Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

zubi

#7376 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zubi »

Cherry-Cherry wrote: 18/05/2025 17:11
zubi wrote: 18/05/2025 16:59
Cherry-Cherry wrote: 18/05/2025 16:58

Niste mogli ni pomisliti u novembru prošle godine, da će biti 16 radnih nedelja, a vidi sad. :wink: :mrgreen:
Živi bili, pa vidjeli.
Naravno da jesmo, vrlo brzo je prica krenula da ce na ljeto da se uradi korekcija po ugledu na Hrvatsku.
Vidjet ćeš, da će se skroz ukinuti neradna nedelja.
Svjesni su oni toga, nego ne mogu odjednom.
Jest, ko sto se u Hrvatskoj ukinula...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7377 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Da. Cim se vrati DFSDA ide ukidanje neradne nedjelje.
Nadam se da ce biti dovoljno iskreni da to ponude kao program na izborima pa da vidimo koliko je neradna nedjelja narodu bitna.
black

#7378 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by black »

_BataZiv_0809 wrote: 18/05/2025 16:20
Moj stav je poznat. Nisam za neradnu nedjelju nego za obavezne tzv. "crvene dnevnice" za rad nedjeljom. Uvijek ce biti neko ko zeli raditi i kome novac treba. Poenta je dakle na voljnom elementu, to jeste da na dane kad vecina odmara-radi samo onaj koji to zeli.

S obzirom da je kod nas alternativa neradnoj nedjelji rad do iznemoglosti, a ne crvena dnevnica, onda sam vise za neradnu nedjelju.

Ovo novo rjesenje koje se navodi kao neki kompromis sa 18 radnih bolje placenih mi je u nacelu ok.
tako nekako i ja mislim, nema tu neke mudrolije, rad nedeljom sa vecom dnevnicom pa bujrum ko hoce, ne znam cemu izmisljanje tople vode a za nasu malu ekonomiju ipak je znacajno pogotovo zbog turizma..
dječak sa šibicama

#7379 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

Ukidamo neradnu nedelju, uvodimo neradni petak. Ustvari vec je neradni ali moramo nesto reci.
zigzag

#7380 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zigzag »

Top lista nadrealista uživo: Hasičević protestovao protiv 16 radnih nedjelja koje on uvodi
Danas smo svjedočili prizoru vrijednom LSD halucinacije: ministar protestuje protiv odluke koju je sam donio
:lol: :lol: :lol:
Cherry-Cherry

#7381 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Danijal Hadžović uglavnom ima carske komentare.
zippoo87

#7382 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

dječak sa šibicama wrote: 18/05/2025 17:08 Kad posaljemo NS u ropotarnicu istorijske povijesti, pada i zakon.
Treba SDA vratiti,oni znaju i sa radnicima i sa ekonomijom :lol: :lol: :lol:
Kada nam Zahiraga popravi zakone,ili Dia ili Bake nas...mozda nam i Fadila ponovo postave za Premijera...ima da "opet" procvatemo. Sada veHnemo sa Trojkom,je li tako ?
:lol:
akcija007

#7383 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

Odlazim u Kanadu sluzbeno pa vam prenesem utiske iz prodavnica
ljubijankic

#7384 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ljubijankic »

zippoo87 wrote: 18/05/2025 19:40
dječak sa šibicama wrote: 18/05/2025 17:08 Kad posaljemo NS u ropotarnicu istorijske povijesti, pada i zakon.
Treba SDA vratiti,oni znaju i sa radnicima i sa ekonomijom :lol: :lol: :lol:
Kada nam Zahiraga popravi zakone,ili Dia ili Bake nas...mozda nam i Fadila ponovo postave za Premijera...ima da "opet" procvatemo. Sada veHnemo sa Trojkom,je li tako ?
:lol:
Treba ekonomskog maga vratiti, da vrati dugo MMF-u :lol:
dembele

#7385 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dembele »

zigzag wrote: 18/05/2025 17:54
Top lista nadrealista uživo: Hasičević protestovao protiv 16 radnih nedjelja koje on uvodi
Danas smo svjedočili prizoru vrijednom LSD halucinacije: ministar protestuje protiv odluke koju je sam donio
:lol: :lol: :lol:
Je li uzvikivao:"Mijenjaj nas, mijenjaj nas!? :D
Danguba

#7386 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Danguba »

Ko moze da se organizuje da ardi nedjeljom treba da radi a ko ne moze, nikakav problem.
Nista na silu prema radnicima.
Makar jedna radna nedjelja treba da bude u mejsecu.

Zasto braniti onome ko moze da radi?
Imate ovih sto ne rade petkom pa neka rade nedjeljom.
zippoo87

#7387 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Danguba wrote: 18/05/2025 20:50 Ko moze da se organizuje da ardi nedjeljom treba da radi a ko ne moze, nikakav problem.

Jeste,budzetlija sto je u podne otisao na Dzumu ce ti raditi u trgovini u nedjelju :lol: :lol:
Cujete li vi sebe sta pisete ? Procitate li bar post prije nego kliknes da ga objavis ? :lol:

U praksi je prilicno tesko organizovati ovo ko ce raditi koju nedjelju a ko nece,ako dodje do situacije da se radi ovih 18 nedjelja ili koliko vec. Ako bi bile puno vece naknade,onda moguce da bi neki svojevoljno radili a neki opet ne bi...pa iz tog ugla je to ok.
Ali ako dodjemo u situaciju,da niko nece da radi dobrovoljno u nedjelju,onda ce sef poslovnice ili poslodavac direktno narediti da se mora i radnici ce opet biti nezadovoljni,jer su natjerani da rade,mimo njihove volje.

Ali morate shvatiti,da ne mogu nezaposlene osobe (studenti,penzioneri,domacice) ulijetati da rade,pa nije branje krompira po njivi,ipak tu treba imati odredjeno znanje i znati sta ti je posao u objektu a i poslodavac mora znati koga pusta u radnju da radi. Vi neki kako o ovome pisete,vi to zamisljate na ovaj nacin...radnja treba da radi a nema ko da radi,onda gazda zacas napise na papir "primamo radnike za rad nedjeljom" i ko udje u radnju,moze odmah poceti raditi..."uzeti dnevnicu" je li :lol: :lol: :lol:
Ili studenti neki...uhvatis par setaca na ulici i kazes im,ej sutra dodjite u trzni centar da radite,ovi nasi stalno zaposleni nece da rade :lol: :lol:

Moze li ovo ovako ?
achqes

#7388 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by achqes »

jel to ozbiljno uvode 16 radnih nedjelja? kad bi to trebalo stupiti na snagu?
Danguba

#7389 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Danguba »

zippoo87 wrote: 18/05/2025 21:05
Danguba wrote: 18/05/2025 20:50 Ko moze da se organizuje da ardi nedjeljom treba da radi a ko ne moze, nikakav problem.

Jeste,budzetlija sto je u podne otisao na Dzumu ce ti raditi u trgovini u nedjelju :lol: :lol:
Cujete li vi sebe sta pisete ? Procitate li bar post prije nego kliknes da ga objavis ? :lol:

Ti kao da ispadnes duhovit.
O kakvim budzetlijama ti pises?
Imam nekih poznanika koji ne rade petkom(meni cudno) a regularno rade nedeljom(vulkanizer, elektricar...) sto nekada bas dobro dodje.

Jesi li ti zadovoljan i sretan sto vam u Gracanici nedjeljom ne radi ni jedan trzni centar?
zippoo87

#7390 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Danguba wrote: 18/05/2025 21:15
zippoo87 wrote: 18/05/2025 21:05

Ti kao da ispadnes duhovit.
O kakvim budzetlijama ti pises?
Imam nekih poznanika koji ne rade petkom(meni cudno) a regularno rade nedeljom(vulkanizer, elektricar...) sto nekada bas dobro dodje.

Jesi li ti zadovoljan i sretan sto vam u Gracanici nedjeljom ne radi ni jedan trzni centar?
Pa kako ce taj sto ne radi petkom a radi nedjeljom,raditi i kao vulkanizer i kao trgovac u radnji nedjeljom ? Pojasni mi to ? :?

U Gracanici radi jedan trzni centar (jos uvijek,jer sa ovim novim pravilima,mislim da ce prestati i on raditi) ,jer je u sklopu objekta koji smije raditi ali ja nisam nijednom usao u njega u nedjelju. Doduse nisam ni ostalim danima ali nebitno :lol:
Nedjeljom ne kupujem nista po marketima...sve sto mi treba,kupim ranije.
Naslovnica

#7391 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Naslovnica »

Meni danas puklo pancirno crijevo od vode, jbga, zatvori ventil i čekaj do ponedjeljka.
:lol: :thumbup:
belfy

#7392 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by belfy »

jedan od najboljih komentara je ovdje napisan prije par mjeseci (parafraziram): "jako je lijpo vidjeti da je sada jedna od najaktivnijih tema na forumu ona o ekonomiji i pravima radnika."

i, to je zaista dobro. jer, ne postoji idealan zakon, a ovaj jeste zakotrljao grudvu sa vrha planine. mnogo je napisanih postova o razlozima i za podrzavanje, kao i protiv ovog zakona. sto je opet dobro. evo, do jucer niko nije raspravljao o Hr ili Slo modelu (mozda niti znao za njih). bitnije je da se ovakav zakon, shodno svim argumentima, promijeni u par koraka. vjerovatno ni iduca promjena nece odgovarati svakome, ali onda mijenjas ponovo dok barem velika vecina ne bude zadovoljna. cisto jer je nemoguce svakome ugoditi.

mozda jeste krenulo populisticki, ali moze izaci na dobro. naravno, vidjet cemo i da li ce. ali barem je proces pokrenut sa mrtve tacke. a u medjuvremenu je svaka rasprava o istom dobrodosla i pozeljna. cak su pozeljna i forumska potpucavanja, jer i ona nose svoju draz. jer, mozda cu zvucati i preoptimisticno, ovoliko angazovanja (napokon) i trosenja energije da se nesto promijeni na bolje bi trebalo samo i uzrokovati promjenu na bolje. i, opet, uvijek ce biti i nezadovoljnih. bitno je, valjda, da je puno vise onih zadovoljnih.
dječak sa šibicama

#7393 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Dzaba, pojedinci vode famozni dzihad protiv budzetlija, nesvjesni da su i njihovi budzetlije, mislim nasestrankasi nipasi ili esdepasi.

Oni u ovome vide nekakav udarac na zloglasne budzetlije, i dzaba pisati.

Inace, ovo je privuklo komentare ko sto i Dodik privuce najvecu paznju, a divljajuca inflacija kao da nikoga ne interesuje, ne sto smo mi bogato drustvo vec sto smo mi retardirano polupismeno drustvo. Ovdje se suti o vaznim pitanjima a raspreda od zvijezde do zvijezde o glupostima, pa sto ne bi i o neradnoj nedelji.
dječak sa šibicama

#7394 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Da insajderski objasnim (bez otkrivanja detalja):

- 4 velika trgovinska lanca izlobiraju tzv. neradnu nedjelju.
- Razlog je problem sa radnom snagom u trgovini.
- U januaru 2 trgovinska lanca shvate da su pogrešila.
- U januaru se dogovori 16 radnih nedjelja.
- U februaru se pripreme zakonska rješenja.
- Do maja se posvađaju ova 4 velika trgovinska lanca.
- 1 traži da ostane tzv. neradna (koji usput ima i par vlastitih medija), 2 traže 18 radnih, a 1 hoće da se potpuno ukine.

Dakle, u pozadini je ovo nekakva igranka krupnog kapitala i drama među velikim. Zna to Sindikat, zna to i ministar.

U javnosti: borba protiv krupnog kapitala! Padaj silo i nepravdo itd.

Pikantni dodatak:

- 1 trgovinski lanac danas anagažuje svoje radnike da preko transparenata prozovu drugi trgovinski lanac (iako su zajedno kuhali sve ovo).

(Čavalić)
drug_profi

#7395 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

_BataZiv_0809 wrote: 18/05/2025 16:37 Ali sta ako radnici ne zele?
Postoji obavezan broj radnih sati i postoji dodatak na dnevnicu za rad u neradne dane.
Ugovori koje potpisuju vjerovatno tretiraju sta je obaveza radnika, a sta obaveza poslodavca.

Moguce je da se nece javiti dovoljan broj dobrovoljaca za rad nedeljom, moguce je i da zakon nece prepoznati to, pa ce poslodavac odrediti ko ce raditi, a moguce i da ce iz tih razloga zatvoriti objekat za one nedelje ukojima nema dobrovoljaca.

Sasvim jemoguce planirati rad ako se mjesec unarpijed prikupljaju dobrovoljci za rad nedeljom.
I sasvim je OK da se nedeljom radi skraćeno, npr. jedna smjena od 9-16h ili sl.
BadBoy

#7396 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

A veliki trgovački lanac nije mogao uvesti radnu snagu, dok svi ostali mogu?
zippoo87

#7397 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

dječak sa šibicama wrote: 18/05/2025 22:33 Da insajderski objasnim (bez otkrivanja detalja):

- 1 traži da ostane tzv. neradna (koji usput ima i par vlastitih medija), 2 traže 18 radnih, a 1 hoće da se potpuno ukine.

Dakle, u pozadini je ovo nekakva igranka krupnog kapitala i drama među velikim. Zna to Sindikat, zna to i ministar.

Pikantni dodatak:

- 1 trgovinski lanac danas anagažuje svoje radnike da preko transparenata prozovu drugi trgovinski lanac (iako su zajedno kuhali sve ovo).

(Čavalić)
Pretpostavljam da si ti sjedio za pregovarackim stolom :lol:
zubi

#7398 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zubi »

dječak sa šibicama wrote: 18/05/2025 22:33 Da insajderski objasnim (bez otkrivanja detalja):

Pikantni dodatak:

(Čavalić)
E ako je to Cavalic rekao, to je tako, nema dalje.

Ublehas svoje vrste.
dječak sa šibicama

#7399 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Nije bitno ko je rekao, vec koliko je realno.

Naravno da vladina odluka nema nikakve veze sa radnicima, uostalom ministar je danas sam sebi podmetnuo nogu, izasao covjek da protestvuje protiv samog sebe, to sve govori o njemu.

Trgovacki lanci su ovo sve isposlovali, a ovi detalji mogu biti ili ne moraju biti istiniti.
zubi

#7400 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zubi »

dječak sa šibicama wrote: 18/05/2025 23:02 Nije bitno ko je rekao, vec koliko je realno.

Naravno da vladina odluka nema nikakve veze sa radnicima, uostalom ministar je danas sam sebi podmetnuo nogu, izasao covjek da protestvuje protiv samog sebe, to sve govori o njemu.

Trgovacki lanci su ovo sve isposlovali, a ovi detalji mogu biti ili ne moraju biti istiniti.
Nije izasao da protestvuje protiv samog sebe, izasao je da podrzi radnike i da im kaze da nista nece biti odluceno mimo njih (lafo), zato su mu i aplaudirali.

Na binu zatim izlazi i ministar te se obraća trgovcima riječima da ih razumije, da štiti njihova prava i da niti jedno rješenje neće biti doneseno bez njihove saglasnosti.

A sjecam se Cavalica kako je na pocetku punih usta govorio da je ova mjera prvenstveno religijska, obzirom da je neradna nedjelja zastupljena u krscanskim zemljama :P

Medjutim, ne lezi vraze, on zapravi ima insajderske informacije, sve je znao, sve upozoravao...

Ublehas jase na temi neradne nedjelje godinu dana i skuplja politicke poene.
Locked