Dozer wrote:Ommadawn wrote:
FGR i Sarajlijice su ljudi koji misle da su Bogom dani samo zato jer su rodjeni u Sarajevu pa jebu mater svima koji se snadju bolje od njih.
A da ima papanluka medju tim sto su dosli - ima itekako. Ali njihova ce djeca kasnije jebavati mater svima onima koji se budu doselili u taj grad iz nekakvih provincija, iz jednog ili iz drugog razloga.
Bilo bi dobro bar znati znacenje termina koji se koristi...
Sarajlijice nisu oni rodjeni u Sarajevu. To su sarajlije. Sarajlijice su dosljaci.
I ti dosljaci su sa sobom donijeli svoje obicaje. SIlom prilika, odjednom su postali ogromna vecina u ovom gradu, a njihov mentalitet "daj meni - jebe mi se za sve drugo" i "nece meni neko nemtati pravila kako da se ponasam" je postao opsteprihvaceni nacin zivljenja i ponasanja.
Ja kada odem negdje vani, bilo gdje, gledam kako se ponasaju ljudi oko mene i prilagodjavam se. Ako mi ne sto nije jasno ili ne znam neki obicaj - pitam, da se ne bih provaljivao i brukao. Nikad mi na pamet nije palo da nekoga domaceg ja "ucim" kako nesto "treba" ili kako da se ponasa.
Da ne pricamo o tome da bih sa sobom doveo kravu od 400-500kg i sprcao je na balkon zgrade na 5-6 spratu, sto sam nakon rata ovdje vidjao.
Ovdje ta vecina novopridoslih nije imala potrebu da se prilagodjava sredini u koju su dosli, jer su odjednom bili kao na svom, okruzeni svojim mentalitetom. Ali, ipak su, kako to obicno biva, htjeli da budu nesto vise, pa su onda iz toga proizasle razne nebuloze u pokusaju nekakve emancipacije, poput pojave enormnog kica, izmisljanja nekog novog slenga i izvrtanja satrovackog koji je u Jugi bio svojestven Sarajevu i sarajlijama, po cemu smo bili prepoznavani u cijeloj Jugi.
Pojavile su se neki novi maniri, poput bacanja kesa smedja s 10-og sprata nebodera, ostavljanja gomile cipela u haustorima ispred vrata, sjedeljki na dekama na livadama ispred zgrada, voznje po cestama (i parkiranja) kao da su seoske - ko kuda hoce, a onda, ono najpogubnije - preuzimanja vlasti i pocetka totalnog rasula drustva, upravo radi onog mentaliteta s pocetka posta...
I moze pricati ko sta hoce, vrijedjati se koliko hoce ili izmisljati razloge kako bi opravdao ovo ili ono, ali jedna cinjenica se nikada nece promijeniti - mozes seljaka izbiti sa sela, ali selo iz njega nikada.
Kako svako pravilo ima izuzetaka, tako je i ovdje, na obje strane, ali to su, ipak, samo izuzeci. Zestoka manjina.
I, za kraj, da budemo nacisto - nemam ja nista protiv bilo koga niti ljude dijelim po tome odakle su ili kako se zovu. Dijelim ih samo po ponasanju. Ili si normalana covjek, ili si kloc. I to je to.