@mehkoca: nisi vidio kod nas al ako odes na zapad nes nigdje vidjeti 10cm stiropor jer je vecinom 20cm. sto puta do sada sam reko: razlika fasade od 10 i 16 cm je nekih 10% a dobijes 50% deblju fasadu pa ti vidi dali se isplati 16cm.piplica wrote:Ima stiropor i od 30cm, ako ti treba. Narucis li ljudi naprave, cijena je po 1cm1 ista bio on 10 ili 30.mehkoca wrote:@Nera druže, ti si se izolovao da bi se mogao grijati na svijecu (kao ovi u MostaruNera_22 wrote:kod mene je fasada 16cm stiropor, strop 40cm vune, pod 7cm, troslojno staklo itd pa ne gasim klime. jedino kad je temperatura oko 10C onda u spavacim/djecijim ili ne palim nikako ili po danu samo drzim upaljene.)
Ja još nisam vidio stiropor 16 cm debljine (gdje si to kupio?), niti izolovano potkrovlje sa 40 cm vune, znaci inkubator
![]()
A onu gore tvoju racunicu sa kilovatima nikako ne kontamali nema veze, bitno je da nam dobro grije
Ja sam konkretno tavio 15cm, na 25cm Ytong zida.
A krovnu plocu treba sa sto vise izolovati jer gore odlazi 40%+ energije, za jos nisam stigao izolovato tu plocu tako da na nju odlazi najveci dio energije koju ubacim u prostor.
@piplica: kako ces izolovati gore plocu? ja kad sam pravio kucu bjezo sam od te betonske ploce jer je jako tesko izolovati bez toplotnih mostova. iz istih razloga nemam ni balkona na kuci. imam na prizemlju terasu koja mi je jedini toplotni most u kuci.