Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#7401 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

madner wrote:Ako dobiju 10% u Sarajevu to bi bio strahovit uspjeh.

Realno 5%.
5% al' sa obrazom i na liniji svoje politike i svjetonazora.

Gledao sam malo prenos sjednice KS, onoliko koliko sam mogao. Fine i na mjestu replike Kojovica, steta sto nije bilo Danisa, mislim da je trebao biti prisutan ali eto.

Jedan momenat mi je bio zaista upecatljiv. Bila je neka rasprava Kojovic-Konakovic, replike jedna za drugom..i kasnije kada je Konakovic vidio da je izglasano nepovjerenje njihovim ministrima, onako kabadahijski ustaje, sa sakoom ispod miske, cinicnim osmijehom na licu..krece prema izlazu iz sale. Naravno sjednica i dalje traje, i prolazi pored Pedje i onako cinicno mu pruza ruku i ono sto sam mogao procitati sa usana govori mu "..Cestitam..", a Pedja mu hladno pruza ruku i kaze "..Hvala..". Ja bih mu dodao jos, "...Hvala i drugi put....".
VjecitiStudent

#7402 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote:Nasa stranka je, kako sam vec ranije napisao, iz principijelnih razloga, odbila ponudu da udje u vlast nove koalicije.

p.k.
Huh
VjecitiStudent

#7403 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Canton wrote:
convict wrote:Ja sam prije nekoliko dana čuo da Danis preuzima Ministarstvo kulture, ali nisam ni pomislio da bi moglo biti istina. Ali, ne lezi vraže... Radi 2 godine ministrovanja izgubiti hiljade glasača koje bi stranka sigurno dobila 2014. godine? Nadam se da će ipak pustiti tu čast Fahrovom kandidatu.
Nema Danis muda za takvo nesto, najlakse je laprdati iz hladovine. Da ima muda davno bi bio predsjednik ove kvazi stranke. Mustafic i Kojovic pa i Tanovic su mi kao individue prihvatljivi al to nekakvo velicanje NSa kao nekakav politicki faktor mi je smijesno. Cuj nece on da uzme ministarstvo, da mozda ne ocekuje pobjedu na iducim izborima?
Zaprzili ste corbu, sami je kusajte.
convict

#7404 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by convict »

tvsabina wrote:
Pedja Kojovic wrote:Nasa stranka je, kako sam vec ranije napisao, iz principijelnih razloga, odbila ponudu da udje u vlast nove koalicije.

p.k.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Bravo ! Već sam se bio prepao :bih:
madner

#7405 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

-LIBERO- wrote:
madner wrote:Ako dobiju 10% u Sarajevu to bi bio strahovit uspjeh.

Realno 5%.
5% al' sa obrazom i na liniji svoje politike i svjetonazora.

Gledao sam malo prenos sjednice KS, onoliko koliko sam mogao. Fine i na mjestu replike Kojovica, steta sto nije bilo Danisa, mislim da je trebao biti prisutan ali eto.

Jedan momenat mi je bio zaista upecatljiv. Bila je neka rasprava Kojovic-Konakovic, replike jedna za drugom..i kasnije kada je Konakovic vidio da je izglasano nepovjerenje njihovim ministrima, onako kabadahijski ustaje, sa sakoom ispod miske, cinicnim osmijehom na licu..krece prema izlazu iz sale. Naravno sjednica i dalje traje, i prolazi pored Pedje i onako cinicno mu pruza ruku i ono sto sam mogao procitati sa usana govori mu "..Cestitam..", a Pedja mu hladno pruza ruku i kaze "..Hvala..". Ja bih mu dodao jos, "...Hvala i drugi put....".
Moglo bi se vrlo lako dokazati da tim i takvim stavom zapravo pomazu politickim opcijama koje su puno dalje od njih. Ovaj potez bi imao smisla kada bi se nadali da ce tako dobiti razocarane birace, ali nema nikakvog ako je zbog SBB-a.
Pogotovo sto su vec glasali kao pozicija, tj. programski nisu daleko od SDP-a.
Banksy

#7406 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

Canton wrote:

p.k.
Ja mislim da ste pogrijesili. Zasto? Tesko da ce se opet ukazati ovakva prilika, prilika da u moru nesposobnjakovica postavite ili Danisa ili Dinu, ili neko trece lice u resor za koji sigurno imate ekstra dokazane kadrove. Nikako vasi kadrovi ne mogu biti losiji od Hadzihafizbegovica ili Šarica(kojeg takodje personalno cijenim)
To bi bila odlicna prilika da pokazete sta znate.
Da, to bi bila odlična prilika da ih se ukopa i satre prije nego se i dignu i naprave nešto.

Što bi, naravno, SDP jako volio. Zato im i nude fotelje.
rossoner

#7407 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by rossoner »

Mislim da bi trebali prihvatiti. Trebali ste upasti. Uopste se ne bi isprljali i ova prica da gubite ogroman broj glasača je totalno out jer će ovako kroz dobar rad eventuallnog ministra narod još više čuti za vas i više vas cijeniti. Mislim da možete samo povećati svoje šanse tako...
volant

#7408 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volant »

rossoner wrote:Mislim da bi trebali prihvatiti. Trebali ste upasti. Uopste se ne bi isprljali i ova prica da gubite ogroman broj glasača je totalno out jer će ovako kroz dobar rad eventuallnog ministra narod još više čuti za vas i više vas cijeniti. Mislim da možete samo povećati svoje šanse tako...
sto volim ove sto nam zele dobro :evil:
Corto Maltese

#7409 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

Od trenutne vladajuće koalicije u FBiH treba bježati k'o od kuge. Iz te kaljuže niko čist neće izaći.
volant

#7410 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volant »

Corto Maltese wrote:Od trenutne vladajuće koalicije u FBiH treba bježati k'o od kuge. Iz te kaljuže niko čist neće izaći.
menije zagonetka kako ce se to uopste rastaviti i nanovo sastaviti ? :lol: :lol: :lol:
pemanapemani

#7411 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by pemanapemani »

Ljudi koji su do juče NS smatrali "minornom strančicom koja nije vrijedna spomena" sada pozivaju da koaliraju sa Utemeljiteljem.
Konaković "čestitato" Peđi, ovdje se prosipa priča o podržavanju SDA, neprocjenjivo. :lol:
rossoner

#7412 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by rossoner »

ma @volant ne sekiraj se, ja sam prijateljski nastrojen prema ovoj stranci. Samo sto nisam clan pa govorim "vi" :D
Ne znam, mozda grijesim, ali ima mjesta i ono razmisljanje da ih time SDP zeli unistiti u zacetku. Teska odluka u svakom slucaju, samo se nadam da ce na opstinskim ostvariti nesto kvalitetno, kao i SDU. aj zdra'o :mrgreen:
volta dzontra

#7413 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volta dzontra »

Pitanje za p.k.

Procitao sam vas blog na jednom portalu. Mozete li mi pojasniti ovaj stav

"
.......politickog zivota u jednu novu, demokraticniju fazu, u kojoj svi politicki subjekti shvataju da nema eksluzivnih politickih zastupnika etnickih zajednica i da vlast formira onaj ko u parlamentu, ili u skupstini, moze sakupiti 51% glasova....

Znaci li to da zastupate model politickog uredjenja koji se popularno zove "jedan covjek-jedan glas"
ultima_palabra

#7414 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ultima_palabra »

E nek si mu čestitao Peđa... trebao si ga pitati ima li sada KLJUČ? :-D Da zaključa za sobom :oops:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#7415 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Hitna sjednica SKS - "hokejaska izmjena"

Na pocetku danasnje, hitne, sjednice SKS, poslanik SDA, Dino Konakovic, je, pozivajuci se na Poslovnik Skupstine osporio legalnost njenog odrzavanja. Odluku o hitnoj sjednici KS moze donijeti kolegij Skupstine, kaze poslovnik. Kolegij se jeste sastao po tom pitanju, u petak, ali nije glasao i nije donio odluku o drzavanju hitne sjednice SKS. Zasto? Pa vjerovatno zbog toga jer je SDP procjenio da njihov zahtjev nece dobiti potrebnu podrsku. Sjednica je uprkos ovom pravno-formalnom nedostatku sazvana.

Javio sam se za rijec samo kako bih ukazao na apsurdnu situaciju da SDA - stranka koja snosi najvecu odgovornost za pljacku koja se u ovoj zemlji nesmetano odvija od njihovog dolaska na vlast - sada insistira na postovanju slova Poslovnika. Ipak. Pravno gledano Konakovic je, po mom misljenju, u ovom konkretnom slucaju, bio u pravu.

Tesko je bilo odluciti se u ovom slucaju kako glasati.
S jedne strane, i o tome sam govorio, nesumnjivo je, barem Nsoj stranci, da je (vitalni?) interes gradjana da se hokejaska izmjena koalicionih partnera napravi brzo, kako bi Vlada mogla funkcionisati. Jedina stvar koja je gora od lose Vlade je bezvlasce.
S druge strane, vlast koja je spremna na pravno nasilje podriva sopstveni legitimitet i otvara mogucnost da se ovakvi presedani prave i onda kada to nije, kao sto je u ovom slucaju, nesumnjivi interes gradjana.
Smatrao sam da je SDP morao postovati Poslovnik i pronaci pravni osnov za danasnju hitnu sjednicu, ili barem pokusati doci do odluke Kolegija, a tek onda, ukoliko clanovi Koelgija iz reda SDA budu opstruirali proces njihovog izlaska iz vlasti, uraditi ono sto su uradili danas.
Zbog toga smo u odlucivanju o legalnosti danasnje sjednice ostali suzdrzani.

Kada je nakon toga na red dosla odluka o smjenjivanju ministara iz SDA glasali smo - i mozgom i srcem - za.

Smatramo, i to sam rekao, da je ovo bila prilika za jednu siru rekonstrukciju Vlade koja bi ukljucila i one SDP-ove ministre koji za dvije godine nisu uradili koliko su mogli.

SDA je uzrok problema sa kojima se danasnja vlast suocava i ne moze, po nasem misljenju biti dio rjesenja, rekao sam jednoj novinarki koja me je na prvoj sjednici SKS, prije skoro 16 mjeseci, pitala sta mislim o "crveno-zelenoj koaliciji".
Odlazak SDA iz vlasti je, po meni, vrlo znacajan politicki dogadjaj za BiH, ukoliko (nakon slucaja Komsic i HDZ) bude shvacen kao ulazak naseg politickog zivota u jednu novu, demokraticniju fazu, u kojoj svi politicki subjekti shvataju da
nema eksluzivnih politickih zastupnika etnickih zajednica i da vlast formira onaj ko u parlamentu, ili u skupstini, moze sakupiti 51% glasova.
O novom partneru SDP-a mi smo se vec mnogo puta izjasnili. SBB je ideoloski pozicionirana kao bosnjacka etnicka stranka, a nas odnos prema takvim strankama je odavno poznat. SBB je za nas samo modernija verzija SDA; udruzeni politicki poduhvat; politicki proizvod koji ne proizilazi iz poltiickih uvjerenja njegovih osnivaca nego je napravljen na osnovu marketinskog istrazivanja. To naravno otvara mogucnost da promjenom, ili njihovom percepcijom te promjene, raspolozenja na politickom trzistu, a u cilju osvajanja ili ostajanja na vlasti i ova stranka napravi ideoloski zaokret kakav je, recimo, napravio, Dodik. (Da ne govorim o tome kako ova vrsta retorika pokazuje kakvo je njihovo misljenje o zrelosti BiH gradjana.Ciklicno podizu medjuetnicke tenzije pred izbore i ne nude nikakve druge programe i rjesenja za ekonomsko socijalne probleme, pa onda kada glasaci izaberu od onoga sto im je ponudjeno kazu, eto vidis da ih zanima samo etnicko pitanje).

Nasa stranka je iz principijelnih razloga odbila ucesce u vlasti nove koalicije.

Incident Pudaric - Pecanac

Sve sto je poslanik Pecanac govorio u prvih osam minuta svog izlaganja spada u kampanju za lokalne izbore, ali je sasvim u okviru njegovih poslanickih prava. Sa mnogim njegovim tvrdnjama koje je iznio bi se cak i slozio. Promovirao je svoju stranku do same granice pristojnosti ali ju je nazalost u 10-tom minutu presao i umjesto da nastavi analiticki, kao do tada, odjezdio u "urlajuci, zapjenjeni, populizam".(On je svojevremeno trazio da Vlada odlukom zaustavi poskupljenje svih komunalnih usluga - danas je Vladi prigovorao sto je povukla "hrabru odluku o poskupljenju vode"). (?).

Podpredsjednik Pudaric je izgubio zivce.
Na kantonalnoj Skupstini?
Zbog Pecanca?
Zbog rijeci koje je izgovorio poslanik koji na to ima pravo i koji nije licno vrijedjao nikoga?

Zaista je krajne vrijeme za nove ljude u politici, za novu vrstu politicke kulture i javnog dijaloga, za ljude koji cast i povjerenje koju su im gradjani ukazali na izborima uzvracaju redovnim dolaskom i pripremom za sjednice, za ljude koji patriotizmom smatraju i nepricanje na telefon za vrijeme sjednice i stalni boravak u hodnicima, carsijsko dobacivanje i pusenje elektricnih cigara…Za ljude koji znaju razliku izmedju "save" i "save as".

p.k.
-LIBERO-
Čiča Gliša

#7416 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

BLOG KOMENTAR/DENNIS GRATZ - TREĆI PUT: Pet miliona KM za nova bijesna auta, iako su prošle godine kupljene 172 limuzine!

Prošlo je nepunih mjesec dana otkako je François Hollande, socijalista, postao novi predsjednik Francuske. Već na samom početku svog mandata uspio je ispuniti jedno od svojih izbornih obećanja, ono da će biti „normalan predsjednik“, tj. da će vladati u maniru skromnog, trezvenog, ozbiljnog državnika.

Djelovao je odmah. Prvo si je smanjio predsjedničku plaću za 30%, napuštajući praksu svoga prethodnika da neke od svojih nedostataka kompenzira luksuzom i sjajom svoje najviše funkcije. I dok je Sarkozy novinare uglavnom primao u elizejskoj palači, Hollande je svoje prve TV nastupe apsolvirao kao gost u studiju. No, tu nije bio kraj. Tako je prošlog petka, između ostalog, reducirao i svoj bezbjednosni tim sa 93 na 60 službenika. Na svoj prvi samit, onaj u Briselu, otišao je vozom, sa paršikog Gare du Nord, provlačeći se kroz mase građana koji su ga jedva prepoznali. U Pariz se vratio automobilom, diskretnom noćnom vožnjom, bez svjetla i sirena. Vozaču je naloženo da se drži propisane brzine. I dok je Sarkozy na slična dešavanja redovito koristio dva aviona (Airbus A330 i Falcon 7X), Hollande preferira prizemljeni pristup, u skladu sa njegovom najavom da će biti čovjek naroda. Jedva ga se nagovorilo da se iz svog pariškog stana preseli u prostorije koje je lakše nadzirati.

U Bosni i Hercegovini imamo Predsjedništvo čija tri člana preferiraju voziti se odvojeno. Tako i naši premijeri, njih svih trinaest. Naprosto im je neodoljivo voziti se po svih 37 kilometara bosansko-hercegovačke autoceste. Obično u te periode, kada drumovima naše zemlje prozvižde kola naših državnika, stane sve. Prateći službenici obezbjeđenja i MUP-a imaju praksu da agresivno zaustavljaju druga vozila, ulijeću u trake i sirenama ili pozivima kroz megafone disciplinuju prestravljene građane. Što se voznog parka tiče, ovaj se mijenja često, teško je upratiti koje od tri njemačke luksuzne marke se trenutno troše. Održavanje i servisiranje ovih skupocjenih mašina košta milione. Zapravo, košta toliko da je bolje nabaviti nove.

U budžetu institucija BiH za 2012. godinu planirano je 5 miliona KM za kupovinu novih automobila, iako je samo godinu dana prije, u jeku ekonomske krize, potrošeno 7,5 miliona maraka za nabavku čak 172 limuzine! U izvještaju o izvršenju budžeta Predsjedništva BiH za prvi kvartal 2011. godine jedan od članova je na gorivo potrošio čak 7.900 KM, što je, zapravo, posve nemoguće. To bi značilo da je u tih 120 dana više vremena proveo na cesti, nego za radnim mjestom. Slično je i sa ministrima državnih ministarstava, njihovim zamjenicima, zamjenicima zamjenika i pomoćnicima. Samo entourage ministra civilnih poslova (ograničit ću ga na zamjenicu ministra, sekretara i pomoćnike) broji 11 ljudi. Ne bi me iznenadilo da svako od njih ima na raspolaganju službeni automobil.

Svako malo se pitam zašto mi nemamo našeg Hollandea. Socijaldemokratskih partija imamo napretek, da ne govorim o partijama šovinisitčko-nacionalističke provinijencije koje svoj uspjeh zasnivaju na politikama zastrašivanja, a koje najbolje funkcioniraju u klimi i atmosferi teške socijalne ugroženosti. Gdje je nestala dostojanstveno plasirana skromnost? Poštovanje i odgovornost prema državničkoj funkciji? Godinama nas bombarduju ekscesi kabadahijskih, arogantnih pojedinaca na funkcijama koji ogađuju politiku ne samo onima koji je doživljavaju kao nužno zlo, već i onima koji su svjesni da bez politike, bez institucija, nema reda i poretka.

Kada je Naša stranka na prošlim općim izborima podbacila, moj prethodnik Bojan Bajić odlučio je dati ostavku. To je prvi put da je neko u BiH otkako je višestranačkih izbora preuzeo odgovornost za loš izborni rezultat (prema vlastitim, internim, možda i preambicioznim kriterijima) i dao ostavku na čelnu partijsku funkciju. Bajićev potez je standard koji smo si i statutarno postavili, obavezujući se na ograničenost predsjedničkog mandata i odgovornost za rad – pa i kao opoziciona stranka – između dva izborna ciklusa. Nadam se da ćemo nakon 7. oktobra 2012. ovaj i druge standarde (à la Hollande) prenijeti i u institucije lokalne vlasti, pokazujući poštivanje i odgovornost prema državi Bosni i Hercegovini kakvu ona zaslužuje. Jer, vrijeme je za novu generaciju političara, mladih, sposobnih ljudi koji politiku doživljavaju kao servis građanima, a ne kao mogućnost ličnog prosperisanja.

Usput budi rečeno, pričaju mi da je donedavni rektor Univerziteta u Sarajevu, Faruk Čaklovica, koristio u jednoj godini čak dva godišnja odmora. Jedan da ode na hadž. Drugi? Pa da se odmori, naravno.

Pedja Kojovic

#7417 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Objasnjenje onoga sto ste vidjeli u TV prenosu...

Dino Konakovic mi je nakon glasanja o legalnosti sazivanja hitne sjednice prisao, pruzio ruku i cestitao na principijelnosti.

p.k.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#7418 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by PipiDugaDevetka »

-LIBERO- wrote:
BLOG KOMENTAR/DENNIS GRATZ - TREĆI PUT: Pet miliona KM za nova bijesna auta, iako su prošle godine kupljene 172 limuzine!

Prošlo je nepunih mjesec dana otkako je François Hollande, socijalista, postao novi predsjednik Francuske. Već na samom početku svog mandata uspio je ispuniti jedno od svojih izbornih obećanja, ono da će biti „normalan predsjednik“, tj. da će vladati u maniru skromnog, trezvenog, ozbiljnog državnika.

Djelovao je odmah. Prvo si je smanjio predsjedničku plaću za 30%, napuštajući praksu svoga prethodnika da neke od svojih nedostataka kompenzira luksuzom i sjajom svoje najviše funkcije. I dok je Sarkozy novinare uglavnom primao u elizejskoj palači, Hollande je svoje prve TV nastupe apsolvirao kao gost u studiju. No, tu nije bio kraj. Tako je prošlog petka, između ostalog, reducirao i svoj bezbjednosni tim sa 93 na 60 službenika. Na svoj prvi samit, onaj u Briselu, otišao je vozom, sa paršikog Gare du Nord, provlačeći se kroz mase građana koji su ga jedva prepoznali. U Pariz se vratio automobilom, diskretnom noćnom vožnjom, bez svjetla i sirena. Vozaču je naloženo da se drži propisane brzine. I dok je Sarkozy na slična dešavanja redovito koristio dva aviona (Airbus A330 i Falcon 7X), Hollande preferira prizemljeni pristup, u skladu sa njegovom najavom da će biti čovjek naroda. Jedva ga se nagovorilo da se iz svog pariškog stana preseli u prostorije koje je lakše nadzirati.

U Bosni i Hercegovini imamo Predsjedništvo čija tri člana preferiraju voziti se odvojeno. Tako i naši premijeri, njih svih trinaest. Naprosto im je neodoljivo voziti se po svih 37 kilometara bosansko-hercegovačke autoceste. Obično u te periode, kada drumovima naše zemlje prozvižde kola naših državnika, stane sve. Prateći službenici obezbjeđenja i MUP-a imaju praksu da agresivno zaustavljaju druga vozila, ulijeću u trake i sirenama ili pozivima kroz megafone disciplinuju prestravljene građane. Što se voznog parka tiče, ovaj se mijenja često, teško je upratiti koje od tri njemačke luksuzne marke se trenutno troše. Održavanje i servisiranje ovih skupocjenih mašina košta milione. Zapravo, košta toliko da je bolje nabaviti nove.

U budžetu institucija BiH za 2012. godinu planirano je 5 miliona KM za kupovinu novih automobila, iako je samo godinu dana prije, u jeku ekonomske krize, potrošeno 7,5 miliona maraka za nabavku čak 172 limuzine! U izvještaju o izvršenju budžeta Predsjedništva BiH za prvi kvartal 2011. godine jedan od članova je na gorivo potrošio čak 7.900 KM, što je, zapravo, posve nemoguće. To bi značilo da je u tih 120 dana više vremena proveo na cesti, nego za radnim mjestom. Slično je i sa ministrima državnih ministarstava, njihovim zamjenicima, zamjenicima zamjenika i pomoćnicima. Samo entourage ministra civilnih poslova (ograničit ću ga na zamjenicu ministra, sekretara i pomoćnike) broji 11 ljudi. Ne bi me iznenadilo da svako od njih ima na raspolaganju službeni automobil.

Svako malo se pitam zašto mi nemamo našeg Hollandea. Socijaldemokratskih partija imamo napretek, da ne govorim o partijama šovinisitčko-nacionalističke provinijencije koje svoj uspjeh zasnivaju na politikama zastrašivanja, a koje najbolje funkcioniraju u klimi i atmosferi teške socijalne ugroženosti. Gdje je nestala dostojanstveno plasirana skromnost? Poštovanje i odgovornost prema državničkoj funkciji? Godinama nas bombarduju ekscesi kabadahijskih, arogantnih pojedinaca na funkcijama koji ogađuju politiku ne samo onima koji je doživljavaju kao nužno zlo, već i onima koji su svjesni da bez politike, bez institucija, nema reda i poretka.

Kada je Naša stranka na prošlim općim izborima podbacila, moj prethodnik Bojan Bajić odlučio je dati ostavku. To je prvi put da je neko u BiH otkako je višestranačkih izbora preuzeo odgovornost za loš izborni rezultat (prema vlastitim, internim, možda i preambicioznim kriterijima) i dao ostavku na čelnu partijsku funkciju. Bajićev potez je standard koji smo si i statutarno postavili, obavezujući se na ograničenost predsjedničkog mandata i odgovornost za rad – pa i kao opoziciona stranka – između dva izborna ciklusa. Nadam se da ćemo nakon 7. oktobra 2012. ovaj i druge standarde (à la Hollande) prenijeti i u institucije lokalne vlasti, pokazujući poštivanje i odgovornost prema državi Bosni i Hercegovini kakvu ona zaslužuje. Jer, vrijeme je za novu generaciju političara, mladih, sposobnih ljudi koji politiku doživljavaju kao servis građanima, a ne kao mogućnost ličnog prosperisanja.

Usput budi rečeno, pričaju mi da je donedavni rektor Univerziteta u Sarajevu, Faruk Čaklovica, koristio u jednoj godini čak dva godišnja odmora. Jedan da ode na hadž. Drugi? Pa da se odmori, naravno.

Ma ja bih volio da se Denis osvrne i posveti pažnju izboru novog rektora. Izgleda da dolazi problematčni SDA kadar.
pemanapemani

#7419 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by pemanapemani »

Peđa, Dennis i Hollande :thumbup:
Pedja Kojovic

#7420 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

volta dzontra

Moram priznati da mi je malo nejasno vase pitanje. Mi i sada imamo sistem u kome svaki glasac ima jedan glas.
Mislite na postojanje mehanizma zastite vitalnog interesa?

p.k.
Canton

#7421 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Canton »

Banksy wrote:
Da, to bi bila odlična prilika da ih se ukopa i satre prije nego se i dignu i naprave nešto.

Što bi, naravno, SDP jako volio. Zato im i nude fotelje.
SDP ne zavisi od NSa, niti NS zavisi od SDPa.

NS je klasicna Sarajevska stranka i imaju sigurno najbolje kadrove iz oblasti kulture. Ja bih licno volio vidjeti Dinu Mustafica na toj poziciji.
Banksy

#7422 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

05. Juni 2012.

Naša stranka odbila ministarsko mjesto

Danis Tanović ili Dino Mustafić - to su dva istaknuta dužnosnika Naše stranke kojima je ponuđena ministarska fotelja u (novoj) Vladi Kantona Sarajevo, doznaje portal Radiosarajevo.ba.

Ponude su Našoj stranci uputili Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost (SBB), te premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić (SDP).

Naime, nakon raspada koalicije sa Strankom demokratske akcije (SDA) i raspuštanja njihovih ministara iz nekoliko kantona u Federaciji BiH, SDP je Našoj stranci nudio resor kulture i sporta, a Radončić im je nudio i neke druge pozicije.

Ipak, Naša stranka odbila je ponude, a pregovori sa SBB-om i SDP-om dešavali su se u danima koji su prethodili jučerašnjoj sjednici Skupštine KS, što nam je potvrdio i Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Skupštini KS.

Pitamo Kojovića i da li je ovo prvi put da im je nuđena ministarska pozicija, on odgovara da na ovako direktan način jeste. „Razlog je, vjerovatno, to što istraživanja javnog mnijenja pokazuju snažan rast Naše stranke pred lokalne izbore; mi ćemo u vlast ući onda kada nam glasači daju legitimitet da uradimo ono što sada zastupamo, a to je da država postoji zbog građana, a ne oni zbog nje, i da građanska prava ne smiju biti ugrožena kolektivnim.“

Na naše pitanje zbog čega su odbili ministarsku poziciju, Kojović odgovara:

„Odbili smo ponudu iz principijelnih razloga. SBB je u ideološkom smislu stranka daleka od nas, isto kao i SDA. Nama nije cilj puko učešće u vlasti. Vlast nas zanima samo kao sredstvo za sprovođenje u život principa i politika za koje se zalažemo, a smatrali smo da u ovoj novoj koaliciji, kao ni u staroj, to ne bi bilo moguće.“

Od novoformiranog političkog pakta SDP-SBB Kojović očekuje da krenu u rješavanje ozbiljnih problema i dubioza koje su ostale iza dosadašnjih vlada na način koji je težak i bolan, ali dugoročan i jedino ispravan, a ne da odluke donose rukovodeći se rezultatima političkog marketinga.

Šta se očekuje od SBB-SDP?

„Dakle, očekujem da se pozabave sigurnošću građana, sanacijom komunalne privrede, pokretanjem ekonomije i zapošljavanjem, da se obračunaju sa korupcijom i kriminalom, da značajno više ulože u obrazovanje i kulturu. To je ono što se mora uraditi da bi Sarajevo postalo grad kvalitetnijeg življenja, a da li će to uraditi ova ili neka sljedeća vlast, vidjet ćemo.

Mi prijedloge ne diskriminišemo na osnovu predlagača, i sve što budemo smatrali da je dobro, razumno i u interesu svih građana kantona, podržat ćemo“, kazao nam je Kojović.
Mnogi bi se polakomili.
Čestitke.
Banksy

#7423 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

Denis Gratz predao zahtjev za izdavanje lične karte u Srebrenici: "To je izraz solidarnosti s preživjelim Srebreničanima"

05. 06. 2012.

(*** SPAM ***) - Denis Gratz danas je predao zahtjev za izdavanje lične karte u Srebrenici radi učešća na predstojećim lokalnim izborima. To je Agenciji Fena izjavio Gratz, inače predsjednik Naše stranke, te naročito naglasio da ovaj njegov potez nema nikakve veze sa stranačkom pripadnošću već isključivo s ličnim osjećajem građanske dužnosti i odzivom na kampanju "Glasat ću za Srebrenicu".

"To je izraz solidarnosti s preživjelim Srebreničanima", rekao je Gratz.
Opet čestitke.
nosara

#7424 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

Banksy wrote:

05. Juni 2012.

Naša stranka odbila ministarsko mjesto

Danis Tanović ili Dino Mustafić - to su dva istaknuta dužnosnika Naše stranke kojima je ponuđena ministarska fotelja u (novoj) Vladi Kantona Sarajevo, doznaje portal --- NO LINKS ---.

Ponude su Našoj stranci uputili Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost (SBB), te premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić (SDP).

Naime, nakon raspada koalicije sa Strankom demokratske akcije (SDA) i raspuštanja njihovih ministara iz nekoliko kantona u Federaciji BiH, SDP je Našoj stranci nudio resor kulture i sporta, a Radončić im je nudio i neke druge pozicije.

Ipak, Naša stranka odbila je ponude, a pregovori sa SBB-om i SDP-om dešavali su se u danima koji su prethodili jučerašnjoj sjednici Skupštine KS, što nam je potvrdio i Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Skupštini KS.

Pitamo Kojovića i da li je ovo prvi put da im je nuđena ministarska pozicija, on odgovara da na ovako direktan način jeste. „Razlog je, vjerovatno, to što istraživanja javnog mnijenja pokazuju snažan rast Naše stranke pred lokalne izbore; mi ćemo u vlast ući onda kada nam glasači daju legitimitet da uradimo ono što sada zastupamo, a to je da država postoji zbog građana, a ne oni zbog nje, i da građanska prava ne smiju biti ugrožena kolektivnim.“

Na naše pitanje zbog čega su odbili ministarsku poziciju, Kojović odgovara:

„Odbili smo ponudu iz principijelnih razloga. SBB je u ideološkom smislu stranka daleka od nas, isto kao i SDA. Nama nije cilj puko učešće u vlasti. Vlast nas zanima samo kao sredstvo za sprovođenje u život principa i politika za koje se zalažemo, a smatrali smo da u ovoj novoj koaliciji, kao ni u staroj, to ne bi bilo moguće.“

Od novoformiranog političkog pakta SDP-SBB Kojović očekuje da krenu u rješavanje ozbiljnih problema i dubioza koje su ostale iza dosadašnjih vlada na način koji je težak i bolan, ali dugoročan i jedino ispravan, a ne da odluke donose rukovodeći se rezultatima političkog marketinga.

Šta se očekuje od SBB-SDP?

„Dakle, očekujem da se pozabave sigurnošću građana, sanacijom komunalne privrede, pokretanjem ekonomije i zapošljavanjem, da se obračunaju sa korupcijom i kriminalom, da značajno više ulože u obrazovanje i kulturu. To je ono što se mora uraditi da bi Sarajevo postalo grad kvalitetnijeg življenja, a da li će to uraditi ova ili neka sljedeća vlast, vidjet ćemo.

Mi prijedloge ne diskriminišemo na osnovu predlagača, i sve što budemo smatrali da je dobro, razumno i u interesu svih građana kantona, podržat ćemo“, kazao nam je Kojović.
Mnogi bi se polakomili.
Čestitke.
Eh, i ti cestitas ko da si im dosla na slavu... Pa samo su odbili da ih smradovi zive sahrane... Big deal... :zzzz:

Salim se... Svaka cast, maleni... :D
Banksy

#7425 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

nosara wrote: Eh, i ti cestitas ko da si im dosla na slavu... Pa samo su odbili da ih smradovi zive sahrane... Big deal... :zzzz:

Salim se... Svaka cast, maleni... :D
U ovim okolnostima, u ovom trenutku, u ovakvom okruženju, s ovakvom ponudom ... veliko je to.
Locked