Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#7401 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Braco_18 wrote:
Smrcak15 wrote:
Braco_18 wrote: Vi zapravo vjerujete da slučajni događaji kreiraju kompleksne strukture? :shock:

Da...

znaci skupina slucajnih dogadjaja napravi najkompleksni motor u univerzumu :-)

a dali vjerujes kada bi hipoteticki kada bi bacali casu bezbroj puta da ta casa kad udari od pod i razbije se, pa se stvore tri mini casice od nje perfektnog oblika??
Eto ja mislim, da su ti ljudi u zadnji par stranica po ko zna koji put pokušali na naj lakši način objasanti šta je Evolucija, tako da je bez potrebno da sad opet počinjem od nule, a po gotovo kad mi postaviš takva glupa pitanje, poput bacanje čaše ili slično... nevjerovatno sa kakvom snagom se boriš protiv istine, da 10 % svoga truda posvjetiš ozbiljnom naukom bilo bi nade za tebe...
zam ja dobro sta je evolucija, netrazim ja da mi se objasni ono sto znam kako objasnjavate, nego hocu objasnjenje kako slucajni dogadjaji da povlace pametne poteze i slagaju puzzle (tj motore i ostalu nano masineriju)
nevjerovatno sa kakvom snagom se boriš protiv istine,
znaci tebi je istina teorija , jesi li ti bio prisutan milione Godina da vidis promjene u vrstama bica?

ne, nego na osnovu teorije ti vjerujes da je to istina.
Smrcak15

#7402 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Usual_Suspect wrote:Sada kada sam malo više pročitao ponešto o ovim stvarima, jasan mi je Dozer-ov stav, da je muhamed quite possibly fikcija obicna, te da sam i ja sve blizi tom stavu, nešto kao đerzelez alija :lol:
je li to ti tvrdis da muhammed nije postojao, da to mi muslimani samo izmisljamo imaginarne figure u vjeri i svetkujemo ih :-)
Smrcak15

#7403 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:Moja greska - ne radi se o konsenzusu da nije Meka
nego nema dokaza da se radi o Meki a info od Ptolomeya uopce ne pozicionira taj grad gdje se nalazi Meka.- Moja greska u izrazavanju.
Pa mekka se spominje u Bibliji

O cemu ti to?
славянин

#7404 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
zam ja dobro sta je evolucija, netrazim ja da mi se objasni ono sto znam kako objasnjavate, nego hocu objasnjenje kako slucajni dogadjaji da povlace pametne poteze i slagaju puzzle (tj motore i ostalu nano masineriju)
nevjerovatno sa kakvom snagom se boriš protiv istine,
znaci tebi je istina teorija , jesi li ti bio prisutan milione Godina da vidis promjene u vrstama bica?

ne, nego na osnovu teorije ti vjerujes da je to istina.
Da znas dobro sta je evolucija nebi postavljao da ti se objasni nesto takvo jer simplifikujes stvari i pokusavas da objasnis molekularnu biologiju na nivou "povlace pametne poteze i slagaju puzzle" sto bilo kome imalo obrazovanom budi sumnju da imas bilo kakvo znanje osim ono striktno povrsinsko o temi.

Jesi ti bio prisutan u vrijeme Muhameda ? Ti vjerujes u letece magarce jer tako pise u jednoj knjizi.
ExNihilo

#7405 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Logičan dokaz za vjerovanje da je scijentologija istina. Da čujem argumente za suprotno?

Image
Smrcak15

#7406 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:
Dozer wrote: Postavka u kojoj su neki zapisivali nesto tokom Muhammedovog zivota, a zatim se to sve pojavilo i prvi put objavilo 200+ godina kasnije, i to od strane nekoga desetog ko uopste nije ni bio ziv u vrijeme Muhammedovog zivota - naprosto ukazuje na postojanje malverzacija.
:thumbup:

Samim time što su se neki hadisi odbacivali kao nevjerodostojni ukazuje na to da su bile i vjerovatno još uvijek postoje malverizacije (zbog mnogih sekti).
, a zatim se to sve pojavilo i prvi put objavilo 200+ godina kasnije,
ama nista se nije pojavilo 200 Godina, nego nisi razumio

ove zbirke koje imamo danas su BUharija i Muslim su nastale 200 Godina poslije, ne zato sto su tad nastali hadisi nego sto su sakupljani kako iz manuscripta vec davno pisanih i usmenim putem Preko lanca prenosilaca hadisa, gdje se radi valuacija prenosioca hadisa samim tim i valuacija hadisa.

hadisi su Pisani za vrijeme Muhammeda a dosta ili vecina njih je isla usmenim putem, pa su Buharija i Muslim sakupili najautenticnije predaje sa lancima prenosilaca
славянин

#7407 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
nego nema dokaza da se radi o Meki a info od Ptolomeya uopce ne pozicionira taj grad gdje se nalazi Meka.- Moja greska u izrazavanju.

O cemu ti to?
De molim te samo quote gdje to pise ?
Matris

#7408 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Matris »

"zam ja dobro sta je evolucija, netrazim ja da mi se objasni ono sto znam kako objasnjavate, nego hocu objasnjenje kako slucajni dogadjaji da povlace pametne poteze i slagaju puzzle (tj motore i ostalu nano masineriju)"

znam ja, i odmah u slijedecoj recenici pita to sto zna. :lol:
Smrcak15

#7409 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
Smrcak15 wrote:

O cemu ti to?
De molim te samo quote gdje to pise ?
U vrijeme Abrahama nije se zvala Mekka nego Bekka ili Bakka, tek poslije nkog vremena se promijenilo u Mekka.

pa da vidimo sta kaze Biblija spominju Mekku/Bekku i hodocasce po kojom je bila poznata od vremena Abrahama.

"Blessed are those whose strength is in you, whose hearts are set on pilgrimage.. Who passing through the valley of Baca make it a well; the rain also filleth the pools. (From the NIV Bible, Psalms 84:5-6)"

U Kur'anu se ista rijec koristi Bakka za Mekku

"The first House (of worship) appointed for men was that at Bakka full of blessing and of guidance for all kinds of beings: In it are signs manifest; (for example) the Station of Abraham; whoever enters it attains security; pilgrimage thereto is a duty men owe to Allah those who can afford the journey; but if any deny faith Allah stands not in need of any of his creatures. (The Noble Quran, 3:96-97)"

Psalam 84,5 Blagoslovljen je čovjek, kojemu je jakost u tebi, kojemu srce hoće na hodočašća!
Psalam 84,6 Putujući dolinom Bake pretvaraju je u tlo obilno izvorima, što ga i rani dažd pokrije blagoslovom.

drugi engleski prevodi koji spomenju Bekku/Mekku i

New International Version
As they pass through the Valley of Baka, they make it a place of springs; the autumn rains also cover it with pools.

English Standard Version
As they go through the Valley of Baca they make it a place of springs; the early rain also covers it with pools.

New American Standard Bible
Passing through the valley of Baca they make it a spring; The early rain also covers it with blessings.

King James Bible
Who passing through the valley of Baca make it a well; the rain also filleth the pools.
Smrcak15

#7410 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Matris wrote:"zam ja dobro sta je evolucija, netrazim ja da mi se objasni ono sto znam kako objasnjavate, nego hocu objasnjenje kako slucajni dogadjaji da povlace pametne poteze i slagaju puzzle (tj motore i ostalu nano masineriju)"

da ti pojasnim nejasno

znam kako objasnjavaju, ali to objasnjenje nije zadovljavajuce meni da bi prihvatio...nemozes ti meni doci i reci evolucija je, mutacije koje postepeno mic po mic stvaraju nove organe i pozicioniraju ih na tacne pozicije.

Evo pitanje za vas evolucioniste, kako slucajni dogadjaji mogu kodirati DNK?
Bloo
Globalna šefica

#7411 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

A možda je i Wadi al-Baka, tamo u Galileji... :)
Matris

#7412 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Matris »

Smrcak15 wrote:
Matris wrote:"zam ja dobro sta je evolucija, netrazim ja da mi se objasni ono sto znam kako objasnjavate, nego hocu objasnjenje kako slucajni dogadjaji da povlace pametne poteze i slagaju puzzle (tj motore i ostalu nano masineriju)"

da ti pojasnim nejasno

znam kako objasnjavaju, ali to objasnjenje nije zadovljavajuce meni da bi prihvatio...nemozes ti meni doci i reci evolucija je, mutacije koje postepeno mic po mic stvaraju nove organe i pozicioniraju ih na tacne pozicije.

I ti tvrdis da znas? Hajde dobro, dacu ti benefit of the doubt. Svaka celija ima odredjeni vijek trajanja i kopira se. U vecini slucajeva kopirana celija bude 100% identicna. Medjutim na svakih nekoliko se desi greska u kopiranju. Tako da trenutno imas oko nekih 2500 pogresno kodiranih celija u svom organizmu. Vecina pogresno kodiranih celija bice prepoznata od organizma i unistena, zamjenjena novim. Ukoliko je mehanizam sto prepoznaje lose celije previse agresivan pravice tip greske 1, ili prepoznavace zdrave celije kao nezdrave. To se zove autoimuna bolest. ukoliko je manje agresivan pravice tip greske 2 ili nece prepoznati bolesne celije te ces dobiti rak. Neke ce lose celije ostati nezapazene. Sve te mutacije se desavaju i kod proizvodnje sperme i jajasaca kod zena. Od tih nezapazenih mutacija najveci broj ih ima neutralan efekat, neke imaju negativan dok neke imaju "pozitivan". Ovo pozitivan uzimaj kao desava se promjena tog organizma u nekom aspektu da bolje prezivljava. Ukoliko je pozitivni efekat dovoljno veliki, onda ta vrsta ce vise prezivljavati u odnosu na one bez te mutacije. Sirice svoje gene i na taj nacin ce postati dominantniji gen u populaciji. Recimo genetska mutacija plavih ociju kod ljudi. Jedan poremecaj koji se nedavno desio i populacijski pogledaj koliko sad imas ljudi sa plavim ocima. iz cistog razloga sto ljudi sa plavim ocima se smatraju vise atraktivnim pa su se "ganjale" zene sa plavim ocima i pravila se djeca sa njima.
славянин

#7413 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Smrcak15 wrote: U vrijeme Abrahama nije se zvala Mekka nego Bekka ili Bakka, tek poslije nkog vremena se promijenilo u Mekka.

pa da vidimo sta kaze Biblija spominju Mekku/Bekku i hodocasce po kojom je bila poznata od vremena Abrahama.

"Blessed are those whose strength is in you, whose hearts are set on pilgrimage.. Who passing through the valley of Baca make it a well; the rain also filleth the pools. (From the NIV Bible, Psalms 84:5-6)"

"The first House (of worship) appointed for men was that at Bakka full of blessing and of guidance for all kinds of beings: In it are signs manifest; (for example) the Station of Abraham; whoever enters it attains security; pilgrimage thereto is a duty men owe to Allah those who can afford the journey; but if any deny faith Allah stands not in need of any of his creatures. (The Noble Quran, 3:96-97)"

Psalam 84,5 Blagoslovljen je čovjek, kojemu je jakost u tebi, kojemu srce hoće na hodočašća!
Psalam 84,6 Putujući dolinom Bake pretvaraju je u tlo obilno izvorima, što ga i rani dažd pokrije blagoslovom.

As they pass through the Valley of Baka, they make it a place of springs; the autumn rains also cover it with pools.

English Standard Version
As they go through the Valley of Baca they make it a place of springs; the early rain also covers it with pools.

Passing through the valley of Baca they make it a spring; The early rain also covers it with blessings.

King James Bible
Who passing through the valley of Baca make it a well; the rain also filleth the pools.
Znaci Meka - Beka :lol: kakav si ti....

Nisu mislili na opcepoznatu Bekaa dolinu u danasnjem libanonu koja je sasvim slucajno u blizini svih mjesta "ordiniranja" Isusa ? To nije nego je Meka jel ?

Image
https://en.wikipedia.org/wiki/Beqaa_Valley
Smrcak15

#7414 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
Smrcak15 wrote: U vrijeme Abrahama nije se zvala Mekka nego Bekka ili Bakka, tek poslije nkog vremena se promijenilo u Mekka.

English Standard Version

King James Bible
Znaci Meka - Beka :lol: kakav si ti....

Nisu mislili na opcepoznatu Bekaa dolinu u danasnjem libanonu koja je sasvim slucajno u blizini svih mjesta "ordiniranja" Isusa ? To nije nego je Meka jel ?

Image
ima li tu ikakvog hodocasca u toj dolini? kao sto ga imalo u dolini Bekke/Mekke

svetjsko poznato hodocase je Hadzdz u mekki....

de molim te mi objasni ko ko je radio hodocasce u toj dolini i zbog cega?

i jos nesto, pokazi mi izvore u toj dolini, a najbolja voda dolazi iz izvora Bekke/mekke, to je Zermzem voda
Optimus Prime

#7415 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:

da ti pojasnim nejasno

znam kako objasnjavaju, ali to objasnjenje nije zadovljavajuce meni da bi prihvatio...nemozes ti meni doci i reci evolucija je, mutacije koje mic po mic stvaraju nove organe i pozicioniraju ih na tacne pozicije.

Stvarno je tragicno da ti ni nakon godina provedenih na forumu nisi kognitivno sposoban da skontas kako princip Prirodne selekcije funkcionise. Nisu mutacije te Koje pozicioniraju, nego je prirodna selekcija ta koja sprijecava da se jedinke sa negativnim mutacijama razmnozavaju tako da samo jedinke funkcionalnih oblika uspijevaju da opstanu. Ti oblici naravno mogu biti Jako kompleksni nakon niza pozitivnih mutacija Koje su se desavale kroz stotine miliona godina.
славянин

#7416 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Znaci to nije ovo ......

A different Valley of Baca ("Valley of the Baka tree", see below) is mentioned in the Book of Psalms Chapter 84, in the following passage:

How amiable are thy tabernacles, O Lord of hosts! My soul longeth, yea, even fainteth for the courts of the Lord: my heart and my flesh crieth out for the living God. Yea, the sparrow hath found an house, and the swallow a nest for herself, where she may lay her young, even thine altars, O Lord of hosts, my King, and my God. Blessed are they that dwell in thy house: they will be still praising thee. Selah. Blessed is the man whose strength is in thee; in whose heart are the ways of them. Who passing through the valley of Baca make it a well; the rain also filleth the pools.

The context of Psalm 84 refers to a pilgrimage route for Jews going up to the temple of Yhwh in Jerusalem. Even though the exact location is unknown among Bible scholars, most Commentators on the Psalms do not suggest any place in the southern half of the Arabian peninsula, 1400-1500 kilometers away. The original Hebrew-language phrase for the Valley of Baca is emeq ha-Baka A literal translation of the Hebrew name is "valley of the Baka (tree)," (note the use of the word "the"), although the ancient Greek translation assumed a similar-sounding word בכה "crying" and translated ἐν τῇ κοιλάδι τοῦ κλαυθμῶνος "valley of mourning". The same Hebrew word בכא is associated with a famous battle in 2 Samuel 5:23-24 in the Valley of Rephaim, about 4-7 kilometers southwest of the present day Old City of Jerusalem. David is advised to engage the Philistines in battle when he hears the sound of marching in the Baka trees (translated "mulberry trees" in the King James Version, although the specific tree to which בכא refers is not known--many modern translations suggest "balsam tree").

Nemas ti ni osnove logike nikakve.... ko ti dade internet :oops:
Last edited by славянин on 03/09/2018 10:33, edited 1 time in total.
zagortenej

#7417 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zagortenej »

dokaz da je Ibrahim posjetio Meku je i otisak njegovih stopala koji se čuvaju blizu Kabe

Image

jest da su obje lijeve, ali koga briga :D
zijancer

#7418 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zijancer »

te alternativne lokacije, suvise prometno :-D

mislim da je kljucni trag koji trazite: jezik
Smrcak15

#7419 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:

da ti pojasnim nejasno

znam kako objasnjavaju, ali to objasnjenje nije zadovljavajuce meni da bi prihvatio...nemozes ti meni doci i reci evolucija je, mutacije koje mic po mic stvaraju nove organe i pozicioniraju ih na tacne pozicije.

Stvarno je tragicno da ti ni nakon godina provedenih na forumu nisi kognitivno sposoban da skontas kako princip Prirodne selekcije funkcionise. Nisu mutacije te Koje pozicioniraju, nego je prirodna selekcija ta koja sprijecava da se jedinke sa negativnim mutacijama razmnozavaju tako da samo jedinke funkcionalnih oblika uspijevaju da opstanu. Ti oblici naravno mogu biti Jako kompleksni nakon niza pozitivnih mutacija Koje su se desavale kroz stotine Millionär godina.
Stvarno je tragicno da ti ni nakon godina provedenih na forumu nisi kognitivno sposoban da skontas kako princip Prirodne selekcije funkcionise. Nisu mutacije te Koje pozicioniraju, nego je prirodna selekcija ta koja sprijecava da se jedinke sa negativnim mutacijama razmnozavaju tako da samo jedinke funkcionalnih oblika uspijevaju da opstanu.
ovo je dokaz da ja bolje poznajem teoriju evolucije od Tebe

Prirodna selekcija nema apsolutno nikakvog utjecaja na stvaranje novih organa, prirodna selekcija, to jeste survival of the fittest, prezivljavanje najpodobnijeg, je samo da prezivi bolje onaj ko ima najbolje predispozicije za to.....

Prirodna selekcija odabira vrste koje ce opastati i nema nikakvu ulogu u stvaranju novih orana, po evoluciji mutacije su te koje mic po mic dugi niz godinaa stvaraju nove organe, znaci lancane "pozitivne mutacije" koje se akumuliraju dugi niz godina stvaraju nove organe u zivim bicima.
A prirodna selekcija je samo odabir oni vrsta koje su najbolje mutirale.

dokaz koliko neznas teoriju evolucije a htio bi nesto mene da ucis ce ti reci i ovaj biolog

Mutation, Not Natural Selection, Drives Evolution

http://discovermagazine.com/2014/march/ ... -evolution

Molecular evolutionary biologist Masatoshi Nei says Darwin never proved natural selection is the driving force of evolution — because it isn't.

Naucite prvo svoje terene a ne da vas ja ucim sta vam kazu vasi tereni, neznate ni svoje terene dobro a htjeli bi ste bitku prebacivat na moj vjerski teren
славянин

#7420 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Kako ne kontas da je evolucija,mutacija i prirodna selekcija usko povezani.Jer evolucija jeste skup mutacija sto pozitivnih sto negativnih od kojih jedinke koje se zateknu sa pozitivnom mutacijama prezivljavaju jer su sposobnije od onih bez te mutacije tako da su "sposobnije" na polju prirodne selekcije i uspijevaju.
Dao sam ti primjere vise vrsta trenutnih promjena na raznim organizmima ukljucujuci i covjeka koje sezu od rasta organa itd

Pravis se .... i uz to ponavljas "ja razvaljuljem" ali u susitni ne vidis sebe sa strane na sta tvoje teorije i zakljucci lice...
beni-bu-man

#7421 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

zagortenej wrote:dokaz da je Ibrahim posjetio Meku je i otisak njegovih stopala koji se čuvaju blizu Kabe

Image

jest da su obje lijeve, ali koga briga :D
muslimanski walk of fame
Smrcak15

#7422 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:"Blessed are those whose strength is in you, whose hearts are set on pilgrimage.. Who passing through the valley of Baca make it a well; the rain also filleth the pools. (From the NIV Bible, Psalms 84:5-6)"

Znaci to nije ovo ......

A different Valley of Baca ("Valley of the Baka tree", see below) is mentioned in the Book of Psalms Chapter 84, in the following passage:

How amiable are thy tabernacles, O Lord of hosts! My soul longeth, yea, even fainteth for the courts of the Lord: my heart and my flesh crieth out for the living God. Yea, the sparrow hath found an house, and the swallow a nest for herself, where she may lay her young, even thine altars, O Lord of hosts, my King, and my God. Blessed are they that dwell in thy house: they will be still praising thee. Selah. Blessed is the man whose strength is in thee; in whose heart are the ways of them. Who passing through the valley of Baca make it a well; the rain also filleth the pools.

The context of Psalm 84 refers to a pilgrimage route for Jews going up to the temple of Yhwh in Jerusalem. Even though the exact location is unknown among Bible scholars, most Commentators on the Psalms do not suggest any place in the southern half of the Arabian peninsula, 1400-1500 kilometers away. The original Hebrew-language phrase for the Valley of Baca is emeq ha-Baka A literal translation of the Hebrew name is "valley of the Baka (tree)," (note the use of the word "the"), although the ancient Greek translation assumed a similar-sounding word בכה "crying" and translated ἐν τῇ κοιλάδι τοῦ κλαυθμῶνος "valley of mourning". The same Hebrew word בכא is associated with a famous battle in 2 Samuel 5:23-24 in the Valley of Rephaim, about 4-7 kilometers southwest of the present day Old City of Jerusalem. David is advised to engage the Philistines in battle when he hears the sound of marching in the Baka trees (translated "mulberry trees" in the King James Version, although the specific tree to which בכא refers is not known--many modern translations suggest "balsam tree").

Nemas ti ni osnove logike nikakve.... ko ti dade internet :oops:
. Even though the exact location is unknown among Bible scholars,
i to ti dokaz uzimas da se to radi o toj dolini u Libanu?

a zidovski pisac islamofob sa onoga videa govori da je hodocase bilo u Mekku, cak se to moze i iz biblije izvuci u onoj gore prilozneoj slici.
славянин

#7423 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Ljudi za razliku od tebe koji vjerujes u letece magarce jer je to neko jednom napisao u nekom hadisu ili slicno - spominju da se ne zna tacna lokacija iako imaju dokaze ali isti nisu dovoljno jaki i konkretni da mogu sa 100% sigurnoscu tvrditi da se radi o istom mjestu jer jedini izvor i spomen su u Bibliji tako da to ne uzimaju kao nesto sto moze konkretno i tacno da opise mjesto ali slazu se generalno da ono sto je u Bibliji napisani ni u kojem slucaju ne upucuje na mjesto koje je 1400 kilometara udaljeno prema jugu.

To ako je nek zidov i islamofob to mu daje kredibilitet...
Image
Smrcak15

#7424 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:Ljudi za razliku od tebe koji vjerujes u letece magarce jer je to neko jednom napisao u nekom hadisu ili slicno - spominju da se ne zna tacna lokacija iako imaju dokaze ali isti nisu dovoljno jaki i konkretni da mogu sa 100% sigurnoscu tvrditi da se radi o istom mjestu jer jedini izvor i spomen su u Bibliji tako da to ne uzimaju kao nesto sto moze konkretno i tacno da opise mjesto ali slazu se generalno da ono sto je u Bibliji napisani ni u kojem slucaju ne upucuje na mjesto koje je 1400 kilometara udaljeno prema jugu.

To ako je nek zidov i islamofob to mu daje kredibilitet...
Image
ne pricaj gluposti niko od nas ne vjeruje u letece magarce.

i tacno da opise mjesto ali slazu se generalno da ono sto je u Bibliji napisani ni u kojem slucaju ne upucuje na mjesto koje je 1400 kilometara udaljeno prema jugu.
ali ih zidov osporava kad kaze da je Mojsije i Aron isli na hodocase u Mekku, covjek koji cita Bibliju
славянин

#7425 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Main article: Isra and Mi'raj
According to Islam, the Night Journey took place ten years after Muhammad became a prophet, during the 7th century. Muhammad had been in his home city of Mecca, at his cousin's home (the house of Fakhitah bint Abi Talib). Afterwards, Muhammad went to the Great Mosque of Mecca. While he was resting at the Kaaba, the angel Jibril appeared to him, followed by Buraq. Muhammad mounted Buraq, and in the company of Jibril, they traveled to the "farthest mosque".

The location of this mosque was not explicitly stated but is generally accepted to mean al-Aqsa Mosque at the Temple Mount in Jerusalem. At this location, he dismounted from Buraq, prayed, and mounted Buraq, who took him to the various heavens, to meet first the earlier prophets and then God. God instructed Muhammad to tell his followers that they were to offer prayers fifty times a day. At the urging of Musa (Moses), Muhammad returns to God and eventually reduces it to ten times, and then five times a day as this was the klix of Muhammad and his people. Buraq then transported Muhammad back to Mecca.
The Messenger of Allah sws said,

Then a white animal which was smaller than a mule and bigger than a donkey was brought to me.” (On this Al-Jarud asked, “Was it the Buraq, O Abu Hamza?” I (i.e. Anas) replied in the affirmative). The Prophet said, “The animal’s step (was so wide that it) reached the farthest point within the reach of the animal’s sight. I was carried on it, and Gabriel set out with me till we reached the nearest heaven.

“On the night when the Prophet (sallallahu alaihe wa-sallam) was taken up to Heaven, al-Buraq was brought to him, bridled and saddled, but it proved refractory (stubbornness), so Jibreel (alaihis-salaam) said to it: “Is it to Muhammad (sallallahu alaihe wa-sallam) you are doing this? No one more honorable in Allah’s Sight has mounted you than he.” It then poured with sweat.”

Leteci magarac :lol:

Citao sam i ja Bibliju eto ti gore psalma istog tog sto je taj jevrej citao.... I tebi je logicnije jel da nije Bekaa valley sto se spominje u Bibliji ta dolina koja je okruzena mjestima koja se spominju u istoj nego Bekaa-Meka :lol:
Locked