Problem pasa lutalica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Forsaken

#7376 Re: Problem pasa lutalica

Post by Forsaken »

Kakva je situacija sa ostatkom grada, imam osjecaj kao da ima manje pasa u Centru, a u Hrasnom gdje sam i nastanjen, broj je povecan. Trenutno ordiniraju 3 copora u krugu od 500metara,s tim sto 2 prvi put vidim, jedan je domaci :D Mozda haluciniram al cini mi se da se dovoze ovdje...
All Apologies

#7377 Re: Problem pasa lutalica

Post by All Apologies »

Gdje je kod nas logika - stavlja se zastita od golubova, a psi slobodno setaju :?
"Stite" nas od onih koji nas i ne napadaju, a onima koji redovno maltretiraju ljude nece nista :-)
AmirBaa

#7378 Re: Problem pasa lutalica

Post by AmirBaa »

Forsaken wrote:Kakva je situacija sa ostatkom grada, imam osjecaj kao da ima manje pasa u Centru, a u Hrasnom gdje sam i nastanjen, broj je povecan. Trenutno ordiniraju 3 copora u krugu od 500metara,s tim sto 2 prvi put vidim, jedan je domaci :D Mozda haluciniram al cini mi se da se dovoze ovdje...
Oko selex pumpe je katastrofa, stalno belaji sa pascadi :-)
Vitezanin

#7379 Re: Problem pasa lutalica

Post by Vitezanin »

Forsaken wrote:Kakva je situacija sa ostatkom grada, imam osjecaj kao da ima manje pasa u Centru, a u Hrasnom gdje sam i nastanjen, broj je povecan. Trenutno ordiniraju 3 copora u krugu od 500metara,s tim sto 2 prvi put vidim, jedan je domaci :D Mozda haluciniram al cini mi se da se dovoze ovdje...
Ne znam baš :D . Mene prije nekih sedam dana najurilo, ako sam dobro izbrojao, osam pasa kod onog parkinga kod bolnice Abdulah Nakaš. Onaj čiko koji radi na parkingu preko puta je izašao pa ih rastjerao. :D Ja se okrenuo i kroz park. :lol:

Iskreno, ja volim ove životinje i žao mi je kad pogledam okice ovih pasa lutalica. Ali isto tako mislim da rješenje dijela problema definitno podrazumijeva uspavljivanje. Pasa je previše i sad se bukvalno vodi fight između ljudi i pasa za kontrolu kvartova. Pa mislim, ako ljudi izlaze iz svojih stanova misleći hoće li ih najuriti čopori to je konstantan pritisak.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7380 Re: Problem pasa lutalica

Post by Truba »

frajer jede buhtlu jutros a za njim idu valjda gladni kontaju da će dati

koji odron zaista ružno za vidjet
sizifinho

#7381 Re: Problem pasa lutalica

Post by sizifinho »

stvarno.
odmah zvati šintore da ih pobiju.

Čuj prate čovjeka dok jede buhtlu..totalno nečuveno, kako ih nije stid.
AmirBaa

#7382 Re: Problem pasa lutalica

Post by AmirBaa »

sizifinho wrote:stvarno.

Ostade mi duzan komentar :
http://www.klix.ba/vijesti/bih/goruci-p ... /140909099
U prvih osam mjeseci 2014. godine zabilježeno je 678 ujeda pasa na području Kantona Sarajevo (KS) dok su za isti period 2013. godine zabilježena 583 ujeda.
Cekamo statistiku za 2015. godinu ;)
Nepass

#7383 Re: Problem pasa lutalica

Post by Nepass »

Mi u mahali imamo dva avlijanera pa ne daju drugim cukima da pridju. Oko pivare ima 15cuka. Na kovacima su isto copori. Cak ima jedan i sugav ali niko nista ne poduzima.
Ja sam zvao sve moguce institucije od veterinarske stanice do ministarstava, ove azile isto. Samo prebacuju jedni na druge niko nista nije preduzeo.
Teta iz ministarstva (ljiljana ili biljana) me napala kakvo sam ja to stvorenje koje hoce da se psi uklone sa ulica.
Jedino rjesenje da se krenu trovati drugacije se necemo kutarisati.
Truba

#7384 Re: Problem pasa lutalica

Post by Truba »

vas treba biti stid što branite da nam potomci divljih zvijeri slobodno hodaju gradom

ružno izgledaju olinjali, poderani, depresivni i gradni
još kad iskopaju zajedno s vranama kakve kosti iz mesare pa nose kravlje kukove kroz naselje

ma ljepota za vidjeti
Adriatic

#7385 Re: Problem pasa lutalica

Post by Adriatic »

Black swan wrote:

vas treba biti stid što branite da nam potomci divljih zvijeri slobodno hodaju gradom

ružno izgledaju olinjali, poderani, depresivni i gradni
još kad iskopaju zajedno s vranama kakve kosti iz mesare pa nose kravlje kukove kroz naselje

ma ljepota za vidjeti
Ne konta da džukelama nije mjesto na ulicama grada.
sizifinho

#7386 Re: Problem pasa lutalica

Post by sizifinho »

AmirBaa wrote:

U prvih osam mjeseci 2014. godine zabilježeno je 678 ujeda pasa na području Kantona Sarajevo (KS) dok su za isti period 2013. godine zabilježena 583 ujeda.
i skontaj ti da su ti agresivni psi na ulicama već 2 godine, a ništa se nije poduzelo oko tog.

Ja sam za to da se svaki agresivan pas odvede i uspava.
No eto jebi ga, živim u Sarajevu i nebrojeno sam puta vidio kako reaguju ljudi.
Evo ti samo jedan primjer. Razumijem ja strah od pasa kod ljudi. Mene je pas ujeo desetak puta, od tog sam u najviše slučajeva ja bio kriv, ali je bilo situacija kad i nisam. No... ide žena s djetetom. Kod nas na Alipašinu ima par cuka koje svi znaju i koliko vidim većini ne smetaju. Nisu uopšte agresivni.
Eh, ide žena s djetetom neki dan ispred mene, ja vodim svoje pse na lancu (imam dva) i ispred mene lutalice dvije, kaskaju, jbg, vazda je tako. Lakše mi je ignorisati ih nego tjerati. Elem, ide žena i dijete, cuke ih uopšte ne gledaju. Mali zove kuju da mu priđe i ona priđe i on je mazi. Žena se okreće i kako vidi to - udari cuku torbom. Cuko se odmače. Okej, prepala si se.
No onda ta lepa teta uze kamen i pogodi cuku.

Kasnije kad taj cuko ujede nekog jer je istraumiran, bit će u tom tvom zapisniku.

@blackswan, adriatic i bilo ko me bude htio citirati
1. nemojte mene generalizovati, niti pokušavati me strpati u neki koš. Ako osjećate potrebu da budete u nekom toru, bujrum, ja nisam pripadnik ničije "ideologije".
Drugo, black swan, i ti si sam potomak divlje zvijeri, i biološki se ni po čemu ne razlikuješ od nje. Ako bilo šta pomisliš drugačije od ovog napisanog, onda ću morat te smatrati budalom. Podsjeti se evolucije.

Treće, adriatic, nemoj sebi davati za pravo da razlučuješ šta ja kontam ili ne kontam.
apsolutno kontam da "džukelama" nije mjesto na ulici. Apsolutno se slažem da se trebaju skloniti sa ulice. Apsolutno.
No vi ne razumijete jednu jednostavnu stvar. Čovjek je kriv što su psi na ulici i čovjek je u velikom broju slučajeva kriv za pseću agresivnost. Stoga, iako se slažem da psi trebaju se skloniti sa ulice ne slažem se sa vašim pasivno agresivnim pisanjem o situaciji kao da je vrsta Canis familiaris kriva za Homo Sapiens-ove greške.

I evo već tri godine tu pišete o situaciji, ali odbijate prihvatiti problem. Problem nisu psi, problem su ljudi.
Jer kad i ako se sklone SVI psi sa ulice (što smatram da treba da se uradi), opet će se javiti na ulici, jer će uvijek biti "džukela" među ljudima, a o kojima se nije vodilo računa jer je - Bože mili - pas sam kriv za sve.

toliko.
Truba

#7387 Re: Problem pasa lutalica

Post by Truba »

pas nije zivotinja koja se moze brinuti o sebi kao golub mačka i vrana
stoga mu nije mjesto u naselju nego u stanu ili dvoristu
jasko_ba

#7388 Re: Problem pasa lutalica

Post by jasko_ba »

Sizifinho, covjek popusi 3 puta u Banovice na ovoj temi, ali ne odustaje, uvijek ista prica.
A nije vise ni smijesno sve ovo. Problem se itekako moze brzo rijesiti, ali nekom odgovara da ostane ovo stanje u Sarajevu, Zenici, Kaknju, Travniku i jos par tzv. "bosnjackih" mjesta. Na svakom tom podrucju postoji neka Snezana Bingo, Fahrudin Caki, Sape i Dog's Trust dickrideri koji itekako zaradjuju od toga. Paypal ratnici :roll: To je ta komunikacija zastitnika, ali ne, kriva je zena sa djetetom i penzioner sa kisobranom. :lol:
Image
Prvi dojam? Prva dva dana u centru Banja Luke nisam vidjela niti jednog psa na ulici. Sarajevom šetaju čopori napuštenih pasa. Banja Luka ima jednu higijeničarsku službu, prihvatilište za pse na gradskoj deponiji blizu grada, tri udruženja za zaštitu životinja i svi skupa sarađuju. U samom centru grada sam tek trećeg dana vidjela dva psa. Sarajevo ima četiri higijeničarske službe- JKP RAD, Lokom i službe dva azila: Prača i Gladno polje. Na ulici ima mnogo pasa.
U Banja Luci se za rješavanje problema pasa lutalica na godišnjem nivou za rad higijeničarske službe izdvaja 150 000 KM. U Sarajevu je samo za higijeničarsku službu JKP RAD iz budžeta izdvojeno 680 000 KM. Čudno
AmirBaa

#7389 Re: Problem pasa lutalica

Post by AmirBaa »

sizifinho wrote:
AmirBaa wrote:

i skontaj ti da su ti agresivni psi na ulicama već 2 godine, a ništa se nije poduzelo oko tog.

Ja sam za to da se svaki agresivan pas odvede i uspava.
No eto jebi ga, živim u Sarajevu i nebrojeno sam puta vidio kako reaguju ljudi.
Evo ti samo jedan primjer. Razumijem ja strah od pasa kod ljudi. Mene je pas ujeo desetak puta, od tog sam u najviše slučajeva ja bio kriv, ali je bilo situacija kad i nisam. No... ide žena s djetetom. Kod nas na Alipašinu ima par cuka koje svi znaju i koliko vidim većini ne smetaju. Nisu uopšte agresivni.
Eh, ide žena s djetetom neki dan ispred mene, ja vodim svoje pse na lancu (imam dva) i ispred mene lutalice dvije, kaskaju, jbg, vazda je tako. Lakše mi je ignorisati ih nego tjerati. Elem, ide žena i dijete, cuke ih uopšte ne gledaju. Mali zove kuju da mu priđe i ona priđe i on je mazi. Žena se okreće i kako vidi to - udari cuku torbom. Cuko se odmače. Okej, prepala si se.
No onda ta lepa teta uze kamen i pogodi cuku.

Kasnije kad taj cuko ujede nekog jer je istraumiran, bit će u tom tvom zapisniku.

@blackswan, adriatic i bilo ko me bude htio citirati
1. nemojte mene generalizovati, niti pokušavati me strpati u neki koš. Ako osjećate potrebu da budete u nekom toru, bujrum, ja nisam pripadnik ničije "ideologije".
Drugo, black swan, i ti si sam potomak divlje zvijeri, i biološki se ni po čemu ne razlikuješ od nje. Ako bilo šta pomisliš drugačije od ovog napisanog, onda ću morat te smatrati budalom. Podsjeti se evolucije.

Treće, adriatic, nemoj sebi davati za pravo da razlučuješ šta ja kontam ili ne kontam.
apsolutno kontam da "džukelama" nije mjesto na ulici. Apsolutno se slažem da se trebaju skloniti sa ulice. Apsolutno.
No vi ne razumijete jednu jednostavnu stvar. Čovjek je kriv što su psi na ulici i čovjek je u velikom broju slučajeva kriv za pseću agresivnost. Stoga, iako se slažem da psi trebaju se skloniti sa ulice ne slažem se sa vašim pasivno agresivnim pisanjem o situaciji kao da je vrsta Canis familiaris kriva za Homo Sapiens-ove greške.

I evo već tri godine tu pišete o situaciji, ali odbijate prihvatiti problem. Problem nisu psi, problem su ljudi.
Jer kad i ako se sklone SVI psi sa ulice (što smatram da treba da se uradi), opet će se javiti na ulici, jer će uvijek biti "džukela" među ljudima, a o kojima se nije vodilo računa jer je - Bože mili - pas sam kriv za sve.

toliko.
Vrlo jednostavno, nijednom psu nije mjesto na ulici bez vlasnika, jer ce kad-tad postati agresivan. Tako je u svakoj normalnoj i uredjenoj drzavi, ne znam sto je problem da i ovdje bude tako ? I kako te nije stid govoriti tako o zrtvama pasa lutalica ? Da je neko tvoj bliznji, stariji napadnut i ujeden od strane lutalice bi li i onda govorio ma to je samo u zapisniku tako ? I ja ti onda dodjem ovako na forumu i kazem ma neka ga je pas ujeo, tako i treba jer je neko prije tog psa kamenom pogodio :thumbup:
vješalica

#7390 Re: Problem pasa lutalica

Post by vješalica »

Meni su na cistu hatoru prisle dzukele hajde kontam nece nista,ja cu ignorisati i proci,prvo su poceli lajati agresivno i tako su stali da nije bilo teorije proci.Naravno kriva sam,nemam sta drugo da budem.Koliko sam bezobrazna nisam pustila da me propisno kazne jer sam se usudila pojavizi na jebenoj ulici gdje oni vladaju i gdje je njihovo prirodno staniste kako to vole reci iz ovih udruzenja.
Onda sam postala teska psihopata jer sam ppsljeidce histerije i bjesnila dzukela sprijecila metlom.
Nismo svi u situaciji da nosamo metlu i kupujemo svaki dan.

Jucer cujem copor kako ludacki laje zavija i rezi
Izasla sam na prozor jer sam mislila da nekoga ujedaju napadaju na smrt
Kad lik vodi svog psa,dalmatinca,i njih 5 okruzili ga i laju ko ppremeceni,covjek se ukipio i trpi teror vreca buha asocijalnih sa ulice.
I on je izazivao jebem li mu dalmatinca u one tackice po sebi
Kreten stari...umjesto da baci dzukelu na ulicu on se jos usudio da ima i da sa njim seta
Stoka poremecena
seoBIH

#7391 Re: Problem pasa lutalica

Post by seoBIH »

Sve se slazem ali vješalice tvoji postovi su puni frustracije. To je nevezano za ovu temu. Nadam se da će tvoj muškarac da ti pomogne
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#7392 Re: Problem pasa lutalica

Post by japin_mutapi »

ova situacija sa čoporima poludivljh pasa lutalica u gradovima je nekakav sociološki eksperiment
AmirBaa

#7393 Re: Problem pasa lutalica

Post by AmirBaa »

japin_mutapi wrote:ova situacija sa čoporima poludivljh pasa lutalica u gradovima je nekakav sociološki eksperiment
mozda da vide koliko smo mi ustvari glup i nezainteresovan narod :roll:
vješalica

#7394 Re: Problem pasa lutalica

Post by vješalica »

seoBIH wrote:Sve se slazem ali vješalice tvoji postovi su puni frustracije. To je nevezano za ovu temu. Nadam se da će tvoj muškarac da ti pomogne
nek si ti došao na temu da to javiš,nemaš prečeg posla...aaa možda samo dosadno pa dok izmjenjaš nekoliko profila da istu priču ispričaš
dakle,ako nemaš ništa pametno reći nemoj dušiti teme sa svojim ličnim doživljajima
Truba

#7395 Re: Problem pasa lutalica

Post by Truba »

stalno se potežu neke priče koje su pogrešne i filozofija

psima nije mjesto na ulici da sami žive ili u čoporu
oni nisu takve životinje to ne smije tako biti...pas se veže za osobu a mačka za kuću
to treba prekinuti...psi nisu lovci da se sami snalaze već žive od "milostinje"
treba ih sve ukloniti nema daljnje priče

kraj ende
sizifinho

#7396 Re: Problem pasa lutalica

Post by sizifinho »

Black swan wrote:stalno se potežu neke priče koje su pogrešne i filozofija

oni nisu takve životinje to ne smije tako biti...pas se veže za osobu a mačka za kuću

kraj ende
ti vazda polemišeš na forumu, vazda imaš nekakve solucije -pa hajde sprovedi ih. Ne. Lakše je švrljat po forumu.

Dobro je rekao:
AmirBaa wrote:
japin_mutapi wrote:ova situacija sa čoporima poludivljh pasa lutalica u gradovima je nekakav sociološki eksperiment
mozda da vide koliko smo mi ustvari glup i nezainteresovan narod :roll:
ovi što žive na račun paypala i cuka su u roku od 24 sata nakon donošenja odluke da Lokom uklanja pse sa ulice organizovali protest ispred opštine novi grad.
Šta je s drugom stranom? Šta je s vašim štrajkom? Hajde promijenite više ovu situaciju, pa da se ne svađamo oko pasa. Ja sam za to da se sklone s ulice.
Ali što se tiče "acta non verba" - bojim se da je ona "cukopljubiteljska" strana puno organizovanija.
jasko_ba wrote:Sizifinho, covjek popusi 3 puta u Banovice na ovoj temi, ali ne odustaje, uvijek ista prica.
šta pričaš ti? Ne kontam? Rekao sam da se psi trebaju sklonit s ulice, šta hoćeš još da kažem? Šta treba da kažem da se priča promijeni? Da kažem da su psi krivi? Da kažem da čovjek nije životinja? Ne razumijem te čovječe, šta treba?
Kad sam došao na temu bila je priča o eutanaziji pasa, i tad sam bio protiv sklanjanja. Popio tri bana zbog gluposti.
Tri godine kasnije, kad se složim da se psi trebaju sklonit s ulice - ti meni kažeš: "ista priča"
Mani me se sa tim izjavama, vi ste, nažalost, problem društva. Ljudi s kojima kako god pokušaš nećeš naći zajedničko stajalište.
Last edited by sizifinho on 29/01/2016 11:26, edited 1 time in total.
vješalica

#7397 Re: Problem pasa lutalica

Post by vješalica »

a gdje da se sklone i na koji vremenski period?
Adriatic

#7398 Re: Problem pasa lutalica

Post by Adriatic »

Joj šuplje priče.
Zna se rješenje: ono što je bilo prije donošenja ovog nakaradnog zakona.
Šintori i zdravo.
Sve drugo (sterilizacije, azili, klinci, palci), vodi samo održanju postojećeg stanja, iza čega stoji konkretan materijalni interes.
Truba

#7399 Re: Problem pasa lutalica

Post by Truba »

sizifinho wrote:
Black swan wrote:stalno se potežu neke priče koje su pogrešne i filozofija

kraj ende
ti vazda polemišeš na forumu, vazda imaš nekakve solucije -pa hajde sprovedi ih. Ne. Lakše je švrljat po forumu.
imaju ljudi kojima je za to poso... zašto se odvaja od plate porez i tome slično

ALI
postoje ljudi koji kad vide da neko goni psa u kamion oće da se tuku ili zovu policiju pa prave naučnu fantatsiku od ukanjanja pasa sa ulica

meni je vatrogasac rekao da je njima poziv kad treba mačku ili psa spasiti izuzetno važan jer su ti ljudi (misli na ljubitelje pasa) izuzetno uvezani i proizvode probleme

dakle problem je u drugom dijelu... oni koji ne daju da ljudi izvršavaju svoj posao...
Nepass

#7400 Re: Problem pasa lutalica

Post by Nepass »

Adriatic wrote:Joj šuplje priče.
Zna se rješenje: ono što je bilo prije donošenja ovog nakaradnog zakona.
Šintori i zdravo.
Sve drugo (sterilizacije, azili, klinci, palci), vodi samo održanju postojećeg stanja, iza čega stoji konkretan materijalni interes.
Logicno, covjek sa puskom i svakog cuka koji luta ubiti. 10KM po glavi. Ostave po koju kuju da ne ostanu bez posla. Svi sretni.
Dog trust i ove neizjebane trebe koje niko ne voli pa traze utjehu kod pascadije mogu otvoriti azil na dobrovoljnim donacijama i brinuti se za cuke. Kanton im moze dati neki komad zemlje na koristenje.
A ne ovako kao sad kupe pile za petaka u brojleru i bace ga cukama. I lafo one spasavaju cuke i cine dobra djela.
Locked