https://en.wikipedia.org/wiki/Tragedy_of_the_commons
EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Zakalwe
- Grijem se na: struju
- drndalo
#7377 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Naravno, vodeca u EV, ali i vodeca (jos uvijek) u CO2 emisijama, koje loze li loze...ja71 wrote: ↑12/02/2026 16:04 ne treba mijesati babe i zabe odnosno ekologiju i demokratiju.
Recimo Kina nije demokratska zemlja ali ipak je vodeca po pitanju EV.
dalje, to sto obicni covjek prvo gleda svoju racunicu (ja prvi) ne znaci da problem sa globalnim zagrijavanjem ne postoji i da ga ne treba rjesavati.
I ne razumijem vas koji smatrate da je to samo nekakva propaganda (odnosno agenda) i da se sve vrti oko love.
Naravno da to ima i finansijsku komponentu.
I naravno da to jeste agenda ali je napravljena jer problem u STVARNOSTI postoji.
Pogotovu ne razumijem jer zivite u drzavi koja u gradovima svake godine postavlja rekorde po zagadjenosti zraka.
ali problem naravno nisu moja kola nego oni sto loze ili fabrike ili polozaj gradova u dolinama itd.
Problem postoji, ali nije da ce nas krave koje prde ili osobni automobili dotuci, dok god je lozenja svega u mega kolicinama u raznim industrijama.
Ako je zagrijavanje najveci problem, onda je bolje za cijeli svijet da predje na dizel umjesto benzina, jer 5 litara dizela na 100 km, ispusti 40% manje CO2 od 9 litara benzina na 100 km.
To sto je tvoja ulica dislocirala zagadjenje iz ulice u Ghanu, nije na planeti poboljsalo zivot. Poboljsalo ga je u tvojoj ulici. Doduse i djeca u Ghani mogu si zaraditi 3$ dnevno. Prosperitet.
- drndalo
#7378 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Neko je spomenuo vodonik? Za osobne automobile vjerovatno neprakticno. Za kamione od 13 tona za gradske dostave, vise nego dobro rjesenje. Posebno sto je vodonik jedan od nacina skladistenja jeftine nocne struje, koja se ne moze bas u baterije naguravati vise nego sto ima kapaciteta.
- ElRe
#7379 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ja sam napisao prije par stranica, nemam ništa protiv BEV (a ni F-Cell) i vozio bih ga kada naprave BEV koji će zadovoljiti moje kriterije.
-
Zakalwe
#7380 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Pa kad je dobro, sto ih niko ne pravi? Ja nisam nikad vidio kamion na vodonik. A kamioni na baterije se vec vozaju....a i autobusi. Bukvalno sam sjeo u elektricni gradski autobus jucer , napolju-12 stepeni. Man Lion City neke vrste.drndalo wrote: ↑12/02/2026 16:35 Neko je spomenuo vodonik? Za osobne automobile vjerovatno neprakticno. Za kamione od 13 tona za gradske dostave, vise nego dobro rjesenje. Posebno sto je vodonik jedan od nacina skladistenja jeftine nocne struje, koja se ne moze bas u baterije naguravati vise nego sto ima kapaciteta.
- ElRe
-
melac
#7382 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
VOdonik se ne isplati proizvoditi po sadasnjim cijena struje nigdje u Europi da bi se na njega vozili kamioni, isplati se ako dio neke proizvodnje u kojoj je samo manji dio cijene zapravo vodonik.drndalo wrote: ↑12/02/2026 16:35 Neko je spomenuo vodonik? Za osobne automobile vjerovatno neprakticno. Za kamione od 13 tona za gradske dostave, vise nego dobro rjesenje. Posebno sto je vodonik jedan od nacina skladistenja jeftine nocne struje, koja se ne moze bas u baterije naguravati vise nego sto ima kapaciteta.
Tako da se po sadasnjim cijenama el energije nikako ne isplati transferirati u vodonik da bi se isti koristio za kamione jer je mnogo ekonomicnije onda da kamion ide na el energiju.
- Haris.ba
#7383 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Mi smo negdje sadake dali da nam nasi neimari nisu uspjeli uvaliti elektricne buseve.
A, ja bih da se pitam ko sto se ne pitam sve buseve uslovio da budu na plin.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#7384 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ne znam u tvom kraju, po njemackoj se vodonicni busevi masovno voze,Zakalwe wrote: ↑12/02/2026 17:23Pa kad je dobro, sto ih niko ne pravi? Ja nisam nikad vidio kamion na vodonik. A kamioni na baterije se vec vozaju....a i autobusi. Bukvalno sam sjeo u elektricni gradski autobus jucer , napolju-12 stepeni. Man Lion City neke vrste.drndalo wrote: ↑12/02/2026 16:35 Neko je spomenuo vodonik? Za osobne automobile vjerovatno neprakticno. Za kamione od 13 tona za gradske dostave, vise nego dobro rjesenje. Posebno sto je vodonik jedan od nacina skladistenja jeftine nocne struje, koja se ne moze bas u baterije naguravati vise nego sto ima kapaciteta.
Solaris, man, mercedes..svako ih proizvodi

A idu i mercedes H² kamioni, vec pocele isporuke
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#7385 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Izgurat ce svabe H2
- drndalo
#7386 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Pa vidis ja sam bas nedavno citao da Cummins ozbiljno radi i u tom pravcu. Ne znam sta ce biti od toga, ali potpuno sam ubijedjen da ne postoji 1 tacno rjesenje nasih transportno/zagadjivackih posljedica, tj. univerzalno rjesenje.
Ja bih to prije vidio kao kombinaciju 6-10 razlicitih tehnologija od koje svaka skida po 10% zagadjenja prisutnog prije uvodjenja istih. To bi kumulativno bilo znacajno poboljsanje, i to po cijeloj planeti, jer ne mozemo ocekivati da ce svaka tehnologija svuda biti isto prisutna. Sto zbog cijena, sto zbog geografije.
Ja bih to prije vidio kao kombinaciju 6-10 razlicitih tehnologija od koje svaka skida po 10% zagadjenja prisutnog prije uvodjenja istih. To bi kumulativno bilo znacajno poboljsanje, i to po cijeloj planeti, jer ne mozemo ocekivati da ce svaka tehnologija svuda biti isto prisutna. Sto zbog cijena, sto zbog geografije.
-
ja71
#7387 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Kina je samo trebala posluziti kao primjer da demokratija ne korelira nuzno sa ekologijomn nista vise. Zato sam i napisao "recimo" u prvom postu.
Opste je poznato da je Kina najveci pumpator CO2 na planeti ali to nije iskljucivo krivica Kine nego i onih koji su industriju premjestili u Kinu.
A ako se racuna CO2 po glavi stanovnika onda je Kina tek na 10. mjestu:
https://de.statista.com/statistik/daten ... einwohner/
ali i ova usporedba je naravno relativna jer za koga proizvode oni sto su na prvim mjestima.
Problem sa CO2 je globalni problem i tako ga treba i rjesavati.
Last edited by ja71 on 13/02/2026 09:52, edited 1 time in total.
-
ja71
#7388 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ali dizel ispusta NOx sto je u gusto naseljenim mjestima veci problem od CO2.
Kad ovako nesto procitam uvijek se upitam je li onome ko to pise stvarno stalo do djece u Ghani ili mu je cilj samo opravdati svoj izbor (da vozi dizel).
- drndalo
#7389 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Upravo zato sam i rekao SVE STO SAM REKAO. A ne samo parcijalno djecu u Gani i CO2/NOx... Pa cu te moliti da procitas opet cijeli post, posebno kraj.
Koji otprilike kaze: NE POSTOJI JEDNA TACNA TEHNOLOGIJA KOJA CE NAM SVIMA POMOCI. Postoji samo kombinacija svega poznatog da primjenimo sta nam je najdostupnije u rjesavanju problema. Tvoju ulicu sam spomenuo jer si je ti spomenuo kao moguce "rjesenje". A ja sam samo naglasio kako vama to mozda jeste pravac za vas, ali za 13 drugih svjetskih regiona nije, zbog razlicitih razloga.
Dizel mi je nuzno zlo, vozim ga zadnjih 10 godina. Prije toga sam vozio benzin/plin 16 godina, i time jako doprinjeo licnom smanjenju zagadjenja sto planete, sto ulice. I od NOx-a, i od CO2, ako neko ne zna zasto je plin iako pravi CO2 pomoc planeti, mora procitati sta je u rafinerijama alternativa tome da se plin flasira za kuhanje i voznju, a to je spaljivanje na rafinerijskim dimnjacima.
Takodjer sam rekao da automobilizam NIJE veliki problem planetarnog zagadjenja, ima ih barem 7 vecih. Dio price dizel u gradovima je i javni prevoz, transport dobara za zivot gradova itd... Koji takodjer plinifikacija dijela teskih vozila moze znacajno smanjiti.
Niti je dizel/benzin/plin/hidrogen/struja/baterija konacno rjesenje... Rjesenje je da svi u svojim mogucnostima, pa i ti u svojoj ulici, kao i ja u svojoj uradimo koliko mozemo da nam bude manje zlo. Pa x2 milijarde ljudi. Bez toga, SVI SVIRAMO KURCU, a zivimo u zabludi da smo "ekolozi".
I "Zeleni" u raznim zemljama na vlasti ne donesose nista puno pametno, jer su se drzali ideoloskih floskula ortodoksno, i pokusavali primjeniti nesto sto nije jednoznacno.
-
ja71
- drndalo
#7391 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Izvini, do mene je. Nisam se vracao na prethodnu stranicu da tacno provjerim ko je spominjao svoju ulicu:
Hrkljus.
Ostali dio misli, ukljucujuci i tvoju ulicu, a bez navedenih solarnih panela kao rjesenja i dalje stoji.
-
izvrsni direktor
#7392 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Pa kako onda objasnjavas cinjenicu da ogroman broj hidrogen buseva uveliko vozi, da svi proizvodjaci proizvode hidrogen buseve?
A evo i mercedes kamioni poceli
- Peacean
-
izvrsni direktor
#7394 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ne bas...ElRe wrote: ↑12/02/2026 15:41 Ljudi će voziti ono što im bude povoljnije i ugodnije. Nikakva ekologija tu ne igra ulogu. Njemci su kupovali BEV dok je država isplaćivala subvencije. Kada su subvencije prestale i prodaja BEV vozila je prestala. Sada se ponovo budi uz nove subvencije. Isto je i u Francuskoj, a u Italiji se slabo prodaju i uz subvencije. Ne može se nametnuti čitavoj Evropi samo jedan pravac.
U 2025.je zabiljezen rekordan broj novoregistrovanih elektricnih auta u njemackoj, vise nego ikad pa i vise nego za vrijeme subvencija.
U francuskoj je konstantan rast iz godine u godinu, a 2025.je rekordna isto.
-
tuitamo
#7395 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Neće, niti se masovno koristi.
H2, tj. diskusija o H2, počinje i završava sa stepenom efikasnosti od 0,6. Najjednostavnije rečeno, od ukupno 1 struje se dobija 0,6 struje, pa prema tome bolje je odmah svih 1 preko baterija iskoristiti za pogon automobila ili autobusa.
H2 će doći, ali tek kada bude toliko struje da ne znamo šta da radimo sa njom, pa se ista treba skladištiti, tj. spremiti.
Tada dolaze sistemi poput H2 u upotrebu i isplati se uprkos gubicima. To će se desiti tek kada se masovno izgrade individualni i industrijski pogoni za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.
-
Zakalwe
#7396 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Gdje je "ogroman broj"? Eventualno u njemackoj. Oni iz nekog razloga obozavaju gas...izvrsni direktor wrote: ↑13/02/2026 14:22Pa kako onda objasnjavas cinjenicu da ogroman broj hidrogen buseva uveliko vozi, da svi proizvodjaci proizvode hidrogen buseve?
A evo i mercedes kamioni poceli
Struja -> baterija -> elektromotor, 95% iskoristenje.
-
Zakalwe
#7397 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Po mom laickom shvatanju, ovo je optimalna stvar za nase uslove ("nase" = Svedske):
Artikl star 10 godina:
https://www.greencarreports.com/news/11 ... -in-sweden
Problem je kako naplatiti, buduci da je jedna zica.

Artikl star 10 godina:
https://www.greencarreports.com/news/11 ... -in-sweden
Problem je kako naplatiti, buduci da je jedna zica.

-
Zakalwe
#7398 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
to o "ulici" je bilo vise u kontekstu baterijskih vs hidrogenskih automobila. Sve komsije gonjaju BEV, a hidrogenski auto nisam nikad vidio uzivo.
Sto se tice panela, meni su OK. Danas su proizveli 22kWh. Ono sto se nije potrosilo (vecinom grijanje vuce struju) je dopunilo bateriju.
-
izvrsni direktor
#7399 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Pa dobro, u njemackoj je know how za gasZakalwe wrote: ↑13/02/2026 17:58Gdje je "ogroman broj"? Eventualno u njemackoj. Oni iz nekog razloga obozavaju gas...izvrsni direktor wrote: ↑13/02/2026 14:22Pa kako onda objasnjavas cinjenicu da ogroman broj hidrogen buseva uveliko vozi, da svi proizvodjaci proizvode hidrogen buseve?
A evo i mercedes kamioni poceliKako god okrenes, struja -> vodonik -> kompressor -> tank -> goriva celija -> elektromotor, 30% iskoristenje
Struja -> baterija -> elektromotor, 95% iskoristenje.
Pa ovdje su gradovi puni H2 buseva. Nedavno sam bio u Heidelbergu, imam osjecaj da im samo H² busevi i voze, da nemaju "obicnih"
-
zilog
#7400 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Siemens je medju pionirima gorivih celija. Logicno je da su gurali na domace trziste...