Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
insomnia78 wrote:Jasta je. Ukinimo onda pasose i granice. Koji ce nam kurac. Mene izmaltretirali ko budalu kad sam u putu prema BiH izgubio pasos. Ovi hladno zapucaju iz Pakistana nedje i jos imaju pravo da se ljute
Hebo majku nekima stvarno treba objasnjavat da otkako je svijeta i vijeka da postoje granice izmedju drzava, kraljevstava i carstava... Prosto nevjerovatno
Onda bi sve drzave bile iste kada ne bi imalo nesto sto ih dijeli. Bas zato sto ima nesto sto ih dijeli, neke su pozeljnije za zivot a neke nisu.
Cuj Bogom dano pravo da pregazis pola svijeta bez potrebe za identifikacijom. Ko to ti neko duguje...u pm..
pustopoljina wrote:@bloo
Odgovorih djelomice u prethodnom postu.
Da, bukvalno zivjeti na crno, raditi na crno...mislim, znam da mozda kontas nema toga u eu, ima...
I u kojem procentu ekonomija jedne države to može da podnese?
I nakon par godina rada na crno, odlučiš da se legaliziraš i uputiš apel državi.
I država te odbije.
Međutim sada ima evidenciju da si tu, ne možeš više raditi na crno.
Ne može te deportovati jer ne zna ko si i odakle si.
Šta onda?
Govorimo samo o jednoj osobi a ne o hiljadama njih.
Sta onda...milion sudbina. Nista.
Kad je stihija u pitanju, onda se trebaju malo vise napregnuti, od rutinskog rada.
pustopoljina wrote:Zlo mi je od "ja nemam nista protiv izbjeglica, ali ovi su grozni".
Mislite li stvarno, ali stvarno, da ste negdje posli, a zavrsili tu gdje ste zavrsili, da imate uvjete ko cuko...mislite li da biste bili drugaciji?
Kad ih vidis, shvatis da su u banani i jedino se mozes ljutiti na svijet sto su tu i na nasu drzavu, sto je to palo na jedan kanton.
pa trebali su se raspitati prije nego sto su posli gdje bi mogli zavrsiti i sta sad, treba meni po gradu da hoda copor neandertalaca sa sipkama u rukama zato sto su Slovenci, Hrvati,Madjari zatvorili granice?? Jesmo im mi krivi zbog toga sto ih hrvatska policija vraca nazad?? Tu su gdje jesu i nema im dalje, bar zasad. Ne svidja im se?? Ko ih j...e.be, to je sve sto im ova drzava(koja se ne brine ni za svoje gradjane) moze ponuditi. Ako ne mogu podnijeti neka raspatikaju nazad u Srbiju, pa traze novu rutu npr. Srbija-Rumunija-Ukrajina-Poljska-Njemacka
To jednostavno nije nista licno. Nisu ljuti na nas. Ljuti su. Tacka.
Krivi su sami sebi i losoj procjeni. Ne kontam cemu to trazenje detalja u sporednim stvarima, kad je situacija jasna?
Morace traziti drugu rutu, pa i njima je jasno da ova ne funkcionira.
Ljuti mogu biti koliko god hoce, sretni, nesretni isto tako,to je ljudski, emocije im niko ne brani. Ono sto ne mogu, hodati sa metalnim sipkama po gradu i maltretirati ljude,napadati policiju, krasti, paliti imovinu, provaljivati u kuce. Jednom trebaju da shvate da ovo nije vuk.oyebina iz koje su dosli, da od ove drzave nece praviti novi Irak, Eritreju,itd...i da, dok su tu, imaju da se ponasaju onako kako domacin kaze
pustopoljina wrote:Zlo mi je od "ja nemam nista protiv izbjeglica, ali ovi su grozni".
Mislite li stvarno, ali stvarno, da ste negdje posli, a zavrsili tu gdje ste zavrsili, da imate uvjete ko cuko...mislite li da biste bili drugaciji?
Kad ih vidis, shvatis da su u banani i jedino se mozes ljutiti na svijet sto su tu i na nasu drzavu, sto je to palo na jedan kanton.
Tako je.
Kad su vec tu treba se prema njima odnositi ljudski. Nisu oni krivi sto su tu nego mnogi koji su ih propustili do nas. Njihova nakana da dodju do EU je skoro pa uspjela.
Covjek kada je u opasnosti pocinje instiktivno da se brani(isto kao zivotinja). Kakav si prema njemu takav ce i on biti prema tebi. Navikli da ih sutaju a sta ce drugo nego ne vjerovati nikome.
Vecina se odnosi bolje prema napustenim zivotinjama nego prema ovim migrantima.
Pa šta će Njemačka onda s njim?
ODbila mu je legalizaciju statusa, ergo ne može dobiti posao, niti bilo šta.
Ne može ga vratiti natrag jer ne zna ko je i odakle je.
Bloo wrote:Pa šta će Njemačka onda s njim?
ODbila mu je legalizaciju statusa, ergo ne može dobiti posao, niti bilo šta.
Ne može ga vratiti natrag jer ne zna ko je i odakle je.
Šta se dešava sa takvom osobom?
Pa nista. Vako ko i po Bosni. Sunja se okolo, krade dok ne prikolje nekog
insomnia78 wrote:Jasta je. Ukinimo onda pasose i granice. Koji ce nam kurac. Mene izmaltretirali ko budalu kad sam u putu prema BiH izgubio pasos. Ovi hladno zapucaju iz Pakistana nedje i jos imaju pravo da se ljute
To je drugo.
Ovo je stihija i vanredna situacija...
Ti iz francususke na putu za BiH nemas razloga nemati pasos.
Naravno da ce pomisliti na kriminal.
Ovdje nije rijec o kriminalu, ovo je seoba...a tu ima svakakvih i izgledaju li sumnjivo ili ne je sooredno.
Ne ljute se oni, eto da se ljute.
Ja dodjem po ovoj vrucini s posla, znoj lije sa mene...i jos da se ne mogu istusirati? Otvoriti frizider? Zauzeti busiju pred tv-om?
Ujedala bih do noci.
Naravno, mogli su ostati kuci...odlucili su se otisnuti u bolji zivot.
Ni ne sumnjam da ih se bruka pokajalo.
Ovaj komentar je toliko pogrešan da neznam odakle bi počeo...
Uglavnom svodi se na to: Svemir i konstelacija zvijezda im duguju pravo na Njemačku.
A ostalih 6ipo milijardi ljudi niko nista ne duguje. Pardom mi njima dugujemo da im omogucimo sto bezbriznije i bezbolnije ostvarivanje njihovog kozmičkog prava na socijalu u Njemačkoj.
Nas ko jebe...mogu nas i pregazit. Nama niko ne duguje bolji život.
Tako je.
Kad su vec tu treba se prema njima odnositi ljudski. Nisu oni krivi sto su tu nego mnogi koji su ih propustili do nas. Njihova nakana da dodju do EU je skoro pa uspjela.
Covjek kada je u opasnosti pocinje instiktivno da se brani(isto kao zivotinja). Kakav si prema njemu takav ce i on biti prema tebi. Navikli da ih sutaju a sta ce drugo nego ne vjerovati nikome.
Vecina se odnosi bolje prema napustenim zivotinjama nego prema ovim migrantima.
Pa kontaj ironije, na vucjaku je i azil za zivotinje
Bukvalno je neko imao tren providjenja i uz sjecanje na deponiju- ma hajmo ih ocerati na vucjak.
Policija radi svoj posao, i oni bi radije da ne tuku. Svjesni su bas toga, da su ovi sad na razini instinkta.
deer_hunter wrote:
Ljuti mogu biti koliko god hoce, sretni, nesretni isto tako,to je ljudski, emocije im niko ne brani. Ono sto ne mogu, hodati sa metalnim sipkama po gradu i maltretirati ljude,napadati policiju, krasti, paliti imovinu, provaljivati u kuce. Jednom trebaju da shvate da ovo nije vuk.oyebina iz koje su dosli, da od ove drzave nece praviti novi Irak, Eritreju,itd...i da, dok su tu, imaju da se ponasaju onako kako domacin kaze
Pa nacin ulaska u nasu drzavu izgledao je kao ulazak u zadnju vukoyebinu.
Prvi iskustvo im je dalo povod za svaku sljedecu kriminalnu radnju.
deer_hunter wrote:
Pa nacin ulaska u nasu drzavu izgledao je kao ulazak u zadnju vukoyebinu.
Prvi iskustvo im je dalo povod za svaku sljedecu kriminalnu radnju.
Ja neznam u kakvom vi paralelnom svemiru zivite?
Cuj nacin ulaska u drzavu dao povod za kriminalne radnje?
Pa nisu usli preko legalnog granicnog prelaza niti su ispostovali protokole i medjunarodne propise kako se ulazi u neku drzavu. Jesi ti svjestan da su oni sami odavrali nacin ulaska u ovu drzavu?
Koji vam je k***c ljudi? Pa nije im valjda trebalo prostrti crveni tepih tamo u nekoj šumi gdje su odlučili ilegalno prijeći granicu.
pustopoljina wrote:
Bukvalno je neko imao tren providjenja i uz sjecanje na deponiju- ma hajmo ih ocerati na vucjak.
Policija radi svoj posao, i oni bi radije da ne tuku. Svjesni su bas toga, da su ovi sad na razini instinkta.
Zasto neko ne zaposli jednog vodica gore koji ih treba usmjeravati preko Medjudrazja i Pljesavice u R.H.
Ljudi ne znaju da su tako blizu EU.
To je drugo.
Ovo je stihija i vanredna situacija...
Ti iz francususke na putu za BiH nemas razloga nemati pasos.
Naravno da ce pomisliti na kriminal.
Ovdje nije rijec o kriminalu, ovo je seoba...a tu ima svakakvih i izgledaju li sumnjivo ili ne je sooredno.
Ne ljute se oni, eto da se ljute.
Ja dodjem po ovoj vrucini s posla, znoj lije sa mene...i jos da se ne mogu istusirati? Otvoriti frizider? Zauzeti busiju pred tv-om?
Ujedala bih do noci.
Naravno, mogli su ostati kuci...odlucili su se otisnuti u bolji zivot.
Ni ne sumnjam da ih se bruka pokajalo.
Ovaj komentar je toliko pogrešan da neznam odakle bi počeo...
Uglavnom svodi se na to: Svemir i konstelacija zvijezda im duguju pravo na Njemačku.
A ostalih 6ipo milijardi ljudi niko nista ne duguje. Pardom mi njima dugujemo da im omogucimo sto bezbriznije i bezbolnije ostvarivanje njihovog kozmičkog prava na socijalu u Njemačkoj.
Nas ko jebe...mogu nas i pregazit. Nama niko ne duguje bolji život.
'El tako ?
Nece te jbm niko pregaziti.
Uopce se nije drzava ukljucila. Bukvalno jedan kanton.
Bukvalno se radi minimum minimuma.
Pa ostalih sest i po milijardi se isto snalazi kako zna.
Ovdje na ovoj temi se toliko nebitno detaljise i traze neki krivci i poziva na neke zakone...al' meni to izgleda kao da je lik pregazio i ubio nekog, a vi (policija) trazi da otvori gepek i pise mu kaznu jer nema svu opremu.
Tacno tako citam ovu temu.
pustopoljina wrote:
Zasto neko ne zaposli jednog vodica gore koji ih treba usmjeravati preko Medjudrazja i Pljesavice u R.H.
Zasto se vodici sami ne zaposle
Lako je izdavati smjestaj. Kaze bubo...nije im pare uz'o
Sazalili se.
Kako bi reagovala da par stotina hiljada Sandžaklija, Albanaca i Kosovara odluči da im je BiH obećana zemlja i dođu u ovom broju u Bosnu i na ovaj način?
Da, znam da ih je dosta ovdje nelegalno (znam par), ali zamisli brojeve od par stotina hiljada....i žele doći ovdje jer je ovo za njih zemlja dembelija.
Bloo wrote:Kako bi reagovala da par stotina hiljada Sandžaklija, Albanaca i Kosovara odluči da im je BiH obećana zemlja i dođu u ovom broju u Bosnu i na ovaj način?
Da, znam da ih je dosta ovdje nelegalno (znam par), ali zamisli brojeve od par stotina hiljada....i žele doći ovdje jer je ovo za njih zemlja dembelija.
Bloo wrote:Kako bi reagovala da par stotina hiljada Sandžaklija, Albanaca i Kosovara odluči da im je BiH obećana zemlja i dođu u ovom broju u Bosnu i na ovaj način?
Ne bi to B.Luka dozvolila jer bi i zadnjeg policajca poslala na Drinu.
Ovo se nikada ne bi desilo da nema dogovora B.Luka-Beograd. Oni ih dovoze na mjesta gdje je nemoguce pokriti ih granicnom policijom i dok ih prebace preuzima ih policija iz brloga i dovoze na entitetsku liniju jer su migranti ''drzavni nivo''.
Boze, kako bih reagovala...
Zasto se panici?
Znaci, jednom u sto godina, se desava nesto sto ce uci u udzbenike. Ekstremna situacija. I ti pitas sta ako hoce i albanci, sta ako hoce kosovo.
Nece. Ljudi vole biti na svom. Takvi su.
U ogromnim brojevima se migrira samo iz nuzde. Onog ko tamo zivi. Ne nas koji to posmatramo.
Sto se rade besmisleni scenariji?
pustopoljina wrote:
pa eto ako je to tako lako budi im vodic i uzmi pare. samo jbg, imaju i Hrvati vodica koji ce ih istim putem vratiti nazad. jest da njihov vodic nece uzeti pare ko ti, al ko ga y.ebe
Boze, kako bih reagovala...
Zasto se panici?
Znaci, jednom u sto godina, se desava nesto sto ce uci u udzbenike. Ekstremna situacija. I ti pitas sta ako hoce i albanci, sta ako hoce kosovo.
Nece. Ljudi vole biti na svom. Takvi su.
U ogromnim brojevima se migrira samo iz nuzde. Onog ko tamo zivi. Ne nas koji to posmatramo.
Sto se rade besmisleni scenariji?
Bome i kod nas su migracije ako je vjerovati brojevima koji se izvještavaju.
S tim da je malo više ovih legalnih (preko ambasade), a malo manje nelegalnih (krenuo on iz Bosne sa kuferom da potraži sreću u Njemačkoj).