REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post Reply
Maraschino

#7376 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Maraschino »

kamberovica polje wrote:
Maraschino wrote:Dusebriznici, trebalo bi malo okrenuti logiku.

Postoji li osnov za krivicnu odgovornost Ivanica i Covica koji su blokirali zahtjev za reviziju procesa u korist druge drzave u vec dokazanom genocidu?

Ne mogu ovu zemlju predstavljati ljudi koji rade protiv iste a u korist drugih drzava. Necemo ovaj put o Bakiru.
Ma ja, nemoj na jadnog Bakira nije on kriv što je glup...On se eto jadan naivan ponadao da će Ivanić i Čović podržat reviziju ali gle...iznenadiše ga. :lol:
Kao da nisi nista ni napisao. Sa Bakirom smo zavrsili i rekli sve sta ko misli ONO NAJGORE ali sta sa petom kolonom?
hAZNADAR

#7377 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

kamberovica polje wrote:
hAZNADAR wrote:
Upravo spomenuo maloprije. Politicka odluka - izabran dan koji eto nije jednonacionalni.
A ustvari dan kada se definisala republika unutar Jugoslavije a ne nezavisne drzave.
Dan drzavnosti bi trebao biti datum iz novije historije kada se drzava Republika BiH pravila a ne socijalisticka republika unutar YU.

Medjutim - meni taj dan opet ne smeta toliko. Kada govorim o odbacivanju tekovina bivse drzave - tu posebno mislim na zanemarivanje Bosnjaka kao politickog faktora, socijalistickih standarda koji su se provukli u danasnjoj ljevici, i opci nas status u svim sferama koji je vazio onda.
Jašta jer inače taj dan kurca ne znači pa ga eto proguraše da umire Srbe i Hrvate...Pa čovječe da se tog dana nisu udarile granice, teško da bi se BiH ikad vratila kao političko pravni subjekt a kamoli osamostalila. Dana nezavisnosti i stvaranje RBiH ne bi bilo bez ZAVNOBiH-a. Osim toga, slažem se da je ljevica u BiH dosta zahrđala ali prejadno mi je kako predstavljaš SDA kao neku turbo naprednu i modernu stranku koja je eto svojim odličnim programima došla tu gdje je i kako većinu njihovog biračkog tijela čine nacionalno osviješteni intelektualci.
Postojala je BiH kao politicka jedinica i u kraljevini SHS, i u AU i osmanskom carstvu, plus ranije. Samo jednom nakratko bile one banovine koje su zanemarile sve granice ali to nije moglo biti dugog vijeka. Uostalom - zar mislis da Tito nije mogao prekrojiti granice kako je htio ?
Ta prica da je ZavnoBiH jedini spasio granice BiH su price za malu djecu. Imali su i Hrvati ZavnoH - pa su ga lijepo prerasli i nasli drugi dan drzavnosti koji bolje pase prilikama.

A SDA nije moderna i napredna stranka. Samo kazem da je ljevica toliko zahrdjala da je cak jedna SDA politicki zrelija. I rekao sam da narod pada na patriotizam bez obzira bila to makar i gluma. A zahvaljujuci toku revizije i odnosu probosanskih snaga - ispade SDA jedina koja je bar nesto poduzela. Da se kladimo da ce pred izbore taj argument upotrijebiti. Niko tada nece pricati o Softi, o nacinu kako je uradjeno - vec da li je uopce ista uradjeno i KO.
BISCANIN2

#7378 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by BISCANIN2 »

Da sve je do Baketa, Čović i Ivanić su ok, i ljudi su radili i pomagali i trudili a glupi Bake, nije slušao forumske strušnjake i popuši.
Taaaa će Softić, kraj VAKIJEH FORUMAŠA. Da ovakvo nešto čitam na forumu iz Čekrke Gornje klix com kod Rihmilića, nekako bi mi bilo jasno. DNO DNA.
BISCANIN2

#7379 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by BISCANIN2 »

I što se mene tiče nakon ovakve odluke suda u srce evrope koj JE DOPUSTILA DA IM SE PRED OČIMA U DVORIŠTU DEŠAVAJU ZLOČINI PROTIV ČOVJEČNOSTI I NA KRAJU GENOCID, ZASLUŽUJU AKO BOG DA DA IM baĆUŠKE DOĐU U Berlin i ponovo zidaju zid.
Bljak.
kamberovica polje

#7380 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by kamberovica polje »

hAZNADAR wrote: Postojala je BiH kao politicka jedinica i u kraljevini SHS, i u AU i osmanskom carstvu, plus ranije. Samo jednom nakratko bile one banovine koje su zanemarile sve granice ali to nije moglo biti dugog vijeka. Uostalom - zar mislis da Tito nije mogao prekrojiti granice kako je htio ?
Ta prica da je ZavnoBiH jedini spasio granice BiH su price za malu djecu. Imali su i Hrvati ZavnoH - pa su ga lijepo prerasli i nasli drugi dan drzavnosti koji bolje pase prilikama.
Nije stvar u tome da je postojala prije 2.S.R. i prije Banovina, problem je u alternativama...Ne vjerujem da je četnicima, ustašama, zapadu ili Sovjetima bilo ni na kraj pameti da "ožive" BiH poslije rata...posebno ne ovim prvima.
hAZNADAR wrote: Da se kladimo da ce pred izbore taj argument upotrijebiti. Niko tada nece pricati o Softi, o nacinu kako je uradjeno - vec da li je uopce ista uradjeno i KO.
Smatram da taj argument SDA uhljebima neće nešto značiti s obzirom da će oni dati glas sve da Bake žrtvuje djevicu luciferu ispred vječne vatre...Što se tiče onih koji padnu na taj jeftin spin to puno više govori o njima nego o stranci.
Maraschino

#7381 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Maraschino »

BISCANIN2 wrote:Da sve je do Baketa, Čović i Ivanić su ok, i ljudi su radili i pomagali i trudili a glupi Bake, nije slušao forumske strušnjake i popuši.
Taaaa će Softić, kraj VAKIJEH FORUMAŠA. Da ovakvo nešto čitam na forumu iz Čekrke Gornje klix com kod Rihmilića, nekako bi mi bilo jasno. DNO DNA.
Nikakve volje vise nemam uci na ovaj forum i svakim danom sve manje volje je za tim.

Ovakve teme upravo izvlace sve ono sto ljudi misle ali ne mogu na ''tenisu'' iskazati.

Ne dao Bog da su se ovakvi pitali(i clanovi predsjednistva i forumasi) za procese pred Tribunalom. Bilo bi, ma to su sve Bosnjaci isprovocirali, sami se iselili, poubijali i legli u masovne grobnice sve radi SDA i Alije da bi oni ostali na vlasti.

Budite ljudi makar jedan dan. Izdignite se iznad dnevnopolitickih i sitnih interesa pa sebi odgovorite ''ima li drzava BiH i njene zrtve pravo na reviziju postupka'' a ostalo neka odluci Sud?
TheMule

#7382 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by TheMule »

daddy-kool wrote:
pemanapemani wrote:
Ono sto bi trebalo biti suprotnost etnickog sistema nije obavezno multietnicki politicki sistem, ako ne ide, kako to veliki Bosnjaci predstavljaju, nego otvoreni gradjanski politicki sistem za sve kojima je BiH na prvom mjestu i koji nece interese drugih drzava stavljati ispred interesa BiH.
:thumbup:
Ja, i? Kakva je poenta ovog osim da se okrive Bosnjaci? Upravo su Bosnjaci jedini koji jesu za takav sistem.
propuh1975

#7383 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by propuh1975 »

It_is_a_Leclerc wrote:
hAZNADAR wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:SDA-ačad vrlo perfidno prevode ovu temu u vode beskrajnih etničkih tlapnje i budalaština samo da se ne bi pričalo o veleizdaji jednog od najgorih bošnjačkih političara (i to samo zbog onih Kulenovića, Mešića, Pjanića i ostale ustaške bratije) u historiji.

Facebook gori od "podrške" i branjenja Bakira, na faktoru se usijalo sve od tvrdnji da je, zapravo, Fahrudin Radončić kriv za propast revizije...

Ko ih ne zna, zlatom bi ih zlatio.
Na kraju ce abdicevci ispasti u pravu za svoju borbu jer su primarno bili protiv SDA.

Mnogi jednostavno ne shvataju da borba protiv SDA ima svoje vrijeme i mjesto - a nekada mora u drugi plan.
Netačno. Abdićevci su se borili za svog deluzioniranog vođu i njegove sulude ideje o balkanskom Monacu. SDA su u Krajini osnovali ljudi koji će kasnije prisegnuti na vjernost Abdiću. Nebitno, usuštini.

Borba protiv SDA je borba za bošnjački narod. Onog dana kad nestane SDA, odnosno kad bude okarakterizirana kao zločinačka organizacija što i jest, a njeno rukovodstvo završi iza rešetaka, krenut će se sa obnovom bošnjačkog naroda. Sve dok nas Bakiri, Genjci i slični genijalci na dnevnoj osnovi množe s vjerskom grupom, i dok nam prodaju "vjera prije države" retoriku, sakrivajući iza tih nacionalnih tema pljačkaški projekat stoljeća nazvan "privatizacija", bošnjački narod neće moći naprijed.

SDA treba uništavati gdje god možemo. To je jedini put da Bošnjaci, a s njima i BiH vide providan dan.
Hajde malo u Banjaluku Bjeljinu Grude Laktase itd.Oni ce te docekati sirokih ruku, pa uzmi koi glas i to je Bosna i Hercegovina nemoj samo od nas Bosnjaka traziti .Koju ti politicku opciju prestavljas .Srbi imaju svoje snsd a opozicija hahahah sds Hrvati hdz ovo ono. Zasto smo samo mi Bosnjaci problem .Kakve veze ovdije ima vijera sa nacionanim strahom za golim opstankom .Jesil zaboravio ko je punio grobnice i ko se i dan danas ponosi s tim zlocinom .Jel vi shvatate gdije mi zivimo ili se stvarno pravite ludi .Ko su nasi susjedi jel neznate ? E na vasu zalost Bosnjaci znaju i nisu zaboravili .I ovo opet samo da kazem da sam ponosan BOSNJAK nisam vjernik al smo mi Bosnjaci naj civilizovanija nacija na Balkanu i sire .
Last edited by propuh1975 on 13/03/2017 02:03, edited 1 time in total.
BISCANIN2

#7384 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by BISCANIN2 »

Predsjednik države, za jednog srbina 100 Bošnjaka, predsjednik vlade nosio kalaš i pucao na opkoljeno sarajevo, obadva iz stranke čiji su dželati po nalogu na početku klali sve što nije uha srpskog. Iz takve epske borbe na prostoru sa najvećom koncetraciom masovnih grobnica nasta entitet, čiji je zadatak kad se stvori prilike pripoji Srbiji, dio kolača u Karađorđevu dogoren i naši zapadni susujedi išću, suradnja na visokom ma na najvišem nivou, Dretelj, helidrom, old bridge. I dan danas udaraju u iste bubnjeve, U SVAKOM DETALJU ONOM NAJMANJEM RADI SE NA RASTAKANJU, NIPODAŠTAVANJU,VRIJEĐANJU, INARAVNO SAMO SE ČEKA PRILIKA SA OBE STRANE a mi pričamo o građanštini, O PRAVU , he he he. NIJE NAROD BUDALA HVALA BOGU , ŽAO MI JE ALI PORED VAS KAKVI STE BAKE PONOVO METE. I NIJE DO BAKETA.
pemanapemani

#7385 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by pemanapemani »

TheMule wrote:
daddy-kool wrote:
pemanapemani wrote:
Ono sto bi trebalo biti suprotnost etnickog sistema nije obavezno multietnicki politicki sistem, ako ne ide, kako to veliki Bosnjaci predstavljaju, nego otvoreni gradjanski politicki sistem za sve kojima je BiH na prvom mjestu i koji nece interese drugih drzava stavljati ispred interesa BiH.
Ja, i? Kakva je poenta ovog osim da se okrive Bosnjaci? Upravo su Bosnjaci jedini koji jesu za takav sistem.
Ko bolan krivi Bosnjake?
Upravo suprotno, govorim da vecina Bosnjaka i ostali kojima je BiH domovina stoje kao prepreka da se ideja o gradjanskoj BiH unisti. Dugorocno, takva ideja je jedini garant opstanka BiH.

Velikosrpska i velikohrvatska politika preziru takvu ideju. Izdajnici koji se predstavljaju kao veliki Bosnjaci manipulisu obicnim pukom i predstavaljaju ideju gradjanske BiH kao strogo multietnicku u kojoj su Bosnjaci donji, neojugoslavenstvo, Titov komunizam olicen u bratstvu i jedinstvu, itd.

Demokratska, gradjanska drzava sa jakim socijalnim pravima u kojoj ce biti zagarantovana prava svim pojedincima.

Nije mi jasno kako to steti Bosnjacima?
It_is_a_Leclerc

#7386 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by It_is_a_Leclerc »

Maraschino wrote:Dusebriznici, trebalo bi malo okrenuti logiku.

Postoji li osnov za krivicnu odgovornost Ivanica i Covica koji su blokirali zahtjev za reviziju procesa u korist druge drzave u vec dokazanom genocidu?

Ne mogu ovu zemlju predstavljati ljudi koji rade protiv iste a u korist drugih drzava. Necemo ovaj put o Bakiru.
Nećemo vraga o Bakiru !

Lik je klasični izdajnik. Ja ne znam jel treba crtati ili šta, ali kako da ja vama dokažem da su njih dvojica znali da nemaju nikakve šanse, znali da je Sakib Softić bez akreditiva, i svejedno obmanjivali javnost tvrdnjama da imamo dokaze, imamo šansu da uspije stvar.

Jel vi znate u kojoj mjeri je to maliciozno, zlonamjerno, patološki manipulativno prema ovom, iako glupom, napaćenom narodu ?
It_is_a_Leclerc

#7387 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by It_is_a_Leclerc »

BISCANIN2 wrote:Predsjednik države, za jednog srbina 100 Bošnjaka, predsjednik vlade nosio kalaš i pucao na opkoljeno sarajevo, obadva iz stranke čiji su dželati po nalogu na početku klali sve što nije uha srpskog. Iz takve epske borbe na prostoru sa najvećom koncetraciom masovnih grobnica nasta entitet, čiji je zadatak kad se stvori prilike pripoji Srbiji, dio kolača u Karađorđevu dogoren i naši zapadni susujedi išću, suradnja na visokom ma na najvišem nivou, Dretelj, helidrom, old bridge. I dan danas udaraju u iste bubnjeve, U SVAKOM DETALJU ONOM NAJMANJEM RADI SE NA RASTAKANJU, NIPODAŠTAVANJU,VRIJEĐANJU, INARAVNO SAMO SE ČEKA PRILIKA SA OBE STRANE a mi pričamo o građanštini, O PRAVU , he he he. NIJE NAROD BUDALA HVALA BOGU , ŽAO MI JE ALI PORED VAS KAKVI STE BAKE PONOVO METE. I NIJE DO BAKETA.
Upravu ste. Nije do Baketa, već do funkcionalno i svakom drugom smislu nepismenog, neškolovanog naroda koji je navikao da bude siromašan, bolestan, neosiguran, da se potuca od nemila do nedraga; koji je naučio da se liječi sadakom i preko SMS poruka; koji je navikao da djecu gleda na Skypeu, umjesto za sotlom.

Do naroda je.

Ja uvijek kažem - svaki narod zaslužuje vlast kakvu ima. Bošnjaci boljeg od SDA koja je u inostranstvo protjerala više mladih i obrazovanih Bošnjaka nego Karadžić jednostavno ne zaslužuju.
prog321

#7388 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by prog321 »

ma ja.
maliciozno kao kad Ivanic obavjestava haski sud godinu dana unaprijed ? :-)
propuh1975

#7389 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by propuh1975 »

It_is_a_Leclerc wrote:
BISCANIN2 wrote:Predsjednik države, za jednog srbina 100 Bošnjaka, predsjednik vlade nosio kalaš i pucao na opkoljeno sarajevo, obadva iz stranke čiji su dželati po nalogu na početku klali sve što nije uha srpskog. Iz takve epske borbe na prostoru sa najvećom koncetraciom masovnih grobnica nasta entitet, čiji je zadatak kad se stvori prilike pripoji Srbiji, dio kolača u Karađorđevu dogoren i naši zapadni susujedi išću, suradnja na visokom ma na najvišem nivou, Dretelj, helidrom, old bridge. I dan danas udaraju u iste bubnjeve, U SVAKOM DETALJU ONOM NAJMANJEM RADI SE NA RASTAKANJU, NIPODAŠTAVANJU,VRIJEĐANJU, INARAVNO SAMO SE ČEKA PRILIKA SA OBE STRANE a mi pričamo o građanštini, O PRAVU , he he he. NIJE NAROD BUDALA HVALA BOGU , ŽAO MI JE ALI PORED VAS KAKVI STE BAKE PONOVO METE. I NIJE DO BAKETA.
Upravu ste. Nije do Baketa, već do funkcionalno i svakom drugom smislu nepismenog, neškolovanog naroda koji je navikao da bude siromašan, bolestan, neosiguran, da se potuca od nemila do nedraga; koji je naučio da se liječi sadakom i preko SMS poruka; koji je navikao da djecu gleda na Skypeu, umjesto za sotlom.

Do naroda je.

Ja uvijek kažem - svaki narod zaslužuje vlast kakvu ima. Bošnjaci boljeg od SDA koja je u inostranstvo protjerala više mladih i obrazovanih Bošnjaka nego Karadžić jednostavno ne zaslužuju.
Hajde malo u Banjaluku Bjeljinu Grude Laktase itd.Oni ce te docekati sirokih ruku, pa uzmi koi glas i to je Bosna i Hercegovina nemoj samo od nas Bosnjaka traziti .Koju ti politicku opciju prestavljas .Srbi imaju svoje snsd a opozicija hahahah sds Hrvati hdz ovo ono. Zasto smo samo mi Bosnjaci problem .Kakve veze ovdije ima vijera sa nacionanim strahom za golim opstankom .Jesil zaboravio ko je punio grobnice i ko se i dan danas ponosi s tim zlocinom .Jel vi shvatate gdije mi zivimo ili se stvarno pravite ludi .Ko su nasi susjedi jel neznate ? E na vasu zalost Bosnjaci znaju i nisu zaboravili .I ovo opet samo da kazem da sam ponosan BOSNJAK nisam vjernik al smo mi Bosnjaci naj civilizovanija nacija na Balkanu i sire .
Znaci mi smo glupi ,nepismeni a ovi su susijedi sve doktori nauka kao vi gosp Leclerc
Last edited by propuh1975 on 13/03/2017 02:02, edited 2 times in total.
BISCANIN2

#7390 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by BISCANIN2 »

It_is_a_Leclerc wrote:

Do naroda je.

Izvini, stvarno sam te poštovao, mislio sam da si puno, puno al baš puno mudriji, jesi obrazovan, al brate na terenu 0 points.
Kao da je Bosna bila prije napredna, kao da prije nisu ljudi išli iz tvog i mog kraja,
U mojoj familiji su gebracijama vani a ja sam prvi sa vss u čitavom plemenu 2001 godine, sad već ima nas 5. I ima nas više vani, malo nas je tu.
Kad vidim tvoje postove ove zadnje i sličnih kojima se ismijavate našem narodu koji je pretpio što većina naših sussjeda nebi nikad ii teret koji su iznejeli takvi kakavi su dođemi da plačem. Kako stavljate vlastite frustrCIJE ISPRED, pazi ja i sad lično trpim zbog pojedinaca iz SDA,ali brate da na onsovu toga govorim ono što nije........
Srećom kažem nije narod glup, fali obrazovanja ali stiće se i to, ali je mudar od dva zla zna izabrati manje.
ljevoruki

#7391 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by ljevoruki »

radostan dan wrote:
Nisu...srbi su blizi bosnjacima, odnosno, bosnjaci su blizi srbima, ipo temperamentu, kulturi, mentalitetu, obrascima, itd, itd...ne komplet, ali vecina da, u oba smjera.

Opet ovaj :violina: i pila naopako. I milosevic je na pocetku 1992, rekao da su srbi i muslimani braca sto ga nije sprijecilo da nastavi bacati granate po braci.

Podsjecam da uz Bosnjake ne ide samo islam u paketu, u paketu imas i multi-kulti filozofiju
Da, kako da ne...vidim po broju srba i hrvata koji su otisli iz sarajeva, evo da uzmem period 96-2012.
Jos jedan dokaz da su Srbi i Hrvati u BiH slicni po mentalitetu, nece da zive sa muslimanima i zbog toga odlaze. Nisu bili prisiljeni na to, cak mislim da su imali bolje uslove za zivot od Bosnjaka zbog mogucnosti zaposljavanja po etnickom kljucu.
TheMule

#7392 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by TheMule »

pemanapemani wrote:
TheMule wrote: Ja, i? Kakva je poenta ovog osim da se okrive Bosnjaci? Upravo su Bosnjaci jedini koji jesu za takav sistem.
Ko bolan krivi Bosnjake?
Upravo suprotno, govorim da vecina Bosnjaka i ostali kojima je BiH domovina stoje kao prepreka da se ideja o gradjanskoj BiH unisti. Dugorocno, takva ideja je jedini garant opstanka BiH.

Velikosrpska i velikohrvatska politika preziru takvu ideju. Izdajnici koji se predstavljaju kao veliki Bosnjaci manipulisu obicnim pukom i predstavaljaju ideju gradjanske BiH kao strogo multietnicku u kojoj su Bosnjaci donji, neojugoslavenstvo, Titov komunizam olicen u bratstvu i jedinstvu, itd.

Demokratska, gradjanska drzava sa jakim socijalnim pravima u kojoj ce biti zagarantovana prava svim pojedincima.

Nije mi jasno kako to steti Bosnjacima?
U redu, onda sam pogresno razumio, ali tako se cini na prvi pogled. Razlog tome je ovaj tvoj drugi pasus.

Vidis, gradjanska BiH bi bila garant opstanka, ali to je ideal koji se nikad nece desiti, jer nema volje u ostala dva naroda. Zbog toga je ovo sto imamo sa "konstitutivnim" samo kompromis, ali i realnost. Ti optuzujes te neke kao izdajnike i da se lazno predstavljaju, ali nije to bas tako. Stvar je u tome sto su ti neki, pa evo i ja pomalo, shvatili sta je realnost na terenu, i da se Bosnjaci, pa i samim tim Bosna, mogu samo spasiti ako se budu drzali nacionalnosti i uspjeti naci sporazum i napraviti dogovor sa ostala dva naroda.

E sada, kako to steti Bosnjacima, pa i samoj Bosni? Sama po sebi, u teoriji ne steti naravno, ali, u praksi, ta ideja je vrlo stetna jer kad se govori o njoj, obicno se pokusava sprovesti na potezu od Sarajeva do Tuzle, i tu ces naici na otpor kod Bosnjaka.

Ne znam da li si bio na ovom forumu prije jedno malo vise od 10 godina - tada se ovdje zastupala jedna meni vrlo zastrasujuca ideja koja je imala podrsku od nekolicine forumasa. Nisam za nju srecom dugo cuo, a isla je ovako:

Treba se stvoriti treci entitet negdje u Hercegovini, RS dati vecu autonomnost ili samostalnost (ne sjecam se vise), a onda cemo mi sto ostanemo u ostatku Federacije da uredimo nju kako mi zelimo, bez nacionalnog kljuca, bez narodnih prepucavanja ili tih ostalih gluposti. Neka oni tamo rade sta hoce, a mi cemo ovdje po svom i svi sretni -prava gradjanska drzava!

Ova ideja je cak gora i od one da se svi "mirno raspodijelimo na 3 nacionalne drzavice i mirna Bosna" - koju sam sluso od Bosnjaka u ratu i nakon rata, ali je srecom vise nikad ne cujem.

Sad ne znam da li su se ove lude ideje zaboravile, a ljudi politicki sazreli, ili su dosta lukaviji nego prije, pa sad istu stvar zagovaraju na malo drugaciji nacin. I tu ces naici na sumnju i nepovjerenje od odredjene grupe Bosnjaka, jer vrlo dobro znamo da gradjanska BiH nemoze proci kod gradjana Banja Luke, Trebinja i zapadnog Mostara, pa se onda ljudi pitaju "cemu ta prica vodi?"
Drvenija87

#7393 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Drvenija87 »

PAVLE RADIĆ: MILOŠEVIĆEVA POLITIKA ŽIVLJA NEGO IKAD

Koji to demoni drže zapadni Balkan u zatrovanom stanju ni rata, ni mira? Oni isti koji su razorili i SFRJ – demokratski nezrela društva; korumpirani autoritarni režimi koji proizvode i podjaruju nacionalizme i šovinizme kao sredstvo uzurpacije vlasti i moći; neugasle velikodržavne i umišljene mesijanske politike pojedinih država; autoritarne kulture, preovlađujuća neprosvećenost, egzistencijalni strahovi i podsticane identitetske frustracije masa koje zbog egzistencijalnih strahova postaju lak plen političkim i verskim demagozima i šovinističkom ološu; slabe demokratske i kulturološke alternative nekompetentnim vladajućim elitama (ako se vladajuće klike ogrezle u korupciji i beščašću mogu nazvati elitama); propale privrede i nedostatak temeljne infrastrukture; ogromni deficiti u skoro svim segmentima života; neefikasne hipertrofirane javne službe; nerazrešena ratna prošlost i odsustvo elementarne pravde prema žrtvama; sve gora socijalna situacija, besperspektivnost i egzodus najobrazovanijeg i najkreativnijeg dela stanovništva – mladih. Poseban problem regiona je beskrupulozno mešetarenje Putinove Rusije i njena neprikrivena podrška najdestruktivnijim antievropskim i antimodernizacijskim pokretima, ne bi li se zemlje regiona držale što dalje od evropskih i evroatlanskih integracija.

Dinamiku i intezitet manipulacija navedenim problemima Zapadnog Balkana (Srbija, BiH, Makedonija, Crna Gora, Kosovo i Albanija) i održavanje stanja ni rata ni mira, dominantno određuje ono što se pre, tokom i nakon razaranja SFRJ konstituisalo kao miloševićizam – srpski nacionalizam temeljen na isključivosti, ucenama, brutalnosti, nasilju koje nije prezalo ni od ratova i masovnih zločina. Kroz razne forme i šminkeraj, miloševićizam je i danas u osnovi srpske vladajuće elite i značajnog dela opozicione politike, uprkos i po Srbiju katastrofalnih posledica. Miloševićevi kadrovi danas vladaju Srbijom, pod njima Srbija stenje i propada, a susedi se brane kako znaju i umeju, najčešće istim ili sličnim metodama jer racionalnog odgovora na miloševićizam praktično skoro da i nema.

Miloševićizam Beograda naročito je brutalan prema BiH, gde mu je i međunarodna zejednica –SAD i zapadne zemlje – išla na ruku i dala dugoročan, ako ne i trajan legitimitet situirajući ga praktično u Dejtonski mirovni sporazum i iz njega proizašao Ustav BiH. Za BiH je to fatalna brava bez ključa. Ono što je ta politika značila za SFRJ – isključivost, ucene, brutalnost – to je postojeći Ustav BiH danas za tu državu. U korenu onemogućava njezinu demokratsku funkcionalnu integraciju i pod ucenama miloševićezma instaliranog u Banja Luci dovodi do toga da mu se popušta i sve više se u međunarodnoj zajednici govori da narodi BiH zaista ne mogu da žive zajedno, što je na žalost u skladu sa raznim ksenofobnim politikama koje nažalost cvetaju i na Zapadu.

Problemi Makedonije su greh zapadnih zemalja i EU koje su Makedoniju prepustile zadrtosti grčkog nacionalizma. Između neiskrenih suseda, prepuštena samoj sebi, Makedonija se našla izolovana i, posle višedecenijskog limba, došla je na ivicu potpunog kolapsa i mogućeg haosa nesagledivih posledica. Greh zbog toga EU i SAD prema malom narodu i maloj zemlji ne može se ničim pravdati. Hoće li greške barem sada pokušati da isprave? Da li imaju snage? Makedonija i BiH su zemlje koje se u ozbiljnim analizama spominju kao zemlje potencijalnog raspada, a sudbina BiH i Makedonije je na savesti EU i demokratskog sveta.

Miloševićizam, potpomognut ruskim mešetarenjem, seže i prema Crnoj Gori, preko ispostava srpskog nacionalizma.

Tragično je što je u Srbiji mali broj političara, a još manje političkih pokreta koji su svesni zla miloševićizma. A i neki od onih koji kritikuju Miloševićevo nasleđe, čini se da to rade isključivo zarad uživanja u političkim apanažama i kombinacijama, i glasova na izborima. Nikako principa.

(Autonomija)
Tomahawk11
Globalni moderator

#7394 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Tomahawk11 »

Image
daddy-kool

#7395 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by daddy-kool »

Haris.ba wrote:
daddy-kool wrote: Veliš da je bilo prije veto, ali da je MSP to zanemario - nisam upratio kada je to bilo?
Pisano je već na temi. U presudi imaš taksativno pobrojano šta su sve pokušavali iz RS -a. Čak i da imenuju koagenta koji će podnio obavijest o odustanku od tužbe.

Tad je Radišić bio.
Razumio sam da je skupština RS potvrdila veto na odluku predsjedništva, a da to MSP nije uvažio?
Ove smicalice i podvale su konstanta, i ne iznenađuju, ali nisu imale efekta zato što nije postojala odluka predsjedništva za njih.
daddy-kool

#7396 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by daddy-kool »

TheMule wrote:
daddy-kool wrote:
pemanapemani wrote:
Zašto da se okrive, pa ovo bi bio neuporedivo bolji i moderniji sistem.
The BEN10

#7397 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by The BEN10 »

Ricken wrote:
The BEN10 wrote:
Ricken wrote:Ovo naravno neznači, da sada kada su mnoge činjenice izašle na vidjelo, Bakir Izetbegović nije diletantski odigrao cijelu igru. Samo je pitanje koliko je ovo sve bila farsa ili pozorišna predstava za javnost i koliko su namjere bile iskrene.

Da se u pripremu cijele stvari krenulo prije dvije godine sa glavnim ciljem pribavljanja dokaza u kontekstu naše društveno političke složenosti, da ista odražava namjeru države, siguran sam da bi se uz mnogo potresa mogao ishodovati konsenzus. Ali nije, već se odlučilo krenuti onako kako funkcionišu naši političari, igrama iza kulisa, a ne korištenjem svih pravnih i institucionalnih instrumenata, što nedvojbeno jeste izraz nepoštovanja prema državi i njenim građanima.
Dakle, zaključak je da se nije diletantski ponio, ali da je trebao godinu-dvije ranije trebao krenuti u pripreme!? :-)
Neznaš čitati!
Halali! :-?
LBVIEW

#7398 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by LBVIEW »

palermo wrote:
KENJAC wrote: Daj ba prekinimo vise sa otuznom pricom. Ispade da je sve palo u vodu jer Sakib nije imao punomoć. De , ne budite djeca ! Evo recimo da je imo punomoc. Da je predmet zaprimljen. Jel vi i dalje mislite da je ova grupa intelektualaca iz vijecnice imala kakav adut u ruci ? Jel mislite da je ova traljava gomila imala neke nove dokaze ?
Nista nisu imali u ruci. Klasican blef ! Sto bi carsijaneri rekli " na kvarnjaka" ! Jel mislite da je ova neformalna grupa gradjana u stanju voditi neki ozbiljan posao ?
Pa kad je tako sto strucnjak Kasim Trnka ne kaze sad ( sad je sve otislo , gdje je otislo) koji su to novi momenti , realizovani sedam dana pred istek dugogodisnjeg roka ?
Daj , da i mi znamo ! Barem to imamo pravo ! Valjda im je Bakir to objasnio u polutami Vijecnicinog podruma !
U toj traljavoj gomili su bili predsjednici svih stranaka koje okupljaju bošnjačko glasačko tijelo, bio reis ul ulema, bili nekakvi akademici.......
kakvi li su drugi Bošnjaci kada su ovi traljava gomila......
Ma tipicni serpski "wisfull thinking",a motiv je jasan-odbrana matice.
statixx

#7399 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by statixx »

Evo jedan nepristrasan i prizeman tekst:

KO TO BRANI, KO NAPADA BAKIRA?

U lijepom našem 'Apsurdisatanu', svakovrsnih apsurda nikada dosta! Jedan se dogodio i uoči vikenda. Dvojica dragih i cijenjenih kolega mi iskreno i tvrdo prigovoriše da u aktueknoj frtutmi oko revizije presude za genocid, u ovom komentaru (http://zekerijah-smajic.eu/blog/fakta/k ... i-i-obmane) ja, navodno, branim Bakira Izerbegovića. I nije im jasno zašto ja to činim imajući u vidu da znaju da smo i ja i moji medijski projekti među žrtavama nemilosrdno-beskrupulozne i „halke“ i „hobotnice“ po vrlo maštovitoj logici "ako nisi s nama, protiv nas si".

Moj odgovor kolegama je krajnje kolegijalan, jednostavan i iskren: u pisanju i javnom gvoru nikada se ne služim vojnim taktikama 'napada' ili 'odbrane' prema bilo kome, već nastojim da vlastitim narativom pokušam, u granicama vlastitih mogućnosti i spoznaja, racionalizirati činjenice.

U konkretnom slučaju se radi o stopostonim dokazima i osobnom uvjerenju da su svi ovi koji sada buču na Bakira Izetbegovića kao gladne zvijeri tražeći njegovu ostavku i odgovornost – mogli imati u rukama legalne alatke i način da se prije neformalnog sijela u gradskoj Vijećnici u Sarajevu 17. januara, direktno, detaljno i tačno informišu o stanju predmeta i statusu Sakiba Softića – o čemu su trebali biti konsultovani na "Bakirovu minderu". Svi koji sada buču na Izetbegovića mogli su od Suda u Den Haagu zatražiti službena tumačenja i informacije koje su im nedostajale, uključujući i one o kojima ih je Izetbegović obmanuo! Mogli su se sami obratiti predsjedniku Suda Ronny Abrahamu, mogli su pisati Registraru, Uredu za medije, Sekretarijatu...ali nisu.

Da su to učinili kao što su to uradili Vučić, Ivanić, Crnadak..., ili da su platili koju stotinu maraka za aviokartu do Den Haaga, ili da su zadužili makar osrednjeg savjetnika za međunarodno pravo da to istraži – siguran sam da bi direktno od Suda dobili odgovor. Ali, narode, naši bajni državnici, političari i njihovi savjetnici nevole da rade! Oni neznaju pravila i zakone! Oni nepoštuju bonton komuniciranja sa svijetom! Oni neznaju strane jezike! Oni imaju preglupe savjetnike! Oni su patološki sujetni, rizično su bivalentni, bolesno su osvetoljubivi i svi bi sve dali da im guzici bude udobno, a za narod, žrtve i pravdu ih je baš briga!

I šta mogu takvi državnici, političarti i njhovi klimoglaci? Najlakše je kriviti već krivoga i na notornim floskulama ubirati jeftine populističke stranačke poene, misleći pritom da smo svi benavi, da smo njihovi ili smo uznjih, da smo ćoravi i dobro nagluhi.

Za razliku od naših populista-amatera, profesionalni populista Aleksandar Vučić, kojeg za to i druge državničke finese obučavaju najbolji stručnjaci iz Rusije, Amerike, Njemačke i Francuske- sve potrebne informacije o reviziji presude pravovremeno je tražio na pravom mjestu, i dobio ih. Zato je Vučić cijelo vrijeme od podnošenja zahtjeva za reviziju i bio bezbrižan, optimističan i miroljubiv kao Majka Tereza. A naivčine u Sarajevu i Banja Luci su se standardno retorički ubijali, međusobno mrzili i trovali narode.

Punih sedam dana prije odluke o odbacivanju zahtjeva za reviziju, u „Crvenoj liniji“ na N1 i osobno sam ukazao na fenomen fascinantno-racionalne Vučićeve indolencije i mirotvornosti upravo u vrijeme dok je Zapadni Balkan gorio. Ustrdio sam, naime, da je Aleksandar Vučić sračunati proizvod Zapada koji svoju sadašnju i buduću poziciju regionalnog lidera utemeljuje isključivo na vlastitoj sistematičnosti u komunikaciji sa glavnim centrima globalne moći, te na zakletom uvažavanju svake riječi koja mu iz tih centara dolazi. Za to vrijeme, naši „mudraci“ mudruju po sarajevskoj Vijećnici, perifernim kafanama i minderima - nemajući pojma šta se, zapravo, u svjetskim kuhinjama sprema za ručak na našoj trpezi. Većina domaćih medija voli senzacije i osvete pa u pravilu jure na prvu loptu. Tako su i u slučaju revizije na prvu povjerovali da su naši vječiti bukači obmanuti. Ja se, međutim, cijelog života držim pravila da samo naivni govore ono što misle, a mudri misle prije nego išto progovore!

Ko su još među odgovornima za ovakav čemer u Lijepoj našoj? Naša neuka, jadna i bezvezna diplomatija! Ona je takva da joj na Kugli nema pandana. To nisu moje riječi. Ovo tvrde oni koji znaju našu diplomatiju iznutra, to kažu iskreni strani prijatelji i to govore rezultati uključujuči i sadašnju zbrku oko revizije. Zar je moguće, narode, da Ambasada BiH u Den Haagu koja je samo na pola sata korakom udaljena od Palate svjetske pravde, nije mogla znati sve ono i više od toga, što su znali i imali Mladen Ivanić, Aleksandar Vučić, Igor Crnadak i drugi koji su znali, a šutjeli?

A ko je kriv za našu toliko srozanu diplomatiju u kojoj nema ni jednog pravog diplomate od karijere ili ambasadora kojeg poštuje globalna loža profesionalnih diplomata. Nije glavna krivica samo do ministra vanjskih poslova, ma ko to bio. Glavni krivci su opet članovi državnog Predsjedništva u čijim rukama je apsolutno i apsolutističko pravo da biraju, imenuju i šalju u svijet one koje oni žele, a glavni uslov je da su iz njihovog nacionalnog tora. Tako su od rata do danas Bosnu i Hercegovinu po svijetu predstavljali , uz časne rijetke izuzetke - uglavnom anonimni, nesposobni, kriminogeni, šlampavi i neperspektivni, ali na svakakve načine zaslužni pa makar to bile i ljubavnice, kućni prijatelji, rodbina ili poslušnici. Kome nije jasno o čemu govorim neka zaore ovdje (http://www.mvp.gov.ba/ambasade_konzulat ... fault.aspx ) i lako će vidjeti ko je ko u bh. diplomatiji, kako se dijele regionalne i top-destinacije, a kako one u najegzotičnijim zemljama svijeta. Na istom mjestu se u trenu može vidjeti i gdje naša zemlja nema diplomate iako bi trebali tamo biti, kao i to gdje ih imamo bez ikakve logike i svrhe.

Zašto je to tako? Osim već navedenih razloga, stanje u bh. diplomatiji je takvo i zbog toga što za četvrt stoljeća od nezavisnosti, bh. vlasti nisu bile u stanju da se usaglase oko diplomatske strategije, strategije razvoja međunarodnih odnosa i saradnje sa svijetom. Ne postoji ni poseban zakon o Ministartsvu vanjskih poslova, niti su racionalno uređeni odnosi i nadležnosti između resornog Ministarstva i Predsjedništva Bosne i Hercegovine kao vrhovnog igrača u poslovima zastupanja na međunarodnoj sceni.

Uostalom, šta će nama prava diplomatija kad smo u svijetu dovoljno poznati po lošem imidžu!
JThomas

#7400 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by JThomas »

ne znam baš da li se neko van državne vlasti i bez ovlaštenja može "raspitivati" za predmet i status kako su uradili bivši (sad stvarno) agent, članovi predsjedništva i ministar vanjskih poslova. a i da može, ne bi trebalo da to znači da onaj ko se već raspitao može ašćare lagati da sa ovlaštenjem ništa sporno...
Post Reply