Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
julisiz es grant

#7376 Re: Slike starog Sarajeva

Post by julisiz es grant »

Ima u Aliji Bejtiću tačno po godinama nabrojano kada je koja od bitnijih zgrada u Sarajevu izgrađena za vrijeme AU, tako da bi se po tome mogla otprilike locirati godina ove slike, al ko će sad to tražit :D
dimnjacar

#7377 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dimnjacar »

hrasno wrote:Image

Nemoj neko da se naljuti, u vidu danasnje najave pravljenja juga, ovako je nekad ulaz izgledao :D
Prvi sa lijeve strane, do zida, bio ulaz za godišnje, šta sam puta tu prošao 80-ih godina. Zid je bio duž cijele ulice, gdje je sad sjeverna tribina, a na svakih dvadesetak metara mali prozorcic, za prodaju karata. Iza zida, naravno, jablanovi.
Onda je 1985. započeta gradnja sjevera a tribina je otvorene u proljeće 1986. - utakmica protiv Hajduka (2:0), mlađahni Rade Bogdanović dao jedan prelijep gol.
U svakom slučaju, fantastična slika, mada mislim da nije ograda i kapija stadiona ovdje bila primarni objekat slikanja, nego "golupčići". :-)
thekupus

#7378 Re: Slike starog Sarajeva

Post by thekupus »

Chmoljo wrote:
RJ57 wrote:
Black swan wrote:Image

edit
uf, ovo je cca 1850-60 :D
otkud austrougarske zgrade prije okupacije onda? :D
Zemaljska banka je izgradjena 1893., zar ne?
zli_hordas

#7379 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zli_hordas »

Image
Kosevo nekad.
RJ57

#7380 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

RJ57 wrote:ako odem sutra ili prekosutra u grad i naravno ako ne zaboravim :D uslikaću to sa strane miljacke da uporedimo :-D

a o ru đuro đaković smo pisali na ovoj temi
neda se ništa dobro uslikati
možda da neko sa metalca uslika ili sa ovoga hotela preko puta

ovo je sa ceste, ništa se ne vidi
Image
RJ57

#7381 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

thekupus wrote:
Chmoljo wrote:
Black swan wrote:Image

otkud austrougarske zgrade prije okupacije onda? :D
Zemaljska banka je izgradjena 1893., zar ne?
ne znam. buni me da nema tramvajske pruge. možda ja griješim ali trajvan je bio dobro prije te 1893-će
RJ57

#7382 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

dimnjacar wrote:
hrasno wrote:Image

Nemoj neko da se naljuti, u vidu danasnje najave pravljenja juga, ovako je nekad ulaz izgledao :D
Prvi sa lijeve strane, do zida, bio ulaz za godišnje, šta sam puta tu prošao 80-ih godina. Zid je bio duž cijele ulice, gdje je sad sjeverna tribina, a na svakih dvadesetak metara mali prozorcic, za prodaju karata. Iza zida, naravno, jablanovi.
Onda je 1985. započeta gradnja sjevera a tribina je otvorene u proljeće 1986. - utakmica protiv Hajduka (2:0), mlađahni Rade Bogdanović dao jedan prelijep gol.
U svakom slučaju, fantastična slika, mada mislim da nije ograda i kapija stadiona ovdje bila primarni objekat slikanja, nego "golupčići". :-)
da, a i vidi se legendarna mala tribina sjeverno od zapada
tu se nekad prelazilo sa juga da se gledaju izbliza golovi u drugom

joj koja su to vremena bila!!!
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#7383 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

RJ57 wrote: neda se ništa dobro uslikati
možda da neko sa metalca uslika ili sa ovoga hotela preko puta

ovo je sa ceste, ništa se ne vidi
Image

Image
Image
julisiz es grant

#7384 Re: Slike starog Sarajeva

RJ57 wrote:
ne znam. buni me da nema tramvajske pruge. možda ja griješim ali trajvan je bio dobro prije te 1893-će
Zgrada hotela "Grand", kasnije Zemaljske banke, završena je 1895, a iste godine je pušten u promet prvi električni tramvaj, od fabrike duhana do Latinske ćuprije, što znači da u početku nije ni prolazio današnjom Titovom, zato nema ni pruge.
(izvor Alija Bejtić "Ulice i trgovi Sarajeva")
...naravno, bio je "konjski" tramvaj, od 1885, ali vjerovatno ni on nije išao Titovom. To bi znao Jan Čihak, tj. forumaš dresdener78, vjerovatno najbolji poznavalac istorije sarajevskog javnog prevoza.
dresdener78

#7385 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dresdener78 »

julisiz es grant wrote:
RJ57 wrote:
Zgrada hotela "Grand", kasnije Zemaljske banke, završena je 1895, a iste godine je pušten u promet prvi električni tramvaj, od fabrike duhana do Latinske ćuprije, što znači da u početku nije ni prolazio današnjom Titovom, zato nema ni pruge.
...naravno, bio je "konjski" tramvaj, od 1885, ali vjerovatno ni on nije išao Titovom. To bi znao Jan Čihak, tj. forumaš dresdener78, vjerovatno najbolji poznavalac istorije sarajevskog javnog prevoza.
Ahahah.... Hvala Ti puno na komplimentu, mislim da nisam nikako "poznavalac", ali recimo vjerovatno sam do sada pokupio najviše informacija.

Evo jedne grafike iz moje knjige koju sam napravio na osnovi dostupnih podataka - od kada do kada je bila u funkciji koja tramvajska pruga i koja remiza.
Dodao sam nakon što su se čitatelji prve verzije na njemačkom/engleskom žalili da je hronologija saobraćaja na pojedinim dionicama samo na osnovi teksta nejasna i nepregledna.
Debela crta znači da je dionica tokom vremena postala dvokolosiječna, tanka crta znači da je uvijek ostala samo jednokolosiječna (sa skretnicama za mimoilaženje).
Upitna je samo dionica Baščaršija (Sebilj) - Vijećnica: Neki izvori kažu da je napravljena 1923., kasnije sam čitao da je nastala tek prije početka II. svjetskog rata... svakako ona je u periodu uskotračnog tramvaja služila SAMO za manevarske vožnje, ne za putnički prevoz.
Image

I, na slici sa jahačem se tramvajska pruga vidi ;) to je onaj tamniji pojas pored trotoara, na lijevoj strani. Ulica tada nije bila kaldrmisana nego su šine jednostavno pokrivene šljunkom / sitnim kamenjem. Čak se vidi i kontaktni vod, i kada pogledate lijevu stranu slike, drugi stub, malo iznad njega se vidi takav mali krstić: To je element za prikačenje voda kontaktne mreže za užad koja je visela preko ulice sa lijeve na desnu stranu :) Samo nije baš precizno da se vidi jer rezolucija je loša.
Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7386 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Truba »

zar nisam napisao 130 godina da je prošlo

ono je prva crkva u sarajevu... možda godinu dvije prije okupacije au

ili poslije ne mogu se sjetiti
Truba

#7387 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Truba »

ja sam uvjeren da sam ja ovu fotku koja prikazuje novo sarajevo podvožnjak i crkvu iskopao u arhivu
i onda sam psolao na neku face stranicu i raširila se internetom
čini mi se da je slikana prije 1906.

evo jedna prije 140 godina
Image
thekupus

#7388 Re: Slike starog Sarajeva

Post by thekupus »

Black swan wrote:zar nisam napisao 130 godina da je prošlo

Stara pravoslavna je starija
Truba

#7389 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Truba »

:mrgreen: kad kažem crkva mislim na katoličku
nacionalne verzije me ne zanimaju :mrgreen: :wink:

edit: sad sam provjerio najstarija očuvana :D crkva izgrađena prije obnove hijerarhije
Mišo_Kovač

#7390 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Mišo_Kovač »

Očuvana crkva da. Sarajevo je imalo katedralu, izgrađenu 1238. prije nego što su došli turci i poravnali je sa zemljom, i nju i grad... :arrow:
Ned071

#7391 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Ned071 »

zli_hordas wrote:Image
Kosevo nekad.
Jezero, šefe...
RJ57

#7392 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

dresdener78 wrote:
julisiz es grant wrote:
RJ57 wrote:
Ahahah.... Hvala Ti puno na komplimentu, mislim da nisam nikako "poznavalac", ali recimo vjerovatno sam do sada pokupio najviše informacija.

Evo jedne grafike iz moje knjige koju sam napravio na osnovi dostupnih podataka - od kada do kada je bila u funkciji koja tramvajska pruga i koja remiza.
Dodao sam nakon što su se čitatelji prve verzije na njemačkom/engleskom žalili da je hronologija saobraćaja na pojedinim dionicama samo na osnovi teksta nejasna i nepregledna.
Debela crta znači da je dionica tokom vremena postala dvokolosiječna, tanka crta znači da je uvijek ostala samo jednokolosiječna (sa skretnicama za mimoilaženje).
Upitna je samo dionica Baščaršija (Sebilj) - Vijećnica: Neki izvori kažu da je napravljena 1923., kasnije sam čitao da je nastala tek prije početka II. svjetskog rata... svakako ona je u periodu uskotračnog tramvaja služila SAMO za manevarske vožnje, ne za putnički prevoz.
Image

I, na slici sa jahačem se tramvajska pruga vidi ;) to je onaj tamniji pojas pored trotoara, na lijevoj strani. Ulica tada nije bila kaldrmisana nego su šine jednostavno pokrivene šljunkom / sitnim kamenjem. Čak se vidi i kontaktni vod, i kada pogledate lijevu stranu slike, drugi stub, malo iznad njega se vidi takav mali krstić: To je element za prikačenje voda kontaktne mreže za užad koja je visela preko ulice sa lijeve na desnu stranu :) Samo nije baš precizno da se vidi jer rezolucija je loša.
Image

wow, hvala!

mene je dodatno zbunila ustvari ova slika na kojoj piše da je nastala u vrijeme konjskog tramvaja:

Image

mada, kad malo bolje pogledam u pravu ste svi, titova na ovoj sa konjanikom izgleda mnogo naprednija
hrasno

#7393 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

Gdje se nalazila Drzavna stamparija za vrijeme AU ?
bonersa

#7394 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bonersa »

Black swan wrote:zar nisam napisao 130 godina da je prošlo

Ova crkva, sv Vinka, sagrađena je 1883, tj. 5 godina nakon AU okupacije:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Crkva_sv. ... u_Sarajevu
julisiz es grant

#7395 Re: Slike starog Sarajeva

Black swan wrote:ja sam uvjeren da sam ja ovu fotku koja prikazuje novo sarajevo podvožnjak i crkvu iskopao u arhivu
i onda sam psolao na neku face stranicu i raširila se internetom
čini mi se da je slikana prije 1906.

evo jedna prije 140 godina
Image
Da ne prođe nezapaženo, jer je ovo rijetka slika Baščaršije na kojoj se dijelom može vidjeti blok dućana sa lijeve strane baščaršijskog trga, koji je izgorio u velikom požaru 1879, i više nije obnavljan, tako da trg od tada ima današnji oblik.
hrasno

#7396 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

Image
zikamu

#7397 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Image
hrasno

#7398 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

zikamu wrote:Image