Slike starog Sarajeva
-
julisiz es grant
#7376 Re: Slike starog Sarajeva
Ima u Aliji Bejtiću tačno po godinama nabrojano kada je koja od bitnijih zgrada u Sarajevu izgrađena za vrijeme AU, tako da bi se po tome mogla otprilike locirati godina ove slike, al ko će sad to tražit 
-
dimnjacar
#7377 Re: Slike starog Sarajeva
Prvi sa lijeve strane, do zida, bio ulaz za godišnje, šta sam puta tu prošao 80-ih godina. Zid je bio duž cijele ulice, gdje je sad sjeverna tribina, a na svakih dvadesetak metara mali prozorcic, za prodaju karata. Iza zida, naravno, jablanovi.
Onda je 1985. započeta gradnja sjevera a tribina je otvorene u proljeće 1986. - utakmica protiv Hajduka (2:0), mlađahni Rade Bogdanović dao jedan prelijep gol.
U svakom slučaju, fantastična slika, mada mislim da nije ograda i kapija stadiona ovdje bila primarni objekat slikanja, nego "golupčići".
- thekupus
#7378 Re: Slike starog Sarajeva
Zemaljska banka je izgradjena 1893., zar ne?Chmoljo wrote:otkud austrougarske zgrade prije okupacije onda?RJ57 wrote:uf, ovo je cca 1850-60Black swan wrote:
edit
-
RJ57
#7380 Re: Slike starog Sarajeva
neda se ništa dobro uslikatiRJ57 wrote:ako odem sutra ili prekosutra u grad i naravno ako ne zaboravimuslikaću to sa strane miljacke da uporedimo
![]()
a o ru đuro đaković smo pisali na ovoj temi
možda da neko sa metalca uslika ili sa ovoga hotela preko puta
ovo je sa ceste, ništa se ne vidi

-
RJ57
#7381 Re: Slike starog Sarajeva
ne znam. buni me da nema tramvajske pruge. možda ja griješim ali trajvan je bio dobro prije te 1893-ćethekupus wrote:Chmoljo wrote:Zemaljska banka je izgradjena 1893., zar ne?Black swan wrote:
otkud austrougarske zgrade prije okupacije onda?
-
RJ57
#7382 Re: Slike starog Sarajeva
da, a i vidi se legendarna mala tribina sjeverno od zapadadimnjacar wrote:Prvi sa lijeve strane, do zida, bio ulaz za godišnje, šta sam puta tu prošao 80-ih godina. Zid je bio duž cijele ulice, gdje je sad sjeverna tribina, a na svakih dvadesetak metara mali prozorcic, za prodaju karata. Iza zida, naravno, jablanovi.
Onda je 1985. započeta gradnja sjevera a tribina je otvorene u proljeće 1986. - utakmica protiv Hajduka (2:0), mlađahni Rade Bogdanović dao jedan prelijep gol.
U svakom slučaju, fantastična slika, mada mislim da nije ograda i kapija stadiona ovdje bila primarni objekat slikanja, nego "golupčići".
tu se nekad prelazilo sa juga da se gledaju izbliza golovi u drugom
joj koja su to vremena bila!!!
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#7383 Re: Slike starog Sarajeva
RJ57 wrote: neda se ništa dobro uslikati
možda da neko sa metalca uslika ili sa ovoga hotela preko puta
ovo je sa ceste, ništa se ne vidi

-
julisiz es grant
#7384 Re: Slike starog Sarajeva
Zgrada hotela "Grand", kasnije Zemaljske banke, završena je 1895, a iste godine je pušten u promet prvi električni tramvaj, od fabrike duhana do Latinske ćuprije, što znači da u početku nije ni prolazio današnjom Titovom, zato nema ni pruge.RJ57 wrote:
ne znam. buni me da nema tramvajske pruge. možda ja griješim ali trajvan je bio dobro prije te 1893-će
(izvor Alija Bejtić "Ulice i trgovi Sarajeva")
...naravno, bio je "konjski" tramvaj, od 1885, ali vjerovatno ni on nije išao Titovom. To bi znao Jan Čihak, tj. forumaš dresdener78, vjerovatno najbolji poznavalac istorije sarajevskog javnog prevoza.
-
dresdener78
#7385 Re: Slike starog Sarajeva
Ahahah.... Hvala Ti puno na komplimentu, mislim da nisam nikako "poznavalac", ali recimo vjerovatno sam do sada pokupio najviše informacija.julisiz es grant wrote:Zgrada hotela "Grand", kasnije Zemaljske banke, završena je 1895, a iste godine je pušten u promet prvi električni tramvaj, od fabrike duhana do Latinske ćuprije, što znači da u početku nije ni prolazio današnjom Titovom, zato nema ni pruge.RJ57 wrote:
ne znam. buni me da nema tramvajske pruge. možda ja griješim ali trajvan je bio dobro prije te 1893-će
...naravno, bio je "konjski" tramvaj, od 1885, ali vjerovatno ni on nije išao Titovom. To bi znao Jan Čihak, tj. forumaš dresdener78, vjerovatno najbolji poznavalac istorije sarajevskog javnog prevoza.
Evo jedne grafike iz moje knjige koju sam napravio na osnovi dostupnih podataka - od kada do kada je bila u funkciji koja tramvajska pruga i koja remiza.
Dodao sam nakon što su se čitatelji prve verzije na njemačkom/engleskom žalili da je hronologija saobraćaja na pojedinim dionicama samo na osnovi teksta nejasna i nepregledna.
Debela crta znači da je dionica tokom vremena postala dvokolosiječna, tanka crta znači da je uvijek ostala samo jednokolosiječna (sa skretnicama za mimoilaženje).
Upitna je samo dionica Baščaršija (Sebilj) - Vijećnica: Neki izvori kažu da je napravljena 1923., kasnije sam čitao da je nastala tek prije početka II. svjetskog rata... svakako ona je u periodu uskotračnog tramvaja služila SAMO za manevarske vožnje, ne za putnički prevoz.

I, na slici sa jahačem se tramvajska pruga vidi

- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7386 Re: Slike starog Sarajeva
zar nisam napisao 130 godina da je prošlo
ono je prva crkva u sarajevu... možda godinu dvije prije okupacije au
ili poslije ne mogu se sjetiti
- Truba
#7387 Re: Slike starog Sarajeva
ja sam uvjeren da sam ja ovu fotku koja prikazuje novo sarajevo podvožnjak i crkvu iskopao u arhivu
i onda sam psolao na neku face stranicu i raširila se internetom
čini mi se da je slikana prije 1906.
evo jedna prije 140 godina

- thekupus
#7388 Re: Slike starog Sarajeva
Stara pravoslavna je starijaBlack swan wrote:zar nisam napisao 130 godina da je prošlo
- Truba
#7389 Re: Slike starog Sarajeva
nacionalne verzije me ne zanimaju
edit: sad sam provjerio najstarija očuvana
- Mišo_Kovač
#7390 Re: Slike starog Sarajeva
Očuvana crkva da. Sarajevo je imalo katedralu, izgrađenu 1238. prije nego što su došli turci i poravnali je sa zemljom, i nju i grad... 
- Ned071
#7391 Re: Slike starog Sarajeva
Jezero, šefe...zli_hordas wrote:
Kosevo nekad.
-
RJ57
#7392 Re: Slike starog Sarajeva
dresdener78 wrote:Ahahah.... Hvala Ti puno na komplimentu, mislim da nisam nikako "poznavalac", ali recimo vjerovatno sam do sada pokupio najviše informacija.julisiz es grant wrote:Zgrada hotela "Grand", kasnije Zemaljske banke, završena je 1895, a iste godine je pušten u promet prvi električni tramvaj, od fabrike duhana do Latinske ćuprije, što znači da u početku nije ni prolazio današnjom Titovom, zato nema ni pruge.RJ57 wrote:
Evo jedne grafike iz moje knjige koju sam napravio na osnovi dostupnih podataka - od kada do kada je bila u funkciji koja tramvajska pruga i koja remiza.
Dodao sam nakon što su se čitatelji prve verzije na njemačkom/engleskom žalili da je hronologija saobraćaja na pojedinim dionicama samo na osnovi teksta nejasna i nepregledna.
Debela crta znači da je dionica tokom vremena postala dvokolosiječna, tanka crta znači da je uvijek ostala samo jednokolosiječna (sa skretnicama za mimoilaženje).
Upitna je samo dionica Baščaršija (Sebilj) - Vijećnica: Neki izvori kažu da je napravljena 1923., kasnije sam čitao da je nastala tek prije početka II. svjetskog rata... svakako ona je u periodu uskotračnog tramvaja služila SAMO za manevarske vožnje, ne za putnički prevoz.
I, na slici sa jahačem se tramvajska pruga vidito je onaj tamniji pojas pored trotoara, na lijevoj strani. Ulica tada nije bila kaldrmisana nego su šine jednostavno pokrivene šljunkom / sitnim kamenjem. Čak se vidi i kontaktni vod, i kada pogledate lijevu stranu slike, drugi stub, malo iznad njega se vidi takav mali krstić: To je element za prikačenje voda kontaktne mreže za užad koja je visela preko ulice sa lijeve na desnu stranu
Samo nije baš precizno da se vidi jer rezolucija je loša.
wow, hvala!
mene je dodatno zbunila ustvari ova slika na kojoj piše da je nastala u vrijeme konjskog tramvaja:

mada, kad malo bolje pogledam u pravu ste svi, titova na ovoj sa konjanikom izgleda mnogo naprednija
-
hrasno
#7393 Re: Slike starog Sarajeva
Gdje se nalazila Drzavna stamparija za vrijeme AU ?
-
bonersa
#7394 Re: Slike starog Sarajeva
Ova crkva, sv Vinka, sagrađena je 1883, tj. 5 godina nakon AU okupacije:Black swan wrote:zar nisam napisao 130 godina da je prošlo
https://hr.wikipedia.org/wiki/Crkva_sv. ... u_Sarajevu
-
julisiz es grant
#7395 Re: Slike starog Sarajeva
Da ne prođe nezapaženo, jer je ovo rijetka slika Baščaršije na kojoj se dijelom može vidjeti blok dućana sa lijeve strane baščaršijskog trga, koji je izgorio u velikom požaru 1879, i više nije obnavljan, tako da trg od tada ima današnji oblik.Black swan wrote:ja sam uvjeren da sam ja ovu fotku koja prikazuje novo sarajevo podvožnjak i crkvu iskopao u arhivu
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#7399 Re: Slike starog Sarajeva
evo i od mene jedna

- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu