Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fudo387

#7401 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Ommadawn wrote:
Fudo387 wrote:Vidjao krave po balkonima, peti-sesti sprat?
Pa vidjao si ti i letece tanjire iznad Trebevica.
Kruh te, i hoce da pravi stranku, vodi drzavu?
Pa kako?
A smeće se nije bacalo sa balkona prije rata?
Nije kurac...
Pa bili higijenicni za razliku od ovih danasnjih koji eto, nista drugo ne rade vec po vazdan frljacaju smece sa balkona na ulicu. Ili, drze krave po balkonima. :roll:
Jarane, ozbiljna civilizacija, a epidemija misije groznice, jedva je zaustavili...mislim, kuga jebote, na kraju 20 vijeka.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#7402 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by sabina1 »

Fudo387 wrote:
piupiu wrote:Maloprije Titovom, pored Metropolisa... ogradjeno policijskom trakom, ne možemo proći. Sa mnom dijete. Šta će biti - dvojica su pucali jedan na drugoga 10 metara od Federalnog MUP-a, nasred Titove, 10 minuta prije nego što smo naišli. Eto to je VELIKA razlika izmedju Jugoslavije i danas. Ogroooomna.
Ovi danas imaju bolje pistolje, velika razlika.
Ne.
Tada bi cijela Titova bila pohapsena ukljucujuci piupiu s djetetom sve dok se momentalno ne utvrde svi razlozi incidenta a vinovnici bi dosli svijesti tek na prvi dan proljeca.
Danas uniforme i sluzbeni pistolji sluze samo za Hajatove "Slucajeve x".
Edin H.

#7403 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Edin H. »

Fudo387 wrote:
Ommadawn wrote:
Pa kako?
Nije kurac...
Pa bili higijenicni za razliku od ovih danasnjih koji eto, nista drugo ne rade vec po vazdan frljacaju smece sa balkona na ulicu. Ili, drze krave po balkonima. :roll:
Jarane, ozbiljna civilizacija, a epidemija misije groznice, jedva je zaustavili...mislim, kuga jebote, na kraju 20 vijeka.
Nisu dzaba na Primusu govorili: "Bolje umrijeti od Aidsa zbog dobre j...., nego od misije groznice sto nemas sta da jedes!" :oops:
Fudo387

#7404 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

sabina1 wrote:
Fudo387 wrote:
piupiu wrote:Maloprije Titovom, pored Metropolisa... ogradjeno policijskom trakom, ne možemo proći. Sa mnom dijete. Šta će biti - dvojica su pucali jedan na drugoga 10 metara od Federalnog MUP-a, nasred Titove, 10 minuta prije nego što smo naišli. Eto to je VELIKA razlika izmedju Jugoslavije i danas. Ogroooomna.
Ovi danas imaju bolje pistolje, velika razlika.
Ne.
Tada bi cijela Titova bila pohapsena ukljucujuci piupiu s djetetom sve dok se momentalno ne utvrde svi razlozi incidenta a vinovnici bi dosli svijesti tek na prvi dan proljeca.
Dobro je Sabina, ti bi sam’ nesta hapsila i samarala,
Nije ti to partizanska eskadrila, popusti.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#7405 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by sabina1 »

Fudo387 wrote:
sabina1 wrote:
Fudo387 wrote: Ovi danas imaju bolje pistolje, velika razlika.
Ne.
Dobro je Sabina, ti bi sam’ nesta hapsila i samarala,
Nije ti to partizanska eskadrila, popusti.
Ne znam kako si povezao avione - miliciju i piupiu?
Napisala sam KAKO JE BILO nekada i kako je danas , mnogo bitinija razlika od marke pistolja.
Edin H.

#7406 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Edin H. »

Koje su sada utoke moderne i u trendu?
SaraFina

#7407 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by SaraFina »

Neugodno. Ja sam prošle nedelje tako naišla s prijateljicom kad je onaj manijak mahnitao isto na Prateru prije dana žena. Ove sedmice ponovo neki isto :

https://www.google.at/amp/www.vienna.at ... 704826/amp

Bečka i općenito austrijska policija stvarno su jako dobre, obučene i sigurnost zbog ovih novopristiglih izbjeglica dovedena je skoro do perfekcije. Medjutim, evo treći incident ovog mjeseca sa ozbiljnim posljedicama. I nisu sva tri sreća " ratnici na Allahovom putu" u pitanju.

Šta ti hoću reći? Svijet općenito, a ne samo Sarajevo postali su opasnija mjesta za život, nego prije dvadesetak i više godina.. Svakoj budali postalo je nažalost dostupno sve od lakih i teških droga, do hladnog i vatrenog oružja.
Sigurnost prije dvadesetak godina bila je veća i zbog nedostupnosti takvih stvari.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7408 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Edin H. wrote:Koje su sada utoke moderne i u trendu?
CZ buraz. Uvijek u kaseti auta :wink:
Dozer

#7409 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Fudo387 wrote:
Ommadawn wrote:
Pa kako?
Nije kurac...
Sta mislis radi cega?
Radi stoke po gradu i frljatanja smeca s balkona nebodera, ili radi civilizovanih ljudi?

Upravo o tome se i prica. Nepismeni i polupismeni papak je zauzeo sve, i zato smo danas na repu civilizacije.
Over and Out.
Slobodno nastavite s palamudjenjem i tvrdnjama kako je danas bolje nego onda i kako je ovo danas civilzacija, a ono je bilo smece.
Jbt...k'o da smo u 60-ima...
Edin H.

#7410 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Edin H. »

_BataZiv_0809 wrote:
CZ buraz. Uvijek u kaseti auta :wink:
Cisto sumnjam da si jednu trebu smunto na CZ :D

Eh lijepa vremena prije rata kad su Ismet Celo i Refa po heklera u BB-u nosili ispod mantila.

Ono kao: "Gdje si ti, nisam te dugo vidio?" Onda je kucne heklerom. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7411 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Edin H. wrote:
Cisto sumnjam da si jednu trebu smunto na CZ :D

Eh lijepa vremena prije rata kad su Ismet Celo i Refa po heklera u BB-u nosili ispod mantila.

Ono kao: "Gdje si ti, nisam te dugo vidio?" Onda je kucne heklerom. :D
Ma to je za male zeke, nije za trebe :D
victom

#7412 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by victom »

sjećam se inflacije 1988-1992

krenem u školu, Zagorov roman 4000
vraćam se iz škole, roman 10.000 (sljedeći broj)

Juga je bila ekonosmski nestabilna država.
Plus korupcija, plus neke glupe ideologije, plus nepraktična i neefikasna.

Ali je definitvno bila uređenija od današnje BiH.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:14, edited 2 times in total.
Edin H.

#7413 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Edin H. »

victom wrote:sjećam se inflacije 1988-1992

krenem u školu, Zagorov roman 4000
vraćam se iz škole, roman 10.000 (sljedeći broj)

Juga je bila ekonosmski nestabilna država.
Plus korupcija, plus neke glupe ideologije, plus nepraktična i neefikasna.

Ali je definitvno bila uređenija od današnje BiH.
Pa kolika je inflacija bila u Njemackoj, odes u kaHvanu, moras skontati koliko mozete popiti i platiti prije nego sto pocnete piti. :oops:
Connaisseur Karlin

#7414 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Connaisseur Karlin »

Dozer wrote:
I moze pricati ko sta hoce, vrijedjati se koliko hoce ili izmisljati razloge kako bi opravdao ovo ili ono, ali jedna cinjenica se nikada nece promijeniti - mozes seljaka izbiti sa sela, ali selo iz njega nikada.
Kako svako pravilo ima izuzetaka, tako je i ovdje, na obje strane, ali to su, ipak, samo izuzeci. Zestoka manjina.

I, za kraj, da budemo nacisto - nemam ja nista protiv bilo koga niti ljude dijelim po tome odakle su ili kako se zovu. Dijelim ih samo po ponasanju. Ili si normalana covjek, ili si kloc. I to je to.
ali si potvrdio da su vecina sa sela ipak kloc :D znaci, ti kao politicar ili budci politicar ne vidis mnogo korsiti od seljaka sa sela u 21 stoljecu :-) :D wow, ipak imas ogranicen um :thumbup:
victom

#7415 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by victom »

imaju statistički podaci, koliko je bila inflacija i u yugi u njemačkoj.

u yugi je 4 godine pred rat, bio haman pa raspad sistema.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:14, edited 2 times in total.
Bodkin

#7416 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bodkin »

Ja stare mi ne mogu da vjerujem da ljudi ozbiljno misle da je danas u bih bolje nego sto je bilo prije rata. Govorim o prosjeku naravno. Mogu da shvatim ove sto pisu iz austrije i amerike al da neko ko zivi u bih napise ovako nesto :shock: pa jebote..
animals

#7417 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by animals »

U Jugoslaviji je bila bolja jedino sigurnosna situacija..
jer je milicija imala odrijesene ruke u borbi sa kriminalcima i narodnim neprijateljima..
danas je policija svedena na samo jednu organizaciju.
koja nema nikakvi veci prava od obicni gradjana..
tako je u cijeloj Evropi..
akaunt

#7418 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by akaunt »

Oni na tristo strana porede jednu drzavu od prije ceteres godina sa drugom od danas? :?
Pa posmatrajte Bosnu u Jugi i Poljsku iz tog perioda. Ili Čehoslovačku, da ne kazem Estoniju, Litvaniju....
Gdje su te zemlje bile tada u odnosu na BiH? E pogledajte danas tu istu Bosnu u odnosu na pomenute. Tu mozete komparaciju pravit.
Mrsko mi trazit bruto proizvod tih zemalja osamdesetih i isti pokazatelj za Yu ili Bih. O tome se moze pricat, a ne poredit jednu zemlju iz dvadesetog sa drugom iz dvadeset prvog stoljeća.
kiligonzales

#7419 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

drugi profil wrote:
kiligonzales wrote:
I ta floskula o zlatnim kasikama je propagandna laz, doduse paljanska, ali cesto je mantraju i ostali yunostalgicari
To što nema snimak na YT ne znači da nije istina. Ja svojim ušima čuo Muhameda Čengića. A u predizbornoj 1990. se svašta još moglo čuti. Ponajviše o slogi, bratstvu, ravnopravnosti, slobodi, švicarskoj, kaliforniji itd....
Mislio sam na zlatne kasike koje se kace Aliji Izetbegovicu najcesce. :D

A para nema morebit bidne morebit ne bidne je suplja na kvadrat :D ima jedan snimak gdje obecava borcima na Igmanu svakojake zajebancije, da su te zlatne kasike mala maca za njeg :D
kiligonzales

#7420 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

drugi profil wrote:
kiligonzales wrote:
drugi profil wrote:SKJ je sa komunizmom imao sličnost samo u semantici.
Daleko je to i od ideologije i od prakse komunizma bilo. To je bio samo jedan obični jednopartijski sistem koji ni9t smrdi nit miriše, tehnokratski, birokratski, koji je vjerovatno jedino rješenje za multinacionalne države, inače u suprotnom garantovano idu nacionalne "demokratske" stranke sa zlatnim kašikama u prve redove.
Ma jok, sve je to daleko, a opet blizu i Goli Otok je postojao radi tih semantickih obracuna sa neistomisljenicima. :D
Ne znam zasto nekom treba objasnjavati razliku izmedju 1950. i 1980. Izmedju KPJ i SKJ. Ali ne gajim iluzije da cu nekom razbiti predrasude, u krajnjem zaboli me q. sto neko nafilovan "demokratskom" propagandom misli da je SFRJ bila kazamat.
Ako je to jedino jednopartijsko rjesenje za multinacionalne drzave, cemu onda svjedoci raspad SSSR, pad komunizma i trenutna Ruska Federacija?

No hard feelings. Ali druga Juga nije bila demokratija. To sto je ona plivala izmedju istoka i zapada, to ne znaci da je nisu stvorili komunisti i da ona nije bila komunisticka tvorevina. Ne rekoh da je bila kazamat, ali da je imala svoje mane jeste. Eto taj demokratski Zapad, Tita svrstava u jedne od krvavijih diktatora i meni licno to smeta, ali okarakterisan je kao takav. Al ako je tako, zasto nam nije bitno koliko je KPJ pobila neistomisljenika do raspada Juge, vec i dalje velicamo sistem koji smo sami srusili i pokusavamo prevazici?

Eto jednog linka o Titu...
http://www.dailymail.co.uk/home/moslive ... world.html
kiligonzales

#7421 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

animals wrote:U Jugoslaviji je bila bolja jedino sigurnosna situacija..
jer je milicija imala odrijesene ruke u borbi sa kriminalcima i narodnim neprijateljima..
danas je policija svedena na samo jednu organizaciju.
koja nema nikakvi veci prava od obicni gradjana..
tako je u cijeloj Evropi..
Ljudi zaboravili da je cijelo selo znalo cucati pred jednim tvom :D Sad svaka kuca ima za svaku osobu u kuci po tv :D

Da ne govorimo da u ovakvoj BiH asfalt je stigao do more sela i jos more toga...
kiligonzales

#7422 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

Dozer wrote:
Ommadawn wrote: FGR i Sarajlijice su ljudi koji misle da su Bogom dani samo zato jer su rodjeni u Sarajevu pa jebu mater svima koji se snadju bolje od njih.

A da ima papanluka medju tim sto su dosli - ima itekako. Ali njihova ce djeca kasnije jebavati mater svima onima koji se budu doselili u taj grad iz nekakvih provincija, iz jednog ili iz drugog razloga.
Bilo bi dobro bar znati znacenje termina koji se koristi... :roll:
Sarajlijice nisu oni rodjeni u Sarajevu. To su sarajlije. Sarajlijice su dosljaci.
I ti dosljaci su sa sobom donijeli svoje obicaje. SIlom prilika, odjednom su postali ogromna vecina u ovom gradu, a njihov mentalitet "daj meni - jebe mi se za sve drugo" i "nece meni neko nemtati pravila kako da se ponasam" je postao opsteprihvaceni nacin zivljenja i ponasanja.

Ja kada odem negdje vani, bilo gdje, gledam kako se ponasaju ljudi oko mene i prilagodjavam se. Ako mi ne sto nije jasno ili ne znam neki obicaj - pitam, da se ne bih provaljivao i brukao. Nikad mi na pamet nije palo da nekoga domaceg ja "ucim" kako nesto "treba" ili kako da se ponasa.
Da ne pricamo o tome da bih sa sobom doveo kravu od 400-500kg i sprcao je na balkon zgrade na 5-6 spratu, sto sam nakon rata ovdje vidjao.

Ovdje ta vecina novopridoslih nije imala potrebu da se prilagodjava sredini u koju su dosli, jer su odjednom bili kao na svom, okruzeni svojim mentalitetom. Ali, ipak su, kako to obicno biva, htjeli da budu nesto vise, pa su onda iz toga proizasle razne nebuloze u pokusaju nekakve emancipacije, poput pojave enormnog kica, izmisljanja nekog novog slenga i izvrtanja satrovackog koji je u Jugi bio svojestven Sarajevu i sarajlijama, po cemu smo bili prepoznavani u cijeloj Jugi.
Pojavile su se neki novi maniri, poput bacanja kesa smedja s 10-og sprata nebodera, ostavljanja gomile cipela u haustorima ispred vrata, sjedeljki na dekama na livadama ispred zgrada, voznje po cestama (i parkiranja) kao da su seoske - ko kuda hoce, a onda, ono najpogubnije - preuzimanja vlasti i pocetka totalnog rasula drustva, upravo radi onog mentaliteta s pocetka posta...

I moze pricati ko sta hoce, vrijedjati se koliko hoce ili izmisljati razloge kako bi opravdao ovo ili ono, ali jedna cinjenica se nikada nece promijeniti - mozes seljaka izbiti sa sela, ali selo iz njega nikada.
Kako svako pravilo ima izuzetaka, tako je i ovdje, na obje strane, ali to su, ipak, samo izuzeci. Zestoka manjina.

I, za kraj, da budemo nacisto - nemam ja nista protiv bilo koga niti ljude dijelim po tome odakle su ili kako se zovu. Dijelim ih samo po ponasanju. Ili si normalana covjek, ili si kloc. I to je to.
Zato sam ja ovdje pusio banove, zbog pisanja rijeci "Karadzicu, Karadzicu ljubim te u bradu, nekada zivio na selu, a danas u gradu" :D
kiligonzales

#7423 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

Pa kako?
Bila je ona prica sa Alipasinog kad je brat zvao muriju nakon rata jer mu je neko ukro spajz haha frajer spajz napravio u liftu :lol:

Koliko je istinita ne znam... :lol:
kiligonzales

#7424 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

Mozes misliti tetka se iz nostalgije jos nosa :lol:
Kazu ne steka haha
kiligonzales

#7425 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

piupiu wrote:
Fudo387 wrote:Dobro, sad ce opet teravija o bezbEdonosno-sigurnosnim aspektima, moglo se na klupi spavat’, bla bla bla...
A da povučeš ručnu s vremena na vrijeme? Obračun nasred Titove u 7 naveče.
Prosli sistem je imao cenzuru, mislim da bas nebi takvo nesto zavrsilo u eteru za 15 minuta ko danas, a vinovnicima bi bubrege prvo odbili, a bogme i cijeloj toj raji koja ih je mozda u putu i slucajno srela, dok nebi sami priznali krivicu, sudjenje bi bilo formalnost :D
Post Reply