Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
edin_the
#7377 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja isto gore postavi 
-
edin_the
#7378 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Optimistično kraj ove godine, realno sredina sljedeće. Dobar dio posla je urađen, tri mosta su završena i tunel se radi, probušen je sad ga lickaju. Ostalo je još malo trase i dva mosta ako se ne varamtnt-tunja wrote:Pozdrav, nedavno sam isao Tz-Sa i nazad, vidio sam da se radi ono skracenje puta preko karaule. Zna li se jada bi moglo biti pusteno u funkciju ii koliko bi se skratio put sto vremenski, sto po kilometrima?
-
archi_a
#7379 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
edin_the wrote:Ja isto gore postavi
-
tec
- shake69
#7381 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bravo, tec. Ovo izgleda tako malo, a kosta toliko vremena. Valjda se provozamo na proljece.
-
ja71
#7382 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Koju rutu iz Sarajeva/Mostara uzeti za Neum a da se ne napusta BiH:
1. Buna - Poprati - Stolac - Hutovo - Neum (M17.3)
2. Capljina - Borojevici - Stolac - Hutovo - Neum (M6 - M17.3)
3. Dracevo - Cerovica - Hutovo - Neum (R426 - mM17.3)
Maps Google je izbacio ovu trecu.
Sjecam se da sam prije nekih 15-tak godina vozio jednom od ove 3 rute i bilo je vela havle.
uzak put, preko brda i dolina, kamenjar bez drveta, samo gledas kad ces se u provaliju prevrnuti.
1. Buna - Poprati - Stolac - Hutovo - Neum (M17.3)
2. Capljina - Borojevici - Stolac - Hutovo - Neum (M6 - M17.3)
3. Dracevo - Cerovica - Hutovo - Neum (R426 - mM17.3)
Maps Google je izbacio ovu trecu.
Sjecam se da sam prije nekih 15-tak godina vozio jednom od ove 3 rute i bilo je vela havle.
uzak put, preko brda i dolina, kamenjar bez drveta, samo gledas kad ces se u provaliju prevrnuti.
- drug_profi
#7383 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sve su lose, ali najmanje losa je ova treca.
Na raskrscu u Visicima prije granicnog prelaza Doljani, skrenes lijevo na onom velikom raskrscu i guslas.
Samo pazi da se na odvajanju za Ravno ne zeznes i produzis. Tu treba skrenuti uzbrdo. Put los do bola, ali se predje za 40-50 minuta. Ja svake godine 4-5 puta profuram tuda.
Na raskrscu u Visicima prije granicnog prelaza Doljani, skrenes lijevo na onom velikom raskrscu i guslas.
Samo pazi da se na odvajanju za Ravno ne zeznes i produzis. Tu treba skrenuti uzbrdo. Put los do bola, ali se predje za 40-50 minuta. Ja svake godine 4-5 puta profuram tuda.
-
probook
#7384 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ako se ide preko Svitave do Neuma po iskustvima prijatelja koji su isli tuda rekli su mi svi "jednom i nikada vise". Put katastrofa, uzak i nikakav
-
tm84
#7385 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ne znam jel do mene ili ne, ali na onoj drugoj slici, stupska petlja izgleda kao da je uzdignuta... 
- drug_profi
#7386 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ako je alternativa sat ili vise cekanja na svakom granicnom prelazu, ili ne ici na more nikako, onda je Svitava sasvim prihvatljiv put.probook wrote:Ako se ide preko Svitave do Neuma po iskustvima prijatelja koji su isli tuda rekli su mi svi "jednom i nikada vise". Put katastrofa, uzak i nikakav
Navikne se covjek, a auto i gume sasvim dobro podnesu sve. Prvi put je strahota, jer ne ocekujes sve te izazove, ali vec kasnije to sve lakse ide. Ja sad vise i ne pokusavam preko Hrvatske do Neuma cim vidim iole duzi red na Doljanima, samo se okrenem.
Na pamet mi padne kad se ovo pomene, put od Stona do Orebica, kakav je bio tamo negdje sve do 2004-2005 kad su ga konacno uredili. Bio je haman kao ovaj preko Svitave i to 70 kilometara sa mnogo guscim saobracajem. Hrvatskoj veza za Korculu i mnoga mjesta duz peljesca, turisticka zemlja, itd. pa im je trebala decenija nakon rata da to dovedu na nivo magistralnog puta. Kod nas tek sada sa dizanjem sengenske granice ta veza Neuma sa zaledjem postaje bitnija i prometnija. Licno se jako radujem najavi izgradnje boljeg puta i mislim da nismo jos ni svjesni koliki ce promet privuci.
- mayab
#7387 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Stvarno je zalosno da taj put ni danas u 2015.godini nije kako tako izgradjen
, i ne ide mi u glavu da Neumljani ,i naravno HDZ, nisu do sada uspjeli izlobirati da se ta cesta napravi...
-
tec
#7388 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
U tome ti je i odgovor dali nisu uspjeli ili nije im u interesu jer već 18 godina to koriste kao izbornu municiju. A financiranje za rad svake godine je obezbjeđeno pa onda prebačeno za druge svrhe po Hercegovini. Prema raspodjeli sredstava JP Cesta Federacije ovo je odavno trebalo biti gotovo gledajući da je prva dionica od Stolca početa prije rata.mayab wrote:Stvarno je zalosno da taj put ni danas u 2015.godini nije kako tako izgradjen, i ne ide mi u glavu da Neumljani ,i naravno HDZ, nisu do sada uspjeli izlobirati da se ta cesta napravi...
- Alfons Kauders
#7389 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
tec wrote:U tome ti je i odgovor dali nisu uspjeli ili nije im u interesu jer već 18 godina to koriste kao izbornu municiju. A financiranje za rad svake godine je obezbjeđeno pa onda prebačeno za druge svrhe po Hercegovini. Prema raspodjeli sredstava JP Cesta Federacije ovo je odavno trebalo biti gotovo gledajući da je prva dionica od Stolca početa prije rata.mayab wrote:Stvarno je zalosno da taj put ni danas u 2015.godini nije kako tako izgradjen, i ne ide mi u glavu da Neumljani ,i naravno HDZ, nisu do sada uspjeli izlobirati da se ta cesta napravi...
upravo tako... uostalom vec prezvakano, s tim da bih ja dodao i sverc...
sad moraju popustit jer se hrvati vise ne mogu zajebavat i drzati otvorene prelaze na neumu... da nije toga, taj put se nikad ne bi izgradio
- Alfons Kauders
#7390 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
mislim da je skracenje oko 3km... realno pet minuta normalne voznje, ali zimi ili po ljetnim guzvama usteda ce biti jos veca (sto zna svako ko je ikad gore proveo par sati cekajuci da iz smeta iscupaju sleper ili bus)tnt-tunja wrote:Pozdrav, nedavno sam isao Tz-Sa i nazad, vidio sam da se radi ono skracenje puta preko karaule. Zna li se jada bi moglo biti pusteno u funkciju ii koliko bi se skratio put sto vremenski, sto po kilometrima?
- mayab
#7391 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sto je najvaznije trasa ceste je na nizoj nadmorskoj visini, tako da u vrhuncu zime to moze znaciti voznju po susnjezici ili kisi, umjesto da sipa snijeg, sto je jako dobro, a takodje izbjeći će se najgori dio ceste, uska, krivudava, uzbrdo...Alfons Kauders wrote:mislim da je skracenje oko 3km... realno pet minuta normalne voznje, ali zimi ili po ljetnim guzvama usteda ce biti jos veca (sto zna svako ko je ikad gore proveo par sati cekajuci da iz smeta iscupaju sleper ili bus)tnt-tunja wrote:Pozdrav, nedavno sam isao Tz-Sa i nazad, vidio sam da se radi ono skracenje puta preko karaule. Zna li se jada bi moglo biti pusteno u funkciju ii koliko bi se skratio put sto vremenski, sto po kilometrima?
- Alfons Kauders
#7392 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
da, manje goriva za penjanje, manje love za odrzavanjemayab wrote:Sto je najvaznije trasa ceste je na nizoj nadmorskoj visini, tako da u vrhuncu zime to moze znaciti voznju po susnjezici ili kisi, umjesto da sipa snijeg, sto je jako dobro, a takodje izbjeći će se najgori dio ceste, uska, krivudava, uzbrdo...Alfons Kauders wrote:mislim da je skracenje oko 3km... realno pet minuta normalne voznje, ali zimi ili po ljetnim guzvama usteda ce biti jos veca (sto zna svako ko je ikad gore proveo par sati cekajuci da iz smeta iscupaju sleper ili bus)tnt-tunja wrote:Pozdrav, nedavno sam isao Tz-Sa i nazad, vidio sam da se radi ono skracenje puta preko karaule. Zna li se jada bi moglo biti pusteno u funkciju ii koliko bi se skratio put sto vremenski, sto po kilometrima?
problem sa M-18 vise nece biti prijevoji, vec naselja i prilaz Kladnju (sa sjevera bi se mogla dobiti slicna usteda kada bi se napravio tunel od kilometar, kao na Karauli)
a naselja... e tu smo jebani... tuzla-djurjevik je naseljeno mjesto... pa stupari, kladanj, olovo... dok su udje i izadje iz svakog, izgubi se nekoliko minutica... kada bi ih nekako mogli zaobici, imali bi nekoliko kilometara ustede i metar vremena, plus sigurnost, jer sleperi ne bi tutnjali kroz te gradice i sela...
kada bi se sve uradilo kako treba, siguran sam da bi se od tuzle do sarajeva stizalo za 90-100 minuta... ali tu je vec rijec od par desetina kilometara potpuno nove trase, stotine miliona maraka... stoga pisi propalo
- dadoka84
#7393 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Fakat je put ruzan, da imamo makar malo pameti zakopali bi AP da se fino spoje ova dva grada.
- Alfons Kauders
#7394 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ma nema potrebe... samo kad bi se uradila djelimicno nova trasa, da se zaobidju naseljena mjesta (recimo od djurdjevika preko dubrava na istok tuzle, sto je i planirano krajem osamdesetih)... tunel i novi sjeverni prilaz kladnju bi nosili ustedu slicnu ovoj koju cemo imati na karauli... oko olova i stupara se takodjer moze dosta uraditi (npr kod stupara bi se tunelom od 300 metara izbjegla masa krivina i znacajno spustila trasa, plus ne bi isla kroz naselje...dadoka84 wrote:Fakat je put ruzan, da imamo makar malo pameti zakopali bi AP da se fino spoje ova dva grada.
naravno, traka za preticanje na nisicima i jos par mjesta bi dosta znacila... na kraju bi se put skratio sa 133 na cca 120km... a prosjek brzine bi se sigurno digao desetak km/h, znaci usteda od 30tak minuta ili vise, plus puno vise sigurnosti, manje krivina, preticanja itd...
uz neke ozbiljnije zahvate, kada bi se radilo dosta nove trase, siguran sam da bi se iz tuzle do semizovca i autoputa stizalo za 80tak minuta... ovako je 100-120 minuta...
sad recimo raja iz tuzle ide za zenicu i srednju bosnu preko doboja, sto je totalno neekonomicno... uz dobar put do sarajeva, svako ko iz tuzle ide na lasvu, zenicu i sl bi isao ka sarajevu pa na autoput, jer bi usteda na vremenu bila znacajna
-
Kalajdzija
#7395 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa zar nisu skoro probili tunel na karauli i time skratili put od Tuzle do Sarajeva? Jesu li ista radili na popravljanju ostalog puta? Inace sam prije cesto putovao tim putem, bilo je opasnih ali i lijepih dionica...
- shake69
#7396 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sve ti pise u prethodnim postovima. Tunel probijen, sad se dotjeruje, ima i nekih manjih mostova tako da je dovoljno posla do zime, najmanje.Kalajdzija wrote:Pa zar nisu skoro probili tunel na karauli i time skratili put od Tuzle do Sarajeva? Jesu li ista radili na popravljanju ostalog puta? Inace sam prije cesto putovao tim putem, bilo je opasnih ali i lijepih dionica...
- Haris.ba
#7397 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sarajevo - Olovo - Kladanj - Živinice neće biti ni brza cesta. Ali će se ulagati u "ispravljanje" ceste ko što se radi na Karauli. I u proširenje na dvije trake u jednom smjeru na nekim djelovima gdje se prolazi kroz naselja, ili pravljenje zaobilaznica. Sve je to već isplanirano. Samo još para, i da se napravi.
I onda će Sarajevo - Zenica - Tuzla biti oko satak autoputem. Privuče se tranzitni saobraćaj na autoput koji sada ide preko Karaule, poveća sigurnost, smanje troškovi, smanje gužve oko Olova i Kladnja.
Prioritentije ulagati u brzu cestu uz Lašvu (tu je saobraćaj jedan od najvećih u državi - pored Sarajeva). I početi sa cestom oko Bihaća. Ili cestu prema Neumu. Ili čak prema Goraždu.

I onda će Sarajevo - Zenica - Tuzla biti oko satak autoputem. Privuče se tranzitni saobraćaj na autoput koji sada ide preko Karaule, poveća sigurnost, smanje troškovi, smanje gužve oko Olova i Kladnja.
Prioritentije ulagati u brzu cestu uz Lašvu (tu je saobraćaj jedan od najvećih u državi - pored Sarajeva). I početi sa cestom oko Bihaća. Ili cestu prema Neumu. Ili čak prema Goraždu.

-
vanjki
#7398 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Znali neko da li je ovo zavrseno: http://www.jabuka.tv/asfaltirana-dionic ... autocestu/
Znaci sada se moze kod Capljine uci na petlju Zvirovici pa na Biljacu?
-
edin_the
#7399 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jeste završeno je tovanjki wrote:Znali neko da li je ovo zavrseno: http://www.jabuka.tv/asfaltirana-dionic ... autocestu/
- nineinchnails
#7400 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kako napreduju radovi oko Zenice? Ima li ko kakvih fotografija da postavi?