TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
CooK

#7376 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

SanskiBiser wrote:
aditon wrote:nemoj zezat...pa to nije skupo za jednog samsunga..koja je to diagonala 43" ?
jesi možda gledao kako izgleda sport na istom, fudbal i tako to gdje su brze scene? i ova EON app jel moguće instalirati na taj model. Znam da su podržani samo modeli iz 2018 ali si spominjao da je to neka revizija modela iz 2017

Gledao sam sad hokej, fudbal, trke automobila GT klasa, sve odlicno izgleda, ne kvari dinamiku nista, fudbal narocito 4K snimci izgledaju odlicno. Samo sto ima (dirty screen effect) vidi se fino ako je sport na ledu ili ako je na sivoj ili bijeloj podlozi ali nije toliko izrazen da kvari ugodjaj, ono ako ga trazis naci ces ga ako se koncentrises na njega tj. na DSE u takvim programima. Inace ako se smanji backlight kod ovog modela taj efekat je sa preko 2 metra bas znatno teze uociti u takvim sportovima. Inace nema televizora LCD da nema problema sa uniformity nekom obliku, samo manje ili vise izrazen - tako kazu - a meni je stari oprobani trik da smanjis taj efekat da montiras rasvjetu iza ekrana.Led traka ili led sijalica 3-4W (6500 Kelvina) je dovoljno to se inace zove Bias lightning i jednom kad se naviknes bez toga je tesko gledati barem meni. :-)

https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R ... m&_sacat=0
Da, steta samo za ovaj model sto ima DSE ali kao sto kazes motion mu je prilicno dobar a i danas je zaista tesko naci TV u srednjoj klasi koji ima dobar i black a i gray uniformity.
REDDEVILS

#7377 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by REDDEVILS »

SanskiBiser wrote:
REDDEVILS wrote:Možda je glupo pitanje ali ću ipak da pitam čime vi čistite Led TV ekrane :)

Ako nema masnoce i muhoserina :-) samo mikrofiberkrpa, cupava ona sto se kaci za prste i dlanove kad predjes preko nje, i njezno bez jakog pritiska samo cistis. Inace destilovana voda par kapi na mikofiber krpu i preko muhoserina :lol: i masnoce da lakse skines.

A najbolje ako mozes uzeti paket Connect XL boca/sprej sa sredstvom za ciscenje ekrana, mikrofiber krpa i cetkica za izvlacenje prasine sa rubova. ima u Bingu. Malo spricnes na tu krpu sto dodje u paketu i ocistis za cas ekran ali to bas ako ima flekica nekih i masnoce. Ne smije ici nista sa alkoholom i jacim sredstvima za ciscenje tipa sredstva za ciscenje stakla, ove blage namjeneske otopine su sa jako malo deterzdenta tek toliko da moze otopiti masnoce i uglavnom su i sa antistatickim dejstvom.

Image

Provjereno jako fino cisti, ne pravi promjene na materijalu, samo se mora jako malo sredstva koristiti na krpu, nikako na display...

Inace trebalo bi se pridrzavati pravila iz upute proizvodjaca, znaci ako brane upotrebu nekih sredstava to bi trebalo i postovati...
Hvala ti, malo mi se prasine pocelo skupljati po ekranu pa da vidim reko cim raja cisti da nebi sta za..bo tv a imam mikrofiber krpu jos cu uzeti destilovanu vodu i to je to :thumbup:
CooK

#7378 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

REDDEVILS wrote:Možda je glupo pitanje ali ću ipak da pitam čime vi čistite Led TV ekrane :)
Nije glupo pitanje. Ovo je mozda i najpametnije pitanje postavljeno nakon duze vremena. Vidim narod cesto brise televizore raznoraznim krpetinama, baby maramicama, palomama, tariguzom, osvjezavajucim maramicama, prskaju ga raznim deterdzentima, alkoholom, acetonom(da ima i takvih), vodom iz cesme, itd, itd... Negativne posljedice ovakvog ciscenja su mnogostruke a najcesce dolazi do velikog ostecenja povrsinskog sloja panela i zacepljavanja rupica za ventilaciju na dnu panela sto opet moze uzrokovati ozbiljnije probleme sa panelom.
Dakle poanta je u onom sto ti je kolega iznad vec odgovorio ali cu ponoviti i ja. U obzir dolazi samo mikrofiber krpa a kod nas je u narodu poznatija kao "carobna krpa" samo i tu treba paziti jer nije sve sto se prodaje pod "carobna krpa" i mikrofiber.
Od tecnosti preporucujem kupovinu bilo kakve tecnosti za ciscenje LCD panela. Naravno da je bolje kupiti nekakvu kvalitetnu ali kazem bilo kakve iz razloga sto je i losa tecnost za ciscenje LCD-a bolja od iznad spomenutih tecnosti poput vode iz cesme, deterdzenta, itd.
Ciscenje se vrsi tako sto se mikrofiber krpa savije u velicinu dlana i vrsi pritisak cijelim dlanom dok mices krpu po ekranu a brise se od coskova panela prema unutrasnjosti odnosno sredini panela. Znaci dozvoljen je cak i malo jaci pritisak sve dok se on radi cijelim dlanom jer LCD nije toliko krhak koliko se kod nas misli i prica. Bitno je da se ne radi jaci pritisak na malu povrsinu(npr jak pritisak jednim prstom) jer tad dolazi do pucanja a kada se vrsi malo jaci pritisak na vecu povrsinu onda nema problema. I da se ogradim, ne kazem da trebate stiskati TV i testirati njegovu izdrzljivost nego kazem da ga ne trebate ni maziti nego fino smotajte krpu u velicinu dlana i brisite pritiskom kojim bi brisali npr prozor u sobi.
typeOnegative

#7379 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

CooK wrote:
aditon wrote:kolika je cijena tom samsungu iznad i da li je za isti dostupna EON aplikacija?
Znam da ti je vec odgovoreno ali samo da napisem ako jos nekog bude interesovalo. EON aplikacija je dostupna na Sony i Samsung smart televizorima iz 2017-te i 2018-te godine i omogucava istu funkcionalnost EON-a kao sto omogucava EON box(resiver).
I radi odlično, dodao bih. Pored sony i samsunga podržana je i na LG 2016, 2017 i 2018 modelima i jednom ili dva tesla modelu .
REDDEVILS

#7380 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by REDDEVILS »

CooK wrote:
Nije glupo pitanje. Ovo je mozda i najpametnije pitanje postavljeno nakon duze vremena. Vidim narod cesto brise televizore raznoraznim krpetinama, baby maramicama, palomama, tariguzom, osvjezavajucim maramicama, prskaju ga raznim deterdzentima, alkoholom, acetonom(da ima i takvih), vodom iz cesme, itd, itd... Negativne posljedice ovakvog ciscenja su mnogostruke a najcesce dolazi do velikog ostecenja povrsinskog sloja panela i zacepljavanja rupica za ventilaciju na dnu panela sto opet moze uzrokovati ozbiljnije probleme sa panelom.
Dakle poanta je u onom sto ti je kolega iznad vec odgovorio ali cu ponoviti i ja. U obzir dolazi samo mikrofiber krpa a kod nas je u narodu poznatija kao "carobna krpa" samo i tu treba paziti jer nije sve sto se prodaje pod "carobna krpa" i mikrofiber.
Od tecnosti preporucujem kupovinu bilo kakve tecnosti za ciscenje LCD panela. Naravno da je bolje kupiti nekakvu kvalitetnu ali kazem bilo kakve iz razloga sto je i losa tecnost za ciscenje LCD-a bolja od iznad spomenutih tecnosti poput vode iz cesme, deterdzenta, itd.
Ciscenje se vrsi tako sto se mikrofiber krpa savije u velicinu dlana i vrsi pritisak cijelim dlanom dok mices krpu po ekranu a brise se od coskova panela prema unutrasnjosti odnosno sredini panela. Znaci dozvoljen je cak i malo jaci pritisak sve dok se on radi cijelim dlanom jer LCD nije toliko krhak koliko se kod nas misli i prica. Bitno je da se ne radi jaci pritisak na malu povrsinu(npr jak pritisak jednim prstom) jer tad dolazi do pucanja a kada se vrsi malo jaci pritisak na vecu povrsinu onda nema problema. I da se ogradim, ne kazem da trebate stiskati TV i testirati njegovu izdrzljivost nego kazem da ga ne trebate ni maziti nego fino smotajte krpu u velicinu dlana i brisite pritiskom kojim bi brisali npr prozor u sobi.
Hvala i tebi na detaljnom objasnjenju :thumbup:
CooK

#7381 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

typeOnegative wrote:
CooK wrote:
aditon wrote:kolika je cijena tom samsungu iznad i da li je za isti dostupna EON aplikacija?
Znam da ti je vec odgovoreno ali samo da napisem ako jos nekog bude interesovalo. EON aplikacija je dostupna na Sony i Samsung smart televizorima iz 2017-te i 2018-te godine i omogucava istu funkcionalnost EON-a kao sto omogucava EON box(resiver).
I radi odlično, dodao bih. Pored sony i samsunga podržana je i na LG 2016, 2017 i 2018 modelima i jednom ili dva tesla modelu .
Ma znao sam da podrzava LG iz 2017-te i 2018-te godine(za 2016-tu nisam znao) ali eto ne napisah ta dva slova(LG) uz Sony i Samsung. :mrgreen: Ti Tesla modeli koji su podrzani nisu podrzani iz razloga sto je Tesla tu nesto posebno uradila nego sto je EON TV aplikacija dostupna na svakom android TV operativnom sistemu a nekoliko Tesla modela imaju android TV verziju androida. Ne mislim na ovaj obicni android i EON aplikaciju nego android TV platformu, valjda znas o cemu pricam.
typeOnegative

#7382 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

To sam napisao zbog ostalih, znam da ti znas
SanskiBiser

#7383 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by SanskiBiser »

CooK wrote:

Cak i mikrofiber krpe koje su oprane u vodovodnoj vodi i osusene bi trebalo izbjegavati, jer moze zrno pijeska uz sedimente da ostane i eto parnice, najbolje je uzeti drugu novu a tu staru za po kuci koristiti ako se vec uprlja.

Meni su najgore muhe tokom ljeta, jos imam zavjese na prozoru i balkonu ali opet udju, cak sam nabavio UV lampu preko Ebay da lociram lakse gdje su se pokenjale :lol: Kad zapekne za panel mora se nakvasiti da omeksa muhoserina pa tek onda skidati i po pravilu se razmrlja i nakon ciscenja ta krpa se moze baciti komotno. Ima mikrofiber krpa koje nevaljaju nista, one sto su kao frotirane mekane, te su namjenjene za kupljenje prasine, za dusting, ali kad se cisti ekran (uz tekucinu) samo jos gore naprave, razmrljaju sve.
aditon

#7384 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by aditon »

hvala svima, ovaj samsung je definitivno best buy...
a vezano za priču oko čiščenja panela, moram da priznam da ja svoj nikad nisam očistio, tj možda dva ili 3 puta zadnjih 5 godina da sam ga prebisao i to microfiber krpom..ali to nije zato što ne želim ili nemam čim da očistim već jednostavno nema potrebe. Vjerovali ili ne. Na samom panelu se tek tu i tamo neka praška nađe, nema potrebe da isti zaista diram a kad je čistoča u pitranju stvarno sam picajzla..jedino što redovno pobrišem jeste poleđina televizora :)
PlusSA

#7385 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by PlusSA »

Kod mene je MU serija evo oko godinu dana nemam problema nikakvih :thumbup:

Ja prezadovoljan iako je IPS panel nije loše za 55". Opet bi uzeo 55" veci TV sa IPS nego VA od 50".
USB filmovi FHD i 4k na nivou
Iptv preko smart iptv app ide tip top.

Tizen radi perfektno, paljenje u sekundi zaista nemam zamjerki.

Jedino sto mi fali je npr KODI ili neka alternativa za filmove i serije iako imaju netflix hbo go i ostale app.

Mikrofiber krpa u 2-3 mjeseca suhom preletim preko ekrana i to je to :thumbup:
ado_sar

#7386 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by ado_sar »

Ima u robotu akcija AWT TV 65” za 999KM. Jeftinije nego tesla. Kad su u pitanju te nigdje veze marke, kako kotira awt u odnosu na teslu
CooK

#7387 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

ado_sar wrote:Ima u robotu akcija AWT TV 65” za 999KM. Jeftinije nego tesla. Kad su u pitanju te nigdje veze marke, kako kotira awt u odnosu na teslu
Kinezi i jedan i drugi. Razlike su minimalne, oba su smece samo ste je jedno mozda malo manje smece od drugog.
ado_sar

#7388 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by ado_sar »

CooK wrote:
ado_sar wrote:Ima u robotu akcija AWT TV 65” za 999KM. Jeftinije nego tesla. Kad su u pitanju te nigdje veze marke, kako kotira awt u odnosu na teslu
Kinezi i jedan i drugi. Razlike su minimalne, oba su smece samo ste je jedno mozda malo manje smece od drugog.
Tesla malo skuplja ali tri godine garancije. Awt povoljniji ali trenutno samo godina garancije sto nikako ne ulijeva povjerenje
SanskiBiser

#7389 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by SanskiBiser »

Koliko znam, AWT je nekad bio BIRA pa su zbog lose reputacije postali AWT :lol:
ado_sar

#7390 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by ado_sar »

SanskiBiser wrote:

A sto je najsmjesnije penzioneri hladno deru bira televizore godinama i nista im ne fali :D (osim dobre slike vjerovatno haha)
SanskiBiser

#7391 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by SanskiBiser »

ado_sar wrote:
SanskiBiser wrote:

A sto je najsmjesnije penzioneri hladno deru bira televizore godinama i nista im ne fali :D (osim dobre slike vjerovatno haha)

Sad je hit 32 inch AWT mislim da je cak i SMART za 200 KM u robotu, Penzionerski san. Inace izmedju Robota i penzionera ima neka tajna veza. :lol:
PlusSA

#7392 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by PlusSA »

Ko ljudi u toj dob ne vide mogu im i crno bijele telvizore prodavati :lol:
typeOnegative

#7393 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

pa iskreno , za takve se i prave , kao i za mnoge druge koji ni ne obracaju paznju , nit im trebaju te stvari . Svaka roba ima svog kupca, kako ona skupa , tako i jeftina .
Za pogledat tursku sapunjaru , dnevnik i supertalent predobar .
r_faruk

#7394 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by r_faruk »

Meni nana rekla da joj kupim samsung :) kaze da zna da je samsung dobar ;) i kupim joj samsung
ado_sar

#7395 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by ado_sar »

r_faruk wrote:Meni nana rekla da joj kupim samsung :) kaze da zna da je samsung dobar ;) i kupim joj samsung
Zna nana. Moja ima 32” samsung, 10 godina bez problema radi.
electric

#7396 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by electric »

može mišljenje pošto ne mogu odlučiti
LG uk6950 ili Samsung nu7172
CooK

#7397 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

electric wrote:može mišljenje pošto ne mogu odlučiti
Koja velicina uk6950?
electric

#7398 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by electric »

50
CooK

#7399 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

electric wrote:50
Onda su i taj LG i taj Samsung sa VA panelima a s obzirom da su ista klasa nema nekih vecih razlika u kvaliteti slike. Neka ti se izbor svede na to da li ti vise odgovara WebOS ili Tizen.
r_faruk

#7400 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by r_faruk »

electric wrote:može mišljenje pošto ne mogu odlučiti
gdje si nasao ovaj LG?
Post Reply