Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Nera_22

#7376 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

piplica wrote:
mehkoca wrote:
Nera_22 wrote:kod mene je fasada 16cm stiropor, strop 40cm vune, pod 7cm, troslojno staklo itd pa ne gasim klime. jedino kad je temperatura oko 10C onda u spavacim/djecijim ili ne palim nikako ili po danu samo drzim upaljene.
@Nera druže, ti si se izolovao da bi se mogao grijati na svijecu (kao ovi u Mostaru :D)
Ja još nisam vidio stiropor 16 cm debljine (gdje si to kupio?), niti izolovano potkrovlje sa 40 cm vune :shock: , znaci inkubator :-D

A onu gore tvoju racunicu sa kilovatima nikako ne kontam :-) ali nema veze, bitno je da nam dobro grije :thumbup:
Ima stiropor i od 30cm, ako ti treba. Narucis li ljudi naprave, cijena je po 1cm1 ista bio on 10 ili 30.
Ja sam konkretno tavio 15cm, na 25cm Ytong zida.
A krovnu plocu treba sa sto vise izolovati jer gore odlazi 40%+ energije, za jos nisam stigao izolovato tu plocu tako da na nju odlazi najveci dio energije koju ubacim u prostor.
@mehkoca: nisi vidio kod nas al ako odes na zapad nes nigdje vidjeti 10cm stiropor jer je vecinom 20cm. sto puta do sada sam reko: razlika fasade od 10 i 16 cm je nekih 10% a dobijes 50% deblju fasadu pa ti vidi dali se isplati 16cm.
@piplica: kako ces izolovati gore plocu? ja kad sam pravio kucu bjezo sam od te betonske ploce jer je jako tesko izolovati bez toplotnih mostova. iz istih razloga nemam ni balkona na kuci. imam na prizemlju terasu koja mi je jedini toplotni most u kuci.
doktor78

#7377 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by doktor78 »

free_too wrote:Kakva vam je potrosnja klime?
Novembarski račun za cca 25% manji nego prošle godine (pred ovu sezonu ubačena klima i u dječiju sobu koja dodatno grije i hodnik).
U odnosu na novembar 2016., kada se nisam grijao na klime nego na konvektore, račun za 35% manji.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#7378 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Nera_22 wrote:
@piplica: kako ces izolovati gore plocu? ja kad sam pravio kucu bjezo sam od te betonske ploce jer je jako tesko izolovati bez toplotnih mostova. iz istih razloga nemam ni balkona na kuci. imam na prizemlju terasu koja mi je jedini toplotni most u kuci.
sa staklenom vunom, 2x10cm, preklapati za pocetak.
nemas toplotnih mostova, ako pazis, i odvajas betosnke elemente na pocetku, ja u dijelu kuce koja se grije nemam nigdje beton koji je bio vidljiv golim okom, ipak na 2 mjesta su ljudi koji su radili uspjeli zajebati pa tako da imam dvije povrsine 30x30cm koje su topotni mostovi.
terasu imam ali je odvojena od kuce, termicki odvojena.
giga1982

#7379 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by giga1982 »

Potrošnja za 11 mjesec iznosi 257KW za dve Mitsu FH 35.Rade non stop.
mehkoca

#7380 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

Evo moje potrošnje za klimu koja je najjača i koja najviše radi (FH35). Ovaj mjerač je postavljen 24.11.2017. i od tada sve mjeri. Za to vrijeme je ukupno potrošeno 696 kWh ili 133 KM :shock:

Image

U jednoj sobi je istog dana mjerač postavljan, do danas potrošeno 269,25 kWh, ili 53,85 KM (ako se računa samo kao skuplja tarifa)

Ovaj mjesec je za 4 klime (FH35, FH25 i dvije SF25) došlo oko 50 KM.
Moram reći da je prošla sezona bila malo kombinovanje sa loženjem uglja (da ga se kutarišem :) ), ove sezone je do sada samo jednom naloženo da bi se filteri očistili!
Boki123

#7381 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Boki123 »

Imam dva pitanja:
1.Moze li neko da mi strucno objasni da li je inverter klima toplotna pumpa?I na kojem principu radi ta toplotna pumpa, jer me ljudi pitaju kako to mislim TP, i kako ista radi, odnosno u cemu se razlikuje od nekog obicnog invertera
2. Sta mislite o susilicama sa TP, da li su isto isplative kao klime, imaju li mana, koji modeli su dobri
Pozdrav
zlo zlo

#7382 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

čišćenje filtera je 15 min(sa sušenjem)ne mora biti ni sto posto suh kao ljeti jer će topao zrak preko njega :D
zlo zlo

#7383 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

Boki123 wrote:Imam dva pitanja:
1.Moze li neko da mi strucno objasni da li je inverter klima toplotna pumpa?I na kojem principu radi ta toplotna pumpa, jer me ljudi pitaju kako to mislim TP, i kako ista radi, odnosno u cemu se razlikuje od nekog obicnog invertera
2. Sta mislite o susilicama sa TP, da li su isto isplative kao klime, imaju li mana, koji modeli su dobri
Pozdrav
nije stručno ali...
da inverter klima je toplotna pumpa (zrak-zrak) KOJA radi na principu da uzima toplinu iz okoliša izvana i dogrijava/dohlađiva po potrebi, tako da je uz ostale toplotne pumpe jedina stvar za grijanje/hlađenje koja koristi manje električne energije nego daje toplotne. Kod grijanja je taj prosjek neki 4, znači za 1kw struje daje otprilike 4kw topline, kod toplijih dana je to više, kod hladnijih je manje jer manje topline može uzeti iz okoliša. Kod hlađenja je to i puno više 6-7-8puta.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#7384 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Pozdrav
Naravno da su isplative, ali sve osime Miele nije vrijedno spomena.
ketronsd1

#7385 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Pozdrav
Mnogi su u zabludi po pitanju "invertera". Svaka klima ili frizider,zamrzivac je toplotna pumpa. Inverter je samo elektronski uredjaj koji ima svojstvo da moze regulisati brzinu obrtaja kompresora . Naravno kompresor mora imati mogucnost da se moze regulisati na taj nacin. Obicno je radno podrucje jednog kompressora od 19 do 120 Hz
Nera_22

#7386 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

Ove godine primjetim da ove LLC puno vise lede nego Nocria. Klime od 28.09. kada sam ih upalio potrosile 765kWh ili ca 107KM. Proslije dvije sezone mi je ukupno za grijanje doslo nekih 350-400KM po sezoni. Da napomenem porodicna kuca na sprat nekih 135 kvadrata u Semizovcu.
https://drive.google.com/open?id=1MG-2O ... EwAHkVKbaw
free_too

#7387 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by free_too »

Moze li meni neko sad objasnit koliko ova moja klima max moze trosit kwh po satu, evo specifikacija:

https://tesla.info/wp-content/uploads/2 ... A-spec.pdf

Posto pored klime imam i termoblock koji radi na 3 i 6kwh, a sad je bas zahladilo , -10 je vani, vidim da klima kad je drzim na 26 ne grije vise tako jako, tj temepratura je na 20 (umjesto 22 kao inace). Moram napomenut da je prostor 45 kvadrata (otvoren), tako da ne ocekujem da ako je stavim na 26 da ce moci i dici tu temperaturu, vec ono ciljam na 22. A klima moze ici maximum do 32 stepena ako sam dobro vidio.

Posto sad razmisljam kako da kombinujem klimu i termoblock u ovim bas jacim zimskim danima, za najoptimalniju potrosnju.
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#7388 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maks_rs »

@free_too

Ako je vjerovati papiru ,ta klima troši maksimalno 1.27 kWh po satu odnosno 30-tak kWh za 24 sata.
Što se tiče kombinovanja sa termoblokom , nema tu puno filozofije i kalkulisanja.
Klimu forsirati sve dok može da održi željenu T u prostoriji a kad zanemogne dodati termoblok ( pogotovo po noći kad je COP na klimi lošiji ).
hemy

#7389 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by hemy »

piplica wrote:
Pozdrav
Naravno da su isplative, ali sve osime Miele nije vrijedno spomena.
:lol: :lol: :lol:
Qler

#7390 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Qler »

Ja vec trecu godinu gulim Candy suslilicu sa toplotnom pumpom... da ne ureknem, nema problema. Znam da nije Miele, ali jebi ga, radi posao odlicno :)
mehkoca

#7391 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

Nera_22 wrote:Ove godine primjetim da ove LLC puno vise lede nego Nocria. Klime od 28.09. kada sam ih upalio potrosile 765kWh ili ca 107KM. Proslije dvije sezone mi je ukupno za grijanje doslo nekih 350-400KM po sezoni. Da napomenem porodicna kuca na sprat nekih 135 kvadrata u Semizovcu.
https://drive.google.com/open?id=1MG-2O ... EwAHkVKbaw
Nera, ja te ledenice gađam grudvama :lol: :lol: :lol: (mada su mnooooogo manje, i primijetio sam da se one skoro poptupno otope kada radi defrost)

A šta vam je sušilica sa toplotnm pumpom? Obična sušilica za veš, ili nešto treće? :?
Nera_22

#7392 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

Ove ledenice kod mene postaju sve vece dok ne ode temperatura u plus onda se otope. ako dugo potraje minus odvod se zacepi i voda krene curiti sa svih strana. meni ne smeta a nadam se ni klimama. Na Nocriji sam postavio grijac tacne tako da tamo nema problema. Inace nocrija pokriva nekih 70% cjelokupnog grijanja u kuci a ostalih 30% ove tri LLC u spavacim.
svilenjak

#7393 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by svilenjak »

Zna li me neko uputiti kako da grijač tacne (Daikin FTX35J3) prikopčam da se uključi samo kad klima ide u defrost? Razmišljao sam i o opciji sa tajmerom pošto klima svakih 30-35 minuta ide u defrost ali nešto mi se ovo prvo čini kao elegantnija opcija.
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#7394 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

svilenjak wrote:Zna li me neko uputiti kako da grijač tacne (Daikin FTX35J3) prikopčam da se uključi samo kad klima ide u defrost? Razmišljao sam i o opciji sa tajmerom pošto klima svakih 30-35 minuta ide u defrost ali nešto mi se ovo prvo čini kao elegantnija opcija.
Koliko se razumijes u elektriku?
Nabavi jedan relej i napajanje njegove spule uzmi sa napajanja cetverokrakog ventila(ventil koji prebacuje grijanje /hladnjenje)
Na mirne kontakte releja dovedi napajanje 220v( mozes ga povuci odmah sa napajanja, ako je napajanje na vanjskoj jedinici( u vecini slucajeva jest)
Na izlaz releja skopcaj grijac i to je to.Kad spula ventila bude po naponom bice i spula od releja ,posto je grijac skopcan preko mirnih kontakata(ne prenose napon kad je spula releja pod naponom) grijac nece raditi.
Kad klima ode na otapanje spula ventila ce izgubiti napon a i relej koji si namontirao ,tad ce mirni kontakti biti pod naponom i grijac ce raditi.
Nadam se da si svatio,ako ne nadji nekog ko se konta neka ti to skopca.
Nemoj samo da ti grijac skopca direktno na napajanje spule od ventila ,jer moze se desiti da ti pregore ti kontakti na ploci,zbog dodatnog opterecenja za jacinu grijaca.
E sad ko se malo vise konta moze ubaciti i vremenski relej u pricu tako da drzi grijac ukljucenim jos nekih 4-5 min nakon otapanja ali i ova prva opcija ce sigurno provjereno raditi.Mora se samo staviti brzi grijac.Imaju oni koji su skroz spori i treba im dugo dok se zagriju a ovdje posto ce raditi samo dok radi otapanje,grijac mora biti zagrijan za 20-30 sec.
rovac13

#7395 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Vremenska uticnica kosta 5 KM i fercera besprijekorno.
Pred zimu sam tako spojio ustimao 4 puta na dan po 15 minuta,na svakih 6 sati.Pitam zenu imal sta ispod klime,kaze sve suho.

Grijac tek pokrenut dva tri dana kako je zazimilo dobro.

Bolje nego termostat koji sam imao prije.
Potrosnja grijaca ovako je totalno zanemariva.
0,08 kwh dnevno.
Kad bi bilo 50 ovako hladnih dana onda 4 kwh za cijelu zimu. :)
svilenjak

#7396 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by svilenjak »

haso hasic wrote:
svilenjak wrote:Zna li me neko uputiti kako da grijač tacne (Daikin FTX35J3) prikopčam da se uključi samo kad klima ide u defrost? Razmišljao sam i o opciji sa tajmerom pošto klima svakih 30-35 minuta ide u defrost ali nešto mi se ovo prvo čini kao elegantnija opcija.
Nabavi jedan relej i napajanje njegove spule uzmi sa napajanja cetverokrakog ventila
Hvala na odgovoru, to mi je trebalo.
Nera_22

#7397 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

svilenjak wrote:
    haso hasic wrote:
    Nabavi jedan relej i napajanje njegove spule uzmi sa napajanja cetverokrakog ventila
    Hvala na odgovoru, to mi je trebalo.
    i ja sam nabavio sve potrebne dijelove da ovo napravim i planirao sam i timer da dodam al kada sam sracuno da mi za cijelu zimu grijac tacne potrosi nekih 5-6KM kad stalno radi vise nisam imo zivaca da se zezam oko toga. ovako na pocetku zime upalim grijac i rahat. Ja sam uzeo samoregulirajuci kabal od 1,5m koji kad je vise hladno on vise i grije i obratno. to je puno bolja opcija nego onaj sto konstantno isto grije. ja sam to uzeo u elektro test u Vogosci i doslo me vako 20KM. ljudi mi sve spojili a ja samo prikopco na napajanje klime i uvuko u tacnu. cak i ne moras rastavljat klimu samo skines onu prednju resetku i polozis kabal. jako jednostavno. postavljo sam nekad davno slike kako to izgleda.
    svilenjak

#7398 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by svilenjak »

Nera_22 wrote: i ja sam nabavio sve potrebne dijelove da ovo napravim i planirao sam i timer da dodam al kada sam sracuno da mi za cijelu zimu grijac tacne potrosi nekih 5-6KM kad stalno radi vise nisam imo zivaca da se zezam oko toga. ovako na pocetku zime upalim grijac i rahat. Ja sam uzeo samoregulirajuci kabal od 1,5m koji kad je vise hladno on vise i grije i obratno. to je puno bolja opcija nego onaj sto konstantno isto grije. ja sam to uzeo u elektro test u Vogosci i doslo me vako 20KM. ljudi mi sve spojili a ja samo prikopco na napajanje klime i uvuko u tacnu. cak i ne moras rastavljat klimu samo skines onu prednju resetku i polozis kabal. jako jednostavno. postavljo sam nekad davno slike kako to izgleda.
    Ima smisla, mada ni ugradnja releja nije neka komplikacija. Zvao sam prije par dana Elektrotest i nisu imali samoregulirajući grijač na stanju.
    maks_rs
    Grijem se na: Pelet + Inverter

#7399 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maks_rs »

Ovo rješenje sa releom i grijanjem za vrijeme defrosta nije dobro.
    Grijač bi morao biti 500 - 1000W snage da stigne otopiti tacnu za 10 minuta koliko prosječno traje defrost.
    Takođe , kačenje na četvorokraki ventil nije jednostavno zbog nepoznatog napona špule ( istosmjerni /naizmjenični napon / snaga drajvera na ploči elektronike , zaštita od samoindukcije ? ) . Previše nepoznanica i bespotrebno ugrožavanje ispravnosti klime.
    Nije dovoljan samo jedan rele sa mirnim kontaktom jer bi grijač u takvoj vezi radio i za vrijeme hlađenja , pa čak i kad je klima isključena itd....

Samoregulirajući kabal je 100 puta bolje rješenje.
    haso hasic
    Grijem se na: Fujitsu waterstage

#7400 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Pitao je kako da spoji grijac da radi samo kad radi i otapanje,Tako sam mu i objasnio.
    Ja licno kopcam preko termostata,nema potrebe da pazim ,da ga palim/ gasim.
    Termostat sve odradjuje.Najveci problem su musterije koji kazu da ce
    klimu koristiti samo u prelaznom periodu jesen,zima.Objasnim fino da mogu ugraditi dodatni grijac u odvod ako ce koristiti
    i zimi.Ima ih koji kazu montiraj a ima ih koji nece ,valjda im skupo dodatnih 20-30 KM.(cijena zavisi od duzine)
    E onda naravno koriste je i zimi i kad zaledi ,hajd kaze ugradi.A tacna puna leda ,tako i cijev za odvod.
    Post Reply