Novak20 wrote:Nešto gledam ovaj prijedlog izmjena Izbornog zakona i rezultat iz 2010. Ž.K. ispred SDP je dobio 337.065 glasova, a B.I. 162.000 glasova i F.R. 142.000 glasova. Čini mi se, po ovom prijedlogu, da bi Bošnjaci imali višak glasova koje treba bolje rasporediti pa bi član Predsjedništva iz reda Bošnjaka konačno mogao biti SDP-ovac ili ne do Bog, F.R.
"Kada je riječ o Domu naroda radi o modelu kojim bi se svakom konstitutivnom narodu (i ostalima) u svakoj županiji dodijelilo točno onoliko glasova koliki je udio stanovnika tog konstitutivnog naroda (i ostalih) u nekoj županiji prema ukupnom broju stanovnika tog naroda u Federaciji BiH. Time bi došlo do promjene u broju izaslanika iz svake županije te bi konačno riješio problem da neke županije u kojima primjerice broj Hrvata minimalan daju isti broj hrvatskih izaslanika kao i županije u kojima su Hrvati većina.
Kad je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH, Hrvatski Medijski Servis podsjeća kako se radi o HNS-ovom modeli koji unutar Federacije definira izborna područja A, B i C. U izborno područje A se ubrajaju sve općine u kojima prema podacima sa popisa stanovništva 2013. živi 2/3 ili više bošnjačkog naroda.
U izborno područje B se ubrajaju sve općine u kojima prema podacima sa popisa stanovništva 2013. živi 2/3 ili više hrvatskog naroda. Sve ostale općine (u kojima niti Bošnjaci niti Hrvati ne čine 2/3 stanovništva) se ubrajaju u izborno područje C. Za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH bio bi izabran kandidat koji je među bošnjačkim kandidatima osvojio najveći broj glasova unutar Federacije BiH uz uvjet da je u području A+C osvojio veći broj svojih glasova nego u području B+C. Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH pak bio bi izabran kandidat koji je među hrvatskim kandidatima osvojio najveći broj glasova unutar Federacije BiH uz uvjet da je u području B+C osvojio veći broj svojih glasova nego u području A+C./HMS/"
Ovaj zakon ako prodje onda je i naucno dokazano da su Bosnjaci najveci debili na kugli zemaljskoj (mozda i sire).
Po prijedlogu zakona u predsjednistvo moze uci Hrvat koji na izborima dobije manje glasova biraca!? I onda je to demokracija. E pa nabijem ja takvu demokraciju i onoga ko ce je prihvatiti.
HZHB-ovci bi svakom "konstitutivnom narodu (i ostalima) u svakoj županiji dodijelilo točno onoliko glasova koliki je udio stanovnika tog konstitutivnog naroda (i ostalih) u nekoj županiji". Probajte medjutim zatraziti da se taj princip primjeni i na federaciji kao i cijeloj drzavi pa cete vidjeti dokle ide ta principijalnost. Ne bih ja imao nista protiv da u domu naroda FBiH konsitutivni narodi dobiju onoliko delegata "koliki je udio stanovnika tog konsitutivnog naroda (i ostalih)" u FBiH.
Na kraju krajeva, sve je do nas.
A te prijetnje o blokadama ce rijesiti sam Plenkovic. Sezona ide, Agrokor gori, samo mu jos treba nestabilnost iz BiH da rastjera one koji zivot znace najjacoj privrednoj grani u RH.