Ne znam zasto nekom treba objasnjavati razliku izmedju 1950. i 1980. Izmedju KPJ i SKJ. Ali ne gajim iluzije da cu nekom razbiti predrasude, u krajnjem zaboli me q. sto neko nafilovan "demokratskom" propagandom misli da je SFRJ bila kazamat.kiligonzales wrote:Ma jok, sve je to daleko, a opet blizu i Goli Otok je postojao radi tih semantickih obracuna sa neistomisljenicima.drugi profil wrote:SKJ je sa komunizmom imao sličnost samo u semantici.
Daleko je to i od ideologije i od prakse komunizma bilo. To je bio samo jedan obični jednopartijski sistem koji ni9t smrdi nit miriše, tehnokratski, birokratski, koji je vjerovatno jedino rješenje za multinacionalne države, inače u suprotnom garantovano idu nacionalne "demokratske" stranke sa zlatnim kašikama u prve redove.
Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- drug_profi
#7376 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- drug_profi
#7377 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
To što nema snimak na YT ne znači da nije istina. Ja svojim ušima čuo Muhameda Čengića. A u predizbornoj 1990. se svašta još moglo čuti. Ponajviše o slogi, bratstvu, ravnopravnosti, slobodi, švicarskoj, kaliforniji itd....kiligonzales wrote:
I ta floskula o zlatnim kasikama je propagandna laz, doduse paljanska, ali cesto je mantraju i ostali yunostalgicari
- piupiu
#7378 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Maloprije Titovom, pored Metropolisa... ogradjeno policijskom trakom, ne možemo proći. Sa mnom dijete. Šta će biti - dvojica su pucali jedan na drugoga 10 metara od Federalnog MUP-a, nasred Titove, 10 minuta prije nego što smo naišli. Eto to je VELIKA razlika izmedju Jugoslavije i danas. Ogroooomna.
-
Fudo387
#7379 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ovi danas imaju bolje pistolje, velika razlika.piupiu wrote:Maloprije Titovom, pored Metropolisa... ogradjeno policijskom trakom, ne možemo proći. Sa mnom dijete. Šta će biti - dvojica su pucali jedan na drugoga 10 metara od Federalnog MUP-a, nasred Titove, 10 minuta prije nego što smo naišli. Eto to je VELIKA razlika izmedju Jugoslavije i danas. Ogroooomna.
- supercali
#7380 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Okoristili su se oni nizi slabo koja vrhunska civija iz onog sistema je se okoristilahAZNADAR wrote:Varas se. Mnogi bivsi funkcioneri, civije, krimosi koji su se itekako okoristili,.. su devedesetih lijepo promijenili stanku i isto nastavili. Pogledaj samo biografije.supercali wrote:Ma jugu pljuju ono koji nisu mogli krasti kao sada uglavnom koji su bili tamo gdje im je mjesto
Sve dok su takvi na funkcijama bilo kakvim jugoslavija ce se prikazivati kao najgora drzava koja je ikad postojala jer im ne odgovara da se sada prica o njima i njihovim prevarama i sl
Slicno je i sa obicnom rajom
Jugu pljuju ili blaze receno kritikuju samo oni koji mozak upotrebljavaju za rasmisljanje i koji sami prave svoj stav.
A oni kojima nedostaje diktatatura i cenzura, ispiranje mozga parolama i ideoloskopoliticka podobnost, neko koji ce im naloziti sta da misli, u sta vjerovati,.... oni Jugu mogu preboliti samo pod nekim drugim tutorom.
Naravno i ranije je i u vrhu bilo sljama al sada na vlasti je uglavnom sljam koji je ranije bio na dnu
Radeljas bio portir ili sta vec onaj bio vozac onaj bio sef skladista i sl sve su to profili ljudi koji danas upravljaju drzavom
- piupiu
#7381 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Jah.Fudo387 wrote:Ovi danas imaju bolje pistolje, velika razlika.piupiu wrote:Maloprije Titovom, pored Metropolisa... ogradjeno policijskom trakom, ne možemo proći. Sa mnom dijete. Šta će biti - dvojica su pucali jedan na drugoga 10 metara od Federalnog MUP-a, nasred Titove, 10 minuta prije nego što smo naišli. Eto to je VELIKA razlika izmedju Jugoslavije i danas. Ogroooomna.
-
Fudo387
#7382 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Dobro, sad ce opet teravija o bezbEdonosno-sigurnosnim aspektima, moglo se na klupi spavat’, bla bla bla...
- supercali
#7383 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
A ti ces voditi teraviju bolje je danas nego u jugi
Ja u jugi jedva zivio al danas je bolje
Al cu vam ja iz amerike vaziti bolje je danas
Ja u jugi jedva zivio al danas je bolje
Al cu vam ja iz amerike vaziti bolje je danas
- piupiu
#7384 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
A da povučeš ručnu s vremena na vrijeme? Obračun nasred Titove u 7 naveče.Fudo387 wrote:Dobro, sad ce opet teravija o bezbEdonosno-sigurnosnim aspektima, moglo se na klupi spavat’, bla bla bla...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#7385 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa sto bi povlacio? Vidis da mu je drago maltenepiupiu wrote:A da povučeš ručnu s vremena na vrijeme? Obračun nasred Titove u 7 naveče.Fudo387 wrote:Dobro, sad ce opet teravija o bezbEdonosno-sigurnosnim aspektima, moglo se na klupi spavat’, bla bla bla...
-
Fudo387
#7386 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pitaj dedu jel’ smio u 7 navece prosetati Blatusom._BataZiv_0809 wrote:Pa sto bi povlacio? Vidis da mu je drago maltenepiupiu wrote:A da povučeš ručnu s vremena na vrijeme? Obračun nasred Titove u 7 naveče.Fudo387 wrote:Dobro, sad ce opet teravija o bezbEdonosno-sigurnosnim aspektima, moglo se na klupi spavat’, bla bla bla...
Cuj, maltene mi drago.
-
mishic
#7387 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ovo smetljište u kome sada živimo proizvela je ta "ozbiljna civilizacija".
- insomnia78
#7388 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa nemeRe i velegrad i mirnoća. U svim velikim gradovima toga ima. Ljudi sa po Parizu obracunavajupiupiu wrote:A da povučeš ručnu s vremena na vrijeme? Obračun nasred Titove u 7 naveče.Fudo387 wrote:Dobro, sad ce opet teravija o bezbEdonosno-sigurnosnim aspektima, moglo se na klupi spavat’, bla bla bla...
Edit: svrati na temu crna ‘ronika. Pucac stara sarajevska predratna raja
- piupiu
#7389 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kakav, bolan, velegrad? 
Last edited by piupiu on 16/03/2018 00:13, edited 2 times in total.
-
Bodkin
#7390 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
animals wrote:Ne mozes racunati poslijeratnu BIH,mali jomu wrote:animals wrote:
Ne znam za otimanja, prevare i lazi...
ali bilo je beznadje i apatija...
ono , dosao si do kraja, i nema dalje...
Ima dalje..... dalje je ono sto kazes da ne znas.
sa onom Jugoslavijom...
i u ovakvoj BIH, ljudi bolje zive, nego u onoj JUgoslaviji, kad se za kg kave islo i
inozemstvo..
a sto bi ljudi u danasnje vrijeme zivjeli ko na zapadu, a
i dalje biraju nacionalisticke stranke, koje ih drze u mjestu, to je druga stvar...
i sukobi Rusa i Amera, koji se prelamaju na ovim prostorima, ne daju prostora za nesto vise...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#7391 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Na svako sranje koje se desi vamo uvijek vas ima brigada sto na to safunjate macora.Fudo387 wrote:
Pitaj dedu jel’ smio u 7 navece prosetati Blatusom.
Cuj, maltene mi drago.
- insomnia78
#7392 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa šeher. Pravila ponasanja i to
-
dezurni_ucenik
#7393 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Da je ostala Jugoslavija, je li stvarno mislite da bi i dalje guzovace stanove dobijali, guzovace ljetovali na moru i da bi mogli spavati na klupama. hajte molim vas.
-
Fudo387
#7394 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Sad vec provociras._BataZiv_0809 wrote:Na svako sranje koje se desi vamo uvijek vas ima brigada sto na to safunjate macora.Fudo387 wrote:
Pitaj dedu jel’ smio u 7 navece prosetati Blatusom.
Cuj, maltene mi drago.
- supercali
#7395 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Proizveli su oni koji su za vrijeme ozbiljne civilizacije bili u zatvoru od maldih muslimana preko seselja i slmishic wrote:Ovo smetljište u kome sada živimo proizvela je ta "ozbiljna civilizacija".
- insomnia78
#7396 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Jes. Poput Milosevica, Tudjmana, Karadzića, Mladića...
- Dozer
#7397 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Bilo bi dobro bar znati znacenje termina koji se koristi...Ommadawn wrote: FGR i Sarajlijice su ljudi koji misle da su Bogom dani samo zato jer su rodjeni u Sarajevu pa jebu mater svima koji se snadju bolje od njih.
A da ima papanluka medju tim sto su dosli - ima itekako. Ali njihova ce djeca kasnije jebavati mater svima onima koji se budu doselili u taj grad iz nekakvih provincija, iz jednog ili iz drugog razloga.
Sarajlijice nisu oni rodjeni u Sarajevu. To su sarajlije. Sarajlijice su dosljaci.
I ti dosljaci su sa sobom donijeli svoje obicaje. SIlom prilika, odjednom su postali ogromna vecina u ovom gradu, a njihov mentalitet "daj meni - jebe mi se za sve drugo" i "nece meni neko nemtati pravila kako da se ponasam" je postao opsteprihvaceni nacin zivljenja i ponasanja.
Ja kada odem negdje vani, bilo gdje, gledam kako se ponasaju ljudi oko mene i prilagodjavam se. Ako mi ne sto nije jasno ili ne znam neki obicaj - pitam, da se ne bih provaljivao i brukao. Nikad mi na pamet nije palo da nekoga domaceg ja "ucim" kako nesto "treba" ili kako da se ponasa.
Da ne pricamo o tome da bih sa sobom doveo kravu od 400-500kg i sprcao je na balkon zgrade na 5-6 spratu, sto sam nakon rata ovdje vidjao.
Ovdje ta vecina novopridoslih nije imala potrebu da se prilagodjava sredini u koju su dosli, jer su odjednom bili kao na svom, okruzeni svojim mentalitetom. Ali, ipak su, kako to obicno biva, htjeli da budu nesto vise, pa su onda iz toga proizasle razne nebuloze u pokusaju nekakve emancipacije, poput pojave enormnog kica, izmisljanja nekog novog slenga i izvrtanja satrovackog koji je u Jugi bio svojestven Sarajevu i sarajlijama, po cemu smo bili prepoznavani u cijeloj Jugi.
Pojavile su se neki novi maniri, poput bacanja kesa smedja s 10-og sprata nebodera, ostavljanja gomile cipela u haustorima ispred vrata, sjedeljki na dekama na livadama ispred zgrada, voznje po cestama (i parkiranja) kao da su seoske - ko kuda hoce, a onda, ono najpogubnije - preuzimanja vlasti i pocetka totalnog rasula drustva, upravo radi onog mentaliteta s pocetka posta...
I moze pricati ko sta hoce, vrijedjati se koliko hoce ili izmisljati razloge kako bi opravdao ovo ili ono, ali jedna cinjenica se nikada nece promijeniti - mozes seljaka izbiti sa sela, ali selo iz njega nikada.
Kako svako pravilo ima izuzetaka, tako je i ovdje, na obje strane, ali to su, ipak, samo izuzeci. Zestoka manjina.
I, za kraj, da budemo nacisto - nemam ja nista protiv bilo koga niti ljude dijelim po tome odakle su ili kako se zovu. Dijelim ih samo po ponasanju. Ili si normalana covjek, ili si kloc. I to je to.
-
Fudo387
#7398 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Vidjao krave po balkonima, peti-sesti sprat?
Pa vidjao si ti i letece tanjire iznad Trebevica.
Kruh te, i hoce da pravi stranku, vodi drzavu?
Pa kako?
Pa kako?
- Ommadawn
#7399 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
A smeće se nije bacalo sa balkona prije rata?Fudo387 wrote:Vidjao krave po balkonima, peti-sesti sprat?
Pa kako?
Nije kurac...
-
akaunt
#7400 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Jeste li primjetili kako je trend izjednačavanja Jugoslavije i Sarajeva.
Papak nikad nije sebi mogao oprostiti što nije znao rukovat ni sa jednim ni sa drugim i zbog toga i ljubomore prema onima koji su to znali je učini sve da ih uništi!
Ni Eugen Savojski, ni Ratko Kalinovački a ni Esdea Šamački nije uspio pa neće ni par papaka !
Papak nikad nije sebi mogao oprostiti što nije znao rukovat ni sa jednim ni sa drugim i zbog toga i ljubomore prema onima koji su to znali je učini sve da ih uništi!
Ni Eugen Savojski, ni Ratko Kalinovački a ni Esdea Šamački nije uspio pa neće ni par papaka !