i doda gasa, oko 3k rpm, punjenje skoci za 0.1-0.2 volta, dakle i dalje ostaje na 12 i nesto. Ako se jos tome doda da se vecinom voze kratke gradske relacije s njim, vjerovatno imamo dobitnu kombinaciju.
Usporedbe radi, na svojoj Kiji sam pratio preko OBD-a napon, 14.4-14.3 volti sta god joj radio, i ne ide ni ispod ni preko.
Po vasem misljenju je li ovaj gore problem najvjerovatnije potice od loseg alternatora, i sta je najvjerovatnije problem sa alternatorom, i koliko okvirno kosta popravak istog?
Dakle periodicno auto izvuce akumulator. Nekada dva puta u mjesec dana, a nekada po godinu dana nista. Najcesce se desi u zimskom periodu, auto je garaziran.
Napunimo akumulator svaki put i pici dalje. Ali ovaj put smo odlucili uci u srz problema, pa smo testirali neke stvari.
1. Napon akumulatora je prilicno los 11.6 volti, otvarali smo cepove i sve celije su uredno potopljene. (Topla stara nepune dvije godine).
2. Auto kada je ugasen definitivno ne vuce struju. Pokazuje 0.01 amper, spusti se i na 0.00 ampera, tu vjerovatno ne lezi problem.
3. Punjenje, eh, imam ogromnu sumnju da alternator ne fila kako treba. Kada su ugaseni svi potrosaci puni nesto malo preko 13 volti, kada se upale svjetla i jos ponesto spadne na 12 i nesto, sto je prilicno lose. Takodjer, kada se i doda gasa, oko 3k rpm, punjenje skoci za 0.1-0.2 volta, dakle i dalje ostaje na 12 i nesto. Ako se jos tome doda da se vecinom voze kratke gradske relacije s njim, vjerovatno imamo dobitnu kombinaciju.
Usporedbe radi, na svojoj Kiji sam pratio preko OBD-a napon, 14.4-14.3 volti sta god joj radio, i ne ide ni ispod ni preko.
Po vasem misljenju je li ovaj gore problem najvjerovatnije potice od loseg alternatora, i sta je najvjerovatnije problem sa alternatorom, i koliko okvirno kosta popravak istog?
-
preludezalude
#7413 Re: Pitamo Mehanicare ?
Punjenje je definitivno lose a napon akumulatora pokazuje da je akumulator maltene prazan.NediM17 wrote:Pitanje za jedan auto uzeg clana porodice.![]()
-
quarterback
#7414 Re: Pitamo Mehanicare ?
meni pokazuje 11.8 prije paljenja, dakle mogu ocekivati da cu ga uskoro mijenjati?
(doduse ima mu 9 godina)
(doduse ima mu 9 godina)
-
zdruzdjo
#7415 Re: Pitamo Mehanicare ?
Imao sam u svom vozackom iskustvu na dva auta ta fantomska praznjenja.prvo se manifestovalo samo po vlaznom vremenu i bila je losa neka kabl stopica koja je vremenom se malo odvrnula i prilikom kise ili snijega ili vlage kontakt bi oslabio jos vise pa bi dolazilo do sitnog varnicenja i slabog punjenja.
Drugi slucaj, problem je bio los prekidac za svjetlo u gepeku. Koji je nekad gasio a nekad ne. Pa se znalo desiti da auto ako stoji 2-3 dana nekad upali a nekad cvrc. Ali bez ikakvog sablona. Ovo me je kostalo godinu zivota dok smo otkrili.
Sent from my HTC One ME dual sim using Tapatalk
Drugi slucaj, problem je bio los prekidac za svjetlo u gepeku. Koji je nekad gasio a nekad ne. Pa se znalo desiti da auto ako stoji 2-3 dana nekad upali a nekad cvrc. Ali bez ikakvog sablona. Ovo me je kostalo godinu zivota dok smo otkrili.
Sent from my HTC One ME dual sim using Tapatalk
-
preludezalude
#7416 Re: Pitamo Mehanicare ?
Napon akumulatora treba mjeriti poslije duzeg stajanja auta, najbolje da prenoci i onda dobijes prave vrijednosti.quarterback wrote:meni pokazuje 11.8 prije paljenja, dakle mogu ocekivati da cu ga uskoro mijenjati?
(doduse ima mu 9 godina)
Sta ce ti se desiti ako temperatura zraka padne na npr -15... vidjet ces. Racunaj da imas jako los akumulator. I jos plus, racunaj da ga ekstremna zima isprazni 1/3. Ako auto pali odmah bez mnogo verglanja i ako je benzinac...mozda on tebe jos posluzi.
A sto je najcudnije, meni nikada akumulator nije totalno crkao zimi vec u po ljeta.
- pirmin
#7417 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sta znaci kad se ova lampa pali i gasi(kao zmigavac) u voznji?

- HAVANA
#7418 Re: Pitamo Mehanicare ?
Znaci greska.Koje auto?
-
preludezalude
#7419 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ovisi od auta do auta. Na benzincu moze znaciti da nisu u redu svjecice. Npr kod mog punca se to desava na pasatu 5 tdi i dijagnostika kaze da bos pumpa nije u redu.pirmin wrote:Sta znaci kad se ova lampa pali i gasi(kao zmigavac) u voznji?
- pirmin
#7420 Re: Pitamo Mehanicare ?
Audi A4 1,9 TDI , 2002preludezalude wrote:Ovisi od auta do auta. Na benzincu moze znaciti da nisu u redu svjecice. Npr kod mog punca se to desava na pasatu 5 tdi i dijagnostika kaze da bos pumpa nije u redu.pirmin wrote:Sta znaci kad se ova lampa pali i gasi(kao zmigavac) u voznji?
Sad citam da bi to mogao biti salter svjetla od kocnica.
http://www.t4-wiki.de/w/images/Elektrik ... _1fach.jpg
Radjen je servis kocionih cilindara.
- permanentan
#7422 Re: Pitamo Mehanicare ?
Na passatu 5.5 tako blinkalo kad je prekidac stop svjetla crkao..
- pirmin
#7423 Re: Pitamo Mehanicare ?
Isprobavao sam kocnice do maksimuma, vise puta puno kocenje, pa se vjerovatno zbog toga upalila kontrolna lampa.
- permanentan
#7424 Re: Pitamo Mehanicare ?
Moguce i da je prekidac bio ostecen, pa od jakog kocenja stradao. Rade li stop svjetla nazad?
Meni kad je gorila lampica ponekad nije palio stop svjetla, 5 puta stisnem kocnicu i sve ok, sesti put ne upali stopke...
Meni kad je gorila lampica ponekad nije palio stop svjetla, 5 puta stisnem kocnicu i sve ok, sesti put ne upali stopke...
- shlauf
#7425 Re: Pitamo Mehanicare ?
Prekidač na papučici kočnice trofač, zamjeni i neće se paliti