Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
insomnia78

#7376 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

pustopoljina wrote:Zlo mi je od "ja nemam nista protiv izbjeglica, ali ovi su grozni".
Mislite li stvarno, ali stvarno, da ste negdje posli, a zavrsili tu gdje ste zavrsili, da imate uvjete ko cuko...mislite li da biste bili drugaciji?
Kad ih vidis, shvatis da su u banani i jedino se mozes ljutiti na svijet sto su tu i na nasu drzavu, sto je to palo na jedan kanton.
Cekaj bona nije to bogom dano pravo. Cuj posli medje i sad ljuti.
pustopoljina

#7377 Re: Migranti u BiH

Post by pustopoljina »

Pa mislim da jeste bogom dano pravo na kraju krajeva.
Istorija biljezi migracije.
insomnia78

#7378 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

Jasta je. Ukinimo onda pasose i granice. Koji ce nam kurac. Mene izmaltretirali ko budalu kad sam u putu prema BiH izgubio pasos. Ovi hladno zapucaju iz Pakistana nedje i jos imaju pravo da se ljute
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7379 Re: Migranti u BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Point. wrote: Davno je već napisano da su se izbjeglice iz područja bivše Jugoslavije najbolje integrisale od svih grupa u švedsko društvo, sa najvišim procentom školovanih i zaposlenih. Naravno, možeš naći rijedak slučaj socijalaca ali to je više izuzetak nego pravilo.
Kad su konkurencija Somalijci i Filipinci :mrgreen: sta se imas posebno integrisat bijel si i rodjen i odrastao u Evropi :mrgreen: konkurencija su ti ljudi koji prvi put vide pokretne stepenice.

Znam i ja dosta nasih u Skandinaviji. Od uspjesnih prica do onih sto su izganjali njakve penzije na konto "ludosti".
zrakomlat

#7380 Re: Migranti u BiH

Post by zrakomlat »

_BataZiv_0809 wrote:
Point. wrote: Davno je već napisano da su se izbjeglice iz područja bivše Jugoslavije najbolje integrisale od svih grupa u švedsko društvo, sa najvišim procentom školovanih i zaposlenih. Naravno, možeš naći rijedak slučaj socijalaca ali to je više izuzetak nego pravilo.
Kad su konkurencija Somalijci i Filipinci :mrgreen: sta se imas posebno integrisat bijel si i rodjen i odrastao u Evropi :mrgreen: konkurencija su ti ljudi koji prvi put vide pokretne stepenice.

Znam i ja dosta nasih u Skandinaviji. Od uspjesnih prica do onih sto su izganjali njakve penzije na konto "ludosti".
Kae, kako se ovo šaluje jbt
Anno Domini

#7381 Re: Migranti u BiH

Post by Anno Domini »

insomnia78 wrote:Jasta je. Ukinimo onda pasose i granice. Koji ce nam kurac. Mene izmaltretirali ko budalu kad sam u putu prema BiH izgubio pasos. Ovi hladno zapucaju iz Pakistana nedje i jos imaju pravo da se ljute
s obzirom da njeguješ bradati izgled i još nemaš pasoša šta si očekivao, dobro si prošao pa nije bilo zavlačenja prstiju u bulju dok ispred tebe frajko drži pobješnjelu džukelu koja se svim silama trudi da te ujede.
zrakomlat

#7382 Re: Migranti u BiH

Post by zrakomlat »

Putuj Evropo,
nemoj vise cekati na nas
ne pitaj mnogo,
dospeces i ti na rdjav glas

Putuj planeto,
super smo se druzili
nama je lepo,
taman kako smo zasluzili

Migranti u Bihaću.
Bloo
Globalna šefica

#7383 Re: Migranti u BiH

Post by Bloo »

pustopoljina wrote:Pa mislim da jeste bogom dano pravo na kraju krajeva.
Da, tu si u pravu.
Ali, tokom godina taj proces je postao uređeniji zar ne?
Ča se i u prošlosti moralo prijaviti sa papirima nekim?
Čak su postojale kvote (pričam o USA), razni zakoni i proglasi tokom stoljeća.

Ne ulazeći u razlog njihove želje da se domognu baš npr. Njemačke, zar ne misliš da bi u 21. stoljeću ove migracije mogle biti ipak malo kontrolisanije?

Koja je onda svrha dokumenata, granica?

Ako je osoba A iz npr. Pakistana sebi zacrtala da pobjegne odatle uslijed (navesti razlog), te da dođe do (navesti zemlju), da li prihvatljivo da to uradi na bilo kakav način?
Ako da, da li je to primjenjivo i na osobu B iz npr. Kosova?

I najbitnije pitanje: Kada dođu tamo, šta će im se desiti? Koji su njihovi slijedeći koraci?
Last edited by Bloo on 16/06/2019 11:03, edited 1 time in total.
pustopoljina

#7384 Re: Migranti u BiH

Post by pustopoljina »

insomnia78 wrote:Jasta je. Ukinimo onda pasose i granice. Koji ce nam kurac. Mene izmaltretirali ko budalu kad sam u putu prema BiH izgubio pasos. Ovi hladno zapucaju iz Pakistana nedje i jos imaju pravo da se ljute
To je drugo.
Ovo je stihija i vanredna situacija...
Ti iz francususke na putu za BiH nemas razloga nemati pasos.
Naravno da ce pomisliti na kriminal.
Ovdje nije rijec o kriminalu, ovo je seoba...a tu ima svakakvih i izgledaju li sumnjivo ili ne je sooredno.
Ne ljute se oni, eto da se ljute.
Ja dodjem po ovoj vrucini s posla, znoj lije sa mene...i jos da se ne mogu istusirati? Otvoriti frizider? Zauzeti busiju pred tv-om?
Ujedala bih do noci.
Naravno, mogli su ostati kuci...odlucili su se otisnuti u bolji zivot.
Ni ne sumnjam da ih se bruka pokajalo.
deer_hunter

#7385 Re: Migranti u BiH

Post by deer_hunter »

pustopoljina wrote:Zlo mi je od "ja nemam nista protiv izbjeglica, ali ovi su grozni".
Mislite li stvarno, ali stvarno, da ste negdje posli, a zavrsili tu gdje ste zavrsili, da imate uvjete ko cuko...mislite li da biste bili drugaciji?
Kad ih vidis, shvatis da su u banani i jedino se mozes ljutiti na svijet sto su tu i na nasu drzavu, sto je to palo na jedan kanton.
pa trebali su se raspitati prije nego sto su posli gdje bi mogli zavrsiti :-) i sta sad, treba meni po gradu da hoda copor neandertalaca sa sipkama u rukama zato sto su Slovenci, Hrvati,Madjari zatvorili granice?? Jesmo im mi krivi zbog toga sto ih hrvatska policija vraca nazad?? Tu su gdje jesu i nema im dalje, bar zasad. Ne svidja im se?? Ko ih j...e.be, to je sve sto im ova drzava(koja se ne brine ni za svoje gradjane) moze ponuditi. Ako ne mogu podnijeti neka raspatikaju nazad u Srbiju, pa traze novu rutu npr. Srbija-Rumunija-Ukrajina-Poljska-Njemacka :run:
pustopoljina

#7386 Re: Migranti u BiH

Post by pustopoljina »

Bloo wrote:
pustopoljina wrote:Pa mislim da jeste bogom dano pravo na kraju krajeva.
Da, tu si u pravu.
Ali, tokom godina taj proces je postao uređeniji zar ne?
Ča se i u prošlosti moralo prijaviti sa papirima nekim?
Čak su postojale kvote (pričam o USA), razni zakoni i proglasi tokom stoljeća.

Ne ulazeći u razlog njihove želje da se domognu baš npr. Njemačke, zar ne misliš da bi u 21. stoljeću ove migracije mogle biti ipak malo kontrolisanije?

Koja je onda svrha dokumenata, granica?

Ako je osoba A iz npr. Pakistana sebi zacrtala da pobjegne odatle uslijed (navesti razlog), te da dođe do (navesti zemlju), da li prihvatljivo da to uradi na bilo kakav način?
Ako da, da li je to primjenjivo i na osobu B iz npr. Kosova?
Naravno da mogu biti vise kontrolisane, ali vidis ovu europu? Svi bi tresnjice, niko obaveze. Otkad italija ima problem, pa ono...hjoj italijani upucali migranta, ah ti divlji zabari.
Dok ti ne dodje na vrata.
Da su racionalniji i svjesniji tog izbjeglickog talasa, moglo se to sve lakse srediti. Nije postojala politicka volja.
Svrha dokumenata i granica je uredjenost, ali ni jedno, ni drugo, ni trece nisu sami sebi svrha.
Ako je osoba A sebi zacrtala drugi zivot, moje licno misljenje je da bi bilo dobro da ispostuje bozije zakone. Ljudske ne mora.
Bloo
Globalna šefica

#7387 Re: Migranti u BiH

Post by Bloo »

pustopoljina wrote: Ako je osoba A sebi zacrtala drugi zivot, moje licno misljenje je da bi bilo dobro da ispostuje bozije zakone. Ljudske ne mora.
Ok, osoba A je stigla u zemlju obećanu, bez papira. Na najgore moguće načine.
Šta onda?
Recimo da je ta zemlja Njemačka, a ne USA početkom 20. stoljeća.

Koji su njeni slijedeći koraci da ostvari san?
insomnia78

#7388 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

pustopoljina wrote:
To je drugo.
Ovo je stihija i vanredna situacija...
Ti iz francususke na putu za BiH nemas razloga nemati pasos.
Naravno da ce pomisliti na kriminal.
Ovdje nije rijec o kriminalu, ovo je seoba...a tu ima svakakvih i izgledaju li sumnjivo ili ne je sooredno.
Ne ljute se oni, eto da se ljute.
Ja dodjem po ovoj vrucini s posla, znoj lije sa mene...i jos da se ne mogu istusirati? Otvoriti frizider? Zauzeti busiju pred tv-om?
Ujedala bih do noci.
Naravno, mogli su ostati kuci...odlucili su se otisnuti u bolji zivot.
Ni ne sumnjam da ih se bruka pokajalo.
Majko bozija
pustopoljina

#7389 Re: Migranti u BiH

Post by pustopoljina »

deer_hunter wrote:
pa trebali su se raspitati prije nego sto su posli gdje bi mogli zavrsiti :-) i sta sad, treba meni po gradu da hoda copor neandertalaca sa sipkama u rukama zato sto su Slovenci, Hrvati,Madjari zatvorili granice?? Jesmo im mi krivi zbog toga sto ih hrvatska policija vraca nazad?? Tu su gdje jesu i nema im dalje, bar zasad. Ne svidja im se?? Ko ih j...e.be, to je sve sto im ova drzava(koja se ne brine ni za svoje gradjane) moze ponuditi. Ako ne mogu podnijeti neka raspatikaju nazad u Srbiju, pa traze novu rutu npr. Srbija-Rumunija-Ukrajina-Poljska-Njemacka :run:
To jednostavno nije nista licno. Nisu ljuti na nas. Ljuti su. Tacka.
Krivi su sami sebi i losoj procjeni. Ne kontam cemu to trazenje detalja u sporednim stvarima, kad je situacija jasna?
Morace traziti drugu rutu, pa i njima je jasno da ova ne funkcionira.
pustopoljina

#7390 Re: Migranti u BiH

Post by pustopoljina »

Bloo wrote:
pustopoljina wrote: Ako je osoba A sebi zacrtala drugi zivot, moje licno misljenje je da bi bilo dobro da ispostuje bozije zakone. Ljudske ne mora.
Šta onda?

Ima dvije opcije- da pokusa legalizirati ostanak
Ili
-da ostane ispod radara dok ne stekne uvjete za regularan ostanak.
Ovo drugo je teze i sigurnije.
moonca

#7391 Re: Migranti u BiH

Post by moonca »

da ostane ispod radara dok ne stekne uvjete za regularan ostanak.
Koji su to uvjeti?
insomnia78

#7392 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

Kako se to sticu uslovi za ostanakako si nedje nelegalno?
Bloo
Globalna šefica

#7393 Re: Migranti u BiH

Post by Bloo »

pustopoljina wrote:
Bloo wrote:
Šta onda?

Ima dvije opcije- da pokusa legalizirati ostanak
Ili
-da ostane ispod radara dok ne stekne uvjete za regularan ostanak.
Ovo drugo je teze i sigurnije.
Na koji način legalitirati? Tražiti azil? Apelovati na samilost?
Kako će legalizirati ostanak ako nema dokumenata? Ako ne može potvrditi svoj identitet? Znaš koliko ljudski rod voli te konstrukcije. Imena i prezimena, država porijekla...
U oba slučaja - na koji način će se prehranjivati i gdje će živjeti?
Na ulici? Kopati iz kontejnera?
Šta ako mu se ne odobri ostanak?
pustopoljina

#7394 Re: Migranti u BiH

Post by pustopoljina »

Neka vrsta bleiberecht...
Bukvalno si predugo tu, nerjesenog statusa i uz poziv na neko humanitarno pravo te legalizuju.
(Osim ako nova vlada nije ukinula)...ali tamo oko 2000. Kad sam dolazila cula sam za tu opciju.
insomnia78

#7395 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

Kako dokazujes koliko si tu?
pustopoljina

#7396 Re: Migranti u BiH

Post by pustopoljina »

@bloo
Odgovorih djelomice u prethodnom postu.
Da, bukvalno zivjeti na crno, raditi na crno...mislim, znam da mozda kontas nema toga u eu, ima...
pustopoljina

#7397 Re: Migranti u BiH

Post by pustopoljina »

insomnia78 wrote:Kako dokazujes koliko si tu?
To sam se i ja pitala...bilo je ugl. Da neko potvrdi ili da je negdje neki trag ostao.
insomnia78

#7398 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

Na dva svjedoka? :lol:
insomnia78

#7399 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

Kako ce ostati trag kad nemas papira?
Bloo
Globalna šefica

#7400 Re: Migranti u BiH

Post by Bloo »

pustopoljina wrote:@bloo
Odgovorih djelomice u prethodnom postu.
Da, bukvalno zivjeti na crno, raditi na crno...mislim, znam da mozda kontas nema toga u eu, ima...
I u kojem procentu ekonomija jedne države to može da podnese?

I nakon par godina rada na crno, odlučiš da se legaliziraš i uputiš apel državi.
I država te odbije.
Međutim sada ima evidenciju da si tu, ne možeš više raditi na crno.
Ne može te deportovati jer ne zna ko si i odakle si.

Šta onda?

Govorimo samo o jednoj osobi a ne o hiljadama njih.
Locked