Ma džaba sve, kad imaš ogromno glasačko tijelo koje više cijeni parole ''ne damo vjeronauku'', ''ne damo srpsku'' i ''stop majorizaciji'' (samo nasumični primjeri iz mora sličnih) nego sve to što si nabrojao... I bez podrške i takvog glasačkog tijela vlast u ovoj državi se ne može niti će moći u narednim decenijama praviti... Lijepo je biti idealista, ali...pemanapemani wrote:Izvinite što se ubacujem.
Lijeve opcije napokon trebaju pokrenuti guzičetine i izaći na teren.
Lijeva opcija je opcija radničke klase, ljudi koji su u stanju socijalne potrebe, obespravljenih grupa i pojedinaca itd.
Da bi dobili glasove oni bukvalno moraju dolaziti ljudima na vrata, pomoći babi da donese ceker iz granapa, biti moba za cijepanje drva, biti u prvim redovima kada stupi u štrajk Krivaja, rudnika Breza, Željezara itd. Recimo, super je nedavna podrška gospodina Gratza osobama sa posebnim potrebama.
Znam da je zeznuto i teško, ali oni moraju biti vrhunski psiholozi, socijalni radnici, rame za plakanje... Da bi dobili glasove oni moraju biti primjer onoga čemu ljudi istinski teže. BiH je zajebana zemlja i zahtjeva radikalne i zajebane političke poteze da bi se nešto promijenilo.
Vrijeme leti, čak i notorni nacionalisti na kafama sve više verglaju o recesiji, ekonomiji i parama. Danas su ljudi ovakvi kakvi jesu zato što ih je neko tako oblikovao, a BiH je idealna zemlja za "oblikovanje".
Ne treba zaboraviti da 50% građana sa pravom glasa to pravo ne iskorištava. Vladajuće stranke imaju podršku od cca. 30% populacije, a uvjeravaju nas da su dobili apsolutnu podršku.
Najlakše je reći ne može se, oni su zadrti nacionalisti i prinuđeni smo doživotno trpiti šljam, jer jebi ga, to je tako.
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- cyprus
#7376 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
-
kowalski1
#7377 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
naravno, ako nam ne treba lingva franka za međusobno sporazumijevanje onda nema spora da smo jedan etnički identitet. jezik je ključni dokaz zajedničkog porijekla. taj nesrećni termin multietničko je prihvaćen i sve vrijeme se pogrešno tumači . etničko podrazumijeva kulturu i jezik, a nacionalno je vezano za političko i dolazi tek kasnije. manipulacijom politike religijom došlo je do podjele, i to nije nešto što se desilo i gotova stvar, ja mislim da je to proces i da smo tek počeli, jer, nemojte zaboraviti, mi smo živjeli u državi koja je obrazovala generacije u bratstvu i jedinstvu i toleranciji sedamdeset godina, posljedice znamo. danas imamo potpuno odvojene zajednice, različite obrazovne sisteme, različite istine, koje će da oblikuju ljude sigurno ne prema multikulturnom, već sve obrnuto.Pedja Kojovic wrote:kowalski1
Ja razumijem vasu argumentaciju, ali se ne slazem s njom.
Koncept Hegelove, "univerzalne", istorije, koji je u nasem politickom zivotu zastupao gospodin SIlajdzic, po kojoj sva ljudska drustva moraju proci kroz sve "faze" stvaranje nacionalne drzave nije prirodni zakon ili opste prihvacena teza.
Ja se ne slazem s njom.
Vi ste u pravu kada kazete da osim u Banjaluci i u Sarajevu postoje politicke opcije koje su odustale od gradjanske BiH ali to ne govore javno. Ja sam o otvorenim i skrivenim neprijateljima BiH pisao ranije; kao i o njihovoj strategiji iscprljivanja.
I naravno, u ovom momentu, malo je glasaca koji se zalazu za koncept gradjanske BiH koji mi zastupamo.
Ali ja vjerujem da ce jacanjem pravne drzave, kroz EU integracije, nacionalisticka retorika gubiti privlacnost i da ce u svakom narednom izbornom ciklusu proizvedeni medjuetnicki strah imati sve manje efekta na glasace.
Rat jeste, kako i vi kazete, ostavio uzasne posljedice. Skoro 2.3.% stanovnistva je stradalo, vise od 5% ranjeno, izgubljeno je 30 milijardi dolara u BDP-u a, a koliko je materijalna steta jos niko i ne zna. Ipak. Skoro pa da nema savremene drzave koja u nekom momentu svoje istorije nije zadobila slicnu ranu. Ima li poezije nakon Ausvica, pita se Adorno nakon rata protiv nacizma. Odgovor vidite i sami. Ima. Zivot ide dalje. Njemacka, i njena uloga u EU danas je najbolji dokaz da se na rusevinama moze izgraditi demokratsko drustvo o kakvom je Poper pisao u svojoj knjizi "Otvoreno drustvo i njegovi neprijatelji".
Ja sam uvijek smatrao da smo mi mulitetnicko drustvo ali ne i multikulturno iz jednostavnog razloga sto kulturu definisem, izmedju ostalog, kao sistem specificnih moralnih i drugih vrijednosti, a u BiH, pa i u regionu, osim religioznih, jezickih i kulturnih varijacija jedne ne vidim drugacije, nekompatibilne kulturne sisteme. (Jednostavno receno, vi kad se nadjete licemu lice s nekim ko pripada drugoj kulturi/civilizaciji vi niste u stanju ostvariti ni obicnu komunkaciju).
U Skupstini Kantona Sarajevo ja ne predstavljam Srbe nego gradjane koji su me izabrali.
To mi daje legitimitet da se u tom tijelu bavim svim pitanjima koja dolaze pred Skupstinu.
SKupstina Kantona Sarajevo me je potom delegirala u Dom naroda Parlamenta FBiH da tamo predstavljam Srbe iz KS.
Zbog toga se tamo ne javljam tako cesto jer smatram da nemam legitimitet da svojim istupima usporavam ili osporavam one odluke predstavnickog doma i Vlade FBiH koji su etnicki neutralni. (Moje kolege iz Doma naroda se nazalost ponasaju kao drugi dom parlamenta FBiH. (Kako je necuveno u savremenom svijetu da dva parlamentarna doma imaju iste ovlasti moja prva inicijativa u tom tijelu i jeste bila ukidanje Doma naroda ili promjena njegovih nadleznosti).
p.k.
ne bih da filozofiram ali činjenica je da se nacionalna država održala u evropi čitava dva vijeka a sve višenacionalne su propale. to nije slučajno. očiglededno da sve te iracionalne stvari koje izaziva nacionalizam spriječava normalno funkcionisanje liberalno demokratskog, kako mi ovdje kažemo- multietničkog društva. tkz. multikulturno društvo može postojati samo u državi koja je prethodno politički formirana od jedne etničke zajednice i koja je neupitna, koje je izgradila stabilne institucije i jak nacionalni identitet, a svi nedefinisani i granični slučajevi su osuđeni na propast. zato imamo stabilnu francusku i englesku iako one danas su daleko od toga da su kulturno i etnički homogene, a nestabilnu bosnu, ili svojevremano ugarsku koliko god bila politički moćna i jakih institucija ona nije mogla izdržati slovenske nacionalizme. vraćam se na ono što sam ti napisao prvi put, bosna plaća ceh neizgrađenog državnog identiteta, a onda pokušaja da se na silu izgradi. i tu nema nazad. a to se nije desilo zbog neke bjelosvjetske zavjere, već jednostavno nije postojao politički pokret koji će taj posao obaviti. i mjesto da se to danas shvati oni pričaju o bosanskim patriotama i neprijateljima bosne što je vrhunski nonsens. ti kažeš da život nakon rata postoji, u našem slučaju očigledno ne. mi živimo neki međuprostor, neko međuvrijeme, zamislite da se u njemačkoj 17 godina nakon rata glavne teme u medijima bile rat, kolektivna odgovornost i slično, a to su danas glavne teme u sa. i ta frustracija koja danas postoji u sarajevu će sutra da se pojača u banjaluci i u mostaru, samo će simboli biti drugačiji. možda je ovo malo pesimistično ali smo mi još daleko da budemo normalni i poređenja sa okolinom su neozbiljna. u ovoj fazi našeg razvoja (ja bih to poredio sa romantičarskom fazom evropskog nacionalizna, početak 19, vijeka) najvažnije je da ne istrijebimo jedni druge, tj. da nekako preživimo. ovakva bosna , to sam ti već napisao, ima samo potencijal za novo krvoproliće,
peđa , ja tebi želim sreću ali ne znam kako i sa kim to što želiš možeš da ostvariš. ponoviću da je jedini socijalni konstrukt koji je preživio 19. vijek i još uvijek funkcioniše nacionalna država. to sigurno nije sjajan način organizovanja društva, ali za bolje ne znamo. ako se neko politički ne slaže - raziđe se i mirna bosna (i bukvalno i metaforično, a i svi ćemo ostati na broju što je , ipak, najvažnije).
pozz.
- cyprus
#7378 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Da se malo umješam i u ovu drugu diskusiju
Milion postova na temu nacije sam ispiso i otprilike se svodi na ovo: to je definitivno termin koji kod nas nije jednoznačno definisan i univerzalno prihvaćen... I umjesto da jedni druge ubjeđujemo koja je definicija nacije tačna ili tačnija - bilo bi super da se taj termin izbjegava i problem riješen... Imamo etničku pripadnost (znamo šta je), imamo državljanstvo (isto znamo šta je) i samo se držimo toga, bez da im tražimo sinonime
Milion postova na temu nacije sam ispiso i otprilike se svodi na ovo: to je definitivno termin koji kod nas nije jednoznačno definisan i univerzalno prihvaćen... I umjesto da jedni druge ubjeđujemo koja je definicija nacije tačna ili tačnija - bilo bi super da se taj termin izbjegava i problem riješen... Imamo etničku pripadnost (znamo šta je), imamo državljanstvo (isto znamo šta je) i samo se držimo toga, bez da im tražimo sinonime
-
kowalski1
#7379 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
pa, brka sa sa etničkom pripadnošću i onda nastaju problemi. slažem se, termin je , što bi rekli pametniji od nas, diskurzivan 
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#7380 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
muzicar_iz_parka wrote:Kako je fin idealizam.tvsabina wrote: Oprostite što ovo pišem na temi NS iako nije striktno vezano za nju..Cyprus , da bi ova zemlja krenula iz početka , sve vodeće političke partije iz devedesetih moraju postati marginalne. Ne samo u vidu parlamentarizma ili fotelje u Titovoj već i u vidu upravnih odbora , direktora i sl.
Egzaktan primjer su ti Hrvatska i Srbija. Sve dok u Hrvatskoj HDZ bude respektabilna politička partija , ta će zemlja uvijek biti na vagi istinskih promjena, temeljne reforme pravosuđa ,zaštite ljudskih prava i ekonomskog oporavka. Za to SDP Hrvatske ima jednostavan zadatak - u što kraćem roku pretvoriti HDZ u partiju koja se bori za cenzus.
Srbija ti je još kvalitetniji primjer. SPS je 2000 bio gotovo uništen ali je zahvaljujući DS-u opstao i ponovo postao važan faktor tamo. Srbija se sa njima sigurno vraća unazad i po pitanjima koje sam navela za Hrvatsku i po pitanju Kosova. No to je DS - na kraju i platio apstinencijom na izborima građanske Srbije , "belim listićima" i nedovoljnim izlaskom Vojvođana.
SDA će se prilagoditi svakom obliku suživota - samo da bi opstala. I uvijek će ona biti pobjednik. Zbog toga je trebalo pustiti nju da se znoji sa Radončićem a ostali da u miru sačekaju 2014.
Naša Stranka
HDZ u Hrvatskoj kakav takav je tu državu uveo u EU (pristupaju tamo 2013), riješio pitanje Haga, skinuli bivšeg šefa stranke sa vlasti (Sanadera) i strpali u zatvor, čak su imali i privredni rast. Šta je to nova vlada napravila bolje od njih, privredni rast je negativan, povećali PDV, investicija ni od kud, itd. Previše se idealizuje SDP zbog domaćeg HDZa koji se dovodi u vezu sa zagrebačkim.
Situacija u Srbiji sa SPS-om nije toliko alarmantna koliko opisuješ, normalno je iz srpske perspektive protiviti se "nezavisnosti" Kosova, još uvijek to nije priznata država u UN-u, a Srbiju veže mnogo toga za to područje pod trnutnom upravom UNMIKa. Mada opet u suštini i pored toga Srbija privlači kud i kamo više investicija od recimo BiH, dovoljno je uzeti FIAT za primjer. Nisu u Srbiji bili bjeli listići zbog SPSa nego zbog diktatorskog ponašanja Borisa Tadića na unutar političkom planu, jakom kontrolom medija, jednostavno nepostojanju normalne opozicije.
Da se opet malo vratimo na BiH politiku. Ne postoji način na koji će preko noći etablirane stranke nestati i doći neke nove sa pozitivnim idejama. Mada ono realno govoreći, pored svog romantizma kod mladih ljudi sa puno ideologije prema određenim "novim snagama" postoji, svi političari su na funkciji zbog fotelje i novčane koristi, a tek onda zbog naroda. Ne mogu oni biti bolji od onoga naroda koga predstavljaju, bez obzira koliko to neko tvrdio.
Voljela bih da "pričamo" na drugoj temi o Hrvatskoj jer ovo je ipak podforum Naše Stranke ! Da ne trolujemo.
Ne bih voljela s tobom pričati na temu Srbije jer bilo kakvu "amnestiju" SPS-a smatram UVREDOM za svakog građanina ovog regiona i postajem ljuta
Što se tiče BiH - slabe su nam šanse. Moramo pokušati SKUPA...
- rimac
#7381 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
"Izbijmo iz glava ljudi iz SDA i taj argument, kako bi oni napokon mirno mogli otići s vlasti. U interesu građana je da ova smjena u vlasti bude u hokejaškom maniru, ali isto tako je vrlo bitno da se to ne radi pravnim nasiljem", kazao je Kojović.
Utisak je da previše govorite o odlasku SDA s vlasti. Mislim da trebate više poraditi da vi dođete na vlast. Naglasak na vaš dolazak a ne njihov odlazak.
Utisak je da previše govorite o odlasku SDA s vlasti. Mislim da trebate više poraditi da vi dođete na vlast. Naglasak na vaš dolazak a ne njihov odlazak.
-
StupskaBitanga
#7382 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
koga će Naša stranka delegirati za ministra kulture i sporta KS?
- rimac
#7383 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
nije valjda da ulaze u vlast!?StupskaBitanga wrote:koga će Naša stranka delegirati za ministra kulture i sporta KS?
-
StupskaBitanga
#7384 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
pročitah i ja službenu vijest ne onu koja je plasirana na TVSA i fino piše da će Naša stranka delegirati ministra kulture i sportarimac wrote:nije valjda da ulaze u vlast!?StupskaBitanga wrote:koga će Naša stranka delegirati za ministra kulture i sporta KS?
- madner
#7385 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Dobar potez NS, jedino tako mogu pokazati biracima da su bolji od ostatka. Istovremeno tjeraju i SDP da pokaze sta umije (ako umije).
-
StupskaBitanga
#7386 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
pa onda m iu BiH nećemo uopšte imati opoziciju
- madner
#7387 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Eto NS bila opozicija u pm
NS mora nekako preskociti prag male lokalne stranke da postane opozicija.
NS mora nekako preskociti prag male lokalne stranke da postane opozicija.
- Corto Maltese
#7388 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
... i tako se oni pomnožiše nulom.StupskaBitanga wrote:pročitah i ja službenu vijest ne onu koja je plasirana na TVSA i fino piše da će Naša stranka delegirati ministra kulture i sportarimac wrote:nije valjda da ulaze u vlast!?StupskaBitanga wrote:koga će Naša stranka delegirati za ministra kulture i sporta KS?
-
VjecitiStudent
#7389 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
E to se zove zaklati vola zbog kile mesa ...Corto Maltese wrote:... i tako se oni pomnožiše nulom.StupskaBitanga wrote:pročitah i ja službenu vijest ne onu koja je plasirana na TVSA i fino piše da će Naša stranka delegirati ministra kulture i sportarimac wrote:
nije valjda da ulaze u vlast!?
Nije moguce da su tako glupi? Ili jeste.
Kako god, ako se ovo ispostavi kao tacno, bijeli listic spremam za sljedece izbore ...
-
convict
#7390 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ja sam prije nekoliko dana čuo da Danis preuzima Ministarstvo kulture, ali nisam ni pomislio da bi moglo biti istina. Ali, ne lezi vraže... Radi 2 godine ministrovanja izgubiti hiljade glasača koje bi stranka sigurno dobila 2014. godine? Nadam se da će ipak pustiti tu čast Fahrovom kandidatu.
- Skijaš
#7391 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Apsolutno podržavam ulazak Naše Stranke u vlast na svim nivoima.convict wrote:Ja sam prije nekoliko dana čuo da Danis preuzima Ministarstvo kulture, ali nisam ni pomislio da bi moglo biti istina. Ali, ne lezi vraže... Radi 2 godine ministrovanja izgubiti hiljade glasača koje bi stranka sigurno dobila 2014. godine? Nadam se da će ipak pustiti tu čast Fahrovom kandidatu.
-
Pedja Kojovic
#7392 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Nasa stranka je, kako sam vec ranije napisao, iz principijelnih razloga, odbila ponudu da udje u vlast nove koalicije.
p.k.
p.k.
- Corto Maltese
#7393 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
U tom slučaju pretpostavljam da je "NS" iz navedenog teksta u stvari "NS Radom Za Boljitak"?Pedja Kojovic wrote:Nasa stranka je, kako sam vec ranije napisao, iz principijelnih razloga, odbila ponudu da udje u vlast nove koalicije.
p.k.
- rimac
#7394 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja Kojovic wrote:Nasa stranka je, kako sam vec ranije napisao, iz principijelnih razloga, odbila ponudu da udje u vlast nove koalicije.
p.k.
-
Canton
#7395 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Nema Danis muda za takvo nesto, najlakse je laprdati iz hladovine. Da ima muda davno bi bio predsjednik ove kvazi stranke. Mustafic i Kojovic pa i Tanovic su mi kao individue prihvatljivi al to nekakvo velicanje NSa kao nekakav politicki faktor mi je smijesno. Cuj nece on da uzme ministarstvo, da mozda ne ocekuje pobjedu na iducim izborima?convict wrote:Ja sam prije nekoliko dana čuo da Danis preuzima Ministarstvo kulture, ali nisam ni pomislio da bi moglo biti istina. Ali, ne lezi vraže... Radi 2 godine ministrovanja izgubiti hiljade glasača koje bi stranka sigurno dobila 2014. godine? Nadam se da će ipak pustiti tu čast Fahrovom kandidatu.
- sabina1
#7396 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja Kojovic wrote:Nasa stranka je, kako sam vec ranije napisao, iz principijelnih razloga, odbila ponudu da udje u vlast nove koalicije.
p.k.
-
Canton
#7397 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ja mislim da ste pogrijesili. Zasto? Tesko da ce se opet ukazati ovakva prilika, prilika da u moru nesposobnjakovica postavite ili Danisa ili Dinu, ili neko trece lice u resor za koji sigurno imate ekstra dokazane kadrove. Nikako vasi kadrovi ne mogu biti losiji od Hadzihafizbegovica ili Šarica(kojeg takodje personalno cijenim)Pedja Kojovic wrote:Nasa stranka je, kako sam vec ranije napisao, iz principijelnih razloga, odbila ponudu da udje u vlast nove koalicije.
p.k.
To bi bila odlicna prilika da pokazete sta znate.
- amphora
#7398 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
p.k.
- sabina1
#7399 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
da se oslanjam na ove slavne što "rade" umjesto što se uzdam u sebe , odavno bi bila prah kako oni "žestoko dirinče" jer "ne laprdaju"?Canton wrote: najlakse je laprdati iz hladovine.
Nisam znala da "treba imati "m*da" da bi se bio predsjednik neke stranke? Oćeš da kažeš da su ostali predsjednici stranaka "hrabri". Pa niko od njih nema hrabrosti da makar na JEDAN JEDINI minut siđe među svoje glasače , da ih pogleda u oči ili da stisnu nekom ruku. Skrivaju se po raznim viletinama i u blindiranim limuzinama sa obezbjeđenjima i Bog te pita gdje sve nisu i gdje sve ne lete ali nisu tamo gdje treba - sa ljudima koji su ih izabralI.Canton wrote:Da ima muda davno bi bio predsjednik ove kvazi stranke.
Licmjerno i jadno.Prejadno.
"Veličanje" je stvar LIČNOG izbora. Kako će neko prihvatiti nekoga je stvar DEMOKRATIJE na koju nisu navikle komunistički lezihljebovići koji tranzicijom naglo postaše vjernici i patriote ili socijaldemokrate.Canton wrote:Mustafic i Kojovic pa i Tanovic su mi kao individue prihvatljivi al to nekakvo velicanje NSa kao nekakav politicki faktor mi je smijesno. Cuj nece on da uzme ministarstvo, da mozda ne ocekuje pobjedu na iducim izborima?
Ja VJERUJEM da NS nije ušla u vlast jer su to tražili njeni članovi , SIMPATIZERI i to je dokaz da ISPUNJAVAJU obećanja a da nisu ni uzeli vlast.
Pobjeda na izborima - ubijeđena sam PA MAKAR u Sarajevu .
NS - po stoti put HVALA ŠTO STE PRINCIPIJELNI.
Last edited by sabina1 on 04/06/2012 16:50, edited 1 time in total.
- madner
#7400 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ako dobiju 10% u Sarajevu to bi bio strahovit uspjeh.
Realno 5%.
Realno 5%.